
Euroopan Suunta
By Euroopan Suunta

Euroopan SuuntaOct 29, 2021

Vihreä siirtymä - tuhannen taalan paikka?
Päivän jaksossa keskustellaan vihreästä siirtymästä ja energiaratkaisuista. Vihreä siirtymä on ollut viime vuodet korkealla EU:n agendalla, kun ilmastonmuutoksesta on tullut yhä suurempi haaste ratkaistavaksi. Viime vuosi oli kuitenkin erityisen käänteentekevä vihreän siirtymän sekä energiaratkaisujen osalta, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja Eurooppa irtautui venäläisistä fossiilisista polttoaineista. Miltä Euroopan energiamarkkinoiden tilanne näyttää tällä hetkellä? Mitkä ovat eri energiamuotojen roolit vihreässä siirtymässä?
Mikä on EU:n visio Euroopan energiamarkkinoiden kehittämisestä? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastausta päivän Euroopan Suunnassa, vieraina keskustelemassa ovat Energiateollisuuden EU-edunvalvontapäällikkö Antti Kohopää sekä europarlamentaarikko Ville Niinistö. Jakson juontaa Totti Sivonen, tuotannosta vastaa Pekko Korvuo. Jakso on toteutettu EU:n tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

Turvallisuus- ja puolustuspolitiikka Euroopassa sekä suurvaltojen kilpailu
Viime vuosi oli käänteentekevä Euroopan turvallisuuden ja puolustuksen kannalta, kun Venäjä aloitti brutaalin hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan. Turvallisuus ja puolustus Euroopassa on yhä ajankohtaisempaa, eikä Venäjän hyökkäyssota näytä lientymisen merkkejä. Samaan aikaan Yhdysvallat ja Kiina kilpailevat toisiaan vastaan, kun Yhdysvallat pyrkii pitämään hegemonisen asemansa ja Kiina haastamaan sen. Mitä vaikutuksia Euroopalle on Kiinan ja Yhdysvaltojen välisestä kiihtyvästä kilpailusta? Mitkä ovat suurimmat turvallisuus- ja puolustuspoliittiset haasteet, joihin Euroopan on nyt vastattava?
Näihin kysymyksiin etsitään vastausta päivän jaksossa. Vieraina ovat europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala sekä Ulkopoliittisen instituutin EU-ohjelmajohtaja Juha Jokela. Jakson juontaa Totti Sivonen ja tuotannosta vastaa Pekko Korvuo. Jakso on toteutettu EU:n tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

Digitalisaatio ja datatalous
Digitalisaatio on harpannut viime vuosikymmeninä eteenpäin nopeasti. Digijättien valta on tänä aikana kasvanut suuriin mittoihin, ja viime vuosina Euroopan unioni on alkanut suitsimaan digijättien valtaa. Digitalisaatiosta ja datataloudesta puhe kääntyy yleisemmin Yhdysvaltoihin, Kiinaan sekä Euroopan unioniin. Miten näiden maiden käsitykset eroavat datataloudesta? Millaisia mahdollisuuksia digitalisaatio ja datatalous pitää sisällään Suomelle ja Euroopalle? Miten eurooppalainen arvopohja toteutuu datataloudessa?
Näihin kysymyksiin etsitään vastausta vuoden ensimmäisessä Euroopan Suunnassa, vieraina asiaa valottamassa ovat Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Mika Tuuliainen ja Sitran Reilu datatalous -teemajohtaja Kristo Lehtonen. Jakson juontaa Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Totti Sivonen, tuotannosta vastaa Pekko Korvuo.
Jakso on toteutettu EU:n tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

Erikoishaastattelu: Eurooppanuorten uusi puheenjohtaja linjaa
Minkälaiset terveiset Eurooppanuorten tuore puheenjohtaja lähettää europarlamentaarikko Laura Huhtasaarelle? Entä mitä on luvassa federalistisen nuorisojärjestön toiminnassa vuonna 2023?
European Movement Internationalin hallituksen jäsen Aku Aarva keskusteli Eurooppanuorten puheenjohtaja Amanda Alvesalon kanssa ajankohtaisista asioista erikoishaastattelun merkeissä.

Korruptioskandaali Euroopan parlamentissa | Osa 1
Belgian poliisi pidätti joulukuun 9. päivä kuulusteltavaksi viisi ihmistä, joita epäillään EU-parlamenttiin liittyvässä laajassa korruptiojutussa, jossa taustalla on mitä ilmeisemmin jalkapallon mm-kisaisäntä Qatar. Mikä on Euroopan parlamenttia ravistelleen skandaalin taustalla? Miten skandaali vaikuttaa lähestyviin europarlamenttivaaleihin ja kansalaisten suhtautumiseen ainoaan demokraattisesti valittuun instituutioon unionissa?
Lähetyksessä aihetta ruotimassa ovat European Movement Internationalin hallituksen jäsen Aku Aarva ja Eurooppanuorten vuoden 2023 puheenjohtaja Amanda Alvesalo.
Aarva tekee paluun juontajaksi erikoisjaksoissa, joita julkaistaan korruptioskandaalin edetessä.

Kokonaisturvallisuus Euroopassa: Demokratia netissä
SaferGloben ja Eurooppalaisen Suomen toteuttamassa podcast-jaksossa tutustutaan demokratiaan digimaailmassa mm. digipalvelusäädöksen kautta sekä keskustelemalla ajankohtaisista teemaa sivuavista aiheista. Vieraana europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja juontajana Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Totti Sivonen.

