Skip to main content
Spotify for Podcasters
Gezonde School, de podcast

Gezonde School, de podcast

By Gezonde School

Hoe kunnen scholen bijdragen aan de fysieke en psychische gezondheid van hun leerlingen of studenten? In ‘Gezonde School, de podcast’ gaat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga op onderzoek. Hij bezoekt scholen en spreekt met experts. Deze podcast is speciaal bedoeld voor professionals in het onderwijsveld en een initiatief van Gezonde School - een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Geef je mening over de serie: forms.gle/C7e2xKScztdbN394A
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Pocket Casts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Aflevering 4: Inclusiviteit

Gezonde School, de podcastFeb 01, 2022

00:00
34:50
Bonus

Bonus

In deze bonusaflevering blikt podcastmaker Maarten Dallinga terug op de afleveringen en kijkt hij met verschillende sprekers vooruit. Je hoort studenten Jesse en Mike; zij volgen niet alleen de pabo, maar aan de Hogeschool Leiden ook de post-hbo Specialist Sportieve en Gezonde School. Wat viel deze leerkrachten van de toekomst op aan de afleveringen? Ook praat Maarten met Esmeralda Bernard van VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en bezoekt hij voor een laatste maal de familie Huisman in Barendrecht. ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Redactie: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven, eindmixage: Mathijs Duringhof. 

Apr 19, 202227:37
Aflevering 12: Pesten

Aflevering 12: Pesten

Er bestaan tientallen antipestprogramma’s, maar wat kun je als onderwijsprofessional nu het beste doen om pesten te voorkomen? En wat doe je als het mis gaat? Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt in deze aflevering met socioloog en ‘antipestprofessor’ René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook bezoekt hij basisschool Prins Constantijn in het Twentse Goor, waar ze werken met antipestprogramma KiVa. ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Redactie: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven, eindmixage: Mathijs Duringhof. 

Apr 12, 202236:49
Aflevering 11: Bewegen en sport

Aflevering 11: Bewegen en sport

Hoe kun je er als onderwijsprofessional voor zorgen dat leerlingen en studenten meer gaan bewegen? Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt in deze aflevering met bewegingswetenschapper Amika Singh van het Mulier instituut in Utrecht. Ook bezoekt hij basisschool De Casembroot in Sint-Annaland (Zeeland), waar ze de hele dag door aandacht besteden aan bewegen - óók tijdens de lessen rekenen en taal (bewegend leren). Link naar de e-learningmodule, die genoemd wordt door Amika Singh: https://www.activateyourclass.eu/e-learning/ ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Redactie: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven, eindmixage: Mathijs Duringhof.

Apr 05, 202231:47
Aflevering 10: Natuur

Aflevering 10: Natuur

Wat betekent natuur voor de gezondheid van leerlingen en studenten? En wat kunnen professionals in en rond het onderwijs op dit gebied betekenen? Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt in deze aflevering met Vincent van der Veen, expert kind en natuur bij IVN Natuureducatie. Ook bezoekt hij basisschool ’t Echtenest in het Drentse Echten, waar groen een prominente rol speelt en veel buitenonderwijs gegeven wordt. ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Redactie: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven, eindmixage: Mathijs Duringhof. 

Mar 15, 202234:18
Aflevering 9: Kunst & cultuur en gezondheid

Aflevering 9: Kunst & cultuur en gezondheid

Hoe belangrijk is kunst en cultuur voor de gezondheid van leerlingen en studenten? En wat kunnen onderwijsprofessionals op dit gebied doen? Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt in deze aflevering met Ronald Kox van Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Ook bezoekt hij Mytylschool Prins Johan Friso in het Groningse Haren, waar VSO-leerlingen kunstonderwijs volgen. ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Redactie: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven, eindmixage: Mathijs Duringhof. 

Mar 08, 202232:45
Aflevering 8: Middelengebruik

Aflevering 8: Middelengebruik

Wat kunnen professionals in en rond het onderwijs het beste doen op het gebied van middelengebruik? Hoe ga je met leerlingen of studenten in gesprek over bijvoorbeeld alcoholgebruik, drugs of roken? Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt in deze aflevering met Simone Onrust van het Trimbos-instituut, expert op het gebied van jongeren en middelengebruik. Ook bezoekt hij Compaen VMBO in Zaandam, waar een klas meedoet aan de Smoke Free Challenge. ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Redactie: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven, eindmixage: Mathijs Duringhof. 

Mar 01, 202232:16
Aflevering 7: Relaties en seksualiteit deel II

Aflevering 7: Relaties en seksualiteit deel II

Wat kunnen professionals in en rond het onderwijs het beste voor hun leerlingen of studenten doen op het gebied van relaties en seksualiteit? Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt in dit tweede deel van een tweeluik met pedagoog Belle Barbé, expert op het gebied van seksuele opvoeding. Ook bezoekt hij Montessori Sterrenschool Geerstraat in Vaassen. Op de basisschool volgen leerlingen uit groep 7 en 8 de zogeheten KickFit-training van orthopedagoog Bettie Bolderink. ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Redactie: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven, eindmixage: Mathijs Duringhof. 

