
Freelance Fridays Podcast
By Freelance Fridays | Bart van Maanen

Freelance Fridays PodcastDec 21, 2022

Vrijwilligerswerk voor freelancers
In Nederland wordt veel aan vrijwilligerswerk gedaan. Zonder dat werk zou ‘gansch het raderwerk’ in Nederland stilvallen. Bij De Nieuwe Gevers zijn ze bezig om onder andere freelancers met een skill te koppelen aan bijvoorbeeld ideële organisaties die wel verschil willen maken, maar bijvoorbeeld even geen geld hebben.
Hoe doen ze dat? Wat is de motivatie van deze vrijwilligers om dat te doen? Wat is de motivatie van de organisatie en van onze gast Anabel Pieren om hieraan mee te werken?
Ook Roberto Decock (recruitment consultant en lid van ons redactieteam) praat mee. Hij heeft als vrijwilliger en als coördinator van projecten geholpen bij NL Cares, waar ze dit goede werk net weer even anders organiseren.
Opvallend tussen de verhalen is dat ook veel jongeren bereid blijken te zijn vrijwillig wat te doen. Wat anders is, is de flexibele manier waarop het vrijwilligerswerk wordt aangeboden. Luister maar hoe!
Verder de column van Roos Woters van de Werkvereniging - https://www.werkvereniging.nl/
Presentatie en techniek: Bart van Maanen & Studio Klankplank - https://klankplank.nl/
Vrijwilligerswerk
De Nieuwe Gevers - https://denieuwegevers.nl/
NL Cares - https://nlcares.nl/nl/
Sponsors
Pakhuis de Zwijger - https://dezwijger.nl/
ManagedWPHosting - https://www.managedwphosting.nl/
"Gansch het raderwerk staat stil, als uw machtige arm het wil." - slogan ten tijde van de spoorwegstaking uit 1903

Community met een Q
Deze avond was Kiki Calis de hoofdgast van de podcast. Samen met Kim Trotz is zij de oprichter van Qommunity. Ze willen van freelancen de leukste beroepsvorm van de wereld maken. Met de vrijheid en zelfstandigheid die het freelancen in hun ogen zo aantrekkelijk maakt, hebben ze ook aandacht voor verbinding en zekerheid. Op 8 december hebben zij een (deels online) spetterend Eindejaarsfestival.
In de rubriek In de Roos belicht aanjager Roos Wouters van de Werkvereniging een opmerkelijke kwestie uit haar dagelijks werk.
En we openen met een kort gesprek met Anouschka Scholten over de serie inleidende, praktische workshops over tools voor freelancers. Ditmaal gaat zij ons inwijden in de diepe liefde die ze voelt voor Notion, een veelzijdige digitale werkplaats.
Presentatie: Bart van Maanen
Techniek en productie: Amir Bar en Studio Klankplank

Lekker werken
Te gast zijn Francis Liem, industrieel ontwerper die met haar zus een tekenstudio startte, en podcastmakers Frida Boeke. Lekker werken is voor beiden cruciaal.
Francis liet ons op een laagdrempelige manier kennis maken met zakelijk tekenen en visueel denken. Voor haar workshop hoef je geen Rembrandt te zijn. De methode die zij en haar zus Brigitte hebben ontwikkeld voor Studio Limon, gaat juist uit van simpele tekeningen.
Door te tekenen kun je een pitch maken, een gesprek bedenken, visuals maken voor een presentatie, een stappenplan voor een project, een idee voor een nieuw product … noem maar op.
Samen met Tjerk Jansen en Victor van Bindsbergen presenteert Frida Boeke sinds mei dit jaar de podcast Lekker gewerkt. Daar komen onderwerpen langs als liefde op het werk, salarisgesprekken, bedrijfsculturen en wel of geen carrièreswitch maken.
Dat laatste heeft Frida zelf ondervonden en gedaan, omdat ze na zes jaar aan een internationale marketing carrière te hebben gewerkt er achter kwam dat er meer is. Meer dan het beklimmen van een corporate ladder.
Meer over de podcast Lekker gewerkt »
Presentatie: Bart van Maanen
Techniek: Amir Bar, Studio Klankplank en Pakhuis de Zwijger
Verder dank aan: Joris Baas en Roos Wouters (Werkvereniging)
Vind je dit leuk? Laat een review achter op iTunes of Spotify, deel ons op de socials! Vinden wij weer leuk.

