Skip to main content
Spotify for Podcasters
Filmhu Podcast

Filmhu Podcast

By Filmhu

Filmhu - a magyar moziportál podcastje. A magyar filmszakma izgalmas alakjaival beszélgetünk.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Filmgyár podcast #10: Filmfelújítás

Filmhu PodcastSep 10, 2022

00:00
01:40:35
Moldovai Katalin és Palóczi Zita

Moldovai Katalin és Palóczi Zita

Körmösökről, falba vert diákfejekről, de progresszív oktatási módszerekről, csendes lázadásról, a tudat alatt mindenkit frusztráló klímaválságról és még a medve motívumáról is beszélgettünk az Elfogy a levegő alkotóival, Moldovai Katalin rendezővel és Palóczi Zita forgatókönyvíróval. A Filmhu podcast friss adásában előkerült az a téma is, hogyan hatott a forgatásra a világjárvány, az alkotók meséltek a bezártság alapélményéről és a romániai illegálbulikról is.

Nov 29, 202301:11:48
DokuCast #5: Somogyvári Gergő, Lőrinczy Lia és Fuchs Máté

DokuCast #5: Somogyvári Gergő, Lőrinczy Lia és Fuchs Máté

Huszadik alkalommal tér vissza a Verzió, ezért három, a fesztivál programjába beválogatott dokumentumfilm rendezőt láttunk vendégül a Filmhu és a MADOKE közös podcastjában. Somogyvári Gergő Fanni kertje, Lőrinczy Lia Aki még lehetek, és Fuchs Máté Keltető című filmje készítéséről, a téma megtalálásáról és azokról a pillanatokról mesélt, amikor forgatás közben barátként is jelen kellett lennie a főhőse mellett. Három különleges női sorson keresztül nyújtanak sokszor felkavaró, máskor felszabadító választ a fesztivál idei kérdésére: Merre tartunk?

Nov 20, 202301:26:42
Tóth Barnabás

Tóth Barnabás

Harmadik nagyjátékfilmjét mutatja be Tóth Barnabás, az Akik maradtak rendezője, aki eredetileg gyerekszínészként indult, majd produceri szakot is végzett. A Mesterjátszma 1956-ban játszódó pszichothriller, a rendező a történelmi eseményhez és a zsánerhez való kötődéseiről, valamint számos filmtervéről is mesél podcastunkban.

Nov 13, 202354:40
Filmgyár podcast #17: Magyar tévésorozatok és a Tündérkert

Filmgyár podcast #17: Magyar tévésorozatok és a Tündérkert

A Nemzeti Filmintézethez néhány éve már sorozattervekkel is lehet pályázni, ennek eredménye a jelenleg futó, Móricz Zsigmond regényéből készült Tündérkert és a jövőre érkező Hunyadi. Miért fontos, hogy készüljenek magyar sorozatok? És mi lehet az erősségük?

Szóba került a Sopranos és a Seinfeld, az értékteremtéstől olyan konkrét témáig is eljutottunk, mint hogy végre nem a rosszindulatú legendák, hanem a tények alapján mutatják be Báthory Erzsébetet. Horváth András Dezső forgatókönyvíróval és Szabó Csilla dramaturggal, az SZFE tanárával és az NFI tévés tartalmak fejlesztési vezetőjével beszélgettünk.

Nov 08, 202301:15:03
20 éves a Proton Cinema

20 éves a Proton Cinema

Fehér isten, Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Külön falka, Mesék a zárkából vagy A besúgó tavalyról - csak néhány cím a szerzői film hagyományát éltető Proton Cinema repertoárjából. Már ez a felsorolás is bizonyítja, hogy a magyar film színesebb, bátrabb és nemzetközi szinten is sikeresebb lett általuk az elmúlt húsz évben. Az idei év is komoly eredményeket hozott számukra, a velencei filmfesztiválon két magyar film szerepelt, az Árni és a Magyarázat mindenre, mindkettőt a Proton gyártotta, ráadásul az utóbbi elnyerte szekciója fődíját. A Filmhu podcast legújabb adásának vendége Berkes Juli, Gyárfás Eszter és Sós Judit, mindhárman a cég producerei.


Oct 12, 202301:20:40
Reisz Gábor

Reisz Gábor

Karrierje eddigi legjelentősebb díját vette át Reisz Gábor, amikor a Magyarázat mindenre című munkáját a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok szekciójában a legjobb filmnek választották. A Filmhu Podcast vendégeként zokogással egybekötött örömünneplésről, mindenféle szorongásról, kettészakadt országról és mosómedvéről beszélgetett velünk, van egy üzenete Orbán Viktor számára, és arról is szó esett, hogyan segített neki a harmadik nagyjátékfilmje, az emelkedett hangulatú forgatás feldolgozni a családi és szakmai veszteségeket.

