Skip to main content
Spotify for Podcasters
Goreči grm

Goreči grm

By Matej Cepin

Že veš, kaj je tvoj edinstven prispevek k boljšemu svetu in kako ga udejanjiti?
V podkastu Goreči grm razkrivamo močne zgodbe tistih, ki že živijo svoje poslanstvo, da lahko TI najdeš navdih, odkrivaš svoje goreče grme in pogumno stopiš na novo pot.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#059: Klemen Matk – Šele ob poroki sem pomislil, da bi lahko kmetijo tudi zapustil

Goreči grmNov 16, 2023

00:00
01:07:25
#059: Klemen Matk – Šele ob poroki sem pomislil, da bi lahko kmetijo tudi zapustil

#059: Klemen Matk – Šele ob poroki sem pomislil, da bi lahko kmetijo tudi zapustil

V Matkovem kotu, na 1165 m nadmorske višine, na Kmetiji Matk z 200 hektarji gozda in 20 hektarji kmetijskih površin gospodari Klemen Matk.

Ko sem Klemena spoznal, pred nekaj več kot desetletjem, sem bil presenečen nad njegovo skromnostjo in modrostjo. Skozi čas pa me je začela navduševati tudi njegova družbena angažiranost na kulturnem, političnem in še marsikaterem drugem področju.

Je oseba, ki gorečega grma ni odkril »v daljni deželi«, tako kot Mojzes in večina mojih sogovornikov. Našel ga je kar doma.

A, kot boste slišali, za tem »doma« vendarle stoji dolga pot njegovega notranjega dozorevanja.

Nov 16, 202301:07:25
#058: Rebeka Kenda – Otroci so kot muhe, bolj ko jih odganjaš, bolj te obletavajo

#058: Rebeka Kenda – Otroci so kot muhe, bolj ko jih odganjaš, bolj te obletavajo

S. Rebeka Kenda je redovnica, šolska sestra, ki je v slovenskem prostoru znana po neutrudnem delu na področju duhovnih vaj, namenjenih predvsem osnovnošolcem.

Pot s. Rebeke je pot težkega otroštva, vstopa v samostan v nenavadnih okoliščinah in nato »običajnega« samostanskega življenja …

… dokler v nekem obdobju niso začeli okoliški starši prepoznavati njenega talenta in njene zagnanosti. Prosili so jo, če bi z njihovimi otroki preživljala več časa – in tako so se razvile čisto svojske duhovne vaje.

Te zdaj potekajo že nekaj desetletij in njeni prvi varovanci so zdaj že starši.

Ob tej priložnosti vas še enkrat povabim na spletno stran letošnjega Socialnega tedna, ki bo letos potekal med 15. in 26. novembrom na temo: Kje s(m)o voditelji?

Oct 30, 202301:05:01
#057: Kje s(m)o voditelji? (Aleš Čerin, Benjamin Tomažič)
Oct 13, 202359:57
#056: Boštjan Koprivec – Tukaj sem!

#056: Boštjan Koprivec – Tukaj sem!

Moj tokratni gost je Boštjan Koprivec. Mož, oče petih otrok, direktor občinske uprave na Vrhniki in stalni diakon v Cerkvi.

Zanimive reference, vendar pa ga v podkast nisem povabil zaradi teh referenc. Za vabilo sem imel dva druga razloga.

Prvič: Boštjana vidim kot človeka, ki se zelo veliko pogovarja z Bogom, še posebej ob pomembnih življenjskih prelomnicah in odločitvah. Njegovi pogovori z Bogom so zelo pristni in … recimo temu … realistični.

Drugi razlog pa je ta, da se ob pogovoru z Boštjanom počutim napolnjenega. Čutim, da je poln »pravega duha« in če s v pogovoru del tega duha prenese tudi name, je to prav dober občutek.

Skozi pogovor pa sem prejel še globlje spoznanje. Namreč da Boštjanove življenjske odločitve niso plod njegovega premisleka o tem, kje bi se rad angažiral, ampak so plod preprostega stavka: »Tukaj sem!«

Stavek: »Tukaj sem!« ki ga je Boštjan skozi epizodo večkrat izrekel, je res eden najkrajših stavkov, a to, da ga izrečeš, terja veliko poguma in pripravljenosti.

Za več pa prisluhnite!

Sep 25, 202301:13:03
#055: Stanko Gerjolj – Klic zaslišiš, ko izstopiš iz svojih načrtov

#055: Stanko Gerjolj – Klic zaslišiš, ko izstopiš iz svojih načrtov

Stanko Gerjolj je lazarist, doktor in profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani. Poleg tega, da so navdihujoči njegovi lastni goreči grmi, se s področji poklicanosti in poslanstva ukvarja tudi v teoriji in praksi.

Prvo polovico epizode sva tako posvetila odkrivanju njegove poti, drugo pa pogovoru o teh dveh tematikah, ki je lahko koristen za vse nas, ki še vedno na tak ali drugačen način iščemo svoje poti.

G. Gerjolj se poslanstva in poklicanosti verjetno najpogosteje loteva z dveh vidikov. Prvi je svetopisemski – zelo dobro pozna svetopisemske like in dinamike njihovih poklicanosti. Drugi vidik pa prinaša iz geštalta, s pomočjo katerega mnogim pomaga pri »uziranju lastne podobe«.

Zase pravi, da ga je srečanje z geštalt pedagogiko, ki jo je spoznal že po študiju, kar zaznamovalo. Če je prej več stavil na dajanje modrih odgovorov, zdaj bolj išče vprašanja, posluša in je bolj občutljiv na čas, v katerem kaj sproži.

Tudi sam sem pogovor z njim izkusil kot zelo pretočnega, v obe smeri.

Sep 04, 202358:49
#054: Zapustiti svoj kontinent (Ana Porcelo Žakelj, Jože Rožanec)
Aug 17, 202301:08:52
#053: Janez Meden – pastoralni delavec, s. p.

#053: Janez Meden – pastoralni delavec, s. p.

Gost tokratne epizode je Janez Meden, še ne 30-letnik, ki je med študijem elektrotehnike začutil klic za delo z mladimi na duhovnem področju in se zato vpisal v bogoslovje.

Ko se je po petih letih izkazalo, da tam zanj ni več mesta, se je ponovno znašel tako rekoč na začetku, vendar ga to ni zmedlo. Po času razločevanja je začel prevajati birmanske programe za mlade in jih tudi izvajal. S tem namenom sta s kolegom celo odprla podjetje Luč.si.

Pri Janezu me je navdihnilo več stvari, pa naj omenim le dve.

Prva je seveda pripravljenost za delo z mladimi na duhovnem področju in to profesionalno – ta danes ni prav pogosta. Pri tem mi je bilo še posebej zanimivo, kako loči med iskanjem lastne potrditve pri delu z mladimi, torej egoizmom, in pravo ljubeznijo.

Druga pa je širina njegovega razmišljanja o temah kot so mladi, identiteta, poklicanost, poslanstvo, Cerkev in podobne.

Jul 25, 202359:47
#052: Igor Bahovec – Napotiti se je potrebno v negotovost

#052: Igor Bahovec – Napotiti se je potrebno v negotovost

Tokrat gostim Igorja Bahovca, profesorja sociologije in še nekaterih s sociologijo povezanih predmetov na Teološki fakulteti v Ljubljani, sicer pa v Ljubljani živečega moža in očeta treh otrok.

Igorja, s katerim sva dolgoletna prijatelja, sem v podkast povabil predvsem zaradi dveh stvari.

