Skip to main content
Spotify for Podcasters
Házak|Otthonok|Trendek|meg minden

Házak|Otthonok|Trendek|meg minden

By hazakotthonoktrendek

TRAFIK KÖR Kortárs Művészeti Egyesület podcast csatornája|Értekezés kortárs összművészetről|Zene: Kézdy Luca|Santa Diver Trió|Blue Horizon 2020
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

A formálódás misztikuma | Kiss Botond András képzőművész

Házak|Otthonok|Trendek|meg mindenMay 24, 2023

00:00
21:14
A formálódás misztikuma | Kiss Botond András képzőművész

A formálódás misztikuma | Kiss Botond András képzőművész

Kiss Botond András grafikus és képzőművész letisztult gondolkodásmódja, forma képzése az alkotás létrehozásakor változatos alapanyag és technika választással párosul. A megvalósítás módját, eszközeit mindig a mondanivaló alapján választja. Munkafolyamata sok kísérletezéssel, egyéni megoldások keresésével valósul meg.  Művei alkotják azt a medret, amelyben szabad áramlást kap kreativitása és gondolkodása. Olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy miből fakadhat egy hatás ami az alkotást generálja? Mit jelent a kapcsolódó inspiráció avagy a „formálódás misztikuma”?

May 24, 202321:14
A telített üresség | Ronga Eszter képzőművész kiállítása

A telített üresség | Ronga Eszter képzőművész kiállítása

A mai adásban Ronga Eszterrel beszélgetünk, aki már 6 éves korában eldöntötte, hogy festőművész lesz és onnantól tudatosan készült erre a pályára. Ez már önmagában is figyelemre méltó dolog ráadásul a rendíthetetlen kitartás mellé egy kivételes tehetség is párosult. Eszter az alkotás mellett  tanít is, tehát nem pusztán képzőművész hanem nap mint nap meggyőződéssel adja át tudását és hitét a következő nemzedékeknek.

Többek között annak járunk utána, hogy miként tudatosul egy gyerekben, hogy mire hivatott? Volt-e és mi az a hatás vagy pillanat ami egyszer csak elindít valakit egy úton, amiről aztán le sem tér? Mi az, ami tanítható és mi az ami adottság kérdése a képzőművészetben, a festészetben?

Választ keresünk arra is, hogy miként ismerhető fel a klisé (eredetiség nélküli gondolat) és hogyan fedezhető fel a valódi tartalom egy műben? Az alkotás minősége, hogyan definiálható?Az alkotónak van vagy kell, hogy legyen üzenete, vagy csak önkifejezésről szól a művészet?Hol a valódi helye a képzőművészetnek a hétköznapokban lehet- e konkrét célja vagy mondjuk úgy, hogy egy közösség intellektusát meghatározó szubsztancia?

Feb 15, 202318:22
Borzaspusztai Romkápolna 3.0 | Egy kortárs építészeti válasz

Borzaspusztai Romkápolna 3.0 | Egy kortárs építészeti válasz

A Borzaspusztai Romkápolnáról készült három részes sorozatunk utolsó adásában egy kortárs építészeti válasz értelmezéséről beszélgetnek az alkotók, Ligetvári István építész tervező, Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi díjas üvegművész és Balázs Mihály Kossuth díjas építész egyetemi tanár aki országszerte  számos szakrális épület létrehozója és ennek a területnek a tapasztalt ismerője. Az idők során a romkápolna zarándok hellyé vált ezért úgy kellett megfogalmazni az építészeti választ, hogy az eredeti szakralitás megmaradjon és érthető legyen a ma emberének valamint a jövő generációk számára.

Nov 30, 202218:59
Borzaspusztai Romkápolna 2.0 | A kápolna története

Borzaspusztai Romkápolna 2.0 | A kápolna története

A Borzaspusztai Romkápolna történetéről, felújításáról szóló három részes sorozatunk második epizódjában Ligetvári István építész beszélget Balogh Eleonóra üvegművésszel arról, hogy különböző egyéni sorsok, hogy kapcsolódnak és válnak egy közös történetté. Egy nagyszerű és nemes szándék, hogy ível akár romboló korszakokon keresztül, és generációkon át és a teremtő gondolat, hogy adhatja tovább az üzenetet. A Borzaspusztai Romkápolna és az alkotó Ligetvári István építész személyes története 1991 nyarán kapcsolódott össze melynek különös epizódjai villannak fel a második részben.

