Skip to main content
Spotify for Podcasters
Groeischool | Logomedia

Groeischool | Logomedia

By Chantal Mailly

De podcast over
🔹 Logopedie
🔹 Taal en TOS
🔹 GROEI 🌱

Speciaal voor leerkrachten, ouders en andere geïnteresseerden.

Ik ben altijd bezig met groei 🌱 van mijn cliënten, andere professionals en mijzelf.

Mijn missie ✨ meer aandacht voor taalontwikkeling en taalontwikkelingsstoornis (TOS)!
Meer aandacht voor wat een kind wel kan en meer aandacht voor het bouwen aan een stevige taalbasis, zodat ieder kind met vertrouwen de toekomst tegemoet kan gaan!
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#60 Een warm, persoonlijk en vertrouwd contact

Groeischool | LogomediaApr 15, 2023

00:00
09:21
#60 Een warm, persoonlijk en vertrouwd contact

#60 Een warm, persoonlijk en vertrouwd contact

Een warm, persoonlijk en vertrouwd contact. Al jaren de slogan van mijn logopediepraktijk. Al jaren datgene wat ik het allerbelangrijkste vind: contact. En toch zie ik om me heen mensen steeds minder contact maken. Steeds meer verscholen achter een beeldscherm.
Apr 15, 202309:21
#59 altijd maar aan

#59 altijd maar aan

We zijn vaak zo druk met presteren, met moeten, met streven naar perfectie. De lat van verwachtingen ligt hoog, maar is dat realistisch om te vragen? Soms speelt er iets op de achtergrond. Hebben we daar oog voor? Of kijken we alleen maar gedrag en vergeten verder te kijken dan ons neus lang is. Vergeten we om achter het gedrag te kijken? Vergeten we onszelf te verdiepen in een ander?
Mar 25, 202310:28
#58 jezelf verdiepen in een ander

#58 jezelf verdiepen in een ander

Communicatie.
We hebben zoveel verschillende manieren om te communiceren.
De verbale taalontwikkeling wordt als de belangrijkste gezien, maar er is zoveel meer.

In Loop (korte animatiefilm te vinden op Disney+) gaat het over 2 tieners die elkaar eerst moeten vinden in hun taal. Hoe communiceer je als de ander geen woorden gebruikt.
Ik vind het zo’n mooie film, omdat het laat zien dat het begint met de intentie om de ander te begrijpen. Dat is waar communicatie om draait.
We gebruiken daar niet alleen woorden voor. We gebruiken daar ook onze mimiek, lichaamsbeweging, geluiden voor en ons gedrag.

En hoe vaak worden we niet gezien zoals ons gedrag is. Hoe vaak wordt een kind vereenzelvigd met het gedrag wat hij of zij laat zien. Gedrag is altijd een signaal. Een signaal waarmee veel meer verteld wordt dan wat je in eerste instantie zou denken.

Kijk eens met een andere bril. Schrijf een ander niet af op gedrag, maar probeer te achterhalen welke hulpvraag er achter het gedrag schuilgaat.
#logopedie #communicatie #taalontwikkelingsstoornis #basisonderwijs
Mar 18, 202310:33
#57 het meest onderschatte onderdeel

#57 het meest onderschatte onderdeel

Tja het draait allemaal om kennis. We checken hoe de professionals gekwalificeerd zijn. We vinden dat ze steeds productiever moeten zijn. De wachtlijsten nemen toe, de druk om meer cliënten te behandelen ook. Er is 1 ding waarmee geen rekening gehouden wordt en dat is energie. Ik vertel erover in deze podcast!
Mar 17, 202312:12
#56 Pauzes in de communicatie

#56 Pauzes in de communicatie

Wat is het belang van pauze in de communicatie? Waarom vallen er stiltes? En waarom is het zo ontzettend zonde als door podcastmakers juist die pauzes weggehaald worden. Natuurlijk met de beste bedoeling! Ik geef je mee waarom juist de pauzes essentieel zijn 😀
Mar 16, 202312:46
#55 een oproep; zorgen om de taalontwikkeling

