Skip to main content
Spotify for Podcasters
Hej HR!

Hej HR!

By Sveriges HR Förening

Förändring pågår överallt i våra organisationer och innovation är nyckeln till framtiden – men hur ska man hänga med i allt?! Jo – genom att samla så många perspektiv som möjligt. I den här podden träffar vi generalister och experter. Från näringsliv och offentlig sektor. Från startups och stora organisationer. Det blir fokus på förflyttningar som skapat värde och på modiga inspirerande idéer. Häng med!

Hej HR! produceras av Sveriges HR Förening (hrforeningen.se)
Musik: I am Karate
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

16. Därför behöver vi lära om lärande

Hej HR!Oct 22, 2021

00:00
21:23
39. Kommunikation - en del av kärnuppdraget hos Arbetsmiljöverket

39. Kommunikation - en del av kärnuppdraget hos Arbetsmiljöverket

Det händer något med Arbetsmiljöverket. Johanna Flanke har lagt märke till att myndigheten har en ny tonalitet utåt. För att ta reda på vad som är på gång där har hon bjudit in HR-direktören Olov Augrell.

Olov delar med sig om vad som händer på insidan av Arbetsmiljöverket, varför kommunikation är en del av deras kärnuppdrag och varför myndigheten nu behöver nå ut på ett annat sätt än tidigare. HR och Kommunikation har behövt komma närmare varandra under den här förändringsresan och vad har det inneburit för organisationen?

Dessutom så svarar Olov på frågan hur han själv upplever att det är att arbeta med just HR på Arbetsmiljöverket, och hur hans perfekta dag skulle se ut.

Feb 17, 202327:13
38. Vad händer 2023?

38. Vad händer 2023?

Nytt år, ny säsong och nya röster i podden. I säsongspremiären får du lära känna Johanna Flanke och Amanda Falck Okur som nu tar över podden. Ta del av deras senaste spaningar och förväntningar på nya året - och så får du höra mer om nyheten Impact by People!  

Musik: I Am Karate

Feb 03, 202317:06
37. Styrelseproffset om varför det mänskliga perspektivet måste vara centralt

37. Styrelseproffset om varför det mänskliga perspektivet måste vara centralt

Tillsammans med Kristina Jarring Lilja, styrelseproffs, vice ordförande för Styrelseakademin, författare till ”Förtroende. Företagets viktigaste kapital”, pratar Lena Bjurner om varför det mänskliga perspektivet behöver vara centralt i styrelsearbetet.

I veckans avsnitt, som också är säsongens sista, delar Kristina med sig av sina tankar om:

 • Förtroende är tillit till att förväntningar uppfylls
 • Negativa konsekvenser när man glömmer bort kundperspektivet.
 • Varför hon anser att mindre bolag oftare har svårare att se nyttan med strategisk HR-kompetens i styrelsen
 • Så får vi upp HR/People på styrelseagendan
 • Tips på hur du som själv jobbar med HR/People själv kan synliggöra din strategiska kompetens
Dec 09, 202232:57
36. Hur man övar upp en organisations förmågor

36. Hur man övar upp en organisations förmågor

I dagens snabbrörliga värld behöver vi få till en konstant förändringsförmåga i våra organisationer. Det kan vi göra genom att jobba mer praktiskt kring förändring och ge medarbetarna verktyg för att själva skapa kulturförändring. Och för att bli bra på något behöver vi öva. Det gäller även våra viktiga organisatoriska förmågor; psykologisk trygghet, tillit, hövlighet, engagemang, lärande och tillhörighet. Det menar Jonatan Francén och Anna-Sara Sandvik, som utöver sina jobb inom HR på Skatteverket startat Trustivide. Med praktiska verktyg som workshops hjälper de organisationer att arbeta med just sina organisatoriska förmågor.

I veckans avsnitt:

 • Här fastnar många organisationer när det kommer till förändringsarbete
 • Det problematiska när vi försöker få förändring att ske uppifrån och ner
 • Därför kan vi inte bara fokusera på mätning
 • Psykologisk trygghet är organisationens broccoli (bra för allt!)

