Skip to main content
Spotify for Podcasters
Fine-Tuning Podcast

Fine-Tuning Podcast

By Stefan van de Brug

Welkom bij de Fine-Tuning Podcast, waar we professionele en semi-professionele muzikanten helpen bij het afstemmen van hun fysieke en mentale welzijn. Sluit je aan bij Stefan, een doorgewinterde muzikant en welzijnsadvocaat, terwijl hij de unieke uitdagingen verkent waarmee muzikanten worden geconfronteerd en praktische tips en strategie√ęn biedt om hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Met diepgaande interviews, inspirerende verhalen en een focus op holistisch welzijn, is de Fine-Tuning Podcast uw go-to bron om de gezondste en gelukkigste muzikant te worden die je kunt zijn.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

007. Hokjes Denken

Fine-Tuning PodcastDec 17, 2019

00:00
12:37
Faalangst bij muzikanten: Symptomen, oorzaken en strategie√ęn

Faalangst bij muzikanten: Symptomen, oorzaken en strategie√ęn

Als muzikant kan faalangst een belemmering zijn voor jouw prestaties en plezier in muziek maken. In deze aflevering van de Fine-Tuning Podcast bespreken we de symptomen, oorzaken en strategie√ęn om faalangst bij muzikanten te overwinnen.Symptomen van faalangst Faalangst kan zich zowel fysiek als mentaal manifesteren. Enkele veelvoorkomende symptomen van faalangst zijn:

 • Verhoogde hartslag

 • Zweten

 • Maagklachten

 • Concentratieproblemen

 • Negatieve zelfpraat

 • Verhoogde zelfbewustzijn

 • Trillen of beven

 • Vermoeidheid

 • Verminderde eetlust

 • Slapeloosheid

 • Angst of paniekaanvallen

 • Angst voor oordeel: Bang zijn voor negatieve beoordelingen van anderen of angst om te worden beoordeeld kan faalangst verergeren.

 • Stressvolle situaties: Grote optredens, deelnemen aan wedstrijden of spelen met gerenommeerde muzikanten kan stress en angst veroorzaken.

 • Gebrek aan zelfvertrouwen: Een gebrek aan zelfvertrouwen in het eigen kunnen of een gevoel van onvoorbereid zijn voor een optreden kan leiden tot faalangst.

 • Fysiologische factoren: Faalangst kan ook worden veroorzaakt door fysiologische factoren zoals een genetische aanleg voor angst, onevenwichtigheden in de chemie van de hersenen of hormonale veranderingen.

 • Trauma: Trauma of negatieve ervaringen uit het verleden met betrekking tot presteren kunnen ook bijdragen aan faalangst.

 • Voorbereiding en oefening: Goed voorbereid en zelfverzekerd zijn over jouw optreden kan faalangst verminderen. Zorg er dus voor dat je jouw muziek grondig oefent, jouw optreden repeteert en je voorbereidt op mogelijke problemen of uitdagingen.

 • Diepe ademhaling en ontspanningstechnieken: Diepe ademhaling, progressieve spierontspanning en andere ontspanningstechnieken kunnen jouw zenuwen kalmeren en angst verminderen.

 • Positieve zelfpraat: Probeer jouw gedachten te herformuleren en concentreer je op positieve zelfpraat. In plaats van te denken "Ik ga het verpesten", focus op "Ik ben goed voorbereid en klaar om mijn best te doen."

 • Visualisatie: Stel je voor dat je succesvol en zelfverzekerd presteert en visualiseer dat je eventuele uitdagingen of obstakels overwint. Dit kan helpen om een gevoel van controle en vertrouwen in jouw prestaties te ontwikkelen.

 • Zoek professionele hulp: Als jouw faalangst ernstig is of jouw vermogen om te presteren belemmert, overweeg dan om professionele hulp te zoeken bij een professionele zorgverlener of prestatiecoach. Zij kunnen jou helpen bij het ontwikkelen van copingstrategie√ęn en -technieken die specifiek zijn afgestemd op jouw individuele behoeften.

Het is belangrijk om op te merken dat faalangst een normale en natuurlijke reactie kan zijn op prestatiestress en niet noodzakelijk wijst op een dieperliggend psychologisch probleem. Als faalangst echter jouw vermogen om te presteren of functioneren in het dagelijks leven verstoort, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken.

Als muzikant is het belangrijk om voor jouw mentale en fysieke gezondheid te zorgen. Door bewust te zijn van jouw faalangst en het toepassen van strategie√ęn om deze te overwinnen, kun je jouw angst verminderen en op jouw best presteren.

Oorzaken van faalangst Faalangst kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:Strategie√ęn om faalangst te overwinnen Er zijn verschillende strategie√ęn die muzikanten kunnen toepassen om faalangst te overwinnen en op hun best te presteren. Enkele van deze strategie√ęn zijn:Bedankt voor het luisteren naar deze aflevering van de Fine-Tuning Podcast. Vergeet niet te abonneren en deel het met jouw vrienden en collega-muzikanten die dit ook interessant zouden vinden. Tot de volgende keer!

Jul 03, 202315:26
12 Tips voor een betere mentale gezondheid voor muzikanten

12 Tips voor een betere mentale gezondheid voor muzikanten

Als muzikant ben je vaak gericht op het cre√ęren van mooie muziek en het bereiken van je doelen in de muziekwereld. Maar het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan je mentale gezondheid om de beste versie van jezelf te kunnen zijn. In deze aflevering van de Fine-Tuning Podcast hebben we 12 tips besproken om de mentale gezondheid van muzikanten te verbeteren. Hieronder vind je een samenvatting van deze tips:

 1. Oefen zelfzorg: Maak tijd vrij voor activiteiten die je vreugde en ontspanning brengen, zoals meditatie, lichaamsbeweging of hobby's buiten de muziek om.

 2. Ontwikkel een ondersteuningssysteem: Omring jezelf met mensen die je muziekcarrière begrijpen en ondersteunen, en zoek mentoren of collega's die begeleiding en advies kunnen bieden.

 3. Beheer stress: Identificeer bronnen van stress in je leven en ontwikkel strategie√ęn om ermee om te gaan, zoals lichaamsbeweging, diep ademhalen of tijdmanagementtechnieken.

 4. Zorg voor een gezonde levensstijl: Zorg voor voldoende slaap, eet een uitgebalanceerd dieet en vermijd overmatig alcohol- of drugsgebruik.

 5. Zoek professionele hulp: Als je worstelt met psychische problemen, zoek dan hulp bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg die ondersteuning en behandeling kan bieden.