#55 een oproep; zorgen om de taalontwikkeling

Ik schrok. Ik schrok hoeveel moeite de kleuters hadden om zich duidelijk te maken… ik werd er verdrietig van. De taalontwikkeling is zo ontzettend belangrijk en ik zag zoveel kinderen struggelen om zich te kunnen uiten. Niet goed verstaanbaar. Te weinig woorden. Onvolledige zinnen. Vroegtijdig signaleren is zo ontzettend belangrijk!!
Jun 02, 202214:21
#54 Taalontwikkeling bij kinderen van 3-4 jaar

#54 Taalontwikkeling bij kinderen van 3-4 jaar

Na de 2 is nee fase zien we dat kinderen van 3-4 jaar veel langere zinnen gaan gebruiken. Ook vervoegen ze woorden met bijvoorbeeld een meervoudsvorm of als een werkwoord. De taalontwikkeling bij kinderen van 3-4 jaar groeit enorm en vaak kun je het woordje “waarom” niet meer horen ☺️
Dec 03, 202112:40
#53 de taalontwikkeling bij kinderen van 1-2 jaar

#53 de taalontwikkeling bij kinderen van 1-2 jaar

Als kinderen eenmaal een eerste woordje hebben gezegd gaat het ineens hard! Ze begrijpen meer wat je zegt en de woordenschat neemt met de dag toe! En….. ze starten met het maken van zinnen! In deze podcast aflevering meer over de taalontwikkeling en hoe je de taalontwikkeling kunt stimuleren tijdens deze fase!
Dec 02, 202110:02
#52 Taalontwikkeling bij baby’s

#52 Taalontwikkeling bij baby’s

Ook met baby’s kun je al goed communiceren. Baby’s laten zich horen met huilen, geluidjes en bewegingen. Er is al interactie een baby reageert op jou en andersom. Natuurlijk kun je dan ook al invloed uitoefenen op de taalontwikkeling! Hoe? Je hoort het in deze podcast aflevering!
Dec 01, 202112:06
#51 volg je kind

#51 volg je kind

Hoe vaak bepalen we niet voor kinderen wat ze moeten doen, wat ze moeten leren, waar ze aan moeten werken.. hoe vaak vragen we aan een kind wat hij of zij wil leren? Wat een kind nodig heeft? Verplaats je eens in het kind en vraag ☺️
Nov 12, 202108:53
#50 zelfvertrouwen

#50 zelfvertrouwen

Het mooiste van mijn werk? Dat ik een steentje bij kan dragen aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen. In deze podcast leg ik je uit waarom ik een positieve mindset, zelfvertrouwen en doorbreken van beperkende overtuigingen zo’n belangrijk onderdeel vind van mijn werk!
Nov 06, 202116:00
#49 Tos en meertaligheid. Hoe zit dat nu!

#49 Tos en meertaligheid. Hoe zit dat nu!

Een luisteraar stelde mij de vraag of ik wilde uitleggen hoe je TOS herkent bij meertaligheid. Hoe verloopt nu een tweede taalverwerving en wanneer moeten we denken aan een Tos? In deze podcast leg ik je het een en ander uit!
Nov 05, 202124:25
#48 meer over TOS

#48 meer over TOS

Vandaag de laatste dag van de oktober podcast maand. Natuurlijk maak ik van deze gelegenheid gebruik om taalontwikkelingstoornissen (TOS) onder de aandacht te brengen. Wat zijn de risicofactoren? Wat zijn de gevolgen? Hoe zit het met meertaligheid en TOS? Waarom vind ik het zo belangrijk om de onzichtbare handicap TOS onder de aandacht te brengen bij ouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten en daarmee iets meer zichtbaar te maken?! Je hoort het in deze aflevering!
Oct 31, 202122:05
#47 wat is het VAT principe?

#47 wat is het VAT principe?

In deze podcast beantwoord ik een vraag van een luisteraar; wat is het VAt principe? Het VAT principe wordt toegepast om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren op een positieve en opbouwende manier.
Oct 30, 202114:47
#46 hoe kun je jouw kind motiveren om thuis te lezen?