Musik: I Am Karate

Nov 24, 202235:24
35. Förflyttning inom ledarskap

35. Förflyttning inom ledarskap

För att säkerställa fler utvecklingsmöjligheter för medarbetarna, både inom sina egna specialistområden och inom ledarskap, så har redovisnings- och rådgivningsföretaget Ludvig & Co gett sig ut på en förändringsresa. Efter årsskiftet rullas en ny strategi ut och företaget blir en mer kompetensbaserad organisation.

Veckans gäst hos Lena Bjurner är Ludvig & Co:s HR-chef Anne Ek. Lyssna för att höra mer om:

 • Så har de jobbat tillsammans med medarbetarna för att utveckla ledarrollen
 • Nya ledarbeteenden och vad som är viktigt för att lyckas med en förflyttning
 • Hur man vänder HR-pyramiden: Så får man mer tid över till strategiskt arbete

Musik: I Am Karate

Nov 11, 202225:29
34. Vikten av att ge en ärlig bild – Om Prisjakts employer branding-arbete

34. Vikten av att ge en ärlig bild – Om Prisjakts employer branding-arbete

Prisjakt har länge stuckit ut i deras employer branding och många känner till deras intresseväckande jobbannonser och deras kulturbok.  Men nu efter 20 år som bolag kände de att deras sätt att prata och kommunicera inte var unikt längre. Det var dags att nästa steg.

Gäster hos Lena denna vecka är Isabel Webrant, Head of People and Culture på Prisjakt, och Sara Byrlind, Employer Branding Specialist på Prisjakt. I veckans avsnitt får du höra mer om deras employer branding-arbete:

 • Varför de tidigt beslutade att arbetet skulle vara krossfunktionellt.
 • På vilket sätt man involverat medarbetarna
 • Hur ens utmaningar kan bli ens styrka
 • Vikten av att ge en transparent, tydlig och ärlig bild av Prisjakt som arbetsgivare för att attrahera rätt kandidater


Musik: I Am Karate

Oct 28, 202230:41
33. Kroka arm med andra – så löser vi svåra utmaningar

33. Kroka arm med andra – så löser vi svåra utmaningar

Veckans gäst hos Lena Bjurner i ”Hej HR!” är Emma Claesson. Hon är Executive Vice President, People & Culture inom Axel Johnsson-koncernen. Ett av Emmas bästa tips till andra inom HR är att inte glömma bort att ständigt ha en utblick på omvärlden och hitta tillfällen för samverkan, lärande och inspiration utifrån.

I avsnittet får du höra Emma berätta om hur Axel Johnsons stora engagemang i att kroka arm med samhällsaktörer och andra partners för att vara med och bidra till lösningar på stora samhällsutmaningar. Du får också höra om deras interna arbete med mångfald och inkludering, innovation, förändringsberedskap och hur de arbetar med kompetensförsörjning genom bland annat intern rörlighet.

Musik: I Am Karate

Oct 14, 202226:45
32. Bristen på talanger – hur tacklar vi utmaningen?

32. Bristen på talanger – hur tacklar vi utmaningen?

Veckans gäst i Hej HR! är Helene Hasselskog som är CHRO på Sweco, ett av Europas ledande konsultföretag inom arkitektur och teknik. Största delen av Swecos uppdrag idag handlar om att få till en hållbar framtid. Men vad innebär det för HR när det finns för få ingenjörer i Europa i förhållande de samhällsutmaningar vi står inför?

Tillsammans med Lena blir det ett samtal om bland annat vikten av ett bra ledarskap, tillit, kapabilitet, ett bra erbjudande till sina medarbetare och hur de hittar talangerna.

Musik: I Am Karate

Sep 30, 202229:44
31. Digitalisering som skapar nya möjligheter

31. Digitalisering som skapar nya möjligheter

Anna Carlsson (HR digitaliseringspodden) har en gedigen erfarenhet från digitaliseringsresor. Hos de organisationer som lyckas med digitaliseringen ser hon några gemensamma egenskaper: att man generellt är mer engagerad, mer förändringsbenägen och har en stor nyfikenhet för det digitala.  