Nov 27, 202216:00
Borzaspusztai Romkápolna 1.0 | A szakrális helyek üzenete és szerepe ma

Borzaspusztai Romkápolna 1.0 | A szakrális helyek üzenete és szerepe ma

A szakrális helyek szerepe nem más, mint az érzelmi kötődések kialakítása és annak gyakorlása, üzenete pedig, hogy ebben az erősen virtualizálódó világban megmaradjon a mentális kapcsolat a természettel. Egy szent hely építészeti megfogalmazása nagy felelősséget jelent, mert nem csak a ma emberét, hanem a jövő generációt is érthető „nyelven” kell megszólítania, mégpedig úgy, hogy az eredendő szakralitás ne sérüljön. Van-e válasza a mai kortárs építészetnek és ha igen akkor az, hogy jelenik meg a mindennapokban? Ligetvári István építész beszélget Balogh Eleonóra üvegművésszel és Balázs Mihály építésszel.

Nov 23, 202216:46
Vizuális kultúra szerepe otthon? OTTHON ÉS KÉPZŐMŰVÉSZET | Beszélgetés Domokos Berta képzőművésszel

Vizuális kultúra szerepe otthon? OTTHON ÉS KÉPZŐMŰVÉSZET | Beszélgetés Domokos Berta képzőművésszel

Sokan nem tudják elképzelni saját emlékeik, apró kiegésztőik között, hogyan is festene a térben, a falon egy kortárs műalkotás, mivel bátorítanád a hallgatókat, hogy igenis van helye az otthonokban egy-egy ilyen alkotásnak, ez lehet csupán bátorság kérdése?...Műalkotás készítése közben foglalkoztat-e az a gondolat, hogy miután elkészül, hol fog otthonra találni a kép? Ha igen, hatással van-e az alkotásra? Hogy találják meg a helyüket a képeid, aki a beszélgetés után szeretne vásárolni egy eredeti Domokos képet, hol teheti ezt meg? Gyerekek vizuális nevelése? Nyitottak-e a környezetedben lévő fiatalok a kortárs képzőművészetre?

Sok esetben nem érti a laikus ember, hogy mit „ábrázol” egy-egy absztrakt alkotás, milyen látásmódot, megközelítést ajánlanál nekik a képeid befogadására?

Hogyan lehet fiatal képzőművészként érvényesülni ebben a világban, ahol a képek befogadására mély érzelmekhez kell a befogadónak önmagába visszanyúlnia, miközben a korszellemet a felszínesség és a gyors értékítélet jellemzi, hogyan találsz mégis értő közönségre?

OTTHON ÉS KÉPZŐMŰVÉSZET

Első hallásra természetesnek tűnik, hogy a képzőművészeti alkotások a lakás és tárgykultúra alapvető elemei. Mégis azt tapasztaljuk, hogy belső tereinkben inkább dekorációként szolgáló kiegészítő tárgyakkal vesszük körbe magunkat. Az egyedi műalkotások csak egy szűkebb rétegnél tartoznak a belső tér részéhez.

Mai adásunkban arra keressük a választ, hogy mit tehet a képzőművész, hogy ez ne így legyen, de legalábbis az arányok változzanak. Cél-e ez egyáltalán, vagy esetleg a minőségi alkotások inkább a galériák vendégeiként az összkultúra meghatározójává kell váljanak, képviselve egy adott közösséget, társadalmat?

Hogy látja ezt Domokos Berta, mint kortárs képzőművész? Az alkotás sodrásában mire gondol, mit érez, mi a belső motiváció? Szándék-e az üzenet vagy inkább az inspiráció által létrejövő belső indíttatás hozza létre az alkotást, ami létrejötte után a maga útját járja?

Kiváncsiak vagyunk továbbá arra is, hogy Berta számára mit jelent a kortárs fogalma és, hogy látja a mai digitalizálódott világban a hagyományos képzőművészet (festészet) helyét?

