Skip to main content
Spotify for Podcasters
FysioMatties

FysioMatties

By FysioMatties

Dit is de FysioMatties Podcast. Een podcast met Patrick Verhagen, Theo Eltink en Bart Damen. Wij zijn allen fysiotherapeut, houden van sport en delen veel dezelfde interesses.
We nemen jullie mee in onze dagelijkse kantine gesprekken die gaan over werk, gezondheidszorg, sport, trainingsleer en persoonlijke ontwikkeling. Waarin we oprechte interesse tonen en nieuwsgierig zijn naar elkaars standpunten en opvattingen. We nodigen gesprekspartners uit die ons weten te inspireren en te verwonderen of die ons kunnen helpen in de zoektocht naar kennisverbreding en verdieping.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Aflevering 37: 'In gesprek met Prof. dr. Nico v Yperen over “focus, Vertrouwen, Veerkracht en andere mentale aspecten van sport en presteren” '

FysioMattiesJul 17, 2021

00:00
01:18:27
Aflevering 49: 'After marathon special met Greg van Hest'

Aflevering 49: 'After marathon special met Greg van Hest'

De euforie en de spierpijn gieren nog door Patrick en Bart hun lijven. Greg complimenteert de jongens met hun prestaties en dat laat ze niet ongeroerd. Als de oud kampioen complimenten geeft doet dat iets met je! Maar er zijn ook een aantal stevige noten te kraken. Voorspelde tijden zijn niet gehaald en de voorbereiding was iets teveel op toeval berust. Je zou van 2 sportfysio’s verwachten dat ze tot in de puntjes voorbereid waren om hun tijden te halen. Blijkbaar weten deze 2 heren het perfect te vertellen voor een ander maar hebben moeite om hun eigen sportieve doelen te managen. Greg weet hier wel raad mee en geeft de jongens de nodige adviezen om voor de volgende marathon wel hun tijd te halen. Net als bij de vorige podcast kan Greg zijn oog niet afhouden van de kassei van Mathew Hayman, die hij won in Parijs-Roubaix. Uiteindelijk kon hij het ook niet laten om ff zijn jongensdroom in vervulling te laten gaan, winst in Parijs -Roubaix dat is toch het allermooiste!Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Oct 18, 202254:05
Aflevering 48: 'Marathon special met Greg van Hest'

Aflevering 48: 'Marathon special met Greg van Hest'

Na een lange vakantiebreak werd het maar weer eens tijd om een podcast op te nemen. In navolging van onze challenges: halve marathon, 10x mountainbiken op Fractury- Dak van Netersel en 1500m zwemmen in het open water, zijn Patrick, Theo en Bart de uitdaging met elkaar aangegaan om de hele marathon van Eindhoven volgende week te gaan lopen. Zoals bij een goede timmerman thuis de deuren vaak scheef hangen, weet een (sport) fysiotherapeut goede trainingsschema’s te schrijven voor een ander, maar maakt voor zichzelf vaak verkeerde keuzes. Om te onderzoeken wat we goed, maar vooral ook fout gedaan hebben is Greg van Hest bij ons aangeschoven om tips en tricks te geven. Greg is in het verleden zevenmaal Nederlands kampioen geweest: tweemaal op de 5.000 m, eenmaal op de 10 km, tweemaal op de halve marathon, eenmaal bij het veldlopen en eenmaal op de marathon. Ook heeft hij Nederlands records gelopen op de halve marathon en op de 20 km. Greg is het meest trots op de tijden die hij heeft gelopen. Net zoals de FysioMatties is Greg altijd controversieel geweest in zijn aanpak. Er is dan ook meteen een klik tussen ons. Of we op het laatste moment nog in topvorm kunnen komen voor de marathon hoor je in de podcast. Via de 'ASML Marathon Eindhoven' app zijn Bart (startnummer 1535) en Patrick (startnummer 1618) op zondag 9 oktober live te volgen tijdens hun eerste hele marathon.


Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Oct 01, 202201:12:33
Aflevering 47: 'Lenigheid en rekken wordt overschat, of toch niet?' Met Gerard van der Poel

Aflevering 47: 'Lenigheid en rekken wordt overschat, of toch niet?' Met Gerard van der Poel

Deze podcast zouden we een aantal weken geleden opgenomen hebben maar onze apparatuur liet ons in de steek, of was het onze kennis over de apparatuur wat ons in de steek liet? Gerard is bewegingswetenschapper, inspanningsfysioloog en docent. 

Gerard wist Patrick te inspireren met zijn gastcolleges over lenigheid op de Master sportfysiotherapie opleiding.

Betreffende de grond-motorische eigenschap ‘lenigheid’ zijn er veel onduidelijkheden en fabels.  Lenigheid is het vermogen om bewegingen met een zo groot mogelijke bewegingsuitslag in de gewrichten uit te voeren. Onderwerpen en vragen waar Gerard uitleg over geeft zijn:

-  Kan je door te rekken je spier langer maken?

-  Moet je in de w-up rekoefeningen doen?

-  Kan je door te rekken blessures voorkomen?

-  Is het mogelijk om je prestaties te verbeteren door te rekken?

Deze podcastaflevering gaat af en toe de diepte in. Er is enige kennis van fysiologie verreist.
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Jul 09, 202250:01
Aflevering 46: 'Wat is NLP en wat kan je er mee?'
May 16, 202201:02:08
Aflevering 45: 'Kansenongelijkheid en prestatiecultuur in het onderwijs'

Aflevering 45: 'Kansenongelijkheid en prestatiecultuur in het onderwijs'

Alle drie zijn wij fysiotherapeut, hebben een master afgerond, maar hebben een totaal andere leerweg bewandeld. In deze podcast willen we verkennen wat de mogelijkheden zijn voor een persoonlijke leerweg binnen het onderwijs, wat voor invloed heeft de prestatiecultuur op het onderwijs en heeft ieder kind net zoveel kansen in het onderwijs?

Deze week werden we getriggerd door Michel Swaanen, docent, sportpsycholoog en ondernemer in het onderwijs. Michel kwam deze week onze fysiopraktijk binnenvallen met de vraag of we het in onze podcast over de prestatiecultuur en kansenongelijkheid willen hebben. Dit ging ons aan het hart en we hebben vrijwel meteen een microfoon voor zijn neus neergezet. We bespreken onze prestatiesamenleving en wat dat voor invloed heeft op iemands onderwijstraject. We hebben een tekort aan vakmensen die echt iets kunnen zoals timmermannen, lassers, automonteurs en andere praktische beroepen. Waar komt de drang vandaan dat we allemaal een universitaire opleiding moeten hebben, en voegt zo’n opleiding iets toe aan onze maatschappij?