Najprej zato, ker teologija in sociologija nista bili njegovi področji že od začetka. Diplomiral je kot fizik in se šele po tem, ko je bil že nekaj let tudi zaposlen kot fizik, podal v sociološke akademske vode.

Drugič pa zato, ker se ukvarja s pomembnimi temami. Vprašanja kot so: Kaj bo z našo družbo, Kako premagovati individualizem, Kako doseči več dialoga, Kakšna obdobja se nam obetajo … in podobna se – vsaj meni – zdijo zelo temeljna in hočeš nočeš vplivajo na naša poslanstva.

Jun 30, 202351:23
#051: Simona Cepin – Ne da se mi pogovarjati o vremenu

#051: Simona Cepin – Ne da se mi pogovarjati o vremenu

Simona Cepin je mama, učiteljica razrednega pouka, v mladosti skavtinja in animatorka, voditeljica več odmevnih projektov, širše je znana kot oseba, ki neutrudno povezuje ljudi, sicer pa je med drugim tudi … oseba, ki jo imam najraje na svetu.

Gostiti svojo ženo ni lahka naloga. Pri vseh ostalih gostih je veljalo, da bolj ko sem gosta poznal, laže je bilo z njim posneti epizodo. Z ženo pa je seveda zgodba drugačna.

Nekaj več objektivnosti in distance mi je, upam, uspelo doseči s petimi Simoninimi prijateljicami, katerih izjave sem posnel pred pogovorom. Šele med snemanjem sem dojel, da so vse prav tako mame, vsaka z vsaj tremi otroki.

In prav na to dejstvo je vezan eden od Simoninih najmočnejših gorečih grmov. Skupina mam, za katero je dala pobudo med svojo drugo porodniško, je bila res lepa zgodba tako zanjo kot tudi za mnoge druge mamice.

Apr 17, 202301:04:29
#050: Aleš Primc – Zanimajo me predvsem temeljne teme

#050: Aleš Primc – Zanimajo me predvsem temeljne teme

Aleš Primc (rojen 1973) je verjetno enden najbolj neutrudnih civilnodružbenih delavcev v Sloveniji.

Že kot mlad se je kalil v podmladku Slovenskih krščanskih demokratov. Ko se je stranka združila z SLS in po odcepu stranke N.Si je ostal v SLS. Kasneje pa je ustanovil tudi "svojo" politično stranko, Glas za otroke in družine.

Veliko bolj znan pa je po civilnodružbenih akcijah - večina se tiče družine. Zdi se, da se loteva tem, ki so najgloblje zapisane v našo zavest in podzavest. Pogosto je tudi "strelovod" za napade in kritike.

Mar 28, 202301:01:56
#049: Marko Balažic – Politični projekt je uspešen, ko je zraven cela pahljača ljudi

#049: Marko Balažic – Politični projekt je uspešen, ko je zraven cela pahljača ljudi

Marko Balažic (rojen 1984) je mož in oče štirih otrok.

Poleti 2022 pa je postal predsednik Slovenske ljudske stranke – stranke, ki sicer nima poslancev v državnem zboru, je pa relativno močna na lokalni ravni in tudi stranka z najdaljšo tradicijo v samostojni Sloveniji oz. pred njenim nastankom.

Preden sem se lotil snemanja te epizode, se mi je po glavi motalo predvsem eno vprašanje: “Kakšen goreči grm nagovori človeka, da se na vrhuncu svojih fizičnih moči spusti v tako tvegano situacijo kot je oživljanje politične stranke, ki ji že večkrat zapored ni uspelo?

Skozi epizodo pa sem ugotovil, da je bil Marko v vseh dosedanjih situacijah tisti, ki je povezoval zelo različna mnenja, a je pri tem vedno obdržal svoj svetovni nazor – nikdar doslej se pri tem ni stalil z brezbarvnim povprečjem.

Mar 14, 202359:50
#048: Marko Gorše – Iskalec poti

#048: Marko Gorše – Iskalec poti

Marko je v času snemanja med drugim regijski poveljnik pri gasilcih, tam tudi vodja več usposabljanj, pa lovec, ključar, predsednik društva Lovrenc, ki oživlja slovensko vojaško zgodovino, predsednik Društva ljubiteljev gradu Snežnik, ki si prizadeva za ureditev gradu, član viteškega reda svetega Jurija in Karantanije, pa tudi občinski svetnik v občini Loška dolina.

Ni še konec … Ob vsem tem pa vodi podjetje GO-RO liv z 20 zaposlenimi.

Pogovor z njim je bil daleč od zgolj naštevanja zadolžitev. Ob njem sem dobil vtis pokončnega človeka, za katerega sem zelo hvaležen.

Feb 16, 202301:11:23
#047: Vital Vider – Kot se zdravnik uči na bolnikih, tako se jaz na vas, zakoncih

#047: Vital Vider – Kot se zdravnik uči na bolnikih, tako se jaz na vas, zakoncih

Tokratni gost je p. Viital Vider, duhovnik in jezuit, ki bo, če Bog da, v marcu praznoval že 94. rojstni dan!

Mnogim, predvsem starejšim, p. Vitala ni potrebno posebej predstavljati. Takšne označbe so sicer pogosto nehvaležne, a upal bi si trditi, da je začetnik načrtnega dela z zakonskimi pari v Cerkvi na Slovenskem.

Gibanje Najina pot, ki je pod njegovo skrbjo nastalo pred 50 leti, je bilo v času svojega nastanka nekaj povsem novega. In morda je največji dokaz tega, kako veliko delo je Bog po p. Vitalu opravil, prav dejstvo, da se zdi danes pojem »zakonska skupina« samoumeven skoraj vsakemu kristjanu v Sloveniji.

Seveda me je v pogovoru zanimalo, kakšno je bilo stanje pred tem. Kako so na razvoj gibanja vplivali dogodki tistega časa, kot na primer II. vatikanski koncil in spolna revolucija? In seveda – kakšni so bili Vitalovi goreči grmi na poti za duhovništvo in za služenje zakonskim parom.

Jan 23, 202346:55
#046: Tilen Čebulj – Če bi naenkrat videl ves krompir, ki ga bom še pojedel, bi težko olupil prvega

#046: Tilen Čebulj – Če bi naenkrat videl ves krompir, ki ga bom še pojedel, bi težko olupil prvega

Tilen Čebulj je daleč najmlajši med vsemi gosti doslej. Prihaja iz Cerkelj na Gorenjskem, ima 24 let in je študent razrednega pouka. Kot smo to izkusili mnogi, v višjih letnikih študija počne še marsikaj drugega, kot le hodi na faks.

Pri Katoliški mladinije koordinator taizejskega dogajanja za Slovenijo, prevzel pa bo tudi koordinacijo evropskega srečanja mladih 2023/2024, ki bo prvič v zgodovini potekalo v Ljubljani.

Med drugim sva se pogovarjala o tem, kakšno mesto imajo Taizejska srečanja na njegovi poti, kaj se mu zdi pri pripravi takšnega srečanja najpomembnejše, kako se je skalil do te mere, da je mu je bila zaupana tako velika naloga, seveda pa je pogovor nanesel tudi na vprašanje, kako je biti mlad v tem hitrem, prepletenem in nepredvidljivem času.

Jan 09, 202358:11
#045: Natalija Podjavoršek – Bog, ohrani mi glas, da bom lahko poučevala

#045: Natalija Podjavoršek – Bog, ohrani mi glas, da bom lahko poučevala

Tokrat bomo spregovorili o družini, natančneje o delu z družinami in za družine.

