Skip to main content
Spotify for Podcasters
Life Hacks med Forbrukerrådet

Life Hacks med Forbrukerrådet

By Life hacks med Forbrukerrådet

Life Hacks med Forbrukerrådet er en podcast som skal gjøre deg litt klokere, lære deg om dine rettigheter som forbruker og samtidig gi deg hacks som kan bidra til å fikse smått og stort i dagliglivet.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Festival spesial

Life Hacks med ForbrukerrådetJul 03, 2023

00:00
19:27
Festival spesial

Festival spesial

Festival er først og fremst tipp topp og sommerens høydepunkt for veldig mange. Men hva har du rett på om headlineren på festivalen uteblir, været er dårlig eller ølen er lunken?

I denne episoden har vi med oss Siri Haugan Holden, daglig leder i Norske Kulturarrangører, som snakker om akkurat disse tingene. Og sammen med henne hører du Berit Aamodt fra veiledningstjenesten, forbrukerjurist Thomas Iversen, og programleder Bengt-Eigil Ruud.

Jul 03, 202319:27
Solkremtesten

Solkremtesten

Vi snakker om årets mest populære test hos Forbrukerrådet: Solkremtesten. 29 av 47 solkremer får rødt fjes i årets solkremtest. Hvorfor det? 

Elin Vestrum, fagansvarlig for bærekraft i Forbrukerrådet, er gjest i studio og vil gi deg som lytter svar på dette og mange andre spørsmål i denne episoden. Og sammen med henne i studio hører du Berit Aamodt fra veiledningstjenesten, og programleder Bengt-Eigil Ruud.

Jun 26, 202317:52
Flyklagenemnda - saker som skulle vært løst tidligere

Flyklagenemnda - saker som skulle vært løst tidligere

Rett før den travleste reisesesongen ser vi at flyselskapene holder igjen på helt sentrale rettigheter vi forbrukere har. I tillegg fungerer ikke flyklagenemnda som den skal. Bør vi være bekymret?

Episodens gjest er Tone Molvær Berset, juridisk direktør her i Forbrukerrådet. Videre har vi med oss Berit Aamodt fra Forbrukerrådets veiledningstjeneste, og forbrukerjurist Thomas Iversen. Programleder er Bengt-Eigil Ruud.  

Jun 14, 202317:52
Sommerferie – svak krone, sterke rettigheter

Sommerferie – svak krone, sterke rettigheter

Vil den svake krona påvirke årets sommerferie? Og har rettighetene våre på tur blitt svekket av noen år med mange utfordringer for reiselivsnæringen?

Gjest i studio er Audun Pettersen, bransjedirektør for reiseliv i Virke. Som vanlig hører du Berit Aamodt fra veiledningstjenesten, forbrukerjurist Thomas Iversen, og programleder Bengt-Eigil Ruud.

May 31, 202321:56
Nye måter for bilhold

Nye måter for bilhold

Er du på jakt etter bil – eller vurderer å skaffe en – og lurer på om du skal kjøpe, leie, dele eller abonnere? Det er noe mange vurderer når valgfriheten er blitt større. Mye handler om bilbehov, men også om økonomi.

I studio finner du forbrukerjurist Thomas Iversen, Berit Aamodt fra veiledningstjenesten, og programleder Bengt-Eigil Ruud. Gjest i studio er Forbrukerrådets innholdsprodusent og bruker av ulike løsninger når det kommer til å låne bil, Helen Mehammer.

May 15, 202322:15
Klageguiden

Klageguiden

Hva kan vi klage på? Hvorfor skal vi klage? Hvordan kan vi klage? Å klage på en vare eller tjeneste er noe de aller fleste må innom en eller annen gang i løpet av livet. Noen ganger får vi gjennomslag, mens vi andre ganger må vi løse problemet i en klagenemd.

Kristoffer Sørlie fra juridisk avdeling gjester studio og gir oss nyttig innsikt i de ulike klagenemdene. Ellers finner du Berit Aamodt fra veiledningstjenesten, forbrukerjurist Thomas Iversen, og programleder Bengt-Eigil Ruud.

