Skip to main content
Spotify for Podcasters
HANEN - Viser vei til Norges bygdeperler

HANEN - Viser vei til Norges bygdeperler

By HANEN

En guide til unike opplevelser, lokalmatprodusenter, gårdsbutikker og overnattingssteder i Norge. Her får du mange interessante samtaler med reiselivsnorge og lokalmatentusiaster, pluss masse prat om norsk ost da vi, sammen med Oi! Trøndersk mat og drikke og Norsk Gardsost er arrangør av Oste-VM og har en egen podcast frem mot Oste-VM.
Available on
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Ein utruleg start

HANEN - Viser vei til Norges bygdeperlerJan 24, 2023

00:00
44:11
Arvid Ost. Han heter ikke det, men de fleste kjenner han som det.

Arvid Ost. Han heter ikke det, men de fleste kjenner han som det.

Arvid Notland er nemlig langt over middels interessert i at du og jeg spiser mer norsk ost. På Instagram bruker han @oste_arvid og jobben hans er å pushe norske oster på restauranter og andre, slik at du og jeg får kunnskap og tilgang til de norske herlighetene. Ute på Flesland har Arvid sin egen lille ostehule, og han inviterer gjerne til osteprat når som helst! Bli med til Bergen og møt en av de som gleder seg mer til OSTE-VM enn til kamp på stadion…  


Jun 06, 202339:05
Kristin har egen koffert med gamleost oppi....

Kristin har egen koffert med gamleost oppi....

Hva er det med gammelost? Hvordan er det mulig at en kvinne som Kristin i voksen alder (hennes eget utsagn) blir SÅ interessert i en ost som er så spesiell? Kristin Glück Teigland er i det daglige vertinne på Fagerheim Fjellstue på Hardangervidda sammen med sin mann. Og spør du henne om gammelost, norsk kulturarv og foredling av mjølk, ja da bør du sette av litt tid. Denne episoden vil du ikke gå glipp av, rett og slett!


May 30, 202337:56
Svein Erik Backlund og Oluf Lorentzen

Svein Erik Backlund og Oluf Lorentzen

Det skal i dagens episode handle om oster fra andre land enn Norge. Land som har inspirert, land du har hørt om og land som er kjent som osteland. Svein Erik Backlund har smakspreferanser på ca 3500 ulike oster. Og i dagens episode tar han oss med på en liten smakebit på hva det er som er der ute i osteverden. Vi snakker om Academy of Cheese, norske bønder, utenlandske oster og mye annet. Og den osten Svein Erik ikke kommer på hva heter…den heter Quader de carva. Så da vet du det.


May 23, 202355:12
Marg og Bein og Angus

Marg og Bein og Angus

Vi er tilbake i Bergen, og vi har fått tak i byens mest offensive kjøkkensjef. Marg og Bein jobber etter prinsippet NOSE TO TALE, og bruker altså hele dyret, alle deler av det så langt dei får det til. Og det er langt. Så hva har dette med norsk ost å gjøre? Kan vi lære noe av kokker som har entusiasme og kunnskap for noe så fantastisk som norsk ost? Bli med inn i en av Bergens beste restauranter og bli kjent med Sverra Angus Hugøy.

May 16, 202335:17
Gunnar Waagen og Tingvollost

Gunnar Waagen og Tingvollost

Vi mistenker Gunnar Waagen for å være en av landets mest strategiske bønder, for at det bare er flaks gir ingen mening… Gjennomføring, nøysomhet og et vidunderlig langt (nok) perspektiv på utvikling. Den delen av historia de aller fleste kjenner til, handler likevel om osten som er kåret til CHAMPIONS OF THE CHAMPIONS, nemlig Kraftkar. Stemmer det at det hele startet på et baderom i kjelleren? Og hva tenker Gunnar Waagen om framtida for norsk ost?


Besøk ostelandet.no for å lese mer om Tingvollost og de andre ysterne og for å se mer om ostene de produserer.

