Skip to main content
Spotify for Podcasters
Ekompót - Tech&Fun

Ekompót - Tech&Fun

By EKOMPÓT

Az új technológiáktól a szabadidős tevékenységekig. Ha érdekel, hogy milyen új dolgokat hoz a világ, és szeretnél naprakész lenni, akkor az EKOMPÓT podcast csatornáját neked találták ki. Itt érdekes és hasznos információkat szerezhetsz, miközben élvezed a két lelkes műsorvezető érdekes és szórakoztató beszélgetéseit. Mojzes Péter és Horlik Zoltán, könnyed beszélgetései az élet minden területére kiterjednek és nem félnek a kihívásoktól. A fotózás vagy más művészeti ágak, mint a zene, a filmek és az érdekes szabadidős tevékenységek ugyanúgy szerepet kapnak, mint az aktuális technikai újdonságok.
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Milyen fényképezőgép felel meg a szintünknek

Ekompót - Tech&FunApr 20, 2021

00:00
46:02
Vadkemping: legális vagy illegális - Ekompót Podcast

Vadkemping: legális vagy illegális - Ekompót Podcast

A vadkemping azoknak a turistáknak szól, akik a vadonban, a természet közepén szeretnének eltölteni néhány éjszakát. Igy mindenféle komfort nélkül az erdőkben, a hegyekben vagy a tavak partján táborozhatunk. Nagyszerű választás lehetnek azoknak, akik szeretnének kikapcsolódni a mindennapi stressztől és csupaszon, szabadon élvezni a természetet.

Minden, amit tudni akarsz a kempingezésről, de lusta vagy megkérdezni! Szeretünk sátorozni, Peti számára gyerekkori boldog emlékeket idéz, míg Zolinak ifjúkori álmok és mostani boldog családi nyaralások jutnak eszébe a kempingezésről. Az EKOMPÓT második vadkörte szezonjában kivesézzük a sátorozás és kempingezés minden pozitív és negatív oldalát, az egyszerű vadkempingtől a lakókocsik és glamping élményekig. ebben az epizódban a vadkempingezés kerül sorra. Az Ekompót Vadkörte szeonjában kiderítjük, hogy tényleg olcsóbb-e kempingezni, mint eltölteni egy éjszakát egy szállodai szobában. Ha kíváncsi vagy a kempingezés rejtelmeire, hallgass bele és megtudod, hogy miért is szeretjük annyira ezt a szabadidős tevékenységet!

#kemping #sátorozás #vadkemping #sátor#camping #tent #hungary #glamping #nyaralás #tippek #ekompot #podcast honlap: ⁠https://ekompot.hu⁠ Ekompót - Az új technológiáktól a szabadidős tevékenységekig Ha érdekel, hogy milyen új dolgokat hoz a világ, és szeretnél naprakész lenni, akkor az EKOMPÓT podcast csatornáját neked találták ki. Itt érdekes és hasznos információkat szerezhetsz, miközben élvezed a két lelkes műsorvezető érdekes és szórakoztató társalgását. Mojzes Péter és Horlik Zoltán, könnyed beszélgetései az élet minden területére kiterjednek és nem félnek a kihívásoktól. A fotózás vagy más művészeti ágak, mint a zene, a filmek és az érdekes szabadidős tevékenységek ugyanúgy szerepet kapnak, mint az aktuális technikai újdonságok.


Apr 22, 202301:01:49
Sátorozni jó, de tényleg megéri? | EKOMPÓT - Vadkörte E01

Sátorozni jó, de tényleg megéri? | EKOMPÓT - Vadkörte E01

Minden, amit tudni akarsz a kempingezésről, de lusta vagy megkérdezni! Szeretünk sátorozni, Peti számára gyerekkori boldog emlékeket idéz, míg Zolinak ifjúkori álmok és mostani boldog családi nyaralások jutnak eszébe a kempingezésről. Az EKOMPÓT második vadkörte szezonjában kivesézzük a sátorozás és kempingezés minden pozitív és negatív oldalát, az egyszerű vadkempingtől a lakókocsik és glamping élményekig.


