Skip to main content
Spotify for Podcasters
Musikklærer'n

Musikklærer'n

By Eldar Skjørten & Åshild Hagen

Hva skjer når en nokså nyutdannet musikklærer og en med 30 års praksis kommer sammen for å diskutere musikkundervisning i grunnskolen? Oppstår det interessante rom i møtet mellom det nye, ferske og det velprøvde?
Vi deler både konkrete tips og praksisnære refleksjoner som opptar oss som står i musikkrommet til daglig. Av og til får vi med oss spennende gjester.
Podkasten er laget av Åshild Bergill Hagen og Eldar Skjørten. Åshild var ferdigutdannet våren 2019. Eldar har jobbet som musikklærer siden 1990, i tillegg til mye annet. For tiden er Åshild vikar for Eldar på Eiksmarka skole.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

24. Tverrfaglighet

Musikklærer'nMay 21, 2021

00:00
34:22
24. Tverrfaglighet

24. Tverrfaglighet

Fag er en måte å strukturere virkeligheten på, men har det gått for langt? Har skolen gjort fagene til selve virkeligheten? Denne episoden handler om tverrfaglighet. Vi tar opp både fagstoff, begreper knyttet til tverrfaglighet og selvsagt med mange eksempler. Og så lurer vi på om tverrfaglighet er redningen for estetiske fag?

For å forstå tverrfaglighet bedre, så rydder vi også opp i begrepene 

 • Flerfaglighet
 • Tverrfaglighet
 • Estetiske læreprosesser
 • Multimodalitet

Dette er siste episode av Musikklærer'n for denne gang. Vi har hatt det gøy og lært mye av dette. Så får vi se om Musikklærer'n kommer tilbake i en eller annen form senere. Vi, Åshild og Eldar takker deg som har lyttet!

May 21, 202134:22
23. Tilpasset opplæring

23. Tilpasset opplæring

Alle går i grunnskolen og dermed skal undervisningen passe for...alle. Denne episoden handler om tilpasset opplæring.

Jobben vår som musikklærere er blant annet om å gi alle elever muligheter for mestring, og musikkundervisning er godt egnet til det. Da må vi tenke over hvordan vi kan tilpasse undervisningen.

(Og så beklager vi fortsatt litt dårlig lyd. På grunn av koronapandemien sitter vi på hvert vårt hjemmekontor og ikke alltid med helt optimale forhold.)

May 14, 202126:40
22. Digital didaktikk i musikkfaget

22. Digital didaktikk i musikkfaget

Både digital undervisning og det akustiske har sin plass i musikkfaget. Vi snakker litt om det og gir mange konkrete tips til hvert kjerneelement fra læreplanen.

Tipsene i denne episoden er organisert etter kjerneelementene i fagfornyelsen:

 • Lage musikk
 • Utøve musikk
 • Oppleve musikk og kulturforståelse

Så legger vi til noen temaer til:

 • Forsterke læring
 • Tverrfaglighet

Tilpasset opplæring er også et relevant tema, men det kommer vi nærmere tilbake til i episode 23.

Apr 23, 202139:55
21. Eleven som utøver - gjest: Jan Magne Førde
Mar 14, 202134:05
20. Fagfornyelsen: tverrfaglige temaer

20. Fagfornyelsen: tverrfaglige temaer

Vi har tidligere tenkt litt rundt fagfornyelsen, men i denne episoden dykker vi enda lenger inn i arbeid med de tverrfaglige temaene. Hva handler de om for musikkfagets del? Og hva skal vi tenke om det temaet som ikke er nevnt i musikkplanen? 

Vi samler også opp konkrete tips til musikkvalg, hvordan musikk kan brukes i temaene og hvordan elevene kan oppleve temaene i undervisningsformene vi legger opp til.

Til slutt foreslår vi 5 premisser for arbeid med de tverrfaglige temaene.

Feb 20, 202127:55
19. Kjønnsroller og identitet i musikktimen - gjest: Hilde Blix

19. Kjønnsroller og identitet i musikktimen - gjest: Hilde Blix

I fagfornyelsens musikkfag har spesielt ett tema fått et økt fokus i forhold til tidligere: kjønnsroller og identitet. Dette vil vi ta opp i denne episoden, og hva er vel mer naturlig enn å invitere med oss Hilde Blix? Hun har vært opptatt av dette i lang tid og dagen før denne episoden ble tatt opp ble hun tildelt Komponistforeningens likestillingspris. Hilde er professor i hørelære og musikkdidaktikk ved Universitetet i Tromsø.

Vi har delt temaet opp i fire underdeler:

 • Like muligheter
 • Seksualisering og kjønnsroller
 • Identitet og kjønnsroller
 • Etiske problemstillinger

Temaet er stort og på en liten halvtime rekker vi bare å pirke litt i overflaten. Send oss gjerne innspill til hva du tenker eller lurer på. 

Feb 07, 202132:49
18. GarageBand og Soundtrap
Jan 22, 202123:07
17. Samisk musikk - gjest: Viktor Bomstad
Jan 13, 202129:50
16. Lage musikk - del 2 av 2
Dec 02, 202021:18
15. Lage musikk - del 1 av 2
Dec 02, 202029:53
14. Sang - del 2 av 2 - om flerstemt sang i skolen - gjest: Silje Worquenesh Østby Kleiven
Nov 17, 202021:10
13. Sang - del 1 av 2
Oct 30, 202028:34
12. Opphavsrett - gjester: Willy Martinsen og Ida Otterstad (TONO)

12. Opphavsrett - gjester: Willy Martinsen og Ida Otterstad (TONO)

Bruken av musikk, bilder og andre åndsverk i skolen øker. Det skyldes blant annet innføring av teknologi i læringen, der elevene lager presentasjoner, videoer, bildemontasjer og andre sammensatte tekster. Samtidig er det fremdeles en del uvitenhet i skolen omkring hva som er greit og når vi står i fare for å bryte åndsverksloven.

