
GigWatch-podden
By GigWatch
Podden görs av Gigwatch. Läs mer på www.gigwatch.se

GigWatch-poddenMay 24, 2023

Facklig fågelfotograf

Arbetsrättslig privatdetektiv (gäst: Daria Bogdanska)
Jacob och Filippa har tagit tåget ner till Malmö för att träffa Daria Bogdanska. Daria är mest känd som serietecknare, men hon har också jobbat många år som cykelbud – före gigplattformarnas intåg. Idag är hon konsult och arbetar med att upptäcka kriminella arbetsgivare.
Vi pratar om när Daria och hennes kollegor startade en egen försäkringskassa, att starta och arbeta i ett kooperativ, slavdrivare i Möllans restaurangbransch, varför EU riskerar att öka gigifieringen på arbetsmarknaden, och mycket mer.
Tack till Radio åt alla för studiolån!

Giglord som pojkvän
Jacob, Linnea och Pontus pratar om hemmafruar som arbetskritiker, sugifieringen av Millennial-livsstilen och diskuterar logistikens makt med bakgrund i lokförarstrejker och taxidemonstrationer.
Saker vi pratar om:
Israa, 25, visar masspublik livet som hemmafru
Jasper Bernes: Logistics, Counterlogistics and the Communist Prospect

Jubileumspodd (live på Kafé 44)
Avsnitt 50 av Gigwatchpodden är här! Vi firade genom att spela in live på Kafé 44 i Stockholm. Det här monsteravsnittet med 3 inslag och 4 gäster är resultatet.
I första inslaget pratar Linnea och Anton från Gigwatch med Pelle Sunvisson från Solidariska Byggare och John van Dinther från Taxiunionen – två av de snabbast växande initiativen i Stockholms arbetarrörelse. Vi pratar organisering av migrantarbetare och facklig kamp på den nya arbetsmarknaden.
I kvällens andra inslag pratar Jacob och Linnea från Gigwatch med ekonomihistorikern Rasmus Fleischer om varför internet suger. Vi tar avstamp i Cory Doctorows text Tiktok's Enshittification och pratar om varför din facebook-feed plötsligt fyllts med innehåll av typen "mongolisk bonde wokar grus".
Under den sista punkten pratar Felix, Astrid och Mina från Gigwatch med Rojin Pertow, chefredaktör för Galago och punksångare, om AI och konsten. Hotas musiken av de nya AI-tjänsterna?
Tack till alla poddgäster och funktionärer som hjälpte oss att göra livepodden, festen och avsnittet möjligt!
Tider:
[00:09:25] Inslag 1, med John van Dinther och Pelle Sunvisson
[01:00:26] Inslag 2, med Rasmus Fleischer
[01:31:40] Inslag 3, med Rojin Pertow
Tidigare avsnitt med gästerna:
Rasmus Fleischer: After work-DJ för hundra år sen (augusti 2022)
Pelle Sunvisson: Hemsnickrad moral (mars 2022)
Taxiunionen (Omid Sakhdari): Utelåst av Uber (december 2022)

Inte alla clowner (frågeavsnitt)
Går det att bygga kooperativa plattformar i gigekonomin? Vilka jobb står näst på tur att gigifieras? Och fungerar Gigwatch som ett gigföretag? Vi har fått in lyssnarfrågor och Felix, Filippa, Jacob och Linnea är redo att besvara dem.
Men först startar vi avsnittet med en re-kopsch av de senaste veckornas Timbro-clownerier.
Skicka in en fråga till vårt nästa frågeavsnitt (om typ ett år)!

