Skip to main content
Spotify for Podcasters
BOOKS ARE MAGIC powered by Nemira cu Filip Standavid

BOOKS ARE MAGIC powered by Nemira cu Filip Standavid

By Editura Nemira

Podcastul Books are magic powered by Nemira este un podcast dedicat cewwwwveștilor, ideilor și oamenilor care schimbă lumea.

Gazda podcastului este jurnalistul Filip Standavid. De două ori pe lună, acesta discută pe teme de actualitate pornind de la cele mai noi cărți cu invitați din România sau scriitori străini.

Stay tuned, abonați-vă la podcast și descoperiți ideile și oamenii care schimbă lumea acum, chiar în timp ce citiți aceste rânduri.

Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Books are magic #19 cu Raluca Nagy, autoarea lui Teo de la 16 la 18

BOOKS ARE MAGIC powered by Nemira cu Filip StandavidMar 28, 2022

00:00
35:21
Books are magic #19 cu Raluca Nagy, autoarea lui Teo de la 16 la 18

Books are magic #19 cu Raluca Nagy, autoarea lui Teo de la 16 la 18

Teo de la 16 la 18, de Raluca Nagy, este nominalizarea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură din acest an. Mai este și un roman nominalizat la Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”, iar anul trecut s-a numărat printre cele care au concurat la Premiile „Sofia Nădejde” pentru literatură scrisă de femei, la categoria „proză”.

Un bildungsroman aparte, în care boala - sau bolile - determină multe dintre cele care vor veni.

Teo crește și se maturizează într-o lume cu repere geografice profund personale: pentru mai fiecare oraș din carte - Regali, Mirodeni, Cartonați sau SFârșiți, între altele - există un echivalent real relativ ușor de identificat.

Prologul surprinde vocea unei femei adulte - alta decât Teo - și e tipărit cu caractere aproape cronicărești. Mai apoi, corpul de literă se umflă semnificativ, în perioada copilăriei eroinei, după care revine la o dimensiune standard.

Autoarea Raluca Nagy spune, la podcastul Books are Magic, că prologul este „separat” „pentru a face destul de evidentă separarea față de povestea principală. Cele două povești se regăsesc în anumite puncte, dar nu au neapărat legătură”.

Mar 28, 202235:21
Books are magic #18: Cum facem să citim mai mult?
Jan 26, 202235:17
Books are Magic #17: Pasiunea din spatele coperților Nemira, cu art director-ul și graphic designer-ul Adnan Vasile

Books are Magic #17: Pasiunea din spatele coperților Nemira, cu art director-ul și graphic designer-ul Adnan Vasile

Vasile Adnan e artist grafic, designer, ilustrator și motion designer de mai bine de 15 ani. Face parte din echipa editurii Nemira din 2018 și e responsabil pentru multe dintre coperțile și campaniile editurii, în special pentru direcția vizuală a imprint-ului de science-fiction și fantasy Armada, dar și pentru branding-ul Orion și platforma de audiobooks Echo.

E un veteran al scenei de muzică underground din Timișoara, implicat în animație și game development, dar și în acțiuni civice și preocupat de tot ceea ce e proaspăt în cultura vizuală.

De curând, a câștigat (prin votul publicului) premiul pentru cea mai bună copertă a anului în cadrul concursului Dreamstime - pentru Christine, de Stephen King.

Dec 22, 202138:37
Books are Magic #16: Fenomenul DUNE. Cărțile și filmele. Alături de Marian Coman

Books are Magic #16: Fenomenul DUNE. Cărțile și filmele. Alături de Marian Coman

Dacă spui Dune, de Frank Herbert, e cam ca și când ai spune Războiul Stelelor, Stăpânul inelelor sau Urzeala tronurilor: ai citit sau n-ai citit, te-ai uitat nu te-ai uitat trebuie să fi auzit de Arrakis, planeta dunelor ori despre viermii de nisip,ai văzut meme cu Let the spice flow sau ai dat peste Litania fricii. Acum, odată cu ecranizarea lui Dennis Villeneuve, mulți noi cititori (re)descoperă Dune.

Episodul 16 din podcastul Books are Magic powered by Nemira, e despre fenomenul Dune, cărțile și filmele, alături de Filip Standavid și Marian Coman, scriitor și cititor de cursă lungă de science-fiction, dar și coordonatorul imprintul Armada.

Tune in!

Nov 23, 202135:31
Books are magic #15: Interviu cu scriitoarea Maaza Mengiste

Books are magic #15: Interviu cu scriitoarea Maaza Mengiste

Invitata lui Filip Standavid este scriitoarea Maaza Mengiste, autoarea romanului Umbra regelui, nominalizat la prestigiosul Booker Prize, povestea extraordinară femeilor-soldat din Etiopia care au ținut piept invaziei fasciste din anii 30.

____________

Cartea anului pentru THE NEW YORK TIMES, GUARDIAN, ELLE, TIME, SPECTATOR

Povestea femeilor-soldat care l-au înfruntat pe Mussolini. Un capitol șters din istoria Africii. O luptă care a devenit legendă.

