Skip to main content
Spotify for Podcasters
Groddenpodden

Groddenpodden

By Grodden Lantmännen

I Groddenpodden fördjupar vi oss i det som är på gång i Lantmännen just nu, möter medlemmar, experter och medarbetare i avsnitt som sträcker sig från jord till bord.

Odling och lantbrukets maskiner, energi från åkern och spannmål som förädlats till maten på våra bord. Inget av detta hade varit möjligt utan de 19 000 lantbrukare som är medlemmar i kooperationen Lantmännen.

Har du idéer om vad vi ska ta upp i Grodden-podden? Skicka oss ett mail på grodden@lantmannen.com
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Energidivisionens framtidsplan: 40 000 ton ärtor

GroddenpoddenMar 27, 2023

00:00
19:09
Energidivisionens framtidsplan: 40 000 ton ärtor

Energidivisionens framtidsplan: 40 000 ton ärtor

Det händer mycket inom Energidivisionen! 2022 var ett riktigt bra år för Lantmännen, mycket tack vare att Energidivisionen gjorde ett riktigt starkt resultat, trots en skakig omvärld oh ekonomisk osäkerhet. Och det är fortsatt mycket spännande på gång inom divisionen, både under 2023 och kommande år, bland annat en miljardsatsning på ärtprotein.


I det här avsnittet berättar Lars-Gunnar Edh, chef för Energidivisionen, både om framgångarna hittills och planerna framöver. Samtalet leds av Håkan Montelius.

Mar 27, 202319:09
Möt Janne Hansson: företagare, mjölkbonde och ny ledamot i koncernstyrelsen

Möt Janne Hansson: företagare, mjölkbonde och ny ledamot i koncernstyrelsen

Jan-Erik Hansson, eller Janne som han kallas kort och gott, kallar sig hellre entreprenör och företagare än bonde. Men visst är han bonde också - och dessutom en av Sveriges största mjölkproducenter. Med 40 års erfarenhet av svenskt lantbruk och med en bakgrund inom Arlas styrelse har han nu tagit steget in i Lantmännens koncernledning som ny styrelseledamot. 

Vem är egentligen Janne Hansson? Vilka är hans viktigaste erfarenheter och vad tänker han om framtiden för både svenskt lantbruk och Lantmännen? Lyssna själv för att få veta mer!

Programledare: Håkan Montelius

Dec 02, 202219:57
Hur bedriver man produktion när bomberna faller? Om Lantmännen Cerealia

Hur bedriver man produktion när bomberna faller? Om Lantmännen Cerealia

För Lantmännen Cerealia kom kriget i Ukraina väldigt nära, väldigt snabbt. I krigets inledning föll bomberna bara några kilometer från Cerealias fabrik i Boryspil utanför Kiev och personalen tvingades tillbringa flera dygn i skyddsrum.

I avsnitt 4 av Groddepodden berättar Carl-Peter Thorvid, vd för Cerealia, om hur kriget hittills påverkat dem, och om hur det kommer fortsätta rita om spelplanen för företaget och branschen framöver. Samtalet leds av Håkan Montelius.

May 24, 202223:06
Möt Magnus Kagevik - ny koncernchef för Lantmännen

Möt Magnus Kagevik - ny koncernchef för Lantmännen

Lantmännens koncernchef heter sedan 1 april 2022 Magnus Kagevik. Han kommer närmast från posten som chef för Energidivisionen men har en lång internationell chefskarriär inom verkstadsindustrin bakom sig.

Hur tänker han leda Lantmännen i framtiden? Vilka är hans tankar om nuläget, med krig i Ukraina och rekordpriser på el, bränsle och gödsel? Och hur internationella ska Lantmännen egentligen vara?

Möt Magnus Kagevik i det tredje avsnittet av Groddenpodden. Programledare: Håkan Montelius.

Apr 07, 202221:10
Hur minskar vi kemberoendet inom lantbruket?

Hur minskar vi kemberoendet inom lantbruket?

Hur kan det svenska jordbruket bli mindre kemikalieberoende? En del av svaret finns kanske hos Lantmännen Bioagri, företaget som specialiserat sig biologiska tillväxt- och bekämpningsmedel. Planerna för Bioagri för de kommande åren är att bli mer affärsinriktade och växa på marknaden, och med produkter som Thermoseed, biologiska betningsmedel och biostimulanter i portföljen, samt en EU-politik som driver på för en grön omställning ser man ut att ha vind i seglen.

Men hur enkelt är det för svenska lantbruket att lämna kemikalierna bakom sig? Vilka är de stora utmaningarna för ett mer biologiskt lantbruk - och vilka är möjligheterna?

I avsnitt 2 av Groddenpodden medverkar Anders Krafft, vd Bioagri; Katja Ihrsén, produktchef biostimulanter Bioagri; och ekobonden Jon Orvendal. Samtalet leds av Håkan Montelius.

Feb 20, 202219:44
Projekt Medlem 2030 klart - vad blev resultatet?

Projekt Medlem 2030 klart - vad blev resultatet?

Hur kommer Lantmännens medlemskår se ut 2030? Vilket företag kommer Lantmännen vara om 10 - eller säg 20 år?  Detta är några av frågeställningarna som har diskuterats under det gångna året i projektet "Medlem 2030", där nu första fasen är avslutad.

I det första avsnittet av Groddenpodden sammanfattar vi projektet och diskuterar några av de slutsatser som man har kommit fram till. I samtalet medverkar Per Lindahl, styrelseordförande Lantmännen; Patrick Aulin, distriktsordförande i Sörmland och Kristina Glantz Nilsson, förtroendevald revisor. Samtalet leds av Håkan Montelius.

Dec 20, 202127:05