Iedereen verdient een eerlijk, sociaal stelsel
De arbeidsmarkt in Nederland is kapot. Daarom pleit de Werkvereniging voor een individueel, op de werkenden gericht sociaal stelsel dat eerlijker is en werkgevers van administratieve lasten kan bevrijden. Met oprichter, aanjager en directeur Roos Wouters gaan we uitgebreid in gesprek.
Momenteel heeft de arbeidsmarkt grote problemen. Overal zijn mensen tekort of worden potentiële werkenden niet juist ingezet (denk ook aan leeftijdsdiscriminatie). Ondanks dat we al 20 jaar weten dat de demografische ontwikkelingen zouden gaan zorgen voor tekorten (vooral in de techniek, zorg en het onderwijs), heeft de politiek nagelaten daar voldoende wat aan te doen.
Het sociaal stelsel en het polderoverleg dat erbij hoort, moet anders worden ingericht, stelt de Werkvereniging die alle Modern Werkenden een stem wil geven. Dat kan op individuele basis, ook praktisch door internet en techniek ondersteund worden. Dat gaat om zzp'ers, zelfstandigen en ook over flexwerkers.
De flexibilisering van de arbeidsmarkt aan de ene kant doorgeschoten en aan de andere kant gewenst, zowel door werkenden als werkgevers. Maar het huidige systeem lijkt steeds het uitgangspunt te blijven, terwijl daarmee zzp’ers en flexwerkers aan hun lot worden overgelaten. Ook de traditionele vakbonden laten het afweten, hoewel de Kunstenbond in navolging van de Werkvereniging eveneens de staat wil aanklagen met een zaak van ongelijke behandeling met steun tijdens de coronapandemie.
De Werkvereniging vertegenwoordigd dus best veel mensen en heeft de ambitie om een zitting te nemen in de Sociaal Economische Raad (SER).
Presentatie: Bart van Maanen
Techniek: Amir Bar en Studio Klankplank
Meer over ons en onze activiteiten is te vinden op freelancefridays .nl

Zelf schrijver worden
In podcast nummer 10 onderzoeken we de vraag hoe je zelf een boek kan schrijven. Waar moet je op letten? Wat betekent het voor je werk en leven? Te gast zijn hotelier en schrijver Esther Shaya en journalist en docent Rineke van Houten.
Wel hebben we eerder aandacht besteed aan het zelf uitgeven van boeken. Een voordeel die dat kan hebben, is namelijk dat je gezien gaat worden als expert. Maar dan moet je wel een onderwerp en tijd en energie om dat tot een goed einde te brengen.
Esther Shaya schreef samen met Frank Hemminga een boek Wacht maar – Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel. Zij was de directrice van de gevorderde crèche aan de Plantage Middenlaan, tegenover de Hollandsche Schouwburg, tijdens de bezetting. Shaya schrijft over de vooroorlogse Joodse geschiedenis.
In de podcast gaan we in op Dichter van de droge naald (2017), de biografie van beeldend kunstenaar en dichter Frank Lodeizen die Rineke van Houten schreef. Natuurlijk gaan we in op de lessen die zij heeft getrokken uit het werk daaraan. De vorm van de biografie, dicht op de huid van Lodeizen, kreeg lof toegezwaaid, maar ook kritiek van wat ze ‘de biografie-politie’ noemt.
Wacht maar – Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel verscheen bij Amphora Books
Dichter van de droge naald verscheen bij De Arbeiderspers
Meer over de podcast op onze website >>
Interview en montage: Bart van Maanen | Studio Klankplank
Opnametechniek: Amir Bar
Foto's: Joris Baas