Etiopia, 1935. Hirut este orfană și lucrează ca servitoare în căminul lui Kidane, ofițer în armata Împăratului Haile Selassie. Când armatele lui Mussolini se apropie, bărbații trebuie să se mobilizeze. Însă Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

Când împăratul fuge și totul pare pierdut pentru Etiopia, Hirut vine cu o idee salvatoare: ca să nu-i lase pe soldați să-și piardă speranța, un țăran blând e deghizat să ia locul împăratului, iar ea devine garda lui de corp, inspirând tot mai multe femei să lupte pentru țara lor.

https://nemira.ro/umbra-regelui-maaza-mengiste


Oct 29, 202142:48
Books are magic #14: Literatura poate salva lumea. Invitat: Radu Vancu

Books are magic #14: Literatura poate salva lumea. Invitat: Radu Vancu

Poate literatura să salveze lumea? Putem găsi alinare și liniște în lectură? Răspunsul ferm că acolo putem găsi plutele de salvare de care avem nevoie vine de la invitatul acestei ediții: scriitorul și traducătorul Radu Vancu.


Tune in!

Oct 14, 202154:50
Books are magic #13: Povestea librăriei independente La două Bufnițe din Timișoara

Books are magic #13: Povestea librăriei independente La două Bufnițe din Timișoara

Episodul #13 din podcastul Books are Magic powered by Nemira e despre povestea unei librării independente din Timișoara și a comunității de cititori strânse în jurul ei, spusă de bufnițele Raluca Selejan și Oana Doboși.


Tune in!

Oct 01, 202144:05
Podcast Books are magic #12: URZEALA TRONURILOR citită de actorul Mihai Baranga

Podcast Books are magic #12: URZEALA TRONURILOR citită de actorul Mihai Baranga

Podcastul Books are Magic powered by Nemira e despre cărțile, poveștile, ideile și oamenii care schimbă lumea. În această ediție, aflăm de la actorul Mihai Baranga cum reușește să dea glas zecilor de personaje complexe din Urzeala tronurilor de George R.R. Martin, în primul audiobook în limba română lansat de Nemira. Despre voci, interpretare și o experiență 360 a fenomenului Urzeala tronurilor!

Ascultă audiobook-ul (și multe altele) aici: www.echo.ro.

Enjoy!

Sep 09, 202137:57
Books are magic #11: 30 de ani de plăcere a lecturii: istoria Nemira, cu Florin Chirculescu

Books are magic #11: 30 de ani de plăcere a lecturii: istoria Nemira, cu Florin Chirculescu

Episodul #11 din podcastul Books are magic, cu Filip Standavid, e despre istoria Nemira - 30 de ani de plăcere a lecturii, alături de Florin Chirculescu.

Pe scurt, povestea e următoarea: Nemira e un vârf de munte din Carpații Orientali și numele pe care Valentin Nicolau l-a dat, în 1991, editurii care publica Ziarul Științelor și al Călătoriilor - una dintre miile de publicații apărute după 1990. Prima carte publicată la Nemira a fost Monte Cassino, a lui Sven Hassel, pe 22 iulie 1991: câteva zeci de mii de exemplare s-au vândut într-o săptămână. În 1992 avea să apară primul SF din colecția Nautilus - Vânătorul de recompense, titlu schimbat într-o ediție ulterioară în Visează androizii oi electrice?, de Philip K. Dick. Tot atunci au ieșit primele două volume din seria Dune, de Frank Herbert. Stephen King avea să urmeze în 1993 - Carrie și The Shining.

În prezent, Nemira publică în continuare SF și fantasy, dar și literatură contemporană, în colecțiile Babel și Damen Tango, nonficțiune în Orion, volume despre artele spectacolului - în Yorick, și autori români ai prezentului, precum invitații podcastului Books Are Magic: Sebastian A.Corn, Patrick Herbert și Florin Chirculescu însuși - trei autori într-unul singur.

Jul 30, 202150:25
Books are magic #10: interviu cu Marius Constantinescu despre romanul „Cât aur ascund aceste coline”

Books are magic #10: interviu cu Marius Constantinescu despre romanul „Cât aur ascund aceste coline”

Podcastul Books are Magic powered by Nemira e despre cărțile, poveștile, ideile și oamenii care schimbă lumea. Tema episodului #10 este romanul extraordinar al lui C Pam Zhang, Cât aur ascund aceste coline, iar invitatul lui Filip Standavid este jurnalistul și cititorul de cursă lungă Marius Constantinescu.

Cât aur ascund aceste coline e un debut rapid remarcat - a ajuns pe lista lungă a Premiului Booker -, dar e greu să spui din prima, în câteva cuvinte, despre ce este: goana după aur din California, de la mijlocul secolului al 19-lea, e pe terminate, iar personajele acestui roman - Lucy și Sam - tocmai ce-au rămas fără tată. Ele pornesc la drum să caute cel mai potrivit loc de veci pentru tatăl lor și nimeresc într-un soi de western cum puține există.

Jul 06, 202142:25
Books are magic #09: interviu cu Elena Vlădăreanu

Books are magic #09: interviu cu Elena Vlădăreanu

Episodul #09 din podcastul Books are Magic powered by Nemira, alături de Filip Standavid, și Elena Vlădăreanu.

Elena Vlădăreanu este o artistă și jurnalistă care face cam de toate și care nu se prea dă în vânt după etichete: este una dintre cele mai importante poete contemporane, are o emisiune radio, face spectacole neconvenționale, animă viața culturală a locului și crește două fete.


Cel mai recent volum al său, August, apare la editura Nemira și e, după vreo câțiva ani buni de poezie, debutul său individual în proză.

Jun 16, 202144:03
Books are magic #08: interviu exclusiv cu Hannah Jewell

Books are magic #08: interviu exclusiv cu Hannah Jewell

100 de femei afurisite, volum din imprintul de nonficțiune Orion, este o istorie alternativă a unor vieți care-au scăpat, cumva, de destinul unor note de subsol ale așa-zisei istorii mari. 100 de femei în stare să înfrunte lumea întreagă pentru pasiunile lor, chiar și regimuri opresive sau - acolo unde a fost cazul - dictatori în toată regula.

