Skip to main content
Spotify for Podcasters
Freelance Fridays Podcast

Freelance Fridays Podcast

By Freelance Fridays | Bart van Maanen

Freelance Fridays Podcast brengt gesprekken en interviews die voor freelancers en zzp'ers interessant zijn. De podcast van een Amsterdams freelancersnetwerk.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Vrijwilligerswerk voor freelancers

Freelance Fridays PodcastDec 21, 2022

00:00
46:29
Vrijwilligerswerk voor freelancers
Dec 21, 202246:29
Community met een Q

Community met een Q

Deze avond was Kiki Calis de hoofdgast van de podcast. Samen met Kim Trotz is zij de oprichter van Qommunity. Ze willen van freelancen de leukste  beroepsvorm van de wereld maken. Met de vrijheid en zelfstandigheid die  het freelancen in hun ogen zo aantrekkelijk maakt, hebben ze ook  aandacht voor verbinding en zekerheid. Op 8 december hebben zij een (deels online) spetterend Eindejaarsfestival.

In de rubriek In de Roos belicht aanjager Roos Wouters van de Werkvereniging een opmerkelijke kwestie uit haar dagelijks werk.

En we openen met een kort gesprek met Anouschka Scholten over de serie inleidende, praktische workshops over tools voor freelancers. Ditmaal gaat zij ons  inwijden in de diepe liefde die ze voelt voor Notion, een veelzijdige digitale werkplaats. 

Presentatie: Bart van Maanen
Techniek en productie: Amir Bar en Studio Klankplank


Dec 03, 202231:60
Lekker werken

Lekker werken

Te gast zijn Francis Liem, industrieel ontwerper die met haar zus een tekenstudio startte, en podcastmakers Frida Boeke. Lekker werken is voor beiden cruciaal.

Francis liet ons op een laagdrempelige manier kennis maken met zakelijk tekenen en visueel denken. Voor haar workshop hoef je geen Rembrandt te zijn. De methode die zij en haar zus Brigitte hebben ontwikkeld voor Studio Limon, gaat juist uit van simpele tekeningen. 

Door te tekenen kun je een pitch maken, een gesprek bedenken, visuals maken voor een presentatie, een stappenplan voor een project, een idee voor een nieuw product … noem maar op.

Samen met Tjerk Jansen en Victor van Bindsbergen presenteert Frida Boeke sinds mei dit jaar de podcast Lekker gewerkt. Daar komen onderwerpen langs als liefde op het werk, salarisgesprekken, bedrijfsculturen en wel of geen carrièreswitch maken.

Dat laatste heeft Frida zelf ondervonden en gedaan, omdat ze na zes jaar aan een internationale marketing carrière te hebben gewerkt er achter kwam dat er meer is. Meer dan het beklimmen van een corporate ladder. 

Ga naar Studio Limon » 

Meer over de podcast Lekker gewerkt » 

Bezoek Freelance Fridays »

Presentatie: Bart van Maanen
Techniek: Amir Bar, Studio Klankplank en Pakhuis de Zwijger
Verder dank aan: Joris Baas en Roos Wouters (Werkvereniging)


Vind je dit leuk? Laat een review achter op iTunes of Spotify, deel ons op de socials! Vinden wij weer leuk.


Oct 13, 202240:52
Iedereen verdient een eerlijk, sociaal stelsel

Iedereen verdient een eerlijk, sociaal stelsel

De arbeidsmarkt in Nederland is kapot. Daarom pleit de Werkvereniging  voor een individueel, op de werkenden gericht sociaal stelsel dat  eerlijker is en werkgevers van administratieve lasten kan bevrijden. Met oprichter, aanjager en directeur Roos Wouters gaan we uitgebreid in gesprek. 

Momenteel heeft de arbeidsmarkt grote problemen. Overal zijn mensen tekort of worden potentiële werkenden niet juist ingezet (denk ook aan  leeftijdsdiscriminatie). Ondanks dat we al 20 jaar weten dat de  demografische ontwikkelingen zouden gaan zorgen voor tekorten (vooral in  de techniek, zorg en het onderwijs), heeft de politiek nagelaten daar  voldoende wat aan te doen.