May 03, 202319:48
I medvind med elsykkel

I medvind med elsykkel

Sykling er bra for folkehelse og miljø, sier dagens gjest - den nye generalsekretæren i Syklistenes Landsforening, Eline Oftedal. Sammen med oss slår hun fast at elsykler fremstår som et gode for oss forbrukere. Vi snakker om sykkel med og uten motorhjelp, og er som vanlig opptatt av hva du bør tenke på og hva som er rettighetene dine. 


I studio finner du som vanlig Berit Aamodt, Thomas Iversen og Bengt-Eigil Ruud.

Apr 19, 202320:51
Reparere eller kjøpe nytt?

Reparere eller kjøpe nytt?

Hva godt gjør det for miljøet om vi forbrukere reparerer mer og kjøper mindre brukt? Og hvor lett er det å få ting reparert?


Gjest i studio er Ingvill Vasset-Kerob fra Repairable, og Gunnstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet. Berit Aamodt står for episodens kuriosa, mens det hele ledes av programleder Bengt-Eigil Ruud.

Apr 03, 202324:24
Q&A hos studentene på Høyskolen Kristiania

Q&A hos studentene på Høyskolen Kristiania

Bærekraft, forbrukerrettigheter, strømpris og gode råd til fattige studenter. I denne spesialepisoden tok vi med oss podkastutstyret vårt og rigget oss til på Høyskolen Kristiania for å møte studentene og svare på spørsmålene de hadde.

Med oss på laget har vi sosiolog, Trond Blindheim, fra Høyskolen Kristiania, direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, forbrukerjurist Thomas Iversen og Berit Aamodt fra veiledningstjenesten. Programleder for det hele er Bengt-Eigil Ruud.

Mar 22, 202321:23
Svindel og ID-tyveri
Mar 09, 202319:07
Utenlandsstudier

Utenlandsstudier

Hvert år bruker flere tusen norske ungdommer titusenvis av kroner på studier i utlandet. I et virvar av informasjon er det ikke alltid like lett å vite hvor vi bør starte for å best mulig planlegge utenlandsoppholdet. For å få svar på akkurat dette har vi invitert president i ANSA, Anna Handal Hellesnes, til studio for å gjøre oss litt klokere på akkurat disse tingene.

Thomas Iversen stiller også opp sammen med programleder Bengt-Eigil Ruud.

Feb 22, 202318:34
Når pengene ikke strekker til

Når pengene ikke strekker til

Hva gjør vi når alt blir dyrere og inntektene ikke øker i takt? Hva kan du gjøre selv og hvor er det hjelp å få? Sonja Skinnarland fra NAV og Inger Lise Blyverket fra Forbrukerrådet snakker om hvordan du kan ta grep på egen hånd og gir tips om hvor du finner hjelp.

Programleder er Bengt-Eigil Ruud.

Feb 08, 202321:58
Bruktbilkjøp - Elbil

Bruktbilkjøp - Elbil

Den norske bilparken er i ferd med å bli elektrisk, og dermed er det også flere elektriske bruktbiler til salgs. Hva betyr det for meg som skal inn på dette markedet? Vi har med oss Unni Berge i Norsk elbilforening, som gjør oss litt klokere.

I studio finner du også Thomas Iversen, Berit Aamodt og Bengt-Eigil Ruud.

Jan 25, 202322:53
Nye lover og regler – dette er viktigst for forbrukerne

Nye lover og regler – dette er viktigst for forbrukerne

Ny lov om digitale ytelser, ny finansavtalelov og endring i bilansvarsregelverket er alle lover som trådte i kraft 1. januar 2023. Men hva går disse ut på, og hva vil de nye lovene ha å si for oss forbrukere? Ny lov om digitale ytelser, ny finansavtalelov og endring i bilansvarsregelverket er alle lover som trådte i kraft 1. januar 2023. Men hva går disse ut på, og hva vil de nye lovene ha å si for oss forbrukere?