 6. Stel realistische doelen: Stel haalbare doelen voor jezelf en vier onderweg je prestaties.

 7. Neem pauzes: Neem regelmatig een pauze tijdens het oefenen of optreden om burn-out te voorkomen en geef lichaam en geest de tijd om uit te rusten en op te laden.

 8. Bouw veerkracht op: Ontwikkel veerkracht door te leren van tegenslagen en mislukkingen en door negatieve ervaringen in een positief daglicht te stellen.

 9. Blijf verbonden: Maak contact met andere muzikanten en muziekgemeenschappen om een gevoel van verbondenheid en steun op te bouwen.

 10. Zoek een doel: Verbind je met de diepere betekenis achter je muziek en vind een doel in je werk.

 11. Oefen dankbaarheid: Cultiveer een gevoel van dankbaarheid voor de kansen en ervaringen die het muzikant zijn met zich meebrengt.

 12. Neem vrije tijd: Neem regelmatig een pauze van muziek en gun jezelf de tijd om deel te nemen aan niet-muzikale activiteiten en ervaringen.

Het implementeren van deze 12 tips kan je helpen om je mentale gezondheid te verbeteren en meer balans te vinden in je muzikale leven. Onthoud dat het belangrijk is om niet alleen te focussen op je muziekcarrière, maar ook op jezelf en je welzijn. Door te investeren in je mentale gezondheid, ben je beter in staat om te presteren op het hoogste niveau en om te genieten van de muziek waar je van houdt.

Om meer te weten te komen over deze 12 tips en hoe je ze kunt toepassen in je eigen leven, kun je de Fine-Tuning Podcast beluisteren, waar we in detail ingaan op elk van deze tips. We raden ook aan om de tijd te nemen om te reflecteren op hoe deze tips in jouw leven van toepassing zijn en hoe je ze in je dagelijkse routine kunt opnemen.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent in je strijd om een gezonde balans te vinden in je leven als muzikant. Er zijn talloze muzikanten die dezelfde uitdagingen en obstakels tegenkomen als jij, en het is waardevol om een gemeenschap van ondersteuning te vinden in deze reis. Of het nu gaat om het deelnemen aan muziekevenementen, online forums of het zoeken van steun van vrienden en familie, het opbouwen van een ondersteuningssysteem kan je helpen om door moeilijke tijden heen te komen en om te genieten van de prachtige momenten die het leven als muzikant met zich meebrengt.

We hopen dat deze tips nuttig zijn geweest en dat je erin slaagt om een gezonde balans te vinden tussen muziek en welzijn. Vergeet niet om de Fine-Tuning Podcast te blijven volgen voor meer nuttige tips en inzichten voor muzikanten.

Jun 05, 202306:43
De Mentale en Fysieke Gezondheid Van Een Muzikant

De Mentale en Fysieke Gezondheid Van Een Muzikant

Mensen leven tegenwoordig veel langer, met een levensverwachting van nu ongeveer 75 jaar ‚Äď vergeleken met ongeveer 47 jaar aan het begin van de 20e eeuw. Veroudering is voor de meeste mensen in onze samenleving niet gemakkelijk, aangezien verlies en ziekte er vaak mee gepaard gaan.

Veroudering heeft veel gevolgen voor muzikanten, hoewel de impact ervan sterk kan vari√ęren, afhankelijk van het soort muziek dat je speelt. Een lange loopbaan is voornamelijk een en zorg probleem voor rockmuzikanten, die een snelle stijging en daling in populariteit kunnen ervaren als gevolg van snel veranderende trends. (Die ongebruikelijke paar muzikanten die op lange termijn overleven, worden vaak geprezen om hun opmerkelijke vermogen om zichzelf herhaaldelijk te 'recre√ęren'.) In onze cultuur, waar aantrekkelijkheid vaak wordt gelijkgesteld met jeugdigheid, wordt veroudering vaak over het hoofd gezien. In extreme gevallen kan veroudering een einde maken aan de carri√®re van een muzikant. Voor veel muzikanten is dit een ree√ęle angst en angst werkt belemmerend.

Omdat muziek niet alleen een bezigheid is, maar ook een roeping waarbij je identiteit nauw verbonden is met het musicus zijn, kan het verlies van dat werk, of zelfs de angst voor het verlies ervan, grote gevolgen hebben voor je mentale gezondheid en daarmee spel. Als muzikant ben je waarschijnlijk al van jongs af aan erg gefocust op je carrière. Als gevolg hiervan zul je misschien merken, of ervaren, dat je onderontwikkeld en onervaren bent op andere gebieden van het leven. Dit gaat vaak samen met een gebrek aan zelfvertrouwen, een laag zelfbeeld en depressief of angstig voelen over de mogelijkheid om uiteindelijk ander werk te moeten zoeken.

De meeste muzikanten, zoals de meeste mensen, gebruiken ontkenning om de angstaanjagende kennis te vermijden dat het leven een beperkte duur heeft en dat veroudering of letsel de lengte van iemands carri√®re kan beperken. Sommige ontkenning is niet helemaal onverstandig, omdat het je in staat kan stellen van je capaciteiten te genieten zonder angst voor verlies. Oftewel, genieten van het moment. Maar het is ook belangrijk om plannen te maken voor de toekomst ‚Äď voor de mogelijkheid dat je andere vaardigheden nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien, en een pensioenregeling en/of spaargeld voor je pensioen. Dit kan met name ontmoedigend zijn als je nu weinig financi√ęle zekerheid hebt. Ook dit brengt spanningen met zich mee die er vroeg of laat op een manier uitkomen.

Wanneer je in je hoofd gaat zitten uit dit zich in je lichaam. In onze gesprekken en behandelingen kunnen wij deze problemen bespreken of vaststellen door middel van een hulpvraag. Daarna gaan wij samen opzoek naar een oplossing door middel van gesprekken, behandelen wij de spanning die al in je lichaam vast zit en krijg je tools om eerder bewust te zijn van mentale of fysieke klachten en hoe je er zelfstandig in een vroeg stadium mee om kunt gaan.


May 08, 202309:54
De Fine-Tuning Podcast keert terug: Nieuwe focus op mentale en fysieke gezondheid van muzikanten

De Fine-Tuning Podcast keert terug: Nieuwe focus op mentale en fysieke gezondheid van muzikanten

Na een pauze van twee jaar zijn we verheugd om aan te kondigen dat de Fine-Tuning Podcast terug is! Voor degenen die ons nog niet kennen: wij zijn een podcast gericht op de muziekindustrie, en nu onder een nieuwe naam: De Muzikanten Coach. Met deze nieuwe doorstart willen we de aandacht vestigen op een belangrijk aspect van het leven van muzikanten: hun mentale en fysieke gezondheid.

