
Vi har knipit klart!
By Frida Trönnberg & Filippa Odevall
Nu hjälper de andra kvinnor som är på samma plats där de en gång var.
I podcasten har de inspirerande, ofiltrerade och hoppfulla samtal om allt relaterat till kvinnohälsa och skickar med lyssnarna verktyg för att ta makten över sina egna kroppar och liv. Följ Frida på instagram.com/heltunderliv och Filippa på instagram.com/moonrisefilippa_se.

Vi har knipit klart!Apr 10, 2023

Trailer - Vi har knipit klart!
Vi har knipit klart! är en podcast om kvinnohälsa med Frida Trönnberg och Filippa Odevall. Både Frida och Filippa har lidit av bäckenbottenproblem som de läkt på egen väg. Frida har haft underlivssmärta och överspändhet i bäckenbotten och Filippa framfall.
Nu hjälper de andra kvinnor som är på samma plats där de en gång var.
I podcasten har de inspirerande, ofiltrerade och hoppfulla samtal om allt relaterat till kvinnohälsa och skickar med lyssnarna verktyg för att ta makten över sina egna kroppar och liv.
Följ Frida på https://instagram.com/heltunderliv och Filippa på https://instagram.com/moonrisefilippa_se.

14. Ärrbehandlings positiva effekter på bäckenbotten
I detta avsnitt kommer vi att utforska hur ärrvävnad kan påverka läkningsprocessen i bäckenbotten. Ärrbildning och sammanväxningar kan uppstå som en följd av både fysiska och emotionella trauman. Att hantera ärr på ett försiktigt sätt är viktigt eftersom de ofta bär med sig traumatiska minnen. Filippa delar med sig av hur ärrbehandling spelade en betydande roll i hennes egen återhämtning från framfall.
Vi kommer även att lära dig hur du känner igen ärrvävnad samt tekniker som du själv kan använda för att gradvis lösa upp denna, vilket i sin tur kan främja en snabbare läkningsprocess.

13. Trauma och känslors påverkan på bäckenbotten
I det här avsnittet pratar vi om den tredje pelaren av Bäckenhälsans fyra pelare, vilket är hur trauma och känslor påverkar din bäckenbotten. Den psykiska hälsan reflekteras tydligt i både musklerna och kroppshållningen. Både Frida och Filippa delar sina erfarenheter om hur de inte hade kunnat läka sina bäckenbottnar om de inte hade arbetat med att hantera tidigare trauman och bearbetat sina emotionella upplevelser.
Känslor som oro, ångest, frustration och rädsla har en tendens att ge upphov till spänningar i kroppen. Även om massage och stretch kan ge tillfällig lindring, är de oftast inte tillräckliga för att hantera själva grundproblemet. Frida delar även med sig av de strategier hon alltid förmedlar till sina klienter för att bryta cykeln av smärta och spändhet i kroppen.
Studien Frida hänvisade till i avsnittet är: Vaginismus, a Component of a General Defensive Reaction. An Investigation of Pelvic Floor Muscle Activity during Exposure to Emotion-Inducing Film Excerpts in Women with and without Vaginismus, February 2001, International Urogynecology Journal 12(5):328-31.

12. Så kan kosten läka bäckenbotten
I det här avsnittet pratar vi om pelare två i Bäckenhälsans fyra pelare, vilket är biokemin. Det blir ett samtal om hur gifter kan påverka vår hälsa och hur maten vi stoppar i oss kan hjälpa eller stjälpa läkningen av bäckenbotten.
Filippa delar även med sig av vad hon åt för att läka framfallet. Hon var vegan när hon fick barn och hade stort motstånd till att ändra kosten, men när hon väl gjorde det tog läkningen ett stort kliv framåt.

11. Hållningen och andningens påverkan på bäckenbotten
I det här avsnittet diskuterar vi den första pelaren i bäckenhälsans fyra pelare, vilket är den biomekaniska pelaren (muskler, fascia, skelett). Du får lära dig hur din andning och hållning påverkar din bäckenbotten och vad du kan göra för att skapa bättre förutsättningar för bäckenbotten. Dessutom får du med dig konkreta övningar som du kan börja med idag för att hjälpa din bäckenbotten att må bättre.

10. Bäckenhälsans fyra pelare - Biomekanik, biokemi, trauma/emotioner och ärrvävnad

9. Att söka hjälp för en förlossningsskada
I det här avsnittet pratar vi om hur du söker hjälp för en förlossningsskada inom vården och även utanför vården. Vi pratar om vikten av att läsa på om symtom på olika muskelskador i bäckenbotten så du är påläst och kan ställa frågor till vården om dina besvär, om hur du skickar egenremiss till de största och bästa Bäckenbottencentrumen i Sverige och att det trots stora förlossningsskador ändå finns så mycket du själv kan göra för att må bättre.
Det här är avsnittet för dig som har kvarvarande besvär efter din förlossning (oavsett hur lång tid det var sedan du födde barn) och som vill ha konkreta tips hur du får hjälp. Det är även ett avsnitt för dig som i framtiden vill ha barn och vill vara insatt i var hjälpen finns om du skulle få problem efteråt.
Detta är också ett bra avsnitt att hänvisa vänner och familj till som har förlossningsrelaterade besvär. Kunskap är makt!
Vi har båda två erfarenhet av att söka hjälp för förlossningsskador inom och utanför vårdsystemet och i detta avsnitt får du informationen du behöver för att komma rätt. Inget mer googlande. Lyssna istället på det här avsnittet och du kommer veta exakt vad du behöver göra.
Länk till Bäckenbottenutbildning där du kan läsa på om symtom på olika förlossningsskador hittar du här.
Du hittar en fysioterapeut inom kvinnohälsa här.