Gesjacher, veerkracht en creativiteit typeren de culturele sector
Een directeur die zich een ‘culturele hangjongere’ noemt, een klassiek zangeres die in de tuin van het verzorgingshuis opera brengt, een muzikale ode aan restauranthouders en een veelzijdige singer/songwriter over de soms bizarre praktijk van optreden in Nederland. Allemaal in één podcast.
Eindelijk hebben we Mocca-directeur Peggy Brandon voor de microfoon kunnen spreken over haar kenniscentrum voor cultuuronderwijs, waar ze ons een ruimte bood om onze podcast op te nemen. In aflevering 9 is ze dan eindelijk zelf te horen, omdat ze de culturele sector goed kent.
Daarnaast spreken we met alt/mezzosopraan Marianne Selleger, helaas niet in het gezamenlijke gesprek, want er moet weer opgetreden en gerepeteerd worden nu het weer kan. Zij vertelt over haar avonturen bij verzorgingshuizen en Zoomen als zangdocent en koordirigent. Binnenkort is ze te horen met het Pergolesi Ensemble met diens hartverscheurende Stabat Mater.
Gelukkig waren Beatrice van der Poel en Abel de Lange wel in de gelegenheid langs te komen en een nummer te spelen dat we mooi hebben opgenomen. Onze geluidsman Amir Bar heeft dat gelukkig vaker gedaan. Abel speelt zijn eigen nummer Down At The Cottage, Beatrice zingt Laat me niet alleen (Jacques Brel in vertaling van Ernst van Altena)
Beide muzikanten hebben kritiek op de gang van zaken in de culturele sector en hun wereld van zaaltjes en optredens. Corona heeft gezorgd voor afgehaakte startende muzikanten, omgeschoolde technici die verloren zijn voor het werk (schrale beloning). Behalve vele malen uitstel van optredens moest er ook gesjachert worden met theaters door onvolledige zaalbezetting. En de sector heeft natuurlijk langdurig op zijn donder gehad door bezuinigingen van de kabinetten Rutte en met name dat met Halve Zoolstra (die van de datsja van Poetin, ja).
Meer over Freelance Fridays en de podcast >>
Interview en montage: Bart van Maanen | Studio Klankplank
Opnametechniek: Amir Bar
Foto's: Joris Baas

Vooruitzichten voor freelancers en zzp'ers in 2022
Vorig jaar september noemden we de eerste aflevering van deze podcast Freelancers en perspectieven in de coronacrisis. Een jaar later dachten we even dat we het over de post coronasituatie konden gaan hebben, maar helaas, het virus blijft ons voorlopig dwarszitten. Toch kijken we weer terug en vooruit op de situatie van zzp’ers en freelancers voor het komende jaar.
Opnieuw met Hugo-Jan Ruts, hoofdredacteur van ZiPconomy, de onafhankelijke website en community die zich richten op arbeidsmarkt, recruiters en intermediairs. En met Irene van Hest, manager Expertisecentrum Zelfstandigen bij FNV en lid van de SER-commissie Commissie Werk en Armoede.
Hoe staat het er voor met de positie van freelancers? Wat zijn de vooruitzichten voor arbeidsmarkt en economie in hun ogen.
Links bij deze aflevering:
ZiPconomy | artikel Vereniging Zelfstandigen Nederland maakt aanspraak op SER-zetel | Werkvereniging | FNV Zelfstandigen |
Sociaal Economische Raad | SER-advies 2021-2025 | SER-commissie Werk en Armoede

Vakantie kan anders en duurzamer
In aflevering 7 van Freelance Fridays Podcast hebben we drie ondernemers te gast die met hun bedrijven alternatieve arrangementen voor vakantie aanbieden. Het is duidelijk dat steeds meer mensen anders gaan denken over toerisme en vakantie. Het heeft namelijk ook negatieve gevolgen voor mens, natuur en milieu.
Eind juli namen we een podcast op met drie ondernemers die vakanties zoveel mogelijk op een verantwoorde en duurzame manier aanbieden. We spreken met Manuela Talana, directeur en oprichter van Low Carbon Travels. Met haar bedrijf verzorgt ze duurzame reizen door Italië. Dat gaat of via een arrangement met voor CO2 gecompenseerd vliegen en elektrische auto, of met de trein en elektrische auto.
Dat doet zij samen met Raphael Hunsucker, die met zijn Italië Centrale historicus, gids en cultureel ondernemer is in Rome. Vanwege zijn grote kennis en liefde voor treinreizen is hij de ideale partner gebleken voor Low Carbon Travels.
En we spreken met Patrick Ligthart, als partner betrokken bij TinyParks. Vakantie houden in een duurzaam gebouwd tiny house, op bestaande en nieuwe recreatieparken. Dat is in het kort hun concept.
Opname, techniek en montage door Amir Bar, Bart van Maanen en Klankplank Producties.
Met dank aan Joris Baas en Mocca.Amsterdam
Meer op de Freelance Fridays webite