Jan 31, 202223:24
A „JÓZAN” építészet…ma | Vendégünk Balázs Mihály Kossuth díjas építész

A „JÓZAN” építészet…ma | Vendégünk Balázs Mihály Kossuth díjas építész

Tíz évvel ezelőtt egy a Trafik Kör által készített interjúban volt a záró kérdés, hogy Balázs Mihály mit üzen a ma felnövekvő építész nemzedéknek?„ Őszinte, tiszta, józan építészetet szeretnék. Őszinte, tiszta és józan építészeket.” Hogy állunk ma ezzel nem csak közel tíz év távlatában? Hogy lehet józan az építészet ebben az olykor önmagától megrészegült fogyasztói világban? Az otthon bár az intim lét tere, de mára már azt a közösségi média meghódította, és általa akarva, akaratlanul feltárulnak titkaink a világnak. Kirakatban élünk kirakat életet és kívül keresünk kapaszkodókat. A piac és a szükséglet újratermelése megfoszt a valódi érték nyújtotta érzésektől azokat trendi fikciók hatása viszi a megfelelő irányba. Élményeink már okos telefonunk óriási tárhelyein sokasodnak és a képek nem albumba rendeződnek és kerülnek a polcra, hanem megosztva szétszóródnak a virtuális térben. A világ befoghatatlanul kitágult körülöttünk és miközben a lehetőségek sokasága pillanatok alatt megnyílik számunkra, ugyanakkor a ránk zúduló információ folyam szinte lehetetlenné teszi a „tájékozódást”. Ebben a nem épp rózsaszínű már, már szűrreális helyzetben mit tehet az építész, aki a tárgyi világ alakításának egyik főszereplője? Meghatározhatja-e és hogyan a minőség fogalmát? Hogy tud a ház építés ilyen világban otthonteremtéssé válni? Mai beszélgetésünket ezekre a gondolatokra építjük keresve a válaszokat vagy fogalmazva meg dilemmákat de lehet, hogy szokásunkhoz híven spontán kitérőket teszünk izgalmas idetartozó területekre is. Természetesen mind ezt hétköznapi nyelven fogalmazva.

Oct 23, 202127:05
Évadzáró Ligetvári Istvánnal

Évadzáró Ligetvári Istvánnal

A Trafik Kör Házak | Otthonok |Trendek | meg minden... podcast csatornájának évadzáró adásában összefoglaljuk az elmúlt évad tapasztalatait, tanulságait, élményeit és kicsit beszélünk a jövőről. Az egymást követő beszélgetések újabb és újabb ötleteket inspirációkat adtak és szélesítették a látóteret. A következő évadban újabb érdekes embereket mutatunk be, valódi otthon-teremtőket és használókat szólaltatunk meg. A legnagyobb hozadéka az adásoknak az, hogy egy olyan állandó érvényű hanganyag gyűlt össze, ami akár kiadásra is kerülhet a jövőben. Köszönjük, hogy hallgattak bennünket, folytatjuk szeptemberben!

Jul 27, 202110:15
KORTÁRS ÉS HAGYOMÁNYOS II. A kortárs fogalma a képzőművész szerint

KORTÁRS ÉS HAGYOMÁNYOS II. A kortárs fogalma a képzőművész szerint

A mai podcastban arról kérdezi Ligetvári István A.Varga Imre képző- és festőművészt, hogy Ő, hogyan értelmezi a kortárs és a hagyományos fogalmát. Olykor letérnek a kijelölt útról - de ez már megszokott ezekben a hangosan gondolkodó helyenként szárnyaló beszélgetésekben - de ettől válik hitelessé az adás.

A.Varga Imre Kecskeméten alkotó képzőművész. A Trafik Kör tiszteletbeli és örökös tagja. 2005 óta segíti ötleteivel és művészi munkájával egyesületünket. A komoly elismerést kapott “AZ EMBER ÉPÍTÉSE” című a 13. Velencei Építészeti Biennáléra készített pályázat központi szereplője és társalkotója. Kreativitása és kifogyni nem akaró lendületete képes újra meg újra lendületbe hozni projektjeinket. Absztrakciói egy különös  formabontó világba repítenek olykor provokatívan, máskor pedig mély filozófiai mondanivalóval jelennek meg különös alakzatok formájában.A Dabasi Kortárs Művészeti Galéria alapítója, művészete elválaszthatatlan a Trafik Kör küldetésének.

Ki mást is kérdeznénk meg először, hogy definiálná meg a KORTÁRS fogalmát és, hogy mit jelent számára a HAGYOMÁNYOS. Lesz szó giccsről és a dadaizmusról a táj és csatakép festésről és természetesen a hagyomány őszinteségéről.