Feb 22, 202231:13
Aflevering 6: Relaties en seksualiteit deel I

Aflevering 6: Relaties en seksualiteit deel I

Wat kunnen professionals in en rond het onderwijs het beste voor hun leerlingen of studenten doen op het gebied van relaties en seksualiteit? Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt in dit eerste deel van een tweeluik met pedagoog Martje Heerkens van Stichting School en Veiligheid. Ook bezoekt hij ROER College Schöndeln in Roermond. Deze middelbare school doet, om aandacht te vragen voor seksuele en genderdiversiteit, mee aan Paarse Vrijdag. ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Redactie: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven, eindmixage: Mathijs Duringhof. 

Feb 15, 202235:24
Aflevering 5: Ingrijpende gebeurtenissen

Aflevering 5: Ingrijpende gebeurtenissen

Hoe kunnen professionals in en rond het onderwijs het beste reageren op ingrijpende gebeurtenissen die leerlingen en studenten treffen, zoals een ramp of plotselinge dood? Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt in deze aflevering met crisisadviseur Ine Spee, die al jaren scholen helpt. Zij werkt voor Stichting School en Veiligheid en ARQ IVP. Ook bezoekt Maarten een schakelklas van basisschool De Regenboog in Zoetermeer. De vluchtelingenkinderen volgen wekelijks een TeamUp-sessie, een initiatief van Save the Children, Unicef en War Child. Doel is om met spel en muziek het welbevinden van deze kwetsbare leerlingen te vergroten. ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Redactie: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven, eindmixage: Mathijs Duringhof. 


Feb 08, 202230:24
Aflevering 4: Inclusiviteit

Aflevering 4: Inclusiviteit

Wat kunnen professionals in en rond het onderwijs doen om inclusiviteit op school en daarbuiten te stimuleren? En wat is inclusiviteit eigenlijk? Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt in deze aflevering met onderwijssocioloog Iliass El Hadioui, lid van de Onderwijsraad en programmaleider bij De Transformatieve School. Ook volgt Maarten bovenbouwleerlingen van middelbare school Greijdanus in Zwolle, die bij Globi in Utrecht een tweedaags programma rond inclusiviteit bijwonen. ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Redactie: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven, eindmixage: Mathijs Duringhof. 

Feb 01, 202234:50
Aflevering 3: Schermgebruik

Aflevering 3: Schermgebruik

Wat kunnen professionals in en rond het onderwijs doen om gezond schermgebruik van leerlingen en studenten te stimuleren? Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt in deze aflevering met deskundige Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd & Media. Ook bezoekt hij Mediacollege Amsterdam, waar studenten werken aan een project rondom schermgebruik en les krijgen over dit onderwerp. ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Redactie: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven, eindmixage: Mathijs Duringhof. 

Jan 25, 202230:60
Aflevering 2: Gezonde voeding

Aflevering 2: Gezonde voeding

Hoe kunnen professionals in en rond het onderwijs bijdragen aan een gezond voedingspatroon van leerlingen en studenten? Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt in deze aflevering met gedragsdeskundige Roel Hermans (zie ook zijn eigen podcastserie 'LeefstijlLab'). Ook bezoekt hij OBS De Striepe in Oldeholtpade (Friesland). Alle klassen doen mee aan het Nationaal Schoolontbijt. ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Redactie: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven, eindmixage: Mathijs Duringhof. 

Jan 18, 202235:06
Aflevering 1: Mentale gezondheid

Aflevering 1: Mentale gezondheid

Wat kunnen professionals in en rond het onderwijs doen voor het welbevinden van leerlingen en studenten? Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt in deze aflevering met Gonneke Stevens, universitair hoofddocent bij Interdisciplinaire sociale wetenschap aan de Universiteit Utrecht. Ook bezoekt hij Nova College Beverwijk, een mbo waar jongeren worden begeleid die tijdelijk geen opleiding volgen en extra aandacht nodig hebben. ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl; reacties: info@gezondeschool.nl. Redactie: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven, eindmixage: Mathijs Duringhof. 

Jan 11, 202231:09
Trailer

Trailer

Hoe kunnen scholen bijdragen aan de fysieke en psychische gezondheid van hun leerlingen? In ‘Gezonde School, de podcast’ gaat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga tien afleveringen lang op onderzoek. Hij bezoekt scholen en spreekt met experts. De eerste aflevering verschijnt dinsdag 11 januari 2022. Deze podcast is speciaal bedoeld voor professionals in en rond het onderwijs en een initiatief van Gezonde School - een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl.

Dec 27, 202102:16