Vi har fått Thomas og Berit til å ta en titt på de mest relevante lovene for å gjøre oss mer kloke på hvordan akkurat disse vil påvirke vår hverdag.

I studio finner du også Bengt-Eigil Ruud.

Jan 11, 202320:51
Gaming og spillrettigheter

Gaming og spillrettigheter

Vet du hvilke rettigheter du har når du kjøper et nytt spill? Og har du fått med deg at det kommer en ny dataytelseslov gjeldende fra 1. januar?

I årets siste episode finner du Maren Van Buren Struksnæs, Thomas Iversen og Ailo Krogh Ravna i studio.

Dec 27, 202225:01
Reisetips - kjenn dine rettigheter

Reisetips - kjenn dine rettigheter

Er det lurt å betale for en reise lenge i forveien? Og hvilke rettigheter har du når turen ikke går som planlagt? I dagens episode får du tips om god planlegging og rettigheter på reise. 

I studio møter du Thomas Iversen, Berit Aamodt og Bengt- Eigil Ruud.

Dec 14, 202218:45
Manipulerende design

Manipulerende design

Har du kjøpt flybillett og endt opp med hotellrom og leiebil uten at det var planen? Har du latt deg stresse av at en beskjed på nettsiden forteller deg at du har dårlig tid og må skyndte deg for å sikre deg varen du ser på? Da har du blitt utsatt for manipulerende design.

For å gi en god forklaring på hva manipulerende design er har vi med oss atferdspsykolog i nudgelab, Irmelin Bergh, og fagdirektør for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, Finn Myrstad. Og som vanlig hører du Berit Aamodt og Bengt-Eigil Ruud.

Dec 01, 202225:42
Utenlandske nettbutikker i norsk drakt

Utenlandske nettbutikker i norsk drakt

Det er mange som vil selge oss noe når julehandel og Black Friday er rett rundt hjørnet. I dag snakker vi om at du må se opp for nettbutikker som er laget for å lure deg. Mange av dem ser norske ut, men skinnet kan bedra.

I studio møter du Maren Struksnæs, Thomas Iversen og Bengt-Eigil Ruud.

Nov 16, 202214:36
Black Friday, black week og black month

Black Friday, black week og black month

Hva er et godt tilbud? Og hvordan kan vi vite hva som ikke er det? Hvor går grensen for hva en butikk kan oppgi som førpris, og når kan de ikke bruke den?

I studio har vi besøk av Bente Øverli, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet, og Thomas Iversen fra Forbrukerrådet. Og som vanlig hører vi Bengt-Eigil Ruud og Berit Aamodt.

Nov 02, 202216:43
Bruktkjøp – pass på rettighetene dine

Bruktkjøp – pass på rettighetene dine

I denne episoden gir vi deg informasjon om rettigheter ved kjøp og salg på nett, hva man kan forvente, og hvilke feller man bør unngå.

I studio finner du episodens gjest Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i Finn.no, sammen med vårt faste podkastinventar Bengt-Eigil Ruud, Berit Aamodt og Thomas Iversen.

Oct 19, 202219:09
Strøm

Strøm

Hvorfor ble strømmen så dyr? Er det noe vi som forbrukere kan gjøre for å redusere strømregningen? I denne episoden har vi besøk av Berit Tennbakk fra kraftanalyseselskapet THEMA, og Thomas Iversen fra Forbrukerrådet.

Ellers finner du vårt faste podkastensemble Berit Aamodt og Bengt-Eigil Ruud.

Oct 05, 202220:20
Grønnvasking og grønnvaskingsprisen

Grønnvasking og grønnvaskingsprisen

Hva er grønnvasking og hvorfor er det så galt? Og hvorfor skal Forbrukerrådet bry seg med miljø og bærekraft og sånn? Det snakker vi om i denne episoden, der vi har Petter Gulli på besøk og avslører hvem som får grønnvaskingsprisen 2022.

