
Podcasturile HISTORY
By HISTORY Channel România

Podcasturile HISTORYSep 23, 2022

HERSTORY: Trei românce care au făcut istorie #podcast
De #ZiuaFemeii, istoricul Mihaela Simina vă invită să descoperiți trei personalități istorice feminine mai puțin cunoscute din România:
🧗🏻♀️ 𝗘𝗹𝗲𝗻𝗮 𝗚𝗵𝗶𝗰𝗮 - una din primele femei alpinist din lume, prima care a urcat pe Vf. Mönch din Alpii Elvețieni, unde e arborat steagul României.
👩🏻⚖️ 𝗦𝗮𝗿𝗺𝗶𝘇𝗮 𝗕𝗶𝗹𝗰𝗲𝘀𝗰𝘂 - prima româncă avocat și prima din lume doctor în Drept.
👩🏻🏫 𝗦𝗮𝗯𝗶𝗻𝗮 𝗖𝗮𝗻𝘁𝗮𝗰𝘂𝘇𝗶𝗻𝗼-𝗕𝗿ă𝘁𝗶𝗮𝗻𝘂 - un model de personalitate feminină ideal de evocat oricând prin modul său de viață și prin activitatea sa.
Ascultați Podcastul HERSTORY pe YouTube și pe principalele platforme de podcasting. Găsiți link-ul în bio!
#8martie #ZiuaFemeii #HERSTORY2023

REGINA MARIA - Fapte și vorbe | Episodul 5 | Încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand
👑 Deși se aflau la conducerea țării încă din 1914, Regele Ferdinand și Regina Maria au avut parte de o ceremonie oficială de încoronare abia în anul 1922, după ce războiul și toate socotelile de stat postbelice se încheiaseră. La sfârșitul conflictului mondial s-a înființat o Comisie a Încoronării din care făceau parte personalități precum marele muzician George Enescu și celebrul inginer Anghel Saligny. Orașul ales pentru eveniment a fost Alba-Iulia, unde se înfăptuise Marea Unire în 1918, iar pentru slujba religioasă a Încoronării a fost construită cunoscuta Catedrală a Încoronării din Alba Iulia, numită și Catedrala Reîntregirii. Planurile clădirii au fost realizate de arhitectul Victor Ștefănescu, iar execuția i-a revenit inginerului Tiberiu Eremia. Volumul de muncă, desfășurat în perioada 1921-1922, a fost imens, iar controversele legate de utilitatea și costurile construcției nu au lipsit.
🎙Mihaela Simina vă poartă într-o călătorie în timp, pe scena și în culisele Încoronării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, în podcastul „Regina Maria: Fapte și Vorbe”.
🎧 Podcastul „Regina Maria: Fapte și Vorbe“ este o mini-serie audio HISTORY Channel realizată de istoricul Mihaela Simina pentru a marca 100 de ani de la încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand.

REGINA MARIA - Fapte și vorbe | Podcast | Episodul 5 | Teaser
👑 Vreți să știți cum s-a desfășurat ceremonia Încoronării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand?
🎧 Vă invităm să aflați detalii mai puțin cunoscute de la ceremonia de la Alba Iulia în ultimul episod al podcastului „Regina Maria - fapte și vorbe”, vineri, de la ora 16:00, pe YouTube și pe platforma de podcasting preferată.
👑 Mini-seria „Regina Maria - fapte și vorbe” este realizată de istoricul Mihaela Simina pentru a marca 100 de ani de la încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand.
📺 Sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 22:00, umăriți în transmisiune specială documentarul-eveniment „Maria - Inima României”, la HISTORY Channel.

