Skip to main content
Spotify for Podcasters
Fjerde Spiller Søges

Fjerde Spiller Søges

By Jakob Rønn Bohnsen

Fjerde Spiller Søges analyserer, kritiserer og vurderer et brætspil eller to per episode
Available on
Apple Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Imperium: Classics & Legends

Fjerde Spiller SøgesSep 24, 2021

00:00
54:40
Hegemony: Lead Your Class to Victory

Hegemony: Lead Your Class to Victory

Vi snakker i denne udgave om Hegemony: Lead Your Class to Victory.

Aug 18, 202356:39
Eclipse: Second Dawn for the Galaxy

Eclipse: Second Dawn for the Galaxy

Eclipse er et af de større spil vi nogensinde har fået på bordet. Det er et spil, vi er rimelige uenig om, hvorvidt det er fantastisk eller ej.

Men nogle gange så er det umuligt at gøre alle glade. Specielt når det handler om et 4X spil der kun tager omkring 45 min pr. spiller, og som har de ambitioner Eclipse har.

Jun 30, 202301:16:01
Core Worlds

Core Worlds

I denne episode vender vi blikket tilbage til en simplere tid, nemlig 2011. Dominion var på sit højeste, og deckbuilding var på vej ud af sine teenage år, og ved at blive en helt respekteret genre. I den forbindelse købte Jakob Core Worlds, som vi nu endelig har fået spillet. Hvad mener du med at det ikke er særligt aktuelt?

Jun 02, 202340:12
Dune Imperium: Immortality

Dune Imperium: Immortality

I den på ingen måde tilfældige anledning af, at der lige er kommet en trailer for den næste Dune-film, har vi taget fat i den seneste udvidelse til Dune Imperium, nemlig Immortality. Er det en gamechanger, eller er det en fuser? Lyt med når vi undgår at sige, at der er en hund, der også er en stol (eller er det omvendt?), og iøvrigt får snakket lidt om årets Fastaval, og hvad fanden der kommer til at ske med podcastet fremadrettet.
May 05, 202345:59
Against the Storm

Against the Storm

Vi er tilbage, denne gang med en digital special, hvor vi snakker om vores seneste PC-besættelse Against the Storm, en roguelite city-builder, sat i en verden af periodiske storme og enormt meget regn. Lyt med, og du vil høre Jakob sige lidt om hvordan det har udviklet sig siden det kom ud i Early Acess, Jonas vil sige noget om hvor hyggeligt spillet er, og Henrik vil sige lidt om hvordan spillet ikke er Dwarf Fortress.

Mar 24, 202301:00:11
Antike

Antike

I denne episode tager vi tilbage til en anden tid. Dengang træbrikker var anset som det dannede alternativ til plastik. Dengang man ikke brugte ord som "table presence", men i stedet blot nød den tid man brugte på samme spil, igen og igen. Det var lige meget om det ikke var så pænt, men man havde sit eget lille meta omkring det, og der var alligevel ikke så meget andet på hylderne. Den Kolde Krig var netop overstået, og mens Francis Fukuyama erklærede at vi var nået til "The End of History", opfandt tyskerne deres egen designtradition, i skarp kontrast til det usofistikerede Ameritra-

... vent, kom det her spil ud i 2005?
Feb 03, 202343:60
Krigskælderen - Great Statesmen part 3: Versailles 1919

Krigskælderen - Great Statesmen part 3: Versailles 1919

Vi runder (indtil videre) Great Statesmen serien af ved at snakke om det tredje spil i serien, nemlig Versailles - et spil om forhandlingerne i kølvandet på Første Verdenskrig, om nationale interesser, og en verden der er ved at eksplodere. Og i slutningen deler vi lidt insider viden om hvad der ligger i Great Statesmen seriens fremtid!