We hebben gemerkt dat veel muzikanten worstelen met stress, prestatiedruk en het vinden van een goede balans tussen hun passie voor muziek en hun persoonlijke leven. Als De Muzikanten Coach is het onze missie om muzikanten te helpen die balans te vinden en hun doelen te bereiken, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

In deze vernieuwde podcast zullen we een breed scala aan onderwerpen bespreken, zoals:

 1. Het belang van mentale gezondheid en zelfzorg voor muzikanten

 2. Tips en strategie√ęn om stress en prestatiedruk te verminderen

 3. Fysieke gezondheid en het voorkomen van blessures bij het bespelen van een instrument

 4. Het omgaan met de uitdagingen van het leven 'on the road'

 5. Balanceren tussen creativiteit, persoonlijke groei en het bouwen van een carrière in de muziekindustrie

Naast het bespreken van deze onderwerpen, zullen we inspirerende gasten uitnodigen, zoals muzikanten, coaches en experts uit de industrie, om hun inzichten en ervaringen te delen.

We hopen dat deze podcast een bron van inspiratie en steun zal zijn voor alle muzikanten die streven naar een gezonde, evenwichtige en succesvolle carrière. Blijf op de hoogte door je te abonneren op de Fine-Tuning Podcast en mis geen enkele aflevering!

In de volgende aflevering duiken we meteen in ons eerste onderwerp: het belang van mentale gezondheid voor muzikanten en hoe je met stress en prestatiedruk kunt omgaan. Zorg ervoor dat je deze niet mist!

Waarom deze nieuwe focus?Wat kun je verwachten?Inspirerende gastenBlijf op de hoogte

May 01, 202302:25
Over Endorsements

Over Endorsements

Over Endorsements


Een endorsement deal is voor vele drummers, muzikanten en zoveel andere disciplines in het algemeen een droom. Een mooie kortingsdeal, een aantal gratis producten of om te worden genoemd in een rijtje met je helden.

Maar hoe krijg je zo een endorsement deal? Wat betekent het dan om een endorsement te hebben? En waarom zou je dat dan eigenlijk zo graag willen?

We geven je de tips en tricks en delen onze ervaringen met endorsement deals. Dit en meer bespreken we vandaag in de fine tuning podcast!


Endorsements zijn een vorm van reclame waarbij gebruik wordt gemaakt van bekende persoonlijkheden of beroemdheden die een hoge mate van herkenning, vertrouwen, respect of bewustzijn onder de mensen afdwingen. Zulke mensen adverteren voor een product en lenen hun naam of afbeeldingen om een product of dienst te promoten.

Punten in deze aflevering

 • Wat betekent een endorsement?
 • Hoe gebruiken wij onze endorsements?
 • Is je beeld van endorsements veranderd in de loop der jaren?
 • Hoe kreeg jij je endorsements?
 • Hoe krijg je in het algemeen endorsements?
 • Een endorsement, doen of niet doen? En in welke situatie wel, of niet?
 • Wat voor rol speelt social media voor het wel/niet krijgen van endorsements?
 • Hoe denk je dat endorsement deals door de jaren heen zijn veranderd met de opkomst van social media?
 • Wat voor invloed heeft een endorsement op je spel en jou als persoonlijkheid?
 • Conclusie en punten.

Wat zijn belangrijke punten voor het krijgen van een endorsement:

 • er zijn verschillende soorten deals
 • Je moet je echt bewust zijn van je sound en wat er bij jou past
 • Speel op of met het merk waar jezelf blij van wordt. Je wil gesponsord worden door het merk dat je vet vind omdat je het ook echt vet vind. Je kunt zomaar een aanbieding krijgen van een merk en denken nou goed, ik doe het maar want dan heb ik een endorsement
 • Blijf bij jezelf, ontwikkel je sound en persoonlijkheid vanuit je passie, niet vanuit een drang om een endorsement te krijgen
 • Zorg voor een sterke social media, gaan we nog dieper op in
 • Probeer verschillende merken uit voordat je zomaar een endorsement afsluit. Bind niet te snel.
 • Een endorsement zegt niks tegenwoordig. Ga niet voor een endorsement als je niet 100% achter het merk staat.
Jun 08, 202143:58
Inspiratie,Creativiteit en Motivatie

Inspiratie,Creativiteit en Motivatie

In deze aflevering willen wij het niet teveel hebben over de huidige crisis, maar wij ontkomen er niet aan om het toch even kort te benoemen. De corona crisis die nu al 15 maanden duurt eist zijn tol op iedereen natuurlijk, maar raakt artiesten en andere creatievelingen hard op alle vlakken. Optreden is iets waar wij alleen maar over kunnen dromen, repeteren mag alleen met een doel en een groep professionals en de eerste maand dacht je nog, ah lekker, alle tijd om even te focussen op alles waar je normaal niet aan toe komt zoals oefenen en schrijven, maar ook die inspiratie en motivatie is bij veel muzikanten na 15 maanden wel verdwenen. Maar het is niet allemaal doom en gloom. Het einde is in zicht, de zomer komt eraan, en nog even en wij mogen weer. Dit is het perfecte moment om te graven naar inspiratie, motivatie en creativiteit, maar wat is dat nou eigenlijk, hoe werkt het, hoe wek je het op, hoe projecteer je dat? Dit alles om 2021 toch nog knallend af te sluiten en klaar te zijn voor de komende roaring twenties!?

Definities

Inspiratie betekent letterlijk inademing, het opzuigen van lucht naar de longen. In de spreektaal wordt inspiratie gebruikt als synoniem voor idee√ęn hebben, bezieling en ingeving.

Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te cre√ęren. Door creatief denken kun je originele oplossingen en vernieuwende werkwijzen uitdenken. Creativiteit kan betrekking hebben op het denken of op het doen.

Motivatie is datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft. Motivatie heeft invloed op de initiatie, richting, intensiteit en volharding van het menselijk gedrag.

Punten in deze aflevering

 • Inspiratie, creativiteit en motivatie zijn drie verschillende onderdelen, in welke situatie gebruik je inspiratie, in welke situatie gebruik je creativiteit? Motivatie is datgeen wat inspiratie en creativiteit om zet in actie. Hoe trigger je dit en zorg je dat je vol goede moed begint? Of zet een ‚Äėactie‚Äô juist iets in gang? Actie leid tot een beweging, een ervaring, wat leid tot creativiteit, inspiratie en motivatie.
 • Wat speelt zelfverzekerdheid voor een rol? Hoe ervaar je iets? Hoe zet je dat om naar een actie?
 • Wat werkt bij ons persoonlijk als goede inspiratie, creatieve trigger of motivatie?
 • Conclusie: verschillende voorbeelden zijn; iets ouds in een nieuwe licht zetten, maak een fout en herhaal die fout, zoek iemand op die jou inspireert, zoek iemand die jou misschien helemaal niet interesseert, doe iets waarvan je weet dat je het goed kan.