Autoarea cărții, Hannah Jewell, spune în episodul #08 din podcastul Books are Magic că nu a încercat cu tot dinadinsul să rescrie istoria, ci mai degrabă să o completeze. Femeile și bărbații deopotrivă au făcut istorie, observă ea pe parcursul dialogului cu jurnalistul Filip Standavid. Întâmplarea face ca vocile femeilor să se fi auzit foarte puțin. Saau, în unele cazuri, deloc.

May 28, 202136:22
Books are magic #07: Filip Standavid și astronomul Adrian Șonka: O plimbare relaxată prin Univers

Books are magic #07: Filip Standavid și astronomul Adrian Șonka: O plimbare relaxată prin Univers

O plimbare relaxată prin univers alături de astronomul Adrian Șonka: de la Pământ la Lună, pe sateliți, planete și stele. Totul despre cerul fascinant care ascunde atâtea secrete, în episodul #07 din podcastul Books are Magic powered by Nemira, alături de Filip Standavid.

Prima carte a unui cercetător român din imprintul de nonficțiune Orion al editurii Nemira, O plimbare prin Univers - carte de relaxare astronomică, de Adrian Șonka, livrează exact ce scrie pe copertă: nu atât o „istorie” prăfuită și impenetrabilă, ci o sistematizare  a datelor - destule! - pe care omenirea le-a strâns până acum despre Univers.

Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani. În prezent, observă asteroizi și planete prin telescoapele Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” și prin cele ale Institutului Astronomic al Academiei Române. Ține cursuri de astronomie la Observator, la Fundația Calea Victoriei, în școli și librării.

„Am descoperit, în prezentările mele - am avut prezentări seara, când veneau oamenii obosiți de la serviciu - cum să vorbești cu oamenii”, spune el în ediția a 7-a a podcastului Books are Magic.

May 17, 202137:32
Books are magic #06: Din culisele celei mai mari agenții literare din România - un interviu cu Simona Kessler

Books are magic #06: Din culisele celei mai mari agenții literare din România - un interviu cu Simona Kessler

A doua jumătate a lui aprilie aduce, între altele, Ziua Internațională a Cărții - la data de 23 aprilie. E un bun pretext, dacă de pretexte ai nevoie, pentru campanii proaspete de încurajare a lecturii, dar e și un bun prilej să tragem cu ochiul în activitatea unei agenții literare - cea mai importantă, fără exagerare, din România.

E condusă de Simona Kessler de pe la mijlocul anilor ‘90 și a făcut posibilă apariția celor mai multe dintre titlurile străine de pe piața locală. Din nou fără exgerare, adică, e foarte posibil ca - dacă v-a căzut un autor străin în mână în ultimele aproape trei decenii - această agenție să fi avut ceva de-a face cu publicarea lui.

Am stat de vorbă la Books are Magic cu Simona Kessler despre respectabila instituție a impresariatului literar, care există încă din a doua parte a secolului al XIX-lea. De ce nu se mai poate fără ea, la începutul celui de-al XXI-lea?

Apr 29, 202131:53
Books are magic #05 cu Filip Standavid și Laura Câlțea: Nonficțiune și alți demoni
Apr 14, 202142:29
Books are magic #04 cu Filip Standavid: Martie - luna scriitoarelor. Un interviu cu Cristina Andone & Svetlana Cârstean

Books are magic #04 cu Filip Standavid: Martie - luna scriitoarelor. Un interviu cu Cristina Andone & Svetlana Cârstean

Suntem în martie, iar luna aceasta atrage în mod invariabil un ocean de clișee despre mame, soții și surori. În al patrulea episod din podcastul

Books are Magic powered by Nemra, profităm de ocazie ca să stăm de vorbă cu două scriitoare care, chiar dacă nu publică tocmai ceea ce s-ar numi cărți mainstream, au reușit să ajungă la un număr impresionant de cititori: Cristina Andone, autoare de cărți pentru copii, și Svetlana Cârstean, autoare de cărți de poezie.

Mar 26, 202159:55
Books are magic #03 cu Filip Standavid și Vlad Stroescu: Lectura ca terapie

Books are magic #03 cu Filip Standavid și Vlad Stroescu: Lectura ca terapie

Într-o biografie pe care a publicat-o în Viața Medicală, doctorul Vlad Stroescu se declară un cititor de cursă lungă: „Petreceam multe ore la Institutul Francez, în frumoasa lor sală de lectură de la mansardă, unde vedeai cerul printr-o magnifică lucarnă centrală. Mă scufundam în cărțile lui Ey și Minkowsky și în ce mai găseam pe acolo, plus tot ce mai descopeream prin anticariate (astea sunt un fel de librării cu cărți vechi; nu mai există acum, dar în nu foarte îndepărtata vreme a studenției mele chiar prosperau).”

Invitat la Books are magic, medicul bucureștean a pus, între altele, pandemia de coronavirus în context: „Cred că de fiecare dată când a fost o traumă de-asta, ea s-a însoțit întotdeauna și  de o transformare a felului în care spunem povești. În preajma primului război mondial a apărut suprarealismul, de exemplu, ceva ce părea de negândit cu câțiva ani înainte. Sunt convins că vom simți și noi niște schimbări: mor de curiozitate să văd ce-o să se întâmple.”

Ce este, așadar, biblioterapia? Poți să-ți îmbunătățești viața prin lectură? Este terapia prin citit un moft pentru cei cu mult timp liber sau chiar funcționează?