Zato gostim Natalijo Podjavoršek, ženo, mamo ter učiteljico matematike in fizike iz Domžal, ki je v tamkajšnji župniji ustanovila t. i. družinsko katehezo.

Stvar se je začela pred 11 leti, ko Nataliji kot mami novopečenega šolarčka ni bilo jasno, zakaj bi opravljala zgolj vlogo taksistke, ki otroka pripelje na verouk in ga tam čaka, ko pa bi duhovne spodbude, morda še bolj kot sin, potrebovala ona sama.

Danes družinska kateheza v Domžalah združuje več deset družin, ki se tedensko srečujejo, pogovarjajo, športajo, letujejo, pripravljajo predstave, maše, predvsem pa so navdih kar nekaj drugim župnijam.

Med drugim me je zanimalo, kako Nataliji uspe vsak teden v dogajanje vlagati toliko časa kljub lastni družini, kako znotraj gibanja nastajajo novi voditelji in ali se kdaj naveliča.

Dec 19, 202201:01:40
#044: Na drugem stolu

#044: Na drugem stolu

Tokrat sem se na pobudo prijatelja Janeza Snoja, ki je bil gost v čisto prvi epizodi Gorečega grma, prestavil na levi stol v studiu. V tradiciji Gorečega grma je namreč desni stol namenjen gostitelju, levi pa vsakokratnemu gostu.

Tokrat bom sam gost – in to v lastnem podkastu.

Dec 02, 202258:57
#043: Maksimilijan Matjaž – Prihod na študij v Ljubljano je bil čas mnogih izbir

#043: Maksimilijan Matjaž – Prihod na študij v Ljubljano je bil čas mnogih izbir

Moj gost je tokrat Maksimilijan Matjaž, duhovnik in doktor biblične teologije, ki je dolga leta deloval kot profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani, marca 2021 pa ga je papež Frančišek imenoval za celjskega škofa.

Govorila sva o njegovih gorečih grmih, o letih njegovega dela, o tem, kako biti voditelj (v njegovem primeru škof) in o viziji Cerkve v Sloveniji.

Pri Maksimilijanu Matjažu me najbolj navdušuje to, da se kot izreden poznavalec Svetega pisma obenem še vedno na zelo preprost način prepušča Božji besedi v vodenje.

To epizodo sem posnel v okviru Socialnega tedna, ki ga, kot vsako leto, tudi letos koordiniramo na Socialni akademiji. Letos nosi naslov Počimo mehurčke, poslanica pa govori o medkulturnem dialogu. In prav sposobnost pokanja mehurčkov je ena od lastnosti, zaradi katere sem današnjega gosta povabil.

Nov 16, 202201:07:31
#042: Nejc Smole – Nikoli nisem pridno hodil na faks, privlačilo pa me je udejstvovanje v skupnosti

#042: Nejc Smole – Nikoli nisem pridno hodil na faks, privlačilo pa me je udejstvovanje v skupnosti

Nejc Smole je župan Občine Medvode, ki pri 36-ih letih, zaključuje že drugi županski mandat. Prvič je bil izvoljen kot takrat najmlajši župan, pri 28 letih.

Ko sem Nejca spoznal, je mojo pozornost zbudilo predvsem dejstvo, kako pogosto pri svojem delu omenja pomen skupnosti. Ne vem, če sem že kdaj srečal človeka, ki bi tako pristno in z žarom govoril o pomenu skupnosti za naše blagostanje. In strinjam se - mnoge skupnosti nam razpadajo dobesedno pred očmi.

Je pa še ena stvar, ki mi je v navdih. Nejc je župan, ki se je skalil skozi delovanje v civilni družbi. Kot kulturnik je prevzemal vedno odgovornejše naloge, pristal v društvenih vodah, nato v med-društvenih, pa v krajevni skupnosti in na koncu na občini. Njegov krog delovanja je bil vedno širši - pravi, da v večini primerov zaradi predolgega jezika.

Še vabilo – na spletni strani https://socialniteden.si preberite poslanico letošnjega Socialnega tedna z naslovom Počimo mehurčke!

Oct 24, 202258:21
#041: Kako (pre)živeti v novi dobi? (Andreja Godnič)

#041: Kako (pre)živeti v novi dobi? (Andreja Godnič)

Andreja Godnič je sestra uršulinka, doma s Krasa, živi in deluje pa v težkih razmerah kaotične Venezuele.

V osmi epizodi Gorečega grma sva spregovorila o njeni poti, tokrat pa sem želel, da bi spregovorila o vseh nas.

Glede na to, da v Venezueli živi v zelo težkih razmerah in glede na to, da tudi Evropo pretresajo izzivi, s katerimi se že dolgo nismo soočali, me je zanimalo, kakšen je njen pogled na dobo, ki prihaja ter kako zastaviti svoje življenje, da bomo tej dobi kos.

Tako sva govorila o iskanju središča v življenju, postavljanju prioritet, pomembnih odločitvah, ki jih opravljamo v svojem vsakdanu, pa tudi o aktivnosti in pasivnosti pri poslušanju Božje besede, ki je lahko vir usmeritve v vsakodnevnem vrvežu.

Posnetek psalma 23, uporabljen v podkastu, sem kupil na Svetopisemski družbi Slovenije (zvočna knjiga Nova zaveza in Psalmi).

Oct 07, 202249:10
#040: Simon Purger – Po Bruslju in Rimu sem ponovno odkril, kar sem nosil že od otroštva

#040: Simon Purger – Po Bruslju in Rimu sem ponovno odkril, kar sem nosil že od otroštva

Simon Purger na Osnovni šoli Polhov Gradec poučuje zgodovino, geografijo, državljansko kulturo in etiko ter tudi izbirni predmet verstva in etika.

Kot vsi učitelji, se je tudi on v marcu 2020 na hitro soočil s prenosom poučevanja v digitalni svet. Na Youtubu je hitro začel objavljati kratke videe, najprej zaprte, ko je videl, da jih njegovi učenci radi gledajo, pa jih je odprl tudi za splošno javnost.

Zdaj tako upravlja s kanalom, ki odmeva tako med učenci kot med učitelji, njegov namen pa je zgodovino in deloma geografijo razložiti na kratek in enostaven način.

Najbrž je tudi to eden od vzrokov, da je bil v letu 2022 tudi med petimi nominiranci za nagrado Global Teacher Prize. Zagotovo pa ni edini.

Simonova pot do učiteljskega poklica nikakor ni bila ravna. Ko je že skoraj diplomiral, je šel najprej delat v Bruselj, začutil klic za duhovništvo, študiral tako v Ljubljani kot v Rimu, nato pa se z vsem srcem predal učiteljskemu poklicu in družini. Je namreč tudi mož in oče treh sinov.

V času snemanja pa smo se s Simonom lotili še enega skupnega projekta: na portalu razgledan.sije za tiste mlade in odrasle, ki jih zgodovina zanima, pa je v šoli niso najbolje poslušali, na voljo kratek pregled zgodovine v obliki časovnega traku, sestavljen iz Simonovih videov!

Sep 20, 202201:04:03
#039: Žiga Turk – Pri 30-ih sem poslušal stvari, ki so mi bile v šoli zamolčane

#039: Žiga Turk – Pri 30-ih sem poslušal stvari, ki so mi bile v šoli zamolčane

Žiga Turk je diplomiral iz gradbeništva, magistriral iz računalništva, doktoriral pa iz tehniških znanosti. Je redni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, širša javnost pa ga je spoznala, ko je bil minister v dveh vladah.