#46 hoe kun je jouw kind motiveren om thuis te lezen?

Poeh wat is het soms lastig om jouw kind aan het lezen te krijgen! Zeker als het lezen niet helemaal vanzelf gaat. In deze podcast geef ik je tips om thuis op een leuke en gezellige manier aan de slag te gaan met het lezen!
Oct 29, 202119:41
#45 executieve functies

#45 executieve functies

Wat zijn de executieve functies? Waarom zijn de executieve functies belangrijk? Vanaf welke leeftijd ontwikkelen de executieve functies zich? Je hoort er alles over in deze podcast!
Oct 28, 202118:11
#44 afwijkend mondgedrag. Wat is dat?

#44 afwijkend mondgedrag. Wat is dat?

In deze podcast leg ik je uit waarom het belangrijk is om alert te zijn op afwijkend mondgedrag bij kinderen. Als ouder, pedagogisch medewerker en leerkracht heb jij een belangrijke signalerende rol. Benieuwd wat er onder de afwijkende mondgewoonten valt en wat de gevolgen kunnen zijn? Luister dan deze podcast en schakel de logopedist in voor advies!
Oct 27, 202115:55
#43 spelend taal leren

#43 spelend taal leren

Hoe leuk is het om tijdens spel taal te leren. Spelen en taal leren gaat namelijk erg goed samen. Denk maar aan kinderen die van alles vertellen tijdens de net alsof spelletjes zoals winkeltje, keuken of met de poppen spelen. Sommige kinderen kletsen van nature mee, andere kinderen zijn wat stiller tijdens het spel en hebben een jouw voorbeeld nodig!
Oct 26, 202108:03
#42 Meer begrip voor meertaligheid en TOS

#42 Meer begrip voor meertaligheid en TOS

Ik ben een aantal dagen in Barcelona geweest. Poeh wat was dat schakelen met de taal en wat voelde ik me verloren. Zo voelen veel mensen zich als ze een andere taal leren spreken of als ze een TOS hebben. Meer begrip en wat meer hulp en aandacht is dan mooi ☺️
Oct 25, 202109:27
#41 als je hoofd snel vol zit.

#41 als je hoofd snel vol zit.

Sommige kinderen hebben snel een vol hoofd. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Hoe komt het dat het ene kind sneller een vol hoofd heeft dan het andere kind. Ik gebruik in de praktijk vaak het volle hoofdenboek van Linde Kraijenhof. Een aanrader! In deze podcast vertel ik je meer hierover.
Oct 24, 202110:51
#40 dyslexie, alleen problemen met lezen?

#40 dyslexie, alleen problemen met lezen?

Dat kinderen met dyslexie moeite hebben met lezen en spelling is wel bekend. Wist je ook dat dyslectici ook problemen ervaren op andere vlakken zoals schrijven, rekenen, leren in het algemeen door automatiseringsproblemen en met het zelfbeeld? Belangrijk dat hier ook aandacht voor is! In deze podcast vertel ik je er meer over!
Oct 23, 202110:12
#39 Mindmappen, wat is dat?

#39 Mindmappen, wat is dat?

In een eerdere podcast over geheugen strategieën vertelde ik over mindmappen. Ik kreeg de vraag van een luisteraar om hier meer over te vertellen. In deze blog dus een korte uitleg hoe je een mindmap maakt en waarom mindmappen een aanrader is voor kinderen met TOS, dyslexie en kinderen met werkgeheugenproblemen
Oct 22, 202109:46
#38 “ik kan het toch niet”

#38 “ik kan het toch niet”

In deze podcast vertel ik je meer over mindset en hoe je dit met kinderen kunt bespreken. Een mooi boek om te gebruiken wanneer je het gesprek hierover aan wilt gaan is; “Het meisje dat nooit fouten maakte”. Laat aan kinderen zien dat jij ook weleens fouten maakt, dat het niet vanzelf gaat. Kinderen kijken namelijk zo goed naar de volwassenen in hun omgeving en bij die volwassenen lijkt het allemaal maar vanzelf te gaan. Maar wat als je dyslexie, een taalontwikkelingsstoornis of werkgeheugenproblemen hebt en het leren niet vanzelf gaat..
Oct 21, 202110:24
#37 structuur

