Skip to main content
Spotify for Podcasters
Hengenmenot

Hengenmenot

By Kati Reijonen

Hengenmenoissa keskustellaan elämän isoista kysymyksistä ja pureudutaan ihmisyyden ytimeen.

Ketä viisasta ihmistä haluasit kuulla? Vinkkaa niin kutsumme podcastiin!
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Miten saisimme korjatuksi rikkinäisen yhteytemme luontoon?

HengenmenotApr 08, 2022

00:00
01:03:33
Sielu, omatunto ja muut mielen mysteerit

Sielu, omatunto ja muut mielen mysteerit

Tekniikan tohtori, psykologi, mindfulness -ohjaaja ja konstellaatio-menetelmän suomalainen pioneeri Jani Roman on tehnyt pitkään työtä ja tutkimusta ihmismielen parissa. Janin tulokulma "henkisyyteen" on, ettei sitä ole. Voisiko olla niin, että ”henkisyys” onkin usein valepukuinen dissosiaatio, joka näkyy siinä, miten ihminen suhtautuu maailmaan, maailman tapahtumiin ja toisiin ihmisiin, Jani kysyy. Tiede-sanaakaan hän ei mielellään käytä. Hän puhuu sen sijaan tutkimuksesta. Korona-aika johdatteli osan "henkisistä" piireistä etsimään syitä maailman ongelmiin oudoista salaliitoista. Osa jäi tätä ihmettelemään ja ihmettelee edelleen, mikä saa ihmiset uskomaan mielikuvituksellisiin ajatusleikkeihin ja pitämään niitä totuutena, vaikka ne on helposti osoitettavissa valheellisiksi vain ympärilleen katsomalla. Jani on pohtinut ansiokkaasti näitä kysymyksiä. Katso Janin, joogaohjaaja Mia Jokinivan ja psykologi, joogaopettaja Nina Pyykkösen vuosi sitten käymä keskustelu joogapiirien hajaannuksesta täältä.  Tutustu Janiin ja hänen tarjoamiin koulutuksiinsa hänen terapiakeskuksensa Awaren sivuilla sekä konstellaatio-menetelmään keskittyneen IOAST-instituutin sivuilla.  
May 06, 202250:56
Miten saisimme korjatuksi rikkinäisen yhteytemme luontoon?

Miten saisimme korjatuksi rikkinäisen yhteytemme luontoon?

Anumari Karlsson on työterveyslääkäri ja luontoyhteysohjaaja ja paljon muuta. Vakava uupumus johdatteli Anumarin etsiytymään luonnonhelmaan, kuuntelemaan veden virtausta ja lintujen laulua. Hän kertoo rakastuneensa luontoon aivan kuten ihmiseen rakastutaan. Hän tajusi tunteneensa luonnon aina, olleensa aina osa sitä.  Podcastin lopussa Anumari vetää rauhoittavan harjoituksen. Kannattaa siis kuunnella ja laittaa jakoon kaikille, joiden juuri nyt, sodan ja kärsimyksen keskellä, pitää kuulla Viktor Franklin sanat: Vaikka emme voi poistaa pimeyttä, voimme aina lisätä valoa. 💙💛🇺🇦🕊️ Tutustu Anumariin lisää  Voimakat-sivuilla Kvakkula-blogissa Iltalehden jutussa
Apr 08, 202201:03:33
Maailmankaikkeuden suurin mysteeri

Maailmankaikkeuden suurin mysteeri

Näinä outoina aikoina mieli hakeutuu usein isoihin kysymyksiin. Keskustelin pastori, teologian tohtori ja tietokirjailija Kari Kuulan kanssa siitä isosta mysteeristä, josta ei Suomessa oikein saisi puhua mutta joka kuitenkin yhä vaikuttaa kulttuuriimme, jopa täällä maallistuneessa hyvinvointi-Suomessa.  Kari Kuula toimii pastorina Kauniaisten seurakunnassa. Hän kirjoittaa kolumnia Kirkko&Kaupunki -lehteen ja on kirjoittanut teokset Kotona kristinuskossa Uskon iloon. Kotona kristinuskossa. Paholaisen biografia. Pahan olemus, historia ja tulevaisuus. Taivaan sylissä.
Mar 11, 202256:31
Onnenvuosi 2022 🍀🍀