Sep 28, 202301:47:36
Filmgyár podcast #16: Magyar filmek az oktatásban

Filmgyár podcast #16: Magyar filmek az oktatásban

Szeptember van, kezdődik az iskola, mi pedig vendégül láttuk Erdős Emesét, a Filmarchívum oktatási referensét, hogy meséljen nekünk a közel ötszáz filmet bemutató magyar filmtörténeti oldalról, az Alapfilmekről, a tantermi és mozis vetítéseket, továbbá workshopokat is magában foglaló Klassz programról, és arról, hogy mindez hogyan jelenik meg a hamarosan kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon. 

Sep 07, 202340:57
DokuCast #4: Vágók a dokumentumfilmben

DokuCast #4: Vágók a dokumentumfilmben

Sok esetben a vágó egészen a dokumentumfilm munkálatainak végénél csatlakozik be, a legtöbb stábtag számára ő egy láthatatlan szereplő. Miért nem szeretnek kimenni a forgatásokra, és miképp tudják a vágást friss szemmel olyan irányba terelni, hogy az jó legyen a filmnek? A Filmhu és a Madoke közös podcastjának legújabb adásában Erdélyi Flóra és Rudas Marianna vágókkal beszélgettünk szakmájukról, arról, hogy milyen lehetőségekkel és kihívásokkal találkoznak, amikor dokumentumfilmet készítenek.Jun 20, 202301:21:07
Cannes 1973: A gimnazista Petőfi esete a mamával, a kurvával és az időutazóval

Cannes 1973: A gimnazista Petőfi esete a mamával, a kurvával és az időutazóval

Folytatjuk a két részes adássorozatunkat az ötven évvel ezelőtti, 26. cannes-i filmfesztiválról. Belesünk a francia új hullám ikonikus színészének, Jean-Pierre Leaud hálószobájába, magyar gimnazistákkal éljük át a forradalom felszabadító hevületét és egy szürreális lengyelországi időutazásban is részt veszünk. Három további filmmel indokoljuk meg, miért volt kivételesen erős az 1973-as program. A podcast előtt vagy után, de szívből ajánljuk a Petőfi ’73-at, A mama és kurvát és a Szanatórium a homokórához című filmet!


Jun 13, 202301:12:48
Filmgyár podcast #15: A Magyar Mozgókép Fesztivál szervezése

Filmgyár podcast #15: A Magyar Mozgókép Fesztivál szervezése

Hogyan folyik a zsűrizés? Valójában mi a feladata a fesztiváligazgatónak? Az NFI közreműködésével megvalósuló filmszakmai podcastsorozatunk legújabb részében a Magyar Mozgókép Fesztivál háttérmunkálataira voltunk kíváncsiak, ebben Csáky Attila és Pesti Ákos volt a segítségünkre. Szóba került még az összeférhetetlenség kérdése, a filmszemlével húzott párhuzam jogossága, az Aranybulla jelölése, és hogy milyen fesztiválélményt tud adni Veszprém. A nemzet aranyai vetítésével veszi kezdetét a rendezvény, bemutatják a Szürkület felújított változatát, a Látom, amit látsz című szerelmes sci-fi és Sopsits Árpád új filmje, a Mellékszereplők itt lesz először látható.

Jun 02, 202301:13:49
Cannes 1973: Egyszerre hívott nagy utazásra Zsigmond Vilmos, Ragályi Elemér és Malcolm McDowell

Cannes 1973: Egyszerre hívott nagy utazásra Zsigmond Vilmos, Ragályi Elemér és Malcolm McDowell

Volt olyan tudósító, aki az unalom és a megemészhetetlenség fesztiváljának nevezte, fél évszázados távlatból viszont már tisztán látszik, hogy valóságos kincsesládája volt a hetvenes évek filmművészetének a ’73-as Cannes. Amerikai éjszaka, Suttogások és sikolyok és Alejandro Jodorowsky misztikus látomása, A szent hegy - csak néhány cím a programból.

A podcast első részében megvitatjuk a botrányokat és a díjakat, stoppolni indulunk Al Pacinóval és Gene Hackmannel, Lindsay Anderson pedig elveszi minden reményünk, hogy lehetséges érvényesülni a kapitalista világrendben - és mi ennek nagyon örülünk. A Fotográfiával is alaposan foglalkozunk, tényleg fiaskó lett volna Zolnay Pál filmje, ha nem találnak rá a gyerekgyilkosság drámai történetére?

Menetrend:

01:50 - Botrányok, díjak és sztárok

28:44 - Fotográfia (r.: Zolnay Pál)

54:26 - A szerencse fia (r.: Lindsay Anderson)

1:18:59 - Madárijesztő (r.: Jerry Schatzberg)


May 25, 202301:39:44
Lichter Péter és az amerikai film története

Lichter Péter és az amerikai film története

Melyik karját vágatná le Lichter Péter, ha a rendezői és írói munkássága közül csak az egyiket folytathatná? És miért a 20-as évek végének álomgyári őrületét megörökítő Babylont ajánlja kísérőfilmnek az új könyve, Az amerikai film rövid története mellé? Beszélgettünk a kötet lehetetlennek tűnő küldetéséről, az olvasmányos ismeretterjesztés fontosságáról, a mesterséges intelligencia által csak nehezen utánozható szerzői lelkesedésről, és összefeszültünk a legjobb Hitchcock-film kapcsán. A könyv talán legnagyobb erénye, hogy segít jobban megértetni velünk, miért szeretjük, miért térünk vissza újból és újból ezekhez az amerikai filmklasszisukhoz.