Creativiteit, inspiratie en motivatie vind je in de kleine dingen in het dagelijks leven, de kleine dingen die wij vaak als vanzelfsprekend nemen, luister die ene plaat nog eens keer met aandacht, ga een sporten, het komt vanzelf wanneer je er niet niet op let.

May 11, 202151:17
029. Mindfulness & Meditatie

029. Mindfulness & Meditatie

Link naar de website en mindfulness lessen van Eddie: https://www.movementvibrations.com, de Zoom lessen zijn elke maandag van 18.00-18.45

Boek Tips:

 • Mindfulness in plain english(ook nl versie beschikbaar) van Bhante Gunaratana
 • Mindfulness voor dummies van shamash alidina (klinkt stom ‚Äėvoor dummies‚Äô maar is super goed boek met tips en tricks!)
 • 10% Happier van Dan Harris, een leuke zoektocht naar mindfulness op een eerlijke en toegankelijke manier verteld.

Youtube Tips:

 • Mindfulness daily calm ‚Äď https://www.youtube.com/watch?v=ZToicYcHIOU
 • Mindfulness jon kabat zinn ‚Äď https://www.youtube.com/watch?v=u4gZgnCy5ewEen
 • introductie tot Transcendente Meditatie ‚Äď https://www.youtube.com/watch?v=zlR-6I5Mm7Y
Apr 05, 202101:07:55
028 Inkomensstromen Deel 2

028 Inkomensstromen Deel 2

Alles wat je onderneemt begint met een aantal vragen,

 1. Waarom? Waar loop je tegen aan? Waarom is dit nodig, wat voegt het toe, waarin is dit vernieuwend?
 2. Wat? Wat voor probleem wil je oplossen, of wat wil je uitbrengen?
 3. Nodig? Wat heb je hier minimaal voor nodig? Wat heb je nodig om het te realiseren?
 4. Doel? Wat is het eind doel, wat wil je hiermee bereiken, wil je connecties, geld, optredens?
 5. Vraag hulp!

Dit is natuurlijk nog geen uitgewerkt business plan, en dat hoeft het ook echt niet te zijn, maar het geeft je wel een richtlijn en de eerste stap is altijd de moeilijkste!

Feb 08, 202122:05
027. Inkomensstromen Deel 1

027. Inkomensstromen Deel 1

Afgelopen maanden heb ik gesprekken gehad met onwijs ondernemende muzikanten en hebben wij geprobeerd zoveel mogelijk tips te delen om de corona tijden met elkaar zo goed mogelijk door te komen. In veel van deze gesprekken kwam naar voren hoe belangrijk het is om verschillende inkomensbronnen te hebben en niet afhankelijk te zijn van 1 ding, maar dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.   

De meeste muzikanten zijn ZZPer, dat betekend dat je altijd zelf voor je eigen inkomen zorgt en daarnaast ook moet nadenken over de toekomst, je pensioen, en wat als er iets met je gebeurt of je ziek bent? Wij kunnen er natuurlijk voor kiezen een Arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen en voor ons pensioen kunnen wij bijv investeren, of een lijfrente verzekering openen, maar dit zijn vaak dure oplossingen en zijn daardoor voor vele niet realistisch. Dus, zo ontstaat de hustle cultuur. Ondernemen, en zoveel mogelijk aanpakken zolang het kan.   

Op dit moment is de culturele sector als een enorme pudding in elkaar gezakt. Evenementen zijn afgelast, veel muzikanten, techneuten en organisatoren  zitten zonder werk thuis en veel zzpers maken gebruik van overheidssteun of scholen zich zelfs om, een enorme klap op een sector die al geen vet pot is. En wij moeten opzoek naar een manier om hiermee om te gaan.  Wij focussen ons vaak op een ding tegelijk, en in het begin is dat natuurlijk ook zeker nodig en moeten wij gewoon, zoals ze dat zeggen, meters maken! Maar wat je ook besluit te doen, er komt een moment waarop je een basis hebt. Een moment waarop dingen een beetje vanzelf lopen en je een routine hebt in wat je doet. En dan kun je twee dingen doen. Achteroverleunen en zo doorgaan, of een volgende stap te zetten, door je bedrijf of je kunst verder te perfectioneren, of een nieuw project erbij te beginnen.

Jan 25, 202121:29
026. Lockdown, Nog Een Keer....

026. Lockdown, Nog Een Keer....

In aflevering 026 van de Fine-Tuning Podcast praat ik over Lockdown 3. Hoe ervaar ik deze lockdown? Hoe pak je grote uitdagingen aan op momenten waarop je snel het overzicht kan verliezen, en hoe heeft transcendente meditatie mij in het afgelopen jaar geholpen?

Dat en meer in aflevering 026 van de Fine-Tuning Podcast!

Jan 11, 202119:28
025. De Beste Tips Uit 2020

025. De Beste Tips Uit 2020

In ieder gesprek vraag ik mijn gasten dezelfde vraag. Wat zijn 3 tips, skills of eigenschappen die iedere muzikant moet ontwikkelen om professioneel aan de slag te kunnen. Dit zijn altijd hele goede adviezen die iedere muzikant ter harte zou moeten nemen, en in deze aflevering heb ik de antwoorden van alle gasten van 2020 achter elkaar gezet!

 ( Herziene Aflevering )

Dec 28, 202001:09:29
024. Maurits Fondse: Script En Improvisatie

024. Maurits Fondse: Script En Improvisatie

In aflevering 024 van de Fine-Tuning Podcast praat ik met toetsenist, zanger en bandleider Maurits Fondse. Wat heeft hij geleerd als bandleider bij Soof! De Musical. Hoe combineer je script en improvisatie en schakel je tussen beiden? Hoe zet je chaos om in inspiratie? En wat zijn de do's en don'ts voor professionele muzikanten?

De komende tijd is Maurits door het land te vinden met zijn Aznavour Mon Amour show, met Britta Maria en Oleg Fateev, en vanaf 2 oktober reist hij weer door het land met zijn voorstelling: The Story of Billy Joel. Daarnaast is hij sinds kort ook columnist voor Muziekwereld (magazine NTB/Kunstenbond). Voor meer informatie over zijn tour, zijn komende album en optredens zie:

 http://mauritsfondse.com 

--- 

Komende weken komen er een aantal pre-recorded podcasts uit met allemaal te gekke gasten. In deze afleveringen vraag ik hen hoe zij zich klaar maken voor het "nieuwe normaal", hoe zien zij hun werk veranderen de komende maanden, hoe val je juist nu op tussen al die andere creativelingen die tijd hebben om zichzelf te promoten en hoe zet je dit om in inkomen? Alleen als wij samenkomen, van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren, kunnen wij beter uit deze gekke tijd komen! 

