Skip to main content
Spotify for Podcasters
Grimstad bibliotek

Grimstad bibliotek

By Grimstad bibliotek

Velkommen til Grimstad biblioteks podcast!
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Kjenn din Ibsen! #1 Et dukkehjem

Grimstad bibliotekMar 15, 2022

00:00
29:10
Kjenn din Ibsen! #8 Fra suksess til fiasko - Gildet paa Solhoug og Olaf Liljekrans

Kjenn din Ibsen! #8 Fra suksess til fiasko - Gildet paa Solhoug og Olaf Liljekrans

Ved Det norske Theater i Bergen hadde Ibsen sine læreår. Utdannelsen gikk ut på å finne inspirasjon, forbilder, og å lære faget og prøve seg frem ved å lytte til publikums reaksjon.

Gjennom Fayes sagn og Landstad folkeviser mottok Ibsen emner og nye ideer til å skape dramatikk på norsk grunn. Det resulterte i folkevisedramaene Gilde paa Solhoug og Olaf Liljekrans – hans første suksess og påfølgende fiasko. Hva gikk eksperimentet ut på, og hva var det som slo feil?

10. oktober fortalte folklorist og litteraturhistoriker Erik Henning Edvardsen mer om dette spennende temaet! Edvardsen har ledet Ibsenmuseet i Oslo fra 2000, og har siden 2022 vært konservator ved Ibsen Museum & Teater.

Han er også faglitterær forfatter og tok del i ekspertpanelet for Henrik Ibsens skrifter. "Kjenn din Ibsen" er en arrangementsserie i samarbeid mellom Grimstad bibliotek og Grimstad bys museer.

Oct 12, 202357:42
Kjenn din Ibsen! #7 Folkefiender og klimahelter: Hva kan Ibsen lære oss?

Kjenn din Ibsen! #7 Folkefiender og klimahelter: Hva kan Ibsen lære oss?

 I «En Folkefiende» møter vi en parallell til dagens klimaproblem. Med stor psykologisk innsikt viser Ibsen hvordan et samfunnsproblem utspiller seg på det mellommenneskelig plan. Det handler om deg og meg og om de store spørsmålene. Hans Grelland bor i Grimstad og er professor emeritus i kvantekjemi og universitetslektor i filosofi. Dette arrangementet ble holdt 9. mars, og nå kan du høre det på podcast!  "Kjenn din Ibsen" er en arrangementsserie i samarbeid mellom Grimstad bibliotek og Grimstad bys museer.

May 25, 202357:43
Bokkafé #Mars 23

Bokkafé #Mars 23

Sørlandske forfattere skriver både variert og godt. I marsbokkafeen kunne du høre om de som ble nominert til Sørlandets litteraturpris! Den første fredagen i måneden inviterer personalet til anbefaling av både ny og eldre litteratur. Nå kan du også høre noen av presentasjonene som podcast.

May 22, 202333:56
Kjenn din Ibsen! #6 Peer Gynt

Kjenn din Ibsen! #6 Peer Gynt

Administrerende direktør May Brit Støve fra den spektakulære kulturfestivalen Peer Gynt på Gålå som arrangeres årlig i august tok 9. februar for seg «Peer Gynt» som blir regnet som et mesterverk i verdenslitteraturen. Helt siden det ble skrevet i 1867 har det berørt og utfordret lesere og publikum. Dramaet rører ved de eksistensielle spørsmålene i livet og utfordrer til refleksjon og ettertanke. Den lokale Peer blir på mange måter et eksempel og et uttrykk for det universelle og allmennmenneskelige. 

Dette arrangementet ble holdt 9. februar, og nå kan du høre det på podcast!  "Kjenn din Ibsen" er en arrangementserie i samarbeid mellom Grimstad bibliotek og Grimstad bys museer.

Mar 08, 202341:32
Bokkafé #November 22

Bokkafé #November 22

Kinomord, heksebrenninger og skumle sosiale medier. Novemberbokkaféen var en småskummel affære, og her kan du høre den på nytt! Den første fredagen i måneden inviterer personalet til anbefaling av både ny og eldre litteratur. Nå kan du også høre noen av presentasjonene som podcast.