”Digitalisering är inget annat än ett förändringsprojekt egentligen, där det digitala skapar nya möjligheter kring hur du kan göra saker”, säger hon.

Lena är nyfiken på vad Anna ser som de största utmaningarna och möjligheterna med digitalisering och vad hennes lärdomar är från de förändringsresor som hon följt på nära håll.

Sep 16, 202226:18
30. Hållbarhet, People & Culture hand i hand

30. Hållbarhet, People & Culture hand i hand

Lena Bjurner är tillbaka med en ny poddsäsong av Hej HR! Första gäst ut är Malin Cullin, EVP Sustainability and People & Culture, på Duni Group. För ett år sedan lanserade Duni Group en ny strategi som ska ta bolaget från ett produktbaserat till ett värderingsstyrt bolag. Utifrån den nya strategin var det ett viktigt steg att föra ihop HR och hållbarhet. Vilka utmaningar har arbetet med den nya strategin inneburit för Malin och hennes team? Och hur arbetar de för att få med hela organisationen på den nya förändringsresan?

Sep 02, 202228:28
29. Strategiskt hållbarhetsarbete ur ett HR-perspektiv

29. Strategiskt hållbarhetsarbete ur ett HR-perspektiv

HR är en viktig spelare i att driva hållbarhetsfrågor och sedan i höstas arbetar HR-strategen Mimmi Cromberger även med detta område på IT-företaget Hogia. Företaget har sedan start haft ett hållbarhetsperspektiv med i verksamheten men saknade en strategi och en samlad överblick.

Med ”små snabba steg” tittar de på vad de kan göra i det lilla, testar sig fram och sedan applicerar i andra delar av organisationen. Det blir snack om bland annat ifrån vikten av att involvera hela organisationen i arbetet och samverkan med andra aktörer till utmaningen med att definiera utgångsläget och hur man mäter initiativ.

Jun 10, 202225:50
28. HR:s roll i ett snabbväxande bolag (eng)

28. HR:s roll i ett snabbväxande bolag (eng)

[This episode are in english] Svenska fintechbolaget Zimpler växer i raketfart. Linda Höglund klev in som Cheif People Officer för ett år sedan när bolaget var runt 30 personer. Nu är de 170 personer och nästa steg är global expansion. I ett samtal med Lena Bjurner delar Linda med sig av resan till idag, framtida planer och hennes lärdomar.  

 • Varför Linda inte ville arbeta enligt ”regelboken” när hon byggde HR-teamet.
 • Beslutet att få in en Diversitety and CSR Manager i teamet i tidigt skede.
 • Utmaningarna i en snabbt växande organisation som behöver ta snabba beslut.
 • Hur behåller man kulturen när organisationen växer i raketfart?
 • Vikten av att mixa kompetenser för att bygga inkludering.


May 27, 202226:54
27. Dramatisk marknadsanpassning för Svenska Spel – Då byttes det klassiska HR-årshjulet mot agilitet

27. Dramatisk marknadsanpassning för Svenska Spel – Då byttes det klassiska HR-årshjulet mot agilitet

För Maria Furenmo, CHRO på Svenska Spel, var det en spännande förändringsresa till följd av en kommande marknadsförändring som lockade när hon började där 2016. Lyssna för att ta del av vad Maria och hennes kollegor stötte på för utmaningar under förändringsresan och vilka lärdomar de har tagit med sig.

Hör mer om bland annat:

 • Hur går man från det klassiska HR-årshjulet till att arbeta agilt och anpassat efter verkligheten?
 • I vilken ände börjar man när man står inför en så omfattande förändring av marknaden?
 • Hur får man med sig alla andra i organisationen?
 • Hur har de arbetat med kulturförändring?
May 13, 202236:12
26. Förändring och utveckling i en politiskt styrd organisation

26. Förändring och utveckling i en politiskt styrd organisation

Vad händer just nu hos HR på en av Sveriges största offentliga arbetsgivare? Lena Bjurner möter Vinko Mikulic, HR-strateg på koncernkontoret och koncernstaben för HR på Region Skåne. Vad är HR:s största utmaningar med att arbeta i en så pass komplex organisation och vilka förändringsresor har man påbörjat nu?