--- 

Sep 14, 202001:10:07
023. Koen Herfst: Creativiteit Coördineren

023. Koen Herfst: Creativiteit Coördineren

In deze aflevering praat ik met duizendpoot Koen Herfst  ( Armin van Buuren, Herfstfest, Vandenberg, Voodoo Chambers en veel meer )! Hoe coördineer je zoveel projecten tegelijk, het belang van ontspanning inbouwen in je agenda, Hoe bereid je je voor op een tour, dat en nog veel meer in deze aflevering van de Finetuning podcast!

https://www.koenherfst.com

https://www.herfstfest.com

http://vandenbergband.com

https://www.facebook.com/voodoochambers/

Photo by Lorraine JH - @lorraine.dominique

---

Met deze aflevering komt er een einde aan de corona serie van de Fine-Tuning Podcast, een aantal pre-recorded podcasts uit met allemaal te gekke gasten. In deze afleveringen vraag ik hen hoe zij zich klaar maken voor het "nieuwe normaal", hoe zien zij hun werk veranderen de komende maanden, hoe val je juist nu op tussen al die andere creativelingen die tijd hebben om zichzelf te promoten en hoe zet je dit om in inkomen? Alleen als wij samenkomen, van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren, kunnen wij beter uit deze gekke tijd komen!

Aug 03, 202058:14
022. Bas Schouten: Een Positieve Mindset

022. Bas Schouten: Een Positieve Mindset

In deze aflevering praat ik met sessie gitarist Bas Schouten  ( DOTAN, The Tributes, Handsome Poets en nog veel meer )! Over het belang van veelzijdigheid als sessie muzikant, positief en stres vrij blijven in gekke tijden en je spullen op orde hebben! Dat en nog veel meer in deze aflevering van de Finetuning podcast!

https://www.facebook.com/bas.schouten.1

https://thetributes.nl

---

Komende weken komen er een aantal pre-recorded podcasts uit met allemaal te gekke gasten. In deze afleveringen vraag ik hen hoe zij zich klaar maken voor het "nieuwe normaal", hoe zien zij hun werk veranderen de komende maanden, hoe val je juist nu op tussen al die andere creativelingen die tijd hebben om zichzelf te promoten en hoe zet je dit om in inkomen? Alleen als wij samenkomen, van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren, kunnen wij beter uit deze gekke tijd komen!

---

LINK IN BIO!

Jul 20, 202059:49
021. Jaro Bellekom: Lesgeven En Spelen Met De Nieuwe Generatie Professionals

021. Jaro Bellekom: Lesgeven En Spelen Met De Nieuwe Generatie Professionals

In deze aflevering praat ik met sessie bassist en docent Jaro Bellekom ( JULES, Havo voor muziek en dans, Soof! De Musical en nog veel meer!)! Over lesgeven op de Havo voor Muziek en Dans afdeling van Codarts en sessie werk in 2020? Dat en nog veel meer in deze aflevering van de Finetuning podcast!

https://www.facebook.com/jarobellekom

https://www.facebook.com/JulesJulesMusic/

---

Komende weken komen er een aantal pre-recorded podcasts uit met allemaal te gekke gasten. In deze afleveringen vraag ik hen hoe zij zich klaar maken voor het "nieuwe normaal", hoe zien zij hun werk veranderen de komende maanden, hoe val je juist nu op tussen al die andere creativelingen die tijd hebben om zichzelf te promoten en hoe zet je dit om in inkomen? Alleen als wij samenkomen, van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren, kunnen wij beter uit deze gekke tijd komen!

---

LINK IN BIO!

Jul 06, 202001:03:47
020. Ivar de Graaf & Jonas Nieuwenbroek: Hoe Houd Je Het leuk?

020. Ivar de Graaf & Jonas Nieuwenbroek: Hoe Houd Je Het leuk?

In deze aflevering praat ik met mijn zeer gewaardeerde collega docenten in mijn drumschool, Ivar de Graaf ( Within Temptation, Kingfisher Sky ) & Jonas Nieuwenbroek ( Marvin Dee Band, Jams With Benefits )! Hoe blijft muziek ontspannen om naar te luisteren, hoe ga je om met de zee√ęn van tijd die je hebt en hoe veranderd muzieklessen geven in 2020? Dat en nog veel meer in deze aflevering van de Finetuning podcast!

https://www.kingfishersky.com

https://www.jonasnieuwenbroek.nl

---

Komende weken komen er een aantal pre-recorded podcasts uit met allemaal te gekke gasten. In deze afleveringen vraag ik hen hoe zij zich klaar maken voor het "nieuwe normaal", hoe zien zij hun werk veranderen de komende maanden, hoe val je juist nu op tussen al die andere creativelingen die tijd hebben om zichzelf te promoten en hoe zet je dit om in inkomen? Alleen als wij samenkomen, van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren, kunnen wij beter uit deze gekke tijd komen!

---

LINK IN BIO!

Jun 22, 202001:14:28
019. Eddie van Dongen: Bewegen en Gezondheid

019. Eddie van Dongen: Bewegen en Gezondheid

In deze aflevering praat ik met de Paradiddle master van de lage landen, Eddie van Dongen ( o.a. Drumdemons, Paradiddle Friday, Tim Vantol )! Hoe belangrijk is het om verschillende inkomensbronnen te hebben en hoe begin je hiermee? Hoe houd je je hoofd en lichaam gezond, waarom is dit zo belangrijk en belangrijker nog, waar moet je beginnen? Dat en nog veel meer in deze aflevering van de Finetuning podcast! 

Ontvang korting op Eddies te gekke boek: Making Music With The Paradiddle. Met de code: "STEFANPODCAST" https://www.eddievandongen.nl/product-page/making-music-with-the-paradiddle 

--- 

Komende weken komen er een aantal pre-recorded podcasts uit met allemaal te gekke gasten. In deze afleveringen vraag ik hen hoe zij zich klaar maken voor het "nieuwe normaal", hoe zien zij hun werk veranderen de komende maanden, hoe val je juist nu op tussen al die andere creativelingen die tijd hebben om zichzelf te promoten en hoe zet je dit om in inkomen? Alleen als wij samenkomen, van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren, kunnen wij beter uit deze gekke tijd komen! --- Support Eddie via een van de linkjes hieronder: https://www.eddievandongen.nl LINK IN BIO!