Historienørd rettelse: Henrik kommer til at sige at Sykes-Picot traktaten var i forbindelse med Versailles forhandlingerne. Det passer naturligvis ikke, da Sykes-Picot allerede blev aftalt i 1916, to år før krigen sluttede. Fedt med det der hemmelige diplomati.
Jan 13, 202348:20
Årsafslutning 2022

Årsafslutning 2022

Så er 2022 afsluttet, og vi kigger tilbage og frem! Tilbage på de spil vi ikke har fået lavet podcast om, en rangering på de spil vi har snakket om, og en snak om hvilke nye udvidelser vi glæder os til. Må 2023 blive et lige så godt brætspilsår, som 2022 var

Dec 30, 202201:02:29
Living Forest

Living Forest

I skoven er der stille... eller er der? Hvad sker der i skyggerne, når de ensomme dyr kommer ud?


Ja, så begynder Fjerde Spiller Søges at gå fra forstanden. Det her er muligvis vores hidtil mest rambly anmeldelse - der er uenigheder, problemer med at pinpointe kritik, og besvær med at forklare ros, og hvis du gerne vil have et klart svar på hvad du skal lægge under juletræet i år, ja så er det ikke den her episode du skal lytte til... men hvis du gerne vil have mange forskellige holdninger, så lyt med når vi dykker ned i dansk-designede Living Forest, og du bliver i hvert fald godt underholdt.

Dec 16, 202243:01
Cascadia OG Furnace: Verdens Første Double Feature

Cascadia OG Furnace: Verdens Første Double Feature

Hvad gør man, når man har et fast format som man ALDRIG afviger fra, men man på det seneste har spillet to små spil? Det har hidtil været et uløst spørgsmål.


Det er derfor vi har været i tænkeboksen, og nu introducerer et innovativt koncept, vi har valgt at kalde DOUBLE FEATURE - hvor vi snakker om BEGGE spil i EN episode! Det bliver vildt.


Vi diskuterer Cascadia og Furnace, to små spil der ikke har andet tilfældes end at de er små (sådan cirka). Lyt med og få vores totakt objektive holdning til hvilket du skal spille!

Dec 02, 202249:33
Brian Boru: High King of Ireland

Brian Boru: High King of Ireland

Hvis du er på udkig efter et RIGTIG godt 3 personers spil til din samling, så behøver du ikke lede længere. Brian Boru er et Stikspil, (også kaldet et Trick-taking game), hvor du forsøger at overtage Ireland en by af gangen. Samtidigt med at du forsøger at blive gift, holde dig gode venner med vikingerne og kirken. Det er overraskende simpelt, men vi vil anbefale det til næsten alle vores lyttere.

Nov 11, 202236:33
Krigskælderen - Great Statesmen part 2: Pericles

Krigskælderen - Great Statesmen part 2: Pericles

Krigskælderen hopper tilbage til Great Statesmen serien, og tager en gåtur i agoraen når de kigger på det andet spil i serien, mesterværket Pericles. Der bliver gushet, der bliver snakket Rational Actor Model, og vi kommer ind på hvorfor du skal trodse tørheden og læse Tukydid!

Nov 04, 202201:00:44
 Ponzi Scheme

Ponzi Scheme

Elsker du at hemmelige handler? Elsker du alt for dyre banklån? Er du kæmpe fan af et godt gammeldags børskrak? Så er Ponzi Scheme lige noget for dig! 

Det er et sjovt spil om at værdisætte forskellige industrier, uden du rigtig har nogen ide om, hvad dine penge er værd. Men så længe du ikke går bankerot først, så er det jo meget godt.

Oct 07, 202236:56
Guldbrikken 2022 - Interview med Thomas Vigild

Guldbrikken 2022 - Interview med Thomas Vigild

Juryformand Thomas Vigild er endnu engang med på podcasten til en snak om den store danske brætspilspris Guldbrikken. Vi skal snakke om de forskellige kategorier, de spil der er nomineret, og hvile spil Thomas personligt synes der er mest spændende.

Guldbrikken 2022 bliver uddelt på søndag den 25. september.

Sep 23, 202201:05:11
The Search for Planet X

The Search for Planet X

Er der mere i vores solsystem, end vi går og tror? Måske. Det skal vi i hvert fald finde ud af. 

I The Search for Planet X skal alle spillere finde efter den gemte Planet X i vores solsystem. Den der er hurtigst, vinder. Måske. Det er et overraskende kort og godt deduction spil, så måske vil falde i din smag.