Jul 07, 202127:24
Kortárs és Hagyományos I. Viseletkultúra

Kortárs és Hagyományos I. Viseletkultúra

A mai podcast témája a kortárs azaz a modern és a hagyományos viselet és tárgykultúra megjelenése a hétköznapokban.

A Kortárs kifejezést egyfajta misztérium lengi körül. Ami modern az biztos érthetetlen meg nem tudjuk mit ábrázol miről szól és ezért sokakban ellenállást vált ki. A hagyományost meg számos helyen félre értelmezik és olyan tárgyakat sorolnak be ebbe a kategóriába, amik minősége megkérdőjelezhető és bizony köze sincs semmilyen hagyományhoz pusztán csak a jó ízlés hiányát tükrözi.

A ma elindított podcast sorozatunkban annak járunk utána pár héten át, hogy igazán mitől kortárs a kortárs és, mitől hagyományos a hagyományos. Miben rejlik az ízlések és pofonok valódi jelentésének lényege és, hogy lehet-e segíteni és, hogyan az ízlés formálásban.

A beszélgetéseink alkalmával azt boncolgatjuk, hogy a minőség az pénz vagy, igény vagy inkább ízlés dolga.

Aztán megpróbáljuk lebontani a kortárs kifejezésmódot  körülvevő tévhitek alkotta falakat és helyére tenni a hagyományos valódi jelentését is. Mindezt a viselet és tárgykultúra, a képzőművészet és az építészet területén.

Első beszélgető partnerünk Attalai Zita ruha és cipő tervező.Jun 17, 202121:02
A cipő, a viselet koronája | Viseletkultúra

A cipő, a viselet koronája | Viseletkultúra

A cipő viseletünk egyik fontos kiegészítő eleme, vagy lehet akár egy kisplasztika, egy trendet befolyásoló cipő szobor. Szakértőnkkel, Attalai Zita cipőtervezővel beszélget Ligetvári István a lábbeliről, mint az öltözködésünk egyik legmeghatározóbb részéről és annak minőségéről. Hogy mit keres a cipő az “asztalon”? Természetesen mivel közvetlen tárgyi környezetünk részét képezi nagyban hozzájárul a rólunk alkotott képhez ugyanúgy mint használati tárgyaink és otthonunk.

Közben kis ipartörténeti kitekintéssel egy két mondat erejéig visszanézünk a rendszerváltozás előtti korszakra amikor a könnyűipari termelés és termékfejlesztés még sok megbízást tudott adni hazai tervezőknek. Zita pályája akkor kezdődött a cipőtervezés területén, majd egy 25 éves átmeneti szünet után 2010-ben adódott alkalma újra a cipőipari gyártmányfejlesztés kihívásaival szembenézni a Ben-Ross&Barben Kft.-nél. Megtudhatjuk, hogy számára a cipőszobrok megalkotása és a hordható cipők tervezése szoros összhangban van, ezek a tevékenységek inspiráló hatással vannak egymásra.

A beszélgetésből kiderül, hogy milyen mélységei vannak a cipő formatervezésének és gyártásának sőt mi több a viselésének és, mi mindenre kell, kellene figyelnünk vásárláskor a lábbelik kiválasztásánál.

Zita szerint a cipő viseletkultúráról már az alapvető ismereteket az iskolai oktatásba is be kéne építeni.

Többet között ezért is készítette el a Shoememory (cipő memória) társasjátékot, amely cipő történetet, dress-code- és stílustant, lábbeli népviseleti ismereteket oktat ovódás kortól a felsőoktatásig alkalmas módon egy hagyományos memória játék keretei között.

Vágjunk bele!

May 26, 202121:59
TÉR-LÉLEK-TAN III.

TÉR-LÉLEK-TAN III.

Folytatjuk a beszélgetést Trom Katával arról, hogy lehet-e tervezni az „OTTHONT” és ebben a fázisban már alkalmazhatóak-e a „TÉR-LÉLEK-TAN” elvei?  Az otthon az a hely ,ahová megérkezünk, ahol feltöltődünk, ahol inspirálódunk, ahol biztonságban tudjuk magunkat egyszóval a hely, ahol lényegünket és intim életünket éljük meg.

Nem mindegy tehát, hogy milyen hangsúlyt fektetünk erre a tervezés során. Az, hogy a megépült házunk mint élettér otthonként tud-e szolgálni abban fontos szerepe van az építésznek de bizony nagyrészt a mi felelősségünk.