V podkast sem ga povabil predvsem zaradi dveh vidikov.

Je človek z ogromno znanja. Ogromno ve in se še vedno neprenehoma, intenzivno uči. Na mnogih področjih. Zato me je seveda zanimalo, kako lahko tudi mi, poslušalci, pri sebi vzpostavimo tako učinkovit sistem učenja.

Druga stvar pa je njegova družbena angažiranost. Pri tem seveda ni nujno, da se z njim v čisto vsem strinjam, navdušuje pa me, kako neutrudno se udejstvuje v raznih strokovnih skupinah, pri pisanju kolumen, pri tvitanju, tudi po mojih osebnih izkušnjah je pri družbenih zadevah vedno »za akcijo«.

Zato se seveda nisem mogel izogniti vprašanju, kako delati tisto, kar misliš, da je prav, kljub temu, da te izžvižgajo še preden začneš – in to dobesedno.

Seveda – ko že govorimo o družbeni angažiranosti, vas še enkrat povabim na portal razgledn.si.

Se slišimo? Mail: matej@socialna-akademija.siali FB skupina Goreči grm.

Aug 24, 202258:41
#038: Kje so preroki? (Aleš Čerin, Matej Cepin)

#038: Kje so preroki? (Aleš Čerin, Matej Cepin)

Z Alešem Čerinom, ki se je podrobneje predstavil že v drugi epizodi tega podkasta, sva tokrat govorila o prerokih.

Skozi celotno zgodovino so bili različnim ljudstvom, posebej v nenavadnih, težkih in prelomnih časih, poslani preroki. Ti so videli dlje in globlje kot ostali ljudje, to pa je prav v prelomnih časih še posebej pomembno.

Tudi za današnji čas lahko rečemo, da je v marsičem prelomen. Zato tudi danes potrebujemo preroke, ki vidijo dlje in nam s tem ponujajo orientacijo ter dolgoročno usmeritev. Toda kako jih najti? Kje jih iskati? Kakšne so njihove značilnosti? Kako se jim pustiti podučiti? Kako ločiti med pravimi in lažnimi preroki? Si jih sploh želimo slišati?

Še to: pri prepoznavanju prelomnih časov ti utegne morda služiti tudi spletni portal razgledan.si, ki ponuja enostavne razlage družbe – in to v nekaj minutah! Po nekaj letih truda smo ga zagnano ekipo sodelavk in sodelavcev otvorili na dan državnosti, prav v dneh, ko je bila posneta ta epizoda, pa sta na portalu nastali še dve novi lekciji: Sodna veja oblasti v Sloveniji in Trije slovenski plebisciti.

Aug 08, 202259:43
#037: Peter Tomažič – Ponižnost je ena ključnih lastnosti voditelja

#037: Peter Tomažič – Ponižnost je ena ključnih lastnosti voditelja

Tokrat je moj gost Peter Tomažič, mož, oče in generalni tajnik Slovenske Karitas.

Beseda Karitas ima za različne ljudi različne konotacije. Sam z njimi sodelujem že krepko več kot desetletje in jih prepoznavam kot eno najbolj kakovostnih organizacij na socialnem in humanitarnem področju.

Peter je bil na Slovenski Karitas skozi vsa leta prisoten, a se ni nikdar posebej izpostavljal. Ko pa je spomladi leta 2020, v težkih razmerah na voditeljskem mestu zazevala praznina, je odgovornost prevzel »na polno«.

Pogovarjala sva se o njegovi osebni zgodbi – kot elektrotehnik in ekonomist delo na Karitas namreč nikakor ni bila samoumevna izbira. Velik del pogovora pa je tekel tudi o vlogi Karitas: v življenju vsakega od nas, znotraj Cerkve, v družbi, v odnosu do politike in države. Z nekaterimi vprašanji sem bil načrtno nekoliko bolj izzivalen - redko tudi zaradi osebnih dilem, predvsem pa z namenom, da se izčisti, kako pomembno in sveže je v resnici poslanstvo Karitas v današnjem svetu.

Vabim vas tudi k ogledu portala razgledan.si. In – ko boste že tam, se ne pozabite naročiti na obvestila. Gre namreč za produkt, ki ga s sodelavci na Socialni akademijiresnično delamo s srcem in upamo, da bo prispeval k dvigu državljanske pismenosti v Sloveniji.

Jul 22, 202201:06:09
#036: Vilma Siter – 22 let po prvem stiku so tisti ljudje spet potrkali na vrata …

#036: Vilma Siter – 22 let po prvem stiku so tisti ljudje spet potrkali na vrata …

Vilma Siter je pred nekaj več kot dvema desetletjema skupaj z možem Danijem ustanovila eno največjih, če ne kar največjo, nevladno organizacijo v podporo družinam v Sloveniji.

Družina in življenje, krajše DIŽ, danes združuje nekaj tisoč parov in ima po Sloveniji zelo razvejane dejavnosti, močno ekipo, ob tem pa iz javnih sredstev praktično ni financirana.

Da bi polno delala v organizaciji, je Vilma že kmalu po ustanovitvi pustila zdravniško službo, kar seveda ni bil najlažji korak. Zdaj pa je upokojenka, tudi vodenje DIŽ-a sta z možem predala sinu Benjaminu, ki je bil tudi že bil gost tega podkasta.

Jun 17, 202259:53
#035: Sonja Gerič Bevec – Šele po tem, ko sem rekla NE, sem lahko rekla DA

#035: Sonja Gerič Bevec – Šele po tem, ko sem rekla NE, sem lahko rekla DA

Sonja Gerič Bevec je žena, mama treh otrok in ustanoviteljica organizacije Nacoa Slovenija, katere prva skrb so otroci alkoholikov.

Klic k ustanovitvi Nacoe je zaslišala med prvo nosečnostjo in že pred rojstvom prve hčerke se je tudi zgodil prvi dogodek, povezan s tem.

Kot otrok alkoholika je šla skozi mnogo težkih situacij, ki jih ta okoliščina prinaša, obenem pa prav iz te izkušnje in iz zavedanja, kako dobro bi bilo, če bi takšna organizacija obstajala že v času njenega otroštva, črpa navdih za nadaljnje delo.

V oddaji govoriva tudi o vzponih in padcih, iskanju primernega trenutka za rojstvo določene ideje in o tem, kako ključni so za uspeh dobri mentorji.

Odzivi so dobrodošli na matej@socialna-akademija.si ali na Facebook skupini Goreči grm.

Jun 02, 202201:03:30
#034: Miha Lavtar – Vodenje lastnega podjetja je najboljši faks

#034: Miha Lavtar – Vodenje lastnega podjetja je najboljši faks

Miha Lavtar je ustanovitelj in direktor podjetja Optiweb iz Škofje Loke, najbolj znanega po izdelovanju spletnih strani, spletnih trgovin in storitvah spletnega marketinga.

Svojo dokončno odločitev za podjetništvo je sprejel, ko je bil po končani srednji šoli, ki jo je opravil tako rekoč »za las«, študent na prvem letniku faksa. Da faksa ni nikdar končal, mu nikakor ni žal, pravi. »Težko bi se kje naučil več kot z vodenjem lastnega podjetja.«

V epizodi sva se pogovarjala o prednostih in pasteh podjetništva, o tem, kako mu je uspelo skupaj z ekipo ustvarjati naglo rast ter seveda tudi o tem, kako se je moral za sledenje celotni zgodbi spreminjati sam.