Mar 10, 202140:39
Books are magic #02 cu Filip Standavid și Mihai Dinu: Tonul Universal al lui Carlos Santana

Books are magic #02 cu Filip Standavid și Mihai Dinu: Tonul Universal al lui Carlos Santana

Ce este „tonul universal” al lui Carlos Santana? Cum devine un muzician mexican abia ieșit din adolescență o vedetă internațională? Care-i sunt influențele? Cine îi sunt urmașii? Despre toate astea, pornind e la autobiografia lui, Tonul universal, discută Filip Standavid alături de invitatul său, Mihai Dinu.

Mihai Dinu este producător și realizator de emisiuni radio, fost director muzical la RFI și Radio Guerrilla și un audiofil vechi.

"În anii '70 am avut primul meu contact cu Santana, într-o cârciumă de la mare: o trupă, nu mai știu care, cânta Europa - am aflat de-abia în liceu cum se numește piesa și cine o cântă, însă întotdeauna când îmi povestești de Santana simt miros de mare", spune el în a doua ediție a podcastului Books are magic, powered by Nemira.

Feb 10, 202147:04
Books are magic #01 cu Filip Standavid și Alexandra Rusu - Cărți în pandemie: „2020 a fost un an de greatest hits"

Books are magic #01 cu Filip Standavid și Alexandra Rusu - Cărți în pandemie: „2020 a fost un an de greatest hits"

Prima ediție a podcastului Books are magic powered by Nemira nu putea avea altă temă decât o firească și necesară privire asupra anului 2020: ce cărți s-au publicat în România și în străinătate, ce cărți au citit românii în izolare, cum s-au schimbat obiceiurile de lectură odată cu schimbarea globală adusă de pandemia care a afectat lumea întreagă? Filip Standavid o are ca invitată pe Alexandra Rusu ca să caute împreună răspunsuri la toate aceste întrebări.

Ce și cum s-a citit în 2020? S-a schimbat ceva în obiceiurile de lectură? Cât și ce s-a publicat în România și pe piețele străine?

Ce cărți au citit românii în izolare, cum s-au schimbat obiceiurile de lectură odată cu schimbarea globală adusă de pandemia care a afectat lumea întreagă?

Alexandra Rusu, redactor-șef Nemira: „În 2020 s-au publicat scriitorii grei, consacrați, numele cu care mergi la sigur. A fost un an de greatest hits.”

„Oamenii n-au mai putut pleca în călătorii, cred că unii dintre ei n-au mai putut să-și urmeze diverse hobby-uri, aflate în concurență cu cartea. Așa că noi am ieșit câștigători.”

„Și alegerea cărților e diferită, consumi altfel - una e lectura de avion, alta e lectura de sâmbătă petrecută în întregime în casă, așa că asta se simte. S-a simțit și în alegerea cărților, și în cantitate.”

„Stephen King, cu toate titlurile lui noi, Apocalipsa, Institutul, Salem’s Lot, s-a vândut foarte, foarte bine. M-am gândit foarte mult de ce, dacă oamenii o să caute lucruri mai light, de escapism sau existențiale care să-i ajute să treacă peste traumă. Și totuși au ales cărțile de groază. Poate că e o formă de a-ți exorciza frica și de a o muta în altă parte, și e mai ușor să-ți fie frică de niște vampiri decât de realitatea că te-ai putea îmbolnăvi.”

Feb 10, 202144:51
Fragment audio EXCLUSIV din Biblioteca de la miezul nopții, de Matt Haig

Fragment audio EXCLUSIV din Biblioteca de la miezul nopții, de Matt Haig

Ascultă un fragment în exclusivitate, din cea mai nouă carte a scriitorului britanic Matt Haig: „Biblioteca de la miezul nopții”, în curs de apariție la editura Nemira.


O singură bibliotecă. O infinitate de vieți. Care e cea mai bună?

Undeva, la marginea universului, există o bibliotecă infinită de cărți, iar fiecare poveste din ele provine dintr-o altă realitate. Una spune povestea vieții tale așa cum e, alta spune povestea vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat altă decizie într-un anumit moment. Toți ne întrebăm mereu cum ar fi putut să fie viețile noastre. Dar dacă am găsi răspunsul într-o bibliotecă?

Atunci când Nora ajunge în această bibliotecă, are șansa să îndrepte lucrurile – o viață plină de durere și de regrete. Are ocazia să facă totul altfel și să-și dea seama cum ar putea avea viața perfectă. Dar lucrurile nu sunt tocmai cum și le imaginează ea… Curând, alegerile pe care le face o pun într-un pericol iminent.

Înainte să expire timpul, trebuie să răspundă la o singură întrebare: care e cea mai bună cale de a-ți trăi viața?

„Matt Haig e unul dintre cei mai imaginativi scriitori ai epocii noastre. În acest roman, povestea emoționantă e plină de învățăminte despre cât de important este să apreciem viața pe care o avem.“
The Independent


Găsești cartea aici: https://nemira.ro/biblioteca-de-la-miezul-noptii-matt-haig

Sep 14, 202010:46
Podcast N'autor #08 - Eli Bădică și Doru Preda

Podcast N'autor #08 - Eli Bădică și Doru Preda

Invitatul episodului cu numărul 8 al podcastului n’autor, parte a seriei #BooksAreMagic, este Doru Preda, un povestaș șarmant, după cum veți putea observa apăsând butonul play. :)   

În dialogul său cu Eli Bădică, gazda seriei, îl veți auzi pe scriitorul Doru Preda vorbind despre vacanțele feerice ale copilăriei, despre cum a ajuns să scrie poeme contra cost în timpul adolescenței, despre cum a renunțat la visul de a deveni arheolog și a cotit spre studiile economice, despre ce s-a păstrat din experiența sa profesională în literatura pe care o scrie, despre cât de importantă e obiectivitatea în raport cu propriile texte, despre cât de importantă este lectură și o mulțime de alte lucruri cu miez.   