#37 structuur

Vandaag had ik een toffe strategiedag met Hilde Jagerman van de Simone Levie Company. We hebben aandacht besteed aan onze dromen en structuur aangebracht voor het nieuwe jaar. Ik vertel je over hoe ik die dag ervaren heb, wat ik geleerd heb en wat ik mee wil geven aan jou!
Oct 20, 202116:55
#36 geheugenstrategieen

#36 geheugenstrategieen

Wanneer kinderen moeite hebben met het ophalen van informatie uit het lange termijn geheugen of moeite hebben met het vasthouden van informatie uit het korte termijn geheugen kan het verstandig zijn om geheugenstrategieën aan te leren. In deze podcast geef ik je aan aantal tips!
Oct 19, 202111:47
#35 de vanzelfsprekendheid van taal?!

#35 de vanzelfsprekendheid van taal?!

De vanzelfsprekendheid van taal…. Vandaag was de eerste dag van Linda! Ze komt het team versterken als praktijkondersteuner. Veel uitleggen over de praktijk en de werkwijzen. Linda stelde veel vragen! Wat voor mij vanzelfsprekend was, was voor haar nieuw. Hoe zorg je dat je een goede instructie geeft? Pragmatiek speelt een belangrijke rol hierbij. Ik geef een hele mooie tip over hoe je zelf de pragmatiek kunt oefenen met….. pindakaas 😉
Oct 18, 202110:10
Taakaanpak en werkgeheugen

Taakaanpak en werkgeheugen

Herken je dat? Het kind dat om zich heen kijkt als het een opdracht krijgt? Vermijdend gedrag vertoont? Snel afgeleid is tijdens een taak? Wat is de link met het werkgeheugen en de taakaanpak?
Oct 17, 202114:58
Tos en het werkgeheugen

Tos en het werkgeheugen

We zien vaak dat kinderen met een TOS ook problemen hebben met het werkgeheugen. In deze podcast leg ik je het verband uit tussen het werkgeheugen en TOS. De komende dagen zal ik je meer hierover vertellen.
Oct 16, 202109:23
Meer begrip voor TOS

Meer begrip voor TOS

Wat zijn de gevolgen van een TOS? Wat doet het met een kind als het TOS heeft? Wat doet het met hun ouders? Waarom is het belangrijk dat er meer begrip komt voor kinderen met TOS? Niet afrekenen op het gedrag wat we zien, niet afrekenen omdat ze niet mee kunnen doen, maar juist ons begrip, onze ondersteuning en onze warmte bieden! Dat is wat kinderen met TOS zo hard nodig hebben EN verdienen!
Oct 15, 202114:58
Praat jij weleens tegen jezelf?

Praat jij weleens tegen jezelf?

Innerlijke taal is super belangrijk om je gedrag, het denken en je handelen te sturen. Hoe zit dat nu precies met hardop tegen jezelf praten of in je eigen hoofd? Dat innerlijke stemmetje… En hoe gaat dat bij kinderen met een TOS?
Oct 14, 202111:20
Meertaligheid & TOS

Meertaligheid & TOS

Meertaligheid en TOS? Dat kan toch niet? Die problemen met taal komen toch gewoon omdat er thuis niet veel Nederlands gesproken wordt? In deze podcast leg ik je uit waarom ook het spreken van de thuishaal belangrijk is en dat ook meertalige kinderen een Taalontwikkelingsstoornis kunnen hebben.
Oct 13, 202109:50
Pragmatiek? Wat is dat?

Pragmatiek? Wat is dat?

