Skip to main content
Spotify for Podcasters
Áramszünet

Áramszünet

By Energiaklub

Az Energiaklub energia- és klímavédelmi podcastje.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

ENERGIAHAJÓ: Miért olyan rossz a budapesti levegő?

ÁramszünetDec 08, 2020

00:00
01:31:00
Energiahajó: Mi lesz veled, Mátrai Erőmű?

Energiahajó: Mi lesz veled, Mátrai Erőmű?

Az Energiahajó hatodik részében szakértő vendégeink arról vitáznak, hogy az adófizetők számára milyen valós költségei vannak a legnagyobb magyarországi széntüzelésű erőmű működtetésének, hogyan üzemelhet még mindig az 1960-as években megálmodott, erősen környezetszennyező és veszteséges visontai létesítmény, és vajon van-e bármilyen realitása a legújabban 2025-re várt zöldítési kísérleteknek?  A vita résztvevői: • Győri Kata szakértő (Energiaklub); • Felsmann Balázs kutató közgazdász (Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont); • Hargitai Miklós főszerkesztő-helyettes (Népszava); • Bart István klímaguru (Klímastratégia 2050 Intézet) – moderátor.  A TRIP hajó, a Qubit.hu és az Energiaklub közös rendezvénysorozata, az Energiahajó havonta jelentkező beszélgetéseiben az energiához, a klímaváltozáshoz és a környezetvédelemhez kapcsolódó aktuális témákat járjuk körül. A résztvevők körét úgy állítjuk össze, hogy minél több tudományterületet és minél színesebb hátterű szakembert emeljünk a diskurzusokba, ezzel változatos és egyedi nézőpontokat tudjunk bemutatni.
Apr 01, 202101:32:56
Orosz-amerikai gázháború Európáért

Orosz-amerikai gázháború Európáért

Az Energiahajó ötödik részében szakértő vendégeink arról vitáznak, hogy ki áll nyerésre Európa energiaellátásáért folyó harcban, milyen most a szankciók árnyékában az orosz-európai és az orosz-amerikai viszony, és vajon milyen arcát fogja nekünk mutatni az orosz medve a következő években?  A beszélgetés résztvevői: Deák András György energiapolitikai kutató (Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet), Magyari Péter újságíró (444), Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő (Corvinus Egyetem), Bart István klímaguru, az Energiaklub elnökségi tagja (mint moderátor).
Feb 25, 202101:29:32
ENERGIAHAJÓ: 2021 is a válságok éve lesz?

ENERGIAHAJÓ: 2021 is a válságok éve lesz?

A TRIP Hajó, a Qubit.hu és az Energiaklub közös rendezvénysorozata, az Energiahajó negyedik részében meghívott szakértőink arról beszélgetnek, hogy vajon elnyelik-e egymást az egyre nagyobb válsághullámok? Miközben elkezdtünk szembenézni a környezeti válsággal, beütött egy globális járvány, ami magával ragadta a gazdaságot. Ki lehet lábalni sértetlenül egy ilyen válságcunamiból? A beszélgetés résztvevői: Zsoldos István - közgazdász Sipos Katalin - biológus és természetvédelmi szakember Borbáth Endre - posztdoktori kutató, Freie Universität Berlin, WZB Berlin Social Science Center A beszélgetést vezeti: Bart István, a Klímastratégia 2050 Intézet ügyvezető igazgatója és az Energiaklub elnökségi tagja.
Feb 02, 202101:20:54
ENERGIAHAJÓ: Biden oldja meg a klímaválságot vagy a megújulók dübörgő forradalma?

ENERGIAHAJÓ: Biden oldja meg a klímaválságot vagy a megújulók dübörgő forradalma?

Az ENERGIAHAJÓ harmadik részében meghívott szakértőink arról beszélgetnek, hogy Joe Biden beiktatásával milyen változásokra számíthat a világ az energia- és klímapolitikában.  - Mikor és hogyan lép vissza az USA a Párizsi Egyezménybe? - Mi várható a 2021-es glasgow-i klímacsúcson? - Hogy fog az USA nekiállni az üvegházgázok visszafogásának? - Mi lesz az USA olaj- és gáziparával? - Hogy befolyásolja Biden újraválasztása a kínai klímapolitikát? - Milyen lesz-e mindennek a hatása az olajárra? A beszélgetés résztvevői: Bart István, ügyvezető igazgató, Klímastratégia 2050 Intézet Fehér Zoltán, tudós-diplomata, Harvard University Szabó John, Central European University A beszélgetést vezeti: Zsolt Melinda, programvezető - kommunikáció, oktatás és szemléletformálás, Energiaklub
Jan 05, 202101:37:00
Szélenergia a 21. században