De ommetjes van freelancers (3)
In deze aflevering spreken we twee ondernemers die door corona hun manier van werken moesten herzien. Direct menselijk contact voor trainingen, coaching en gesprekken kon ineens niet meer. Hoe zijn zij deze periode doorgekomen en wat hebben ze geleerd?
Danny Selders werkte als begeleider in de psychiatrie, op behandel- en crisis afdelingen en in woonvormen. Daarnaast werkte hij al een paar jaar als trainer en trainingsacteur in de GGZ en gevangenissen. Begin vorig jaar dacht hij helemaal als zzp’er aan de slag te gaan en toen brak de coronacrisis uit. En hij liep het eind vorig jaar ook nog eens zelf op.
Alexandra Gerny heeft nu een coaching en consulting praktijk, maar is van oorsprong kunsthistorica. Het werk in die sector beviel haar beviel niet en ze begon in 2010 een ingrijpende omscholing. De kunstgeschiedenis vult echter haar kennis van psychologie en organisatiepsychologie, coaching, management, die zij inmiddels verworven heeft, goed aan, zegt ze zelf. Ze werkt met name voor advocaten, artsen, creatieven en ondernemers.
Websites:
Alexandra Gerny - https://www.gerny.nl/
Danny Selders - https://www.dannyselders.nl/

De ommetjes van freelancers (2)
Te gast in de 2e aflevering zijn vormgever Joris de Jonge en foodtruck consultant Fleur Ravelli. Zij ontmoetten elkaar als collega’s in de bakkerswinkel. Door corona zochten ze ander werk en kwamen ze elkaar tegen bij die iets te dure broodjuwelier. Al snel spraken ze over de mogelijkheid om samen iets nieuws op te zetten. Dat is 5 maanden geleden Wim’s Wafels geworden. Een gesprek over hun achtergrond en deze nieuwe stap in hun ondernemerscarrière
En ook Betty van Wijngaarden zit aan tafel. Ze heeft een achtergrond in de bedrijfsjournalistiek, grotendeels in de zorgsector. Maar daarnaast is ze de laatste jaren ondernemerscoach en helpt ze onder meer ‘creatief denkende zzp’ers’ met hun Zakelijke Gezicht, een traject dat zij aanbiedt. Wat is haar werkwijze en hoe helpt zij zzp’ers en freelancers.
In De ommetjes van freelancers geven we aandacht aan de creativiteit, aanpassingsvermogen en veerkracht van freelancers of zzp’ers in tijden van corona.
Presentatie: Bart van Maanen
Opname en techniek: Amir Bar en Klankplank
Fotografie en ondersteuning: Joris Baas
Websites gasten:
Wim’s Wafels - https://wimswafels.nl/
en https://www.instagram.com/wimswafels/
Betty van Wijngaarden - https://www.bettyvanwijngaarden.nl/

De ommetjes van freelancers (1)
De ommetjes van freelancers hebben we deze aflevering genoemd, omdat je als freelancer of zzp’er in tijden van corona fysiek en creatief in beweging moet blijven. Door corona zijn sommige freelancers en zzp'ers zonder werk komen zitten en sommigen hebben verrassende aanpassingen gedaan of zijn met iets nieuws begonnen. Hobbies zijn opeens werk geworden of zijprojecten de belangrijkste bron van werk en inkomen.
Aan die creativiteit of aan dat aanpassingsvermogen willen we ook in komende podcasts aandacht besteden, dus heb je een goed verhaal over hoe jij of iemand anders het roer heeft omgegooid. Laat het ons weten.
In deze aflevering spreekt Bart van Maanen met managementadviseur Vera de Kort die letterlijk aan ommetjes is begonnen en marketeer en copy writer Tamara Wouda die is gaan lesgeven in Nederlands als tweede taal. Wat is er in hun werk veranderd?

Hoe je programmeren kan en misschien wel (een beetje) moet leren
Zonder code en internet kan vrijwel niets meer, loopt het dagelijks leven in de soep. Hoe kun je coderen zelf leren? Hoe kunnen jongeren dat leren? Zouden we daar eigenlijk allemaal iets van moeten weten? En hoe zou je kunnen overstappen naar een carrière in de IT?
Bart van Maanen spreekt erover met Hakan Akkas (docent informatica op het Metis Montessori Lyceum), met Roos Cocolien Steigenga (afgestudeerd kunstgeschiedenis, nu student bij Codam en videomaker bij TekkieWorden.nl) en met Tjebbe Schalij (student kunstmatige intelligentie en onderwijsbegeleider bij HackYourFuture.net).
Met dank aan Joris Baas en Amir Bar.

Werken met waarden (of de ondernemer als activist)