Euroopan Suunta - Puolustus ja turvallisuus: Mitä EU voi tehdä?
Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Eurooppa on geopoliittisesti muuttuneessa tilanteessa ja koko maailmanpoliittinen tilanne on kiristynyt. Keskustelua ollaan käyty jo vuosikymmenen siitä, millainen EU:n reaktio tulisi olla autoritaarisuuden globaalille nousulle. Venäjän hyökkäyssota on kiihdyttänyt tätä keskustelua ja alleviivannut eurooppalaisen yhteistyön tärkeyttä haasteisiin vastaamiseksi sekä EU:n vahvalle roolille turvallisuus - ja puolustuspolitiikassa.
EU:n pyrkimyksistä rakentaa yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka sekä Venäjän hyökkäyssodan seurauksista keskustelemassa ovat:
Ville Kaunisto, kansanedustaja (kok.) ja Eurooppalaisen Suomen puheenjohtaja
Eveliina Heinäluoma, kansanedustaja (sd.) ja Eurooppalaisen Suomen varapuheenjohtaja
Maria Mekri, SaferGloben toiminnanjohtaja
Juha Jokela, Ulkopoliittisen Instituutin EU-ohjelmajohtaja
Aku Aarva, European Movement Internationalin hallituksen jäsen
Keskustelua moderoi Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Totti Sivonen.

Kokonaisturvallisuus Euroopassa: Ilmastonmuutos ja turvallisuuteen liittyvät uhkakuvat
Puhetta ilmastonmuutoksesta ja turvallisuuteen liittyvistä uhkakuvista. Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Euroopan turvallisuuteen nyt ja tulevaisuudessa? Miten näihin uhkakuviin tulisi vastata? Aiheesta keskustelemassa ovat:
Jyri Wuorisalo, tki-asiantuntija, Savonia
Pekka Reinikainen, vanhempi neuvonantaja, GAIA
Emma Hakala, vanhempi tutkija, UPI/FIIA
Keskustelun juontaa SaferGloben toiminnanjohtaja Maria Mekri.

Kokonaisturvallisuus Euroopassa: Euroopan unionin rooli alueellisten kriisien ratkaisijana
Kriisejä tapahtuu jatkuvasti ympäri maailmaa. Myös Euroopassa menneiltä vuosikymmeneiltä on useita esimerkkejä alueellisista kriiseistä, kuten Jugoslavian hajoaminen ja sitä seuranneet sodat. Mikä on Euroopan unionin rooli alueellisten kriisien ratkaisijana? Tästä keskustellaan Eurooppalaisen Suomen ja SaferGloben tuottamassa podcastissa. Aiheesta puhumassa ovat:
Johannes Puukki, vastuuvirkamies, Suomen pysyvä EU-edustusto Brysselissä
Elina Saaristo-Diatta, vastuuvirkamies, Suomen pysyvä EU-edustusto Brysselissä
Keskustelun juontaa SaferGloben toiminnanjohtaja Maria Mekri.

Kokonaisturvallisuus Euroopassa: EU:n rajaturvallisuus ja rajojen valvonta
Rajat ovat olennainen osa kaikkien valtioiden olemassaoloa. Miksi rajat ovat tärkeitä? Miksi ne ovat nyt erityisen tärkeitä? SaferGloben ja Eurooppalaisen Suomen podcastissa keskustellaan rajaturvallisuudesta nykyajan maailmassa. Aiheesta keskustelemassa ovat:
Saila Heinikoski, vanhempi tutkija, UPI/FIIA
Jussi Laine, professori, Itä-Suomen yliopisto

EU-urakoulutus - Helsinki
Kiinnostaako ura EU:ssa? Tästä podcastista löydät vastauksia sinua askarruttaviin kysymyksiin EU-harjoitteluista, virkasuhteista sekä paljosta muusta! Helsingin EU-urakoulutuksessa uristaan sekä hakumenettelyistä kertomassa ovat:
Maria Kokkonen, varapäällikkö, Euroopan komission Suomen-edustusto
Janica Ylikarjula, johtava asiantuntija, EK
Jarmo Oikarinen, päällikkö, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
Heli Hämäläinen, poliittinen raportoija, Euroopan komission Suomen-edustusto

EU-urakoulutus - Oulu ja Vaasa
Kiinnostaako ura EU:ssa? Tästä podcastista löydät vastauksia sinua askarruttaviin kysymyksiin EU-harjoitteluista, virkasuhteista sekä paljosta muusta! Oulun ja Vaasan EU-urakoulutuksessa uristaan sekä hakumenettelyistä kertomassa ovat:
Mika Somppi, hallintopäällikkö, Euroopan komission Suomen-edustusto
Kati Laitinen, kansalaisviestinnän päällikkö, Euroopan komission Suomen-edustusto
Saara Nuotio-Coulon, päällikkö, Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto
Jonatan af Hällström, harjoittelija, Euroopan ulkosuhdehallinto

EU-urakoulutus - Jyväskylä
Kiinnostaako ura EU:ssa? Tästä podcastista löydät vastauksia sinua askarruttaviin kysymyksiin EU-harjoitteluista, virkasuhteista sekä paljosta muusta! Jyväskylän EU-urakoulutuksessa uristaan sekä hakumenettelyistä kertomassa ovat:
Ismo Ulvila, viestintäpäällikkö, Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiina Ehrnrooth, erityisasiantuntija, VNK
Jesse Jääskeläinen, kabinettipäällikkö, MEP Miapetra Kumpula-Natrin kabinetti
Mika Somppi, hallintopäällikkö, Euroopan komission Suomen-edustusto

EU-urakoulutus - Tampere
Kiinnostaako ura EU:ssa? Tästä podcastista löydät vastauksia sinua askarruttaviin kysymyksiin EU-harjoitteluista, virkasuhteista sekä paljosta muusta! Tampereen EU-urakoulutuksessa uristaan sekä hakumenettelyistä kertomassa ovat:
Ismo Ulvila, viestintäpäällikkö, Euroopan komission Suomen-edustusto
Hannariikka Nieminen, tiedottaja, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
Oona Leinonen, harjoittelija, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
Jonatan af Hällström, harjoittelija, Euroopan ulkosuhdehallinto

EU-urakoulutus - Turku
Kiinnostaako ura EU:ssa? Tästä podcastista löydät vastauksia sinua askarruttaviin kysymyksiin EU-harjoitteluista, virkasuhteista sekä paljosta muusta! Turun EU-urakoulutuksessa uristaan sekä hakumenettelyistä kertomassa ovat:
Maria Blässar, päällikkö, Euroopan komission Suomen-edustusto
Kati Laitinen, kansalaisviestinnän päällikkö, Euroopan komission Suomen-edustusto
Reeta Niemonen, poliittinen raportoija, Euroopan komission Suomen-edustusto
Oona Leinonen, harjoittelija, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto

Maa- ja metsätalous muuttuvassa maailmassa
Maa- ja metsätalous ovat tärkeässä asemassa ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa. Ilmastonmuutosta ei voida enää kokonaan estää ja sen hillitsemisen rinnalle on noussut ilmastonmuutokseen sopeutuminen. Konfliktit, kuten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikuttavat myös osaltaan ruokaturvaan muissa maissa. Euroopan unioni kiihdyttää ilmastopolitiikkaansa, jotta kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin päästään. Miten tämä kaikki vaikuttaa Suomen maa- ja metsätaloussektoreihin? Mikä on maankäyttösektorin rooli kestävän tulevaisuuden rakentamisessa muuttuvassa maailmassa?
Aiheesta puhumassa ovat:
Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK
Tapani Veistola, toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto
Karoliina Niemi, metsäjohtaja, Metsäteollisuus
Saara-Sofia Sirén, kansanedustaja (kok.) & Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja
Julkaistu 13.10.2022. Pahoittelemme mikserin tehdasviasta johtuvaa äänen huonoa laatua.

Metsät ja ilmasto
Puhetta metsästä ja ilmastosta. Mikä rooli metsäteollisuudella on ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja mitkä ovat Suomen ja EU:n intressit tässä?
Aiheesta keskustelemassa ovat:
Karoliina Niemi, metsäjohtaja, Metsäteollisuus ry
Nils Torvalds, europarlamentaarikko
Tapani Veistola, toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto
Riitta Rönn, ympäristöjuristi, Eurooppanaiset

Ruuantuotannon kriisi
Ruokaturvasta sekä ruoantuotannosta keskustelevat europarlamentaarikko Alviina Alametsä sekä kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk.). Mikä on ruokaturvan tilanne Suomessa? Entä EU:ssa? Miten voimme kohdata ruokaturvaa ja huoltovarmuutta kohtaavat haasteet?

Tulevaisuuskonferenssi Suomessa ja Euroopassa
Haastattelussa Valtioneuvoston kanslian EU-sihteeristön EU-asiantuntija Topi Juga sekä kansainvälisen eurooppaliikkeen EMI:n pääsihteeri Petros Fassoulas.
Käsittelyssä Euroopan tulevaisuuskonferenssi Suomessa sekä Euroopassa. Mitä toiveita Euroopan tulevaisuudesta suomalaisilta on tullut esiin Eurooppa olemme me -ministerikiertueen aikana? Millaista on ollut työskentely Euroopan tulevaisuuskonferenssissa? Entä miten tulevaisuuskonferenssi tulee jatkumaan, vai tuleeko se?
Jakson juontaa Totti Sivonen.
Tuotannosta vastaa Pekko Korvuo.
***
Euroopan Suunta -kampanja
Kutsumme kampanjassa sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit ja demagogit ovat saaneet suunvuoronsa.
Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta.
Käsittelemme kevään aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.
Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?
#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi
Lisätietoja: www.euroopansuunta.fi

Euroopan tulevaisuuskonferenssi ja Suomen päättäjät - mitä seuraavaksi?
Euroopan tulevaisuuskonferenssi lähenee loppuaan, joten onkin aika tarkastella sen onnistumisia ja sitä, missä konferenssilla voisi olla vielä parannettavaa. Konferenssin käytännön järjestely on ollut aika ajoin hankalaa, eikä myöhästymisiltä olla vältytty. Odotukset konferenssista olivat myös monilla korkeammalla, kuin mihin aihetta oikeasti oli. Toisaalta, muut maat, tai maiden ryhmittymät, eivät ole moista konferenssia vaivautuneet järjestämään, missä kansalaiset pyrittäisiin toden teolla ottamaan mukaan päätöksentekoon. Viimeisessä Euroopan Suunta -keskusteluohjelmassa tutkitaan sitä, mitä konferenssista käteen jää. Oliko kyseessä vain hetkellinen kokeilu, vai voiko konferenssista jäädä pysyvimpiäkin elementtejä Euroopan unioniin?
Mukana keskustelemassa:
Elina Valtonen, kansanedustaja (kok.)
Jani Mäkelä, kansanedustaja (ps.)
Jouni Ovaska, kansanedustaja (kesk.)

Euroopan nuorten teemavuosi
Haastattelussa Eurooppanuorten puheenjohtaja Risto Rajala sekä Suomen kansalaisedustaja Euroopan tulevaisuuskonferenssissa, Ninni Norra.
Tällä kertaa käsittelemme nuoria ja EU:ta, erityisesti EU:n nuorten teemavuotta 2022. Mikä on nuorten teemavuosi ja mitä se pitää sisällään? Mitä tavoitteita sillä on? Entä mitä nuoret tahtovat kehitettävän eurooppalaisessa politiikassa?
Jakson juontaa Totti Sivonen.
Tuotannosta vastaa Pekko Korvuo.
***
Euroopan Suunta -kampanja
Kutsumme kampanjassa sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit ja demagogit ovat saaneet suunvuoronsa.
Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta.
Käsittelemme kevään aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.
Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?
#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi
Lisätietoja: www.euroopansuunta.fi
Tämä jakso on osa Eurooppalaisen Suomen toteuttamaa valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Osa 13/16.
Euroopan Suunta -kampanja toteutetaan EU-tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

Elvytyspakettikeskustelu elpymässä - minne mennään?
Kevät 2021 muistetaan paitsi deltavariantista, mutta myös EU:n elvytyspaketista - ja erityisesti siitä käydystä keskustelusta. Elvytyspaketti pisti Suomen yhteiskunnallisen keskustelun hetkellisesti sekaisin ja eduskunnassa kaavailtiin jopa rapakon takaa tuttua filibuster -ilmiötä paketin torppaamiseksi. Kansanedustajia painostettiin olla hyväksymättä pakettia, ja puolueiden sisällä oli näkyviä erimielisyyksiä paketin suhteen. Vuosi tämän hullunmyllyn jälkeen elvytyspakettikeskustelu on näyttämässä jälleen elpymisen merkkejä, tällä kertaa Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan seurauksena. Mitä kaikkea on vuoden aikana tapahtunut elvytyspaketin suhteen? Onko elvytyspaketilla ollut vielä mitään konkreettisia vaikutuksia? Miltä näyttää mahdollisen tulevan elvytyspaketin kohtalo? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastausta vuoden toisessa Euroopan Suunta -keskusteluohjelmassa.
Mukana keskustelemassa ovat:
Satu Hassi, kansanedustaja (vihr.)
Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko (kok./EPP)
Antti Ronkainen, politiikan tutkija