Scholen zijn steeds meer gefocust op toetsen en resultaten. Maar wat is de definitie van succes? Hoge cijfers, een hoog salaris? Waar staat plezier in dit verhaal?

15.000 tot 20.000 kinderen zitten thuis in Nederland omdat er geen passend onderwijs voor ze is. Wat zou er moeten veranderen zodat ieder kind zijn eigen leerweg kan uitstippelen?


Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Apr 13, 202250:00
Aflevering 44: Burgemeester Annemieke van de Ven: 'over de gezondheid van de Reuselnaar'

Aflevering 44: Burgemeester Annemieke van de Ven: 'over de gezondheid van de Reuselnaar'

Een jaar geleden zijn we uit onze comfortzone gestapt door een podcast op te nemen over de tweede kamer verkiezingen. Dit jaar doen we hetzelfde, alleen nu nemen we een podcast op over de gemeenteraadsverkiezingen in de Gemeente Reusel- de Mierden. Terwijl alle partijen pronken met hun belangrijke standpunten over volkshuisvesting, gezond klimaat en milieu, ouderen die langer thuis moeten wonen en hoe ze denken de communicatie in de gemeente te verbeteren oriënteren wij, de FysioMatties, zich op de gezondheidszorg en de gezondheid van de Reuselnaar. We gaan vandaag in gesprek met de hoofd van onze gemeenteraad, burgemeester van onze mooie gemeente Reusel- de Mierden, Annemieke van de Ven. Uit de laatste landelijke gezondheidsmonitor blijkt dat maar 49% van Reusel- de Mierden voldoet aan de beweegrichtlijn. Op het niveau van overgewicht scoren we helemaal dramatisch. Maar liefst 53% van de inwoners heeft een te hoog BMI. Alle seinen staan op rood, maar zijn er ook actie plannen die de leefstijl van onze inwoners kunnen veranderen? Annemieke van de Ven neemt ons mee in het gezondheidsbeleid van de gemeente. Op welke manier wordt er samengewerkt tussen zorginstellingen, verenigingen en buurtverenigingen en in hoeverre is het de rol van de gemeente om dit te faciliteren? Als we het over gezondheid en veiligheid hebben moeten we het ook nog even over het gemotoriseerd verkeer om en nabij de basisscholen hebben. Moeten we onze kinderen binnen de gemeente niet beter beschermen tegen het gemotoriseerd verkeer die in al hun haast een directe bedreiging vormt?
De verwachting is dat er maar 50% van de stemgerechtigden komen opdagen. Na het luisteren van deze podcast is dat hopelijk weer een beetje meer.Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license.
dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;
Mar 14, 202250:16
Aflevering 43: Edwin de Raaij: 'ziektepercepties in de fysiotherapie'

Aflevering 43: Edwin de Raaij: 'ziektepercepties in de fysiotherapie'

Nieuw jaar met nieuwe plannen. Het viel ons op dat Theo een nieuw hypermodern sporthorloge heeft. Hij geeft aan dat hij dit nodig heeft om frisse sport motivatie te vinden. Als kersverse vader van een jonge telg werkt zijn horloge echter averechts. Iedere ochtend geeft zijn horloge namelijk aan “ZEER SLECHT” geslapen. Dit geeft een negatieve verwachting op Theo zijn motivatie. Over deze negatieve maar ook positieve percepties gaan we het vandaag hebben. We hebben hiervoor dr. Edwin de Raaij uitgenodigd. Edwin is vorige maand gepromoveerd op het onderwerp ziekteperceptie in de fysiotherapie. Hoe we een aandoening of ziekte beleven is afhankelijk van vele factoren. We nemen met Edwin deze factoren door en krijgen tips om deze in kaart te brengen en hier op in te spelen. Edwin geeft als tip dat we als therapeut goed moeten letten op ons taalgebruik naar patiënten om nocebo’s te voorkomen. Wij fysiotherapeuten werken met het meerdimensionaal belasting en belastbaarheidsmodel waarin het biopsychosociaal model een belangrijk aspect vormt van ons vak. We zien allemaal het belang in van dit model maar gebruiken we het ook voldoende? Zouden vragenlijsten kunnen helpen om beter inzicht te krijgen in de prognostische en beïnvloedbare en niet beïnvloedbare factoren? Daaraan gekoppeld is de vraag of onze onderzoeksmethodes zoals randomized controlled trials de juiste methode is om effectiviteit in de fysiotherapie aan te tonen? Gaat het verzamelen van grote datasets een steeds belangrijkere rol spelen om effectiviteit aan te tonen? Wij zitten als fysiotherapeut altijd in een tweestrijd tussen zorgverzekeraars en patiënten die alle twee een ander belang nastreven. We schieten in dit gesprek van links naar rechts en halen nog eens het Value Based Healthcare aan wat zoveel betekent als sturen op patiëntrelevante uitkomsten.

Tot slot de vraag aan Edwin, als je over 30 jaar ergens op een bankje zit, waar hoop je dan met trots op terug te kijken?

Het was een heerlijk gesprek met voldoende onderwerpen om er een hele serie van te maken!


Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Jan 26, 202249:48
Aflevering 42: 'Louis Delahaije: triatlon & wielrencoach'

Aflevering 42: 'Louis Delahaije: triatlon & wielrencoach'

Onze bijzondere gast van vandaag is Theo’s eerste trainer Louis Delahaije. Louis is trainer van toppers als Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Robert Gesink en een aantal top triatleten. Hij is jaren verbonden geweest aan de Rabo wielerploeg wat daarna Blanco werd vervolgens Belkin, LottoNL en nu de huidige Jumbo Visma wielerploeg. Sinds 2018 is hij zich meer gaan richten op de triatlonsport en dit jaar is Louis als hoofcoach van de triatlonbond naar de Olympische Spelen geweest.