A mai beszélgetés azt taglalja, hogy lehet-e ezt tervezni vagy az a használat során velünk együtt fejlődő folyamat eredménye lehet csak. Kata szerint egy lakás csak lakva válhat otthonná. Minősége rajtunk áll, mentalitásunkon és szokásrendszereinken múlik.

István véleménye az, hogy a ház tervezés lényege abban áll, hogy olyan térkapcsolatokat kell létrehozni, ami magába rejti az otthonteremtés lehetőségét. Kérdés, hogy van-e recept erre vagy el kell fogadni, hogy ahány ember, annyi szokás és ház.

Kata és István szerint a tervezési folyamat lényege az, hogy fel kell tárni  önnön lényegünket az építésszel való közös munka során, hogy létre tudjunk hozni egy otthon kialakítására alkalmas életteret.

May 19, 202124:38
TÉR-LÉLEK-TAN II.

TÉR-LÉLEK-TAN II.

Folytatjuk a beszélgetést Trom Katával arról, hogy az általa megalkotott „TÉR-LÉLEK-TAN”, hogyan jött létre és az abban megfogalmazott elvek miként működnek a gyakorlatban?

A beszélgetés feltárja a hallgató előtt, hogy milyen szerepet játszik a TÉR-LÉLEK-TAN az otthonteremtésben. Miért fontos, hogy mindennek megtaláljuk a helyét és, hogy közvetlen környezetünk hatással van a lelkünkre és ez visszafelé is igaz. Mit jelent a térhasználat szempontjából a minőség? Lehet-e és hogyan kell úgy rendezni egy lakást, hogy az otthonná váljon? Ligetvári István beszélget Trom Kata művészettörténésszel, a TÉR-LÉLEK-TAN megalkotójával.


May 12, 202120:36
TÉR-LÉLEK-TAN I.

TÉR-LÉLEK-TAN I.

Bemutatjuk Trom Katát, a TÉR-LÉLEK-TAN megalkotóját, aki gyerekkora óta lélekhez szóló élményeket gyűjt, ezeket közvetíti valamennyi tevékenységében. Kezdetben ez természetesen nem volt tudatos, csak később ismerte fel, hogy ha őszinte és nyitott szívvel, lélekkel közelít a világhoz, a környezetéhez – az emberekhez, vagy akár az élettelennek vélt tárgyakhoz, épületekhez – akkor az élet egy teljesebb dimenziójával találkozik. Ez a sík pedig különböző inspirációk és élethelyzetek, események és felismerések sorát tartogatja számára… amely, ha követi – mint egy aranyszál – rávezeti saját egyedi életútjára és feladatára. Elvezeti oda, amiben emberként valóban hiteles tud lenni.

Trom Katát - elmondása alapján - az emberekből, a dolgokból és a helyekből sugárzó szellemiség érdekli. A tér és az ember viszonya itthon, vagy bárhol a világon. Évekig élt Japánban és Portugáliában, hosszabb időt töltött Indiában és Angliában. A különböző kultúrák és spirituális hagyományok tapasztalatai, a keleti és nyugati világ térszemlélete és anyagtisztelete egyedi világszemléletté formálódtak benne: ez képezi a tér-lélek-tan alapját.

A felszín mögött a közös vonásokat és lélek minőségeket keresi, mert vallja, hogy ezeken keresztül közelebb kerülhet az élet esszenciájához. Közel 15 éve segíti az embereket abban, hogy hogyan tudnak igazi otthont kialakítani maguknak, és hogy eleve, mit jelent az otthon fogalma – tanít és egyéni konzultációkat vállal. Nagy lelkesedéssel támogatja a hozzá fordulókat, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek az életükben fizikai és lelki értelemben egyaránt.

May 05, 202120:33
Viseletkultúra | Mit nevezünk divatosnak, és miért?

Viseletkultúra | Mit nevezünk divatosnak, és miért?

A mai podcast témája a viseletkultúra – pontosabban, annak járunk utána szakértőnkkel, Attalai Zitával, hogy hogyan változott ez a fogalom az elmúlt évtizedekben…hogy mi az ami leginkább befolyásolja az öltözködésünket… és hogy mit nevezhetünk divatosnak, és hogy vajon miért olyan fontos ezen a területen is az önazonosság, az önismeret.

Zita öltözéktervező – 30 éve a vizuális kultúra bűvöletében él és alkot.  Eredeti szakmáját tekintve divattervező– számos munkáját megcsodálhattuk már a cipő és a ruhavonalon is.