Te zanima več? Piši mi na matej@socialna-akademija.siali se pridruži Facebook skupini Goreči grm!

May 18, 202252:50
#033: Tamino Petelinšek – Delati dobro brez samohvale

#033: Tamino Petelinšek – Delati dobro brez samohvale

Tamino Petelinšek je najbolj znan kot fotograf. Prva leta je največ delal za Družino in Ognjišče, kasneje pa se je zaposlil na STA, kjer svoj vsakdanji kruh služi še danes. Poleg redne službe se loteva tudi samostojnih projektov – za enega takšnih je prejel tudi nagrado »čuvaj« Društva novinarjev Slovenije za leto 2021.

Tamino je tudi mož, oče štirih otrok in vitez v mednarodni organizaciji Knights of Columbus. V zadnjih mesecih, pod močnim vtisom vojne v Ukrajini, pa se je poleg vseh dejavnosti lotil tudi prevažanja beguncev iz Ukrajine v Slovenijo.

Te zanima več? Piši mi na matej@socialna-akademija.siali se pridruži Facebook skupini Goreči grm!

Apr 20, 202251:00
#032: Ljubezen deluje! (Marko Nzobandora, Matej Cepin)

#032: Ljubezen deluje! (Marko Nzobandora, Matej Cepin)

Z Markom Nzobandoro, možem, očetom, biologom, prevajalcem in sodelavcem zavoda Živim sva se pogovarjala o knjigi Ljubezen deluje ameriškega avtorja Boba Goffa.

Knjiga pripoveduje o tem, kako biti odprt in razpoložljiv za ljudi okrog sebe ter v njihova življenja prinašati bistvene stvari – pa naj gre za najožjo družino ali pa za popolne neznance z drugega konca sveta.

Pod naslovom »Ljubezen deluje« si najbrž marsikdo predstavlja visokoletečo teorijo, vendar pa velja prav nasprotno: knjiga je izredno konkretna, obenem pa tudi humorna in navdihujoča.

Moj sogovornik Marko, mož žene Katarine Nzobadora, ki je bila moja gostja v 21. epizodi, je knjigo prevajal. Zgolj to pa ga seveda ne bi kvalificiralo za takle pogovor. Obenem je s svojim življenjem tudi znamenje takšne dejavne ljubezni, kot o njej piše knjiga.

Če še oklevate, ali bi nama z Markom dali priložnost, nama jo dajte vsaj do trenutka, ko prebereva dva odlomka iz knjige. Oziroma: dajte jo avtorju, zelo verjetno vam bo všeč.

Se slišimo! Pišite na matej@socialna-akademija.si ali se pridružite Facebook skupini Goreči grm.

Apr 06, 202259:49
#031: Tomaž Vovko – Razmere so noro težke, ampak »greš čez«

#031: Tomaž Vovko – Razmere so noro težke, ampak »greš čez«

Tomaž Vovko je zdravnik, specialist infektologije in intenzivne medicine, sicer pa mož in oče treh otrok.

Dela na enoti intenzivne terapije Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Kliničnem centru v Ljubljani, kjer od začetka leta 2020 zdravi tudi najtežje bolnike, obolele s Covid-19.

Širša javnost ga je imela priložnost spoznati na vladnih tiskovnih konferencah, na katerih je predstavljal delovne razmere na oddelku, pa tudi v nekaterih drugih informativnih medijih.

V podkastu pa sva se dotaknila nekoliko bolj osebnih tematik. Kaj je pri delu najteže, kje dobiti energijo, ki je zanj potrebna, kako se te obveznosti povezujejo z družinskim življenjem … spregovorila pa sva tudi o težki bolezni, ki jo je, sicer ne brez posledic, preživel pred nekaj leti.

Te zanima več? Piši mi na matej@socialna-akademija.siali se pridruži Facebook skupini Goreči grm!

Feb 22, 202252:23
#030: Janez Cigler Kralj – Brez predhodne duhovne priprave prvih mesecev ne bi zdržal

#030: Janez Cigler Kralj – Brez predhodne duhovne priprave prvih mesecev ne bi zdržal

Janez Cigler Kralj je od leta 2020 minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Je mož in oče štirih otrok, po rodu s Koroške, zdaj pa živi v okolici Ljubljane. V politiko je vstopil po študiju na Fakulteti za družbene vede, na povabilo prijatelja. Opravljal je različne vloge v stranki, dokler mu ni politična kombinatorika v začetku leta 2020 prinesla velikega izziva, ki ga je najprej gladko zavrnil.

V podkastu se nisva pogovarjala o njegovi politični agendi ampak sva se, kot veleva njegov naslov, dotikala predvsem tematik osebnega odločanja, uravnavanja svojega življenja, sprejemanja izzivov ter prispevanja k boljšemu svetu

Vas zanima več? Pišite mi na matej@socialna-akademija.siali se pridružite Facebook skupini Goreči grm!

Feb 07, 202201:01:36
#029: Matej Tomažin – V življenju imaš 5 nabojev. Kam jih želiš izstreliti?

#029: Matej Tomažin – V življenju imaš 5 nabojev. Kam jih želiš izstreliti?

Življenje Mateja Tomažina se že od mladih nog vrti okoli denarja in premoženja.

Z borzo se je spoznal že v srednji šoli v zgodnjih 90-ih, ko je ta šele zares prišla v Slovenijo. Kot študent je bil že borzni posrednik in nato upravljalec vzajemnega sklada Modra kombinacija, ki je bil kmalu izbran za najboljši vzajemni sklad v Sloveniji.

Veliko je deloval tudi na Balkanu, ko se je premoženja nabralo že dovolj, pa je začel vlagati v start-upe. Zadnjih nekaj let pa je v kripto svetu in vodi platformo Iconomi. Ta platforma tistim, ki se na kripto valute ne spoznajo, na enostaven način omogoča trgovanje z njimi.

Denar pa ni edina tema, zaradi katere sem Mateja povabil v podkast. Navdihuje me, ker je v zvezi z njim neposreden – denar mu ne predstavlja tabu teme, kot morda marsikomu drugemu. In, če boste pozorno poslušali pogovor, boste opazili, da kljub temu, da ves čas govoriva o denarju, je ta vedno nekako drugotnega pomena. Ne gre za denar zaradi denarja samega.

Pišite mi na matej@socialna-akademija.siali se pridružite Facebook skupini Goreči grm!

Jan 24, 202201:00:00
#028: Grega Strajnar –Izreci svoj »Ja« in življenje ti bo ponudilo nore priložnosti

#028: Grega Strajnar –Izreci svoj »Ja« in življenje ti bo ponudilo nore priložnosti

Grega Strajnar je glasbenik, kreativec in družinski oče. Tistim, ki ste rojeni v 70-ih ali 80-ih letih prejšnjega stoletja in ste bili na vsaj nekaj mladinskih krščanskih dogodkih, ga najbrž ni potrebno posebej predstavljati. Bil je namreč povsod. Kot pevec, kitarist, vodja, animator, učitelj kitare, trener retorike …

Po poroki z ženo Hano je bila Gregu podarjena prvorojenka Evelin, za katero se je kmalu po rojstvu izkazalo, da ima zelo redko in težko bolezen. Vztrajala sta, tudi v mnogih odpovedovanjih, in danes imata štiri otroke, petega pa v nebesih.