Het sociaal stelsel en het polderoverleg dat erbij hoort, moet anders worden ingericht, stelt de Werkvereniging die  alle Modern Werkenden een stem wil geven. Dat kan op individuele basis, ook praktisch door internet en techniek ondersteund worden. Dat gaat om zzp'ers, zelfstandigen en ook over flexwerkers.

De flexibilisering van de arbeidsmarkt aan de ene kant  doorgeschoten en aan de andere kant gewenst, zowel door werkenden als  werkgevers. Maar het huidige systeem lijkt steeds het uitgangspunt te  blijven, terwijl daarmee zzp’ers en flexwerkers aan hun lot worden  overgelaten. Ook de traditionele vakbonden laten het afweten, hoewel de Kunstenbond in navolging van de Werkvereniging eveneens de staat wil aanklagen met een zaak van ongelijke behandeling met steun tijdens de coronapandemie.

De Werkvereniging vertegenwoordigd dus best veel mensen en heeft de ambitie om een zitting te nemen in de Sociaal Economische Raad (SER). 

Presentatie: Bart van Maanen
Techniek: Amir Bar en Studio Klankplank
Meer over ons en onze activiteiten is te vinden op freelancefridays .nl 

 


Jul 15, 202201:00:37
Zelf schrijver worden
Apr 08, 202245:33
Gesjacher, veerkracht en creativiteit typeren de culturele sector

Gesjacher, veerkracht en creativiteit typeren de culturele sector

Een directeur die zich een ‘culturele hangjongere’ noemt, een klassiek zangeres die in de tuin van het verzorgingshuis opera brengt, een muzikale ode aan restauranthouders en een veelzijdige singer/songwriter  over de soms bizarre praktijk van optreden in Nederland. Allemaal in één  podcast.

Eindelijk hebben we Mocca-directeur Peggy Brandon voor de microfoon kunnen spreken over haar kenniscentrum voor cultuuronderwijs, waar ze ons een ruimte bood om onze podcast op te nemen. In aflevering 9 is ze dan eindelijk zelf te horen, omdat ze de culturele sector goed kent.

Daarnaast spreken we met alt/mezzosopraan Marianne Selleger, helaas niet in het gezamenlijke gesprek, want er moet weer opgetreden en  gerepeteerd worden nu het weer kan. Zij vertelt over haar avonturen bij  verzorgingshuizen en Zoomen als zangdocent en koordirigent. Binnenkort is ze te horen met het Pergolesi Ensemble met diens hartverscheurende Stabat Mater.

Gelukkig waren Beatrice van der Poel en Abel de Lange wel in de gelegenheid langs te komen en een nummer te spelen dat we mooi hebben opgenomen. Onze geluidsman Amir Bar heeft dat gelukkig vaker gedaan. Abel speelt zijn eigen nummer Down At The Cottage, Beatrice zingt Laat me niet alleen (Jacques Brel in vertaling van Ernst van Altena)

Beide muzikanten hebben kritiek op de gang van zaken in de culturele sector en hun wereld van zaaltjes en optredens. Corona heeft gezorgd voor afgehaakte startende muzikanten,  omgeschoolde technici die verloren zijn voor het werk (schrale beloning). Behalve vele malen uitstel van optredens moest er ook gesjachert worden met theaters door onvolledige zaalbezetting. En de sector heeft natuurlijk langdurig op zijn donder gehad door bezuinigingen van de kabinetten Rutte en met name dat met Halve Zoolstra (die van de datsja van Poetin, ja).

Meer over Freelance Fridays en de podcast >>

Interview en montage: Bart van Maanen | Studio Klankplank
Opnametechniek: Amir Bar
Foto's: Joris Baas

Mar 12, 202201:05:46
Vooruitzichten voor freelancers en zzp'ers in 2022
Nov 09, 202139:28
Vakantie kan anders en duurzamer

Vakantie kan anders en duurzamer

In aflevering 7 van Freelance Fridays Podcast hebben we drie ondernemers te gast die met hun bedrijven alternatieve arrangementen voor vakantie aanbieden. Het is duidelijk dat steeds meer mensen anders gaan denken over toerisme en vakantie. Het heeft namelijk ook negatieve gevolgen voor mens, natuur en milieu.