Meggyőződése, hogy már az óvodában el kellene kezdeni tanítani az anyagismeretet, és hogy nagy a felelőssége az anyáknak, akik nem csupán a ruházkodás tekintetében, de a helyes önképet illetően is hozzájárulnak ahhoz, ahogyan ma kinézünk, öltözködünk, ahogy „viseljük a kultúránkat”.

Induljunk el hát a divat útvesztőjében, de előtte érdemes beszerezni egy piros izzót – hogy miért? Máris kiderül, ahogyan az is, hogy hogyan látja Attalai Zita a XXI. század viseletkultúráját, és így a kortárs divatot.

Apr 28, 202116:37
Az árajánlatkérés varázsa | Az építész, a kereskedő és a kivitelező felelőssége

Az árajánlatkérés varázsa | Az építész, a kereskedő és a kivitelező felelőssége

A TRAFIK Kör podcast csatornájának hatodik adása azt a témát járja körbe, hogy miben áll az építész a kereskedő és a kivitelező felelőssége a beruházás költségének alakulásában? Mit tervezünk be, hol vesszük és ki csinálja? Csak ezen múlik?

Látszólag egyszerűnek tűnik a dolog mert majd „KÉRÜNK TÖBB HELYRŐL AJÁNLATOT”  összehasonlítjuk azokat és majd kiderül…na de, mi derül ki? Mi az, aminek valójában ki kell derülnie még mielőtt meghozunk egy fontos döntést. Ezt a sokszor egyértelműnek tűnő kérdést boncolgatjuk őszintén és szókimondóan, hogy ne kelljen „NAGY ÁRAT” fizetnünk azért mert a lehetőségeink korlátozottak…és talán pont ezért!

Apr 21, 202112:13
Költség kategóriák

Költség kategóriák

Mai adásunk azzal a kérdéssel foglalkozik, ami a leginkább foglalkoztat minden építkezni vágyót az álmain túl, hogy „MI MENNYIBE KERÜL?”.  (erről egy ősi vicc - de inkább ma bölcseletnek mondanám- jut eszembe. „Leszól a tiszt a fedélzetről a gépházba „mennyi?” jön is rögtön a válasz „harminc”, „mi harminc” teszi fel a következő kérdést „ mi mennyi” jön újra a gyors „válasz” a gépházból.)

A kérdés ugyan jogos, mert természetesen tisztában kell lennünk azzal, hogy mi mennyibe kerül és ez milyen mértékben határozza meg lehetőségeinket otthonunk létrehozásában. Igen ám de a „MENNYI” előtt ott van egy sokkal fontosabb szó a „MI”, amit jó ha megfelelően értelmezünk. Itt most nem a termék típusára gondolunk, hanem arra, hogy annak MIT kell tudnia ahhoz, hogy a számunkra megfelelő értéket jelentse. Ebben próbálunk meg most egyfajta útmutatót adni azzal, hogy meghatároztunk négy költség kategóriát, ahová ki-ki a maga lehetőségei szerint sorolhatja be magát az ár-érték számára optimális viszonyának szempontjából.

  1. ALAP KATEGÓRIA
  2. EMELT SZINTŰ KATEGÓRIA
  3. PRÉMIUM
  4. LUXUS

Első hallásra egyszerűnek tűnik a „besorolás” de ha belegondolunk hány féle anyagról, szolgáltatásról kell döntést hoznunk egy építkezés során a lehetőségeink által behatárolva úgy, hogy közben az ajánlatok özöne zúdul ránk, akkor bizony be kell látnunk, hogy elkel egy „iránytű”.

A mai adásban röviden kibontjuk a négy kategóriát és ki-ki besorolhatja magát a számára megfelelőbe.

Apr 13, 202112:34
TECHNIKAI KÉRDÉSEK|Építési kivitelezési dokumentáció

TECHNIKAI KÉRDÉSEK|Építési kivitelezési dokumentáció

Mai adásunkban abban szeretnénk segítséget adni, hogy mik azok a TECHNIKAI KÉRDÉSEK, amikre jó megtudni a választ mielőtt belevágunk a ház tervezésbe. Mit kell tartalmaznia annak az építési dokumentációnak, amit jóvá kell hagyatni az építési hatósággal és mi kell még ahhoz, hogy esélye legyen egy eredményes kivitelezés megvalósításának?