REGINA MARIA - Fapte și vorbe | Episodul 4 | Florile, rochiile și visul Reginei Maria a României
👑 Deși Regina Maria și Regele Ferdinand aveau personalități diferite, dacă nu chiar opuse, și poate chiar modalități diferite de a privi viața, nu puține erau lucrurile care îi legau. Printre acestea și florile. Dar ce flori îi oferea Regele Ferdinand reginei sale?
🎙 Aflați răspunsul în acest episod al podcastului „Regina Maria - fapte și vorbe”, o mini-serie audio în 5 episoade realizată de istoricul Mihaela Simina.

REGINA MARIA - Fapte și vorbe | Episodul 4 | Trailer
👑 V-ați întrebat vreodată cum a fost cerută în căsătorie Regina Maria? Ori de ce și cum s-a legat o relație atât de strânsă între aceasta și Armata Română? Sau care era locul preferat al Reginei din România?
🎙 Răspunsurile la aceste întrebări se regăsesc în podcastul „Regina Maria - fapte și vorbe”, o mini-serie audio în 5 episoade realizată de istoricul Mihaela Simina.
🎧 Ascultă un nou episod vineri, de la ora 16:00, gratuit pe YouTube și pe platforma ta de podcasting.
🔴 Primele 3 episoade sunt deja disponibile. Click pe link-ul din bio pentru a le asculta!

REGINA MARIA - Fapte și vorbe | Episodul 3 | Regina, Armata, războiul și pacea
👑 La Conferința de Pace de la Paris, Regina Maria a României a scris una dintre cele mai strălucite pagini de diplomație din istoria țării, la feminin, iar momentul Încoronării din octombrie 1922, deși nelipsit de controverse, rămâne un reper istoric național peste veacuri. Vreți să aflați rolul pe care l-a jucat Regina Maria în perioada Primului Război Mondial și a Conferinței de Pace de la Paris?
🎧 Ascultați podcastul „Regina Maria: Fapte și Vorbe“, o mini-serie audio HISTORY Channel realizată de istoricul Mihaela Simina pentru a marca 100 de ani de la încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, în fiecare vineri, de la ora ora 16:00, pe YouTube și pe platformele principale de podcasting.

REGINA MARIA - Fapte și vorbe | Episodul 2 | Principesa Maria în România
👑 Când a aflat că în România Casa Regală era în căutarea unei prințese pentru prințul moștenitor de la București, tânărul Ferdinand (născut în august 1865), nepotul de frate al regelui României, Carol I, ducesa Maria Alexandrovna a plănuit căsătoria prinţesei. Nu oricum, ci cu ajutorul vărului Mariei, nimeni altul decât împăratul Wilhelm al II-lea, kaiser-ul Imperiului German.
🎧 Ascultați podcastul „Regina Maria: Fapte și Vorbe“, o mini-serie audio HISTORY Channel realizată de istoricul Mihaela Simina pentru a marca 100 de ani de la încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, în fiecare vineri, de la ora ora 16:00, pe YouTube și pe platformele principale de podcasting.

REGINA MARIA - Fapte și vorbe | Episodul 1 | Copilăria Reginei Maria a României
👑 Știați că în copilăria Reginei Maria a României au existat trei gusturi dulci și trei gusturi amare? Sau care erau jocurile preferate ale prințesei la Castelul Eastwell?
🎧 Ascultați podcastul „Regina Maria: Fapte și Vorbe“, o mini-serie audio HISTORY Channel realizată de istoricul Mihaela Simina pentru a marca 100 de ani de la încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, în fiecare vineri, de la ora ora 16:00, pe YouTube și pe platformele principale de podcasting.

Regina Maria - Fapte și Vorbe | Episodul 1 | Trailer
HISTORY Channel marchează Centenarul Încoronării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand cu un podcast special despre personalitatea Reginei Maria.
Mini-seria audio „Regina Maria - fapte și vorbe” este realizată de istoricul Mihaela Simina și îmbină două componente de conținut interconectate: citate (inclusiv inedite) care aparțin Reginei Maria a României și evocări ale unor întâmplări și evenimente în care Regina a fost implicată.
Cele 5 episoade evocă momente importante din viața Reginei Maria, de la copilăria sa la momentul în care a ajuns în România, evidențiind detalii inedite despre prezența istorică a Reginei la Conferința de Pace din Paris, precum și momentele grele ale Războiului, consemnate de aceasta în bine-cunoscutele sale jurnale.
Din 16 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 16:00, ascultați un nou episod din al podcastului „Regina Maria - fapte și vorbe”, pe canalul oficial de YouTube și pe platformele principale de podcasting. Link în comentarii.

