Skip to main content
Spotify for Podcasters
Grønn og Global

Grønn og Global

By Transit media

Podkasten som leverer det grønne og det globale perspektivet på nyhetsbildet og aktuelle hendelser. Et felles podkast-prosjekt fra Naturpress og Transit magasin.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Lov og rettferdighet i Polen

Grønn og GlobalDec 17, 2021

00:00
47:36
Lov og rettferdighet i Polen

Lov og rettferdighet i Polen

I den siste utgaven av Grønn og Global i år skal vi til Polen. Et naboland som de siste seks årene har beveget seg i en autoritær retning under det nasjonalkonservative og høyrepopulistiske Lov- og rettferdighetspartiet (PiS). Blant annet forsøker regjeringen å få kontroll over domstolene, noe som har ført til en alvorlig konflikt med EU. Vi har med to gjester: Dariusz Mazur, dommer og talsperson for den polske dommerforeningen Themis, og Marek Zagrobelny som selv var aktiv i Lov- og Rettferdighetspartiet i mange år og som har skrevet bok om utviklingen i hjemlandet.

Grønn & Global utgis av Transit media AS / www.transitmedia.no 

Dec 17, 202147:36
Hvor vellykket var FNs klimatoppmøte i Glasgow? Vi spør Cari Anna Korshavn King, nestleder i Spire

Hvor vellykket var FNs klimatoppmøte i Glasgow? Vi spør Cari Anna Korshavn King, nestleder i Spire

Klimatoppmøtet COP26 er over, og det er tid for refleksjon over kva som skjedde. I denne episoden av Grønn & Global snakkar vi med Cari Anna Korshavn King, ein av to nestleiarar i Spire, miljø- og utviklingsorganisasjon for ungdom. Cari Anna var i Glasgow som observatør og dreiv i tillegg med lobbyarbeid, særleg innan tema “tap og skade” og tema jordbruk. Ho har gjort seg ei mengd erfaringar frå konferansen, og her kan du ta del i dette!

Nov 18, 202135:55
India: Klarer Narendra Modi å stange bondeopprøret - og koronapandemien?

India: Klarer Narendra Modi å stange bondeopprøret - og koronapandemien?

Ukas utgave av Grønn & Global skal handle om India. Årsakene til bondeopprøret er langt ifra løst, og koronapandemiens utbredelse er høyst uoversiktlig. 

Gjennom 2021 har Transit magasin hatt en fast spalte om India, hvor Kenneth Bo Nielsen og Jostein Jakobsen skriver jevnlig om ulike aspekter ved indisk politikk og det indiske samfunnet. Nielsen og Jakobsen er forskere tilknyttet Universitetet i Oslo, hhv. Sosialantropologisk institutt og Senter for utvikling og miljø, 

Gjest i studio: Kenneth Bo Nielsen

Nov 03, 202153:26
Fluktfestivalen 2021: Afghanistan – hva nå? med Elisabeth Eide, Simon Stranger, Carsten Jensen og Salam Aldeen

Fluktfestivalen 2021: Afghanistan – hva nå? med Elisabeth Eide, Simon Stranger, Carsten Jensen og Salam Aldeen

Dette er en spesialutgave av Grønn & Global. Opptaket er av en panelsamtale under Fluktfestivalen 2021, som ble arrangert på FN-dagen 24. oktober, på Ingensteds i Oslo. Hva er Fluktfestivalen? I år er det 70 år siden Flyktningkonvensjonen ble utformet, det er 20 år siden de første båtene med flyktninger kom over Middelhavet til Malta og presset på Lampedusa og Italia økte, og det er 20 år siden kaptein Arne Rinnan ble hyllet som helt for å ha reddet mennesker på havet. Aldri før har det vært så mange mennesker på flukt, og hver dag drukner det mennesker i forsøket på å ta seg til trygghet. Redningsskip konfiskeres, og bistandsarbeidere kriminaliseres. Likevel snakkes det altfor lite i media om dette som vi kanskje burde omtale som flyktningenes krise, og svært sjelden bruker de store mediene tid, eller spalteplass, på å forklare hvorfor mennesker flykter, hva de flykter fra, hvordan flukten gjennomføres og hvem som legger til rette under fluktruten. Dette er, sammen med klimakrisen, det mest brennaktuelle spørsmålet i dag, og det er ingen utsikter til bedre løsninger for mennesker på flukt. Målet med festivalen er å skape en arena der temaet flukt, eksil og tvungen migrasjon blir løftet og forklart, enten av mennesker som til daglig jobber med tema, eller av forfatteren som skriver om det.
Oct 30, 202143:52
Fluktfestivalen 2021: Gazelle Pezeshkmehr og Ahmedur Rashid Chowdhury - en samtale om kunst og eksil