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan tulevaisuus
Haastattelussa europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok./EPP) sekä Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tyyne Karjalainen.
Jaksossa käsitellään EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä sen rajua muutosta Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan seurauksena. Tarkastelemme Euroopan turvallisuuspolitiikan tulevaisuutta, Ukrainan sotaa sekä EU:n strategista kompassia. Miltä näyttää Euroopan turvallisuuden tulevaisuuden suunta?
Jakson juontaa Totti Sivonen.
Tuotannosta vastaa Pekko Korvuo.
***
Euroopan Suunta -kampanja
Kutsumme sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit ja demagogit ovat saaneet suunvuoronsa.
Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta.
Käsittelemme kevään aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.
Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?
#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi
Lisätietoja: www.euroopansuunta.fi
Tämä jakso on osa Eurooppalaisen Suomen toteuttamaa valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Osa 13/16.
Euroopan Suunta -kampanja toteutetaan EU-tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

EU:n vihreä siirtymä ja taksonomia - täydellisen epätäydellinen?
EU:n vihreä siirtymä on prioriteetti unionille, mutta käytännön suunnittelussa eriäviä mielipiteitä on riittänyt. EU:n vihreässä taksonomiassa eripuraa on aiheuttanut erityisesti maakaasun ja ydinvoiman sisällyttäminen vihreiden sijoituskohtien listalle.
Rahoitusmarkkinakomissaari Mairead McGuinness joutuikin puolustamaan esitystä, joka on hänen mukaansa epätäydellisenäkin tarpeellinen. Onko taksonomiasta tulossa täydellisen epätäydellinen? Mitä sijoittajat ajattelevat monimutkaisesta vihreän energian luokittelusta? Mitkä ovat Suomen prioriteetit vihreässä siirtymässä? Entä mitkä ovat taksonomian implikaatiot Euroopan energiapolitiikan tulevaisuudelle? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastausta vuoden 2022 ensimmäisessä Euroopan Suunta -keskusteluohjelmassa.
Mukana keskustelemassa ovat:
Annina Alasaari, asiantuntija, Energiateollisuus ry
Kai Mykkänen, kansanedustaja (kok.)

Pohjoinen ulottuvuus: Logistiikka ratkaisee
Pohjoisessa etäisyydet ovat pitkiä, säät armottomia, meret kylmiä ja tuuli kova, mutta rekkojen, junien, laivojen ja lentokoneiden – logistiikan ja verkostojen – on oltava kunnossa. Hyvistä, luotettavista ja toimivista yhteyksistä riippuu koko pohjoisen kilpailukyky ja kansalaisten elinvoima.
Logistiikkaverkostojen digitalisaatiosta ja vihreästä siirtymästä kertoo Pohjoisen ulottuvuuden liikenne- ja logistiikkakumppanuuden sihteeristön päällikkö Hermanni Backer.
Jakson juontaa Aku Aarva.
Tuotannosta vastasi Krash Oy.

Pohjoinen ulottuvuus: Mustan hiilen kirous
Tänään tarkastellaan pohjoisen ulottuvuuden ainutlaatuisen luonnon ja hauraan ympäristön tilaa aina Jäämeren arktisilta rannoilta Turun kesäiseen saaristoon. Vuosikymmenten aikana on tehty valtavasti työtä muun muassa Itämeren puhdistamisen ja Kuolan niemimaan ydinjätepolttoaineiden siivoamiseksi, mutta monia kipukohtia on vielä ratkaisematta.
Yksi keskeisistä ratkaisemattomista ongelmista on erityisesti venäläisissä lämpövoimaloissa hyödynnetty raskas polttoöljy, mazut, jonka polttamisesta vapautuu mustaa hiiltä. Sen ongelmallisuuden on nostanut esille jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Mustasta hiilestä ja pohjoisen ulottuvuuden ympäristökysymyksistä asiantuntemustaan jakaa ympäristöministeriön erityisasiantuntija Kaarle Kupiainen.
Jakson juontaa Aku Aarva.
Tuotannosta vastaa Krashj Oy.

Erikoishaastattelussa tutkija Timo Miettinen
Erikoishaastattelussa Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja ja Vuoden eurooppalainen -tunnustuksella palkittu tutkija Timo Miettinen.
Jaksossa käsitellään Miettisen tuoretta "Eurooppa - Poliittisen yhteisön historia" -teosta ja pohditaan jopa vuosituhansien jatkumona syntynyttä eurooppalaista ideaa sekä sitä, mihin Euroopan tulevaisuuskonferenssi asettuu tässä perspektiivissä.
Jakson juontaa Aku Aarva.
Tuotannosta vastaa Krash Oy.
***
Euroopan Suunta -kampanja
Kutsumme sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit ja demagogit ovat saaneet suunvuoronsa.
Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta.
Käsittelemme vuoden aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.
Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?
#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi
Lisätietoja: www.euroopansuunta.fi
Tämä jakso on osa Eurooppalaisen Suomen toteuttamaa valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Osa 10/12.
Euroopan Suunta -kampanja toteutetaan EU-tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

Pohjoinen ulottuvuus: Alkoholismi, kansantaudit ja pandemiat
On aika etsiä juurisyitä ja ratkaisuja pohjoisen ulottuvuuden kansoja riivaaviin kansantauteihin ja alkoholismiin sekä valitettavan ajankohtaiseen pandemiaan. Tilastojen takaa ikuista elämää etsittäessä eteen avautuukin ihmisen kokoisia tarinoita AIDSin vastaisesta työstä Venäjän vankiloissa aina elintapoihin ja alkoholismiin liittyvien ongelmien ratkaisuun yhteiskunnallisella tasolla.
Pohjoisen ulottuvuuden politiikkaa käsittelevän neliosaisen sarjan toisessa jaksossa käsitellään Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveyskumppanuuden toiminta. Vieraina jaksossa ovat Filha ry:n asiantuntijaylilääkäri Tuuli Heinikari ja Pohjoisen ulottuvuuden ei-tarttuvien tautien asiantuntijaryhmän jäsen, lääkäri Mikko Vienonen.
Jakson juontaa Aku Aarva.
Tuotannosta vastaa Krash Oy.