Tappade hakor på sossebingot
Politikspecial! Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är alla kritiska till gigekonomin. Men vad vill de egentligen göra för att lösa problemen, hur ställer de sig till nya initiativ som Taxiunionen, och hur skulle den svenska arbetsmarknaden se ut om de fick drömma?
Inför dagens specialavsnitt har vi intervjuat tre politiker från S, V och MP. De är alla talespersoner för sina respektive partier i frågor om arbete och arbetsmarknad, och deras hållning i frågan representerar därför också partiets hållning. Från S har vi pratat med Teresa Carvalho, från V har vi med oss Ciczie Weidby, och för MP:s perspektiv står Leila Ali Elmi.
Vi har lyft ut huvudpunkterna i politikernas svar till oss, och låter Felix, Filippa och Pontus analysera och kommentera deras hållning till gigekonomin. Hur ser läget ut kring gigjobben i den rödgröna oppositionen?
Länkar
Ställ en fråga till vårt frågeavsnitt! Länk till vår frågelåda
Kom på vår livepodd 1 april! Länk till Facebook-eventet
Stötta Gigwatch på Patreon! Länk till vår Patreon

Ond basinkomst
De onödiga tjänster och dåliga jobb som kännetecknar gigekonomin har lett till en global flodvåg av arbetskritik. Men kan fritiden existera utan arbete? Ella, Filippa och Jacob pratar om basinkomst, positiv och negativ fritid och frihetens infrastruktur med utgångspunkt i texten "Post-Work Socialism?"
Alex Gourevitch: "Post-Work Socialism?": https://catalyst-journal.com/2022/09/post-work-socialism

"Köp ett nytt narrativ!"
Felix, Filippa och Jacob pratar om sossarnas brist på initiativ, förklarar inflation med vitkål och diskuterar hotet från AI mot Lunarstorm-konsulter.
Anmäl dig till vår studiecirkel! https://www.gigwatch.se/nextcloud/index.php/apps/forms/s/o4oAsDSdWnWKJwZiBrSZRsnb
Stötta oss på Patreon! https://www.patreon.com/gigwatch
https://www.gigwatch.se/

Digital backstugusittare
Mängder av artiklar har skrivits om att kapitalismen tagit slut, och att vi nu befinner oss i en sorts teknologisk feodalism. Men stämmer det verkligen? Vi loggar in i feodalismen och bondesamhället för att kolla vilka paralleller vi ser till idag, och hur relevanta de egentligen är för att beskriva plattformskapitalismens tidsålder.

Årskort på Bolt
Vi är tillbaka från ett händelserikt vinteruppehåll! Linnea och Felix börjar med att prata om vinterns stora taxidemonstrationer i Stockholm, dansk slagords-mobbing, LUF-killarnas Twitterraseri och hur protesterna förändrats diskussionen om gigekonomin. Sen berättar Jacob om Sara Skyttedals kampanj i Bryssel för plattformslobbyn och mot gigarbetarna. Till sist berättar Jacob och Pontus om sitt besök på Timbro och deras tunna försvarstal till gigekonomin.

Utelåst av Uber (gäst: Omid Sakhdari, Taxiunionen)
I säsongens sista avsnitt intervjuar vi Omid Sakhdari från Taxiunionen, den nya organisationen som utmanar gigjättarna. Vad var gigbolagens reaktion när Taxiunionen besökte deras kontor, hur gick det till när Uber tog sig in på den svenska taximarknaden, och hur riskerar gigekonomin att skapa en ny generation av Taxi Drivers?
Artiklar som nämns i avsnittet!
https://www.arbetaren.se/2022/11/30/gigekonomin-har-forandrat-hela-samhallet/
https://www.arbetaren.se/2022/12/02/uber-detta-ar-intjaningar-inte-loner/

"En kombination av girighet och dumhet"
Jacob och Pontus från Gigwatch går på djupet kring techbubblan, finansmarknaden och gigbolagen. Varför lägger investerare miljarder på olönsamma företag, och hur hänger det ihop med låga räntor? Vilka är de mest korkade sakerna som fötts ur bubblan? Och kommer gigekonomin leva kvar även om dagens gigbolag går under?
Bonuscontent: Slide-gitarr (vi tappade bort vårt vanliga mellan-segment-ljud)
Grejer vi pratar om:
Pontus andra podd Värdet av pengar
Svärm: Narrativ och plattformar (2022)
Nick Srnicek: Platform Capitalism (2017)
The Atlantic: The Millennial Urban Lifestyle Is About to Get More Expensive (2019)
The Guardian: Farewell to the servant economy (2022)

Tim Bromans materiella intressen
Jacob har analyserat två tweedklädda tankesmeders tankar om onödiga jobb. Felix och Linnea har samarbetat med Taxiunionen. Vi pratar om omoraliska jobb, wikipedia-ideologier, arbetarcentrum och kommunismens spökkök. Bonus-content: liverapportering från Gigwatchs slagords-workshop.

