Skip to main content
Spotify for Podcasters
Uit de Kunst

Uit de Kunst

By Galerie Bart

Podcast Uit de Kunst belicht de verschillende facetten van de hedendaagse kunstwereld. Voor velen is deze wereld onbekend en geheimzinnig terrein. Uit de Kunst waagt een poging om de kunstwereld te demystificeren. Onderwerpen die aan bod komen: het maakproces van kunstenaars en het verbeelden van maatschappelijke onderwerpen, het verzamelbeleid van een bedrijfscollectie, de veranderende positie van galeries in de kunstwereld en het oprichten van een gloednieuw museum. Geert Vlieger en Galerie Bart nodigen gasten uit die op eigen wijze iets bijdragen en vertellen over het belang van kunst.
Available on
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#Summer Special: Pleuni van den Udenhout, Stefanie Janssen, Sjaron Minailo en Charlotte Thomas

Uit de KunstAug 19, 2021

00:00
27:36
#Summer Special: Pleuni van den Udenhout, Stefanie Janssen, Sjaron Minailo en Charlotte Thomas

#Summer Special: Pleuni van den Udenhout, Stefanie Janssen, Sjaron Minailo en Charlotte Thomas

Uit de Kunst is terug met een zomerintermezzo, en niet zomaar een: het is een special! In deze aflevering gaan Pleuni van den Udenhout en co-host Charlotte Thomas in gesprek met vocalist, componist en artistiek directeur Stefanie Janssen en regisseur Sjaron Minailo over de rol van opera in het culturele landschap en hun nieuwste creatieve kindje ‘Undine’, de eerste animatie-opera van Nederlandse bodem. ‘Undine’ gaat over een aan plastic verslaafde zeemeermin die in de stad belandt, op zoek naar haar dagelijkse shot. Ze zwemt heen en weer tussen een aquarium en een watertuin en verstoort het sombere bestaan ​​van een vrouw en een excentrieke filosoof die boven haar woont. De twee raken geobsedeerd door de zeemeermin; hij wil haar hebben, en zij wil haar zijn. De zeemeermin geldt hier als een krachtig symbool van de ontwrichting van een somber leven.

Aug 19, 202127:36
#05: Jannemarein Renout, kunstenaar
May 12, 202138:45
#04: Denise de Boer, projectdirecteur Kunstmuseum Flevoland

#04: Denise de Boer, projectdirecteur Kunstmuseum Flevoland

In aflevering 4 gaat Geert Vlieger samen met co-host Charlotte Thomas in gesprek met Denise de Boer, projectdirecteur en kwartiermaker van het nieuw op te richten Kunstmuseum Flevoland. Dit in de 5e stad van Nederland: Almere. In de gehele provincie is nog geen écht kunstmuseum en Denise is aangesteld om dit te veranderen. Hoe vlieg je zo een monsterklus aan? Begin je met rondrijden in een auto, op zoek naar de perfecte lap grond voor een nieuw gebouw? Het tegendeel is waar zo zal Denise vertellen.

May 05, 202141:40
#03: Henk Wildschut, fotograaf

#03: Henk Wildschut, fotograaf

In aflevering 3 gaat Geert Vlieger samen met co-host Niek de Brabander in gesprek met Henk Wildschut, fotograaf. Henk is voor de tweede keer gevraagd invulling te geven aan het roemruchte Document Nederland van het Rijksmuseum. In deze solo-expositie die vanaf oktober 2021 te zien zal zijn, brengt Henk Nederland ten tijde van COVID-19 in beeld. In het interview worden alvast enkele foto’s van de tentoonstelling in wording besproken. Aan de hand van dit nog niet gepubliceerd beeldmateriaal omschrijft Henk wat we zien en wat we niet zien. Want ook al lijkt een foto zo objectief, de kleinste nuances kantelen de mening zo demonstreert Henk.
Meer informatie over de aanstaande expositie in het Rijksmuseum tref je hier: https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/henk-wildschut

Apr 28, 202137:36
#02: Sheila Verdegaal, Gallery Manager Galerie Ron Mandos

#02: Sheila Verdegaal, Gallery Manager Galerie Ron Mandos

In aflevering 2 gaat Geert Vlieger samen met co-host Merel de Kok in gesprek met Sheila Verdegaal, sinds drie jaar Gallery Manager bij de Amsterdamse Galerie Ron Mandos. Deze galerie valt op met de internationaal gerenommeerde kunstenaars die ze representeren, denk aan Hans Op de Beeck, Levi van Veluw en Erwin Olaf. Ook in COVID-tijd is Galerie Ron Mandos even toegankelijk als toonaangevend. Hun online présence is namelijk ook thuis een lust voor het oog. De groep volgers is daardoor naar eigen zeggen gegroeid en dat is, zelfs nu, ook terug te zien in de verkopen. Het gaat goed. Het doet je bijna afvragen of er in de toekomst nog wel een fysieke galerie nodig is?