Dec 12, 202250:13
Kjenn din Ibsen! #5 Gjengangere

Kjenn din Ibsen! #5 Gjengangere

I «Gjengangere» vender den unge maleren Osvald Alving hjem til sin mor og sitt barndomshjem. Han kommer hjem fordi han er syk. Her venter tjenestepiken Regine, som han har et godt øye til. Det som skulle bli en fest og en hyllest til Kammerherre Alvings minne, utvikler seg til et følelsesmessig inferno – et oppgjør med sannhet, løgn og moral – hvor lag på lag avsløres. Skuespillets behandling av utroskap, kjønnssykdommer og dobbeltmoral i det borgerlige ekteskap gjorde dette til et av Ibsens mest kontroversielle verk, ingen teater i Norge ville sett opp stykket som fikk sin premiere i Chicago i 1882.

Dette arrangementet ble holdt 10. oktober, og nå kan du høre det på podcast!  "Kjenn din Ibsen" er en arrangementsserie i samarbeid mellom Grimstad bibliotek og Grimstad bys museer.

Nov 18, 202243:50
Kjenn din Ibsen! #4 Fruen fra havet

Kjenn din Ibsen! #4 Fruen fra havet

Henrik Ibsen skrev Fruen fra havet i Tyskland på slutten av 1880-årene. Ibsen var på dette tidspunktet en anerkjent og populær forfatter i Europa. Gjennom Fruen fra havet fortsetter han å utforske og utfordre makt- og kjønnsstrukturer i samfunnet, samtidig som han gjør et dypdykk inn i spørsmål rundt den menneskelige biologi og psyke. I samme periode var Ibsen fascinert av overnaturlige fenomen. Denne spenningen mellom vitenskap og mystikk, fornuft og følelser, gjør Fruen fra havet til en tekst man kan dra på skattejakt i igjen og igjen. 

Birgit Amalie Nilssen er tidligere teatersjef ved Kilden Teater og Haugesund Teater. Hun arbeider nå ved Arkivet freds- og menneskerettighetssenter. Her i Grimstad, har hun hatt regi på Kildens Fruen fra havet og Terje Vigen – en musikal i Fjæreheia, samt manus og regi på stykket Din Ibsen ved Ibsen-muséet. 

Dette arrangementet ble holdt 20. september, og nå kan du høre det på podcast!  "Kjenn din Ibsen" er en arrangementsserie i samarbeid mellom Grimstad bibliotek og Grimstad bys museer.

Oct 07, 202248:18
Sommerlespodden

Sommerlespodden

Barn elsker å bli lest for! Selv om barnet ditt har begynt på skolen, så betyr ikke det at du må slutte med høytlesning. Sommerles er Norges største lesekampanje, og man får like mange poeng for de bøkene man får opplest, som man får for de man leser selv. Her har du tips til spennende og morsomme høytlesningsbøker!

Jun 25, 202235:20
Kjenn din Ibsen! #3 De unges forbund

Kjenn din Ibsen! #3 De unges forbund

Dette stykket ble utgitt i 1869, og ble mottatt med både jubel og forakt. Hva var det med De unges forbund som fremkalte så mange reaksjoner? 18. mai fortalte Therese Strupstad Hagen om dette, og nå kan du høre det på podcast!  "Kjenn din Ibsen" er en arrangementsserie i samarbeid mellom Grimstad bibliotek og Grimstad bys museer.

Jun 03, 202229:18
Bokkafé #Mai 22

Bokkafé #Mai 22

Har biografiske bøker noe til felles? Den første fredagen i måneden inviterer personalet til anbefaling av både ny og eldre litteratur. Nå kan du også høre noen av presentasjonene som podcast!

May 27, 202246:07
Kjenn din Ibsen! #2 Sanchthansnatten

Kjenn din Ibsen! #2 Sanchthansnatten

Et ukjent Ibsen stykke, går det an? 27. april presenterte Bergljot Geist dette ukjente stykket for oss, og fortalte noe om hvorfor nesten ingen kjenner til det. Nå kan du høre arrangementet på podcast! "Kjenn din Ibsen" er en arrangementsserie i samarbeid mellom Grimstad bibliotek og Grimstad bys museer.

May 06, 202201:09:41
Kjenn din Ibsen! #1 Et dukkehjem

Kjenn din Ibsen! #1 Et dukkehjem

8. mars presenterte Anita Estensen stykket på biblioteket, og fortalte om Ibsens forhold til kvinnesaksbevegelsen. Nå kan du høre arrangementet på podcast! "Kjenn din Ibsen" er en arrangementsserie i samarbeid mellom Grimstad bibliotek og Grimstad bys museer.

