
HANEN - Viser vei til Norges bygdeperler
By HANEN

HANEN - Viser vei til Norges bygdeperlerJan 24, 2023

Arvid Ost. Han heter ikke det, men de fleste kjenner han som det.
Arvid Notland er nemlig langt over middels interessert i at du og jeg spiser mer norsk ost. På Instagram bruker han @oste_arvid og jobben hans er å pushe norske oster på restauranter og andre, slik at du og jeg får kunnskap og tilgang til de norske herlighetene. Ute på Flesland har Arvid sin egen lille ostehule, og han inviterer gjerne til osteprat når som helst! Bli med til Bergen og møt en av de som gleder seg mer til OSTE-VM enn til kamp på stadion…

Kristin har egen koffert med gamleost oppi....
Hva er det med gammelost? Hvordan er det mulig at en kvinne som Kristin i voksen alder (hennes eget utsagn) blir SÅ interessert i en ost som er så spesiell? Kristin Glück Teigland er i det daglige vertinne på Fagerheim Fjellstue på Hardangervidda sammen med sin mann. Og spør du henne om gammelost, norsk kulturarv og foredling av mjølk, ja da bør du sette av litt tid. Denne episoden vil du ikke gå glipp av, rett og slett!

Svein Erik Backlund og Oluf Lorentzen
Det skal i dagens episode handle om oster fra andre land enn Norge. Land som har inspirert, land du har hørt om og land som er kjent som osteland. Svein Erik Backlund har smakspreferanser på ca 3500 ulike oster. Og i dagens episode tar han oss med på en liten smakebit på hva det er som er der ute i osteverden. Vi snakker om Academy of Cheese, norske bønder, utenlandske oster og mye annet. Og den osten Svein Erik ikke kommer på hva heter…den heter Quader de carva. Så da vet du det.

Marg og Bein og Angus
Vi er tilbake i Bergen, og vi har fått tak i byens mest offensive kjøkkensjef. Marg og Bein jobber etter prinsippet NOSE TO TALE, og bruker altså hele dyret, alle deler av det så langt dei får det til. Og det er langt. Så hva har dette med norsk ost å gjøre? Kan vi lære noe av kokker som har entusiasme og kunnskap for noe så fantastisk som norsk ost? Bli med inn i en av Bergens beste restauranter og bli kjent med Sverra Angus Hugøy.

Gunnar Waagen og Tingvollost
Vi mistenker Gunnar Waagen for å være en av landets mest strategiske bønder, for at det bare er flaks gir ingen mening… Gjennomføring, nøysomhet og et vidunderlig langt (nok) perspektiv på utvikling. Den delen av historia de aller fleste kjenner til, handler likevel om osten som er kåret til CHAMPIONS OF THE CHAMPIONS, nemlig Kraftkar. Stemmer det at det hele startet på et baderom i kjelleren? Og hva tenker Gunnar Waagen om framtida for norsk ost?
Besøk ostelandet.no for å lese mer om Tingvollost og de andre ysterne og for å se mer om ostene de produserer.

Jarle fra Rueslåtten Ysteri
Rakel drømte om Hallingdal og fjella, og Jarle ga Hallingdal ein sjans. No eier de to garder har fleire folk i arbeid, og ostene dei lager har du med stor sannsynlighet hørt om eller smakt. I denne episoden blir du bedre kjent med både Lord Garvagh, Lein, Storevelten og St. Pål. Jarle forteller også litt om reisa han har hatt fra starten til i dag.

Med norske råvarer og lidenskap for norsk ost - møt kjøkkensjef på 1877 Nikolas Carlsen
Nikolas Carlsen har en stor porsjon entusiasme og kunnskap om mat frå eget land! Å komme inn på restauranten 1877 gir en følelse av respekt for kulturen i Bergen og det inkluderer ein stor respkt for den lokale maten og norske råvarer. Nikolas er også en stor fan av norsk ost. Så klart. Bli med til Bergen og møt Nikolas.

Ostebygda med Tim Reidar Stenberg
Tim Reidar Stenberg er kokk, konditor og yster. Han var to måneder da han var på stølen første gang, og har siden vært en del av geiteflokken som han har hatt tett rundt seg i oppveksten. Hol Ysteri er ett av to ysterier i Ostebygda, og Tim Reidar er stadig på jakt etter det perfekte. Denne episoden handler først og fremt om geitemelk, så klart!

Thorbjørnrud Ysteri. De startet med et tomt basseng, og har nå tre fulle fjøs…
Olav har bokstavelig talt vokst opp inne i et fjøs. Bestemor passet Olav mens hun hadde fjøsstellet. Det er klart at det setter spor. Og nå! Nå har Olav og Yngve tatt rollen som et av de ysterene som virkelig vil utvikle norske oster, og melder seg mer enn gjerne på Oste-VM i Trondheim. Litt fordi det er spennende å konkurrere, og litt fordi Yngve som er yster er fra Trøndelag.