Elmondjuk milyen tartalmi követelményei vannak egy “ÉPÍTÉSI KIVITELEZÉSI DOKUMENTÁCIÓNAK” és milyen terv fejezetekből áll. Mi kell a jóváhagyási eljáráshoz, hogy startolni tudjunk és, mire van még feltétlen szükségünk egy sikeres  kivitelezés végig viteléhez. Mire kell és mire lehet szerződni az építésszel és a szakági tervezőkkel.

Apr 08, 202117:16
A házépítés első lépései, hogyan fogjunk hozzá?

A házépítés első lépései, hogyan fogjunk hozzá?

Mik az első lépései egy ház, egy otthon megtervezésének? Mikor kell elkezdeni, hol és kit kell megkeresnünk?

Ligetvári István építésszel folytatjuk beszélgetésünket. Az előző adásban elkezdtük körbejárni az otthonteremtés fogalmát. István, munkája során azt tapasztalta, hogy akkor volt igazán jó és kézzelfogható eredménye a ház tervezésének - közös munkának - ha már az első percben kölcsönös szimpátia alakult ki építtető és építész között. Nagyon fontos a bizalom, aminek ki kell tartania a beköltözésig. Ez komoly munka mindkét fél számára. Az építési folyamat útvesztőiben sok-sok szereplővel találkozik az ember és a jó szándék néha furcsa eredményeket szül.

Hogy lehet felépíteni ezt a bizalmi tőkét és ebben az építtető és építész milyen szerepet kell vállaljon. Érdek és igény érvényesítése az elvárt minőség egzakt meghatározása. Mi az, ami elvárható és mi az, ami értékelendő plusz, ami kapható és elvárható az építési folyamat szereplőitől? Alázat, tolerancia és empátia szerepe a kommunikációban.

Induljunk hát el ezen a kissé nehéznek tűnő terepen….

Mar 12, 202111:35
Ház és|vagy Otthon? Mit jelentenek ezek a szavak, fogalmak egy építész szemszögéből nézve

Ház és|vagy Otthon? Mit jelentenek ezek a szavak, fogalmak egy építész szemszögéből nézve

„Szenvedélyünk" a családi házak tervezése. Miért olyan különleges folyamat ez? Vannak-e divatirányzatok az építészetben? Funkcionalitás vs. trendek. Háztervezés gyakorlati szemmel…avagy a kockás füzet története! Hogyan lesz lelke egy háznak? Hogyan válik otthonná egy ház?

Az otthon teremtéssel foglalkozó adásunkban azt járjuk körbe, hogy vajon külön lehet-e választani a két folyamatot egyáltalán? Mi a szerepe a viselkedési szokásoknak és meglévő tárgyi kultúránknak?

Beszélgetőtársunk a mai adásban Ligetvári István, építész.

Mar 10, 202114:15
A Trafik kör története - Bemutatkozás

A Trafik kör története - Bemutatkozás

Ligetvári István építész beszél arról, hogy hogyan jött létre a Trafik kör Kortárs Művészeti Egyesület. A Trafik utcabútor szellemisége – avagy hogyan lett egy elhanyagolt épületből a kortárs művészet helyi jelképe? Hogyan sikerült a kortárs művészet nyelvezetét lefordítani hétköznapira…érthetővé és mindenki számára elérhetővé tenni?

Az 1980-as évek elején épült és 2010-ben egy zárt kiállító teret magába foglaló utcabútorrá átalakított kis trafik épület egy közösséget generált, akik az elmúlt 10 évben számos projektet hoztak létre határon innen és túl. A kortárs művészet és tárgykultúra hétköznapi hídverőivé váltak és most elindulnak, hogy az összegyűlt értékeket minél több emberrel megosszák a virtuális és a valós térben. Hogy tud ebben segíteni egy PODCAST és ki az elérni kívánt célközönség? Doró és István hisznek abban, hogy művészet mindenkié és helye van a hétköznapi tárgykultúrában és, hogy az érték nem ár, hanem igény kérdése.

Feb 25, 202113:59
Signal

Signal

TRAFIK KÖR Kortárs Művészeti Egyesület hivatalos podcast csatornája | Signal 2021 | Első évad

Az otthon fogalma, az élettér minősége mindenkinek fontos. Ez a podcast utat mutat az egyre nehezebben átlátható trendi világban, iránytű a divat és a szokások útvesztőjében.

Feb 15, 202101:43