I denne episoden får vi derfor besøk fra kommunikasjonssjef Willy Martinsen og juridisk rådgiver Ida Otterstad, - begge fra Tono.

Til slutt i episoden skal vi avlive tre seige myter om hva som er lov - og du får tilgang til to Kahooter (quiz) for bruk med elevene - begge om opphavsrett.

Oct 16, 202025:42
11. Samspill i musikktimen

11. Samspill i musikktimen

Fagfornyelsen er tydelig på at vi skal gjøre musikkfaget praktisk og da blir samspill viktig. I denne episoden av Musikklærer'n får du mange små tips. Hva slags låter er egnet for samspill? Hvordan kommer vi i gang med nytt stoff? Hvordan kan vi bruke "stafettprinsippet" for å spille en melodi? Eldar deler også "Suksessfaktor 1-2-3" for godt samspill. Som vanlig avslutter vi episoden med et par praktiske tips hentet fra musikktimene våre. 

Oct 04, 202028:55
10. Fagfornyelsen, del 2 - det er sammenhengen som gjelder

10. Fagfornyelsen, del 2 - det er sammenhengen som gjelder

I sesongen andre episode går vi videre inn i Fagfornyelsen og vi ser blant annet på sammenhengen mellom overordnet del, beskrivelsen om faget og kompetansemålene. Vi tenker også litt rundt omkring tverrfaglige temaer, som for eksempel "demokrati og medborgerskap".

Så legger vi inn noen tips, både om læreplanforståelse og helt konkrete tips til undervisningen. Du får en aktuell låt som kan spilles på gitar og et av tidenes kuleste refreng for å synge mange sammen.

Aktuelle lenker til eposiden finner du som vanlig på Musikkpedagogikk.no/podkast

Sep 18, 202021:03
9. Fagfornyelsen, del 1 - gjest: Ingeborg Lunde Vestad
Sep 07, 202023:55
Ep. 8 - Det året det var så bratt...?
Jun 03, 202020:30
Ep. 7 - Hjemmeskole - gjester: Arne Haugen og Ingrid Velle
Apr 20, 202043:22
Ep. 6 - Klasseledelse - gjest: Sissel Holten

Ep. 6 - Klasseledelse - gjest: Sissel Holten

Som en illustrasjon kan vi si at god musikkundervisning skapes av 20% fag og 80% klasseledelse. Det hjelper ikke å kunne faget godt hvis vi ikke klarer å skape de situasjonene som gir gode, trygge og motiverende rammer for læring. Dette merkes spesielt godt i grunnskolen, der vi har mange elever og ulike behov som skal dekkes på en gang.

I denne episoden snakker vi derfor med Sissel Holten om klasseledelse, - med fokus på relasjonsbygging i oppstarten av en time. Sissel er Marte Meo-veileder og har holdt kurs for hundrevis av lærere og skoleledere. Gjennom mange år med filming av lærere har hun sett hvor viktig relasjonsbygging i oppstarten er for utfallet av resten av timen.

Mar 01, 202026:24
Ep. 5 - Gitarundervisning i grunnskolen

Ep. 5 - Gitarundervisning i grunnskolen

I femte episode av podkasten Musikklærer'n går vi rett på musikken - med gitar! Mange skoler bruker gitar som et viktig instrument, og vi får tro det blir enda flere under fagfornyelsens fokus. I tillegg har vi noen små tips og vi skal høre hvilken by som har Norges beste kaffe!

Jan 31, 202034:40
Ep. 4 – Lærerrollen på konsert

Ep. 4 – Lærerrollen på konsert

Rett før jul er mange lærere travelt opptatte med julekonserter sammen med elevene. I fjerde episode av "Musikklærer'n" tenker vi derfor litt høyt om lærerrollen før, under og etter en konsert.
I tillegg får du et par konkrete tips til noen hyggelige musikkaktiviteter rett før jul. "Gamlisen" gir en justert vri på gammelt nytt (slik at det funker godt i klassen) og "ferskingen" gir deg et Instagram-tips med ferske videoer!
Dec 16, 201932:37
Ep. 3 - Komponering (og noen tips til jul)

Ep. 3 - Komponering (og noen tips til jul)

Denne tredje episoden handler om komponering. Du får noen småtips, og så forteller vi litt om noen av mulighetene som du har gratis tilgang til gjennom Veslefrikk (1.-7. trinn) og U-trykk (8.-10. trinn). Til slutt gir vi en noen tips i Ferskingen og Gamlisens Julebattle - sanger og samspill til bruk i førjulstiden, som alle lærere snart er i gang med å planlegge!

Nov 01, 201926:17
Ep. 2 - Sang

Ep. 2 - Sang

Denne episoden handler om sang. Trenger vi egentlig å varme opp? Og finnes det tips for å å elevene til å synge rent? Åshild er utdannet sangpedagog og har mange gode tips, mens også Eldar bidrar med noen av sine erfaringer.

Sep 28, 201928:01
Ep. 1 - Skolestart

Ep. 1 - Skolestart

Skolestart er tema for denne aller første episoden av Musikklærer'n. Det blir både praktiske tips og noen tanker om elevenes forutsetninger på begynnelsen av skoleåret.

Aug 30, 201917:16