Kiderítjük, hogy tényleg olcsóbb-e, mint egy szállodai szoba, és van-e olyan aspektusa, ami miatt nem éri meg a kempingezés. Ha kíváncsi vagy a kempingezés rejtelmeire, hallgass bele és megtudod, hogy miért is szeretjük annyira ezt a szabadidős tevékenységet! honlap: https://ekompot.hu

Ekompót - Az új technológiáktól a szabadidős tevékenységekig Ha érdekel, hogy milyen új dolgokat hoz a világ, és szeretnél naprakész lenni, akkor az EKOMPÓT podcast csatornáját neked találták ki. Itt érdekes és hasznos információkat szerezhetsz, miközben élvezed a két lelkes műsorvezető érdekes és szórakoztató társalgását. Mojzes Péter és Horlik Zoltán, könnyed beszélgetései az élet minden területére kiterjednek és nem félnek a kihívásoktól. A fotózás vagy más művészeti ágak, mint a zene, a filmek és az érdekes szabadidős tevékenységek ugyanúgy szerepet kapnak, mint az aktuális technikai újdonságok.

Apr 04, 202350:52
 Androidos telefonról iPhone-ra, ideje volt már? - Ekompot Podcast

Androidos telefonról iPhone-ra, ideje volt már? - Ekompot Podcast

Őszibarack szezon - ötödik adás, melyben kiderül, hogy tényleg érdemes-e évekig ragaszkodni az elveinkhez, vagy bátran kísérletezzünk - szóval nyugodt szívvel váltsunk Androidos telefonról iPhone-ra. Peti megtette, el is meséli miért. Ha ez még nem lenne elég megismerteti Zolit és a hallgatókat a Notionnal. A Notion egy platform, amit mindennapi feladataink rendszerezésére alkalmas felületek építésére használhatsz.  Lásd:HTTPS://Notion.so #iPhone #android #telefon #ios #notion

Jan 07, 202301:01:13
Önelemzés és Bachata - EKOMPOT PODCAST
Dec 15, 202252:28
Ajándékozás hobbistáknak, utazás saját szervezéssel és egy híres család a magyar fotográfia hőskorából - EKOMPOT PODCAST

Ajándékozás hobbistáknak, utazás saját szervezéssel és egy híres család a magyar fotográfia hőskorából - EKOMPOT PODCAST

#őszibarack 03  - Melyben hőseink pontról pontra végig gondolják, hogy ők vajon szeretnének-e hobbijukhoz kapcsolódó meglepetés ajándékot kapni. Szó esik még a csoportos vagy egyéni utazások előnyeiről., hátrányairól. A tudálékos rovatban Zoli elviszi Petit a magyar fotográfia hőskorába, egy jónevű fotográfus család munkásságán keresztül. 

Ajándékozni és ajándékot kapni jó. Ez elég nagy közhely, de vajon tényleg jó-e? Nem árulunk el nagy titkot szerintünk jó. De adjuk például fotósnak meglepetés fotózással kapcsolatos ajándékot? Egy megrögzött természetjáró boldog lenne egy új iránytűvel? A zene szakértőjének jól jönne egy új hangfal vagy bármilyen zenész kütyü? Hogyan kezdjünk neki? Érdemes egyeztetés nélkül belevágni? Vajon aki kapja örülni fog neki vagy csak egy újabb haszontalan lommal lesz több?  Szeretsz magad szervezni vagy jobb, ha más intézi az ügyes bajos utazásszervezést. Jobb a kötött program vagy ragaszkodsz a szabadsághoz? Tudálékos:  Tudálékos: Strelisky Lipót és fia, Sándor -  Az anyaggyűjtésben nagy segítséget Szemerédi Ágnes „A fényképészet úttörői” c munkája adott. 

melléklet: 

Strelisky képek: 

https://media.fidelio.hu/2019/06/06/6_-112153.jpg

https://media.fidelio.hu/2019/06/06/4_-111740.jpg

A világ legelső szines fényképe: https://maimanohaz.blog.hu/2012/05/17/a_vilag_legelso_szines_fenykepe

Mona Lisa: https://www.youtube.com/watch?v=T9JvUDrrXmY

Levi Hill: https://en.wikipedia.org/wiki/Levi_Hill

Chromotípia: http://fotomult.c3.hu/pozitiv/chromotipia/

honlapunk: https://ekompot.hu
Nov 30, 202259:03
A biztosan nyertes fotó megtalálása & Wabi-Sabi - EKOMPOT PODCAST

A biztosan nyertes fotó megtalálása & Wabi-Sabi - EKOMPOT PODCAST

Hőseink újabb epizóddal jelentkeznek az Ekompót Őszibarack szezonjában, melyben megbeszélik, hogy hogyan válasszunk - lehetőleg jól szereplő - képet fotókiállításra vagy fotópályázatra. A Tudálékos című rovatban Peti elkápráztatja Zolit a Wabi-Sabi stílusról szóló tudásával. 