OBS: Etter at episoden var spilt inn fikk vi tilsvar fra Zalado som sier at de vil fjerne bærekraftsfilteret. Les artikkelen for mer informasjon: https://www.forbrukerradet.no/siste-nytt/zalando-tildeles-gronnvaskingsprisen/ 

Sep 29, 202226:01
Status: Personlig økonomi

Status: Personlig økonomi

Hvordan kan du vite hva slags rente du bør ha? Bør vi være bekymret for økonomien det neste halvåret? I denne episoden måler vi temperaturen på forbrukernes personlige økonomi sammen med Jorge Jensen, Forbrukerrådets egen økonomiekspert.

I studio finner du også Bengt Eigil Ruud og Berit Aamodt.

Sep 16, 202223:30
Bytterett eller åpent kjøp, garanti eller reklamasjon - hva gjelder når du handler?

Bytterett eller åpent kjøp, garanti eller reklamasjon - hva gjelder når du handler?

I sesongens første Life hacks ser vi nærmere på noen grunnleggende forbrukerbegreper. Du vil også få dagens life hack fra Hallgeir Kvadsheim.

Aug 31, 202215:50
Husleie – hvordan skape gode leieforhold.

Husleie – hvordan skape gode leieforhold.

De fleste av oss leier en bolig på et tidspunkt – og stadig flere leier bolig hele livet. Husleie er veldig bra på mange måter, men kan også by på problemer. I denne episoden gir vi deg en topp 3-liste over ting som kan gi færre konflikter og gjøre leieforhold ryddigere. 

Vi snakker også blant annet om når det er lov å skru opp prisen og hvilke rettigheter du har hvis du må flytte i kontraktsperioden.

I studio: Berit Aamodt, Katinka Rambjør og Bengt-Eigil Ruud.

Jun 22, 202224:02
Når russebussen ikke ruller. Forbrukerråd til kommende russekull.

Når russebussen ikke ruller. Forbrukerråd til kommende russekull.

Mens 2022-russen nettopp har avsluttet feiringen, står et nytt russekull på trappene – klare for å kjøpe russebusser som potensielt ikke ruller. I denne episoden snakker vi om hva kommende russekull må være oppmerksomme på når det gjelder kjøp av blant annet russebuss og russeklær. I tillegg blir det kuriosa fra Forbrukerrådets veiledningstjeneste og et reiserelatert life hack fra NRK-profil Ingrid Simensen.

Jun 08, 202217:42
Tid for reise

Tid for reise

Forbrukerrådet får mange henvendelser om forbrukere som har dårlige opplevelser med reise. I denne episoden snakker vi om hva slags rettigheter du har når flyselskapet endrer tider, reiseselskapet ikke leverer eller reisen rett og slett går i vasken. Globetrotter Gunnar Garfors gir sine life hacks for de lange reisene.

May 19, 202217:36
Dyre tider

Dyre tider

Hva gjør vi når alt blir dyrere? Hvordan forholder vi oss til at høyere priser og renter er den nye normalen? Vi snakker om lommeboka di og dyrere tider i denne episoden av Life hacks med Forbrukerrådet. Dagens gjest er forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket, mens Stian "Staysman" Thorbjørnsen deler sin beste life hack, som er spesielt interessant for deg som skal ta lappen.

Apr 27, 202216:38
Elsparkesykler på full fart mot klagetoppen

Elsparkesykler på full fart mot klagetoppen

Antallet klager på elsparkesykler har skutt i været. I dagens episode diskuterer vi hvorfor det er så mye galt med de og hvilke rettigheter du har som forbruker dersom akkurat din går i stykker? Og hvorfor kan en elsparkesykkel som går for fort koste deg dyrt hvis du havner i en ulykke? Det blir også forbrukerkuriosa fra vår veiledningstjeneste og Solveig Barstad forteller deg sin beste life hack.

Apr 13, 202217:55