Ediție specială #PodcasturileHISTORY: Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului
„Nu vă întrebați unde a fost Dumnezeu la Auschwitz, întrebați-vă unde a fost omul! Să uiți, să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău, sunt unele din cele mai mari păcate”. Sunt vorbele lui Elie Wiesel (1928-2016), supravieţuitor al Holocaustului, laureat al premiului Nobel pentru pace.
Au trecut 77 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau, cel mai mare lagăr construit de naziști și scena celui mai mare genocid din istorie. Între anii 1940 și 1945, aici au murit aproximativ 1,1 milioane de oameni. 90% dintre aceștia erau evrei. În total, se estimează că în perioada 1933-1945, mai bine de 11 milioane de bărbați, femei și copii au fost omorâți, din care aproape jumătate dintre ei erau evrei.
Care sunt cauzele Holocaustului și cum s-a ajuns la aceste atrocități? Sunt întrebări la care se pot da foarte multe răspunsuri, s-au scris zeci de mii de pagini și se vor mai scrie în continuare.
La #PodcasturileHISTORY facem o scurtă sinteză a evenimentelor care au schimbat complet societatea pentru a înțelege semnificația zilei de 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului.
#Holocaust #Auschwitz77 #WeRemember

#PodcasturileHISTORY: #5 Sarmizegetusa - legendă și adevăr
Poporul dacic este învăluit în multiple mituri, legende, basme și… speculații, iar Cetatea dacică Sarmizegetusa nu este o excepție - de la vestitele tuneluri dacice care ar duce către aceasta, până la cantități mari de aur care s-ar fi aflat aici sau energii care vindecă boli.
Alături de cercetătorii de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, în acest episod special #PodcasturileHISTORY vom încerca să aruncăm puțină lumină asupra locului care era sacru pentru daci, din Munții Orăștiei, Sarmizegetusa.

#PodcasturileHISTORY: Sarmizegetusa - legendă și adevăr | Vineri, ora 20:00
Vineri, de la ora 20:00, pe contul de YouTube al HISTORY Channel România (youtube.com/HISTORYRomania) și pe platformele de podcasting preferate, vă invităm să urmăriți un episod special #PodcasturileHISTORY: #Sarmizegetusa, legendă și adevăr.
De2n8eizlmX17GxbUxQG

Podcasturile HISTORY #4 România la joacă
🪁 Ne-am întâlnit cu el la Muzeul Național de Istorie, în cadrul expoziției organizate de Asociația Muzeul Jucăriilor, unde vizitatorii pot vedea până la sfârșitul anului 2021, peste 3000 de obiecte. Jucării din comunism sau chiar de dinaintea acestei perioade.
🪀 În acest episod #PodcasturileHISTORY vă propunem să ne întoarcem în copilărie. Mai exact la vremurile în care calculatoarele erau inexistente, iar jucăriile nu se găseau chiar pe rafturile tuturor magazinelor.
📼 Urmăriți „România la joacă” pe #YouTube, precum și pe platforma preferată de podcasting linktr.ee/PodcasturileHISTORY
![Podcasturile HISTORY #4 România la joacă [teaser]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded_episode400/7431408/7431408-1625060358032-c637f6417e44b.jpg)
Podcasturile HISTORY #4 România la joacă [teaser]
🧸 Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoții, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moș Crăciun sau al lui Moș Gerilă, altele au stat cuminți în cizmulițele cremuite din holul casei.
🪀 Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuț scuturat din portofel, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale piețelor, unele au ascultat, poate, muzica vesela din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet.
🪁 Vineri, de la ora 20:00, într-o ediție specială #PodcasturileHISTORY, vă invităm să intrați pe undele istoriei jucăriilor de altădată și să ascultați povestea celui mai mare colecționar de #jucării din #România, Cristian Dumitru.
📼 Urmăriți „România la joacă” pe YouTube, precum și pe platforma preferată de podcasting, începând de vineri, 2 iulie, de la ora 20:00 linktr.ee/PodcasturileHISTORY