Pohjoinen ulottuvuus: Elävää kulttuuria metsästämässä
Euroopan Suunta -podcastin erikoistuotantokausi Pohjoisen ulottuvuuden politiikasta (1/4).
Ensimmäisessä jaksossa käsitellään luovaa ja elävää kulttuuriperintöä Pohjoisen ulottuvuuden voimavarana.
Miten kulttuuriperintö vaikuttaa paikallisyhteisöjen toimeentuloon ja miten kriisit, kuten koronaviruspandemia tai ilmastonmuutos, voivat vaikuttaa eri yhteisöjen kykyyn hyödyntää ja suojella elävää kulttuuriperintöä.
Aihetta ja sen kytköstä pohjoisen ulottuvuuden kulttuurikumppanuuteen valottavat Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio ja projektikoordinaattori Elisa Kraatari.
Jakson juontaa Aku Aarva.
Tuotannosta vastaa Krash Oy.

Kansan ääni tulevaisuuskonferenssissa
Euroopan tulevaisuuskonferenssi on puolivälissä ja jo sadattuhannet eurooppalaiset ovat antautuneet keskusteluun Euroopan suunnasta. Miten konferenssi etenee ja mitä siltä uskaltaa odottaa?
Suomen kansalaisedustajana Euroopan tulevaisuuskonferenssissa toimiva Ninni Norra antaa ajankohtaiskatsauksen konferenssin etenemiseen niin Euroopan pääkallopaikoilla kuin kotosuomessa.
Jakson juontaa Aku Aarva.
Tuotannosta vastaa Krash Oy.
***
Euroopan Suunta -kampanja
Kutsumme sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit ja demagogit ovat saaneet suunvuoronsa.
Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta.
Käsittelemme vuoden aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.
Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?
#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi
Lisätietoja: www.euroopansuunta.fi
Tämä jakso on osa Eurooppalaisen Suomen toteuttamaa valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Osa 9/12.
Euroopan Suunta -kampanja toteutetaan EU-tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

EU:n kokonaisturvallisuus tarkastelussa
EU on avainasemassa edistettäessä kokonaisvaltaista turvallisuutta kansalaisille. Unioni ja sen jäsenvaltiot voivat rakentaa unionista turvallisemman paikan elää torjumalla rajat ylittävää rikollisuutta ja terrorismia, huolehtimalla rajaturvallisuudesta ja vähentämällä eriarvoisuutta. Mutta mitä EU:n kokonaisturvallisuudella tarkoitetaan ja miten se kehittyy tulevaisuudessa?
Asiasta keskustelemassa tässä Euroopan Suunta -podin erikoisjaksossa ovat SaferGloben toiminnanjohtaja Maria Mekri ja sisäministeriön strategiapäällikkö Ari Evwaraye. Jakson juontaa Aku Aarva.
Lisätietoa aiheesta: www.saferglobe.fi
Tuotannosta vastaa Krash Oy.

Yrittäjien vastuu murroksessa?
Yrittäjien vastuu puhuttaa EU:ssa.
Euroopan parlamentti hyväksyi maaliskuussa uudet suositukset direktiiviehdotukseksi yritysvastuusääntelyn vahvistamiseksi. Suosituksilla parlamentti lähettää vahvan viestin siitä, että tähänastiset yritysten vapaaehtoiset toimet vastuullisuuden edistämiseksi eivät ole olleet riittäviä. Euroopan komissio valmistelee parhaillaan sitovaa yritysvastuulainsäädäntöä ja ehdotus EU-tason yritysvastuusääntelystä on määrä antaa syksyn kuluessa.
Direktiiviehdotuksen ja myöhemmän yritysvastuusääntelyn merkittävänä kysymyksenä on kuitenkin se, mistä kaikesta EU:n alueella sijaitsevien yritysten tulisi kantaa vastuuta?
Aiheesta keskustelemassa ja kansalaisten kysymyksiin vastaamassa ovat Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen, europarlamentaarikko Henna Virkkunen ja toimitusjohtaja Perttu Kouvalainen mainostoimisto Fabrik Oy:sta.
***
Euroopan Suunta -kampanja
Kutsumme sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit ja demagogit ovat saaneet suunvuoronsa.
Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta.
Käsittelemme vuoden aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.
Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?
#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi
Lisätietoja: www.euroopansuunta.fi
Tämä jakso on osa Eurooppalaisen Suomen toteuttamaa valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Osa 8/12.
Euroopan Suunta -kampanja toteutetaan EU-tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

Saksan vaalit: Erikoishaastattelussa Bernd Hüttemann
Saksan poliittisen kentän pirstaloituminen eteni ja äärioikeiston kannatus laski. Spekulaatiot Merkelin seuraajasta kiihtyvät, vetikö SPD pisimmän korren vaalivoitollaan?
Vaalitulosta ja sen vaikutuksia Saksan ja Euroopan politiikkaan jaksossa arvioi Eurooppalaisen Saksan toiminnanjohtaja Bernd Hüttemann.
Jakson juontaa Aku Aarva.
***
Euroopan Suunta -kampanja
Kutsumme sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit ja demagogit ovat saaneet suunvuoronsa.
Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta.
Käsittelemme vuoden aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.
Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?
#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi
Lisätietoja: www.euroopansuunta.fi
Tämä jakso on osa Eurooppalaisen Suomen toteuttamaa valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Osa 7/12.
Euroopan Suunta -kampanja toteutetaan EU-tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