Norsk Gardsost. Viktige tradisjoner må holdes i hevd, med Camilla Sæbjørnsen
Hun har kontakt med og jobber for over 150 norske ysterier, i rollen sin som sekretær for Norsk Gardsost. Hva tenkjer Norsk Gardsost om fremtiden, og hva er det egentlig med disse små og mellomstore ysteriene som er spredd over det ganske land? Og ikke minst, hva er det som får Camilla til å engasjere seg for norsk osteproduskjon?

Meny sitt engasjement for norsk ost, med Eivind Haalien og Espen Lie
Det er ingen andre i dagligvarebransjen som har slik innsikt i norsk ost, norske ysterier og hva det er som rører seg i kulissene foran Oste-VM 2023. En ekte trippel i dagens episode, der vi treffer Espen Lie fra Matskattlauget og Eivind Hålien som er ansvarlig for lokalmat i Norgesgruppen. Den ene fra Strømmen og den andre fra Valdres.

Rett utenfor Bergen bor det en verdensmester
Jørn Hafslund og familien bor på Krokeide, sammen med 12 melkekyr. Ysteriet ligg på gården, og det lages stadige nye varianter av ostene fra Ostegården. Kan det skje at FANAOSTEN, verdens beste ost 2018, kan bli belønnet med nok en medalje?

Midt i tjukkeste Oslo!
Midt i Oslo sentrum ligger det et ysteri. Der er Siri Helen Winther sjef og gründer. Hun yster og serverer, snakker og lærer villig vekk om de ulike ostene som lages på Aker Brygge. Ostepodden fikk smake på flere av ostene fra Winther Ysteri.

Dovre Ysteri i verdenstoppen
TINE sitt ysteri på Dovre lager også ost i verdensklasse. Meierisjef Sigrid Svanborg styrer med stø hånd, og tar oss stolt med inn i produksjonen og viser oss hvordan de jobber på Dovre Ysteri. Dovre Brie og Dovre Camenbert er håndverksoster, og har deltatt i OSTE-VM på lik linje med andre oster.
Tine er kanskje ikkje så store og skumle likevel?

Bli kjent med Lars og Lars - De tenker og jobber med ost hele døgnet
I dagens episode blir vi bedre kjent med Lars og Lars. To herrer som på hver sin måte lever ostelivet i
det daglige. Den ene har ansvaret for at MENY-butikkene får oster fra norske ysterier inn i butikken,
og den andre er en av de virkelig dedikerte osteansvarlige.
Bli med inn i MENY og lær mer om hvordan de tenker om ost…

Kjøpmannshuset - Lanserer smaken av Norge
Denne uken lanseres Smaken av Norge. Mer fokus på lokalmat, mer fokus på lokale
leverandører og det skjer over HELE landet vårt!
Bli med Anders Øvereng på en kjapp liten reise inn i Kjøpmannshuset, og hør hvordan de nå vil løfte lokalmat i Norge enda et par knepp opp og inn i hyllene.

Gangstad Gårdsysteri - Hele historien
Ostepod er godt i gang, og nå er det endelig klart for å snakke med ysteriene rundt om i landet! Og hva er vel mer naturlig enn å starte med Astrid på Gangstad Gårdsysteri. I år har de 25 års jubileum på ysteriet, og de var de første som fikk autorisasjon for ysting i Norge. I denne episoden får du høre hele historien. God fornøyelse!

Jan Peter Aursnes - selvoppnevnt osteevangelist
Vi har nå to spor å følge på veien til World Cheese Awards i Trondheim i oktober 2023. Vi har startet på det historiske sporet, og vi har startet konkurranse & oppmerksomhetssporet. I dag skal vi starte det tredje sporet, og det er det der interesse, fag og nerding skal få løpe fritt… I dagens episode møter vi Jan Peter Aursnes som er selvoppnevnt osteevangelist og har nese for ost. Først og fremst ost av råmelk, og spesielt er han glad i skorpe. Jan Peter kan rett og slett ikke få nok skorpe. Så er det jo også det Ostepod handler om, Under skorpa og inn i kjernen. God fornøyelse!