May 17, 202301:04:21
Zákonyi S. Tamás és Muhi András Pires

Zákonyi S. Tamás és Muhi András Pires

Sydney, Athén és Peking, illetve London, Rio De Janeiro és Tokió. A Benedek Tibor nevével fémjelzett magyar vízilabda válogatottban és Szilágyi Áron kardvívóban közös, hogy három egymást követő olimpián tudtak aranyérmet szerezni, ezzel mindannyian sportlegendákká váltak. És most már az is közös bennük, hogy dokumentumfilm örökíti meg a pályafutásukat. A nemzet aranyai és az Egy mindenkiért rendezőivel beszélgettünk közöttünk élő hősökről, a két alkotás eltérő stílusáról és a sportolókhoz fűződő bizalmi viszonyukról. Szóba került Zákonyi váratlanul pimasz húzása, és az is, miért az olimpiai bojkottokról forgatja Muhi a következő filmjét.

May 03, 202301:21:30
Filmgyár podcast #14: Filmes leszek! Merre induljak?

Filmgyár podcast #14: Filmes leszek! Merre induljak?

Mit tegyen az a kamasz vagy huszonéves fiatal, aki arról álmodik, hogy filmes lesz? Egyáltalán, hogyan jöhet rá arra, hogy a filmkészítés számos részfeladata közül melyik passzol leginkább a személyiségéhez és a képességeihez? Gyulavári Tímeával, az NFI pályaorientációs menedzserével, Lakos Nórával, a Cinemira fesztiváligazgatójával, a Hab című romantikus komédia rendezőjével és Taraczky Mila egyetemi hallgatóval beszélgettünk arról, hogyan inspirálják a pályakezdő fiatalokat a nyári filmes táborok.

Apr 19, 202301:02:19
Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta

Elnézést kérünk adásban tapasztalható technikai hibáért!

A Berlini világpremiert követően a magyar mozikba is megérkezett a Műanyag égbolt. Podcastunkban a rendezőkkel arról beszélgettünk, hogyan álmodták meg a jövőbeli, búra alá zárt Budapestet, ahol a túlélés érdekében az emberből 50 év felett növényt csinálnak. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta a rotoszkóp animációról, a valódi színészekkel zajlott forgatásról és a klímakatasztrófa által sújtott világ történelméről is mesélt nekünk.


Apr 03, 202357:15
30 éves Az utolsó mohikán

30 éves Az utolsó mohikán

Generációk nőttek fel James Fenimore Cooper 1826-ban kiadott indiánregényén, Az utolsó mohikánon. Az egyik legnagyobb kortárs rendező, Michael Mann 1992-ben készítette el a maga változatát, és ismét tömegeket szédített meg fehér emberek és amerikai őslakosok túlcsorduló érzelmekkel, valamint brutális erőszakkal átszőtt konfliktusa, az amerikai táj vadsága.

Hogy tud a regény egyszerre lebilincselően kalandos, progresszív és rasszista lenni? Ebből mit mentett át a film és miért a gonosz indiánt játszó Wes Studi a legizgalmasabb karakter? Eltűnő indiánromantika, Sólyomszem tisztavérűsége és a hosszú erdei futások jelentősége – a klímavédelem felfutása hozhatja el ismét a történet népszerűségét. Az utolsó mohikán hazai bemutatójának 30. évfordulója kapcsán Kránicz Bence és Sándor Anna újságírókkal beszélgettünk.


Mar 26, 202301:29:34
Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur

Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur

Végre a mozikban a tavalyi év meglepetésfilmje, a magyar filmkritikusok által a legjobbnak választott Hat hét. A film alkotói, Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur az örökbefogadás szakértőivé váltak az előkészítés alatt, olyan szakmai dolgokat beszéltünk át, mint a rejtőzködő pozíció, vagy hogy milyen kamerával megörökíteni három gyerek felnövését egy amerikai mormon családnál. Szóba került, milyen dinamikával tudnak házaspárként együtt dolgozni, a pekingi cenzúra és a New York-i évek, vagy hogy miért kifejezetten színes náluk a budapesti lakótelep. Azt reméljük, ők lesznek a magyar Greta Gerwig és Noah Baumbach, az első nagyjátékfilmjük ebbe az irányba indította el őket.

Mar 24, 202301:30:55
Gauder Áron

Gauder Áron

Mit tanulhat ma a közép-európai ember az amerikai őslakosoktól? Egy egész világlátást, ami akár a jövőnk kulcsa is lehet – legalábbis Gauder Áron animációs rendező szerint. Érdemes végre elfogadnunk, hogy nem a teremtés koronái vagyunk, hanem egyenlő rangú tagjai az élővilágnak.

Egy fontos algériai kitérő után Cseh Tamás vezette be az indiánozásba, járt naptáncon Amerikában, ahol ő segített felállítani a tipit a helyieknek, majd nyolc éven át dolgozott az indián teremtéstörténetet elmesélő Kojot négy lelke című nagyjátékfilmjén.