Mar 15, 202229:10
Transkjønn og identitetspolitikk

Transkjønn og identitetspolitikk

Hvordan kan litteraturen åpne opp tabuer knyttet til transkjønn og identitetspolitikk? Vi diskuterer transkjønn og identitetspolitikk med forfatter Line Baugstø og lege, professor emeritus i sexologi og forfatter Esben Esther Pirelli Benestad.

Forfatter Line Baugstø skriver for både barn og voksne. Hennes serie for unge om Leona som er født i feil kropp, har vært med på å sette fokus på et tema det kan være vanskelig å snakke åpent om. Esben Esther Pirelli Benestad er en svært viktig talsperson for de transkjønnede her til lands. Hens arbeid og litteratur har betydd mye for de som opplever og har opplevd disse problemstillingene.

Dette er et opptak fra et arrangement på Grimstad bibliotek februar 2022.

Feb 21, 202257:20
Bokkafé #Desember 21

Bokkafé #Desember 21

Samlede verker som ikke er samlede verker, prisvinnende forfatterskap, og rusmisbruk. Desemberbokkaféen inneholder mange spennende bøker! Den første fredagen i måneden inviterer personalet til anbefaling av både ny og eldre litteratur. Nå kan du også høre noen av presentasjonene som podcast! NB: Vi beklager noe dårlig lyd på opptaket.

Dec 22, 202134:23
Julespesial: Draumkvedet

Julespesial: Draumkvedet

Hør biblioteksjef Brit Østerud fortelle om det sagnomsuste Draumkvedet! 

Draumkvedet er et norsk visjonsdikt, med gripende og storslåtte bilder, sannsynligvis fra slutten av middelalderen og er betegnet som et enestående og originalt norsk kunstverk. Draumkvedet er en mektig skildring av kampen mellom de gode og onde makter. Det religiøse innholdet er delvis i samsvar med katolsk lære, delvis å forstå som en mer folkelig oppfatning av synd og straff, barmhjertighet og trøst. Både komponister og billedkunstnere har følt seg tiltrukket av Draumkvedet. Ikke minst har norske komponister latt seg inspirere, og skrevet til dels stort anlagte musikkverk på grunnlag av tekst og/eller melodier for ulike besetninger og formål. 

Draumkvedt skildrer fortellingen om Olav Åsteson som julaften faller i ekstatisk søvn og ikke våkner før trettendedag jul. Da rir han straks til kirken for å fortelle om «draumane mange». I drømme har han hatt en uhyggelig ferd, reist over brua som skiller de levendes land fra dødsriket og sett glimt av såvel helvete som paradis. I dette dommedagssyn har han sett Sankt Mikael og Kristus selv dømme menneskenes sjeler i kamp med Djevelen.

Dec 17, 202131:58
Hva leser du nå? #13 Arnt Gunnar Tønnessen

Hva leser du nå? #13 Arnt Gunnar Tønnessen

Hva gjør man når man er 200 sider ut i en bok, og finner ut at den ikke er interessant? Hør Arnt Gunnar Tønnessen fortelle om denne og flere andre litterære problemstillinger! For mange er Arnt Gunnar kjent som en aktiv politiker, i tillegg til at han er styreleder i Ibsen- og Hamsundagene

Dec 03, 202130:54
Bokkafé #Oktober 21

Bokkafé #Oktober 21

Undergrundssnusk i Berlin, italienske hemmeligheter og hjernens lunefulle sinn var bare noe av det du kunne høre om på bokpraten i oktober. Kanskje en av disse bøkene er noe for deg? Den første fredagen i måneden inviterer personalet til anbefaling av både ny og eldre litteratur på biblioteket. Nå kan du også høre noen av presentasjonene som podcast!

Nov 30, 202133:45
Hva leser du nå? #12 Peer Andreassen

Hva leser du nå? #12 Peer Andreassen

Hva har Dag Solstad, historiske romaner og historisk sakprosa til felles? De blir alle lest av GAT-redaktør Peer Andreassen!

Andreassen har jobbet i media (TV og aviser) i hele sitt yrkesaktive liv, og er samtidig en svoren leser.