Gregorjeva zgodba je po eni strani zelo posebna, po drugi strani pa je lahko to tudi zgodba vsakega od nas. V svojih mladih letih in tudi kasneje je bil namreč postavljen pred mnoge odločitve, na katere je lahko odgovoril z »Ja« ali pa z »Ne. Pot, ki jo je ponujal odgovor »Ja«, je bila pot tveganja, sestopa iz cone udobja in spet novih priložnosti. Pot, ki jo je ponujal odgovor »Ne«, pa je bila pot negotovosti, neodločnosti in pasivnosti.

Ob Gregu sem še posebej zaznal, kako so naši darovi in talenti plod serije »Ja«-jev, ki jih izrečemo, plod situacij, ko se odpovemo predvidljivosti in pustimo, da v življenju kaj ne gre čisto po naše.

Jan 10, 202201:08:29
#027: Slavi Snoj –V dveh letih od čistilke do ravnateljice
Dec 19, 202159:56
#026: Aleš Maver – Pogosto vem, katera pot je prava, a mi zmanjka poguma za hojo po njej

#026: Aleš Maver – Pogosto vem, katera pot je prava, a mi zmanjka poguma za hojo po njej

Aleš Maver je leta 1978 rojeni profesor zgodovine na Filozofski fakulteti v Mariboru. V širši javnosti je postal znan predvsem kot kolumnist in politični analitik. Ta del svoje poti je začel pri spletnem magazinu Časnik.si, katerega je kasneje nekaj let tudi urejal.

Spoznal sem ga pred nekaj več kot 10 leti in od takrat naprej me pri njem navdušujeta predvsem dve stvari. Prva so njegovi premisleki, ki so praviloma sveži, iskreni, predvsem pa se v njih čuti želja, da bi bilo življenje in sobivanje v Sloveniji enkrat v prihodnosti boljše, lepše in manj razklano.

Druga stvar, ki me pri Alešu navdušuje še bolj kot prva, pa je njegova razpoložljivost. Vedno, ko sem ga povabil kot predavatelja na kakršen koli dogodek, usposabljanje, ga morda prosili za kak članek, izjavo … se je na vse odzval z zelo dobro voljo, z žarom in tudi z odličnim končnim izdelkom.

Ko pri človeku opazim tak vzorec delovanja, tako darovanjsko mentaliteto, ob kateri ta človek ne daje niti najmanjšega vtisa, da kakor koli trpi, takrat slutim, da je zadaj goreči grm.

Nekaj njegovih predavanj lahko poslušate tudi na Youtube kanalu Socialne akademije.

Dec 05, 202159:03
#025: Simona Muršec –Navdih mi je bila mama, ko se je spopadala s težkimi situacijami

#025: Simona Muršec –Navdih mi je bila mama, ko se je spopadala s težkimi situacijami

Tokrat je moja gostja Simona Muršec, predsednica Društva parada ponosa v Sloveniji, prepoznavna aktivistka LGBTIQ+ skupnosti v Sloveniji, izobraževalka, avtorica več publikacij, sicer pa tudi sodelavka v tuji nevladni organizaciji We Move Europe.

Simone v studio nisem povabil samo zato, ker vem, da je pri svojem delu izredno srčna, zagnana in uspešna. Razlog za povabilo je tudi ta, da načeloma pripadava dvema zelo različnima svetovnima nazoroma.

Ta epizoda je namreč nastala v okviru letošnjega Socialnega tedna, ki nosi naslov »Onkraj našega sveta«, govori pa o družbenih delitvah, težkih temah, medsebojnem zavračanju in o dialogu.

Moj cilj je bil, da s Simono demonstrirava pristen dialog. Takole smo namreč med drugim zapisali v poslanici: »Živi in dinamični ljudje … so pripravljeni prisluhniti drugim in jim iskreno posvetiti pozornost. Zavedajo se, da jih sogovorniki kljub drugačnim stališčem lahko obogatijo z novimi spoznanji.«

Bi kaj sporočili? Pišite na matej@socialna-akademija.si ali v Facebook skupino Goreči grm.

Nov 19, 202101:05:05
#024: Igor Vovk – Celo oče mi je rekel: »Pa se ti ne bojiš za svoje življenje?«

#024: Igor Vovk – Celo oče mi je rekel: »Pa se ti ne bojiš za svoje življenje?«

Igor Vovk je ustanovitelj zavoda Iskreni, katerega poslanstvo je delo z družinami, in medija Domovina.je, s katerim skušajo pluralizirati medijski prostor v Sloveniji.

Že odkar pomni, je družbeno aktiven. Kot mlad je bil predsednik društva Mavrični most mladih, v katerem je skozi prostovoljstvo intenzivno spoznaval cerkvene in državne strukture.

Poklicno pot je začel v večjih korporacijah, nato se je podal v podjetništvo. Sčasoma pa sta z ženo Majo spoznala, da v klasičnem podjetništvu ne bosta mogla v polnosti živeti svojih načel in dovolj spreminjati sveta na bolje. Ustanovila sta zavod Iskreni.net in v Slovenijo pripeljala več inovacij, kakršni sta na primer e-priprava na zakon ali shod družin.

V podkastu sva se pogovarjala o zavorah, ki nam preprečujejo odhod na samostojno pot, o vprašanju, kako ustvariti gibanje, o razliki med vodenjem podjetja in vodenjem nevladne organizacije, o tem, kako nastajajo inovacije, kako je, ko doživiš napade in pogrome z različnih strani - in še o marsičem.

Oct 28, 202159:42
#023: Šest faz razvoja moškega – na kateri si? (Robert Šmalc, Benjamin Tomažič, Matej Cepin)

#023: Šest faz razvoja moškega – na kateri si? (Robert Šmalc, Benjamin Tomažič, Matej Cepin)

Trije moški smo letos poleti brali knjigo Fathered by God ameriškega avtorja Johna Eldridgea, ali pa njeno slovensko inačico, naslovljeno Pustolovec, bojevnik, kralj.

Odprla nam je mnoge zanimive poglede na vprašanje, kako se v različnih stopnjah razvijata moški značaj in tudi njegova duša. Mnogo moških je poškodovanih, seveda, na nekaterih področjih, vključno z nami. Knjiga je bila vsem trem kažipot pri osebnem razvoju in iskanju pravega mesta v družbi.

Zakaj koncept šestih stopenj tega moškega popotovanja sodi v podkast Goreči grm? Ker »od daleč« pogleda na naša življenja in nam govori o tem, kako jih v posamezni fazi narediti čim bolj rodovitna.

Stavim, da bo epizoda zanimiva tudi za vas, ženske – saj se namreč pogosto sprašujete o moških, ob katerih na tak ali drugačen način živite. In tole bodo tri kar iskrene izpovedi.

Oct 14, 202101:03:03
#022: Branko Cestnik – Garal sem skoraj dve leti, preden je založba rekla »Ja«

#022: Branko Cestnik – Garal sem skoraj dve leti, preden je založba rekla »Ja«

Branko Cestnik je eden redkih pisateljev med duhovniki, vsekakor pa eden zelo redkih duhovnikov med pisatelji.

Piše svoj drugi roman (za prvega je bil nominiran za Kresnika), ob tem pa svojo ustvarjalnost sprošča še na mnogih drugih področjih. Je župnik na Frankolovem, v zadnjih desetletjih je tudi na nacionalni ravni pustil močno sled pri delu z mladimi, piše kolumne, je tudi urednik in gostuje v različnih medijih.