Sep 16, 202233:36
Great Statesmen: Episode 1 - Churchill

Great Statesmen: Episode 1 - Churchill

I første del af en 3-parter dykker vi ned i Great Statesmen serien af Mark Herman, og diskuterer hvad der får Churchill til at spille. Lyt med npr vi snakker om Hermans Oeuvre, kontrafaktuel historie, og lænestolspolitik!

Sep 02, 202247:30
 Under Falling Skies

Under Falling Skies

Jonas har i denne lidt specielle episode besøg af Peter Brichs til en snak om solospillet Under Falling Skies. Et spil det bedst kan beskrive som en brætspil udgave af Space Invaders, der indeholder en fed kampagne.

Aug 26, 202241:53
Sleeping Gods

Sleeping Gods

Hvem er sovende guder? Hvad drømmer de om, og hvorfor har vi lyst til at vække dem?


Ja det er gode spørgsmål, som vi overhovedet ikke kommer til at forsvare. Til gengæld finder vi vores nit-picks frem, og dykker ned i hvad der får spillet Sleeping Gods til at tikke. Eller ikke?

Aug 05, 202242:59
20.000 Afspilnings-fejring!

20.000 Afspilnings-fejring!

Vi er nået 20.000 afspilninger på tværs af alle episoder og platforme!  Det fejrer vi ved at besvare lytterspørgsmål, og derefter skal vi ranke... ALLE de brætspil vi har anmeldt!

Tusind tak til alle jer der lytter med derude, I er for seje.

Jul 22, 202202:02:35
Whirling Witchcraft

Whirling Witchcraft

Whirling Witchcraft er et spil, Jonas har glædet sig til at snakke om i flere år, siden han prøvede det første gang på Fastaval. Det er et kort lille drafting game, der er overraskende godt kogt sammen, og som kan underholde både nye og erfarende brætspillere. 

Jul 01, 202233:09
Root: The Roleplaying Game

Root: The Roleplaying Game

I denne episode snakker Jonas og (mest) Henrik om det nye Root rollespil, som Henrik har været hype på siden Kickstarteren for flere år siden. Men lever det op til hypen? Og er det et godt sted at starte hvis man er ny til rollespil?

Jun 24, 202253:56
Root: The Marauder Expansion, The Clockwork Expansions, Hireling- & Landmarks Packs

Root: The Marauder Expansion, The Clockwork Expansions, Hireling- & Landmarks Packs

Vi vender tilbage til skoven, og skal snakke om 7 forskellige udvidelser til Root. Vi fokusere dog mest på den nye store box, The Marauder Expansion, men der er lidt til alle der er interesseret. Som en lille spoiler kan vi afslører, at det er den bedste udvidelse til Root på markedet uden sammenligning!

Jun 17, 202256:29
Innovation

Innovation

Innovation er helt sikkert et af de sjoveste og mærkeligste spil vi har haft på bordet længe. Men om det er et godt spil, det er svært at blive klog på. 

May 13, 202238:26
Fastaval 2022 Special

Fastaval 2022 Special

En chill episode hvor Jonas og Henrik sidder og snakker om deres oplevelser med en Fastaval, hvor de begge havde henholdsvis et brætspil og et scenarie med. Der bliver snakket Ottoer, og om hvor fedt det er endeligt at være tilbage til fysiske conner.

Apr 23, 202253:54
Dune: Imperium – Rise of Ix

Dune: Imperium – Rise of Ix

Vi snakker om den nye udvidelse til Dune: Imperium - Rise of Ix. Sidste år var vi rimelig imponeret af Dune: Imperium, og udvidelsen bruger meget godt med sig! Til slut ender vi i en diskussion om, hvordan designe spil over bøger, nogle gange kan være meget svært.

Apr 15, 202201:02:07
Quest

Quest

Vi snakker om det nye Social Deduction spil Quest af Don Eskridge. Et lille spil, med små forandringer, der gør hele forskellen.

Apr 01, 202247:44
Bargain Quest

Bargain Quest

Så er det endelig blevet tid til at åbne din egen butik! I Bargain Quest skal du arbejde som shopkeeper i et fantasy land og sælge udstyr til de helte, der kommer forbi din butik. Bargain Quest er nok det "mindste" spil, vi har snakket om længe, men det har et sjovt tema og nogle gode jokes der er værd at opleve.