Pengarna tillbaka till Barbara Bergström (gäst: Åsa Plesner)
Trots att de bara är två personer har Tankesmedjan Balans haft ett enormt inflytande på debatten om marknadsskolan. Vi får besök av Åsa Plesner och pratar lärares arbetsförhållanden, gränsen mellan lobbyism och korruption och tandlösa mothugg från betalda troll.

En äkta giglobbyist
Jacob har hamnat i debatt med Sveriges enda (?) renodlade giglobbyist. Felix har läst en text om fackföreningar och klimatrörelse. Astrid är också med på ett hörn. Dessutom pratar vi om kryddiga takes på gigekonomin som vi hört när vi varit ute och haft bokbord.

Dark Mario Kart (gäster: Eld & Rörelse)
Vi har med oss Martin och Myran från Sveriges främsta möp-podd Eld & Rörelse för att prata om automatiseringen och gigifieringen av kriget. Robothundar, cloudwork, Alf Hornborg, disciplin och automatiserade chefer!

Minea bitcoins med vev
Anna dissekerar Foodoras senaste modekollektion och satsning på gig-doktorer. Jacobs jobb har gigifierats. Felix har läst om rymdhärskare och meritokrati. Vi pratar om lite allt möjligt, helt enkelt!

After work-DJ för hundra år sen (gäst: Rasmus Fleischer)
Vi kände att det var dags att gå tillbaka till gigekonomins rötter, och bjöd in ekonomihistorikern Rasmus Fleischer för att prata om "giggens ekonomi". Vi går igenom musikvärldens ekonomiska historia, från krogar och stumfilmsbiografer till automatisering och plattformskapitalism. Hur gick det till när PA-system och trummaskiner gjorde musiker arbetslösa? Vad använder Spotify egentligen all data till? Och hur kan vi förstå kapitalismens upphörande genom acid house?

Plattformarna och politiken (gäst: Max V Karlsson)
Vi är tillbaka med en ny säsong, och inleder med att diskutera partipolitik och gigekonomi utifrån GigWatchs nysläppta rapport Plattformarna och politiken. Till vår hjälp har vi Sveriges främsta politik-skalle och mannen som fick Nyamko Sabuni att avgå – Max V Karlsson, ledarskribent på Dagens ETC! Vi pratar politisk cringe, fackliga gräsrötter vs förstelnad LO-ledning, varför EU är så tråkigt och ifall mer merch är lösningen på vänsterns problem.
Plattformarna och politiken (GigWatch, 2022)
Vill du stötta GigWatch ekonomiskt? Swisha 123 583 33 48 eller bli månadsgivare via patreon!
Vill du stötta oss på ett ännu bättre sätt? Dela och sprid vårt material, prata med dina kompisar om gigekonomin, eller helst av allt – gå med i GigWatch och hjälp oss göra fler kul grejer!

"Ett lapptäcke av skitlösningar" (frågeavsnitt)
Vi har fått in massor av frågor från våra lyssnare och följare, och i det här avsnittet gör Astrid, Felix och Jacob sitt bästa för att besvara dem. Hur går det till när ett krig gigifieras? Vad kan de fackliga segrarna i USA innebära för oss i Sverige? Och på vilket parti borde man rösta ifall man älskar gigekonomin? Dessutom delar vi med oss av våra bästa boktips.
Stötta gärna oss i Gigwatch på Patreon.
Artikeln om gig-krig: https://antipodeonline.org/2022/03/08/micro-war/
Lästips om gig- och plattformsekonomin: https://www.gigwatch.se/vidare-lasning/

"Hellre ett dåligt jobb än inget jobb alls" (gäst: Roland Paulsen)
Gigekonomin hyllas som ett verktyg för att skapa nya jobb – men vad är det egentligen för jobb som skapas, och varför kretsar hela samhället kring att skapa mer arbete?
Vi bjöd in sociologen och arbetskritikern Roland Paulsen för att prata om jobbskapandets ideologi, den allt mer flytande gränsen mellan arbete och arbetslöshet, och var gränsen går mellan att jobba och att äta tårta.
Vi bara lyder: en berättelse om Arbetsförmedlingen (2016)
Podden görs av Gigwatch. Läs mer om oss på gigwatch.se.

