Skip to main content
Spotify for Podcasters
Geloven en opvoeden

Geloven en opvoeden

By CGJO Geloofsopvoeding

Geloven en opvoeden: kan dat samengaan? Wat zijn do's en dont's als het gaat over het overdragen van je geloof aan je kinderen? In deze podcast gaan we samen met experts en ervaringsdeskundigen op zoek naar antwoorden en proberen we je zoveel mogelijk praktische tips mee te geven.
Currently playing episode

Afl. 12: Pesten

Geloven en opvoedenDec 05, 2022

00:00
33:20
Afl. 12: Pesten

Afl. 12: Pesten

Waarom is pesten zo'n ongemakkelijk onderwerp? Welke rollen zijn er in een pestsituatie en hoe ga je daarmee om? Wat kun je doen als docent of jeugdleider als je merkt dat er gepest wordt? En wat kun je als ouders doen? Onze gast Carla Meijer werkt als trainer bij stichting Chris en Voorkom! en geeft in deze aflevering concrete tips om hier mee om te gaan. Wat wat doe je met de klasse-app? En ze legt uit wat de vijf talen van de liefde hiermee te maken hebben. En heeft Carla echt rotzooi in de rugzak van een klasgenoot gegooid?

Dec 05, 202233:20
Afl 11: Hoe vertel je aan kinderen over het geloof?

Afl 11: Hoe vertel je aan kinderen over het geloof?

Hoe werkt geloofsopvoeding bij kinderen? Kun je bij baby’s al wat doen? En wat is er eigen aan geloofsopvoeding bij kleuters? Waarom moet je bij 8 jarigen grenzen stellen? In deze aflevering praat presentator Jenne  Minnema met oud-kerkpunt jeugdwerkadviseur, moeder en oma Petra Kiks en collega Gerrianne Smit. Samen ontdekken ze waarom eerlijkheid zo belangrijk is. En hoe ga je om met verschillende leerstijlen? En wat gebeurt er met dat 10 jarige jongetje dat van zijn moeder maar 2 keer naar catechese hoefde toen hij teamcaptain was?

Dec 05, 202227:27
Afl 10: Hoe kunnen thuis en de kerk elkaar ondersteunen in de geloofsopvoeding?

Afl 10: Hoe kunnen thuis en de kerk elkaar ondersteunen in de geloofsopvoeding?

Dit lijkt misschien een beetje een rare vraag. Kerk en thuis lijken soms  2 aparte geloofsgemeenschappen die los van elkaar bewegen. "Niet  handig" zegt onze gast Martine Versteeg (zelf moeder van 2) in deze aflevering. "Kerk en thuis kunnen beter een bondgenootschap sluiten". In deze podcast legt ze uit wat ze hiermee bedoeld. En waarom zijn er kerken die stoppen met kinderwerk? Wat is het risico als kerkelijk jeugdwerk een heel andere cultuur heeft dan het volwassen deel? Samen met collega jeugdwerkadviseur Arjen Uil praat presentator Jenne Minnema hierover door met Martine in deze podcast. En heeft zij echt tijdens de coronaperiode bij haar thuis een kind gedoopt?

Dec 05, 202232:09
Afl 9: emoties in je gezin en jeugdwerk

Afl 9: emoties in je gezin en jeugdwerk

Hoe ga je goed om met de soms sterke emoties in je gezin? En bij jezelf? Waarom beleven jongeren emoties extremer dan volwassenen? En waarom helpt een knuffel of stoeien dan? In deze aflevering gaat presentator Jenne Minnema in gesprek met collega Sanne Rabius en jeugdwerker én jeugdwerkadviseur Anko Oussorren van Kerkpunt. Hij vertelt over zijn eigen gezin, zijn werk als jeugdwerker en hoe emoties daar een rol  spelen. Daarnaast heeft hij nog meer praktische tips. En die verkering: was die nu wel of niet weer aan na drie maanden?

Dec 05, 202230:17
afl 8: de goed genoeg ouder

afl 8: de goed genoeg ouder

Wanneer doe je het goed genoeg als ouder? Kan dat eigenlijk wel? Wanneer leg je de lat te hoog of te laag? In deze podcast gaat presentator Jenne Minnema in gesprek met collega  jeugdwerkadviseur Sanne Rabius en schrijfster Willemijn de Weerd. Zij schreef het boek 'de goed genoeg ouder', waarin ze praktische tips geeft over grenzen stellen, omgaan met de verschillende leeftijdsfases en nog veel meer. En waarom is het gezond om te leren? En wat heeft dit allemaal te maken met rum-rozijnen?