Ett samtal om bland annat:

 • Att göra HR-frågor till verksamhetsfrågor.
 • Att få ihop de övergripande strategierna med de dagliga verksamhetsutmaningarna.
 • Kompetensutmaningar – hos verksamheten och hos HR själva
 • Samskapande, innovationer och vikten att våga testa.

Musik: I Am Karate

Apr 29, 202230:26
25. Innovation inom kompensation och lönerevision

25. Innovation inom kompensation och lönerevision

Kan man arbeta på nya sätt med något så traditionellt och stelbent som kompensation och lönerevision? Lena möter Tove Oldebäck, vd på Recommended By, som är mitt uppe i ett innovationsprojekt där de testar nya vägar fram inom kompensation och lönerevision. Deras kultur handlar om självlärande, att vara modig och ständigt lärande. När de kom till lönerevisionsprocessen kände de att den inte lirade med deras sätt att arbeta. Förändringsresan började för 2 år sedan – vilka utmaningar har de stött på under vägen och vad har hon för lärdomar att dela med sig?

Musik: I Am Karate

Apr 01, 202228:60
24. Hur kan vi hantera oroskänslor i våra organisationer?

24. Hur kan vi hantera oroskänslor i våra organisationer?

Hur kan vi i vår organisation på bästa sätt hantera oroskänslorna som kan uppstå när vår värld känns mer osäker? Och hur gör andra? Det var något som Helena Molinero, Head of HR på AMF Fastigheter, funderade på nyligen. För att ta del av andras tankar och erfarenheter vände hon sig därför till ett 30-tal personer i sitt nätverk. Lena Bjurner var en av dem och hon blev nyfiken på att följa upp vilka svar Helena fick och även hur hon själv hanterat frågan i sin egen organisation.

Musik: I Am Karate

Mar 18, 202225:49
23. HR på distans från Spanien

23. HR på distans från Spanien

Emily Drameus var kanske före sin tid och hade redan innan pandemin samlat på sig flera års erfarenhet av att arbeta på distans. Hennes livssituation ledde henne till Valencia i Spanien och därifrån jobbar hon med HR inom svenska bolag.

Vilka är de största skillnaderna enligt henne nu vs. innan pandemin? Och vilka är de största utmaningarna och möjligheterna? Hur upplever hon synen på hennes sätt att arbeta? Hur löser hon det rent praktiska i att arbeta på distans från Spanien? Vilka är hennes bästa tips för dig som är nyfiken på att arbeta på samma sätt?

Musik: I Am Karate

Mar 04, 202236:58
22. Varför, varför, varför? - Frida Mangens tre nyckelfrågor

22. Varför, varför, varför? - Frida Mangens tre nyckelfrågor

Lena Bjurner möter poddkollegan Frida Mangen från Agila HR-podden som delar med sig av sina spaningar om vad som pågår hos organisationer just nu. Många organisationer misslyckas i sitt förändringsarbete när man missar perspektivet med användarnyttan och glömmer bort vem slutanvändaren är. Ofta fastnar man i att titta på hur andra gjort istället för att titta inåt i den egna organisationen och att fundera över vilken effekt man är ute efter att uppnå.

För att lyckas är Fridas råd att arbeta mer hypotesbaserat och att ställa sig de tre frågorna ”varför, varför, varför”. Varför? Lyssna för att höra Fridas resonemang.

Musik: I Am Karate

Feb 18, 202229:23
21. Digitaliseringsresan som förenar teknik, system och människor globalt

21. Digitaliseringsresan som förenar teknik, system och människor globalt

Årets första gäst ut är Gustaf Rössner, Head of HR Digitalization på Coor, som delar med sig av deras pågående digitaliseringsresa. I dag finns en mängd olika HR-system i den globala koncernen och Gustaf fokus just nu ligger på att hitta bästa lösningen för hela organisationen framåt. Ett arbete som innebär att förena teknik, system och människor över gränser. Hur får man då med medarbetarna kring beslut man tar under resan? Vilken roll spelar nätverkandet och lärandet in för en framgångsrik digitalisering?

