
Eefje Schoonewille - de podcast
By Eefje Schoonewille

Eefje Schoonewille - de podcast Mar 17, 2023

24 | Ontladen: Het waarom en hoe
In deze aflevering vertel ik over ontladen, wat is het, waarvoor dient het, hoe werkt het en wat kun je doen om je kind te helpen ontladen?

23 | Hoe ik compleet doosloeg in het niet laten huilen van mijn kind.
In deze aflevering vertel ik je iets over mijn zoektocht in het ondersteunen van mijn oudste in zijn huilen. Ik vertel je een belangrijk verschil tussen ALLEEN laten huilen en laten (uit)huilen in je liefdevolle armen, en wat beide manieren doen (en juist niet doen) voor je kindje. Ik was er ZO op gebrand mijn kind niet te laten huilen, dat ik de andere kant opsloeg en alles deed om hem niet (zoveel) te laten huilen, terwijl dat juist was wat hij me wilde vertellen; hij WILDE huilen, hij had me zoveel te 'vertellen', ik hoefde alleen maar te leren luisteren en mijn eigen donkere kanten durven aankijken.

22 | Help, wat als mijn kind slaat
In deze aflevering vertel ik je meer over agressie bij (jonge) kinderen. Waar het vandaan komt. Wat er goed/normaal aan is en wat eronder kan liggen en wat je zou kunnen doen als je kind slaat (wat uiteraard niet oké is, maar wel een boodschap en behoefte achter zit die nog niet op een andere manier gecommuniceerd kon worden). En dat je zeker niet de enige bent als je kind wel eens een ander kind slaat/ geslagen heeft..

21 | " Mama, is rose voor meisjes? "
Mijn zoon van bijna 6 houdt van de kleur rose. Rose laarzen rose kleren etc. Ik had al eerder verwacht dat hij er een opmerking over zou krijgen van leeftijdsgenootjes en ineens kwam daar de vraag. In deze podcast vertel ik hoe ik reageerde.

20 | 1 alles veranderende zin die je kunt gebruiken als iemand jou zijn of haar probleem vertelt
In deze korte aflevering geef ik je 1 zin die alles kan veranderen als je een gesprek met je kind of met een andere volwassene hebt, als hij of zij met een probleem bij je komt. Het kan niet alleen het gesprek een totaal andere wending geven maar ook voor je kind is het een mooie manier om zelf bewustwording te leren en te ervaren in wat je verwacht van een gesprek en om in te tunen in wat het zelf op dat moment eigenlijk nodig en behoefte aan heeft.

19 | " En nu is het klaar "
In deze aflevering heb ik het over 1 van mijn favoriete onderwerpen; ontladen van (opgestapelde) spanningen/emoties. Want hoe lang duurt dit? Is het handig ergens een grens te stellen hoe lang een kind mag ontladen? En waarom wel of niet? Wat is de gedachtegang hier achter vanuit Aware Parenting?

18 | Waarom wij samen slapen en waarom jij dat niet zou moeten doen.
In deze aflevering vertel ik je over de reden waarom wij samen slapen met onze zoon van ruim 4,5 (vanaf dag 1), hoe dit gelopen is (was niet gepland), waar je op moet letten als je ook samen wilt slapen en waarom het niet perse iets wat jij zou moeten doen. En, wat we met de aankomende baby gaan doen qua slapen en waar.

17 | Eerste keer basisschool deel 2 - de missers en de 'nasleep'
Leuk dat je luistert naar deel 2 van de 2 :) In de eerste podcastaflevering over de eerste keer basisschool deelde ik wat wij hebben gedaan om onze kleuter zo goed mogelijk voor te bereiden op de start op de basisschool, met alles wat daarbij komt kijken.
Wat zijn praktische dingen die we hebben gedaan in de voorbereiding in de weken vooraf? Hoe ging het op de dag zelf? Waar hielden we rekening mee en wat zijn dingen waar je aan kunt denken die belangrijk zijn voor je kind maar ook voor jullie als ouders om het zo relaxed mogelijk te laten verlopen?
In dit tweede deel vertel ik je wat de missers waren in het hele proces (wat we deden wat niet echt handig was) en ook deel ik daarin over de 'nasleep'; wat kun je verwachten de eerste dagen/weken als je kind net gestart is op school en hoe kun je ook hier weer zo relaxed mogelijk en vanuit verbinding doorheen gaan?