We weten allemaal dat logopedie helpt bij het inhalen van een achterstand met woordenschat. Maar wist je ook dat een logopedist helpt bij problemen met pragmatiek? De beurt nemen en afgeven, rekening houden met de luisteraar, de opbouw van een verhaal, grapjes gebruiken. Allemaal voorbeelden die samenhangen met de pragmatiek. In deze podcast leg ik je uit wat pragmatiek is en hoe je een kind kunt helpen om deze vaardigheid te oefenen.
Oct 12, 202114:23
“Ach, jongens praten nu eenmaal laat”

“Ach, jongens praten nu eenmaal laat”

Ik kreeg van een luisteraar een reactie op mijn podcast “bespreekbaar maken van TOS” dat zij uit de omgeving vaak terugkrijgt dat het maar overdreven is die zorgen om de taalontwikkeling. “Jongens praten nu eenmaal laat” of “hij gaat heus wel praten, dat had mijn kennis ook” zijn veelgehoorde opmerkingen. In deze podcast leg ik je uit welke taalmijlpalen je in de gaten kunt houden per leeftijdsgroep, zodat je bij twijfel weet of je hulp in kan schakelen van een logopedist.
Oct 11, 202113:11
De taaldomeinen

De taaldomeinen

Ik heb van een ouder de vraag gekregen of ik meer uitleg wilde geven over de verschillende taaldomeinen. Wat houdt fonologie, semantiek, morfologie, syntaxis en pragmatiek nu precies in. In deze podcast leg ik je het uit!
Oct 10, 202117:39
Bespreekbaar maken van TOS

Bespreekbaar maken van TOS

Ik merk soms dat ouders van een kind met TOS het moeilijk vinden om aan hun omgeving uit te leggen dat hun kind TOS heeft. Soms speelt schaamte een rol of oordeelt de omgeving heel hard. Toch denk ik dat het in het belang is van het kind om de problemen bespreekbaar te maken, zodat er meer begrip is vanuit de omgeving en de omgeving het kind beter kan ondersteunen.
Oct 09, 202113:55
Waarom is een goede woordenschat belangrijk?

Waarom is een goede woordenschat belangrijk?

Woordenschat

De grootte van de woordenschat van jouw kind of leerling heeft een grote invloed op de prestaties op school. Dit geldt met name voor het begrijpend lezen. Wat zijn de risicofactoren voor de woordenschatontwikkeling? Woordenschat uitbreiden hoe doe je dat? In deze podcast vertel ik je over het belang van een goede woordenschat en geef ik je tips hoe je de woordenschat kunt vergroten. 
Oct 08, 202112:33
Je hebt toch zulk nobel werk?

Je hebt toch zulk nobel werk?

Zorg en onderwijs staan onder druk. Vacatures worden nauwelijks nog ingevuld aangezien er de laatste jaren een leegloop is geweest van bevlogen en hardwerkende professionals. In deze podcast, een andere dan je van me gewend bent, leg ik je het een en ander uit en probeer ik te verklaren waarom zorg en onderwijs zo impopulair zijn om in te (blijven) werken. Daarnaast spreek ik de hoop uit op een wezenlijke verandering aangezien iedereen recht heeft op goed onderwijs en goede zorg!
Oct 07, 202116:41
Wat zegt een cijfer?? Wat voor effect heeft het op een kind?

Wat zegt een cijfer?? Wat voor effect heeft het op een kind?

Kinderen vergelijken zich continu met andere kinderen. Dat kan ook omdat we cijfers geven. Maar wat zeggen die cijfers en welk effect heeft het op een kind? Waarom vergelijken we een kind niet met zichzelf en focussen we ons niet op het inzichtelijk maken van hun groei en ontwikkeling?
Oct 06, 202119:06
Tos en weerbaarheid

Tos en weerbaarheid

Kinderen met TOS hebben moeite om zich te uiten, een verbaal weerwoord te geven. Hoe kun je kinderen met TOS helpen bij ruzies of conflicten? In deze podcast geef ik je een aantal tips!
Oct 05, 202116:05
Een vragenvuur na een schooldag…

Een vragenvuur na een schooldag…

Herken je het? Als je kind uit school komt dan ben je super nieuwsgierig hoe hun dag is geweest. Je stelt de ene na de andere vraag en de reactie? “Weet ik niet” of “gewoon”. Hoe komt het dat kinderen zo reageren en hoe kun je kinderen met tos helpen om tot rust te komen. Ik vertel het je in deze podcast
Oct 04, 202111:29
Taalontwikkeling en (leren) lezen

Taalontwikkeling en (leren) lezen

In deze podcast vertel ik je meer over het verband tussen de taalontwikkeling en het lezen. Waardoor wordt een kind met een taalprobleem of TOS belemmerd en wat is de invloed op het lezen en het begrijpend lezen. Ook geef ik je een aantal tips!
Oct 03, 202113:43
Wat is een taalprobleem en hoe herken ik het?