Așa că... tune in! 

 Aici găsiți „Candido”, de Doru Preda, apărută în colecția n'autor: https://nemira.ro/candido

Aug 25, 202044:49
Podcast N`autor #06 - Eli Bădică și Irina Georgescu Groza

Podcast N`autor #06 - Eli Bădică și Irina Georgescu Groza

Irina Georgescu Groza este o povestitoare caldă, cu o tolbă inepuizabilă de istorii.  


Vă puteți convinge de asta ascultând cel de-al 7-lea episod al podcastului n’autor, parte a seriei #BooksAreMagic, în care vorbește, stârnită de Eli Bădică, despre verile copilăriei sale la Constanța, despre cariera sa îndelungată ca analist economic, despre încurajările importante într-ale scrisului, despre relația pe care o are cu protagoniștii textelor sale, dar și despre ce a declanșat scrierea noului său roman, din care ne și citește, și multe, multe altele.  


Tune in & enjoy!

Jul 28, 202054:35
Podcast #07 Armada - 29 de ani de plăcerea lecturii, alături de Cătălin Teniță

Podcast #07 Armada - 29 de ani de plăcerea lecturii, alături de Cătălin Teniță

O ediție specială a podcastului Armada #BooksAreMagic - episodul #07 e despre aniversarea Nemira de 29 de ani, așa că avem un invitat special - Cătălin Teniță, un bun prieten al editurii și un mare pasionat de science fiction.  Tune in pentru o discuție despre ce au însemnat cei 29 de ani pentru noi, dar mai ales, despre science fiction & everything in between, alături de Marian Coman, Alexandra Florescu și Cătălin Teniță!

Jul 21, 202056:25
Podcast N'autor #06 - Ion Pleșa și Eli Bădică
Jun 26, 202054:51
Podcast Armada #06 - despre Dune, alături de Dan Doboș

Podcast Armada #06 - despre Dune, alături de Dan Doboș

În episodul #06 din podcastul Armada, colegii Marian Coman și Alexa Florescu, vă povestesc despre o carte pe care o iubim cu toții - „Dune”, de Frank Herbert.

Avem și un invitat special, despre carte știam că este foarte pasionat de Dune: Dan Doboș. Dan este autorul care a scris prima trilogie SF din România, care a fost adesea comparată cu Dune pentru tot soiul de lucruri.  Jun 23, 202046:17
1 iunie - Ce culori mai are copilăria literară?
Jun 01, 202020:34
Podcast N'autor #05 - Eli Bădică și Cristian Englert

Podcast N'autor #05 - Eli Bădică și Cristian Englert

Odată cu cel de-al 5-lea episod al podcastului n’autor, parte a seriei #BooksAreMagic, pătrundem în lumea lui Cristian Englert, inginer de aeronave și scriitor, autorul romanului „Piramida”. Stârnit de întrebările lui Eli Bădică, povestește despre plecarea din România, despre locuitul în Olanda în vremea pandemiei, despre Agenția Spațială Europeană și ExoMars, unul dintre proiectele la care lucrează în prezent, despre relația sa cu literatura, despre carnețelul în care își notează ideile literare și altele, mai mult sau mai puțin serioase ori jucăușe. Tune in pentru a asculta și o pagină din romanul la care scrie acum. 

https://nemira.ro/piramida

_____________ _________________________

Discuții relaxate între n’autori (scriitorii publicați în colecția de literatură română contemporană „n’autor” a editurii Nemira) și Eli Bădică (coordonatoarea colecției), o ocazie de a-i cunoaște mai bine pe aceștia, de a vorbi despre literatură, scris, cărți (și nu numai), despre munca de editare ori procesul parcurs împreună până la publicarea volumelor, de a le afla preocupările curente și alte amănunte inedite despre cărțile lor viitoare.

May 26, 202042:58
Podcast Armada #05 - Stephen King & top 5 cărți preferate

Podcast Armada #05 - Stephen King & top 5 cărți preferate

Geeks, reunite!  În episodul #05  al podcastului #BooksAreMagic powered by Nemira, colegii Marian Coman (redactor-șef Armada) și Alexandra Florescu (PR Nemira), sunt gazdele voastre și au o discuție despre unul dintre scriitori noștri preferați din toate timpurile: Stephen King! Fiecare dintre ei aleg un TOP 5 cărți preferate, așa că tune in să descoperiți 10 cărți de Stephen King pe care noi vi le recomandăm.  


Găsiți cărțile lui SK aici: https://nemira.ro/stephen-king

May 19, 202046:06
Podcast #BooksAreMagic #03 - Alexandra Rusu și Irina Cerchia despre antologia-ebook IZOLARE

Podcast #BooksAreMagic #03 - Alexandra Rusu și Irina Cerchia despre antologia-ebook IZOLARE

În al treilea episod din podcastul #BooksAreMagic, colegele noastre Alexandra Rusu și Irina Cerchia, povestesc despre antologia-ebook IZOLARE, un mic puzzle al izolării, cu texte de la 20 de scriitori care vorbesc despre ce trăiesc acum, în această perioadă.  _________________________________ 

Ebook-ul e disponibil doar pe www.nemira.ro, iar toate încasările obținute din vânzarea acestui ebook vor fi donate pentru combaterea COVID-19, către Asociația Dăruiește Viață. https://nemira.ro/izolare-antologie-ebook 

