Skip to main content
Spotify for Podcasters
Floriadio

Floriadio

By Omroep Flevoland en 1Almere

Dit is dé podcast over de Floriade 2022 in Almere. Alle hoogte- en dieptepunten komen voorbij. Deze podcast is een co-productie van Omroep Flevoland en 1Almere.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#13 - Eén jaar later: hoe de Floriade ontspoorde

FloriadioApr 11, 2023

00:00
34:07
#13 - Eén jaar later: hoe de Floriade ontspoorde

#13 - Eén jaar later: hoe de Floriade ontspoorde

Eén jaar na de opening - en zes maanden na de sluiting - van de Floriade blikken we terug. Hoe kon het evenement op financieel vlak zo rampzalig uitpakken? De gemeente Almere is er namelijk meer dan 100 miljoen euro aan gemeenschapsgeld aan kwijt geweest.

Een team van journalisten van Omroep Flevoland en 1Almere deed afgelopen jaar onderzoek naar de Floriade met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Het team sprak vele direct betrokkenen en bestudeerde meer dan duizend interne documenten. Dat schetst een beeld van wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld rond het evenement.

Presentator Odeke de Jong spreekt met verslaggevers Richard, Schuurman, Thomas Kusters en Koen Peeters over hun bevindingen. 

Apr 11, 202334:07
#12 - Oosterwoldio

#12 - Oosterwoldio

Hoera! De Floriade Expo 2022 heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Na de vondst van 'een bonnetje' met extra parkeerkosten, is het verlies nu officieel boven de 100 miljoen euro gekomen. Geld dat volledig uit de zak van de gemeente komt. 

In deze aflevering praat Odeke de Jong met Floriade-verslaggever Koen Peeters en eindredacteur en Almere-watcher Marco Penninkhof van Omroep Flevoland. Komen er nog meer vergeten bonnetjes boven water, is Oosterwold de nieuwe Floriade en waarom belt de ambassadeur van Italië met Marco?

Feb 09, 202319:39
#11 - Huwelijkse voorwaarden

#11 - Huwelijkse voorwaarden

De Floriade en een paviljoenbouwer stonden deze week lijnrecht tegenover elkaar bij de rechtbank. Grote kans dat de gemeente Almere en projectontwikkelaar Weerwater CV daar binnenkort ook eindigen.

De wereldtuinbouwtentoonstelling mag dan wel voorbij zijn, de nasleep nog allerminst.

Odeke de Jong spreekt met verslaggevers Thomas Kusters en Koen Peeters over de recente gebeurtenissen. Plus: wat voor een interessante info hebben zij allemaal voorbij zien komen in documenten die de gemeente heeft vrijgegeven? 

Nov 23, 202220:55
#10 - Drol met een strikje erom

#10 - Drol met een strikje erom

Het is voorbij. De Floriade Expo 2022 sloot op 9 oktober de deuren. En het miljoenenverlies is groot. Ongeveer honderd miljoen euro.

Zo'n groot bedrag zelfs dat nauwelijks te bevatten valt hoeveel geld dat is. Odeke de Jong heeft er een mentale oppepper door nodig, Richard Schuurman blijft zoals altijd serieus en Koen Peeters zoekt naar verklaringen.

Oct 12, 202220:12
#9 - Doorlopen maar!

#9 - Doorlopen maar!

Eén keer betalen en vervolgens onbeperkt de Floriade mogen bezoeken. Daarvoor is de Floriade Pas in het leven geroepen. Als Flevolander kost je dat 49 euro. Deze Floriade Pas blijkt gevoelig te zijn geweest voor misbruik.

In deze negende aflevering van Floriadio vertelt 1Almere-verslaggever Yannick van de Wouw de details. Presentator Odeke de Jong heeft weer wat op te biechten, en onderzoeksjournalist Richard Schuurman praat je bij over het prijskaartje van  het evenement. Dat alles op het moment dat de Floriade nog ongeveer één maand geopend is. 