Unionin tila, tulevaisuuskonferenssi ja ministerikiertue
Komission puheenjohtajan vuosittainen ja odotettu State of the Union -puhe on pidetty – mitä jäi käteen?
Euroopan tulevaisuuskonferenssi etenee ja valtioneuvosto käynnisti – vihdoin – oman kampanjansa paremman Euroopan rakentamiseksi. Euroopan tulevaisuuskonferenssin etenemistä ruotimassa on Eurooppalaisen Suomen erityisasiantuntija Jesse Jääskeläinen. Eurooppa olemme me -ministerikiertueesta kertoo valtioneuvoston EU-asiantuntija Topi Juga.
Jakson juontaa Aku Aarva.
***
Euroopan Suunta -kampanja
Kutsumme sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit ja demagogit ovat saaneet suunvuoronsa.
Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta.
Käsittelemme vuoden aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.
Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?
#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi
Lisätietoja: www.euroopansuunta.fi
Tämä jakso on osa Eurooppalaisen Suomen toteuttamaa valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Osa 6/12.
Euroopan Suunta -kampanja toteutetaan EU-tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

Afganistanin kriisi on Euroopan kriisi
Euroopan tulevaisuuskonferenssi jalkautuu Eurooppa-foorumiin Turussa. Miten Suomi rakentaa parempaa Eurooppaa – ota selvää ja osallistu keskusteluun verkossa!
Länsimaat jättävät Afganistanin Yhdysvaltojen johdolla. 20 vuoden yritys tukea maan demokratiakehitystä ja tasa-arvoa mureni vain päivissä ja pelätty Taleban on noussut maan johtoon. Länsimaiden epäonnistumisen hinnan maksavat afganistanilaiset, erityisesti naiset ja lapset. Surullista tilannetta valottamassa on ajatushautomo SaferGloben toiminnanjohtaja Maria Mekri.
Jakson juontaa Aku Aarva.

Fudiksen EM-kisat ja Euroopan tulevaisuuskonferenssin järjestäytyminen
Euroopan tulevaisuuskonferenssi järjestäytyi Strasbourgissa. Kokouksen annista ja Euroopan suunnasta keskustelemassa ovat kansanedustajat Eveliina Heinäluoma ja Jouni Ovaska sekä Suomen kansalaisedustajana Euroopan tulevaisuuskonferenssissa toimiva Ninni Norra.
Jakson juontaa toiminnanjohtaja Aku Aarva.
***
Euroopan Suunta -kampanja
Kutsumme sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit ja demagogit ovat saaneet suunvuoronsa.
Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta.
Käsittelemme vuoden aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.
Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?
#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi
Lisätietoja: www.euroopansuunta.fi
Tämä jakso on osa Eurooppalaisen Suomen toteuttamaa valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Osa 5/12.
Euroopan Suunta -kampanja toteutetaan EU-tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

Digitalisaatio & Kyberturvallisuus
"Jos digitalisaatio on nykyajan vastine teollistumiselle, data on sen öljy”, kuvaavat Lindgren ja kumppanit (2019) kirjassaan Digitalisaatio. Murroksen koko kuva.
Digitalisaatio muuttaa yhteiskunnan toimintamalleja nopeasti ja kansallisvaltiot yrittävät pysyä muutoksessa mukana. Digitalisaatio tuo mukanaan paljon mahdollisuuksia, mutta sillä on myös varjopuolensa.
Mitä mahdollisuuksia tietoyhteiskunnan murros tuo yksilölle ja yhteiskunnalle? Entä mitä edellytyksiä yksilöllä ja yhteiskunnalla on säädellä kertyvää dataa ja sen käyttötapoja - saati omistusoikeutta? Pystyvätkö yksittäiset kansallisvaltiot digitalisaation tahdissa ja tulisiko EU:n ottaa selkeästi suurempi rooli kyberuhkien torjumisessa?
Kansalaisten kysymyksiin vastaamassa ja keskustelemassa digitalisaatiosta ja kyberturvallisuudesta ovat europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri, kyberturvallisuutta tutkiva professori Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta ja informaatioteknologian tiedekunnasta ja digitaalipolitiikkaan keskittynyt väitöskirjatutkija Ville Aula London School of Economisista.
Jakson juontaa Jesse Jääskeläinen.
***
Euroopan Suunta -kampanja
Kutsumme sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit ja demagogit ovat saaneet suunvuoronsa.
Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta.
Käsittelemme vuoden aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.
Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?
#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi
Lisätietoja: www.euroopansuunta.fi
Tämä jakso on osa Eurooppalaisen Suomen toteuttamaa valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Osa 4/12.
Euroopan Suunta -kampanja toteutetaan EU-tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

Länsi-Balkan: Suurvaltojen temmellyskenttä
Länsi-Balkan erikoistuotantokauden erikoishieno erikoishuipennus, jossa suurvaltapolitiikkaa ja Länsi-Balkanin asemaa niiden temmellyskenttänä ruotivat EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkija Tyyne Karjalainen Ulkopoliittisesta instituutista, Länsi-Balkanilla rauhanturvaajana toiminut Henry Helakorpi ja Eurooppalaisen Suomen Länsi-Balkan -hankkeesta vastannut hankeasiantuntija Totti Sivonen.
Jakson juontaa Aku Aarva.

Länsi-Balkan: Taloudellinen kehitys ja EU-jäsenyysneuvottelut
Talous, korruptio ja Länsi-Balkan - kulkevatko ne käsi kädessä vai onko totuus tarua ihmeellisempää?
Tänään vieraina ovat Helsingin yliopistossa eteläslaavilaisia kieliä sekä kulttuureja opiskeleva Elli Luukkainen ja Otto Tiikasalo, joka kirjoitti pro gradunsa Länsi-Balkanin talouskasvun sekä korruption välisestä suhteesta.
Jakson juontaa Aku Aarva.