_________________________________  

Nu suntem în Camus, nici în Chaucer, nici în Boccaccio. Suntem în România, în casele noastre. E pandemie, stare de urgență, pe străzi se aud doar sirenele ambulanțelor. Prezența și absența sunt acute. Trecem prin panică, ipohondrie, singurătate, exaltare, elan creativ, frică, activarea complexelor de salvatori, milă, dispreț, superioritate, învinuire și autoînvinuire cu viteza știrilor de pe burtiere. Ne scriem online și ne răspundem aproape instantaneu, pentru că suntem acolo aproape non-stop, dând scroll prin ceea ce părea acum câteva luni scenariu SF. Nu e ficțiune, dar ficțiunea – înțeleasă ca documentare subiectivă a lumii – poate restitui ceva. 20 autori români au răspuns, în medie în mai puțin de 7 minute, invitației din fereastra de messenger de a scrie, la cald, despre ce trăim acum. Izolare, distanțare, carantină. Ne grăbim să le mapăm în teritoriile literaturii pentru că, în acest moment, vorba lui Robert D. Kaplan, ,,istoria e pe fast forward”.

May 12, 202019:10
BooksAreMagic - N'autor cu Eli Bădică și Cristina Andrei

BooksAreMagic - N'autor cu Eli Bădică și Cristina Andrei

Prin episodul cu numărul 4 al podcastului n’parteautor,  a seriei #BooksAreMagic, vă invităm să o (re)descoperiți pe jurnalista și scriitoarea Cristina Andrei, autoarea romanului „Abonatul nu poate fi contactat” și al volumului de povestiri „Matriarhat”, într-un dialog ca o poveste cu Eli Bădică.   

Tune in pentru a asculta un fragment nou-nouț, dar și confesiuni despre copilărie, despre nașterea pasiunii pentru cuvântul scris, despre cenacluri și studenție, despre scrisul ca dar, despre cum ar arăta viața fără cărți, despre dor și nuanțe ale unei bucăți de lumi în autoizolare și multe, multe altele. 


_________________________ 

Discuții relaxate între n’autori (scriitorii publicați în colecția de literatură română contemporană „n’autor” a editurii Nemira) și Eli Bădică (coordonatoarea colecției), o ocazie de a-i cunoaște mai bine pe aceștia, de a vorbi despre literatură, scris, cărți (și nu numai), despre munca de editare ori procesul parcurs împreună până la publicarea volumelor, de a le afla preocupările curente și alte amănunte inedite despre cărțile lor viitoare.

May 08, 202047:57
Podcast Nemi #04 - O discuție cu Irina Țepuru, psihoterapeut specializat în traumă și dans-terapie

Podcast Nemi #04 - O discuție cu Irina Țepuru, psihoterapeut specializat în traumă și dans-terapie

În al patrulea episod al podcastului Nemi, Maria Tănăsescu, redactor-șef Nemi, a stat de vorbă cu Irina Țepuru, psihoterapeut specializat în traumă și în dans-terapie despre provocările acestei perioade, despre ce păstrăm și ce abandonăm, ce strategii ajută, inclusiv în relația cu copiii.  Irina ne-a recomandat și cărți, și tehnici și, în general, cu multă căldură, ne-a ajutat să înțelegem cum să fim mai blânzi cu noi. 

Podcastul Nemi dedicat cărților pentru copii - un podcast pentru toți părinții, bunicii, profesorii, pentru tinerii și copiii de toate vârstele, de la 0 la 99 de ani, care au nevoie de povești spuse calm și liniștitor, de interviuri și discuții libere între noi și autorii noștri dragi. Poate că uneori o să-ți începi ziua cu el, alteori posibil să adormi cu el în urechi, în timp ce te lași purtat de poveștile din cărțile Nemi și discuțiile alături de invitații noștri. 

May 05, 202035:23
Podcast Armada #04 - Cum va arăta viitorul după pandemie? Special guest: Adrian Mihălțianu

Podcast Armada #04 - Cum va arăta viitorul după pandemie? Special guest: Adrian Mihălțianu

Geeks, reunite!  

În episodul #04  al podcastului #BooksAreMagic powered by Nemira, colegii Marian Coman (redactor-șef Armada) și Alexandra Florescu (PR Nemira), sunt gazdele voastre și au o discuție  cu jurnalistul și scriitorul Adrian Mihălțianu, special guest.  

Au vorbit despre cum va arăta viitorul după pandemie, și despre câteva recomandări de lecturi și filme science fiction.  

Adrian Mihălțianu este redactor-șef Pressone și scrie articole despre viitorul tehnologiei, despre ecologie, biotehnologie, inteligență artificială & all things near future. A publicat 2 romane dintr-o saga numită Terra XX (Epoca inocenței și Apusul).  

https://nemira.ro/epoca-inocentei 

https://nemira.ro/apusul-seria-terra-xxi-partea-a-ii-a

Apr 28, 202044:42
BooksAreMagic - N'autor cu Eli Bădică și Oleg Garaz

BooksAreMagic - N'autor cu Eli Bădică și Oleg Garaz

În episodul de astăzi al podcastului n'autor, parte a seriei #BookAreMagic, Eli Bădică îl are ca invitat pe Oleg Garaz, autorul romanului autoficțional Territoria. Povestesc cald despre cum s-a transformat realitatea (clujeană, personală, interioară) în vremuri de pandemie, despre ce ritm pot avea lecturile acum, despre începuturile într-ale muzicii și într-ale scrisului, despre metamorfozele biograficului atunci când este ficționalizat etc., toate presărate cu recomandări muzicale, o scurtă lectură din „Territoria”, trei mici exerciții de imaginație și continuarea lepșei n'autor. 