Na lange tijd elkaar niet meer gezien te hebben halen Theo en Louis oude koeien uit de sloot. Dit gaat terug in de tijd toen Theo als broekie bij de Rabobank wielerploeg ploeg zat. Louis was toen zijn trainer. We bespreken of hij met de wetenschap van nu Theo anders had laten trainen?

In de loop der jaren is door eigen inzichten ook zijn aanpak veranderd. Trainen en coachen kan je niet los van elkaar zien, trainen is meer dan de som der delen. Hiermee halen we met enige regelmaat citaten van de schrijver van de boeken Skin in the Game en Antifragiel, Nassim Nicholas Taleb aan, die met zijn filosofische zienswijze als statisticus invloed heeft op de manier waar op Louis zijn sporters traint.

In 2022 hebben Patrick, Theo en Bart als doel om de marathon van Eindhoven te gaan lopen.

We zijn benieuwd of hij een gouden tip heeft?

Tot slot hebben we het over een boek dat Louis aan het schrijven is en wat nu nog een open eind heeft. Kortom, een leuk gesprek met vele gespreksonderwerpen.


Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Dec 29, 202101:02:46
Aflevering 41: 'In gesprek met Guido van Woerkom, voorzitter van onze beroepsvereniging'

Aflevering 41: 'In gesprek met Guido van Woerkom, voorzitter van onze beroepsvereniging'

We zitten vandaag met Guido van Woerkom- Guido is voorzitter van onze beroepsvereniging het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF); een vereniging waar ongeveer 20.000 fysiotherapeuten lid van zijn. Het KNGF behartigt onze belangen als fysiotherapeut en zorgt voor waarborging van de kwaliteit en bevordert de deskundigheid. Inhoudelijk bepreken we het samengaan van Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) en het KNGF. Wat is de rol van onze voorzitter geweest in de bemiddeling tussen beide partijen en wat is de gezamenlijke stip op de horizon? Wat is het belang van data verzameling, maar zit hier geen addertje onder het gras? Al jaren werken fysiotherapeuten onder de kostprijs. Hoe denkt het KNGF hier verandering in te brengen of moeten we onze financieringsstelsel niet anders gaan inrichten en af van de verrichtingscodes? Wat is de rol van de fysiotherapeut in de substitutie van de zorg en is dit wel reëel en haalbaar? Dit en nog meer lastige onderwerpen komen ter sprake tijdens deze podcast. Guido geeft goede antwoorden die inzicht geven op belangrijke vraagstellingen waar fysiotherapeuten in de nabije toekomst mee te maken gaan krijgen.
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Dec 02, 202145:52
Aflevering 40: 'Animatie voor prestatie'
Oct 20, 202137:44
Aflevering 39: 'Depressie en zelfdoding'

Aflevering 39: 'Depressie en zelfdoding'

'Stel de vraag van je leven'

Het onbespreekbare maken wij vandaag bespreekbaar. Samen met collega psychosomatisch fysiotherapeut Carlijn van Rooijen hebben we het over depressie en zelfdoding. Regelmatig krijgen wij te maken met mensen die depressieve, negatieve gedachtes hebben en zelfs over zelfdoding nadenken. De ene persoon praat hierover en de andere zwijgt er over, zo gaat iedereen anders om met negatieve gedachtes aan zelfdoding. Vaak willen mensen niet dood, ze willen af van hun lijden, van problemen waarvoor ze geen oplossing zien. De dood lijkt dan de enige uitweg. Luisteren, vragen stellen en aandacht geven aan een persoon met suïcidale gedachtes is erg belangrijk. Vraag professionele hulp aan,  bijvoorbeeld bij je huisarts of praktijkondersteuner die je kan doorverwijzen naar een psycholoog, sociaal wijkteam of steunpunt. Er is ook een zelfmoord preventie hulplijn 0800-0113.
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Oct 06, 202139:26
Trailer

Trailer

Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Sep 15, 202103:01
Aflevering 38: 'Het geheim van trainen'

Aflevering 38: 'Het geheim van trainen'

In deze podcast gaan we het vandaag hebben over training, periodisering en schema’s maken. We gaan hierover in gesprek met succesvol coach/ trainer en sportarts Guido Vroemen. Is het toeval dat juist zijn atleten, Anne Terpstra, Jetze Plat en Jeroen van Eck medailles haalden op de Paralympische Spelen, Europees kampioenschap en Wereldkampioenschappen? Zijn de trainingsideeën de laatste jaren flink veranderd? Waarom trainen Jetze, Anne en Jeroen anders van elkaar en is geen 1 atleet met elkaar te vergelijken. Hiernaast hebben we het nog over het polarized vs threshold trainen. Vermogensmeter vs hartslagmeter. Snelheid- herstel trainen vs voeding en training. Kortom veel leuke onderwerpen om lekker naar te luisteren.
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Sep 07, 202101:02:32
Aflevering 37: 'In gesprek met Prof. dr. Nico v Yperen over “focus, Vertrouwen, Veerkracht en andere mentale aspecten van sport en presteren” '

Aflevering 37: 'In gesprek met Prof. dr. Nico v Yperen over “focus, Vertrouwen, Veerkracht en andere mentale aspecten van sport en presteren” '

We zitten vandaag niet in de praktijk maar we zijn afgereisd naar de binnenstad van Groningen waar we hartelijk zijn ontvangen door professor in de sportpsychologie dr. Nico van Yperen. We gaan het hebben over de mentale weerbaarheid van sporters. Hierin zijn veel paralellen te leggen naar de revalidatie van veel van onze cliënten. Sporters- topsporters worden in hun sportloopbaan geconfronteerd met fysieke en mentale overbelasting, te weinig hersteltijd, overtraining, ernstige blessures en soms zelfs grensoverschrijdend gedrag. Dit zijn onderwerpen die wij vaak bespreken in onze podcasten. Je kan dan ook zeker vraagtekens zetten bij topsport. We leggen misschien een te grote nadruk op winnen waardoor onethisch en immoreel gedrag misschien wel aangemoedigd wordt. Zoals we in onze podcast “grensoverschrijdend gedrag” bespraken is een goede didactische en pedagogische begeleiding van een sporter van belang maar daar hoort ook mentale begeleiding bij. In deze laatste podcast voor de zomervakantie stellen we voor ons nog openstaande vragen aan prof. dr. v Yperen. Hij weet ons te verrassen met tal van anekdotes en voorbeelden waardoor de losse eindjes van eerdere podcasts aan elkaar geknoopt zijn.


Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Jul 17, 202101:18:27
Aflevering 36: 'Hel van Arendonk '21 Afterparty'

Aflevering 36: 'Hel van Arendonk '21 Afterparty'

Onze doelstelling is collega’s, onszelf en de fysiopraktijk in staat te stellen om ze vol in hun krachten te zetten en hun persoonlijke en organisatorische kwaliteiten zo optimaal mogelijk te benutten. Creativiteit is daarin belangrijk maar ook beangstigend, je weet namelijk nooit waar zo’n proces toe zal leiden. Buiten dat het aangaan van uitdagingen met elkaar gewoon leuk is geeft dit ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling waarin grenzen verlegd worden. Slapeloze nachten hebben sommige van ons gehad en toch hebben alle collega’s het einde bereikt. Wel 1.5km zwemmend in het kanaal. We gaan avonturen aan om nieuwe dingen te kunnen creëren en te ontdekken en persoonlijke grenzen te verleggen. We hebben vandaag met elkaar een kantine gesprek waarin we de persoonlijke ervaringen van de zwem-challenge met elkaar delen.Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Jun 30, 202125:04
Aflevering 35: 'Motiveren kan je leren'

Aflevering 35: 'Motiveren kan je leren'

Hoe komt ons gedrag eigenlijk tot stand? Ieder van ons heeft zijn eigen dingen die we graag anders zouden zien, toch lukt het niet altijd om ons gedrag te veranderen. Vroeger werden mensen ziek door infectieziekten, zoals polio, tyfus, mazelen, tuberculose. Vaccinatieprogramma’s , schoon drinkwater en nieuwe medicijnen lijken daar nu een eind aan te hebben gemaakt. Tegenwoordig worden veel mensen ziek door ongezond gedrag: longemfyseem door roken, suikerziekte door overgewicht, leverfalen door te veel alcohol, ontstoken tandvlees door gebrekkige mondhygiëne. We leven in een ziekmakende maatschappij. Mensen komen naar onze praktijk met klachten waar ze vaak zelf verantwoordelijk voor zijn maar leggen hun klachten bij ons neer in de veronderstelling dat wij ze kunnen helpen. Het niet ter sprake brengen van ongezond gedrag staat echter gelijk aan verwaarlozing van onze patiënt. Maar hoe breng je dit ter sprake zonder dat het weerstand oproept? Anderen weten de FysioMatties prima te begeleiden in hun gedragsverandering, maar wat nu als het op ons eigen gedrag aankomt? Zoals het assertiever zijn in het plannen van leuke dingen of juist zorgen dat we hierbij aanwezig kunnen zijn in plaats van dat we moeten werken.Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Jun 23, 202144:54
Aflevering 34: 'Grensoverschrijdend gedrag in de sport'

Aflevering 34: 'Grensoverschrijdend gedrag in de sport'

Sport is populair- in Nederland sporten zo’n 2,4 miljoen jongeren in de leeftijd van 5 tot 18 jaar. Daarvan sport zo’n 1,6 miljoen georganiseerd en alle kinderen krijgen sport en bewegen op school. Wij geloven in de meerwaarde van sport en bewegen voor onze gezondheid, ons welbevinden en voor onze sociale contacten. Sportbeoefening is goed voor ons. En ineens is daar weer een bericht in de krant over een belaagde grensrechter, over camera’s in kleedkamers en komen er documentaires als turn en Athlete-A en realiseren we ons, sport heeft ook een andere, onveilige kant. Sport heeft zogezegd twee gezichten. Over inzichten in deze twee gezichten, daarover gaan we het vandaag hebben in de podcast.


Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Jun 09, 202142:46
Aflevering 33: 'Intuïtief ondernemen met Anton van Limpt'

Aflevering 33: 'Intuïtief ondernemen met Anton van Limpt'

Onze gast van vandaag stond al langer op ons lijstje, maar na meerdere tips van de luisteraars was er geen ontkomen meer aan. In deze podcast gaan de Fysiomatties in gesprek met Anton van Limpt. Anton deed de middelbare detailhandel school en stapte op 17e jarige leeftijd in de verzekeringen en makelaardij. Hij had een hypotheekketen van maar liefst 40 kantoren- daarnaast had hij duikwinkels en een drukkerij, hij zag overal een onderneming in. Verkocht deze bedrijven en kocht samen met zijn broer in 2009 het verlieslijdende bedrijf Bestronics. Bestronics is een productie en assemblagebedrijf dat zich richt op de industriële en elektronische markt. Iets waar wij, FysioMatties niks van af weten. Bestronics werd genomineerd voor de FD Gazellen award 2017 als snelst groeiende onderneming. WTC-e zakensociety benoemde de broers tot ondernemers van het jaar 2019. Behalve zakelijk succes is er ook sportief succes, meerdere keren reed hij als navigator de Dakar-challenge zowel in de auto als vrachtwagen. Hij is betrokken in de paardensport en voorzitter van een veulenveiling en is als hoofdsponsor betrokken bij ons clubje, ’t Snelle Wiel Bestronics. Maar er zijn ook tegenslagen zoals een forse burn-out en vorig jaar belande hij tijdens een scooter tocht met ernstig letsel in het ziekenhuis. Zoals in de Stoïcijnce filosofie klaagt Anton niet over tegenslagen, maar legt hij uit dat hij er juist van geleerd heeft.Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

May 26, 202147:03
Aflevering 32: 'De Hel van Netersel Afterparty'

Aflevering 32: 'De Hel van Netersel Afterparty'

Vandaag, 22 april is het op de kop af 1 jaar geleden dat we zijn gestart met de FysioMatties podcast. Na een enerverende strijd op het Dak van Netersel bespreken de FysioMatties hun battle met niemand minder dan 'mister Dak van Netersel' Frank van Hoof. "Hij reed zij aan zij met grote namen, won prijzen, echter het type tussen neus en lippen door, heeft dit nooit aan de grote klok gehangen, weet veel maar respecteert de discretie van het peloton, daarom ook veel opgevangen". Als trouwe luisteraar heeft hij vandaag dan eindelijk zijn debuut gemaakt in de podcast. Verhalen uit de oude doos worden afgestoft en Frank wordt het hemd van het lijf gevraagd over het Dak van Netersel. 

Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Apr 23, 202144:35
Aflevering 31: 'Hoe zou de wereld eruitzien als iedereen veganist werd?'
Apr 14, 202157:18
Aflevering 30: 'Iedere ochtend een levende kikker als ontbijt'

Aflevering 30: 'Iedere ochtend een levende kikker als ontbijt'

Wanneer je ’s ochtends als eerste een springlevende kikker eet, kun je de dag beginnen in de wetenschap dat dat waarschijnlijk het ergste is wat je die dag zal overkomen – aldus Mark Twain. Tijdens de podcast hebben we altijd fijne gesprekken maar iedere keer voelt het weer als de kikker van Mark Twain. We nodigen personen uit die ons wisten te inspireren en die belangrijk zijn geweest in keuzes die we in het verleden gemaakt hebben. We gaan met deze personen in gesprek om te begrijpen waar hun drijfveer en motivatie vandaan komt. Vandaag te gast is een oud docent van Bart namelijk Harald Bant, schrijver van een aantal boeken, ondernemer in de zorg, docent en directeur van de ESP opleiding sportfysiotherapie en ontwikkelingswerker bij stichting Mysa, kortom een bevlogen man die met zijn positieve energie Bart wist te infecteren met het fysiotherapie virus. Ze hebben elkaar in geen 9 jaar meer gesproken of gezien, dus tijd voor een bakje koffie en een goed gesprek!

Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Mar 31, 202145:12
Aflevering 29: 'De Hel van Reusel '21 Afterparty

Aflevering 29: 'De Hel van Reusel '21 Afterparty

Pfff! Pijn lijden! Afzien! Een echte hel! De hel van Reusel '21. Onder het genot van een passend biertje bespreken we onze unieke ervaringen. Speciale gast van vandaag Nicole Leijen - vd Heijden, correspondent van weekblad de Kempenaer. We hebben elkaar tot het uiterste gedreven. Pr's zijn gesneuveld. Doelen zijn gehaald. Terwijl iedereen nog kreupel loopt en de spierpijn op begint te komen, worden plannen voor de volgende battles gesmeden. Een zware, maar zeer geslaagde dag. 21 maart '21, 21,1 km hardlopen. Chapeau voor iedereen die de hel heeft gelopen!Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Mar 21, 202139:57
Aflevering 28: 'De FysioMatties verkiezingen podcast'

Aflevering 28: 'De FysioMatties verkiezingen podcast'

Zo maar willekeurig met het rode potlood onze stem uitbrengen bij de landelijke verkiezingen is te gemakkelijk. Tijdens onze lunch kwamen we erachter dat de kennis van de FysioMatties over de verkiezingen erg belabberd is. Ieder van ons doet maar wat. Hoog tijd voor een extra drempel bij onze stembus die afrekent met onze vage sympathieën. Om die reden hebben we Niels Huijbregts uitgenodigd als de menselijke kieskompas die ons richting moet geven in de koers die we aan het varen zijn. Niels is gemeenteraadslid voor de partij Samenwerking bij de gemeente Reusel-de Mierden en studeert politicologie en bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 


Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Mar 16, 202149:46
Aflevering 27: 'Hel van Reusel '21'

Aflevering 27: 'Hel van Reusel '21'

Begrijpelijk maar erg jammer dat wedstrijden en competities nog steeds uitgesteld of afgelast zijn. Dit betekent een streep door onze sportieve doelen en uitdagingen. Tijdens onze FysioMatties oudejaarspodcast waarin we onze sportieve doelen voor 2021 bespraken is het idee voor een 21,1 km hardloop- battle ontstaan. Dit doen we met behulp van de wedstrijd functie van Strava, ook wel segment genoemd. Je kunt zo wedstrijden lopen tegen andere hardlopers zonder dat je tegelijk moet starten. De bedoeling is dat we op 21 maart onafhankelijk van elkaar en ieder met zijn eigen doel de halve marathon gaan lopen, of te wel “de Hel van Reusel ’21”! Vanuit de nog in te richten mancave bespreken de FysioMatties hun voorbereidingen op de Hel van Reusel. Ieder doet het op zijn eigen manier en op 21 maart gaan we zien wat de resultaten zijn. Kun je het beste volgens de boekjes trainen of kom je ook weg met een ietwat onorthodoxe voorbereiding? Één ding is zeker er wordt geprikkeld en de messen zijn geslepen. De mancave kan echter nog wel wat aankleding gebruiken daarom zijn we spullen met een bijzonder of inspirerend verhaal aan het verzamelen. Dus als je iets voor ons hebt en/of je verhaal wil delen, wordt dan een van onze volgende gasten.
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Mar 03, 202136:44
Aflevering 26 'Generatie Slapjanus'

Aflevering 26 'Generatie Slapjanus'

Tijden veranderen, de fysiotherapie, onze patiënten en de mens in het algemeen. Als (sport)fysiotherapeuten krijgen we hier uiteraard mee te maken. Onze gast van vandaag, sportfysiotherapeut, docent en ondernemer Maurice van Veldhooven heeft een hele eigenzinnige draai weten te geven aan de maatschappelijke rol van de sportfysiotherapeut. Met zijn interactieve lezing, "Generatie Slapjanus" reist hij het Westland rond om zijn visie te vertellen. Hij hoopt met zijn lezing mensen te inspireren en te prikkelen. Enkele quotes van Maurice uit de podcast: "Generatie Slapjanus is niet lui, maar uiterst gemotiveerd om weinig te doen." "Mensen zijn niet overbelast, maar onderbelastbaar." Een mens is gemaakt om te bewegen, anders was hij wel boom geworden." Voel je jezelf aangesproken na het luisteren van deze podcast? Maurice zou zeggen; wie de schoen past die trekt hem ook aan!Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Feb 24, 202144:10
Aflevering 25: 'Extended scope specialist'

Aflevering 25: 'Extended scope specialist'