May 09, 202348:09
Jarle fra Rueslåtten Ysteri

Jarle fra Rueslåtten Ysteri

Rakel drømte om Hallingdal og fjella, og Jarle ga Hallingdal ein sjans. No eier de to garder har fleire folk i arbeid, og ostene dei lager har du med stor sannsynlighet hørt om eller smakt. I denne episoden blir du bedre kjent med både Lord Garvagh, Lein, Storevelten og St. Pål. Jarle forteller også litt om reisa han har hatt fra starten til i dag.  

May 02, 202336:22
Med norske råvarer og lidenskap for norsk ost - møt kjøkkensjef på 1877 Nikolas Carlsen

Med norske råvarer og lidenskap for norsk ost - møt kjøkkensjef på 1877 Nikolas Carlsen

Nikolas Carlsen har en stor porsjon entusiasme og kunnskap om mat frå eget land! Å komme inn på restauranten 1877 gir en følelse av respekt for kulturen i Bergen og det inkluderer ein stor respkt for den lokale maten og norske råvarer. Nikolas er også en stor fan av norsk ost. Så klart. Bli med til Bergen og møt Nikolas.

Apr 25, 202330:53
Ostebygda med Tim Reidar Stenberg

Ostebygda med Tim Reidar Stenberg

Tim Reidar Stenberg er kokk, konditor og yster. Han var to måneder da han var på stølen første gang, og har siden vært en del av geiteflokken som han har hatt tett rundt seg i oppveksten. Hol Ysteri er ett av to ysterier i Ostebygda, og Tim Reidar er stadig på jakt etter det perfekte. Denne episoden handler først og fremt om geitemelk, så klart!


Apr 18, 202348:10
Thorbjørnrud Ysteri. De startet med et tomt basseng, og har nå tre fulle fjøs…

Thorbjørnrud Ysteri. De startet med et tomt basseng, og har nå tre fulle fjøs…

Olav har bokstavelig talt vokst opp inne i et fjøs. Bestemor passet Olav mens hun hadde fjøsstellet. Det er klart at det setter spor. Og nå! Nå har Olav og Yngve tatt rollen som et av de ysterene som virkelig vil utvikle norske oster, og melder seg mer enn gjerne på Oste-VM i Trondheim. Litt fordi det er spennende å konkurrere, og litt fordi Yngve som er yster er fra Trøndelag.

Apr 11, 202337:11
Norsk Gardsost. Viktige tradisjoner må holdes i hevd, med Camilla Sæbjørnsen

Norsk Gardsost. Viktige tradisjoner må holdes i hevd, med Camilla Sæbjørnsen

Hun har kontakt med og jobber for over 150 norske ysterier, i rollen sin som sekretær for Norsk Gardsost. Hva tenkjer Norsk Gardsost om fremtiden, og hva er det egentlig med disse små og mellomstore ysteriene som er spredd over det ganske land? Og ikke minst, hva er det som får Camilla til å engasjere seg for norsk osteproduskjon?

Apr 04, 202336:10
Meny sitt engasjement for norsk ost, med Eivind Haalien og Espen Lie

Meny sitt engasjement for norsk ost, med Eivind Haalien og Espen Lie

Det er ingen andre i dagligvarebransjen som har slik innsikt i norsk ost, norske ysterier og hva det er som rører seg i kulissene foran Oste-VM 2023. En ekte trippel i dagens episode, der vi treffer Espen Lie fra Matskattlauget og Eivind Hålien som er ansvarlig for lokalmat i Norgesgruppen. Den ene fra Strømmen og den andre fra Valdres.


Mar 28, 202339:12
Rett utenfor Bergen bor det en verdensmester

Rett utenfor Bergen bor det en verdensmester

Jørn Hafslund og familien bor på Krokeide, sammen med 12 melkekyr. Ysteriet ligg på gården, og det lages stadige nye varianter av ostene fra Ostegården. Kan det skje at FANAOSTEN, verdens beste ost 2018, kan bli belønnet med nok en medalje?

Mar 21, 202333:56
Midt i tjukkeste Oslo!

Midt i tjukkeste Oslo!