 Discuții relaxate între n’autori (scriitorii publicați în colecția de literatură română contemporană „n’autor” a editurii Nemira) și Eli Bădică (coordonatoarea colecției), o ocazie de a-i cunoaște mai bine pe aceștia, de a vorbi despre literatură, scris, cărți (și nu numai), despre munca de editare ori procesul parcurs împreună până la publicarea volumelor, de a le afla preocupările curente și alte amănunte inedite despre cărțile lor viitoare.

Apr 27, 202058:18
Biblioteca e oglinda ta - un episod de Ziua Internațională a Cărții
Apr 23, 202004:02
Books are Magic - Nemi #03 - Lectură pentru cei mici: „Pisicuța care voia să ajungă acasă”

Books are Magic - Nemi #03 - Lectură pentru cei mici: „Pisicuța care voia să ajungă acasă”

Un nou episod din podcastul Nemi dedicat cărților pentru copii - un podcast pentru toți părinții, bunicii, profesorii, pentru tinerii și copiii de toate vârstele, de la 0 la 99 de ani, care au nevoie de povești spuse calm și liniștitor, de interviuri și discuții libere între noi și autorii noștri dragi. Poate că uneori o să-ți începi ziua cu el, alteori posibil să adormi cu el în urechi, în timp ce te lași purtat de poveștile din cărțile Nemi. 

Episodul #03 este o lectură din cartea „Pisicuța care voia să ajungă acasă”, de Jill Tomlinson. Sus, într-un balon cu aer cald, pisicuța Suzy își ia zborul singură singurică. Va reuși oare Suzy să găsească drumul înapoi spre casă? Găsești continuarea și cartea aici: https://nemira.ro/pisicuta-care-voia-sa-ajunga-acasa Cartea e publicată la Nemi, și e recomandată pentru copii de peste 7 ani.  Audție plăcută!

Apr 21, 202007:16
Podcast Books Are magic - Armada #03 - Top romane fantasy, cu Marian Coman și Alexandra Florescu

Podcast Books Are magic - Armada #03 - Top romane fantasy, cu Marian Coman și Alexandra Florescu

Geeks, reunite!

 În episodul #03 al podcastului #BooksAreMagic powered by Nemira, colegii Marian Coman (redactor-șef Armada) și Alexandra Florescu (PR Nemira), sunt gazdele voastre, adică probabil cei mai în măsură colegi ai noștri care îți pot povesti câte-n lună și-n stele despre tot ce înseamnă universul science fiction și vă povestesc despre topurile lor (subiective, evident) de romane fantasy, despre proaspăt lansatele imagini din filmul DUNE, despre scurte păreri despre filme & multe altele. Tune in!

Apr 17, 202051:37
Podcast Books are magic powered by Nemira #02 - cu Alexandra Rusu și Irina Cerchia, despre Sărutul Pictat

Podcast Books are magic powered by Nemira #02 - cu Alexandra Rusu și Irina Cerchia, despre Sărutul Pictat

Al doilea episod din podcastul Nemira dedicat lecturii de plăcere, cu Alexandra Rusu (redactor-șef Nemira) și Irina Cerchia (redactor Nemira), în care povestim despre Sărutul pictat, de Elizabeth Hickey, o carte apărută în colecția Babel, despre muza secretă a lui Gustav Klimt.
Un episod despre chestiunea muzei, un tablou fascinant, arta erotică pe tavanul Universității din Viena, artiști faimoși și misterele unui cuplu.

________________

Despre ce este podcastul:

Recomandări de ficțiune, non-ficțiune, literatură străină, romance and all other hidden gems. Ce tip de cărți ți se potrivesc în funcție de ce teme și subiecte te interesează, ce se întâmplă pe piețele internaționale, ce premii literare se anunță, ce cărți mai pregătesc autorii Nemira? Discută despre toate astea și multe altele Alexandra Rusu, redactor-șef Nemira, alături de invitații ei.

Apr 15, 202025:57
BooksAreMagic - N'autor #02 cu Eli Bădică și Goran Mrakić

BooksAreMagic - N'autor #02 cu Eli Bădică și Goran Mrakić

În episodul al doilea al podcastului n'autor, parte a seriei Books are magic poweredy by Nemira, îi puteți asculta pe Eli Bădică și pe Goran Mrakić,  autorul volumului „Povestiri din garaj”, într-o discuție despre Timișoara de astăzi, meciuri, Facebook, literatură, scris, dar și despre muuuulte altele, mai mult sau mai puțin serioase, inclusiv câteva surprize. 

Tune in!

_________________________ 

Podcastul n'autor - discuții relaxate între n’autori (scriitorii publicați în colecția de literatură română contemporană „n’autor” a editurii Nemira) și Eli Bădică (coordonatoarea colecției), o ocazie de a-i cunoaște mai bine pe aceștia, de a vorbi despre literatură, scris, cărți (și nu numai), despre munca de editare ori procesul parcurs împreună până la publicarea volumelor, de a le afla preocupările curente și alte amănunte inedite despre cărțile lor viitoare.