Szó esik többek között az alábbi dolgokról: 

Magyarország 365  multiexpó (gépben vagy PS)  Lightroom katalógus   Ken Rockwell   tippek-trükkök válogatáshoz  Forte 100  kistérségi pályázatok létjogosultsága  MFVSZ - Nemzetközti Magyar Fotószalon  képcímadás fontossága 

Tudálékos rovatunkban megtudhatjuk - jó eséllyel, hogy mi az a Wabi-Sabi.

Akkor szép, ha nem tökéletes - mondja Peti és bemutatja felkészültségét a választott témájából.

A Wabi-Sabi vagy Vabi-Szabi a japánok, szépségről alkotott ősi filozófiája. E bölcselet, mely a mulandóság és tökéletlenség elfogadásán alapszik, egy sajátságos esztétikát is követ. A Wabi-Sabi magába foglalja az aszimmetriát, a szabálytalanságot, az egyszerűséget és az ember, természethez való kötődését. 

IBASHO Galéria link: https://ibashogallery.com/

Az aktuális adás borítóképe Dall-E Minivel készült. 

Peti honlapja itt, Zoli honlapja itt található. 

Nov 15, 202257:18
Az AI jövője fotográfiában és Man Ray tudálékoskodás - EKOMPOT PODCAST

Az AI jövője fotográfiában és Man Ray tudálékoskodás - EKOMPOT PODCAST

Újra kinyitottuk a spájz ajtaját és kitártuk a világ felé. Ebben az epizódban hőseink felveszik a fonalat és elemezgetik a mesterséges intelligencia fotográfiára mért hatását. A második részben értő és értetlen(kedő) párosként Man Ray életét beszélik ki. //az aktuális adás borítója Picasso stílusában készült - mesterséges intelligencia által generálva - egy mikrofonról és a szezon névadójáról egy barackról. ShowNotes: beköszönés hol voltunk eddig, mi van most => Sötétkamra, Expo Kompót - előzmények. mesterséges intelligencia használata a fotográfiában Beírt szövegből kép készítése, ajánlott linkek: #1 Midjourney #2 DALL-E 2 #3 DALL-E Mini #4 NightCafe #5 Deep Dream Generator #6 Artbreeder #7 DeepAI Conclusion mire lehet használni? szerzői jogok? grafikusok féljenek? Lightroom Imagen AI - fotófeldolgozás gépi tanulás után Hassan Ragab: https://www.instagram.com/hsnrgb/ Második szakasz: Man Ray (kulcsszavak: Rayograph, Ingress hegedűje, dadaizmus, szürrealizmus, Párizs, Marcel Duchamp, Rose Sélavy)
Oct 31, 202244:18
EKOMPÓT szezonindító - TREASER

EKOMPÓT szezonindító - TREASER

Ha hiszitek, ha nem újra mikrofont ragadtunk. Hegyezzétek a fületeket, nemsokára kinyitunk egy újabb kompótot.

Oct 26, 202200:40
Vadkemping autóban

Vadkemping autóban

Egyelőre úgy tűnik véget értek a korlátozások, már nem csak pecabottal maradhatunk ki éjszaka. A sátorozni szerető természetjárók legnagyobb örömére az esőzés is alábbhagyott. A képzeletbeli éléskamrában újabb adag kompótot nyitottunk ki.
Szó esik sok minden más között a sátorozás örömeiről, a börzsönyi medvéről és arról, hogy hogyan alakítsunk ki fekvőhelyet autókban.

ekompot.hu

Kompót expo online kiállítás (megtekinthető : 2021.01.29. 18:00-tól)
Mojzes Péter (Mopegraphy) és Horlik Zoltán (70Hz) online fotókiállítása
Hallgass minket az alábbi podcast csatornák egyikén:
Anchor
Breaker
Google Podcasts
Apple Podcasts
Pocket Casts
RadioPublic
Spotify
Ha véleményed van vagy szeretnél üzenetet hagyni a műsor készítőinek, használd a hangüzenet lehetőséget a gombra kattintva. Hagyományos utat választva küldhetsz e-mailt is.
Hangüzenet
MAIL@EKOMPOT.HU
May 25, 202142:44
Milyen fényképezőgép felel meg a szintünknek