We gaan het vandaag hebben over een relatief nieuwe specialisatie binnen de fysiotherapie, namelijk de Extended scope specialist. Deze specialisatie bevindt zich tussen de eerstelijnszorg en tweedelijnszorg. De Extended scope is een specialisatie om patiënten de juiste zorg op de juiste plek te geven en die ook nog eens bijdraagt aan het betaalbaar houden van de zorg. Vanwege de verhoogde druk bij huisartsen zijn er meer ondersteunende zorgverleners nodig om de huisartsen te ontlasten en tegelijkertijd de kwaliteit van de zorg te handhaven. In 2020 is Bart gestart met de opleiding naar Extended scope specialist en als alles goed verloopt hoopt hij hier in maart klaar mee te zijn. En dan? Deze nieuwe specialisatie neemt een hoop vragen met zich mee. Vragen die we vandaag gaan bespreken met Hans Bloo, bestuurslid bij de Nederlandse vereniging van Extended scope specialisten NVES.Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Feb 03, 202130:27
Aflevering 24: 'Een bredere kijk op core stability'

Aflevering 24: 'Een bredere kijk op core stability'

De podcast van vandaag gaat over core stability, ondanks dat er de laatste 10 jaar veel over geschreven is merken we nog steeds dat er veel onwetendheid heerst met betrekking tot dit onderwerp. Vanuit de betrekking die wij hebben met de wielerclub 'het snelle wiel' kwam de vraag of wij hier eens op in wilde gaan. Vandaar deze podcast die onze visie als fysiotherapeuten op dit onderwerp werpt. De vraag rijst echter wat is 'core stability'? De gebruikte term wordt vaak verward met buikspieroefeningen, maar daarmee doen we te kort aan de complexiteit. Theo heeft de volledige Jumbo-Visma ploeg getest op de 'weak links' en begeleid in het trainen van hun core. Hierin blonk één renner uit..... luister hier wie dit was!Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Jan 20, 202138:17
Aflevering 23: 'FysioMatties 1e oudejaarspodcast
Jan 03, 202101:08:07
Aflevering 22: 'In gesprek met Nicky van Melick over de acuut knieletselrichtlijnen'
Jan 01, 202131:37
Aflevering 21: 'Slaap'

Aflevering 21: 'Slaap'

Eindelijk gaan we het hebben over slapen. Deze podcast hadden we weken geleden al in de planning staan, maar door Corona hebben we hem steeds verzet. We gaan in gesprek met Somnoloog Nanny Duis. Nanny is gespecialiseerd in slapen en slaapstoornissen, ze weet er alles over te vertellen. Slaaptekort heeft namelijk een negatief effect op het concentratie -en reactievermogen. Slaaptekort draagt bij tot zowel mentale als lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid en slechte stemming. Langdurig tekort aan slaap verstoort zowel het lichamelijke als het mentale functioneren en kan soms zelfs tot gevaarlijke omstandigheden zorgen in het verkeer. Nanny vertelt hoe je kunt herkennen dat je slaap verstoord is en geeft ook tips hoe om te gaan met een gestoorde slaap.
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Dec 02, 202054:41
Aflevering 20: 'Focus'

Aflevering 20: 'Focus'

We hebben het over de capaciteit van ons brein om te kunnen focussen tijdens; studie, werk, sport en complexe chirurgische ingrepen. Bij ons aangeschoven is dr. Gert Kuijt die al eerder bij ons te gast was in podcast 16. Het onderwerp vandaag is focussen, maar we dwalen in deze podcast vaak af, task-switching is blijkbaar niet onze kracht. Toch komen we tot een aardige conclusie en zijn we het er over eens dat een aantal belangrijke eigenschappen kunnen bijdragen aan een goede focus. Zorg voor een gezonde en uitgebalanceerde leefstijl met voldoende slaap. Daarnaast is je motivatie en enthousiasme doorslaggevend of je gefocust kan blijven. Meer tips zijn te luisteren in deze podcast.


Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Nov 26, 202048:25
Aflevering 19: 'Richtlijnen acuut knieletsel'

Aflevering 19: 'Richtlijnen acuut knieletsel'

Deze podcast is in opdracht van het acuut Knienetwerk van Fysiovisie, regionale vereniging van fysiotherapiepraktijken in Zuidoost Brabant. In deze podcast trachten we de verschillende richtlijnen van huisartsen, orthopeden en fysiotherapeuten over de acute knieletsel te bespreken. Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten in de richtlijnen. Wat zijn onze overwegingen in keuzes die we maken. De podcast gaat binnen het acuut Knienetwerk verder besproken worden middels een digitale discussiebijeenkomst. 


Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Nov 07, 202052:38
Aflevering 18: 'Wetenschappelijke overwegingen in de fysiotherapie'

Aflevering 18: 'Wetenschappelijke overwegingen in de fysiotherapie'

In deze podcast bespreken we welke waarde de wetenschap heeft in ons vak als fysiotherapeut. Kunnen we blind op de wetenschap vertrouwen of blijft het ook gewoon heel belangrijk om ons boerenverstand te blijven gebruiken en kritisch te zijn. Wetenschap heeft in het huidige coronatijdperk ook een belangrijke rol. Maar wat zijn nu de gevaren van wetenschap en statistiek. Zo zijn er vaak confounders of kan er sprake zijn van bias.

Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Sep 30, 202038:11
Aflevering 17: 'Door de pijngrens'

Aflevering 17: 'Door de pijngrens'

Vandaag gaan de FysioMatties in gesprek met Carlijn van Rooijen psychosomatisch fysiotherapeute in opleiding over pijn.  De ene pijn is heftiger dan andere pijn, vaak heeft dit met de ernst van weefselschade te maken. Pijn kan niet alleen verschillen in intensiteit maar ook op basis van tijdsduur en oorzaak. Normaal heb je pijn omdat je door je enkel gaat, of dat je je hand in het vuur steekt, of een sporter die “verzuurde” benen heeft en “door de pijn grens gaat” zoals in het gelijknamige boek van Lance Armstrong. Pijn heeft dan een belangrijke, alarmerende functie zodat je jouw enkel beschermt en je hand snel uit het vuur trekt in het geval van de sporter betekent dit dat hij tegen zijn fysieke en mentale limiet zit. Meestal dooft de pijn dan, in het geval van de enkel zal dat tussen de 6 en 12 weken duren en met je hand zal dat afhankelijk zijn van de weefselschade, de sporter is afhankelijk van de zwaarte van de inspanning. Dit noemen we acute pijn. Naast acute pijn kennen we ook chronische pijn. Dit is pijn die blijft bestaan ondanks dat er geen causaal verband is met de weefselschade. Chronische pijn heeft geen vitale functie zoals acute pijn. Chronische pijn kan in sommige gevallen iemands leven beheersen en leiden tot andere klachten als angst en depressies.
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Sep 16, 202043:29
Aflevering 16: 'Het overtraindheid syndroom'