Sep 05, 202225:56
#8 - Dure poffertjes

#8 - Dure poffertjes

Waarom roept een tweet over drie porties Floriade-poffertjes zo veel reacties op? En hoe zit het met de kaartjesuitverkoop die gaande is? 

Presentator Odeke de Jong bespreekt het met verslaggever Koen Peeters en eindredacteur Marco Penninkhof. In deze achtste aflevering van Floriadio ook aandacht voor het charme-offensief van waarnemend burgemeester Ank Bijleveld.

Ook kijken we vooruit. Honderd dagen Floriade zijn achter de rug. Zo'n tachtig zijn er nog te gaan. Wat gebeurt er daarna? Snel vergeten zo lijkt het als het aan de nieuwe Almeerse coalitie ligt. Het woord Floriade komt geen één keer voor in het nieuwe coalitieakkoord.

Jul 22, 202225:43
#7 - Zwart pak

#7 - Zwart pak

34 miljoen extra, zwaar tegenvallende bezoekersaantallen, een emotionele wethouder van Financiën en een college dat aftreedt. 23 juni 2022 gaat de boeken in als de dag waarop Almere implodeerde. De Floriade is een blok aan het been van de jongste stad van Nederland. Odeke de Jong en verslaggever Koen Peeters nemen de afgelopen 24 uur door. 

Jun 24, 202219:43
#6 - 'Kat zonder kop'

#6 - 'Kat zonder kop'

De Floriade is nu precies een maand geopend. Odeke vindt het tijd voor een tussenbalans. Verslaggever Vincent Smit sprak de immer positieve Floriade-directeur Hans Bakker. Het kriebelde wel een beetje bij verslaggever Richard Schuurman toen hij een bezoekje bracht. En we geven gratis tips aan de directie.

May 13, 202219:13
#5 - Sudanees geluksolifantje

#5 - Sudanees geluksolifantje

Wat is een Google-recensie waard? We duiken in de wereld van de sterretjes en zoeken naar lichtpuntjes. Odeke de Jong bespreekt met twee verslaggevers van Omroep Flevoland, Gerard van Ommen en Koen Peeters, de erfenis van voorgaande Floriades en de fallussen van Qatar.

Apr 28, 202218:20
#4 - 'Duh deej aftur'

#4 - 'Duh deej aftur'

Even uitblazen. Na de enorme live-productie van Omroep Flevoland rondom de opening van de Floriade in Almere blikken we terug. Odeke de Jong neemt met eindredacteur Marco Penninkhof en verslaggever Koen Peeters de dag nog eens door. We hebben het over het steenkolenengels van hoogwaardigheidsbekleders, de spontane vragen van koning Willem-Alexander, recenseren de eerste recensies, én hebben het over de Floriade-editie van de Donald Duck.

Apr 14, 202221:40
#3 - Vette bek

#3 - Vette bek

In deze aflevering bespreekt onderzoeksjournalist Thomas Kusters een aantal lessen van de Floriade 2012 in Venlo. Eindredacteur Marco Penninkhof vertelt over de zeventien camera’s die nodig zijn voor het bezoek van de koning. En blijkt een 'patatje met' de sleutel tot succes.

Apr 08, 202222:03
#2 - Aftellen geblazen

#2 - Aftellen geblazen

Zit Amsterdam voor een dubbeltje op de eerste rang? De naam van de hoofdstad prijkt vooraan in het logo, terwijl de rol van Amsterdam vrij beperkt is. Iets dat presentator Odeke de Jong niet heel lekker zit. Met nog anderhalve week tot aan de opening blikt ze samen met verslaggever Vincent Smit van 1Almere en Koen Peeters van Omroep Flevoland vooruit op wat komen gaat.

Apr 05, 202219:12
#1 - Beetje zuur?

#1 - Beetje zuur?

Het is aftellen geblazen. Op 14 april opent Expo Floriade Amsterdam-Almere de deuren. In deze podcast aandacht voor de hoogte- en dieptepunten in aanloop naar de tuinbouwtentoonstelling aan het Weerwater. Deze week beantwoorden we de vraag of landen in de rij staan om te mogen exposeren en wat de 'Groene Long' is.

Mar 25, 202216:32