Milyen fényképezőgép felel meg a szintünknek

Ebben az adásban újra fotózás felé kanyarodunk. A gépválasztás nehézségeit elemezzük először a saját példánkon keresztül, különösen kitérve arra, hogy létezhet vajon olyan "kategória", hogy szintünknek megfelelő gép. Mi nem hiszünk benne, de lehet, hogy az adás végére meggyőzzük egymást róla? Hallgassátok meg és megtudjátok!
Érintett témák a teljesség igénye nélkül:

Sötétkamra Podcast
Fuji FB csoport
Gárdi Balázs
Milc vs DSLR
Fényképezőgépek mérete
Mit kínálnak a gyártók

ekompot.hu
Kompót expo online kiállítás (megtekinthető : 2021.01.29. 18:00-tól)
Mojzes Péter (Mopegraphy) és Horlik Zoltán (70Hz) online fotókiállítása
Hallgass minket az alábbi podcast csatornák egyikén:
Anchor
Breaker
Google Podcasts
Apple Podcasts
Pocket Casts
RadioPublic
Spotify
Ha véleményed van vagy szeretnél üzenetet hagyni a műsor készítőinek, használd a hangüzenet lehetőséget a gombra kattintva. Hagyományos utat választva küldhetsz e-mailt is.
Hangüzenet
MAIL@EKOMPOT.HU
Apr 20, 202146:02
Okos otthon

Okos otthon

Az okosotthon olyan technikai megoldások együttese, amelyek egymással együttműködve lehetővé teszik a házban működő különböző rendszerek és alrendszerek központi irányítását a benne lakók kényelme és biztonsága érdekében. Ebben az epizódban arról beszélgetünk, hogy milyen mélységben érdemes automatizálnunk otthonunkat úgy, hogy a pénztárcák se nagyon bánja. Elég csak szórakozva hanggal világítást kapcsolgatni a barátaink örömére vagy van más értelmes lehetőség is?

ekompot.hu
Kompót expo online kiállítás (megtekinthető : 2021.01.29. 18:00-tól)
Mojzes Péter (Mopegraphy) és Horlik Zoltán (70Hz) online fotókiállítása

Hallgass minket az alábbi podcast csatornák egyikén:
Anchor
Breaker
Google Podcasts
Apple Podcasts
Pocket Casts
RadioPublic
Spotify
Ha véleményed van vagy szeretnél üzenetet hagyni a műsor készítőinek, használd a hangüzenet lehetőséget a gombra kattintva. Hagyományos utat választva küldhetsz e-mailt is.
Hangüzenet
MAIL@EKOMPOT.HU

Mar 23, 202138:16
Volt már!

Volt már!

Tényleg élvezhetetlen a Youtube vagy csak mi vagyunk öregek hozzá? Lehet találni egyedi érdekes tartalmakat vagy mindent lezúz az önjelölt influencer dömping? Ezekre a kérdésekre keressük a választ - nem árulok el nagy titkot - nem nagyon találjuk :)

Kompót expo online kiállítás (megtekinthető : 2021.01.29. 18:00-tól)

Mojzes Péter (Mopegraphy) és Horlik Zoltán (70Hz) online fotókiállítása


Hallgass minket az alábbi podcast csatornák egyikén:
Anchor
Breaker
Google Podcasts
Apple Podcasts
Pocket Casts
RadioPublic
Spotify
Ha véleményed van vagy szeretnél üzenetet hagyni a műsor készítőinek, használd a hangüzenet lehetőséget a gombra kattintva. Hagyományos utat választva küldhetsz e-mailt is.

Hangüzenet
MAIL@EKOMPOT.HU
Mar 10, 202137:51
Mi a fotós dolga?

Mi a fotós dolga?

Peti és Zoli ebben az adásban azt próbálja megfejteni, hogy vajon mi lehet a fotós dolga.
Egy fotós beszélgetés - a METU online meetupján elhangzott beszélgetés - alapján szövik tovább gondolataikat.
ekompot.hu
Az adásban elhangzott témák és kapcsolódó linkekek:
MI A FOTÓS DOLGA? PROVOKÁLNI, VAGY MEGOLDÁST KÍNÁLNI?
The Bang Bang Club – film
Kevin Carter - A KESELYŰ ÉS A KISLÁNY (1993)
Chiripkó Lili
Sebastião Salgado

Kompót expo online kiállítás (megtekinthető : 2021.01.29. 18:00-tól)

Mojzes Péter (Mopegraphy) és Horlik Zoltán (70Hz) online fotókiállítása


Hallgass minket az alábbi podcast csatornák egyikén:
Anchor
Breaker
Google Podcasts
Apple Podcasts
Pocket Casts
RadioPublic
Spotify
Ha véleményed van vagy szeretnél üzenetet hagyni a műsor készítőinek, használd a hangüzenet lehetőséget a gombra kattintva. Hagyományos utat választva küldhetsz e-mailt is.