Aflevering 16: 'Het overtraindheid syndroom'

Na 1 week Tour de France liggen de kaarten al aardig op tafel, Jumbo - Visma heeft zijn Azen en Joker al getrokken en leidt op dit moment de dans. Zoals afgelopen jaren doen we samen met collega’s en cliënten in de praktijk mee met het ED-tour spel. De vraag is dan ook of je echt verstand van wielrennen moet hebben om de Tour-poule te winnen? Ik verdenk een Fysiomattie er van dat hij op zijn zolderkamer Excel-sheets maakt met daarin kansberekeningen per etappe. Het afgelopen jaar heeft deze fysiomattie alles geleerd over statistiek, kansberekeningen, normaalverdelingen, correlaties en causale verbanden. Erg slim maar het voelt alsof hij op hoogtestage is geweest en met meer rode bloedcellen de strijd op de fiets met Theo en mij is aangegaan.

Ook dit kan echter niet goed blijven gaan, op den duur komt de man met de hamer en als ie er tegen verzet dan raakt ie mogelijk overreach. Overtraindheid kan overigens iedere wielrenner overkomen en treft niet alleen professionals. Helaas zijn wij door de jaren heen ervaringsdeskundige geworden op het gebied van overtraindheid. Hoe herken je overtraindheid en wat zijn de gevolgen hiervan? Luisteren naar je lichaam en naar onze ervaringen kan een hoop ellende voorkomen.
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Sep 09, 202045:55
Aflevering 15: 'In gesprek met Dr. Gert Kuijt'

Aflevering 15: 'In gesprek met Dr. Gert Kuijt'

Vandaag hebben we traumachirurg Dr. Gert Kuijt te gast in onze Podcast.  Dr. Kuijt heeft een zeer bijzonder en niet alledaags levensverhaal. Als zendelingszoon is hij in 1968 geboren in Papoea-Nieuw-Guinea. Terwijl wij hier in Nederland opgroeide in onze rubberen tegels paradijs, groeide hij op in de rimboe tussen de koppensnellers. Hij raakte naar eigen zeggen gefascineerd door de geneeskunde toen hij een medicijnman een kaak zag reconstrueren van een rib. Jaren later ging hij in Rotterdam geneeskunde studeren en kreeg hij aanzien als traumachirurg in het ziekenhuis en bij defensie. Hij wist in 2014 te promoveren aan de Universiteit van Maastricht over het onderwerp “Borstkanker”. Als traumachirurg bij defensie kreeg hij al snel de naam van witte wonderdokter na dat hij in Uruzgan een jongen op wonderbaarlijke wijze het leven had gered. Naast zijn functie als medisch directeur in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven volgde hij een studie aan de Harvard Business School. Naast zijn functies in het ziekenhuis stond hij mede aan de basis van ons bedrijf Fractury waarin we botbreuken en artrose behandelen. In die hoedanigheid hebben we menig discussie gevoerd. Dr. Kuijt weet mensen te inspireren en te verwonderen en we zijn dan ook erg dankbaar dat hij zijn ingrijpende verhaal bij ons komt vertellen.

Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Aug 26, 202001:39:56
Aflevering 14: 'Tour-poule en hitteprotocol'

Aflevering 14: 'Tour-poule en hitteprotocol'

In deze podcast een korte update over de stand van zaken rondom het coronavirus. Wat zien we hier in de praktijk bij de patiënten die besmet zijn geweest met het coronavirus, maar ook wat zijn de effecten in de wielercircus. Over 2 weken is het Grand Départ van de Tour de France, de FysioMatties hebben een eigen Tour-poule. Uiteraard gaan we nog niet teveel vertellen over wie we gaan selecteren, maar Theo verklapt alvast zijn favoriet voor de eindwinst. De afgelopen weken is er in Nederland een hittegolf geweest, we hebben een aantal sporters gezien met spierklachten na het sporten in deze hitte. We leggen uit wat er gebeurt tijdens het sporten in hitte en geven een aantal tips voor sporten in warme omstandigheden.Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Aug 19, 202047:37
Aflevering 13: 'In gesprek met Joep Bartels'

Aflevering 13: 'In gesprek met Joep Bartels'

In deze podcast bevinden we ons op een bijzondere locatie, namelijk bij Academy Bartels. Hier gaan we in gesprek met gedreven ondernemer en duizendpoot Joep Bartels. Hij vertelt over zijn vrouw Tineke en dochter Imke. Hoe topsport en de Olympische Spelen centraal staan in hun familie. Daarnaast bespreken we zijn passie voor paardrijden en zijn fiets.

Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Aug 15, 202001:18:28
Aflevering 12: 'In gesprek met bondscoach veldrijden en mountainbiken, Gerben de Knegt

Aflevering 12: 'In gesprek met bondscoach veldrijden en mountainbiken, Gerben de Knegt

Gerben de Knegt, bondscoach bij de KNWU van de veldrijders en mountainbikers was zelf in 1993 de eerste Nederlandse mountainbiker die een medaille op het WK wist te winnen. In de lijn der verwachtingen waren de Olympische ambities hoog. Echter door blessures en andere keuzes is hij nooit als sporter afgevaardigd naar de Spelen. 2020 zou het dan toch gebeuren, niet als sporter maar als bondscoach zou hij naar Tokio gaan, maar een virus zorgde ervoor dat de ambities met een jaar opgeschoven worden. Luister naar dit openhartige gesprek met bondscoach Gerben de Knegt.
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Jul 16, 202059:55
Aflevering 11: 'In gesprek met The FysioGuitar Man'

Aflevering 11: 'In gesprek met The FysioGuitar Man'