Dec 05, 202230:52
Afl 7: De rol van de vader in een gezin

Afl 7: De rol van de vader in een gezin

Welke rol hebben vaders in een gezin? Ervaren we moeders niet stiekem  als belangrijker? En wat voor een rol kunnen vaders überhaupt spelen? Hoe ga je om met idealen versus de weerbarstige praktijk? In deze aflevering praat presentator Jenne Minnema met collega en startende vader Arjen Uil en met CHE docent  en ruim ervaren vader van 4 kinderen Roelf van Herwijnen. Hoe bewaak je de grens tussen regels en vrijheid? En zijn er dingen die je beter al tijdens de zwangerschap kunt bespreken? En wat heeft je eigen verleden voor invloed?

Dec 05, 202233:14
Afl 6: Geloven met een beperking

Afl 6: Geloven met een beperking

Kunnen jongeren met een verstandelijke beperking geloven? En zo ja: hoe werkt dat dan? Jose Korsaan liep een aantal jaren geleden tegen deze vragen aan toen een meisje met verstandelijke beperking belijdenis wilde doen. Daarnaast bleek er voor deze doelgroep ook geen methode voor belijdeniscatechese te bestaan. Jose ging hiermee aan de slag en leerde een aantal dingen die ze graag met ons wil delen. Presentator Jenne  Minnema praat hierover met haar en ook met oud CGJO stagiair Sanne Rabius die al jaren PGB werk doet met mensen met een beperking. Of kunnen we ze beter anders noemen?

Dec 05, 202229:49
Afl 5: Hoe ga je om met ziekte in je gezin?

Afl 5: Hoe ga je om met ziekte in je gezin?

Vijf jaar geleden stond het gezin van Corien Rietberg ineens op z'n kop toen zij ineens ernstig ziek werd. Wat komt er dan op je af? En hoe ga je daarmee om als gezin? En welke rol speelt God hierin? Corien vertelt vanuit haar eigen ervaring én geeft vanuit haar praktijk als coach voor gezinnen praktische tips en adviezen. Daarnaast praat presentator Jenne Minnema met oud CGJO stagiair Sanne Rabius. In haar jeugd werd haar  vader ernstig ziek en ook dat had de nodige impact. Kun je sterker uit zo'n periode komen en zo ja: hoe?

Dec 05, 202227:57
afl 4: Seksualiteit

afl 4: Seksualiteit

Waarom is seksualiteit zo'n beladen onderwerp? Wat zegt de Bijbel  hierover? En seks voor het huwelijk: hoe praat je daarover met je  tieners? In deze podcast praat presentator Jenne Minnema met  oud stagiair Sanne Rabius en Raise-up oprichtster Wietske Noordzij.  Beiden hebben veel ervaring met het bespreekbaar maken van dit  onderwerp. En wat heeft bijna een kanaal inrijden te maken met seks?

Dec 05, 202231:55
afl 3: Dopen en de eerste jaren

afl 3: Dopen en de eerste jaren

Kun je al iets doen met geloofsopvoeding bij 0-3 jarigen? En waarom zou  je een baby laten dopen? Hoe geef je de doop een goede plek in je gezin? Deze en nog meer vragen bespreekt presentator Jenne Minnema in de laatste podcast van dit seizoen met oud-collega Kasper van Helden en Margreet van de  Berg. Margreet is gezinswerker bij het LCJ, onze con-collega's uit de CGK kerken. Zij heeft veel ervaring met geloofsopvoeding in gezinnen en heeft ook enkele mooie anekdotes. Kasper vult daarin aan. En is het verhaal over de toerustingsavond waar of een  sprookje?

Dec 05, 202231:37
Afl 2: Opa en oma

Afl 2: Opa en oma

Wanneer ben je een goede opa of oma? In deze aflevering praat presentator Jenne Minnema met collega Kasper van Helden én de enige echte 'CGJOma' Marjan Rozema. Hoe is zij oma? En hoe ga je als kinderen om met je ouders als die andere dingen in de opvoeding willen als jij? Wat als je kinderen niet geloven? Ga je dan Bijbellezen met je kleinkinderen?

Dec 05, 202227:15
Afl 1: Geloof thuis

Afl 1: Geloof thuis

In deze aflevering van de CGJO opvoedingspodcast praat presentator Jenne Minnema met collega Kasper van Helden en Ingrid Plantinga. Ingrid is werkzaam bij het toerustingscentrum Gereformeerde Kerken en auteur van diverse (kinder)boeken en publicaties rondom geloofsopvoeding. Samen bespreken ze de vraag hoe je in je eigen opvoeding thuis vorm kunt geven aan geloofsopvoeding en geven ze praktische tips hoe je dat op een goede manier kan doen. Hoe perfect moet je zijn als ouders? En wanneer is je geloofsopvoeding geslaagd?

Dec 05, 202230:31