16 | "Maar dan worden ze toch afhankelijk van joú"
In deze podcast vertel ik meer over iets wat ik in mij prille moederschap ook wel eens hoorde uit mijn omgeving, en ook in gesprekken met moeders heel vaak terughoor, dat ze hiermee te maken hebben. En zelfs soms ook wel over twijfelen. Want steeds die nabijheid bieden aan je kind, kijken naar wat behoeften zijn die onder hun gedrag liggen en hen niet alleen laten huilen, hoe leren ze dan ooit om het zelf te doen? Hoe worden ze later evenwichtige volwassenen die zichzelf kunnen reguleren, zonder steeds hulp of nabijheid van een ander?
Ik vertel je hoe afhankelijkheid uiteindelijk onafhankelijkheid bevordert bij je kind. De paradox van leren alleen met emoties om te gaan, door veel en vaak nabijheid en co-regulatie te hebben ervaren.

15 | Eerste keer basisschool deel 1 - voorbereiden en de dag zelf
In deze podcast vertel ik je wat wij hebben gedaan om onze kleuter zo goed mogelijk voor te bereiden op de start op de basisschool, met alles wat daarbij komt kijken.
Wat zijn praktische dingen die we hebben gedaan in de voorbereiding in de weken vooraf? Hoe ging het op de dag zelf? Waar hielden we rekening mee en wat zijn dingen waar je aan kunt denken die belangrijk zijn voor je kind maar ook voor jullie als ouders om het zo relaxed mogelijk te laten verlopen?
Dit is deel 1 van de 2, in deel 2 zal ik vertellen wat de missers waren in het hele proces (wat we deden wat niet echt handig was) en ook deel ik daarin over de 'nasleep'; wat kun je verwachten de eerste dagen/weken als je kind net gestart is op school en hoe kun je ook hier weer zo relaxed mogelijk en vanuit verbinding doorheen gaan?

14 | de kracht van er gewoon zijn
In deze episode geef ik je meer inzicht in wat het kan betekenen als je, in plaats van wat we geneigd zijn te doen namelijk fixen, oplossen, wegmaken, eens iets anders doet. Niks doen. Of beter gezegd, niks om het weg te maken wat er zich op dat moment aan dient. Oftewel 'gewoon' er 'zijn'. Niet alleen waardevol in relatie tot je kind(eren), maar ook voor jezelf en andere om je heen.

13 | Waarom ik altijd doe wat mijn kind zegt
In deze aflevering vertel ik je meer over het afstemmen op de behoeften van je kind en luisteren naar wat ze werkelijk zeggen. Wat niet betekent dat je al hun wensen inwilligt, maar wel zover als mogelijk, aansluit bij hun behoeften. Wederom zoals je van me gewend bent met persoonlijke voorbeelden.

12 | Het belang van een warm bad aan gelijkgestemden
In deze podcast vertel ik je meer over het belang van een 'warm bad aan gelijkgestemden'. Oftewel mensen waarbij je je gehoord en gesteund voelt, vaak omdat ze eenzelfde visie hebben of eenzelfde pad als jou, op dat moment, lopen. Wat heeft dit te maken met eenzaamheid en de eerste stappen in het moederschap? Ook deel ik iets over hoe ik dit heb ervaren.

11 | Waarom agressie juist belangrijk is
In deze podcast neem ik je mee in mijn gedachten over agressie, specifiek agressieve GEVOELENS, dus niet zozeer agressief gedrag. We lijken collectief bang, bang voor agressieve gevoelens, en dat we dit liever gelijk wegmaken, bij onszelf maar ook bij onze kinderen, in plaats van dat we dit zien voor wat het is; een deel van het leven, een gevoel, waar we onze kinderen ook in mee moeten nemen en hen bij de hand nemen om dit te leren reguleren. Juist om te voorkomen dat er negatief agressief GEDRAG ontstaat, en te voorkomen dat we kinderen eigenlijk leren dat agressie (het GEVOEL) niet hoort en het vervolgens juíst een uiting vindt in ongezonde uitingen als anderen of zichzelf pijn doen.. Luister mee en laat me vooral jouw visie en/of overpeinzingen horen!