Szélenergia a 21. században

Az Áramszünet harmadik részében dr. Munkácsy Béla és Magyar László  megújuló energia szakértőkkel beszélgetünk, az Energiaklub legfrissebb elemzéséről a Szélenergia a 21. században – és Magyarországon-ról. Olyan kérdéseket járunk körbe, mint:  Miért kell a szélenergia? Milyen a hazai szélklíma? - van-e szél Hol tart a technológia? Hogy lehet a rendszerbe integrálni? Mennyire gazdaságos szélenergiát hasznosítani? Mennyi idő alatt térül meg? Mekkora környezetterhelés köthető a szélerőművekhez? Mi a helyzet a madarakkal? Aki szeretne részletesebben is megismerkedni a szélenergiát bemutató tanulmánnyal, az megtalálja teljes terjedelmében a weboldalunkon, illetve a tanulmányt bemutató webinár elérhető blogunkon, az Energiaboxon az energiabox.hvgblog.hu-n és a Youtube csatornánkon.
Dec 10, 202034:13
ENERGIAHAJÓ: Miért olyan rossz a budapesti levegő?

ENERGIAHAJÓ: Miért olyan rossz a budapesti levegő?

Az ENERGIAHAJÓ második részében meghívott szakértőink arról beszélgetnek, hogy mitől olyan rossz a levegő Budapesten, és hogyan lehetne ezen változtatni. A beszélgetés résztvevői: Lehoczky Annamária - éghajlatkutató, környezeti szakújságíró Csontos Csaba - geográfus, energiaszegénység szakértő Szabó Árpád - urbanista, építészmérnök A beszélgetést vezeti: Orbán Gábor, az Energiaklub igazgatója. - Hány évvel élünk kevesebbet a légszennyezettség miatt? - Hogyan számoljuk fel a budapesti szmogot? - Milyen urbanisztikai eszközökkel javítható a levegőminőség? - Hogyan segít a megoldásban a kéménymentes belváros? - Mi az összefüggés a távhő és az energiaszegénység között? - Hogyan függ össze a koronavírus a légszennyezettséggel? A beszélgetés a TRIP Hajó, a Qubit.hu és az Energiaklub közös rendezvénye.
Dec 08, 202001:31:00
ENERGIAHAJÓ: Hogyan közlekedj a jövő Budapestjén?

ENERGIAHAJÓ: Hogyan közlekedj a jövő Budapestjén?

Az ENERGIAHAJÓ első részében meghívott szakértőink arról beszélgetnek, hogy  milyen Budapesten közlekedni, érintve az alábbi kérdéseket Törvényszerű-e, hogy egy nagyváros leginkább egy parkolóra hasonlít? Melyek a modern városfejlesztés akár kevésbé ismert trendjei? Hogyan néz ki a közlekedés egy 21. századi városban? Létezik-e követendő jó példa a régióban? Hogyan lehet igazságosan elosztani a közösségi tereket? Valóban megoldás-e az elektromos autózás terjedése? Megállíthatatlan lendületben a kerékpáros forradalom? Megoldható-e Budapesten a 15 perces város? Mit értünk smart city alatt? Agglomeráció és rozsdaövezetek: az ingatlanfejlesztés közlekedési vonatkozásai? A beszélgetés résztvevői: Rab Judit - urbanista Édes Balázs - közlekedésgazdász Sebők Máté - okleveles humánökológia szakember Moderátor: Orbán Gábor, az Energiaklub igazgatója A beszélgetés a TRIP Hajó, a Qubit.hu és az Energiaklub közös rendezvénye. 
Dec 08, 202001:47:54
Az igazságos energiaátmenet a szénrégiókban - a szénkivezetés társadalmi hatásai

Az igazságos energiaátmenet a szénrégiókban - a szénkivezetés társadalmi hatásai

Az Áramszünet második részében Győri Katával, az Energiaklub szakértőjével beszélgetünk a szénkivezetés társadalmi hatásairól. A tanulmány az alábbi linken érhető el: energiabox.blog.hu/2020/08/13/az_i…sadalmi_hatasai
Dec 08, 202023:36
Mi is az az energiaszegénység?

Mi is az az energiaszegénység?

Az Áramszünet első részében, munkatársunkkal Csontos Csaba energiaszegénységi szakértővel beszélgetünk a magyarországi energiaszegénységről,  hogy honnan ered és valójában mit is jelent ez a fogalom. 
Dec 07, 202030:14