Fluktfestivalen 2021: Gazelle Pezeshkmehr og Ahmedur Rashid Chowdhury - en samtale om kunst og eksil

Dette er en spesialutgave av Grønn & Global. Opptaket er av en panelsamtale under Fluktfestivalen 2021, som ble arrangert på FN-dagen 24. oktober, på Ingensteds i Oslo. 

Opptaket er av en panelsamtale mellom Gazelle Pezeshkmehr og Ahmedur Rashid Chowdhury, moderert av Terje Karlsen: 

Ahmedur Rashid Chowdhur - "Tutul" - er redaktør, forfatter og grunnlegger av magasinet Shuddhashar. Tutul måtte i 2015 flykte fra Bangladesh da han ble forsøkt myrdet for sitt virke som progressiv forlegger og redaktør. Den iransk/norske kunstneren Gazelle Pezeshkmehr forteller om flukt fra Iran og om å utføre sitt virke som eksilkunstner. Samtalen ledes av Terje Karlsen, redaktør og initiativaker til Transit Magasin. 

Hva er Fluktfestivalen?

I år er det 70 år siden Flyktningkonvensjonen ble utformet, det er 20 år siden de første båtene med flyktninger kom over Middelhavet til Malta og presset på Lampedusa og Italia økte, og det er 20 år siden kaptein Arne Rinnan ble hyllet som helt for å ha reddet mennesker på havet.

Aldri før har det vært så mange mennesker på flukt, og hver dag drukner det mennesker i forsøket på å ta seg til trygghet. Redningsskip konfiskeres, og bistandsarbeidere kriminaliseres. Likevel snakkes det altfor lite i media om dette som vi kanskje burde omtale som flyktningenes krise, og svært sjelden bruker de store mediene tid, eller spalteplass, på å forklare hvorfor mennesker flykter, hva de flykter fra, hvordan flukten gjennomføres og hvem som legger til rette under fluktruten. Dette er, sammen med klimakrisen, det mest brennaktuelle spørsmålet i dag, og det er ingen utsikter til bedre løsninger for mennesker på flukt. 

Målet med festivalen er å skape en arena der temaet flukt, eksil og tvungen migrasjon blir løftet og forklart, enten av mennesker som til daglig jobber med tema, eller av forfatteren som skriver om det.

Oct 27, 202140:27
Klimafestivalen §112: Hvor kunst og kilmaaktivisme møtes

Klimafestivalen §112: Hvor kunst og kilmaaktivisme møtes

Grønn & Global er tilbake! Gjest i studio under høsten første episode er Inger-Mette Stenseth, leder for Klimafestivalen §112.

Initiativet til Klimafestivalen § 112 springer ut fra Norsk klimanettverk, som er et uformelt nettverk av klimaengasjerte folk med ulik bakgrunn. Norsk klimanettverk står for enkelte av kjernearrangementene i festivalen, resten av programmet gjennomføres på dugnad av organisasjoner og enkeltpersoner. 

Sep 10, 202135:52
John Færseth: Putins Russland og vestlige ekstremister

John Færseth: Putins Russland og vestlige ekstremister

John Færseths nyeste bok handler ikke om Russland, men om hvordan vestlige ekstremister og motstandere av dagens verdensorden ser til Putins Russland som et ideal og et ideologisk fyrtårn.