10 | mini peptalk bij racende gedachten en/of piekeren
In deze episode geef ik je een korte 'peptalk'. Vertel ik je iets meer over wat gedachten wel en niet zijn en welke invloed je daar wel of niet op hebt. Voor als je overspoeld wordt door (steeds terugkerende) gedachten, je overweldigd voelt, blijft malen of piekeren.

9 | Mijn bevallingsverhaal
Zoals de titel al zegt neem ik je in deze podcast mee (terug) naar mijn bevalling (januari 2017). Ik deel niet alleen ' hoe het ging', maar ook welke lessen en inzichten ik hieruit meenam. Enjoy!

8 | De paradox van het willen 'harden' van kinderen om ze te leren omgaan met de 'harde wereld'
In deze podcast neem ik je mee in een overpeinzing rondom het ‘harden’ van kinderen. Oftewel; de paradox van het creëren van weerbare kinderen door ze alvast laten ‘wennen’ aan de ‘ harde wereld’. Ik vertel je waarom ik niet geloof dat je kinderen ‘helpt’ door nu al ‘hard’ te zijn voor ze om straks beter met de ‘hardheid’ van de wereld en anderen om te gaan, maar juist een andere manier om hier in de faciliteren.

7 | De hitte als oefening in verdragen
Het is warm, heel erg warm in ons kleine landje. Al dagen, weken achter elkaar, temperaturen van ver boven in de 30, of in ieder geval rond dat magische getal 30. Zou je dit, naast dat het ook fijn zomerweer is, maar ook heel plakkerig en benauwd en dus niet altijd fijn, ook als een mooie uitnodiging en oefening kunnen zien in verdragen? In hoe je zo flexibel mogelijk kunt omgaan met iets waar je geen controle over hebt, zoals het weer? Ik nodig je uit, zie wat het je kan brengen. Luister nu naar deze nieuwste episode!

6 | Wat kun je doen als je overspoeld wordt door een druk of vol hoofd?
In deze aflevering deel ik een praktische oefening met je, om te 'dealen' met dat vervelende gevoel helemaal overspoeld te worden of te raken door een druk of vol hoofd, vol racende gedachten of (te verwerken) prikkels.

5 | Wat als alles wat we voelen er gewoon zou mogen zijn? Zowel van onszelf als dat van onze kinderen?
In deze podcast neem ik je mee in mijn visie rondom het verdragen en doorleven van emoties. Ik vertel hierin waarom ik het belangrijk is dat wij als mensen, dus ook kinderen, de kans zouden moeten krijgen om emoties te verdragen, zonder het steeds te willen afleiden of wegmaken. En vertel ik je over de twee belangrijke misvattingen hierbij, o.a. dat emoties niet hetzelfde zijn als gedrag.

4 | Waarom wij consequent inconsequent zijn
Ik vertel je in deze podcast het onderscheid tussen consequent zijn in de zin van 'regels handhaven' en consequent zijn in de zin van 'afstemmen op de context die dus steeds kan verschillen'. Tevens vertel ik je iets over hoe wij dit praktisch toepassen aan de hand van een voorbeeld.

3 | Vijf stappen om je niet te laten leiden door je negatieve gedachten
In deze podcast geef ik je vijf stappen die je kunt volgen om je niet steeds te laten leiden door je negatieve gedachten, en hoe dat eigenlijk werkt, al die (negatieve) gedachten. Ik vertel je hoe je ervoor kunt zorgen dat het je lever minder gaat bepalen.

2 | Slaap mama slaap; geleide meditatie - onvoldaan gevoel
Deze podcast is een geleide audio/meditatie, die je voor het slapen gaan kunt doen als je op het punt staat om met een onvoldaan gevoel te gaan slapen.