Midt i Oslo sentrum ligger det et ysteri. Der er Siri Helen Winther sjef og gründer. Hun yster og serverer, snakker og lærer villig vekk om de ulike ostene som lages på Aker Brygge. Ostepodden fikk smake på flere av ostene fra Winther Ysteri.

Mar 14, 202340:28
Dovre Ysteri i verdenstoppen

Dovre Ysteri i verdenstoppen

TINE sitt ysteri på Dovre lager også ost i verdensklasse. Meierisjef Sigrid Svanborg styrer med stø hånd, og tar oss stolt med inn i produksjonen og viser oss hvordan de jobber på Dovre Ysteri. Dovre Brie og Dovre Camenbert er håndverksoster, og har deltatt i OSTE-VM på lik linje med andre oster.

Tine er kanskje ikkje så store og skumle likevel?

Mar 07, 202338:05
Bli kjent med Lars og Lars - De tenker og jobber med ost hele døgnet

Bli kjent med Lars og Lars - De tenker og jobber med ost hele døgnet

I dagens episode blir vi bedre kjent med Lars og Lars. To herrer som på hver sin måte lever ostelivet i

det daglige. Den ene har ansvaret for at MENY-butikkene får oster fra norske ysterier inn i butikken,

og den andre er en av de virkelig dedikerte osteansvarlige.

Bli med inn i MENY og lær mer om hvordan de tenker om ost…

Feb 28, 202333:03
Kjøpmannshuset - Lanserer smaken av Norge

Kjøpmannshuset - Lanserer smaken av Norge

Denne uken lanseres Smaken av Norge. Mer fokus på lokalmat, mer fokus på lokale
leverandører og det skjer over HELE landet vårt!
Bli med Anders Øvereng på en kjapp liten reise inn i Kjøpmannshuset, og hør hvordan de nå vil løfte lokalmat i Norge enda et par knepp opp og inn i hyllene.

Feb 21, 202336:12
Gangstad Gårdsysteri - Hele historien

Gangstad Gårdsysteri - Hele historien

Ostepod er godt i gang, og nå er det endelig klart for å snakke med ysteriene rundt om i landet! Og hva er vel mer naturlig enn å starte med Astrid på Gangstad Gårdsysteri. I år har de 25 års jubileum på ysteriet, og de var de første som fikk autorisasjon for ysting i Norge. I denne episoden får du høre hele historien. God fornøyelse!

Feb 14, 202352:29
Jan Peter Aursnes - selvoppnevnt osteevangelist

Jan Peter Aursnes - selvoppnevnt osteevangelist

Vi har nå to spor å følge på veien til World Cheese Awards i Trondheim i oktober 2023. Vi har startet på det historiske sporet, og vi har startet konkurranse & oppmerksomhetssporet. I dag skal vi starte det tredje sporet, og det er det der interesse, fag og nerding skal få løpe fritt… I dagens episode møter vi Jan Peter Aursnes som er selvoppnevnt osteevangelist og har nese for ost. Først og fremst ost av råmelk, og spesielt er han glad i skorpe. Jan Peter kan rett og slett ikke få nok skorpe. Så er det jo også det Ostepod handler om, Under skorpa og inn i kjernen. God fornøyelse!

Feb 07, 202344:40
Mannen bak Oste-VM
Jan 31, 202340:01
Ein utruleg start
Jan 24, 202344:11
Edona Emilie Arnesen

Edona Emilie Arnesen

Edona Emilie Arnesen er produsent- og råvareansvarlig i handelsplattformen Dagens, som knytter småskalaprodusenter i Norge og Danmark opp mot proffmarkedet i restauranter, kantiner og spesialbutikker. Hun vil endre matvaresystemet til det bedre.

Jan 05, 202330:35
Annechen Bahr Bugge om julemat og tradisjoner

Annechen Bahr Bugge om julemat og tradisjoner

Annechen Bahr Bugge er sosiolog og forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet - storbyuniversitetet. Hun har tatt en doktorgrad i sosiologi ved NTNU, med avhandlingen "Middag - en sosiologisk analyse av den norske middagspraksis".  Hun har gitt ut bok om spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid. Boken tar blant annet for seg spørsmålene: Hva og hvordan har nordmenn spist opp igjennom tidene? Hvordan har ferdigheter, kunnskaper og ideer blitt videreført og endret? Og hva kan vi lære av vår mathistorie? Vi har snakket med henne om julemat og tradisjoner.