Mar 18, 202232:10
Ankh: Gods of Egypt

Ankh: Gods of Egypt

Vi er endelig tilbage, og byder velkommen til 2022 ved at snakke om Ankh: Gods of Egypt, det nye hotte fra CMON og Eric Lang. 

Feb 11, 202254:53
Shasn

Shasn

Vi har spillet mange gode spil i 2021. Shasn er ikke en af dem. Slet ikke. 

Shasn er på næsten alle punkter det værste spil vi har spillet i år, og derfor er det MEGET morsomt at finde ud af, hvordan det kan gå så galt.

Og af en eller anden mærkelig grund, så kommer vi også til at snakke om Munchkin, og Henrik kommer til at omtale sig selv i 3. person. Det er en mærkelig episode.

Dec 24, 202158:45
Årsafslutning 2021

Årsafslutning 2021

Så blev det den tid på året igen! Lyt med når vi vrøvler om hvad vi har spillet i år, og mundhugges om hvad der sniger sig ind i top 5 over et spil hvor vi næsten kun har spillet gode ting.
Dec 10, 202101:14:45
War of the Ring: Second Edition

War of the Ring: Second Edition

War of the Ring er ifølge Board Game Geek verdens 10. bedste spil. Det er et af Jonas' ynglings spil, der giver spilleren mulighed for at genfortælle Ringens Herre på sin helt egen måde. Spillet har nogle små problemer, men det er måske en af de bedste spil, vi har prøvet i år. 

Nov 26, 202154:19
Beyond the Sun

Beyond the Sun

I denne episode skal vi snakke om vinderen af Guldbrikkens kenderspilspris 2021 Beyond the Sun. 

Det er måske det spil, vi har haft på bordet flest gange i år, inden vi har kunne optage vores podcast. Det er et vildt fascinerende spil om at udforske rummet, og opfinde vilde teknologier.

Det er også et spil, der kan spilles på mange måder. Det betyder også, at vi har fået forskellige oplevelser af spillet, og nogle mere positive end andre. Dog er vi alle enig om, at spillet helt sikkert fortjener en plads i din samling.

Nov 12, 202144:04
Slipways - Digital Special

Slipways - Digital Special

Det er blevet tid til en af vores lidt anderledes episoder. Vi skal nemlig slet ikke snakke om pap eller papir. Henrik og Jonas skal der i mod snakke om det digitale spil Slipways, der på det sidste har optaget alt for meget af deres tid. 

Slipways er et fascinerende lille spil, der handler om at kolonisere planeter og transportere ressourcer mellem dem. Alt i mens du udvikler VILDE teknologier, der bryder med spillets interne logik om, hvad der er muligt.

Vi håber du vil lytte med, og vi vender snart tilbage mere mere brætspil på programmet.

Oct 29, 202135:36
The Quest for El Dorado

The Quest for El Dorado

Nogle gange har man bare lyst til en godt, lille deckbilder. Det kriterie opfylder The Quest for El Dorado. Spillet er måske vores bedste bud på hvilket familiespil du skal putte under juletræet i år.

Episoden er desværre ikke i specielt god lydkvalitet, og åbenbart ved vi meget lidt om andre film- og radioprogrammer der bruger navnet El Dorado. Men vi lære noget nyt hver dag.

Oct 15, 202129:45
Krigskælderen - Oath: Chronicles of Empire and Exile

Krigskælderen - Oath: Chronicles of Empire and Exile

Krigskælderen er blevet forelsket. Sådan kan det jo gå, når man bruger lang tid i selvskab med et bestemt brætspil. Der kan opstå følelser, man ikke vidste der fandtes, og som man bare er nød til at dele med verden. 

Derfor skal Krigskælderen snakke om Oath, og hvorfor de mener, at det er et helt fantastisk spil. Faktisk er denne podcast et decideret lovecast.

Vi har godt nok allerrede lavet en episode om Oath her på podcasten, men hvis du har lyst til at høre hvorfor Krigskælderen elsker spillet, og hvordan det holder efter mange gennemspilninger, så er dette lige podcasten for dig.