Megtudtuk, miért fontos, hogy legyen egy szélhámos karakter a teremtésben, és miért lehet gond a meztelenség a forgalmazásban. Mesélt arról, hogyan talált rá a szerelem Izlandon, élvezik-e a gyerekei az indiánosdit, és hogy fél-e a haláltól. Ha meghallgatod, még az is lehet, hogy te is indián akarsz lenni.

Mar 20, 202301:31:42
DokuCast #3: Operatőrök a dokumentumfilmben

DokuCast #3: Operatőrök a dokumentumfilmben

Dokumentumfilmek vizsgálatakor méltatlanul kevés szó esik az operatőrök jelenlétéről, pedig ők a kezdetektől ott vannak a rendező oldalán, együtt ássák bele magukat egy-egy témába és építik ki a bizalmat a szereplőkkel. Nagyon izgalmas és felelősségteljes feladat az övék, hiszen a kamerájukkal nem fiktív, hanem valódi embereket mutatnak be. Három, dokumentumfilmezésben tapasztalt operatőrrel, Nagy Zágonnal, Domokos Balázzsal és Bántó Csabával beszélgetünk a bizalom kialakításáról, a történet megtalálásáról, a műfaj etikai és technikai nehézségeiről.

Mar 04, 202301:53:45
Filmgyár podcast #13: Fesztiváloztatás és értékesítés

Filmgyár podcast #13: Fesztiváloztatás és értékesítés

Büszkén olvassuk a híreket a rangos fesztiválokra kijutott magyar filmekről, akkor pedig végképp, ha még díjat is nyernek. Kíváncsian kapjuk fel a fejünket, ha egy messzi országba jut el egy hazai alkotás, például ha Dél-Koreában készülnek plakátok az Apró mesékhez. Ehhez képest kimondottan kevés szó esik arról, milyen sok szervezés előz meg egy vörös szőnyeges cannes-i premiert vagy éppen egy produkció eladását különböző kontinensek piacaira. A filmek fesztiváloztatásával és értékesítésével járó fontos háttérmunkáról az NFI-nél dolgozó Vajda Katalin fesztivál manager és Androsovits Klaudia nemzetközi értékesítési executive mesélt nekünk. 


Feb 20, 202301:13:25
Zomborácz Virág és Kovács Dániel Richárd

Zomborácz Virág és Kovács Dániel Richárd

Zámbó Jimmy minden idők egyik legellentmondásosabb magyar popikonja, akinek felemelkedéséről és tragikus sorsáról „igaz történetek és hazugságok” formájában született meg A Király című sorozat. A nagysikerű széria vezető írójával, Zomborácz Virággal, és a vezető rendezővel, Kovács Dániel Richárddal Jimmy máig tartó hatását, zenei örökségét és egy-egy epizód emlékezetes pillanatait, karaktereit boncolgattuk. Szóba jött a Király fiának cameója, a valódi csepeli ház használata és Olasz Renátó és Nagy Ervin bombasztikus parókája is.

Feb 06, 202301:31:23
Tasnádi István

Tasnádi István

Cigányozás és zsidózás az első öt percben, majd a transzneműt nőt alakító Rujder Vivient élő adásban verik meg. A Terápia és az Aranyélet írója egy olyan sorozatot akart megalkotni, amelyet teljes gátlástalanság jellemez, újszerű és provokatív módon foglalkozik a magyar valósággal. Hogyan képzeli el A Nagy Fehér Főnök és Tasnádi István az érzékenyítést? Fontos, hogy roma karaktert roma színész játsszon el? És miben különbözik a magyar változat a cseh eredetitől? Vendégünk Haumann Péter rövid, de annál emlékezetesebb feltűnéséről, a második évad esélyéről és az idén érkező Tündérkert című sorozatról is mesélt nekünk.

Jan 30, 202301:07:37
DokuCast #2: Kálmán Mátyás és Püsök Botond

DokuCast #2: Kálmán Mátyás és Püsök Botond

A Filmhu és a MADOKE közös podcastsorozatának vendégei több éven át voltak aktívan jelen egy-egy krízisben lévő család életében: Kálmán Mátyás a Fortuna vendégeiben egy lottónyertes házaspár sorsát követi, Püsök Botond pedig egy gyermekbántalmazási traumából kilábaló anya történetével foglalkozik a Túl közel című filmjében. Mindkettő látható lesz a január 21-én induló BIDF-en. A két rendezővel a forgatások körülményeiről, a bizalom elnyeréséről, felelősségvállalásról és a nemzetközi workshopok hatásáról is beszélgettünk.