Dec 22, 202224:23
Drikke til julematen

Drikke til julematen

Vi har tatt en prat med daglig leder i Norske Akevitters Venner, Lars Ole Ørjasæter om julemat og drikke.

Dec 19, 202225:59
Torunn Tronsvang om reiseliv.

Torunn Tronsvang om reiseliv.

Torunn Tronsvang er gründeren bak reiselivsbedriften UpNorway. De har solgt reiser til betalingsvillige utenlandske turister i 4 år. I sommer har det vært annerledes.  Vil nordmenn ha de samme reisene? Hvordan er reiselivet i Norge? Har det potensiale? Hva bør med i en ny reiselivsstrategi? Torunn og Bernt prater om dette og mye mer i denne episoden av HANENs podcast.

Nov 19, 202035:10
Arne Sørvig - og verdens beste kokker

Arne Sørvig - og verdens beste kokker

Vi har tatt en prat med Arne Sørvig. Han er daglig leder i stiftelsen Norsk Gastronomi, tidligere Bocuse d’Or Norge, som bidrar til å skape verdens beste kokker.

Vi får blant annet høre litt om hvordan de jobber, hvilke tanker han har om norske serveringssteder, Matnasjonen Norge og kulinarisk rådgivning. 

(Vi må på forhånd be om unnskyldning for litt varierende lydkvalitet i denne episoden)


Sep 18, 202034:05
Mat*Larm - Mat-og drikkefestival i Oslo

Mat*Larm - Mat-og drikkefestival i Oslo

Vi har pratet med festivalsjef og prosjektleder for den nye mat-og drikkefestivalen Mat*Larm.

Hva er egentlig Mat*Larm? Hvem er det for? Hvor skjer det?

Sep 10, 202005:40
3 tips til lokalmatprodusenter fra Eivind Haalien

3 tips til lokalmatprodusenter fra Eivind Haalien

Eivind Haalien, ansvarlig for lokalmat og spesialiteter i Norgesgruppen, har lang erfaring i bransjen og har mange gode råd å komme med til produsenter som ønsker å lykkes med salg av lokalmatprodukter.

Aug 20, 202029:16
Sider er sider eller?

Sider er sider eller?

Vi har tatt en prat med pommelier, ølsommelier og kokk Luis Herreros. Han jobber til daglig i Ølakademiet, han er Norges første pommelier og han har nylig testet norsk sider, så vi kan gjøre gode valg blant de norske godsakene i sommer. 

Jul 30, 202022:17
Sommerprat med Landbruks- og matminister Olaug Bollestad

Sommerprat med Landbruks- og matminister Olaug Bollestad

Hvor skal Landbruks- og matministeren på sommerferie i år?

Jul 23, 202016:14
Har vi lært noe av korona?

Har vi lært noe av korona?

Pål Medhus har lært norsk reiseliv å se muligheter siden 2009. Vi har snakket med han om norsk reiseliv, korona og muligheter.

Jul 16, 202031:05
Tips til Norgesferien med Christine Baglo

Tips til Norgesferien med Christine Baglo

Nettredaktør i Visit Norway, og mangeårig reiselivsjournalist Christine Baglo er gjest i dagens podcast. Hun har reist masse og har en rekke gode tips til hvor du må innom, nesten uansett hvor i Norge du velger å legge turen i sommer.

Jun 09, 202034:14
Hva er HANEN?

Hva er HANEN?

Trenger du tips til Norgesferien? Vet du ikke helt hvor ferden går i år? Er du redd for å bli gående i kø til Trolltunga?Har du lyst til å oppleve det ekte og autentiske Norge? Tips til hvor du kan dra for å oppleve kultur og natur. Eller hvor det er fint å ta med barna. HANEN viser vei til Norges bygdeperler!

Jun 02, 202010:32