Jun 08, 202044:48
018. Lennert Kemper: Lesgeven Tijdens Een Pandemie

018. Lennert Kemper: Lesgeven Tijdens Een Pandemie

Hoe gaat het met Lennert Kemper? Lennert was al eerder te gast in de Podcast en komt nu terug om te praten over oa. lesgeven in tijden van Corona, zijn livestream release van het nieuwe live album van Dreamwalkers Inc, hoe zijn dagen zijn veranderd en wat hij hiervan heeft geleerd.

---

Komende weken komen er een aantal pre-recorded podcasts uit met allemaal te gekke gasten. In deze afleveringen vraag ik hen hoe zij zich klaar maken voor het "nieuwe normaal", hoe zien zij hun werk veranderen de komende maanden, hoe val je juist nu op tussen al die andere creativelingen die tijd hebben om zichzelf te promoten en hoe zet je dit om in inkomen? Alleen als wij samenkomen, van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren, kunnen wij beter uit deze gekke tijd komen!

---

Support Lennert via een van de linkjes hieronder:

https://www.lennertkemper.nl

https://dreamwalkersinc.bandcamp.com/album/a-night-at-the-theatre?fbclid=IwAR1SiZShTuexH3LLXVlKSpNws3UFPk1-VFUhJLDtnZisD4usH02B7lpbZLg

LINK IN BIO!

May 25, 202031:13
017. Jeroen Vrolijk: Leven Van Muziek En Inkomensstromingen

017. Jeroen Vrolijk: Leven Van Muziek En Inkomensstromingen

In deze bomvolle aflevering praat ik met Jeroen Vrolijk. Hoe realistisch is het nog om te willen leven van muziek, het belang van meerdere inkomensstromen, Lesgeven op afstand, het verschil tussen "hired gun' zijn in de jaren 90 en nu, en nog veel meer! Jeroen is endorser vor Bospherus cymbals en heeft zijn eigen Pellwood Signature drumsticks lijn. www.jeroenvrolijk.nl 

--- 

Komende weken komen er een aantal pre-recorded podcasts uit met allemaal te gekke gasten. In deze afleveringen vraag ik hen hoe zij zich klaar maken voor het "nieuwe normaal", hoe zien zij hun werk veranderen de komende maanden, hoe val je juist nu op tussen al die andere creativelingen die tijd hebben om zichzelf te promoten en hoe zet je dit om in inkomen? Alleen als wij samenkomen, van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren, kunnen wij beter uit deze gekke tijd komen!

 ---

Support Jeroen via een van de linkjes hieronder: https://jeroenvrolijk.nl LINK IN BIO!

May 11, 202001:01:42
016. Podcast Update
May 03, 202028:37
015. Lennert Kemper: Lesgeven Met Een Blik Op De Toekomst

015. Lennert Kemper: Lesgeven Met Een Blik Op De Toekomst

In deze aflevering praat ik met Lennert Kemper ( o.a. Dreamwalkers Inc, ReSolve ), bekend gitaardocent en prog rock gitarist uit Den Haag. Wij praten in deze aflevering van de Finetuning podcast over de huidige staat van muziek educatie en waar het naartoe gaat. Het verschil tussen werken voor jezelf vs een muziekschool, hoe houdt je lessen interessant en deelt Lennert zijn tips voor ambitieuze muzikanten. 

Apr 06, 202047:47
014: Lockdown

014: Lockdown

Een niet gestructureerde en ge√Įmproviseerde reactie op deze gekke tijden en hoe ga ik als drumleraar en drumschool om met de gevolgen van de Corona crisis...

Mar 16, 202017:16
013. Sebastiaan Openhaart: Een stappenplan naar roem

013. Sebastiaan Openhaart: Een stappenplan naar roem

In deze podcast praten Sebastiaan ( I AM LOTUS, Friends Of The Family ) en Stefan over zijn ervaringen met het rock n roll leven, werken met een management en label en praten wij over de stappen die beginnende bands moeten zetten om de meest voorkomende problemen binnen een band te voorkomen.

Stappenplan voor bandjes:

 1. Zorg dat alle neuzen dezelfde kant op staan
 2. Wees duidelijk over het ‚Äúproduct‚ÄĚ
 3. Maak een duidelijke rolverdeling en afspraken binnen de groep
 4. Maak duidelijke keuzes in wat je wel en niet doet
 5. Verdien wat geld
 6. Take the leap!

Playlijst van Sebastiaan:

https://open.spotify.com/playlist/115bHlpvKfZRK4SaNPGGWA?si=PHoYYov9SyiW5qVyexnOqA

Mar 09, 202052:31
012. Perfectionisme En Checklijsten

012. Perfectionisme En Checklijsten

Een perfectionist, ben je het echt of zeg je het maar om uit te stellen. Een echte perfectionist doet en blijft verbeteren, een slechte perfectionist gebruikt zijn perfectionisme om uit te stellen. --- Praat mee met de Finetuning Podcast via de Voice message link hieronder, finetuningpodcast.com of via social media @finetuningpodcast

Feb 24, 202017:25
011. Tijs van de Poll: Eigenheid En Professionaliteit
Feb 10, 202041:54
10 Tips Voor Nieuwe Muziekdocenten

10 Tips Voor Nieuwe Muziekdocenten

Neem een moment om terug te gaan naar het moment waarop je voor het eerst op je instrument begon, denk terug aan de worstelingen, de pijn in je vingers van de snaren, of je kickdrum die altijd met de hihat mee wou gaan, of misschien zelfs het moment waarom je realiseerde dat het instrument toch anders werkte of een andere rol had dan je eigenlijk dacht. Het kunnen voorstellen hoe een student zich voelt is de nummer 1 skill die van jouw een goede docent gaat maken, en daar gaat de aflevering van vandaag over! Ik geef jou 10 tips die ik graag had gehad toen ik begon met lesgeven.

---

Praat mee met de Finetuning Podcast via de Voice message link hieronder, finetuningpodcast.com of via social media @finetuningpodcast

Jan 27, 202020:41
Plannen voor 2020

Plannen voor 2020

Soms moet je jezelf gewoon een beetje dwingen om nieuwe dingen te proberen en te kijken of iets bij je past of niet.

Komende maanden ga ik proberen elke maand een challenge aan te gaan met mijn vriendin of een vriend als zij het uiteindelijk zat is. Ik wil al een tijdje kijken wat er gebeurt als ik dagelijks yoga doe, of meditatie, dagelijks oefen, 10.000 stappen zet, lees etc. En nu heb ik iets leuks bedacht om mijzelf en andere een beetje te motiveren!