Mannen bak Oste-VM
Smugling av ost, streik i Frankrike, sovende yster og The Norwegian Blue. Sammenhengen? Vel. Det har vært en helt utrolig reise fra de første spede tankene om at det å delta i World Cheese Awards var mulig, til nå å arrangere verdensmesterskapet i ost for andre gang i Norge. Og det er mannen bak alt dette vi har som gjest i den andre episoden av Ostepod. Så nå er vi virkelig i gang med forberedelsene og oppvarmingen til World Cheese Awards i Trondheim i oktober. Det er kun 267 dager igjen til det braker løs i Trondheim… La oss komme i gang med VM-forberedelsene! God fornøyelse!
PS. Hold deg oppdatert på Oste-VM 2023 på ostelandet.no

Ein utruleg start
Innerst inne i ein dal, utan særleg gode beiteforhold vart det i 1856 anlagt eit fellesmeieri. Det vart hyra inn ekspertise frå Sveits, og kvinnene var grunnleggende skeptiske til dette nye, store og nesten heilt ubegrielige som no skulle skje i Rausjødalen. Høyr heile historia om Rausjødalen Setermeieri, fortalt av Arve Bjørnstad (83) som også har skrivi nok om denne fascinerende historia. Dette er også historia om starten på det som me i dag kjenner som TINE Meierier. God fornøyelse!

Edona Emilie Arnesen
Edona Emilie Arnesen er produsent- og råvareansvarlig i handelsplattformen Dagens, som knytter småskalaprodusenter i Norge og Danmark opp mot proffmarkedet i restauranter, kantiner og spesialbutikker. Hun vil endre matvaresystemet til det bedre.

Annechen Bahr Bugge om julemat og tradisjoner
Annechen Bahr Bugge er sosiolog og forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet - storbyuniversitetet. Hun har tatt en doktorgrad i sosiologi ved NTNU, med avhandlingen "Middag - en sosiologisk analyse av den norske middagspraksis". Hun har gitt ut bok om spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid. Boken tar blant annet for seg spørsmålene: Hva og hvordan har nordmenn spist opp igjennom tidene? Hvordan har ferdigheter, kunnskaper og ideer blitt videreført og endret? Og hva kan vi lære av vår mathistorie? Vi har snakket med henne om julemat og tradisjoner.

Drikke til julematen
Vi har tatt en prat med daglig leder i Norske Akevitters Venner, Lars Ole Ørjasæter om julemat og drikke.

Torunn Tronsvang om reiseliv.
Torunn Tronsvang er gründeren bak reiselivsbedriften UpNorway. De har solgt reiser til betalingsvillige utenlandske turister i 4 år. I sommer har det vært annerledes. Vil nordmenn ha de samme reisene? Hvordan er reiselivet i Norge? Har det potensiale? Hva bør med i en ny reiselivsstrategi? Torunn og Bernt prater om dette og mye mer i denne episoden av HANENs podcast.

Arne Sørvig - og verdens beste kokker
Vi har tatt en prat med Arne Sørvig. Han er daglig leder i stiftelsen Norsk Gastronomi, tidligere Bocuse d’Or Norge, som bidrar til å skape verdens beste kokker.
Vi får blant annet høre litt om hvordan de jobber, hvilke tanker han har om norske serveringssteder, Matnasjonen Norge og kulinarisk rådgivning.
(Vi må på forhånd be om unnskyldning for litt varierende lydkvalitet i denne episoden)

Mat*Larm - Mat-og drikkefestival i Oslo
Vi har pratet med festivalsjef og prosjektleder for den nye mat-og drikkefestivalen Mat*Larm.
Hva er egentlig Mat*Larm? Hvem er det for? Hvor skjer det?

3 tips til lokalmatprodusenter fra Eivind Haalien
Eivind Haalien, ansvarlig for lokalmat og spesialiteter i Norgesgruppen, har lang erfaring i bransjen og har mange gode råd å komme med til produsenter som ønsker å lykkes med salg av lokalmatprodukter.

Sider er sider eller?
Vi har tatt en prat med pommelier, ølsommelier og kokk Luis Herreros. Han jobber til daglig i Ølakademiet, han er Norges første pommelier og han har nylig testet norsk sider, så vi kan gjøre gode valg blant de norske godsakene i sommer.

Sommerprat med Landbruks- og matminister Olaug Bollestad
Hvor skal Landbruks- og matministeren på sommerferie i år?

Har vi lært noe av korona?
Pål Medhus har lært norsk reiseliv å se muligheter siden 2009. Vi har snakket med han om norsk reiseliv, korona og muligheter.

Tips til Norgesferien med Christine Baglo
Nettredaktør i Visit Norway, og mangeårig reiselivsjournalist Christine Baglo er gjest i dagens podcast. Hun har reist masse og har en rekke gode tips til hvor du må innom, nesten uansett hvor i Norge du velger å legge turen i sommer.

Hva er HANEN?
Trenger du tips til Norgesferien? Vet du ikke helt hvor ferden går i år? Er du redd for å bli gående i kø til Trolltunga?Har du lyst til å oppleve det ekte og autentiske Norge? Tips til hvor du kan dra for å oppleve kultur og natur. Eller hvor det er fint å ta med barna. HANEN viser vei til Norges bygdeperler!