Wat is een taalprobleem en hoe herken ik het?

Regelmatig hoor ik van ouders in mijn praktijk dat ze al langer twijfelden over de taalontwikkeling van hun kind. En als dan inderdaad blijkt dat er een taalprobleem is dan zeggen ze ‘’had ik maar eerder naar mijn onderbuikgevoel geluisterd’’. Om een taalprobleem als ouder, peuterleidster of leerkracht te herkennen is het van belang om eerst te weten wat een taalprobleem is. In deze podcast leg ik je kort uit waarom vroegtijdig signaleren belangrijk is en wat het verschil is tussen een taalachterstand en één Taalontwikkelingsstoornis (TOS)
Oct 02, 202111:55
Interactief voorlezen

Interactief voorlezen

Naar aanleiding van mijn vorige podcast over voorlezen kreeg ik vragen van luisteraars over interactief voorlezen. Wat is interactief voorlezen? Hoe pak je het aan? Hoe zorg je ervoor dat het gesprek met jouw kind of jouw leerling op gang komt? Een aantal tips heb ik voor je in deze podcast op een rij gezet!
Oct 01, 202111:53
De kracht van voorlezen!

De kracht van voorlezen!

Voorlezen. Je hoort er veel over, maar waarom is voorlezen nu zo belangrijk? Wat geef je kinderen mee tijdens het voorlezen? In deze podcast leg ik je kort en krachtig uit wat voor cadeau je een kind geeft door voor te lezen! En dat cadeautje geef je ook aan jezelf door er samen van te genieten!
Sep 30, 202114:04
Trots! 🤩

Trots! 🤩

Ik ben trots op mezelf! Dat mag meer gezegd worden vind ik. Ik zit dit jaar 20 jaar in het vak en ik ben zo trots op alles wat ik in die 20 jaar gedaan heb en wat ik geleerd heb.

De rode draad in mijn carrière is het stimuleren van zelfvertrouwen. Mijn cliënten probeer ik dan ook te leren dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Niet telkens zo negatief over jezelf en jezelf naar beneden halen… juist trots zijn op jezelf! Op wie je bent. Op de stappen die je zet! Alles begint met die eerste stap! Waar ben jij trots op?
Jul 10, 202117:10
Een oproep tot moed; een eerste stap

Een oproep tot moed; een eerste stap

Stimuleren van zelfvertrouwen en groei is de rode draad in mijn werk als logopedist. Iedere keer dat er een cliënt binnenkomt staan we aan het beginpunt van hun reis tot groei en die reis begint met een eerste stap. Wat is het moedig om een eerste stap te zetten! De eerste stap richting dat grote doel wat verscholen gaat achter een hoge drempel. Weg van de gedachte; “het lukt me nooit om te leren lezen…”, “ik kan dat toch niet”, “ik durf nooit om iets te zeggen tegen mijn juf”, “ik durf niet voor een groep te spreken”. Een oproep tot moed; de eerste stap durven zetten zodat je steeds meer vertrouwen krijgt in jezelf, steeds meer leert, steeds meer oefent net zo lang tot dat onbereikbare doel ineens wel binnen handbereik ligt! #logopedie #coaching #moedigzijn #lerenisleuk #taalontwikkeling #dyslexie #stimuleren #motiveren
Jul 08, 202111:53
Radio-interview Omroep Wetering deel 2 over taalontwikkeling, meertaligheid en TOS

Radio-interview Omroep Wetering deel 2 over taalontwikkeling, meertaligheid en TOS

