Skip to main content
Spotify for Podcasters
Dorcast

Dorcast

By Dorcas

DORCAST is een podcast van Dorcas, waarin we praten over ontwikkelingssamenwerking en alles wat daarbij komt kijken. Medewerkers, vrijwilligers en anderen vertellen over de zin en de onzin, de uitdagingen en de oplossingen, de context en de nuances, de hoogste toppen en diepste dalen van hun werk. Heb je een vraag of wil je reageren? Stuur een mail naar redactie@dorcas.nl.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Hoe schoon water gezondheid én levenskracht geeft 

DorcastMar 22, 2023

00:00
35:58
Hoe schoon water gezondheid én levenskracht geeft 
Mar 22, 202335:58
Hello, goodbye! Dorcas krijgt een nieuwe directeur

Hello, goodbye! Dorcas krijgt een nieuwe directeur

#11 Vanaf september 2022 is Agnes Kroese de nieuwe directeur van Dorcas. In deze aflevering gaat ze in gesprek met haar voorganger, Leo Visser. Beide staan ze voor een nieuw hoofdstuk in hun leven. Ze blikken terug én vooruit in dit informele gesprek, waarbij Agnes ook wat meer deelt over haar droom voor Dorcas.

Aug 30, 202234:09
De jarenlange oorlog in Jemen eist zijn tol
Aug 05, 202226:11
2021 samengevat in 5 minuten

2021 samengevat in 5 minuten

#09 Ons jaarverslag over het jaar 2021 gepubliceerd. En laat dat nu nét niet onze meest gelezen publicatie zijn. Toch geeft het een zeer interessant én enthousiasmerend inkijkje in wat we doen, hoe we dat doen en waarom dat zo hard nodig is. Speciaal voor jou deze super korte podcastaflevering, waarin we het jaar 2021 voor je samenvatten in 5 minuten.

Vol passie en liefde blijven wij ons inzetten in de 14 landen waar wij werken in Oost-Europa, Oost-Afrika en het Midden-Oosten. Investeer jij mee in veerkrachtige gemeenschappen, waarin iedereen de kans krijgt om mee te doen? En in structurele oplossingen voor armoede en uitsluiting?


Jun 13, 202205:59
Poverty Stoplight in Oekraïne: armoede van rood naar groen
Jan 21, 202228:57
Samenwerken in de ontwikkelingssector, van noodhulp tot duurzame impact
Dec 17, 202134:49
Kijkje achter de schermen: noodgedwongen coronacreativiteit en onmisbare vrijwilligers
Nov 10, 202126:07
Framing in fondsenwerving | deel II

Framing in fondsenwerving | deel II

#05 Ons vervolggesprek over framing wordt persoonlijk. We nemen onze eigen verhalen en ervarigen onder de loep. Hoe ga je ethisch om met degene over wie je het verhaal schrijft? Wanneer "mag" je een succesverhaal over iemand schrijven? Welke rol spelen lokale collega's? En zijn wij eigenlijk zelf wel de juiste personen om verhalen op te halen?

Ook vertelt mediawetenschapper Mirjam Vossen nog wat meer over haar onderzoek, dat zij in 2020 voor Partos heeft uitgevoerd. Wil je meer informatie over het onderzoek, over framing of over Mirjam Vossen? Kijk dan op www.mirjamvossen.nl.

Het verhaal van het Tanzaniaanse meisje kun je lezen via https://dorcas.nl/navoi.

Oct 25, 202138:48
Luister ook naar de podcast Project Next Steps

Luister ook naar de podcast Project Next Steps

Het is vandaag 18 oktober, Europese Dag tegen Mensenhandel. Dorcas werkt in Roemenië aan de preventie van mensenhandel. Dat doen we in het Project Next Steps, samen met Bright Fame, IJM en het Leger des Heils. We bieden preventie, juridische ondersteuning, zorg voor slachtoffers, hulp bij terugkeer en bij het opbouwen van een nieuw leven. In een tweedelige podcast-serie delen twee Roemeense vrouwen hun heftige verhaal. De podcast Project Next Steps is vanaf vandaag te luisteren, luister 'm hier.

Meer weten over Next Steps? Kijk dan op: projectnextsteps.nl.

Oct 18, 202101:02
Framing in fondsenwerving, de zoektocht van marketeers

Framing in fondsenwerving, de zoektocht van marketeers

#04 Fondsenwervers van goede doelen maken hun publiekscampagnes doelbewust zielig of juist hoopvol. Welke afwegingen maken zij en hoe roepen zij bepaalde emoties op bij hun (potentiële) donateurs? Er leiden meerdere wegen naar Rome als het gaat om het betrekken en overtuigen van supporters, maar zijn al die wegen ook even ethisch? 

In deze vierde aflevering van DORCAST gaan mijn collega Betty Hoekstra (marketeer) en ik in gesprek met met mediawetenschapper Mirjam Vossen. We bespreken de manier waarop goede doelen hun verhalen vertellen in woord en beeld, en verkennen daarbij de zoektocht van fondsenwervers. En we hadden zo'n interessant gesprek dat er binnenkort ook nog een deel II van dit gesprek online komt! 

Wat denk jij: motiveert een zielig verhaal over het algemeen meer, of horen de mensen liever een verhaal over lokale mensen die in hun kracht staan? Je hoort het in DORCAST!

Sep 30, 202132:48
Hart voor ouderen

Hart voor ouderen

#03 Veel goede doelen richten zich op kinderen. Logisch, want kinderen hebben nog een lange toekomst voor de boeg. En dat betekent dat je hippe marketingtermen kunt gebruiken, zoals ‘investeren in de lange termijn’. Ouderen daarentegen zijn vaak een vergeten doelgroep, zowel door lokale overheden als door goede doelen. Samen met mijn collega’s Arendje en Sjoerd bespreek ik waarom en hoe Dorcas opkomt voor de rechten van ouderen.

Sep 06, 202137:15
Menstruatie is niet langer een taboe

Menstruatie is niet langer een taboe

#02 Project uitgelicht! In Tanzania komen veel meiden tijdens hun menstruatie niet opdagen op school, en wanneer je luistert naar deze aflevering zul je begrijpen waarom. Collega’s Ester en Mirjam vertellen hoe het Dorcas is gelukt om het schoolverzuim onder meiden met 50 procent te laten afnemen, en welke culturele, geografische en economische uitdagingen daarbij komen kijken. Ook luister je naar 3 stoere meiden die – ondanks het taboe – hun eigen verhaal durven delen.

Aug 02, 202131:32
Heeft Dorcas een gouden formule?

Heeft Dorcas een gouden formule?

#01 Laten we beginnen bij het begin: een kennismaking! Wie is Dorcas, waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe? Natascha en Iris nemen je mee terug naar het ontstaan van Dorcas, en bespreken de ontwikkelingen, uitdagingen en de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Ook geven ze antwoord op die ene vraag: heeft Dorcas een gouden formule?

Jul 14, 202143:45