Eind juli namen we een podcast op met drie ondernemers die vakanties zoveel mogelijk op een verantwoorde en duurzame manier aanbieden. We spreken met Manuela Talana, directeur en oprichter van Low Carbon Travels. Met haar bedrijf verzorgt ze duurzame reizen door Italië. Dat gaat of via een arrangement met voor CO2 gecompenseerd vliegen en elektrische auto, of met de trein en elektrische auto.

Dat doet zij samen met Raphael Hunsucker, die met zijn Italië Centrale historicus, gids en cultureel ondernemer is in Rome. Vanwege zijn grote kennis en liefde voor treinreizen is hij de ideale partner gebleken voor Low Carbon Travels. 

En we spreken met Patrick Ligthart, als partner betrokken bij TinyParks. Vakantie houden in een duurzaam gebouwd tiny house, op bestaande en nieuwe recreatieparken. Dat is in het kort hun concept.

Opname, techniek en montage door Amir Bar, Bart van Maanen en Klankplank Producties.
Met dank aan Joris Baas en Mocca.Amsterdam

Meer op de Freelance Fridays webite

Aug 03, 202157:03
De ommetjes van freelancers (3)
Jul 10, 202140:14
De ommetjes van freelancers (2)

De ommetjes van freelancers (2)

Te gast in de 2e aflevering zijn vormgever Joris de Jonge en foodtruck consultant Fleur Ravelli. Zij ontmoetten elkaar als collega’s in de bakkerswinkel. Door corona zochten ze ander werk en kwamen ze elkaar tegen bij die iets te dure broodjuwelier. Al snel spraken ze over de mogelijkheid om samen iets nieuws op te zetten. Dat is 5 maanden geleden Wim’s Wafels geworden. Een gesprek over hun achtergrond en deze nieuwe stap in hun ondernemerscarrière 

En ook Betty van Wijngaarden zit aan tafel. Ze heeft een achtergrond in de bedrijfsjournalistiek, grotendeels in de zorgsector. Maar daarnaast is ze de laatste jaren ondernemerscoach en helpt ze onder meer ‘creatief denkende zzp’ers’ met hun Zakelijke Gezicht, een traject dat zij aanbiedt. Wat is haar werkwijze en hoe helpt zij zzp’ers en freelancers.

In De ommetjes van freelancers geven we aandacht aan de creativiteit, aanpassingsvermogen en veerkracht van freelancers of zzp’ers in tijden van corona. 

Presentatie: Bart van Maanen
Opname en techniek: Amir Bar en Klankplank
Fotografie en ondersteuning: Joris Baas

Websites gasten:
Wim’s Wafels - https://wimswafels.nl/
 en https://www.instagram.com/wimswafels/
Betty van Wijngaarden - https://www.bettyvanwijngaarden.nl/ 

Jun 10, 202140:35
De ommetjes van freelancers (1)
Apr 29, 202129:40
Hoe je programmeren kan en misschien wel (een beetje) moet leren
Mar 24, 202150:21
Werken met waarden (of de ondernemer als activist)

Werken met waarden (of de ondernemer als activist)

Meer en meer laten bedrijven en freelancers weten op basis van welke waarden ze zaken willen doen. Zijn producten gemaakt van eerlijk gewonnen grondstoffen.? Check. Is het productieproces wel sociaal, verantwoord en duurzaam ingericht? Check. Soms maken...
Dec 17, 202045:43
Freelance perspectieven in de coronacrisis

Freelance perspectieven in de coronacrisis

In deze podcast gesprekken over de positie en de vooruitzichten van de freelancer of zzp’er. De coronacrisis trekt diepe sporen in de maatschappij, economisch maar ook geestelijk en fysiek. Tijdens deze bijeenkomst in restaurant Pancakes Zuidas namen we...
Nov 03, 202001:00:55