Zoals je misschien in mijn eerdere podcast hebt gehoord; ik ben uitgenodigd door Omroep Wetering om te vertellen over mijn vak. Het gevolg 2 mooie interviews! Je hoort hier het tweede deel van het interview waarin ik mag vertellen over mijn initiatief Groeien met Taal. Zo fijn dat ik een podium heb gekregen om over de taalontwikkeling te mogen spreken en dat ik mocht uitleggen wat de gevolgen zijn van problemen in de taalontwikkeling. Hoe eerder we namelijk kinderen met een taalproblemen of een taalontwikkelingsstoornis kunnen signaleren hoe beter.
Ik mocht ook vertellen over meertaligheid en het belang van de thuistaal. Vaak wordt er gezegd dat ouders vooral Nederlands tegen hun kinderen moeten spreken en dat de thuistaal minder belangrijk is. Niets is minder waar. De thuistaal is zo ontzettend belangrijk. Een goede ontwikkeling van de thuistaal zorgt namelijk voor een basis van iedere andere taal.
In onze online training besteden we dan ook uitgebreid aandacht aan meertaligheid.
Samen bouwen we aan een goede toekomst voor onze kinderen.
Ik ben benieuwd wat jij van het radio-interview vindt. Ik hoor het graag van je!
Veel luisterplezier!
Chantal
#logopedie #taalontwikkeling #logomedia #groeienmettaal #zelfvertrouwen #meertaligheid #tosopdekaart
Jul 05, 202111:44
Radio-interview Omroep Wetering over dyslexie en de vroegsignalering van taal.

Radio-interview Omroep Wetering over dyslexie en de vroegsignalering van taal.

Hoe cool is dit! Ik ben uitgenodigd door Omroep Wetering om te vertellen over mijn vak. Het gevolg 2 mooie interviews! Natuurlijk vond ik het best spannend aangezien het de allereerste keer was dat ik iets mocht vertellen over logopedie, dyslexie en de vroegsignalering van taalproblemen op de radio. Ik ben echt dankbaar dat ik hiervoor uitgenodigd ben en mijn verhaal mocht doen.  In het interview wordt de vraag gesteld wanneer het een goed moment is hulp in te schakelen wanneer je twijfels hebt over de taalontwikkeling van een kind. Ik verwijs naar de website van Groeien met Taal waar een aantal video's op staan met de mijlpalen in de taalontwikkeling. Je kunt aan de hand van deze mijlpalen inschatten wat een kind op een bepaalde leeftijd al moet kunnen begrijpen of vertellen. Je vindt op deze pagina de video's over de mijlpalen: Taalontwikkeling & TOS - Groeien met Taal Ook mag ik vertellen over dyslexie en het belang om te werken aan het zelfvertrouwen van kinderen.  Ik ben benieuwd wat jij van mijn allereerste radio-interview vindt. Ik hoor het graag van je! Veel luisterplezier! Chantal  #logopedie #dyslexie #taalontwikkeling #logomedia #groeienmettaal #zelfvertrouwen 
Jul 01, 202109:14
Een reis vol groei

Een reis vol groei

In deze podcast aflevering neem ik je mee in mijn reis vol groei! Ik vertel je over doorzetten, kracht, kwetsbaarheid, onzekerheid en hoe ik door coaching van Simone Levie super veel leer over mijzelf en hoe ik mijn kennis en ervaringen kan delen met anderen. Hoe we kunnen inspireren, kunnen vermenigvuldigen en vertrouwen kunnen doorgeven. Just go for it!
May 25, 202116:35
Interview door Mieke Maat | burn-out coach van Wakker worden

Interview door Mieke Maat | burn-out coach van Wakker worden

Naast de podcast van de Groeischool | Logomedia werk ik ook regelmatig mee aan andere podcasts.

Deze keer heb ik meegewerkt aan de podcast van Mieke Maat, burn-out coach van Wakker worden podcast. Het is een mooi gesprek geworden over logopedie, TOS, het uiten van emoties, de stress die om de hoek kan komen kijken én zelfvertrouwen. Ik deel deze podcast dan ook graag in de Groeischool podcast!
May 06, 202147:14
Verlegen of ...?

Verlegen of ...?