Onnenvuosi 2022 🍀🍀

Nyt on aika sanoa heihei vuodelle 2021 ja ottaa vastaan ne mahdollisuudet, jotka vuosi 2022 tuo mukanaan. Asetu mukavaan asentoon, laita kuulokkeet korvillesi ja rauhoitu hetkeksi.  Lupausten antamisen sijaan me asetamme nyt tavoitteen, pohjantähden, jota kohti lähdemme kulkemaan, askel askeleelta.
Dec 31, 202119:59
Ilon ja surun joulu 🌟

Ilon ja surun joulu 🌟

Tässä episodissa luen kappaleen kirjastani Iso ajatus (Atena, 2018). Kappaleessa kerron hieman surullisen tarinan, jossa kuitenkin on ihmeellistä valoa. Suruhan on ilon sisar. Kaikessa on särö ja sitä kautta valo pääsee sisälle, lauloi Leonard Cohen. Toivon teille kaikille tänä jouluna taivaan valoa ja rauhaa päälle maan 💕. Kati Musiikki: Kevin MacLeod Bethlehem - Christmas 
Dec 22, 202121:11
Kaunis kuolema

Kaunis kuolema

Hengenmenoissa vieraanamme toimittaja ja kirjailija Jaana Kanninen.  Jaana menetti rakkaan puolisonsa, chileläissyntyisen Luis Baudrandin hiljattain. Vaikka suru on yhä syvä ja kaipaus suurta, Jaana kuvaa viimeisiä aikoja kuolemansairaan puolisonsa kanssa elämänsä onnellisimmaksi vaiheeksi.  Kuolema voi olla kaunis kokemus, kun sen äärelle pysähtyy, koska sen läheisyys tuo rauhan. 
Nov 04, 202135:35
Millaista on unelman toteuttaminen?

Millaista on unelman toteuttaminen?

Tässä jaksossa Kati pohdiskelee itsekseen omaa taipalettaan kirjoittajana ja bloggaajana. Millaista oli julkaista ensimmäinen blogikirjoitus? Millaista on istua yksin koneen ääressä ja kirjoittaa? Miten unelmaansa uskaltaisi tavoittaa - ja mistä edes tietää, mikä se on? Tämän podcastin innoituksena on Cal Newportin kirja Deep Work. Sen sanoma on yksinkertainen: jos haluat tehdä jotain, keskity sen tekemiseen. Poistu sosiaalisesta mediasta ja opettele vaalimaan ikävystymisen tunnetta.  Ja hyväksy se, että kaikki asiat vievät aikaa eikä mikään koskaan valmistu kertaheitolla vaan pienin askelin. Jakson lopussa nollataan eli meditoidaan. 
Oct 01, 202133:33
Valehdellaanko meille?

Valehdellaanko meille?

Kuuntele minun ja hyvinvointivaikuttaja ja koronaskeptikko Antti Kirjalaisen keskustelu koronasta, korruptiosta, maskeista, pandemioista, sensuurista, tiedosta, luulosta, huuhaasta, salaliitoista, politiikasta, Pohjois-Karjala -tutkimuksesta, meditaatiosta, metsästä, henkisyydestä, hyvinvoinnista, yksisarvisista ja paljosta muusta. Tämä keskustelu on osoitus siitä, että jakolinjan toisilla puolilla olevat voivat myös keskustella keskenään somehuutelun sijaan.  Juonipaljastus: emme päässeet lähentymään toisiamme mutta ainakin tiedämme nyt, miksi emme.
Nov 02, 202002:16:25
Porkkanan älykkyys ja koneälyn vaarallisuus

Porkkanan älykkyys ja koneälyn vaarallisuus

Tiesitkö, että keinoälyn historia ulottuu muinaisiin kreikkalaisiin asti? En minäkään.  Hengenmenoissa tämän kesän viimeisessä lähetyksessä mukana tekoälyn moraalin tutkija, dosentti Michael Laakasuo. Keskustelemme keinoälystä ja roboteista, jotka eivät ole tulevaisuutta vaan tätä päivää. Kyborgit ja transhumaanit elävät keskuudessamme jo nyt, roboteista puhumattakaan.  Katso myös dokumentti Outouden laakso, jossa Michael kertoo meille miten oudossa maailmassa me jo nyt elämme vaikka emme sitä oikein halua myöntääkään. Tämän jakson jälkeen Hengenmenot jää kesätauolle. Palaamme takaisin kun olemme saavuttaneet levollisen tyyneyden tilan. Tyyntä kesää kaikille kuulijoille! Muistakaa, että lepoa ja laiskottelua parempaa lomapuuhaa ei olekaan. Vi hörs!
Jul 12, 202001:18:38
Suomi vuonna 2200