Wederom een gast in deze aflevering. Het is niemand minder dan Jorran van der Heijden, collega fysiotherapeut en voormalig Nederlands kampioen long-distance oriëntatielopen. We hebben het met Jorran over zijn hobby's en over zijn kijk op het vak fysiotherapie. Hoe de praktijk uitgegroeid is van een garage van 36m2 naar een praktijk met 8 behandelkamers, 2 oefenzalen en 7 fysiotherapeuten. Als verrassing had Jorran zijn gitaar meegenomen en speelt hij één van de nummers van zijn favoriete band AC/DC. Sinds podcast 5 is de 'blacklist' van Bart alleen nog maar langer geworden, nu ook de plaatselijke atletiekvereniging het gemunt heeft op zijn Strava segmenten zal hij vol aan de bak moeten om deze weer terug te veroveren. Afgelopen weekend heeft Patrick er werk van gemaakt om zijn creativiteit te verbeteren, in deze podcast is te beluisteren met welke 'spannende' activiteit hij dit gedaan heeft.
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Jul 08, 202039:49
Aflevering 10: 'Sportdiëtiek'

Aflevering 10: 'Sportdiëtiek'

De FysioMatties gaan vandaag in gesprek met (top)sportdiëtist Rob van der Werf. In het gesprek voel je duidelijk de gezamenlijke passie voor de wielersport. We gaan dan ook diep in op brandstof die ons lichaam nodig heeft om een prestatie te leveren. "Goede voeding kan van een gemiddelde sporter een topsporter maken, of was het nu; slechte voeding kan een topsporter wel gemiddeld maken?" Dit en nog veel meer tijdens deze podcast!!
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;


Jul 02, 202001:00:35
Aflevering 9: "de power van krachttraining"

Aflevering 9: "de power van krachttraining"

In deze 9e podcast staat krachttraining centraal. Hoe gebruiken we dit binnen de fysiotherapie en sportrevalidatie, maar ook wat zijn onze eigen ervaringen met krachttraining. De podcast is de generale repetitie voor Patrick zijn eindexamen MSc sportfysiotherapie. De Fysiomatties leggen hem het vuur aan de schenen. Daarnaast zullen ook de medisch fitness en het testen van de van  Lotto-Jumbo (het huidige Jumbo-Visma) de revue passeren.
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Jun 24, 202047:46
Aflevering 8: 'Persoonlijkheidsprofielen'

Aflevering 8: 'Persoonlijkheidsprofielen'

Collega kinderfysiotherapeut Aukje de Hair is te gast in de Fysiomatties podcast. De Fysiomatties gaan met haar in gesprek over allerlei zaken zoals onder andere persoonlijkheid. Hierin komen we er achter waarom Theo zo'n vinnig manneke is, dat het karakter van Patrick overeen komt met Vin Diesel en Bart leeft weer eens in zijn eigen wereld als fictieve superheld. Hoe verschillend we ook zijn, we kunnen absoluut niet zonder elkaar.
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Jun 17, 202048:06
Aflevering 7: 'Het medische mirakel van Reusel'

Aflevering 7: 'Het medische mirakel van Reusel'

In deze podcast gaat het over de winnaar van Parijs-Roubaix in 2016. Een overwinning met een verhaal met een vliegende start van een nieuw bedrijf als gevolg. Hoe is het Fractury vergaan? De nieuwe locatie met de naam 'Stella Maris' maakt het sprookje compleet. Bart vertelt een verhaal over de achtergrond van onze locatie. Mathew Hayman was niet de eerste die voor het herstel van een breuk helemaal naar Reusel af is gereisd.

Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar;

Sportcommentaar van NOS en Sporza

Jun 10, 202037:57
Aflevering 6: 'Suppletie en doping'

Aflevering 6: 'Suppletie en doping'

Onder het genot van een glaasje rode bietensap worden verschillende vormen van suppletie en doping besproken. Als fiets-fanaten maar vooral als sportfysiotherapeuten krijgen we hier regelmatig mee te maken. We bediscussiëren verschillende vormen van suppletie en doping. Wat zijn onze persoonlijke en professionele ervaringen hiermee! Het gebruik van bepaalde supplementen is niet vanzelfsprekend en kan een averechtse werking hebben bij verkeerd gebruik, vandaar dat we jullie mee nemen in de fysiologische werking van bepaalde stoffen. Met als achterliggende boodschap denk altijd goed na wat je gebruikt, hoeveel, hoe vaak en waarom je iets gebruikt.Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial  (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar

May 27, 202049:23
Aflevering 5: 'Trainingsplatforms'

Aflevering 5: 'Trainingsplatforms'

In deze podcast draait het om de schoenen van M.J. en nemen we u mee in de wereld van de trainingsplatforms Zwift, Strava en Virtuagym. Zowel vanuit onze eigen ervaringen als sporters als vanuit de vraag de we van Reuselsport kregen omtrent het trainen tijdens het coronatijdperk. Daarnaast wordt de mysterieuze 'blacklist' van Bart Air Damen besproken.

Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial  (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar

May 20, 202045:28
Aflevering 4: 'Moderne artrose behandeling'

Aflevering 4: 'Moderne artrose behandeling'

De podcast is bij een enkeling onder ons naar zijn hoofd gestegen, ster allures zorgen voor een eigen fiets-kledinglijn, PV Vegan cyclist. We hebben een vraag van een luisteraar waarmee we de diepte ingaan. Een jonge gymleraar met post-traumatische artrose van zijn enkel. Wat betekent dit voor zijn werk, is hier iets aan te doen en wat zijn de alternatieven?
Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial  (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar

May 06, 202033:52
Aflevering 3: 'Coronatijdperk update'
Apr 29, 202027:23
Aflevering 2: 'Wielerverhalen'
Apr 24, 202022:22
Aflevering 1: 'Het leven van een fysiotherapeut in het Coronatijdperk'

Aflevering 1: 'Het leven van een fysiotherapeut in het Coronatijdperk'

Tijdens deze podcast stellen we onze vaste gasten Theo Eltink, Bart Damen en Patrick Verhagen aan u voor. We geven een kijkje in het leven van een fysiotherapeut in de tijd dat het Corona-virus door ons land raast. Wat is er voor ons veranderd, zowel privé als op de werkvloer? Wat doet dit met onze dynamiek? Daarnaast gaan we u meenemen wat straks de rol is van de fysiotherapeut bij mensen die het Covid-19 virus door hebben gemaakt en hierdoor op de IC terecht zijn gekomen. Ondertussen heeft de eerste patiënt zich al gemeld bij de praktijk na zijn opname op de IC. Onze eerste ervaringen hiermee zullen besproken worden.


Music: See You Later by Pitx (c) copyright 2008 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial  (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/Pitx/17154 Ft: Fireproof Babies, Bmccosar

Apr 22, 202037:07