Kinderen die stil en teruggetrokken zijn krijgen snel het stempeltje verlegen. Is dat wel terecht? Heb je je weleens afgevraagd wat het niveau van de taalontwikkeling is? Is er misschien sprake van een Taalontwikkelingsstoornis (TOS)? In deze aflevering vertel ik je hoe ik als logopedist naar verlegen kinderen kijk.
May 05, 202105:48
Hoe ga je het gesprek met ouders aan bij twijfels over de taalontwikkeling van hun kind?

Hoe ga je het gesprek met ouders aan bij twijfels over de taalontwikkeling van hun kind?

Hoe ga je het gesprek met ouders aan bij twijfels over de taalontwikkeling van hun kind? Dat is een vraag die mij veel gesteld wordt. Ik heb een aantal tips voor je op een rij gezet! #taalontwikkeling #tos #onderwijs #ouderbetrokkenheid
Apr 03, 202110:47
Taal stimuleren een aparte activiteit?

Taal stimuleren een aparte activiteit?

Naar aanleiding van een aantal vragen tijdens een gastcollege over TOS (taalontwikkelingsstoornis) aan studenten pedagogisch werk heb ik deze podcast opgenomen. Hoe kun je taal stimuleren en is dat een vak apart? In deze podcast vertel ik je hoe ik over het stimuleren van de taalontwikkeling denk 🤔
Apr 02, 202113:09
“Hoe heet het ook alweer?”

“Hoe heet het ook alweer?”

Ken je dat gevoel dat je niet op een woord kan komen? Het ligt op het puntje van je tong... kinderen met taalproblemen en TOS hebben hier dagelijks last van. Ik vertel wat de kenmerken zijn van woordvindingsproblemen en ik geef je tips hoe je jouw kind of leerling kan helpen!
Mar 03, 202113:16
Een hoofd vol .... taal | moe | drukte

Een hoofd vol .... taal | moe | drukte

We hebben allemaal weleens een vol hoofd... een vol hoofd met moe, snot, prikkels, stress. Kinderen met taalproblemen of een TOS kunnen ook een hoofd vol hebben met taal. Wat hebben deze kinderen nodig van hun ouders of hun leerkracht?
Mar 02, 202110:28
Wat is jouw blinde vlek?

Wat is jouw blinde vlek?

Ik kreeg van de week een compliment over mijn stem. Nooit gedacht dat ik daarover een compliment zou krijgen! Het was mijn blinde vlek? Wat is jouw blinde vlek? Waar ben jij goed in of wat is jouw kracht die je eigenlijk zelf niet ziet?
Feb 24, 202108:58
Een poepie laten ruiken!?!

Een poepie laten ruiken!?!

In deze podcast ga ik in op verwachtingen van anderen en welk effect dit kan hebben op kinderen, zowel negatief als positief. Logopedie is meer dan leren communiceren of leren lezen. Logopedie is ook werken aan het zelfbeeld van kinderen en hen stimuleren in hun ontwikkeling en groei
Feb 23, 202107:41
Wat is TOS?

Wat is TOS?

In deze aflevering leg ik uit wat een TOS (Taalontwikkelingsstoornis) precies is. Nieuwsgierig? Deze podcast is voor iedereen interessant die met kinderen werkt of kinderen grootbrengt! #logopedie #logopedist #tos

Feb 11, 202111:53
Waar ben jij goed in?

Waar ben jij goed in?

Wanneer kinderen spelen zijn ze onbevangen en durven ze te proberen en bestaat er geen falen. Hoe anders is dat met leren... hoe kun je hiermee omgaan?
Feb 07, 202109:16
Leerachterstanden? Taalachterstanden?

Leerachterstanden? Taalachterstanden?

Er wordt in de media telkens gesproken over leerachterstanden als gevolg van de lockdown. Er wordt gesproken over een verloren jaar voor onze kinderen. In deze podcast vertel ik je waarom dit mij zorgen baart vanuit mijn vak Logopedie en hoe ik graag zou zien dat we naar onze kinderen zouden kijken; vanuit vertrouwen! 

Feb 05, 202105:36