Jan 20, 202301:34:59
Ez történt a magyar filmmel 2022-ben

Ez történt a magyar filmmel 2022-ben

Az idei év a nyolcvanas évek nosztalgiájáról, A besúgót övező heves vitákról, magabiztos rendezői bemutatkozásokról, és egy női testépítőről szólt, aki a Sundance-ig repítette a Szelídet. A magyar film figyelemre méltó történéseit szerencsére még hosszan lehetne sorolni, az adás maratoni hossza is ezt bizonyítja. Idén is Jakab Juli, Kránicz Bence és Schwechtje Mihály voltak a karácsonyi különkiadás vendégei, szóba került a Zanox bátorsága, a Larry dühe, a Magasságok és mélységek megrendítő érzelmi hatása, na és az is, vajon betartottuk-e a tavaly tett fogadalmainkat.

Dec 21, 202202:20:57
Bernáth Szilárd és Vilmányi Benett

Bernáth Szilárd és Vilmányi Benett

Ádámból, a borsodi juhpásztorból rap formájában tör fel az indulat, amit az apja és a világ iránt érez. Hogyan született meg Larry pattanásig feszített, dühös dala? Hogy fogadták a helyiek Bernáth Szilárdot, hogyan tanítják meg az embert szabályosan dadogni, és milyen lett volna a Larry alternatív befejezése? A film rendezőjével és főszereplőjével borsodi identitásról, rapről, tanításról és a katartikus fináléról beszélgettünk. Az adás hemzseg a spoilerektől, meghallgatását a film megnézése után ajánljuk!

Dec 09, 202201:34:26
120 éve született Pressburger Imre

120 éve született Pressburger Imre

1943-ban Oscart nyert, később ennél is nagyobb magasságokba jutott. Michael Powell rendezővel a filmtörténet egyik legjelentősebb alkotópárosa volt az övék, a Diadalmas szerelem és a Piros cipellők bekerült minden idők 100 legnagyszerűbb filmje közé. Mese, valóság és propaganda keveredik elragadó módon műveiben, egyszerre vizsgálja az angol néplélek és a kozmopolita élet sajátosságait, mégis, a történeteinek olykor magyar inspirációja és mindenképpen magyar szerzője van. Emeric Pressburger életéről és művészetéről Muszatics Péter filmtörténész, és a Filmhu két munkatársa, Babos Anna és Varga Dénes beszélgettek.

Dec 05, 202201:46:36
Filmgyár podcast #12: Magyar tartalmak a streaming szolgáltatókon

Filmgyár podcast #12: Magyar tartalmak a streaming szolgáltatókon

Megöli a streaming a mozit? A már sokszor feltett kérdés megválaszolására az adás végéig várni kell, vendégeinkkel az online térben fellelhető magyar filmek népszerűségét és eladhatóságát beszéltük át. Baranyai Szabolcs, az NFI és Filmio marketing igazgatója, Gyenis Ajándok, a Cinego ügyvezetője és Pinczés-Pressing Ádám, az HBO sajtófőnöke megvitatta, az adásban képviselt szolgáltatók mennyire tekinthetőek egymás konkurenciáinak, hogyan viszonyulnak egymáshoz az üzleti szempontok és a kultúraközvetítés, továbbá az is kiderült, miért A vizsgát nézték a legtöbben idén a Filmión, és hol találta meg a közönségét a Külön falka és a Valan.

Nov 29, 202201:34:02
Stork Natasa és Szilágyi Fanni

Stork Natasa és Szilágyi Fanni

Miért imád kertészkedni Szilágyi Fanni? Miben segítik az állatok Stork Natasa színészi munkáját?  Az idei év egyik legjobb magyar filmje, a Veszélyes lehet a fagyi rendezője és főszereplője az ikerpár megformálásának nehézségeiről, a film elbűvölő apróságairól és egy végül elvetett harmadik felvonásról is mesélt nekünk. A fa szemszögéből játszódott le volna újból Adél és Éva története. A podcast végén a sokakat meghökkentő befejezést is kitárgyaljuk.

Nov 22, 202201:41:53
DokuCast #1: Almási Tamás és Debre Zsuzsa

DokuCast #1: Almási Tamás és Debre Zsuzsa

A Filmhu és a MADOKE most induló podcast-sorozatában a meghívott vendégeink segítségével részről részre alámerülünk a magyar dokumentumfilm legizgalmasabb témáiban, kérdéseiben. Első adásunk vendégeit nem csak az egyetemi múlt, hanem egy kulcsfontosságú város, Ózd is összeköti: Almási Tamás a nyolc részes filmsorozatában, Debre Zsuzsa pedig egy humoros rövidfilmben választotta helyszínéül ezt a várost, filmjeikben más módokon, de egyaránt a kohó egykori munkásainak és munkásnőinek életére reagálnak. A két rendezővel Ózd múltjáról és jelenéről, és a filmek készítésének körülményeiről, hatásairól beszélgetünk.

Nov 15, 202201:50:48
Filmgyár podcast #11: Fast Forward Program

Filmgyár podcast #11: Fast Forward Program

Mi pontosan egy intimitás-koordinátor feladata? Mikor lesz itthon is külön felelőse a stábtagok mentális egészségének vagy a környezettudatos forgatásnak? Tényleg olyan fontos, hogy egy pályakezdő megtanuljon jól pitchelni? A filmipar legszélesebb spektrumából merít a Fast Forward Program csapata, akik hiánypótló előadások és workshopok megszervezésével nem csak a szakmabelieket akarják megszólítani. Lányi Eszterrel és Deák Dániellel a korábbi évek tapasztalatairól és az előttünk álló bő félév programjairól beszélgettünk.