Disse miljøene deltar på treningsleire og konferanser i Russland, forsvarer Russlands linje i Ukraina og Syria, og noen har valgt å delta i kampene i Øst-Ukraina sammen med russiskstøttede separatister. Andre fungerer som propagandister i russiskstyrte medier, der Norge er et av landene som blir angrepet. Blant dem er høyreekstremistene i Den nordiske motstandsbevegelsen, de høyrepopulistiske regjeringene i Sentral-Europa, amerikanske alt-rightere og kristenkonservative, skandinaviske barnevernsmotstandere og enkelte venstreradikale. Bak alt sammen ligger et mørkt og konspiratorisk verdensbilde.

John Færseths nyeste bok Fyrtårnet i øst handler om disse miljøene, og hvordan de alle forenes av et negativt syn på Vesten, vestlige eliter og globaliseringen.

I denne podkasten får du vite mer om hvorfor Færseth ville skrive denne boka, om motivasjonene, og om hvordan hans arbeide som journalist og forfatter gjennom flere år har dekket og avslørt ytterliggående og konspiratoriske miljøer i Norge og i Europa.

Jun 19, 202101:05:04
Kristina Quintano: Katastrofen på Middelhavet fortsetter, hva må vi gjøre?

Kristina Quintano: Katastrofen på Middelhavet fortsetter, hva må vi gjøre?

Kristina Quintano er initiativtaker og redaktør for Facebook-bloggen «Budbringeren fra Helvete».

Gjennom flere år har hun nær daglig oppdatert oss om den pågående katastrofen på Middelhavet; mennesker på flukt drukner, hver eneste dag. 702 mennesker er så langt i år (per 31. mai) bekreftet omkommet på den livsfarlige reisen over havet i retning Europa.

I år markerer vi at FNs flyktningkonvensjon fyller 70 år. Samtidig ikke bare stenger vi grensene for folk på flukt, vi nekter dem deres rett til å søke asyl, vi nekter dem å ankomme, og informasjonen om de mange som drukner AKKURAT NÅ på Middelhavet er forsvinnende mager i norske medier.

Som Middelhavskorrespondent for Transit magasin rapporterer Quintano i våre spalter hver måned. På den måten håper vi at enda flere får vite mer om katastrofen.

I dette seminaret får vi en kort innledning fra Kristina Quintano, etterfulgt av en samtale mellom forfatteren og Transit Magasin-redaktør, Terje Karlsen.

Jun 04, 202152:35
Andrew Kroglund: Hvordan klimaet former oss, forandrer samfunnet og forvandler fremtiden

Andrew Kroglund: Hvordan klimaet former oss, forandrer samfunnet og forvandler fremtiden

«Av alle de bøkene om klimakrisen jeg har lest det siste året, er den uten tvil den mest mangfoldige» skrev Dagbladets anmelder i 2020.

Vil klimaendringer føre til krig og konflikt? Hva vil skje med Svalbard, Arktis og nordområdene når isen smelter, og USA fester grepet? Og hva vil Kina i nord? Blir det flere jordskjelv og tsunamier? Må vi legge om kostholdet helt? Blir det mer sykdom? Vil friluftslivet og våre landskap endre seg? Må vi ofre naturen på klimaets alter? Kan klima-manipulering være løsningen? Sitter næringslivet med nøkkelen? Eller må vi ha et nytt økonomisk system?

Andrew Kroglunds nyeste bok heter «Termostat: hvordan klimaet former oss, forandrer samfunnet og forvandler fremtiden». Kroglund er også fast skribent og kommentator for Transit Magasin og Naturpress.

I dette seminaret får vi innledning fra Kroglund, etterfulgt av en samtale mellom forfatteren og Naturpress-redaktør, Kjetil Aasmundsson.

Dette er en spesialutgave av podkasten. Her får du høre et opptak av vårt digitale seminar, som fant sted onsdag denne uka. Mer informasjon om seminarrekken finner du på Facebook-sida til Transit Magasin.

May 21, 202143:58
Konflikten om Nagorno-Karabakh. Morten Risberg forteller fra reportasjereise

Konflikten om Nagorno-Karabakh. Morten Risberg forteller fra reportasjereise

Morten Risberg ble i desember kåret til årets frilansjournalist 2020 av Norsk Journalistlag. Høsten 2020 var han også på reise i Armenia, og besøkte Nagorno-Karabakh. Risberg reiste ut på eget initiativ, med publiseringsavtale blant annet med Transit Magasin.