Oct 08, 202158:50
 Imperium: Classics & Legends

Imperium: Classics & Legends

Siden 2008 da Dominion brød igennem, har deck building genren været i rivende udvikling. I denne episode  kigger vi nærmere på et af de helt nye skud på stammen, nemlig Imperium Classic og Imperium Legends. Her får du mulighed for at styre forskellige civilisationer ud af deres barbariske historie, og ind i den antikke fremtid. 

Sep 24, 202154:40
Guldbrikken 2021 - Interview med Thomas Vigild

Guldbrikken 2021 - Interview med Thomas Vigild

Vinderne til den store dansk brætspilspris Guldbrikken skal snart findes. Det synes vi her på Fjerde Spiller Søges er vildt spændende, og vi har derfor inviteret juryformand Thomas Vigild med i programmet. Vi skal snakke om de nominerede til de forskellige priser, hvorfor de er blevet udvalgt, og hvilke spil Thomas selv mener der fortjener at vinde.

Sep 17, 202156:58
Senators

Senators

Nogle gange gør livet ondt, og nogle gange, så gør det ondt at spille Senators. Men bare roligt, begge dele er helt normalt.

Senators er et ondt lille spil, hvor man skal skrabe flest penge sammen, til at kunne bestikke senatorer i det gamle Rom. Eller bare afpresse sine medspillere lang ned i fattigdom. Begge dele er en god ide.


Sep 10, 202141:19
A Feast for Odin

A Feast for Odin

Vi er tilbage efter en lang sommerferie, og vi starter ud med en moderne klassiker. 

A Feast for Odin er måske det bedste eurogame, vi nogensinde har spillet. Spillet er ikke bare én veludført god ide, men en samling af flere gode mekanismer, der er blevet gennemtestet og balanceret, indtil helheden skaber noget, der næsten kan beskrives som magisk. Det er store ord, men du kan selv lytte med og vurdere, om vi snakker sludder, eller om vi har fat i noget.

Aug 27, 202101:00:34
Sabotage

Sabotage

Sabotage er andet end Beastie Boys største hit. Det er faktisk også et brætspil. Man kan lære noget nyt hver dag.

Sabotage er et hidden movement spil, hvor klassiske 007 agenter skal forsøge at infiltrere superskurkens hemmelige hule. Jonas og Henrik havde det meget sjovt med spillet, mens Jakob havde en meget anden oplevelse. Lyt med og find ud af hvorfor.

Jun 25, 202141:07
Undaunted: North Africa

Undaunted: North Africa

I denne mini udgave vender Jonas igen blikket mod Undaunted serien, og tackler North Africa. Spoiler, det er ikke lige så godt som Normandy. Lyt med og find ud af hvorfor.

Jun 11, 202113:09
Oath: Chronicles of Empire and Exile

Oath: Chronicles of Empire and Exile

Vi har aldrig været mere uenige. I denne episode snakker vi om Oath, det friske spil fra Cole Wehrle og Leder Games, et spil der i den grad har delt vandene. Lyt med, hvis du vil finde ud af hvorfor!

May 28, 202101:09:18
Helteliv - Interview med Jonas Begtrup-Hansen

Helteliv - Interview med Jonas Begtrup-Hansen

Jonas har inviteret en anden Jonas med i studiet. Jonas Begtrup-Hansen er designer af det danske rollespil Helteliv, der i dag bliver spillet i mere end 200 danske skoler og institutioner.

Helteliv er specielt målrettet børn og unge fra 7 år og op. I følge spillet selv, er formålet at vise hvordan pædagogik, fortælling og regler kan skabe personlig udvikling for deltagerne.

Hvis du synes det lyder spændende, er du meget velkommen til at lytte med.

May 14, 202146:22
Gloomhaven: Jaws of the Lion

Gloomhaven: Jaws of the Lion

Efter alt for lang ventetid, har vi endelig fået spillet Gloomhaven: Jaws of the Lion.

Spillet er ifølge Board Game Geek det 6. bedste spil nogensinde. Det er et klassisk dungon crawl, med en lang kampagne på 25 scenarier. Men der er ikke enighed i studiet om, hvorvidt spillet er så godt, som man skulle tro.