---

Praat mee met de Finetuning Podcast via de Voice message link hieronder, finetuningpodcast.com of via social media @finetuningpodcast

Jan 13, 202010:53
Thema Jaren

Thema Jaren

Hoe jaarlijkse thema's je helpen om jouw doelen te bereiken

Het is weer het begin van een nieuw jaar, en dat betekent voor veel mensen het stellen van goede voornemens. Helaas mislukken deze vaak al na een paar weken. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je jouw doelen wel bereikt? In deze aflevering van de Fine-Tuning Podcast deel ik mijn geheim: het stellen van jaarlijkse thema's.

Wat zijn jaarlijkse thema's? Een jaarlijks thema is een leidend principe of richting die je voor jezelf kiest aan het begin van het jaar. Het is een soort thema dat je kunt gebruiken om jezelf te inspireren en te motiveren om specifieke doelen te bereiken. Het geeft je een focus en een richting voor het komende jaar.

Waarom werken jaarlijkse thema's zo goed? Het stellen van jaarlijkse thema's kan je helpen om je te concentreren op wat echt belangrijk voor je is. Door het kiezen van een thema kun je jezelf beter organiseren en jezelf meer verantwoordelijk maken voor het bereiken van je doelen. Een thema geeft je ook een groter perspectief en helpt je om verder te kijken dan alleen dit jaar.

Mijn persoonlijke ervaring Mijn transformatie begon in 2016, toen ik het boek "The Four Hour Workweek" van Tim Ferris las. Ik raakte gefascineerd door de wereld van optimalisatie en productiviteit, wat leidde tot mijn beslissing om mijzelf centraal te stellen in 2017. Dit was het begin van mijn ritueel met jaarlijkse thema's.

Door het stellen van jaarlijkse thema's heb ik verschillende doelen kunnen bereiken, waaronder stoppen met roken, hardlopen, de sportschool bezoeken en mijn eerste 10km loop doen. Ook heb ik kunnen werken aan financi√ęle groei en spreiding, stabiliteit, rust en zelfontwikkeling.

Hoe stel je jaarlijkse thema's? Stap 1: Reflecteer op jezelf. Denk na over wat je hebt bereikt en wat je wilt bereiken. Schrijf dit op en maak het zo specifiek mogelijk.

Stap 2: Kies een overkoepelend thema voor het komende jaar. Dit thema moet je helpen om je doelen te bereiken en een richting geven aan je plannen.

Stap 3: Stel concrete doelen die passen bij het thema. Maak deze doelen S.M.A.R.T. (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) en schrijf ze op.

Stap 4: Maak een actieplan om deze doelen te bereiken. Verdeel het actieplan in kleinere stappen die je kunt bereiken op korte termijn.

Conclusie Het stellen van jaarlijkse thema's kan je helpen om je doelen te bereiken en succesvol te zijn. Het geeft je focus en richting, en het helpt je om jezelf verantwoordelijk te maken voor je doelen.

Dec 30, 201912:33
007. Hokjes Denken

007. Hokjes Denken

Werktitel, stickers, dozen, etiketten en dozen. Noem het zoals je wilt, iedereen doet het of denkt dat hij of zij het zou moeten doen, maar waarom zou je dat doen? We hebben allemaal de neiging om onszelf en anderen in een doos of etiket te plaatsen en we doen dit vaak erg snel. Als klein kind roepen kleine meisjes: "Ik ben ... en ik zal later een prinses worden." In de jaren die volgen, ontvangt ze voornamelijk roze pakketten en alles met glitter en een jongen roept: "Ik word een cowboy" en de pistolen zullen rond je vliegen totdat ze klaar zijn om hun label naar het volgende te veranderen. (sommige kunnen ook een beetje vast blijven zitten in deze fase ūüėā) Maar hoe ouder je wordt, hoe serieuzer deze labels worden voor jezelf en anderen. Maar de vraag is dan, is dit perse iets slechts?

---

Praat mee met de Finetuning Podcast via de Voice message link hieronder, finetuningpodcast.com of via social media @finetuningpodcast

Dec 17, 201912:37
Drie Vragen Voor Een Betere Dag

Drie Vragen Voor Een Betere Dag

S’middags en s’avonds werken, de hele dag muziek maken, optreden, schrijven, repeteren, gezelligheid, drankje hier en daar, wakker worden wanneer je wilt, ach de vrijheid van het leven van een muzikant… Het klinkt zo mooi he? Dit soort periodes horen nou eenmaal bij het leventje, maar vaak is dit op de lange termijn niet echt houdbaar. In deze podcast wil ik delen hoe mijn week eruit ziet, hoe ik de week voorbereid en wat ik doe om mijn schema leuk te houden! 

--- 

Praat mee met de Finetuning Podcast via de Voice message link hieronder, finetuningpodcast.com of via social media @finetuningpodcast

Dec 02, 201917:55
Wat maakt een goede muziekleraar?

Wat maakt een goede muziekleraar?

Hoe ontwikkel je een connectie met je leerlingen, wat is de taak van een docent en tips om een goede docent te herkennen en te vinden, dat en meer in aflevering 005 van de Finetuning Podcast!

---

Wij moeten onze leerlingen helpen doorzetten als het even tegen zit of niet lukt, stimuleren als de motivatie even wegvalt, laten zien dat emoties voelen iets goeds is en dat je deze mag uitdrukken of zelfs beter gezegd: wij moeten stimuleren dat ze emoties kunnen uitdrukken. Als ze dit bij muziekles al niet kunnen, waar dan wel?!  Dat het goed is om jezelf te zijn, je eigen "ik" te ontdekken en dat je niet mee hoeft te doen met wat normaal gevonden wordt. En dat je ergens voor te moeten werken als je iets graag wilt.

---

Praat mee met de Finetuning Podcast via de Voice message link hieronder, finetuningpodcast.com of via social media @finetuningpodcast

Nov 18, 201913:10
Lessen met de leeftijd en volwassen worden.

Lessen met de leeftijd en volwassen worden.

Wat waren de grootste lessen van het afgelopen jaar, wat betekend het om volwassen te worden en meer grote vragen in aflevering 004 van de Finetuning Podcast!

---

Er zijn van die dingen die je leert met de leeftijd. Dat het niet erg is om ouder te worden, dat ouder worden niet perse betekend dat je je ouder gaat voelen, sterker nog ik voel mij fitter dan ik mij in jaren heb gevoeld en dat je ‚Äúvolwassen‚ÄĚ worden uit kan blijven stellen en dat het een keuze is ipv een must. Want wat is volwassen nou eigenlijk? Is dat het moment dat de skinny jeans de deur uit gaat? Dat je geen playstation spellen meer koopt of soms een stomme impuls aankoop? Het moment dat je een huis koopt? En zo kan je nog wel even doorgaan met cliches bedenken.