Länsi-Balkan: Järjestäytynyt rikollisuus (osa 2)
Länsi-Balkanin maat ovat monella tapaa mielenkiintoisia Euroopan unionista tarkasteltuna. Kielet, kulttuurit, nähtävyydet ja rikas historia houkuttelevat turisteja, mutta alue on noussut puheisiin myös politiikan saralla.
Länsi-Balkanin maista Kroatia liittyi Euroopan unioniin vuonna 2013, ja Montenegro sekä Serbia ovat käyneet jäsenyysneuvotteluja jo useampia vuosia. Tämän lisäksi Euroopan unionin neuvosto päätti viime vuoden maaliskuussa avata EU-jäsenyysneuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa. Unionin mahdollisia ehdokasmaita ovat Bosnia ja Hertsegovina sekä Kosovo.
Länsi-Balkan onkin Euroopan union ulkosuhde- ja laajentumispolitiikan pääpainoalueita, mutta aluetta tunnetaan kovin huonosti – Euroopassa ja Suomessa.
Toisessa Länsi-Balkania käsittelevässä jaksossa puhutaan alueen järjestäytyneestä rikollisuudesta. Vieraana kaksiosaisen jakson toisessa osassa on Länsi-Balkanin järjestäytyneen rikollisuuden tutkija Olga Kantokoski Helsingin yliopistosta.
Juontaja toimii Aku Aarva.

Länsi-Balkan: Järjestäytynyt rikollisuus (Osa 1)
Länsi-Balkanin maat ovat monella tapaa mielenkiintoisia Euroopan unionista tarkasteltuna. Kielet, kulttuurit, nähtävyydet ja rikas historia houkuttelevat turisteja, mutta alue on noussut puheisiin myös politiikan saralla.
Länsi-Balkanin maista Kroatia liittyi Euroopan unioniin vuonna 2013, ja Montenegro sekä Serbia ovat käyneet jäsenyysneuvotteluja jo useampia vuosia. Tämän lisäksi Euroopan unionin neuvosto päätti viime vuoden maaliskuussa avata EU-jäsenyysneuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa. Unionin mahdollisia ehdokasmaita ovat Bosnia ja Hertsegovina sekä Kosovo.
Länsi-Balkan onkin Euroopan union ulkosuhde- ja laajentumispolitiikan pääpainoalueita, mutta aluetta tunnetaan kovin huonosti – Euroopassa ja Suomessa.
Toisessa Länsi-Balkania käsittelevässä jaksossa puhutaan alueen järjestäytyneestä rikollisuudesta. Vieraina kaksiosaisen jakson ensimmäisessä osassa on Europolin vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntakeskuksen johtaja Jari Liukku.
Juontaja toimii Aku Aarva.

Länsi-Balkan: Jugoslavian hajoamissodat
Länsi-Balkanin maat ovat monella tapaa mielenkiintoisia Euroopan unionista tarkasteltuna. Kielet, kulttuurit, nähtävyydet ja rikas historia houkuttelevat turisteja, mutta alue on noussut puheisiin myös politiikan saralla.
Länsi-Balkanin maista Kroatia liittyi Euroopan unioniin vuonna 2013, ja Montenegro sekä Serbia ovat käyneet jäsenyysneuvotteluja jo useampia vuosia. Tämän lisäksi Euroopan unionin neuvosto päätti viime vuoden maaliskuussa avata EU-jäsenyysneuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa. Unionin mahdollisia ehdokasmaita ovat Bosnia ja Hertsegovina sekä Kosovo.
Länsi-Balkan onkin Euroopan union ulkosuhde- ja laajentumispolitiikan pääpainoalueita, mutta aluetta tunnetaan kovin huonosti – Euroopassa ja Suomessa.
Ensimmäisessä Länsi-Balkania käsittelevässä jaksossa puhutaan Jugoslavian hajoamissotien vaikutuksista alueen poliittiseen kehitykseen. Lisäksi keskustellaan siitä, mitenn hajoamissodat ja niiden jälkipyykki muuttivat ajatuksiamme rauhanturvaamisen perusfundamenteista. Aiheita valottavat rauhanturvaajana alueella toiminut Henry Helakorpi ja entinen sotakirjeenvaihtaja Rauli Virtanen.
Jakson juontaa Aku Aarva. Tuotannosta vastasi Krash Oy.

Katoaako Suomi EU:n ytimistä?
EU:sta eläköityy lähivuosien aikana merkittävä määrä suomalaisia virkahenkilöä. Uusia suomalaisia hakeutuu EU-uralle liian vähän. Suomen vaikutusvalta ja läsnäolo EU:ssa heikentyy ja EPSO on jo asettanut meidät tarkkailuluokalle. Valtioneuvoston EU-selonteossa kiinnitetään ongelmaan huomiota, mutta miten se ratkaistaan?
Asiasta keskustelemassa Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Aku Aarvan kanssa ovat Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen apulaisprofessori Markku Jokisipilä, valtioneuvoston EU-asioiden osaston yksikönpäällikkö Satu Keskinen ja entisten EU-virkamiesten kansainvälisen yhdistyksen Suomen jaoston AIACE-Finlandin Kaija Vanonen.
***
Euroopan Suunta -kampanja
Kutsumme sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit ja demagogit ovat saaneet suunvuoronsa.
Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta.
Käsittelemme vuoden aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.
Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?
#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi
Lisätietoja: www.euroopansuunta.fi
Tämä jakso on osa Eurooppalaisen Suomen toteuttamaa valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Osa 3/12.
Euroopan Suunta -kampanja toteutetaan EU-tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

EU:n ulkopolitiikan tulevaisuus
Euroopan Suunta: EU:n ulkopolitiikan tulevaisuus
Ensimmäisessä Euroopan Suunta -keskusteluohjelmassa EU-kansalaisilta kysytään, miltä Euroopan unionin ulkopolitiikan tulisi näyttää tulevaisuudessa. EU:n ulkopolitiikan toteuttamisesta ja toimeenpanosta vastaavat korkea edustaja, EU:n ulkosuhdehallinto (EUH) ja jäsenmaat. Keskusteluohjelmassa pohditaan sitä, miten unionin ulkopoliittinen toiminta vaikuttaa Suomeen, jossa ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa.
Minkälainen on EU:n ulkopoliittisen roolin tulevaisuus? Miten se vaikuttaa Suomen ulkopolitiikan johtamiseen? Tuleeko Suomen luovuttaa ulkopoliittista johtajuutta EU:lle vai ei? Näihin ja moniin muihin suomalaisten esittämiin kysymyksiin vastaavat europarlamentaarikko Alviina Alametsä (Greens/EFA), kansanedustaja Ilkka Kanerva (Kok.) ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu. Keskustelua juontaa Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Aku Aarva.
***
Euroopan Suunta -kampanja
Kutsumme sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit ja demagogit ovat saaneet suunvuoronsa.
Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta.
Käsittelemme vuoden aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.
Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?
#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi
Lisätietoja: www.euroopansuunta.fi
Tämä jakso on osa Eurooppalaisen Suomen toteuttamaa valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Osa 2/12.
Euroopan Suunta -kampanja toteutetaan EU-tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