Feb 04, 202223:23
20. Nya insikter och fler perspektiv – sammanfattning av Hej HR-året som gått

20. Nya insikter och fler perspektiv – sammanfattning av Hej HR-året som gått

Dags för säsongsavslutning och årsfinal av Hej HR! Under 2021 har Lena Bjurner mött och inspirerats av poddgäster som vågat testa nya vägar och som delat med sig av sina lärdomar. Tillsammans med kollegan Amanda Falck sammanfattar hon Hej HR-året som gått och de insikter och tips som delats i podden.

Dec 17, 202120:22
19. HR som möjliggörare i digitaliseringsresor

19. HR som möjliggörare i digitaliseringsresor

Många organisationer är idag mitt uppe i viktiga digitaliseringsresor och en stor utmaning för många är utvecklingsprojekt som tar så lång tid att de inte längre är relevanta vid lansering. För att lyckas gäller det att hitta nya arbetssätt och våga prova mer.

Jonatan Francén, HR-analytiker på Migrationsverket, delar med sig av sina insikter från det digitaliseringsprojekt och förändringsresan som han varit involverad i på myndigheten. Hur ser han att HR kan vara en möjliggörare?

Det blir snack om agilt arbete, förutsättningar för att arbeta i tvärfunktionella team, verktyg i förändringsresor och betydelsen av inte fastna i att utveckla det perfekta utan inse att det kommer att bli fel, och istället fokusera på att rättar till felen fort när de uppstår.

Musik: I Am Karate

Dec 03, 202135:21
18. Med en fascination för målsättning och motivation

18. Med en fascination för målsättning och motivation

Annette Anjou har alltid varit fascinerad av hur man på bästa sätt kan omvandla företagsstrategin till medarbetarmål och hur man sedan motiverar medarbetarna att nå målen.

Det blir intressanta diskussioner kring temat när Lena Bjurner möter Annette som har över 20 års internationell erfarenhet från ledande HR-positioner i bagaget. Hur skapar man motivation och förståelse för organisationens mål hos medarbetarna? Hur ser Annette att pandemin påverkat arbetet med målsättning? På vilket sätt tycker hon att feedback-kultur är en viktig del för måluppfyllelse? Och hur kan man arbeta med målsättning och innovation?

Musik: I Am Karate

Nov 19, 202121:43
17. Så bygger Karlstads kommun en bro mellan studentliv och arbetsliv

17. Så bygger Karlstads kommun en bro mellan studentliv och arbetsliv

När studenterna i Karlstad är färdiga med sina studier flyttar 80% därifrån. Genom att bygga en bro mellan studentliv och arbetsliv vill Karlstads kommun vända trenden och få studenterna att stanna i regionen och att se kommunen som en attraktiv arbetsgivare.

I veckans avsnitt av Hej HR gästar Camilla Teigen, HR strateg med ansvar för kompetensförsörjningsfrågor på Karlstads kommun, som står inför en stor kompetensutmaning. Lyssna för att höra mer kommunens satsning på en nära samverkan med Karlstads universitets program genom hela utbildningarna och om initiativ som ett omvänt mentorskapsprogram för studenter och ledare inom kommunen.

Musik: I Am Karate

Nov 05, 202120:53
16. Därför behöver vi lära om lärande

16. Därför behöver vi lära om lärande

Just nu händer det mycket inom HR på Sveriges Radio och pandemin har precis som för många andra organisationer snabbspolat arbetet framåt. HR-direktören Carolina Wikström och Jeanette Almberg-Paravati, chef för Akademin, berättar om utvecklingen av deras nya lärandeplattform och arbetet med att få in lärandet i vardagen. De berättar också om vilken nytta de kan se tack vare beslutet att ta hem rekryteringen genom att ha en egen rekryteringsavdelning.