Oct 19, 202201:18:32
Turai Balázs és Kreif Zsuzsanna

Turai Balázs és Kreif Zsuzsanna

A MOME animációs szakán ismerkedtek meg, és már karrierjük elején elkészíthették első saját sorozatukat, a Candide kalandjait, ami egy cenzúrabotránnyal került be a köztudatba. Turai Balázs nyáron Annecy-ban és Szarajevóban is fődíjat nyert önálló kisfilmjével, az Amokkal, Kreif Zsuzsannával közösen pedig első egész estés animációs filmjükön dolgoznak. 


Oct 13, 202256:43
Csoma Sándor

Csoma Sándor

Gyászról, hegymászásról, hitről és a lelki bezárkózást lekövető, folyamatosan szűkölő képarányról beszélgettünk a Magasságok és mélységek rendezőjével. A film tematikus gazdagsága számos izgalmas irányba elvitt minket: valóság és fikció nehezen kibogozható keveredése, hóbarlang-építés az Alpokban, és arról is mesélt, mit tettek azért, hogy ne traumatizálják a forgatás idején hét éves Nagy Enikőt. Csoma Sándor szenvedélyes utazó, a Himalája mellett három további tippet is adott, hová menjen, aki kalandra vágyik

Sep 28, 202201:26:33
Tiszeker Dániel és Mészáros Máté

Tiszeker Dániel és Mészáros Máté

Aki a nyár, vagy egyenesen a nyolcvanas évek után nosztalgiázna, már ezen a héten megteheti a mozikban, ha megnézi az ősz legszínesebb magyar vígjátékát, a Nyugati nyaralást. A filmről Tiszeker Dániel rendezővel és a leleményes családfőt alakító Mészáros Mátéval beszélgettünk. Kiderült, hogy Mészáros milyen körülmények közt jelentkezett be először a főszerepre, hogy a színész milyen lelkiállapotban tud igazán vicces lenni magánemberként, de beszélgettünk az alkotókkal a Nyugati nyaralás történelmi kontextusáról és a nyolcvanas évek színpompás ábrázolásáról, a televíziós és filmes referenciáiról, illetve Pokorny Lia férfiideáljáról és Szőke Abigél átalakulásáról is.

Sep 22, 202201:24:28
Filmgyár podcast #10: Filmfelújítás

Filmgyár podcast #10: Filmfelújítás

Mit keresett egy méh Szőts István egyik filmjének negatívjában? Ha egy snitten érződik az operatőr szívverése, szabad stabilizálni? A tanú eredeti állapotának helyreállításakor milyen jelenetet szabad hozzárakni és elvenni? A filmfelújítás váratlan kihívásairól, etikai vonzatairól és szépségéről beszélgettünk Fazekas Eszterrel és Kovács Lászlóval. Átbeszéltük, milyen szempontok alapján választja ki a restaurálandó alkotást a Filmarchívum, a munka fázisait, és azt is, miért soha véget nem érő történet a filmfelújítás.

Sep 10, 202201:40:35
Filmgyár podcast #9: Nemzetközi koprodukciók

Filmgyár podcast #9: Nemzetközi koprodukciók

Macerás és idegtépő folyamat a nemzetközi koprodukciók készítése, és mégis, a pozitívumok messze túlsúlyban vannak a negatívumokhoz képest, és ebben látja a jövőt Berkes Juli producer és Bereczki Csaba, az NFI nemzetközi igazgatója is. Filmszakmai podcastunk legújabb adásából kiderül, hogyan került szlovák pénz a Külön falkába, hogyan állt össze szokatlanul rövid idő alatt az Evolúció, és egyáltalán, mikor éri meg egy filmtervet nemzetközi koprodukcióként megvalósítani.

Aug 12, 202201:15:31
Így készült A Karantén Zóna

Így készült A Karantén Zóna

„Életem legjobb dolga eddig” – mondta el Zsótér Indi Dániel rendező első nagyjátékfilmjéről, és a másik három meghívott vendég, Muchichka László, Tolnai Klára és Vida Orsolya is örömmel emlékezett vissza a lezárások időszakában megejtett forgatásra. Traumafeldolgozás, kölcsönkért lakások, rémisztő testi deformációk és egy elemében lévő Pásztor Erzsi – a beszélgetés akár útmutatónak is szolgálhat azoknak, akik független filmet készülnek csinálni minimális pénzből. A happy endet pedig mindenki ismeri: A Karantén Zóna elérhető az HBO Max kínálatában.

Jul 20, 202201:29:33
Magyar Éva

Magyar Éva

Magneto anyjaként farkasszemet nézett Kevin Baconnel, a Russian Doll főszereplőjét magyarul tanította, Benedict Cumberbatch pedig az úszómedence szélén szólította le őt. Magyar Éva több mint egy évtizede hagyta el Magyarországot, hogy szerencsét próbáljon Angliában, azóta pedig egyre magasabbra ível a nemzetközi karrierje. Azért a gyökereit sem engedte el, idén a Friss Húson elnyerte az első magyar filmdíját. Magyar Évával a külföldi újrakezdésről, a filmezés adrenalinjáról, a magyar akcentus hatásáról és a sztárokkal megpakolt új munkáiról beszélgettünk.