Nov 26, 202127:02
Hva leser du nå? #11 Sunniva Whittaker

Hva leser du nå? #11 Sunniva Whittaker

Hva leser en universitetsrektor som har vokst opp i Norge, Canada og Frankrike? Sunniva Whittaker er svært interessert i språk og litteratur, og er opptatt av bøker som gir innblikk i komplekse menneskelige relasjoner.

Nov 23, 202114:13
Hva leser du nå? #10 Kathrin Pabst

Hva leser du nå? #10 Kathrin Pabst

Hvordan var lesebarndommen for et barn i Tyskland? Kathrin Pabst har bodd i Grimstad i 16 år, og jobber på Vest-Agder-museet blant annet med ettervirkningene etter 2. verdenskrig, og hvordan enkeltpersoner og land behandler traumatiske krigsopplevelser. 

Nov 19, 202119:12
Hva leser du nå? #9 Anita Estensen

Hva leser du nå? #9 Anita Estensen

Hva leser en museumsdirektør, og hvordan møter man Ibsen og Hamsun når man skal fortelle historien om dem? Det og mye mer forteller Anita Estensen om i dagens episode. Hun er leder for Grimstad bys museer, og har vært en ivrig leser i 50 år.

Nov 16, 202120:30
Hva leser du nå? #8 Geir Kløkstad og Torgeir Bruborg

Hva leser du nå? #8 Geir Kløkstad og Torgeir Bruborg

Forskning viser at mannlige forbilder er viktig for gutters identifisering som lesere. I denne episoden møter vi de to pappaene Torgeir Bruborg og Geir Kløkstad, som selv er lesere og som har lest mye for sine sønner. Hvordan finner de interessante bøker, og hvilke bøker har gitt gode opplevelser?

Jun 18, 202118:58
Hva leser du nå? #7 Esben Esther Pirelli Benestad

Hva leser du nå? #7 Esben Esther Pirelli Benestad

Lege, forfatter, og professor emeritus i sexologi Esben Esther Pirelli Benestad leser fagbøker på dagtid og skjønnlitteratur på sengekanten. Hen leser mangt og meget, og leser gjerne bøker to ganger. Både fordi de er interessante, og fordi det er lett å glemme hva en har lest.

Jun 18, 202118:43
Hva leser du nå? #6 Torborg Igland

Hva leser du nå? #6 Torborg Igland

Journalist, høgskolelektor og forfatter Torborg Igland slår et slag for poesien, for folk i farta. Torborg har vært en leser hele livet, og i denne episoden deler hun leseopplevelser som har betydd noe spesielt for henne. 

Jun 04, 202122:03
Hva leser du nå? #5 Familien Riaute / Brossamain

Hva leser du nå? #5 Familien Riaute / Brossamain

Den franske familien Riaute / Brossamain låner og leser mange bøker. I denne episoden får vi høre mer om hva små og store i familien leser.

May 28, 202120:42
Hva leser du nå? #4 Vegard Vige

Hva leser du nå? #4 Vegard Vige

Kommuneoverlege Vegard Vige har en mengde bøker hjemme i bokhylla som han heldigvis ikke har lest ennå. Han setter spesielt pris på islandske forfattere, men leser ganske mye forskjellig.

May 21, 202119:43
Hva leser du nå? #3 Håvard Bruborg

Hva leser du nå? #3 Håvard Bruborg

15 år gamle Håvard Bruborg spenner over et vidt register når han leser. Han sluker alt fra fagbøker om språk, de store russiske klassikerne til eventyrlige fortellinger for unge.

May 21, 202118:21
Hva leser du nå? #2 Gro Austenå Berg

Hva leser du nå? #2 Gro Austenå Berg

Tidligere journalist Gro Austenå Berg er en kvalifisert leser med både master i nordisk språk og litteratur, og mellomfag engelsk. Hun er opptatt av å skape gode leseopplevelser for barna sine, og skriver heldigvis ned alt hun selv leser slik at hun ikke glemmer det.

May 21, 202118:08
Hva leser du nå? #1 Introduksjon

Hva leser du nå? #1 Introduksjon

Grimstad er dikternes by, hvor både Ibsen og Hamsun har satt spor. Men hva leser egentlig Grimstadborgere i dag? Hva er det som ligger på nattbordet, og hva står i de Grimstadske bokhyller? Gjennom denne podcasten møter Hilde Elise Bie fra Grimstad bibliotek flere interessante lesere, som forteller om sine spesielle leseropplevelser, og om hva bøker betyr for dem. 


May 21, 202100:60