Tillsammans diskuterar de varför är det viktigt att lära organisationen om lärande samtidigt som man utvecklar nya verktyg och processer. Carolina och Jeanette tipsar också om hur man får med ledning och organisationen på en moderniseringsresa.

Oct 22, 202121:23
15. I huvudet på en nybakad personalvetarstudent

15. I huvudet på en nybakad personalvetarstudent

Vad rör sig i huvudet på en nybakad student från PA-programmet som är redo att ta sig an arbetslivet med sina nyvunna kunskaper? Och vilka förväntningar har hon på framtida arbetsgivare?

Lena Bjurner möter Evelyn Fjellsdotter som har nyligen avslutat sina studier på personalvetarprogrammet på Södertörns högskola. Hon är engagerad som ordförande i Personalvetarstuderandes Riksförbund (P-Riks) och sitter med som ledamot i Sverige HR Förening.

Musik: I Am Karate

Oct 08, 202135:22
14. Kompetensfonden som möjliggör lärande och innovation

14. Kompetensfonden som möjliggör lärande och innovation

I Hultsfreds kommun hittar du Kristina Ankarhamn Råsmark med rollen Chef för det livslånga lärandet. Hör Kristina berätta mer om vad den rollen innebär och hennes arbete med Hultsfreds kommuns kompetensfond och hur den möjliggör för innovation, lärande och utveckling för alla i hela organisationen.

Musik: I Am Karate

Sep 24, 202123:30
13. En mångfald av angreppssätt ger en förflyttning inom mångfald och inkludering

13. En mångfald av angreppssätt ger en förflyttning inom mångfald och inkludering

”Om det fanns ett enda rätt arbetssätt så hade vi redan löst de här komplexa frågorna” säger Maria Hamstedt, Chief Inclusion & Diversity Officer på SEB när hon gästar Lena Bjurner i premiäravsnittet för säsong två. Enligt Maria gäller det att arbeta med en mångfald av olika angreppssätt och perspektiv på alla nivåer för att på ett bra sätt kunna ta sig an mångfalds- och inkluderingsarbetet. Maria berättar om behovet av att ha en inkluderande dialog och att våga prata om det som är svårt utan att döma, för att på det sättet ta bort laddningar kring dessa viktiga frågor.

Sep 10, 202129:29
12. Att gå in i en strategisk expansionsfas – ur ett people- och HR-perspektiv

12. Att gå in i en strategisk expansionsfas – ur ett people- och HR-perspektiv

Vad innebär det ur ett HR- och people-perspektiv när en koncern går in i en strategisk expansionsfas med sikte på tillväxtplaner utomlands?

Lena Bjurner möter Helena Sjöberg, HR-chef på Pop House Entertainment – en växande koncern med varumärken som Cirkus, Abba The Museum, Hasselbacken och nya Space. Hur förändras kraven på rekryteringsprocessen när verksamheten breddas och talanger behöver hittas inom helt nya områden? Och hur skapar man en gemensam kultur i en koncern där varumärkena är starka i sig själva? Det och mycket mer blir det i säsongsavslutningen av Hej HR!

Musik: I Am Karate

Jun 18, 202127:39
11. Att framtidssäkra kompetenser och färdigheter i en allt mer digital värld

11. Att framtidssäkra kompetenser och färdigheter i en allt mer digital värld

Teknikutvecklingen och digitaliseringen går i allt snabbare takt och driver på ett stort behov av kompetensskifte. Lena Bjurner träffade Anna Cau för att diskutera just detta. Hon leder HR-organisationen för supply chain och produktion på Ericsson och kompetensskiftet de står inför beskriver hon som en av deras största utmaningar. Hör om Anna och hennes teams transparenta arbetssätt som framtidssäkrar de kompetenser och färdigheter som behövs i organisationen. Genom utvecklingsmöjligheter ger de medarbetare möjlighet till vidareutveckling mot de framtida rollerna.