Apr 21, 202134:59
#01: Joyce Dunki Jacobs, curator DELA kunstzaken

#01: Joyce Dunki Jacobs, curator DELA kunstzaken

In deze eerste aflevering gaat Geert Vlieger samen met co-host Merel de Kok in gesprek met Joyce Dunki Jacobs, curator bij DELA kunstzaken. De coöperatie draagt elkanders lasten is marktleider in de Benelux wat betreft uitvaarten en alles daaromheen. Joyce is 10 jaar geleden aangenomen om een eigen kunstcollectie op te bouwen. In meer dan 40 locaties hangen of staan inmiddels zo'n 600 werken met als doel nabestaanden troost te bieden, te inspireren of uit te nodigen voor een gesprek. De werken zijn toegankelijk voor een grote en uiteenlopende groep bezoekers, die zo vermoedelijk onverwachts in aanraking komen met kunst.

Apr 14, 202129:21
#00: Uit De Kunst (Trailer)

#00: Uit De Kunst (Trailer)

Welkom bij de trailer van deze 5-delige podcastserie: Uit de Kunst. In deze serie gaat Geert Vlieger samen met verschillende co-hosts in gesprek met gasten die allen een bijzondere positie innemen binnen de kunst. Alle gasten zorgen voor kunst, in de galeries en musea, maar strijden tegelijkertijd ook voor de laagdrempelige toegankelijkheid ervan. Vanaf 15 april 2021 is aflevering 1 met Joyce Dunki Jacobs, curator van DELA kunstzaken, te beluisteren in je favoriete podcastapp. Uit de Kunst is mede mogelijk gemaakt door Galerie Bart, een heerlijk frisse Galerie aan de Amsterdamse Elandsgracht.

Apr 07, 202103:15
Pilot episode: Lawrence J. Bailey, artist

Pilot episode: Lawrence J. Bailey, artist

In podcast Uit de Kunst's first try-out episode, Geert Vlieger and co-host Krista Jongsma speak with the UK born, Amsterdam based, multidisciplinary artist Lawrence James Bailey. It is the ambiguous non-places that interest Lawrence James Bailey. Whereas in his earlier work he focused on the border area between city and countryside and the rugged no man’s land that typifies this transitional zone, this summer he is looking for the urban wilderness of Amsterdam. ‘The city is human territory, entirely designed and organized, and yet weeds still grow between the paving stones. I am searching for the often unnoticed places where culture and nature collide or merge into one another in a messy limbo.’

During the summer, Lawrence has been transforming Galerie Bart into a research centre where he collects materials and arranges them in relation to one another, makes drawings and textile works and shows the results. A place that is a cross between a studio and an exhibition space, while also being the base from which he explores the city on his bicycle.

• • •

In de eerste try-out aflevering van podcast Uit de Kunst, spreken Geert Vlieger en co-host Krista Jongsma met de in het Verenigd-Koninkrijk geboren, in Amsterdam gevestigde, multidisciplinaire kunstenaar Lawrence James Bailey. Het zijn de dubbelzinnige 'non-plaatsen' die Lawrence James Bailey interesseren. Waar hij zich in zijn eerdere werk concentreerde op het grensgebied tussen stad en platteland en het ruige niemandsland dat deze overgangszone typeert, ging hij deze zomer op zoek naar de stedelijke wildernis van Amsterdam. ‘De stad is menselijk territorium, volledig ontworpen en georganiseerd, en toch groeit er nog steeds onkruid tussen de straatstenen. Ik ben op zoek naar de vaak onopgemerkte plekken waar cultuur en natuur in een rommelige limbo botsen of in elkaar overvloeien.'

Gedurende de zomer heeft Lawrence Galerie Bart omgetoverd tot een onderzoekscentrum waar hij materialen verzamelt en in relatie tot elkaar plaatst, tekeningen en textielwerken creëert en de resultaten tentoonstelt. Een plek die een kruising vormt tussen een atelier en een tentoonstellingsruimte, maar ook de uitvalsbasis is van waaruit hij op de fiets de stad verkent. De voertaal van deze eerste aflevering is Engels.

Sep 28, 202031:43