Nu ik zelf ouder word en richting de 30 ga begint het voor mij duidelijker te worden wat volwassen worden voor mij betekend ipv wat het zou moeten betekenen, want, cliches, net zoals die bij de rock n roll levensstijl zijn er om gebroken te worden, vind ik iig.

Voor mij betekend volwassen worden dat ik nog meer ruimte kan nemen om te zijn wie ik ben, mij te kleden hoe ik wil, te leven hoe ik wil en mijzelf steeds minder hoeven te bewijzen voor anderen.

Dat ik moet beseffen dat het lichaam wel ouder word en meer onderhoud nodig heeft, dat ik bewust ben van de voeding die ik eet, de gevolgen van stres, het belang van goede slaap en wat goed eten is en dat ik de discipline heb om hiernaar te leven, ook wanneer het even niet helemaal uitkomt om yoga te doen, gezond te eten of je gewoon even wil netflixen met een ongezonde snack. En ouder worden betekend voornamelijk meer bewust zijn van de tijd die je hebt en dat is ook een van de grootste lessen die ik afgelopen jaar heb moeten leren.

---

Praat mee met de Finetuning Podcast via de Voice message link hieronder, finetuningpodcast.com of via social media @finetuningpodcast

Nov 08, 201915:17
Wat is de beste manier om muziekles te promoten en meer leerlingen te krijgen?

Wat is de beste manier om muziekles te promoten en meer leerlingen te krijgen?

In deze aflevering van de Fine-Tuning Podcast bespreken we of het handig is om kortingen te geven op muzieklessen, wat werkt, wat niet werkt en hoe je gemotiveerde leerlingen naar je school krijgt!

---

Het is echt moeilijk om een ‚Äč‚Äčprijs aan kunst te hangen, en als docenten denk ik dat we twee kunstvormen combineren ... Ik geloof dat ergens goed in zijn een kunstvorm is, of kan zijn, ingewikkelde dingen uitleggen en mensen inspireren om een ‚Äč‚Äčbetere te worden versie van zichzelf is een andere kunstvorm.

Jarenlang heb ik geworsteld om met vertrouwen een prijs te zetten op wat ik doe en dit proces heeft jaren geduurd! Ik heb een flink aantal jaren gewerkt met bijna geen vakantie en net genoeg geld om de huur te betalen, en nu ben ik eindelijk op een punt waar het meer dan prima gaat, ik kocht een huis met mijn vriendin, kan eten wat ik wil eten, op vakantie gaan en wat geld sparen voor de toekomst. Ik vertel dit niet om op te scheppen of te pronken, maar om hopelijk wat vertrouwen in mijn bericht te wekken

Dus hoe verdienen we een beter inkomen als muziekleraren? Een beter inkomen verdienen begint met meer studenten. Er zijn een aantal manieren om meer studenten te krijgen, dus laten we daar eens op ingaan.

Laten we beginnen met het bespreken van een korting om onze lessen te promoten? Ja, ik heb dit in het verleden gedaan, en nee, ik doe dit nooit meer! Het leren van een kunstvorm kost veel tijd, talent helpt natuurlijk, maar met tijd en moeite komen de meeste mensen een heel eind, en tijd is het meest waardevolle dat iemand te bieden heeft. Elke student die bereid is u te betalen om u les te geven en u te inspireren, moet ook iets vertrouwen dat belangrijker voor hen is dan geld, namelijk een groot deel van hun tijd. Dus als ze niet bereid zijn een normale prijs voor de lessen te betalen, zijn ze waarschijnlijk ook niet zo ge√Įnteresseerd om er tijd aan te besteden. Dit zal niet alleen resulteren in ongemotiveerde studenten, het is groter dan alleen jij en je school, je legt de lat voor de hele regio waarin je lesgeeft! Anderen bieden kortingen aan, de een groter dan de ander en de prijzen dalen steeds lager totdat de hele stad het moeilijk heeft om rond te komen.

Dus wat dacht je van iets positiever te doen? We zijn allemaal in staat om een ‚Äč‚Äčaantal posts op sociale media te maken, toch? Als we een bericht kunnen plaatsen met onze korting, kunnen we ook een meer inspirerende boodschap delen, toch? Ik geloof dat als we promotie kunnen delen, we ook inspiratie kunnen delen. Maak bijvoorbeeld een kleine online les, laat mensen zien hoe u lesgeeft en hoeveel u graag lesgeeft. Of misschien kun je zelfs een livestream doen, hoe gaaf zou dat zijn! Als studenten de livestream bekijken, neem dan de telefoon op om je te bellen en kom naar hun eerste persoonlijke les, je zult jarenlang een student hebben!

Probeer altijd de implicaties van uw acties in gedachten te houden, niet alleen voor u maar ook voor andere muzikanten, makers en docenten om u heen. We willen allemaal meer geld verdienen en jouw prijs be√Įnvloedt ook de anderen om je heen.

Als je begint met lesgeven, raad ik je altijd aan eerst om je heen te kijken. Hoe promoten andere leraren om je heen zichzelf, en hoe waarderen ze hun lessen? Welke lessen bieden ze? Probeer de gemiddelde prijs van lessen in uw omgeving te bepalen. Ik stel voor dat als je net begint, jezelf een beetje onder het gemiddelde prijst. Je kunt het langzaam verhogen als je eenmaal meer ervaring hebt opgedaan en ook eerlijk blijven tegen jezelf, kun je echt meer vragen dan die beste en bekendste leraar in je stad?

---

Het bepalen van een prijs voor uw lessen en het promoten ervan is een goed begin voor iedereen die wil beginnen met lesgeven en ik hoop dat dit u heeft geholpen.

Natuurlijk zullen we in andere afleveringen dieper ingaan op de manier waarop ik mijn drumschool run. Laten we dit onderwerp voor onderwerp bekijken.

Oct 07, 201921:40
Waarom ben ik deze podcast begonnen?

Waarom ben ik deze podcast begonnen?

Welkom bij de eerste aflevering van de Fine-tuning Podcast. In deze eerste aflevering wil ik delen waarom ik besloot deze podcast te doen, voor wie het is, en ik zal ook een korte introductie geven van wie ik ben.

Dus deze podcast voor elke muzikant die ernaar streefde beter te worden, te leven van muziek, die dit de rest van zijn of haar leven wil kunnen doen. Laten we samen een nieuwe benadering van de rock n roll-levensstijl ontdekken!

Sep 23, 201917:59