Jul 11, 202201:25:09
Fazakas Péter

Fazakas Péter

Fazakas Péter élete legnagyobb kihívásaként élte meg A játszma forgatását, a feszült kémthrillert Köbli Norbert forgatókönyve alapján készítette. Legújabb podcast adásunkban részletesen mesélt nekünk a forgatás körülményeiről, a színészekkel és a kreatív csapattal való közös munkáról, egy színesebb és modernebb 60-as évek és a korabeli Budapest megfestéséről. Szóba jött Kulka János fantasztikus teherbírása, filmes inspirációk, és kiderült, mi a kapcsolat a Megáll az idő és A játszma között.

Jun 21, 202201:23:58
Baranyi Gábor Benő

Baranyi Gábor Benő

Már látható a mozikban az utóbbi évek legvagányabb időutazása, ami valójában egy univerzális coming-of-age történetet takar. A film társírója, a tizennyolc éves Baranyi Benő vajon elégedett lenne a Zanox-szal? Milyen út vezet Újszászról Budapestre, majd Dunaújvárosba? Mit keres Már megint Kitty és Vasvári Vivien a legújabb magyar vígjátékban? Tényleg olyan jó a kiflibe pakolt gyros? A Filmhu podcast legújabb adásában a Zanox – Kockázatok és mellékhatások rendezőjével, Baranyi Benővel beszélgettünk.

Jun 06, 202201:19:24
Filmgyár podcast #8: Animációs filmek fejlesztése és gyártása

Filmgyár podcast #8: Animációs filmek fejlesztése és gyártása

Indián teremtéstörténet, Rejtő Jenő felejthetetlen hősei és Dargay Attila fél évszázada megvalósulatlan álma – ha minden jól megy, a következő években jóval gyakrabban nézhetünk magyar egész estés animációt. A Filmgyár legújabb adásában az animációk fejlesztésének sajátosságairól kérdeztük Temple Rékát és Maruszki Balázst, kiderült például, miért nehéz filmre átültetni Piszkos Fredet, és hogy mennyire szárnyalhat szabadon az alkotók képzelete egy animáció írásakor.

Apr 25, 202201:20:42
Nemes Anna és Csuja László

Nemes Anna és Csuja László

Mitől lesz valaki szép? Miért jó egy testfetisiszta férfinak, ha „ledominálja” őt egy izmos nő? Lehet gyógyító ereje egy filmnek? És miért volt óriási mázlijuk Csonka Eszter testépítő világbajnokkal? Többek között erről mesél legújabb podcastunkban a Szelíd rendezőpárosa. A termékeny közös munkának a szakításuk sem tudott gátat szabni, elvont művészeti kérdésekről és egy disznó bonyolult becserkészéséről is ugyanolyan lelkesedéssel és elmélyültséggel tudnak beszélni. Alighanem a legjobbat hozták ki a másikból az alkotói folyamat során.

Apr 15, 202201:42:49
Szentgyörgyi Bálint

Szentgyörgyi Bálint

Első forgatásán ablakot pucolt, eltelt néhány év, és író-rendezőként jegyzi A besúgó című HBO-sorozatot Szentgyörgyi Bálint, aki még mindig csak harminc éves. Céltudatossága és szilárd hite csapattársaiban és önmagában a beszélgetés közben is végig érezhető volt. Patkós Márton karakterébe szinte mindenki Orbán Viktort látja bele, ő arról mesélt, saját magából mennyi mindent épített bele a lánglelkű vezetőbe. Mesélt a problémás gyerekkoráról, a beletett munka és a szerencse viszonyáról, a velünk élő Kádár-rendszer meghaladásáról, és arról is, hogyan érdemes újrateremteni a nyolcvanas éveket.

Apr 08, 202201:20:01
Fülöp József

Fülöp József

Fülöp József ‘Füli’, a 2000-es évek elején megreformálta, majd a magyar animáció elsőszámú kreatív műhelyévé tette a MOME Anim tanszékét. Az Iparművészeti Főiskola egykori hallgatójaként a 80-as években első kézből tapasztalta meg az oktatás hiányosságait, miközben nagy hatással volt rá a videoklipes MTV és a Pannónia Stúdióban töltött gyakorlati évek. A MOME rektora a művészeti oktatás rendszerváltás körüli állapotáról, az animációs tanszék születéséről, és arról az irányelvről mesélt, ami a szaktudás mellett a hallgatók egyéni hangjának megőrzésére törekszik.

Apr 01, 202201:13:40
Osváth Gábor

Osváth Gábor

Kis- és nagyjátékfilmek, animációs- és dokumentumfilmek producere, a Friss Hús nemzetközi programfelelőse, és ő tette fel Magyarországot a világhírű stand-uposok térképére is. Osváth Gáborban tombol a FOMO, nem tud és nem is akar semmilyen izgalmas projektből kimaradni. Mozikban a Kilakoltatás című új szatíra, tavasszal indul egy lengyel-magyar dramedy forgatása, és John Cleese-t is végre Budapestre hozza. 