När kapitalismen erövrade internet (gäst: Peter Sunde)
Lovina & Jacob ringde upp Peter Sunde Kolmisoppi för att prata om när han startade The Pirate Bay och vad som hänt med internet sen dess. Vad var det som var så farligt med TPB att det blev världens mest censurerade hemsida? Vad ledde fram till dagens plattformskapitalism? Vi får också insyn i digital kolonialism, techoligarker och varför centralisering är minst sagt problematiskt.

Från fabriken till appen
Vi diskuterar de senaste 30 årens förändringar på arbetsmarknaden med avstamp i Gilles Deleuzes text Postskriptum om kontrollsamhällena från 1990. Hur löses gränsen upp mellan arbete, arbetslöshet och fritid? Vilka nya krav ställer "kontrollsamhället" på fackföreningar och andra rörelser? Och vilka beröringspunkter finns det egentligen mellan plattformsekonomi och feodalism?
Gigwatch: https://www.gigwatch.se/
Patreon: https://www.patreon.com/gigwatch

Hemsnickrad moral (gäst: Pelle Sunvisson)
I dagens avsnitt har vi med oss Pelle Sunvisson, författare till böckerna Svarta bär och Svenska palmen, för att prata om hans insyn i livet som migrantarbetare i Stockholm. Dessutom pratar vi om hans arbete inom det snabbt växande fackförbundet Solidariska byggare, och hur kriget i Ukraina påverkar förbundets medlemmar (varav många är ukrainare eller kommer från andra post-sovjetiska länder).
Swish till Solidariska byggares/SAC:s Ukrainainsamling: 1231789577

Defend medelklassen (gäst: Lovisa Broström)
Lovina och Jacob ringer upp ekonomihistorikern Lovisa Broström. VI tar tillfället i akt och pratar om hennes favoritämne medelklassen – varför hon försvarar den, vem som egentligen är medelklass och varför alla hatar den.
Dessutom pratar vi om undergrävandet av makt och inflytande över arbetet i den offentliga sektorn, vilken typ av tjänster som är moraliskt försvarbara, medelklassens gigifiering och hur amerikaners liv påverkas av stimulanspaketen och inflationen i USA. Ja ni hör ju hur spännande det låter!!!
Mer med Lovisa:
Föreläsning på youtube om medelklassens förändrade maktposition
Lovisas avhandling "En industriell reservarmé i välfärdsstaten" (PDF)
Poddavsnitt med Komintern ("S04E02 Högre veckopeng, billigare godis")

Girlbossreformen och tech-drängarna
Lovina diskuterar RUT-avdraget som ett sätt att förvandla omsorg och mänskliga relationer till varor, mot bakgrund av tvätt/flytt/techsupport-förmedlingen Buddycompany. Vilken roll har avdraget spelat i gigifieringen av arbetsmarknaden, och hur har könsfördelningen i "pigarbetet" förändrats, och varför vill staten skapa jobb till varje pris?
Jacob har läst boken Platform Socialism och funderar kring den utbredda losermentaliteten i förhållande till techbolagen. Hur ser relationen ut mellan plattformsföretagens framfart och vänstervågen i de skandinaviska storstäderna, och vilka möjligheter finns det att bygga plattformar som gynnar alla och inte bara kapitalägarna?

"Din döda kollega hade velat att du jobbade idag"
GigWatch loggar in på Reddit och trendspanar arbetskritik! Maja, Linnea, Linus och Zack diskuterar reddit-forumet r/antiwork där folk säger upp sig på galna sätt efter orimliga arbetsvillkor och chefer. Och den bredare arbetskritik som vuxit explosivt under pandemin. Varför känns det så förbjudet att prata om att man inte vill jobba?
https://www.reddit.com/r/antiwork/