Suomi vuonna 2200

Haluaisitko lisää elämäniloa vai 1000 euroa tilillesi? Mikä on ilon hinta? Tyytyväisyyden arvo? Olisiko edistymistä se, että olisimme vuoden päästä aidosti iloisempi kansakunta? Miten houkuttelisimme toisissamme olevan hyvän ja kauniin esiin? Ja miksi tulevaisuutta käsittelevät elokuvat ja kirjat ovat aina kauhutarinoita? Entä mitä voimme oppia  Star Trekistä? Tänä pyhänä keskustellaan tulevaisuudesta. Vieraanamme kestävän kehityksen asiantuntija, apulaisprofessori Arto O. Salonen.
Jun 20, 202059:34
Miksi kirkolla on niin huono maine?

Miksi kirkolla on niin huono maine?

Tänään vieraanamme pappi ja räppäri Lauri Kemppainen. Keskustelemme esimerkiksi siitä, mitä merkitystä on kristinuskon opinkappaleilla ja mitä filosofi Wittgenstein oikeastaan tarkoitti sanoessaan, että siitä, mistä ei voi puhua, on vaiettava.  Kysyin Laurilta myös, mitä hän kysyisi Jeesukselta, jos voisi viettää hänen kanssaan viisi minuuttia. Keskustelussamme viittaamme kirjoihimme: Lauri Kemppainen: Rukoileva kädellinen (Perussanoma, 2013) Kati Reijonen: Iso ajatus. Pitäisikö Jumalalle antaa vielä mahdollisuus? (Atena, 2018). Viittaan myös seuraavaan Ylva Eggehornin runoon Pannaanko tasan?  Oli tavallinen päivä, me istuimme keittiössä, meillä oli pullo Coca Colaa Jeesus ja minä, oli kuuma ja pöly leijui auringossa: Pannaanko tasan hän sanoi, meillä oli pikku-ranskis myös, me söimme ja katsoimme toisiamme pitkään auringonsavun läpi ei pelottanut edes kun hän lähti pöydälle jäi tyhjä pullo ja muruja: tavataan hän sanoi ja minä näin sen selvän värinän hänen askelissaan joka merkitsi: nyt mutta sitten tajusin mitä se kaikki merkitsi sinä päivänä Ei ollut rumpuja eikä jyrinää ei kellojen pompotusta eikä kova tuuli levitellyt lippuja eikä silmät selällään kuunneltu suuria sanoja: oli vain jotain mitä pantiin puoliksi tai sillä lailla ja oltiin samassa paikassa mutta omatkin vuoret oli tallella oli oma elämä vaikka se jotenkin katosi ja läheisyyden koki selvänä (olen hämmentynyt)
Jun 14, 202001:02:31
Mitä on arktinen muotoiluajattelu? Ja mitä tekemistä sillä on saamelaisten luontosuhteen kanssa?

Mitä on arktinen muotoiluajattelu? Ja mitä tekemistä sillä on saamelaisten luontosuhteen kanssa?

Vieraanamme tänä pyhänä arktisen muotoiluajattelun pioneeri Inka Kangasniemi. Keskustelemme saamelaisten luontosuhteesta, muotoiluajattelusta - ja Jumalasta.
Jun 06, 202053:00
Mitä fiktio oikeastaan on?

Mitä fiktio oikeastaan on?

Kirjailija Ben Kalland kirjoitti kirjan perheestä, joka elää jehovantodistajayhteisössä. Kirja ei kuitenkaan kerro lahkolaisuudesta - vaan sisarten välisistä suhteista. Hengenmenoissa keskustellaan tänään kirjoittamisesta. Mietimme, onko kirjoittaminen henkisyyden harjoittamista ja mitä merkitystä kaunokirjallisuudella on.  Ja keskustelemme me hieman siitäkin, millaista on kasvaa lahkolaisperheessä. Ben Kallandin paljon kiinnostusta herättänyt esikoisteos Vien sinut kotiin (Atena, 2017) saatavana pian myös äänikirjana.
May 31, 202042:24
Miltä kuoleminen tuntuu?