Pri njem cenim predvsem dve lastnosti: široko razgledanost, zaradi katere so njegova mnenja dragocena na zelo raznolikih področjih. In pa dialoško širino – zdi se mi, da ni blizu le meni ampak zelo raznolikim ljudem. Kljub temu, da svoje mnenje pogosto jasno izrazi, to naredi na način, ki dopušča tudi drugačna mnenja drugih in jih vabi v dialog.

To pa je v teh časih skrajno pomembna in redka lastnost.

Sep 30, 202101:01:42
#021: Katarina Nzobandora – Bog ne kliče usposobljenih ampak usposablja poklicane

#021: Katarina Nzobandora – Bog ne kliče usposobljenih ampak usposablja poklicane

Katarina Nzobandora je ustanoviteljica zavoda Živim, ki želi ženskam in njihovim družinam stati ob strani v stiskah, ki jih doživljajo ob nosečnosti ali po splavu. Sodeluje tudi pri izvajanju duhovnega programa Rahelin vinograd, ki udeležencem pomaga sprejeti odpuščanje zase in za druge ter jim daje priložnost, da se povežejo s splavljenimi otroki.

Zadnje desetletje izvaja predavanja širom po Sloveniji, je na voljo za osebne pogovore in se o tematiki umetnega splava še naprej usposablja, predvsem v tujini. Ob tem pa kot žena in mati skrbi tudi za svojo družino.

Pogovarjala sva se o njenih gorečih grmih, soočanju s težkimi in neprijetnimi situacijami v medijih, kompetencah za vodenje organizacije in o tem, kako ob takšnih vlogah iskati osebno ravnotežje. Pa še kaj se bo našlo!

Sep 13, 202101:02:50
#020: Jan Peloza – Kot mladi aktivist sem potoval tudi do 250 dni na leto

#020: Jan Peloza – Kot mladi aktivist sem potoval tudi do 250 dni na leto

Jan Peloza vodi Slovensko agencijo za mlade, ki je morda najbolj znana po evropski mladinski kartici (mnogi se je spominjamo kot bivše Euro26). Je tudi generalni sekretar na Youth Health Organization, evropski mreži organizacij s sedežem v Ljubljani, ki je nastala (tudi) na njegovo pobudo.

Med drugim vodi projekte Social Impact Award, Global Shapers Community, Impact Hub ter sodeluje tudi na mnogih drugih projektih in pobudah s področja okolja in zdravja (primer: odtis.si).

Njegova pot na področju mladine, participacije, okolja in javnega zdravja se je začela, ko se je kot osnovnošolec v domači Izoli udeležil mednarodne mladinske izmenjave. Ta dogodek ga je tako navdušil, da je nekaj let za tem ustanovil mladinsko organizacijo, danes znano kot Mladinska zveza Brez izgovora (noExcuse).

Aug 30, 202101:00:13
#019: Andreja Poljanec – Starši se ukvarjajo z otroki, a pogosto brez vsakega čustvenega stika

#019: Andreja Poljanec – Starši se ukvarjajo z otroki, a pogosto brez vsakega čustvenega stika

Andreja Poljanec je žena, mati 5 otrok, vodja študija psihologije na Univerzi Sigmunda Freuda, soustanoviteljica Študijsko raziskovalnega centra za družino, doktorica, psihoterapevtka, predavateljica različnim skupinam in avtorica mnogih člankov.

V letu 2021 je bila med drugim imenovana v Strateški svet vlade za socialno politiko, vedno pogosteje pa se pojavlja tudi v medijih.

V slovenskem prostoru je najbolj znana po konceptu rahločutnosti, ki ga v največji meri povezuje z vzgojo otrok in doseganjem čustvenega stika z njimi. V najinem pogovoru pa me je seveda zanimalo predvsem, kakšno poslanstvo stoji za vsemi njenimi raznolikimi dejavnostmi, ali je dela kdaj preveč in kako ukrepa, ko začuti preobremenjenost.

Aug 02, 202158:45
#018: Zakaj o gorečih grmih? (Matej Cepin)

#018: Zakaj o gorečih grmih? (Matej Cepin)

Ta epizoda je nekaj posebnega - je brez gosta.

Kmalu bo minilo leto dni od začetka oddajanja tega podkasta. Čas je, da po tem, ko smo se pogovarjali s 17 gosti, odgovorimo na vprašanje ZAKAJ.

Zakaj je sploh smiselno govoriti o gorečih grmih in jih odkrivati? Kaj s tem pridobimo? Zakaj se nekaterim to ne zdi potrebno in česa se pri tem morda celo bojimo?

Jul 15, 202127:08
#017: Gregor Čušin - Po pogrebu kolega Šugmana sem dejal: »Grem, kamor koli!«

#017: Gregor Čušin - Po pogrebu kolega Šugmana sem dejal: »Grem, kamor koli!«

Gregor Čušin je širni Sloveniji najbolj znan kot igralec, ki je na oder postavil znamenito Hagado. Tudi sicer je eden redkih, ki si drzne v predstavo preoblikovati marsikatero svetopisemsko temo.

Le redki pa vedo, da je poklic igralca pred nekaj leti opustil.

»Na živce mi je šla celo publika, ki mi je ploskala. Kako morate ploskati takšnim stvarem, sem se spraševal.«

Tako se je znašel v situaciji, ko je moral kot samostojni podjetnik in oče šestih otrok vsak mesec najprej pridobiti in narediti in izvesti nekaj naročil, da je sploh »prišel na nulo«.

Z Gregorjem sva se pogovarjala o tem, koliko zadovoljstva ti v različnih obdobjih prinaša tvoj poklic. Katere ovire je potrebno prestopiti, da poklic pridobiš in katere potem, ko se želiš dela, povezanega s svojo ključno veščino, znebiti.

Pogovor pa je seveda tekel tudi o fazah njegovega ustvarjanja, izzivih vere in Cerkve, nepogrešljiv pa je bil, kot vedno, del o Gregorjevih gorečih grmih.

Jun 14, 202155:23
#016: Franci Bačar - Usklajevanje 7-članske družine in podjetja pri 34-ih

#016: Franci Bačar - Usklajevanje 7-članske družine in podjetja pri 34-ih

Franci Bačar je mož, oče petih otrok in podjetnik – soustanovitelj marketinške agencije Goodish.

V podkastu sva se najprej pogovarjala o zadnjem desetletju, ki je bilo zanj zelo aktivno, saj je ustvaril družino, zgradil hišo, postavil podjetje in bil ob tem tudi družbeno aktiven.

Pogovor pa je nanesel tudi na njegovo otroštvo. Odraščal je namreč v družini z osmimi otroki, kar je že samo zase pomenilo zelo posebno otroštvo.

Francijeva zgodba je zgodba o sprejemanju izzivov, iskanju ravnotežja v življenju, postavljanju prioritet, iskanju svoje poklicne usmeritve in tudi odločanju o načelih, ki se jih želi držati v življenju.

Predvsem pa mi je navdih v tem, kako lahko iz povprečnih okoliščin zrastemo v nekaj tako posebnega in edinstvenega.

May 31, 202158:49
#015: Peter Lovšin - Skavtski sestanek l. 1984 in vse, kar mu je sledilo

#015: Peter Lovšin - Skavtski sestanek l. 1984 in vse, kar mu je sledilo

Peter Lovšin je mož, oče treh otrok in arhitekt v lastnem podjetju.