I dette digitale seminaret får vi høre om Risbergs erfaringer fra sin reportasjereise i en het konfliktsituasjon. Vi blir mer kjent med Nagorno-Karabakh, konflikten og hva som er situasjonen i området per i dag.

Vi får først en kort innledning om situasjonen fra John Færseth, etterfulgt av et intervju med journalist Morten Risberg.

Dette er en spesialutgave av podkasten. Her får du høre et opptak av vårt digitale seminar, som fant sted onsdag denne uka. Mer informasjon om seminarrekken finner du på Facebook-sida til Transit Magasin.

May 06, 202148:55
Nå øker protestene mot teknologigigantenes makt. Attac-leder Hege Skarrud er ukas gjest

Nå øker protestene mot teknologigigantenes makt. Attac-leder Hege Skarrud er ukas gjest

Vi har gitt bort alle våre persondata til sosiale medier som Facebook. Vår søkehistorikk på internett eies av Google. Amazon vet hvilke bøker du ønsker å lese. Apple vet hva du hører på av musikk og hva du ser på TV, ihvertfall om du bruker en av deres dingser eller apper. Bor du på Jæren og ser ut vinduet, så ser du kan hende snart ikke landbruksområder, men datasenteret som skal huset serverne for disse kjempekonsernene.
Disse fire teknologigantene går under forkortelsen GAFA, eller GAFAM, om vi også tar med Microsoft. Facebook har ca 2,3 milliarder månedlige brukere (desember 2020), og er tilgjengelig på 111 språk. Den kunnskapen som Facebook eier - om deg og meg - representerer verdien av dette selskapet, mer enn selve teknologien; Facebook er verdsatt til 279.000 milliarder dollar. Ja - 279 tusen milliarder US dollar! Selv med enorm omsetning så betaler disse gigantene knap noe skatt.
For å forsøke å sortere alle disse svimlende summene og prøve å forstå mer om teknologigigantenes makt - og ikke minst; hva kan vi gjøre for å begrense den - så har vi invitert Hege Skarrud, leder for Attac Norge.
Apr 23, 202153:33
Økologisk landbruk - hvorfor henger Norge etter?

Økologisk landbruk - hvorfor henger Norge etter?

Markus Hustad er påtroppende daglig leder i Økologisk Norge. Fersk satistikk publisert denne uka forteller at økoarealet i Norge for første gang øker siden 2013. Norsk landbruk produserer allikevel en vesentlig lavere andel økologisk mat enn sine europeiske kollegaer. Sverige og Danmark ligger godt foran Norge på økologisk dyrket areal. I EU øker tallet på økobønder, mens Solberg-regjeringen har skrotet målet om 15% økolandbruk i Norge. Et land som Italia har hele 69.000 økobønder. Samtidig vet vi at landbruket har en nøkkelrolle i å bekjempe klimaendringer de nærmeste tiårene, og vi vet at landbrukssprøyting blant annet har ført til enorm insektsdød. Utviklingsorganisasjoner holder fram økologiske småskala-bønder som løsningen på lokal næringsutvikling og reduksjon i klimagassutslipp fra matproduksjon, både i nord og sør. Hvorfor henger Norge etter? Hva er økologisk landbruk sitt bidrag til klimautslipp og å løse klimakrisen? 

Mar 26, 202136:07
Den globale vaksineulikheten

Den globale vaksineulikheten

Rike land har bestilt eller kjøpt inn vaksiner nok til å kunne vaksinere egen befolkning flere ganger. Svært mange land får ikke vaksinert sin befolkning før vi nærmer oss 2022. Hvorfor er vi igjen der at verdens fattigste land må stå bakerst i køen?