Musik: I Am Karate

Jun 04, 202122:31
10. Möjligheter och utmaningar i en digitaliserad rekryteringsprocess med stöd av AI

10. Möjligheter och utmaningar i en digitaliserad rekryteringsprocess med stöd av AI

Digitalisering av rekryteringsprocessen är i fokus när Lena Bjurner möter Patrik Remann. Hur kan man använda sig av digitalisering och AI för att ge stöd till rekryterande chefer? Och vad ska man tänka på för att skapa en bra kandidatupplevelse?

Patrik Remann arbetar med strategisk kompetensförsörjning och HR på Watma Education, med fokus på digitalisering och automatisering av HR-processer. Patrik är också engagerad i Sveriges HR Förening och leder rekryteringsnätverket.

May 21, 202119:24
9. Rekrytering idag – om att möta kandidaters nya förväntningar på flexibilitet

9. Rekrytering idag – om att möta kandidaters nya förväntningar på flexibilitet

”Vilken verklighet kliver ni in i efter pandemin och vad kan jag förvänta mig?” Det är en av de vanligaste frågorna som David Lagerblad får från kandidater just nu.

David Lagerblad är Global Head of Talent Acquisition på accessoarvarumärket Daniel Wellington. Tillsammans med Lena pratar de om företagets och HR-organisations omställning under pandemin. Hur påverkar pandemin en organisation som är byggd för hypertillväxt och expansion? Hur kommunicerar man med nya kandidater när man inte vet hur verkligheten ser ut?

Musik: I Am Karate

May 07, 202134:50
8. Hållbara organisationer bidrar till ett hållbart samhälle

8. Hållbara organisationer bidrar till ett hållbart samhälle

En fråga som blivit allt tydligare under pandemin är den om mänskligare arbetsplatser. Hur skapar man en sådan välmående organisation? Avsnitt 8 är ett intressant samtal med Julia Norinder om social hållbarhet och värderingsbaserat ledarskap.

Julia Norinder är författare till boken ”Värderingsbaserat ledarskap: mening, tillit och transformation” och var senast på SIDA i en roll som chef för kommunikation, HR och säkerhet.

Apr 23, 202122:24
7. Så skapar Humana förutsättningar för sina medarbetare i samhällskritiska roller

7. Så skapar Humana förutsättningar för sina medarbetare i samhällskritiska roller

Hur skapar man förutsättningar för sina medarbetare i samhällskritiska roller – innan, under och efter pandemin? Anna Giertz Skablova, HR-direktör på omsorgsbolaget Humana, gästar podden för att berätta mer om hennes och HR-organisationens arbete.  

Hör om Humanas fokus på arbetsmiljöarbete med över 2 500 arbetsplatser (ännu fler om man räknar in de ca 1 900 hem som är arbetsplatser för assistenter), deras satsningar på chefer och deras värdegrundsarbete med värdegrundsambassadörer.

Apr 09, 202125:13
6. En omfattande förändringsresa – Om att leda HR på Arbetsförmedlingen

6. En omfattande förändringsresa – Om att leda HR på Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen genomgår en stor förändring, det har nog inte undgått någon. Men med en gedigen historia är förändring inget nytt. Lena Hadad, HR-direktör på Arbetsförmedlingen, gästar Lena Bjurner för att prata om HR-organisationens roll på myndigheten som är i ständig rörelse och som har höga förväntningar på leverans. Det blir bland annat snack om digitalisering, ledares roll och hur Arbetsförmedlingen arbetar med visionen kring kompetens när arbetsuppgifterna förändras.

Musik: I Am Karate

Mar 26, 202119:25
5. Gigekonomins effekter och hybridledarskapet

5. Gigekonomins effekter och hybridledarskapet

Pandemin har minst sagt snabbat på omställningarna våra organisationer. De förändringar som hade startat redan innan accelererar i raketfart. Nanette Brink, vd och grundare av Sweden HR Group, har tillsammans med sina konsulter en god inblick i frågor som ledningar, chefer och HR-chefer nu står inför och vad som ligger runt hörnet. Nanette och Lena pratar om effekterna av gigekonomin, arbetsmiljöansvar och utmaningar kopplade till hybridledarskap.