8. Fem myter om bäckenbottenhälsa

7. Skar han bort deras livmödrar i onödan?
I det här avsnittet diskuterar Frida och Filippa DN:s artikel publicerad 23:e maj som handlar om kvinnor med framfall som fått livmodern bortopererad i onödan. Det blir ett samtal om vikten av att prata om bäckenbottenproblem och att sprida kunskap om förlossningsskador och framfallsoperationer. Vården har tyvärr inte alltid rätt. Vi pratar även om vad du behöver kolla upp innan du väljer att göra en framfallsoperation.
Du hittar artikeln i DN här >>>

6. Överspändhet i bäckenbotten
En för spänd bäckenbotten kan orsaka problem så som smärta i underliv, svanskota, ländrygg, höfter, ljumskar, kissnödighetskänsla, smärta vid penetration, förstoppning eller svårigheter att kissa och bajsa. I det här avsnittet pratar Frida om vad du kan göra om du tror att du är spänd i din bäckenbotten, vilket Frida själv lidit av och nu hjälper andra kvinnor att läka från. Spändhet i bäckenbotten är så mycket mer än ett muskulärt problem. Den långvariga lösningen är oftast inte att stretcha och massera musklerna som man kanske skulle kunna tro.
Du kan ta del av Fridas övningar på Youtube här och på Instagram här. Fridas självstudiekurs som hjälper dig att lindra överspändhet i bäckenbotten hittar du här.

5. Hypopressiv träning som alternativ till knip
I det här avsnittet berättar Filippa om hypopressiv träning, en sorts andningsteknik som tar bort trycket från bål och bäckenbotten vilket kan leda till många hälsofördelar. Det negativa tryck som bildas suger automatiskt upp bäckenbotten och de inre organen och kan vara en metod som du kan använda för att till exempel stärka din bäckenbotten. Om knipträning inte fungerar för dig finns det alltså ett annat alternativ. Filippa är Sveriges första och enda hypopressiva träningslärare. Läs mer om Filippas hypopressivkurs här >>>.

4. Allt handlar inte bara om knip!
Bäckenbotten är den enda muskel i kroppen som många tror ska vara tight. Överallt i samhället pratas det om hur vi stärker vår bäckenbotten med hjälp av knipträning, knipkulor eller olika apparater som förs upp i vaginan. Vi får höra att vi ska knipa innan graviditet, under graviditet och i synnerhet efter graviditet. Har vi bara en hammare så ser alla problem ut som en spik. Har vi bara knipträning som verktyg kommer vi använda oss av det för att försöka bota alla möjliga underlivsproblem. I det här avsnittet nyanserar vi bilden av knipträning. För allt handlar inte bara om knip. Alla behöver inte knipa och för en del kan knipträning till och med förvärra besvären.

3. Filippas läkning av framfall och bäckenbottendysfunktion
Filippa berättar om hur hon på egen väg läkte det framfall som hon fick några månader efter sin andra förlossning. Hypopressiv träning var en av de metoder som Filippa använde sig av och den gav henne en kickstart för att läka. Du hittar övningar från Filippa på hennes Youtubekanal och hennes hypopressivkurs här.

2. Fridas läkning av underlivssmärta och överspändhet i bäckenbotten
I det här avsnittet berättar Frida om hur hon fick underlivssmärta och överspändhet i bäckenbotten och hur hon läkte från detta. Det här är en inspirerande berättelse om hur man fortsätter söka vård fast flera gynekologer inte hittat något fel, hur hennes förlossningsskada till slut hittades och hur hon nu hjälper andra kvinnor som har underlivssmärta och överspändhet i bäckenbotten att bryta smärtcykeln och börja njuta av livet igen. Du läser mer om Frida på hennes Instagram här, Youtubekanal här och köper hennes kurs för att slappna av i bäckenbotten och lindra underlivssmärta här.

1. Välkommen till Vi har knipit klart!
Frida och Filippa har mycket gemensamt: både har lidit av förlossningsskador och läkt symptomen själva (underlivssmärta och framfall), båda är yogalärare och båda hjälper nu andra kvinnor som är på samma plats där Frida och Filippa en gång var. I första avsnittet berättar Frida och Filippa varför de startat den här podcasten, om namnvalet Vi har knipit klart! och vad ni lyssnare kan förvänta er framöver.