Hangüzenet
MAIL@EKOMPOT.HU
Feb 25, 202140:27
Honlap készítésről szakszerűen, de egyszerűen.

Honlap készítésről szakszerűen, de egyszerűen.

Peti honlapot szeretne. Semmi, de semmi fogalma sincs arról, hogy ezt hogyan kell csinálni. Zolival elbeszélgetnek róla és végül így se kerül képbe. Vagy mégis? Hallgassátok végig az adást és kiderül.
Expo kompót 003
ekompot.hu
Adásmenet:

Bevezető és az előző epizód hallgatottságának elemzése
Virtuális kiállításunk megnyílt, látogatottság elemzés és örömködés
Van létjogosultsága még annak, hogy boldog boldogtalannak legyen honlapja?
Google cégem hasznossága
Előre elkészített honlap, portfólió oldalak
Igyenes tárhelyek előnyei és hátrányai
Miért jó a WordPress
Plugin, galéria és egyéb hasznos dolgok.
WordPress.com a legjobb dolog ismerkedni a WordPressel
Mi lesz a következő adásban és búcsú


Kompót expo online kiállítás (megtekinthető : 2021.01.29. 18:00-tól)

Mojzes Péter (Mopegraphy) és Horlik Zoltán (70Hz) online fotókiállítása


Hallgass minket az alábbi podcast csatornák egyikén:
Anchor
Breaker
Google Podcasts
Apple Podcasts
Pocket Casts
RadioPublic
Spotify
Ha véleményed van vagy szeretnél üzenetet hagyni a műsor készítőinek, használd a hangüzenet lehetőséget a gombra kattintva. Hagyományos utat választva küldhetsz e-mailt is.

Hangüzenet
MAIL@EKOMPOT.HU
Feb 09, 202157:55
Elegendő egy tablet laptop helyett?

Elegendő egy tablet laptop helyett?

Expo kompót 002
Szia!
Üdvözlünk az Expo kompót hallgatói között! Frissen útjára engedett podcastünk első igazi adását hallgathatod meg itt.
Ebben az epizódban arról beszélgetünk, hogy 2021-ben mennyire tud kiváltani egy tablet egy asztali számítógépet vagy laptopot.
Jegyzetek:

iPad
Lumafusion
Garageband
Locus Map
Lightroom

Kompót expo online kiállítás (megtekinthető : 2021.01.29. 18:00-tól)

Mojzes Péter (Mopegraphy) és Horlik Zoltán (70Hz) online fotókiállítása

Hallgass minket az alábbi podcast csatornák egyikén:
Anchor
Breaker
Google Podcasts
Apple Podcasts
Pocket Casts
RadioPublic
Spotify
Ha véleményed van vagy szeretnél üzenetet hagyni a műsor készítőinek, használd a hangüzenet lehetőséget a gombra kattintva. Hagyományos utat választva küldhetsz e-mailt is.
Hangüzenet
MAIL@EKOMPOT.HU
Jan 25, 202124:33
Prológus - Expo kompót bemelegítés

Prológus - Expo kompót bemelegítés

Expozíció, röviden expo
Eredeti értelemben a görög eposzok és epikus költemények élén álló témamegjelölés.
A drámai szerkezet egyik eleme, a bevezető rész.
tágabb értelemben bármely cselekményes mű szerkezetének bevezető része, amely a cselekmény kibontakozása előtt az alapvető helyzetet és a szereplők bizonyos jellemvonásait mutatja be.
a zeneművészetben a fúga, ill. szonátaforma bevezető része, a zenei téma bemutatása.
A fotográfiában kép elkészítését exponálásnak nevezik, vagyis amikor a zár kioldásával a fényérzékeny filmet vagy érzékelőt kiteszik a tárgyról visszaverődő fénysugaraknak.
kompót
bő, cukros, fűszeres lében főtt, azonnali fogyasztásra szánt édes étel.
Nemzetközi szó a francia compote nyomán, amely a latin composita (‘elegyes dolgok’) szóra, a compositus (‘összetett’) többes semleges alakjára megy vissza, ez a középkori latinban egyes számú nőnemű alakként főnevesült.
Eredete:
Dec 17, 202002:15