Apr 10, 202032:26
Podcastul Books are Magic - Nemi #02 - Maria Tănăsescu alături de scriitoarea Simona Antonescu

Podcastul Books are Magic - Nemi #02 - Maria Tănăsescu alături de scriitoarea Simona Antonescu

Podcastul Nemi dedicat cărților pentru copii - un podcast pentru toți părinții, bunicii, profesorii, pentru tinerii și copiii de toate vârstele, de la 0 la 99 de ani, care au nevoie de povești spuse calm și liniștitor, de interviuri și discuții libere între noi și autorii noștri dragi. Poate că uneori o să-ți începi ziua cu el, alteori posibil să adormi cu el în urechi, în timp ce te lași purtat de poveștile din cărțile Nemi și discuțiile alături de invitații noștri.  

Pentru al doilea episod din podcastul Nemi, am stat de vorbă cu scriitoarea Simona Antonescu într-o zi de luni (niciuna din noi nu știa precis ce zi e, să fim cinstite), când primăvara încă nu era atât de hotărâtă. Simona e un interlocutor cel puțin la fel de plin de farmec pe cât e scriitura ei și ne-am jucat mult în dialogul nostru, de la idei însemnate despre literatura pentru copii, care ne preocupă la fel de mult, până la un mini-chestionar Proust. În roluri speciale au mai fost: Fram, ursul polar, Smaranda Brăescu și regina Maria, dar atât, să nu stricăm surpriza. :)

Apr 07, 202042:01
Armada #02 - De ce citim science fiction și top 5 cărți de SF

Armada #02 - De ce citim science fiction și top 5 cărți de SF

Geeks, reunite! 

În episodul #02 al podcastului #BooksAreMagic powered by Nemira, colegii Marian Coman (redactor-șef Armada) și Alexandra Florescu (PR Nemira), sunt gazdele voastre, adică probabil cei mai în măsură colegi ai noștri care îți pot povesti câte-n lună și-n stele despre tot ce înseamnă universul science fiction și vă povestesc despre ce înseamnă science fiction pentru ei. Mai mult, fiecare dintre ei vine cu propriul top 5 cărți science fiction.

Tune in!

Apr 03, 202044:14
Podcast Books are magic powered by Nemira - cu Alexandra Rusu și Irina Cerchia

Podcast Books are magic powered by Nemira - cu Alexandra Rusu și Irina Cerchia

Primul episod din podcastul Nemira dedicat lecturii de plăcere, cu Alexandra Rusu (redactor-șef Nemira) și Irina Cerchia (redactor Nemira), în care povestim despre Billie Holiday, o carte proaspăt publicată în colecția Yorick.  


Despre ce va fi podcastul: 

Recomandări de ficțiune, non-ficțiune, literatură străină, romance and all other hidden gems. Ce tip de cărți ți se potrivesc în funcție de ce teme și subiecte te interesează, ce se întâmplă pe piețele internaționale, ce premii literare se anunță, ce cărți mai pregătesc autorii Nemira? Discută despre toate astea și multe altele Alexandra Rusu, redactor-șef Nemira, alături de invitații ei.

Mar 31, 202027:06
Podcastul Books are Magic – N'autor #01 cu Eli Bădică

Podcastul Books are Magic – N'autor #01 cu Eli Bădică

Primul episod din podcastul n’autor dedicat autorilor români contemporani.  Discuții relaxate între n’autori (scriitorii publicați în colecția de literatură română contemporană „n’autor” a editurii Nemira) și Eli Bădică (coordonatoarea colecției), o ocazie de a-i cunoaște mai bine pe aceștia, de a vorbi despre literatură, scris, cărți (și nu numai), despre munca de editare ori procesul parcurs împreună până la publicarea volumelor, de a le afla preocupările curente și alte amănunte inedite despre cărțile lor viitoare.  


În episodul de astăzi, le puteți asculta pe Eli Bădică și Raluca Nagy, autoarea Un cal într-o mare de lebede, publicat în n'autor, într-o discuție despre ce se întâmplă în momentul de față în Vietnam, orașul în care locuiește Raluca, dar și despre cărți și multe altele. 

Piesa la care face referire Raluca la finalul episodului, ca omagiu pentru Vintilă Mihăilescu: https://www.youtube.com/watch?v=TxAAB58nNLs.

Mar 27, 202036:40
Books are Magic - Nemi #01 - Lectură pentru cei mici

Books are Magic - Nemi #01 - Lectură pentru cei mici

Primul episod din podcastul Nemi dedicat cărților pentru copii - un podcast pentru toți părinții, bunicii, profesorii, pentru tinerii și copiii de toate vârstele, de la 0 la 99 de ani, care au nevoie de povești spuse calm și liniștitor, de interviuri și discuții libere între noi și autorii noștri dragi. Poate că uneori o să-ți începi ziua cu el, alteori posibil să adormi cu el în urechi, în timp ce te lași purtat de poveștile din cărțile Nemi.

În primul episod din podcastul Nemi, cei mici pot asculta primele capitole din povestea minunată a lui Pinocchio, scrisă de Michael Morpurgo. 

„Numele meu e Pinocchio și aceasta e povestea mea. Totul a început într-o seară, când Gepetto, tatăl meu, care era pădurar, a venit acasă și i-a spus mamei: «Iată ce am creat, e băiețelul la care visam, pe care ni l-am dorit dintotdeauna.»

Și acela eram eu, Pinocchio!“

Cartea reia, în stilul cu care Michael Morpurgo și-a obișnuit cititorii, povestea clasică, însă, de această dată, Pinocchio își ia rolul de povestitor al propriilor pățanii. Și nu oricum, ci cu o doză serioasă de umor și de autoironie. Personajele binecunoscute sunt imaginate de Emma Chichester Clark, cu nesfârșită atenție la detalii și cu multă poftă de joacă.

Mar 25, 202006:08
BOOKS ARE MAGIC powered by Nemira - ARMADA #01
Mar 20, 202041:10