Mar 25, 202201:12:49
Filmgyár podcast #7: Filmforgalmazás

Filmgyár podcast #7: Filmforgalmazás

Miért kudarc A feleségem története harmincezres nézőszáma? Miért álomszerű siker a Külön falkára eladott tízezer mozijegy? És miért múl felül minden előzetes várakozást A világ legrosszabb embere? A filmforgalmazás magyarországi helyzetéről beszélgettünk, egy olyan tevékenységről, amely egyszerre üzleti vállalkozás és kultúrmisszió. Dr. Jung Zsuzsannával, a Nemzeti Filmintézet forgalmazás támogatási igazgatójával és Böszörményi Gáborral, a Mozinet vezetőjével beszélgettünk.

Mar 07, 202201:42:52
Ez történt a magyar filmmel 2021-ben

Ez történt a magyar filmmel 2021-ben

Annak ellenére, hogy májusig zárva voltak a mozik, szédítően sűrű évet zártunk magyar filmes szempontból . Netflixes sikerek, Ezüst Medvék, nagyszerű rendezői bemutatkozások egész sora, és Enyedi Ildikó is végre előállt évtizedek óta dédelgetett szerelemprojektjével, A feleségem történetével. Átbeszéltük, minek örültünk idén, és mi okozott csalódást. 2019 és 2020 után idén is leültünk összegezni az elmúlt időszakot, a vendégeink névsora pedig változatlan: Jakab Juli dramaturg és színész, Kránicz Bence kulturális újságíró és Schwechtje Mihály rendező.

Dec 30, 202102:06:53
Ötvös András

Ötvös András

Idén pár hónap különbséggel két romkom plakátjáról is Ötvös András köszönt vissza: a Becsúszó szerelemben apaságra készülő fociultrát, a Nagykarácsonyban pedig tériszonyos tűzoltót alakít. Régi vágya teljesült: a szerep után a valóságban is tiszteletbeli tűzoltó lett. Ő volna az új magyar romantikus hős? Miért nagy áttörés a magyar filmtörténetben, hogy “krumplifejű a főhős”? Hogyan találta fel magát a Citadella tetején, vagy amikor valódi tűzzel kellett szembenéznie? Ezzel a beszélgetéssel kívánunk boldog karácsonyt minden kedves hallgatónknak!

Dec 23, 202101:21:36
Filmgyár podcast #6: Filmgyártás

Filmgyár podcast #6: Filmgyártás

A Filmgyár legújabb adásában az eddigi legnagyobb és leginkább szerteágazó témát vettük elő, a gyártási folyamatot, amely a filmkészítés leglátványosabb része. Ezzel párhuzamosan a Nemzeti Filmintézet gyártást elbíráló és támogató rendszeréről is beszélgettünk Tarr Erika line producerrel és Pesti Ákossal, az NFI gyártás támogatási igazgatójával. Kiderült, egy varázsló kell ahhoz, hogy a gyártási terve és a költségvetése összeálljon az olyan több országot felölelő, nemzetközii koprodukcióknak, mint A feleségem története.

Dec 17, 202101:36:30
Láng Annamária

Láng Annamária

Az egykori Krétakör, a Proton Színház és most a bécsi Burgtheater színésznőjének a színpad az igazi otthona, a filmmel továbbra is úgy érzi, hogy még csak ismerkedik. Pedig az utóbbi években több emlékezetes filmszerepben látható volt: az Egy napban ő kavarja fel a főhős házasságát, a Nem történt semmi című megrázó kisfilm főszerepéért a Friss Húson díjazták, Mundruczó Kornél Evolúciójában pedig Monori Lili oldalán zúdul a nyakába több száz liter jéghideg víz és a holokauszt traumája. Láng Annamáriával a német nyelvű színjátszásról, kedvenc kisfilmjeiről, Cannes valódi arcáról és filmes hazugságokról beszélgetünk. 

Dec 10, 202101:16:40
Ötvenéves a Szindbád

Ötvenéves a Szindbád

Miről szól Huszárik Zoltán fél évszázada, 1971. november 25-én bemutatott filmklasszikusa? Az elmúlásról. Annak a belátásáról, hogy minden elmúlik, a szépség is elmúlik. És persze még rengeteg más irányba viheti a nézőt az érzéki élményt nyújtó Szindbád. Gyöngyösi Lilla filmkritikussal és Gelencsér Gábor filmtörténésszel indultunk mentális utazásra, hogy minél több rétegét felfejtsük a filmnek. Baj, hogy a legtöbb embernek a velős csont ugrik be róla? Időtlen mestermű vagy mai szemmel nézve a címszereplő már inkább hat egy szexuális ragadozónak? Milyen filozófiai kérdések bújnak meg Szindbád céltalannak tűnő sodródása mögött?

Nov 25, 202101:09:29