Husby Arbetarcentrum – en fackförening, men ändå inte
I detta avsnitt besöker GigWatch Folkets Husby och intervjuar Shamal och Jonis från Husby Arbetarcentrum. De bedriver facklig verksamhet utanför de traditionella fackens ramar och organiserar utifrån det lokala och under Husby socialt center. Vilka verktyg behövs för att möta dagens osäkra arbetsmarknad? Hur kan en inofficiell och ideell förening lyckas med att få arbetsköpare att betala ut obetalda löner till folk som jobbat svart?
Läs mer om HAC och deras arbete på https://www.arbetarcentrum.nu

Det stora Amazon-avsnittet (gäst: Julia Lindblom)
Äntligen ett helt avsnitt tillägnat Amazon! Vi bjöd in experten Julia Lindblom som skrivit boken "Amazon: bakom framgången". Hur styrs och övervakas arbetet på företagets lager i Europa? Hur har det gått till när lagerarbetarna lyckats organisera sig över landsgränser? Och varför uppmanas anställda att komma till jobbet i pyjamas? Lyssna för att få reda på det och mycket mer!
Här kan man beställa Julias bok: https://verbalforlag.se/bocker/amazon/
GigWatchs debattartikel om Amazon från augusti 2020: https://www.svd.se/vi-uppmanar-alla-att-bojkotta-amazon
Mer info om vår verksamhet, medlemskap, våra granskningar m.m. -> gigwatch.se

Bullshit jobs, last mile och konsultdojjor
Zack har läst David Graebers bok ”Bullshit jobs” och diskuterar onödiga jobb. Linnea skriver en uppsats om konceptet last mile. Jacob reder ut skillnaden mellan gigarbetare och konsulter - dom har olika skor. Eller snarare olika grader av monopoliserbara kunskaper…
https://www.gigwatch.se/2021/12/08/anmalan-oppen-onlinestudiecirkel-apparna-och-arbetet/
https://en.wikipedia.org/wiki/Bullshit_Jobs

Cykelkooperativ och digitalt slaveri
Lovina har spanat in initiativet CoopCycle, en federation och mjukvaruplattform för cykelkooperativ med fd gigarbetare. Jacob har läst boken Work without the worker av Phil Jones som handlar om digitalt gigarbete, sk cloudwork, men mer specifikt vilka det faktiskt är som jobbar med det och varför.
https://coopcycle.org/en/
https://www.versobooks.com/books/3869-work-without-the-worker
https://www.patreon.com/gigwatch

GigWatch i Bryssel
Detta avsnitt tillägnas EU-politik! Vår medlem Anton har varit i EU-parlamentet i Bryssel på en konferens för organiserade gigarbetare och delar med sig av sina lärdomar. Hemma i Sverige har Jacob och Zack skrivit debattartiklar om ett EU-lagförslag och bråkat med kristdemokrater.

Två år av gigvaktande
GigWatch fyller två år! Filippa, Jacob och Linnea gör en djupdykning i vad vi hållit på med under de senaste två åren. Vi pratar om hur kul det är att göra livet surt för gigföretag, samtalsextremistiska vd:ar och varför studiecirklar äger. Dessutom skrattar vi åt en moderat riksdagskandidat i två olika sammanhang.

Gigifierad hjärna (gäst: Anders Teglund)
Lovina och Jacob pratar med cykelbudet och kulturarbetaren Anders Teglund om kunder som köper middag utan byxor, den fackliga organiseringen på Foodora och hur algoritmerna förslavat gigarbetare både i budsektorn och i musikbranschen.
Anders bok "Cykelbudet": http://www.tegpublishing.se/2021/09/anders-teglunds-bok-cykelbudet-ute-butik-nu/
Patreon: https://www.patreon.com/gigwatch

Apparna och arbetet – rapport av GigWatch
GigWatchpodden är tillbaka! Vi har precis släppt rapporten "Apparna och arbetet: om gigifieringen av arbetsmarknaden" och detta avsnitt ägnas åt att diskutera den. Vad har vi kommit fram till och vad vill vi uppnå? Vad är vår sammanfattade analys av drivkrafterna bakom gigekonomin och dess plats i samhället? Lovina intervjuar Filippa, Jacob och Ella.
Rapporten går att läsa i sin helhet och beställa på gigwatch.se/apparnaocharbetet

Kollektivavtalens paywall och chefskultur
Jacob, Lovina och Dilki diskuterar det senaste inom gigekonomin. Jacob lyfter tanken om att automatisera bort chefer och om det i så fall är önskvärt. Och är inte chefer lite utav en egen subkultur? Dilki uppdaterar oss om Ubers läge i USA där ingen längre vill jobba för dem. Lovina riktar kritik mot fackförbund som sätter sina kollektivavtal bakom paywall och prioriterar medlemsrabatter.