Zgodba, po kateri je v slovenskem prostoru najbolj poznan, se je začela leta 1984, ko je v Štepanji vasi v Ljubljani kot 16-letni fant po navdihu časopisnega članka o skavtih sklical nekaj prijateljev in zanje pripravil skavtski sestanek.

Ta dogodek štejemo za povod nastanka ZSKSS – Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

S Petrom se pogovarjava o gorečih grmih, ki so spremljali nastanek ene največjih mladinskih organizacij v Sloveniji, o tem, kako močno lahko ena ideja spremeni življenje posameznika, pa tudi o preteklih in sedanjih izzivih, povezanih z razvojem skavtske organizacije.

May 17, 202155:30
#014: Simon Potnik - Ne reci: »Ne ljubi se mi«, raje reci: »Ne ljubim dovolj«

#014: Simon Potnik - Ne reci: »Ne ljubi se mi«, raje reci: »Ne ljubim dovolj«

Simon Potnik je duhovnik – v času snemanja že več kot desetletje župnik v Slovenj Gradcu. Tam so v tvorbo, imenovano pastoralna zveza, združene 4 župnije in Simon je vodja celote, obenem torej vodi tudi skupino duhovnikov.

Zdi se, da je večji goreči grm kot sama odločitev za duhovništvo, zanj predstavljala osebnostna rast v času, ko je že bil duhovnik. Za pastoralno delovanje se veliko izobražuje tudi v tujini, zgled mu med drugim predstavlja tudi Kanačan James Mallon, avtor knjige Božja prenova.

Enega od temeljev Simonovega vodenja predstavlja prepoznavanje talentov posameznika ter vključevanje vsakogar v celoto – takšnega kot je. To potrjuje tudi množica živih skupnosti, ki v Pastoralni zvezi delujejo tudi v času pandemije. Pravi, da smo »nekje vmes« v Cerkvi izgubili smisel za občestvo – za povezanost, klepet, veselje do sobivanja, pripadnost.

Zato pogovor s Simonom Potnikom ni le zgodba o živih župnijah. Je tudi zgodba o gradnji skupnosti. Vsakdo, ki želi živeti iz svojih gorečih grmov, slej ko prej naleti tudi na to potrebo – na spoznanje, da sam ne moreš doseči skoraj ničesar, da so stvari veliko lažje, če smo povezani.

May 02, 202101:08:29
#013: Katja Ban - Ob hčerki sem se naučila, kaj je brezpogojna ljubezen

#013: Katja Ban - Ob hčerki sem se naučila, kaj je brezpogojna ljubezen

Katja Ban je v poklicnem življenju vzgojiteljica, v zasebnem pa žena in mati petim otrokom.

Po štirih nosečnostih in otrocih, ki so se rodili brez posebnih zapletov, je v peti nosečnosti eden od začetnih pregledov pri ginekologu njej in njeni družini življenje obrnil na glavo. Hčerka Katarina je dobila diagnozo trisomija 18, ki jo običajno spremljajo veliki medicinski zapleti ter visoka verjetnost umrljivosti otroka že med nosečnostjo ali v prvem letu življenja.

V času najinega pogovora je Katarina stara skoraj leto in pol, ima težko srčno napako in se razvija zelo drugače kot »običajni« otroci.

S Katjo sva se pogovarjala o veščini načrtovanja, o časih, ko se načrti postavijo na glavo, o upravljanju z negotovostmi in nenazadnje tudi o tem, kaj je njena družina s Katarino pridobila in kaj izgubila.

Neverjetno, kako lahko takšna težka pre-izkušnja človeka, ki jo sprejme kot goreči grm, poglobi, predvsem pa požlahti.

Apr 16, 202155:13
#012: Uroš Kuzman - Če nimaš svojega načrta, postaneš del načrta drugega

#012: Uroš Kuzman - Če nimaš svojega načrta, postaneš del načrta drugega

Uroša Kuzmana mediji običajno predstavijo kot stand-up komika in matematika.

Poklicno predava matematiko na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, v stand-upu pa je po letih trdega dela prišel do prve monokomedije z naslovom Profesor Kuzman mlajši.

Zelo dejaven pa je tudi v civilni družbi. Najbolj v Planinski zvezi Slovenije, kjer je prevzemal že zelo raznolike odgovornosti. Tu pa se seznam njegovih dejavnosti seveda ne konča.

Z ženo in dvema otrokoma živi v Velenju.

Pogovarjala sva se o vprašanju, kaj je skupni imenovalec vseh njegovih dejavnosti, kako med njimi išče fokus ter kako jih usklajuje z družinskim življenjem.

Ključno pa je seveda vprašanje Uroševih gorečih grmov. Nad odgovorom sem bil presenečen – takšnega namreč nisem pričakoval.

Mar 18, 202159:02
#011: Polona Dominik - Ko sem rekla: "Grem!", so se stvari same uredile

#011: Polona Dominik - Ko sem rekla: "Grem!", so se stvari same uredile

Polona Dominik je laiška misionarka v Etiopiji.

V tamkajšnjem glavnem mestu, Adis Abebi, dela z otroki z ulice v salezijanski šoli.

Salezijanci in njihov ustanovitelj don Bosko, svetnik iz 19. stoletja, jo je »zakuril« že v mladih letih, ko je obiskovala Gimnazijo Želimlje in bivala v tamkajšnjem Domu Janeza Boska.

V prvem delu pogovora sva se pogovarjala o njenih gorečih grmih, v drugem delu o tem, kako danes na te goreče grme odgovarja skozi svoje delo, v tretjem pa o tem, kakšne težave z identiteto imaš ti sam – in kakšne drugi s teboj – če v tako tradicionalnem okolju kot je Afrika, nisi ne poročena, ne redovnica.

Vsem, ki bi želeli pomagati ljudem v Etiopiji, kjer se spopadajo z boleznijo, revščino, lakoto in strahom pred vojno, lahko to storite z nakazilom Misijonskemu središču Slovenije. Podatki za nakazilo so:

Misijonsko središče Slovenije, Kristanova 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0201 4005 1368 933
koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X

namen nakazila: Polona Dominik – Etiopija
referenca: SI00 249701

Mar 04, 202101:00:06
#010: Benjamin Siter – Komu dovoliš sesti za volan svojega avtomobila?

#010: Benjamin Siter – Komu dovoliš sesti za volan svojega avtomobila?

Benjamin Siter je mož, oče in vodja ene največjih družinskih organizacij v Sloveniji, imenovane Družina in življenje.

Po zanimivih srednješolskih letih se je srečal s protestanti. Sodelovanje z njimi ga je močno prevzelo, preko njih je osebno spoznal Jezusa in se vpisal na dvopredmetni študij teologije in filozofije. Zaposlil se je na Svetopisemski družbi Slovenije, kjer je med drugim pričel tudi z organizacijo Svetopisemskega maratona.

V organizaciji Družina in življenje se je zaposlil leta 2013, njeno vodenje pa je prevzel v letu 2020.

Pogovarjala sva se o njegovi poti, poseben poudarek pa sva namenila njegovim gorečim grmom. Pogovor je stekel tudi o tem, kako ljudje danes gledamo na krščanstvo, kaj nas pri krščanstvu prepriča ter kako torej oznanjevati to presežno ljubezen. »Danes ne moremo pričakovati, da bodo ljudje množično brali Sveto pismo,« pravi. »Gledajo pa nas, zakonske pare. Mi smo jumbo plakati za krščanstvo. Če bo iz naših odnosov vela presežnost, jih bo ta slej ko prej začela zanimati.«

Feb 17, 202150:28