Skip to main content
Spotify for Podcasters
Het Pilotengraf

Het Pilotengraf

By Leidsch Dagblad, Pim van der Heiden

Op een zondagmiddag, in de herfst van 1943, ontkomt Leiden aan een ramp. Een vliegtuig crasht in de binnenstad, precies in het sloopgat voor het ziekenhuis. De piloot is het enige slachtoffer. Volgens de lokale mythe is van hem alleen een hand teruggevonden. Op de plaats van de crash wordt een gedenksteen geplaatst — 20 jaar later blijkt deze zoek. Nog altijd roepen de crash en de verloren gewaande gedenksteen vragen op. In Het Pilotengraf, gemaakt voor het Leidsch Dagblad, gaat Pim van der Heiden op zoek naar antwoorden.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#5 - De Steen van Lucas

Het PilotengrafMay 21, 2022

00:00
37:00
#5 - De Steen van Lucas

#5 - De Steen van Lucas

In deze (voorlopig) laatste aflevering meldt zich een anonieme tipgever. Wordt dan eindelijk alles duidelijk?

May 21, 202237:00
#4 - Wolven

#4 - Wolven

Wie was Werner Lucas? In deze aflevering stort Pim zich in zijn verhaal en reconstrueert hij zijn laatste missie.

May 14, 202243:11
#3 - De Zusters

#3 - De Zusters

Het spoor naar meer informatie over de crash wijst nu naar Breda, naar de laatste Franciscanessen van het St. Elisabeth — de oren en ogen van het oude ziekenhuis. Zouden er nog zusters met verhalen over de crash in leven zijn?

May 07, 202233:43
#2 - Oorlogssporen

#2 - Oorlogssporen

De vliegtuigcrash bij het ziekenhuis maakt diepe indruk op de stad — dat blijkt uit de vele levendige herinneringen die Pim weet vast te leggen. In deze aflevering gaat hij op zoek naar tastbare herinneringen. Welke sporen zijn er nu nog, bijna 80 jaar later, van de crash te vinden?

Apr 30, 202230:30
#1 - Het Mirakel van Leiden

#1 - Het Mirakel van Leiden

Via zijn werk in de thuiszorg, ontdekt Pim dat de verhalen van getuigen van de crash sterk uiteenlopen. Het onderwerp laat hem niet meer los. Vastberaden om de onderste steen nu eindelijk boven te krijgen, besluit hij om zoveel mogelijk ooggetuigen op te sporen.

Apr 30, 202228:16
Trailer

Trailer

In de herfst van 1943 is Leiden getuige van een vliegtuigcrash, die de oude binnenstad op haar grondvesten doet schudden. Veel vragen die deze raadselachtige gebeurtenis omringen, zijn jaren later nog altijd niet beantwoord. In Het Pilotengraf, gemaakt voor het Leidsch Dagblad, gaat Pim van der Heiden op zoek naar antwoorden. Aflevering 1 is vanaf 30 april te beluisteren.

Apr 02, 202201:59