RiOT - arbetar och organiserar på Foodora
Ella och Jacob pratar med Isabel och Nils från Riders Off Track (RiOT), en självorganiserad grupp cykelbud på Foodora. Hur är det att jobba som cykelbud i gigekonomin, hur har Foodoras kollektivavtal fungerat i praktiken och hur har företagets försök att bli av med fackligt aktiva sett ut?

Algoritmer som inte fattar porr
Filippa, Julia och Sebastian pratar om de stora mängderna arbete som ligger bakom en vanlig Google-sökning (bl.a. eftersom algoritmer inte fattar porr), och hur artificiell intelligens används som en täckmantel för att outsourca tråkigt arbete till lågbetalda gigjobbare. Och visste ni att automatisering inte frigör oss från arbete utan snarare cementerar klassklyftor? Dessutom diskuterar vi Foodoras nya satsning på att få bort fackligt aktiva och hur Uber ersatt anställningskontrakt med användaravtal.

"Det ska löna sig att inte arbeta"
Hur hänger arbetslöshetspolitik ihop med arbetsvillkor? Hur kan man förstå gigekonomin och dagens kapitalism med hjälp av marxistisk analys? Vi bjöd in sociologen Johan Alfonsson och diskuterade alienation, osäkra anställningar och vad som egentligen är produktionsmedel för gigföretag.

Arbetslivskriminalitet och varför kollektivavtal?
Anna intervjuar GigWatch-medlemmen Anton och Emil Boss från Stockholms LS om deras respektive fackliga engagemang i Transport och SAC. Vi synar Foodoras nya kollektivavtal och frågar oss vad poängen med kollektivavtal är när villkoren ändå är otrygga och lönen låg. Vi berör också arbetskraftsinvandring och får lära oss att det i flera branscher är vanligt att företag som har kollektivavtal utnyttjar migrantarbetare och tvingar dem att jobba under slavliknande villkor, och att både fackförbund och politiker verkar stå handfallna inför detta.

"Normalisera skitjobb!"
Ett fullspäckat avsnitt där Anna, Sebastian och Filippa diskuterar Foodoras kollektivavtal och utifrån Filippas uppsats om gigekonomi berör vilka arbeten som borde finnas, fackens brist på visioner, heltidsförskjutningen, gigjobb som en ständigt pågående arbetsintervju och att man endast är fri på sitt (gig)arbete så länge man inte arbetar.

Fullt gigifierad misärkapitalism
Fully automated luxury communism - eller fullt gigifierad misärkapitalism? Vi har studiecirklat boken Automation and the Future of Work av Aaron Benanav, och medlemmarna Sebastian och Ella delar med sig av sina insikter. T.ex. att vi nog inte går åt hållet mot ett fullt automatiserat lyxkommunismsamhälle, utan snarare en fullt gigifierad misärkapitalism.

Appbaserade bemanningsföretag
En fördjupning av vår debattartikel i Flamman. Yepstr anställer nu alla sina "yeppar" efter påtryckningar av Arbetsmiljöverket. Hur har den utvecklingen skett och vad säger Yepstrs VD Jacob Rudbäck? Vad skiljer appbaserade bemanningsföretag från gigföretag? Dessutom en liten genomgång av konceptet vild strejk med anledning av konflikten på Pågatågen.

Jack Campbell on organizing gig workers in Copenhagen
Our first episode in English and our first interview episode! We called Jack Campbell, an organizer at Wolt Workers Group in Copenhagen, and asked him about his work as a food courier, his experiences with organizing gig workers in a trade union and the possibilities in food delivery algorithms.