Musik: I Am Karate

Mar 12, 202126:33
4. Hur man lever sina värdeord och framtidens ledarskapsutveckling

4. Hur man lever sina värdeord och framtidens ledarskapsutveckling

På Hedvig arbetar man aktivt med att leva sina värderingar. Sanna Westerberg, Chief People & Performance på Hedvig, gästar Hej HR för att prata om deras nya transparenta lönemodell, där revisionen baseras på värderingar och där Hedvigs medarbetare utvärderar sig själva. Sanna delar också med sig av hennes tankar kring framtidens ledarskapsutveckling och hennes idé kring ett nytt agilt och flexibelt sätt för ledarutveckling där co-creation är i fokus.

Feb 26, 202120:02
3. Insikter från corona-året, skapa digitala events som medarbetare inte vill missa och vikten av att nätverka

3. Insikter från corona-året, skapa digitala events som medarbetare inte vill missa och vikten av att nätverka

I avsnitt tre möter jag Elena Aylott, ansvarig för Global Employee Experience på Oriflame. I höstas prisades Elena som Årets HR-ledare för sitt inspirerande och skickliga HR-arbete på Oriflame.

I vårt samtal berättar Elena om vilka insikter hon och hennes team har dragit under corona-året, och hur de dragit fördel av att jobba ihop med HR och kommunikation. Hon berättar också hur man kan använda HR-initiativ också med sina partners och hur de har lyckats engagera sina flera tusen anställda över hela världen genom digitala events.

Elena ger också två tips till andra inom HR samt lyfter vikten av att nätverka och lära sig av andra.

Feb 12, 202124:02
2. Att ta sig framför utmaningarna istället för att jaga efter dem, HR-speed dating och en oväntad personlig corona-effekt

2. Att ta sig framför utmaningarna istället för att jaga efter dem, HR-speed dating och en oväntad personlig corona-effekt

Mitt andra samtal i podden ”Hej HR!” är med Simon Fjellner, Employer Brand Manager på PwC Sweden.

Simon delar med sig av sina erfarenheter och berättar om hur han använt tiden under pandemin till att ta sig framför de stora utmaningarna, istället för att jaga efter dem. Han går bland annat in på hur de har sett på kandidatresan och tänkt till kring hur man på ett bra sätt digitaliserar den, samt vikten av att kommunicera med en röst som kommer från företagets 3 000 medarbetare.

I samtalet pratar vi också om värdet av att använda sig av medarbetarperspektivet för att göra skillnad på arbetsplatsen. Simon berättar även om en personlig corona-effekt som jag aldrig hört förut – och tipsar om HR-speed dating.

Jan 29, 202120:43
1. Viktoria Petersson Marie Lundgren, Starstable

1. Viktoria Petersson Marie Lundgren, Starstable

Mitt första samtal i form av en podd är med Viktoria Petersson och Marie Lundgren från Starstable. Viktoria och Marie berättar om hur de just nu drivet ett organisationsförändringsarbete där också HR:s roll är i förändring. Ledarskapet är uppdelat på fler och HR tänker på sina leveranser som produkter. I den nya organisationen är ambitionen att behålla förståelse och fart. Beslut fattas genom att ställa sig frågan; ”Tar det här beslutet dig närmre eller längre ifrån det mål vi vill nå?”

Vi får ta del av deras bästa tips. Ett av tipsen kom till av en slump och blev en succé.Att ha en team-baserad organisation och värdet av att ha en agil coach inom HR.

Jan 15, 202127:28
Hej HR | Trailer

Hej HR | Trailer

Hej HR!

Förändring pågår överallt i våra organisationer och innovation är nyckeln till framtiden – men hur ska man hänga med i allt?! Jo – genom att samla så många perspektiv som möjligt.

Mitt namn är Lena Bjurner och i den här podden träffar jag generalister och experter. Från näringsliv och offentlig sektor. Från startups och stora organisationer. Det blir pang på om vad som pågår just nu. Och tankar om framtiden.

Häng med!

Jan 10, 202100:42