Hallituskriisi, elpymispaketti ja Euroopan tulevaisuuskonferenssi
Euroopan tulevaisuuskonferenssi käynnistyy vihdoin, mutta kummallisissa merkeissä. Suomessa hallituskriisi väistyi ja uusi kriisi nostaa jo päätään – kaataako Suomi elvytysrahaston ja EU:n budjetin? Entä miten vietetään Eurooppa-päivää 2021 poikkeusoloissa?
Ajankohtaisista asioista keskustelemassa ovat kansanedustajat Ville Kaunisto ja Eveliina Heinäluoma. Jakson juontaa Aku Aarva.
***
Euroopan Suunta -kampanja
Kutsumme sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit ja demagogit ovat saaneet suunvuoronsa.
Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta.
Käsittelemme vuoden aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.
Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?
#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi
Lisätietoja: www.euroopansuunta.fi
Tämä jakso on osa Eurooppalaisen Suomen toteuttamaa valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Osa 1/12.
Euroopan Suunta -kampanja toteutetaan EU-tuella. Jaksossa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta Euroopan parlamentin näkemyksiä.

Euroopan ruusuinen tulevaisuus?
Keskustelua Euroopan tulevaisuudesta on käyty jo vuosikymmenten ajan, mutta lopullista totuutta saati yhteisesti valittua suuntaa ei vain löydy.
Yrittämisen puutteesta Euroopan unionia ei ainakaan voi syyttää, sillä jälleen kerran on luvassa lähes puolelle miljardille ihmiselle tarjottu tilaisuus puhua suu puhtaaksi: Konferenssi Euroopan tulevaisuudesta käynnistyy Eurooppa-päivänä 9.5.2021!
Luvassa on noin vuoden kestävä ja koko Euroopan unionin kattava dialogi, jonka lopputuloksen päätetään, mikä on Euroopan tulevaisuus. Ehkä. Mahdollisesti.
Euroopan tulevaisuudesta ja käynnistyvästä tulevaisuuskonferenssista keskustelemassa ovat europarlamentaarikot Eero Heinäluoma ja Silvia Modig sekä Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela.
Jakson juontaa Aku Aarva.

Suuri kuntavaalijakso
Mitä tekemistä Euroopan unionilla on Suomen kuntavaalien kanssa? Entä miten EU näkyy alueilla?
Aiheesta keskustelemassa ovat europarlamentaarikot Henna Virkkunen ja Nils Torvalds sekä Kuntaliiton Brysselin toimiston johtaja Ulla Karvo.
Jakson juontaa Jesse Jääskeläinen.
***
Kolmen jakson erikoistuotantokausi on tuotettu yhteistyössä Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa. Jaksoissa esitetyt mielipiteet eivät edusta Euroopan parlamentin virallista kantaa.

Vuosi poikkeusoloja, rokotekilpa ja elpyminen
Vuosi poikkeusolojen aikakautta on takana, mutta pandemia jatkaa voittokulkuaan maailmassa!
Suurvallat haalivat kilpaa rokotteita, EU-jäsenmaat tekevät irtiottoja yhteisestä rokoteohjelmasta ja kaikki hakkaavat paniikkinappulaa rokotteita koskevien huhupuheiden ja spekulaation seurauksena.
Samaan aikaan kaikki elvyttävät kilpaa, mutta kukaan ei elvytä tarpeeksi tai ainakaan rahat eivät päädy oikeisiin kohteisiin. EU:n elpymispaketti ja Suomen kansallinen kestävän kasvun ohjelman ihastuttavat ja vihastuttavat kansaa.
Faktan, fiktion ja turhien toiveiden rajat hämärtyvät pandemian pitkittyessä.
Onko Euroopan unioni onnistunut koronakriisin hoidossa vai onko pakka sekaisin?
Koronasta ja Euroopan unionin toiminnasta faktat lyövät tiskiin europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja Ylen EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen. Jälleenrakennuksesta keskustelemassa on europarlamentaarikko Ville Niinistö.
Jakson juontaa Aku Aarva.
***
Kolmen jakson erikoistuotantokausi on tuotettu yhteistyössä Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa. Jaksoissa esitetyt mielipiteet eivät edusta Euroopan parlamentin virallista kantaa.

Koronarajoitukset, EU:n digitaalinen rokotustodistus ja Suomen kestävän kasvun ohjelma
Koronarajoitukset korpeavat, mutta löytyykö pandemiapilven hopeareunus uusista harrastuksista?
Toivo vapaan liikkuvuuden palaamisesta elää hentona kynttilänliekkinä Euroopassa, kun EU:n digitaalinen rokotustodistus etenee komission esityksenä.
Entä miksi lähes kolmella miljardilla eurolla ei näytä olevan mitään vaikutusta Suomen talouskasvuun. Suomen kestävän kasvun ohjelmasta keskustelemassa on kansanedustaja Jouni Ovaska.
Jakson juontaa Aku Aarva.

Populismi kukkii Euroopassa | Osa 2
Yhteinen julistus Euroopan tulevaisuuskonferenssista annettiin parlamentissa, EU:sta leivotaan koronapandemian syntipukkia ja populismi kukkii edelleen Euroopassa.
Populismia ruotivan jakson toisessa osassa populismin vaikutusta suomalaiseen ja eurooppalaiseen politiikkaan arvioivat yliopistotutkija Emilia Palonen, väitöskirjatutkija Yannick Lahti sekä populismin kokemusasiantuntija ja kirjailija Simon Elo.
Jakson juontaa Aku Aarva.