Miltä kuoleminen tuntuu?

Lopullinen kuolema jäänee meille eläville ikuisesti mysteeriksi, mutta on ihmisiä, jotka ovat käväisseet rajan tuolla puolen - tai niin he ainakin kokevat. Miia Kontro, runoilija, kirjailija ja tutkija, on kirjoittanut kirjan suomalaisista kuolemanrajakokemuksista. Hän kertoo tästä kiehtovasta ilmiöstä tämän päivän Hengenmenoissa.  Lisää Miiasta voit lukea hänen sivuiltaan https://miiakontro.com. Miian kirjat: Portilla. Suomalaisia kuolemanrajakokemuksia (Atena, 2018) Tunnustus (Poesia, 2018)
May 23, 202045:05
Mihin skeptikko uskoo?

Mihin skeptikko uskoo?

Vieraanamme tänään avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja. Keskustelemme esimerkiksi siitä Leibnitzin kysymyksestä, että miksi on jotain sen sijaan ettei ole mitään.. Päädyimme  siihen, että on kahdenlaisia ihmisiä: niitä, joita tuo kysymys ei kiinnosta, koska siihen ei voi löytää mielekästä vastausta ja niihin, joita se ei jätä rauhaan. Valtaoja kuuluu  kuuluu edellisiin. Minä kuulun jälkimmäisiin. Iso ajatus-kirjassani jaan ihmiset kyntäjiin ja surffareihin. Minä olen kyntäjä mutta ei Valtaojakaan aivan surffarilta vaikuta.  Sunnuntain Hengenmenoissa  kyntäjä keskustelee tiedemiehen kanssa mutta ei kiistele, koska ei ole oikeastaan mitään, mistä voisi kiistellä. Tämäkin episodi on äänitetty videon välityksellä, joten äänen laatu ei ole täydellinen.  Sisältö toivottavasti korjaa puutteet.
May 17, 202001:01:33
Todellisuus - mitä se oikein on?

Todellisuus - mitä se oikein on?

Miten fysiikan tohtorista tuli energiahoitaja? Mihin energiahoito perustuu? Ja mitä tekemistä sillä on hiukkasten lomittumisen kanssa? Ja onko vetovoiman laissa mitään perää? Vieraanamme tänä äitienpäivänä fyysikko,  energiahoitaja FT Johanna Blomqvist.  Tämä jakso kannattaa kuunnella etenkin niiden äitien, jotka koulussa inhosivat fysiikkaa eivätkä ymmärtäneet siitä mitään (kuten minä). Johanna johdattelee lempeästi kvanttifysiikan ihmeelliseen maailmaan enkä ihmettelisi, jos häntä kuunneltuasi haluaisit alkaa opiskella fysiikkaa. Johannan uusin kirja "Hypertodellisuus — Olet olemassa ja merkittävä" (Basam)  ilmestyy äänikirjana piakkoin ja paperiversiona lokakuussa.  Tutustu Johannaan täällä: johannablomqvist.com  Johanna viittaa professori William Bengstonin energiahoitotutkimukseen.  Kirja, johon Kati viittaa ja joka sai hänet innostumaan fysiikasta on Amanda Gefterin Tresspassing on Einsteins`s Lawn. A Father, a Daughter, the Meaning of Nothing and the Beginning of Everything.  HUOM: TÄMÄKIN JAKSO TEHTIIN VIDEON VÄLITYKSELLÄ KOSKA KORONA, JOTEN ÄÄNENLAATU EI OLE PARAS MAHDOLLINEN. 
May 10, 202055:02
Shamanius - pimeyden voimia vai kirkasta valoa?

Shamanius - pimeyden voimia vai kirkasta valoa?

Filosofian tohtori, kulttuurien tutkija ja shamaniuden harjoittaja Jaana Kouri kertoo, mitä shamaanius on. Miten shamaaniksi tullaan? Mitä shamaani tekee? Ja miksi me juuri nyt tarvitsemme avuksemme shamaanien viisautta. Päästä irti ennakkoasenteistasi ja anna Jaana Kourin johdattaa animismin ihmeelliseen maailmaan.
May 03, 202001:06:12
Miten löytäisimme sisäisen voimamme?

Miten löytäisimme sisäisen voimamme?