(Lyden er desværre ikke perfekt, det beklager vi selvfølgelig)

Apr 30, 202144:37
A War of Whispers

A War of Whispers

A War of Whispers er desværre ikke et spil om at hviske hemmeligheder til hinanden under dynen. Det er til gengæld et area control spil, med et twist. 

De fem kongeriger er i krig. Du spiller som rådgiver til alle kongerigerne, og du forsøge skal at guide dem, så godt du kan. Eller, det er nu ikke helt sandt. I hemmelighed er der nemlig nogle kongeriger du hepper på vinder krigen, og nogen der gerne må tabe den. Så du hvisker måske ikke altid de bedste råd til kongen, og måske er du ikke så loyal som de går og tror.

Apr 16, 202138:39
 Pax Pamir: Second Edition

Pax Pamir: Second Edition

Pax Pamir: Second Edition fra 2019 er designet af Cole Wehrle, manden bag Root. I Pamir forsøger du at navigere det komplicerede politiske spil i Afghanistan i 1800-tallet, hvor både briter, russer og afghaner kæmper om magten.

Pax Pamir er en videreudvikling på Pax Profiriana, og er, i følge os her på FFS, et meget bedre spil. Pamir er dog stadig et meget kompliceret spil, og du skal holde tungen lige i munden, når du spiller. 

Lyt med, hvis du vil vide, hvorfor spillet stadigt er din tid værd, og hvis du vil vide, hvad et Pax spil egentligt er.

Apr 01, 202152:42
Dune: Imperium

Dune: Imperium

Fjerde Spiller Søges vender tilbage i flyvende form til Dune universet. Denne gang med Dune: Imperium fra 2020.

Dune imperium er et worker placement, deck building spil, der oprindeligt skulle være udkommet sammen med den nye Dune film. Filmen er blevet forsinket, men vi har fået spillet i hænderne. Spillet er designet af Paul Dennen, der tidligere har designet Clank!, og det kan mærkes på godt og ondt. 

Det er en episode med fart på, og vi forsøger at gøre noget så højrøvet, som at finde ud af, hvor sjælen i Dune: Imperium gemmer sig. Klik og lyt med.

Mar 19, 202142:20
Pagan: Fate of Roanoke - Interview med Kåre W. Storgaard

Pagan: Fate of Roanoke - Interview med Kåre W. Storgaard

Pagan: Fate of Roanoke er et et asymmetrisk deduktion kortspil for to personer. Den ene spiller heksejæger i byen Roanoke, og skal forsøge at finde ud af, hvilken af byens beboer der er en heks. Heksen skal forsøge at gemme sig, og få gennemført sit mørke ritual, inden hun bliver fundet.

Spillet er dansk design af Kåre W. Storgaard og Kasper Christiansen. Spillet blev i 2018 kåret som årets brætspil på Fastaval, og er lige nu live på Kickstarter. 

Jonas har derfor inviteret Kåre ind i studiet til en snak om deres hvordan spillet blev til, og hvilke tanker der ligger bag.

Mar 12, 202133:50
Undaunted: Normandy

Undaunted: Normandy

I denne lidt anderledes episode solo-episode snakker Jonas om Undaunted: Normandy. Et light wargame for to spillere der fuldstændigt har opslugt ham de sidste par måneder.

Undaunted: Normandy har mange ting kørende for sig. Det er nemt at lære, tuerne går hurtigt og der er mange spændende terningeslag. Spillet har nogle gode scenarier, og tilgår deckbuilding på en spændende måde. 

Hvis du vil vide mere, så klik og lyt med

Mar 05, 202115:25
Imperial Struggle - Krigskælderen

Imperial Struggle - Krigskælderen

Krigskælderen er tilbage, og i bedre form end nogensinde!

Du har sikkert hørt om Twlight Struggle. Krigsspillet om den kolde krig fra 2005 der i sin tid var kendt verdens bedste spil på Board Game Geek. I 2020 udkom den læge ventede efterfølger, Imperial Struggle. 

Men hold da fast hvor er der sket meget på 15 år! Der er ikke bare om en ny omgang maling på et gammelt design. Posen er blevet rystet, og Krigskælderen er vilde med det!

Lyt med hvis du vil vide hvorfor.

Feb 19, 202101:01:56