Det internasjonale samfunnet har ulike verktøy for å sørge for en rettferdig omfordeling av vaksiner, med forkortelser som COVAX, GAVI og CEPI. Avgjørende beslutninger gjøres i Verdens handelsorganisasjon (WTO), hvor det pågår en kamp om å oppheve patentregimet på vaksiner mens pandemien pågår. Verdens helseorganisasjon (WHO) har kommet med anklager om at rike land hamstrer vaksiner, og har benyttet begreper som vaksinenasjonalisme.

For å forklare status i kampen om vaksinene, sortere mylderet av forkortelser, og for å forklare hva som nå kan og må gjøres har vi invitert Erlend Grønningen, lege og feltarbeider fra Leger Uten Grenser.

Mar 10, 202129:35
Vindmøllekampen - striden som har satt sinnene i kok over hele landet

Vindmøllekampen - striden som har satt sinnene i kok over hele landet

Denne uka kom boka “Vindmøllekampen - historia om eit folkeopprør”. Boka går rett inn i kjernen på det som var - og er - et av de største stridstemaene i dagens energi- og miljødebatt - utbygging av vindkraft på land i Norge. Det handler om lokalsamfunn mot storkapital, grasrot og verneinteresser mot storsamfunnets behov for fornybar kraft. Og mye mer. Folk står på barrikadene i en grad vi ikke har sett i Norge på mange tiår. Hvorfor skjedde det?

Journalist og forfatter Anders Totland arbeidet med denne dokumentariske boka i et og et halvt år, og kom tett inn på de ulike aktørene. I denne episoden av Grønn og Global er Totland vår gjest. 

Programledere: Kjetil Aasmundsson, redaktør for Naturpress, og Terje Karlsen, redaktør for Transit magasin.

Feb 26, 202136:30
Klarer vi å nå FNs bærekraftsmål i Norge?

Klarer vi å nå FNs bærekraftsmål i Norge?

— Norge er på etterskudd med gjennomføringen av FNs bærekraftsmål, mener 38 organisasjoner i en kronikk denne uka. Nå, etter flere år med krav fra det norske sivilsamfunnet - så kommer snart en nasjonal handlingsplan for hvordan de 17 målene skal nås her i Norge. Mandag 8. februar gikk 38 organisasjoner sammen om en felles kronikk hvor de setter opp konkrete krav til denne handlingsplanen. I høst kom Riksrevisjonen med en kraftig kritikk av regjeringens håndtering av hvordan vi skal nå FNs bærekraftsmål i Norge. Gjest: Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder for Forum for utvikling og miljø. Programledere: Kjetil Aasmundsson, redaktør for Naturpress, og Terje Karlsen, redaktør for Transt magasin.

Feb 12, 202129:37
- Grønn og global journalistikk må sees i sammenheng

- Grønn og global journalistikk må sees i sammenheng

To aviser, én podkast. Nå ønsker vi å utforske en felles redaksjonell plattform for Naturpress og Transit magasin. Denne første episoden er kun et varsel om hva som er i vente. Transit magasin jobber med et nettverk av journalister verden over, og de håper jeg du som lytter skal få møte i denne podkasten. Vi følger den urettferdige tilgangen til korona-vaksiner hvor fattige land igjen står bakerst i køen. Flyktningsituasjonen er prekær, og det må vi snakke om i denne podkasten. Vi ønsker også å følge enkeltland og regioner som ikke når opp i de større mediene.  I Naturpress forsøker vi å gi et bilde på hva som skjer i Norge og verden, hva gjelder natur, klima og miljø. I året som nettopp har startet vil det skje mye, ikke minst blir det viktig å følge med hvordan klimaplanen for Norge endelig blir, etter at den har passert Stortinget. Det kommer opp en interessant ankesak i Høgsterett i mars, som gjelder rovdyrforvaltning. Der er det Verdens naturfond WWF mot den norske stat. Internasjonalt skal FN ha et toppmøte i Glasgow mot slutten av året - og før den tid har vi et Stortingsvalg her hjemme - som må bli et klimavalg! Dette blir et spennende år - Vi gleder oss til å komme i gang! Til dere lyttere: Følg med på Grønn & Global! Vi satser på å ha denne podkasten ute i alle de kanaler der du hører podkast, ca hver 14. dag.
Feb 01, 202104:28