Korruption, gigläkare och rasism
Vi är tillbaka efter ett litet uppehåll, och distanspoddar om gigföretagens korruption i Kalifornien, jättedyra gigläkare, kinesiska gigföretag, strukturell arbetslöshet och rasism på arbetsmarknaden. Förtjänar rika mer makt i samhället? Kan även högkvalificerade jobb gigifieras? Är gigstrategin global? Varför är alla arbetsköpare rasister?

Ideella poliser och The mechanical turk
Anna har läst om golarekonomi - kunder har i allt större utsträckning tagit över chefers tidigare kontroll av sin personal. Varför vill folk agera som ideella snutar? Sebastian har läst boken Ghost Work. Bakom maskininlärning och automatisering döljer sig mänskligt, lågbetalt gigarbete.

Teknikens framsteg och arbetets baksteg
GigWatch-medlemmarna Lovina, Sebastian och Anna diskuterar utifrån Appjobs rapport Future of Work vad som faktiskt definierar gigarbete och åt vilket håll utvecklingen går. Är servicesektorn på väg att bli de nya fabrikerna till arbetets form? Hur gör ny teknik oss arbetare mer utbytbara? Varför investeras så mycket pengar i miljardförlustaffären Uber?

Amazons fängelselager, bemanningsföretag och statliga utredningar
I det sjätte avsnittet samtalar Lovina, Sebastian och Julius om det senaste inom gigekonomin. Sebastian tar upp nyheten att Amazon ska etableras i Sverige och berättar mer om företagets arbetskultur. Lovina har återigen snöat in på ekonomisk historia, och redogör för bemanningsföretagens historia i Sverige. Julius har läst statliga utredningar om gigekonomin och ser fram emot Arbetsmiljöverkets kommande rapport.

Mental corona, den svenska modellen och snälla gigföretag
GigWatch-podden är tillbaka! Anna rapporterar om nyheten att Bzzt skrotat sina kollektivavtal och blivit ett gigföretag. Går det inte att vara ett snällt gigföretag? Lovina håller en lektion i ekonomisk historia och Sveriges arbetsmarknadspolitik. Vad innebär den svenska modellen? Sebastian har läst den nya boken Riding for Deliveroo och delar med sig av sina lärdomar.

Lata yeppar och USAs dödligaste yrken
GigWatch-medlemmarna Anna, Lovina och Julius guidar er om det senaste inom gigekonomin. Julius har hittat en upprörd tweet av skönhetsgurun Gabrielle Union (som bor i ett The Sims-hus) där hon klagar på att hennes Uber chaufför använde hennes toalett. Anna pratar om Nopestr-kampanjen och kollar vad som hänt med Yepstr-appen sen dess. Yepstrs VD talar ut om de lata yepparna som jobbar i hans app. Lovina rapporterar om ett mord på en gigarbetare i England.

Workish-gate och betygsättning
Linda Pira har släppt en gigapp?! Vi tar en närmre titt på hennes app Workish och sammanfattar de skriverier som gjorts om appen. Hon beskriver appen själv som att "allting är perfekt" men det visar sig snabbt att mycket är tveksamt med den. Bland annat har den utsatts för massiv kritik i sociala medier och blivit nedröstad i App Store och Google Play. Vi pratar om betygsättning av appar som ett svar på fenomenet att bli betygsatt på jobbet.

Sexköpsappar, rapentreprenörer och falska egenanställningar
GigWatch-medlemmarna Lovina, Sebastian och Anna diskuterar det senaste inom gigekonomin. Nyheten om att hungrig.se och Onlinepizza går ihop till Foodora leder in till en viss entreprenörs rapvideo. Anna rapporterar om det senaste från USA där strejk har utlysts i gig-appen Instacart av arbetarna. Vi har också hittat en app som förenar prostitution och gigekonomi i en sorts hallick-app.

Vad är gigekonomi?
Vad är gigekonomi - och hur påverkar den dig och dina arbetsvillkor?
Liveinspelad föreläsning från Anarkistiska Bokmässan i Stockholm. Vi försöker ringa in vad som kännetecknar gigekonomi, problematiserar att behöva bli betygsatt på jobbet, etablerar begreppet skugganställd och går igenom några exempel på organiserat motstånd inom gigekonomin.