Miten työhulluun tapakristilliseen perheeseen syntynyt rationaalinen bisnesjätkä päätyi henkisen kasvun polulle? Ja mitä se henkisyys oikein on ja onko se ristiriidassa tieteen kanssa? Lisäksi puhumme esimerkiksi siitä, miten saisimme suomalaisesta koulusta vielä paremman?  Voisivatko koronakriisin opetukset auttaa meitä siinä? Hengenmenoissa tänään viisas Sampo Manninen, pitkän linjan viestintäalan yrittäjä ja meditaatiokouluttaja. Sampon lempeät sanat ovat juuri sitä, mitä tänään tarvitset. Rentoudu, kuuntele ja laita jakoon. Hyvää pyhää! Sampo Mannisesta löydät lisää tietoa täältä: henkireika.com
Apr 26, 202001:05:05
Entä jos meissä ei olekaan mitään vikaa?

Entä jos meissä ei olekaan mitään vikaa?

Johtuuko ahdistuksemme siitä, että olemme luoneet itsellemme sietämättömät olosuhteet? Hengenmenoissa vieraana tänään psykiatrian professori, ylilääkäri Jyrki Korkeila. Keskustelemme siitä, miten me homo sapiensit luolamiehen aivoillamme oikein tässä nykymaailmassa jaksaisimme ja onko henkisyydellä enää merkitystä. Tämäkin jakso on tehty videon välityksellä, joten äänenlaatu ei ole paras mahdollinen. Kiitos ymmärryksestä. Pysykää terveinä!
Apr 19, 202040:40
Pappi ilman kirkkoa

Pappi ilman kirkkoa

Pääsiäissunnuntain vieraanamme ortodoksipappi ja mielenterveysohjaaja Lars Ahlbäck.  Keskustelemme ortodoksisuuden ja luterilaisuuden yhtäläisyyksistä ja siitä,  miltä papista tuntuu, kun hän joutuu käymään oikeutta omaa seurakuntaansa vastaan. VALOISAA PÄÄSIÄISJUHLAA KAIKILLE!
Apr 12, 202001:07:50
Wuhanista Sastamalaan. Yhden miehen matka pelosta mielenrauhaan.

Wuhanista Sastamalaan. Yhden miehen matka pelosta mielenrauhaan.

Vieraanamme tänään kirjailija, kirjakätilö, elämäntutkija Klaus "Samavika" Rahikainen.  Klaus kertoo myöhemmin keväällä julkaistavasta kirjastaan Pelon läpi iloon, jonka tarina alkaa viime vuoden joulukuussa Wuhanissa, Kiinassa. Sieltä palattuaan, pandemian kynnyksellä,  Klaus joutui kohtaamaan oman pelkonsa. Hän päätti ottaa siitä selkävoiton ja ryhtyi ratkaisemaan pelon arvoitusta kirjoittamalla. Keskustelemme myös yksinäisyydestä ja siitä, mitä hyvää tästä kaikesta voi seurata.  HUOM! Tämäkin haastattelu on pandemian takia tehty videon välityksellä, joten äänenlaatu ei ole paras mahdollinen. Kiitos ymmärryksestä! Pidetään turvaväli, pestään käsiä ja nautitaan keväästä!
Apr 05, 202054:11
Usko ja luottamus

Usko ja luottamus

Miten ylläpitää uskoa ja luottamusta vaikeana aikana? Voiko sitä todella elää kuin Jeesuksen lintu, luottaen siihen, että kaikki järjestyy?  Miten jaksaa tätä epävarmuutta? Vieraana tänään Matti Kivilahti, pappi ja runoilija.  Keskustelemme uskosta, luottamuksesta ja siitä, miksi hyville ihmisille tapahtuu pahoja asioita.
Mar 29, 202058:42
Hengenmenot alkavat nyt!

Hengenmenot alkavat nyt!

Hengenmenojen ensimmäisessä lähetyksessä Kati kertoo, mistä menoissa oikein on kyse ja lukee kappaleen kirjastaan Iso ajatus. Pitäisikö Jumalalle antaa vielä mahdollisuus? Jatkossa menoissa on mukana vieraita, joiden kanssa keskustellaan esimerkiksi siitä, mikä on elämän tarkoitus ja miten elää mahdollisimman hyvä elämä. Hengenmenot aina kirkonmenojen aikaan, sunnuntaisin kymmeneltä.
Mar 22, 202028:32