Podcasturile HISTORY: #3 România printre gratii
![Podcasturile HISTORY #3 România printre gratii [teaser]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded_episode400/7431408/7431408-1622725018076-c32ad38129d28.jpg)
Podcasturile HISTORY #3 România printre gratii [teaser]
A fost cel mai de temut penitenciar din România, unde au ispășit pedepse nume precum Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceaușescu sau Horia Sima. Supranumit „Bastilia României”, deoarece nimeni nu a reușit să evadeze de acolo, acum a ajuns o ruină.
Mâine, de la ora 20:00, pe #YouTube și pe platforma preferată de podcasting, Alex Bohariuc vă invită să aflați povestea Penitenciarului Doftana, a temutei „Zona H”, poveștile despre timpul pe care Nicolae Ceaușescu l-a petrecut acolo înainte să devină dictator, mituri și legende, într-un nou episod din #PodcasturileHISTORY 👉🏻 linktr.ee/PodcasturileHISTORY

#PodcasturileHISTORY: România la masă, cu Gabriela Berechet
🍟 Episodul de astăzi din #PodcasturileHISTORY vine în întâmpinarea serialului documentar „Mâncarea pe care s-a întemeiat lumea” (duminica, de la ora 21:00, la HISTORY Channel) care surprinde poveștile unor branduri vizionare care au transformat complet sectorul alimentar american și mondial, precum Heinz, Kraft sau McDonald’s.
🇷🇴 România poate nu a pășit pe același drum în evoluția gastronomiei și culturii culinare ca Statele Unite sau țări cu tradiție din Europa, cum sunt Franța sau Italia, însă am făcut pași importanți care ne-au adus unde suntem astăzi.
👩🍳 Drumul însă a fost destul de anevoios, iar asta o spune invitata lui Alex Bohariuc, una din cele mai cunoscute personalități a gastronomiei românești, dr. ing. Gabriela Berechet, care ne-a spus cum arăta industria în urmă cu mai bine de 30 de ani și cum s-a schimbat.
🍳 Ascultați „România la masă” pe YouTube 👇🏻 și platforma preferată de podcasting 👉🏻 https://linktr.ee/PodcasturileHISTORY
![#PodcasturileHISTORY: România la masă, cu Gabriela Berechet [teaser]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded_episode400/7431408/7431408-1620830837429-570e4000b1555.jpg)
#PodcasturileHISTORY: România la masă, cu Gabriela Berechet [teaser]
🍱 Poftiți la masă cu #PodcasturileHISTORY și un invitat pe măsură! Alex Bohariuc a stat de vorbă cu Gabriela Berechet, una dintre cele mai cunoscute personalități ale gastronomiei românești, atât pe plan național, cât și internațional, cu o activitate de mai bine de 20 de ani în dezvoltarea industriei.
🍞 Dânsa ne-a spus cum arăta industria alimentară în urmă cu mai bine de 30 de ani și cât de mult s-a schimbat.
🍕 Ascultați „România la masă” pe platforma preferată de podcasting, începând de vineri, 14 mai, de la ora 20:00. 👉🏻 https://linktr.ee/PodcasturileHISTORY
📺 În fiecare duminică, de la ora 21:00, urmăriți un nou episod din serialul documentar „Mâncarea pe care s-a întemeiat lumea”, la History Channel.

România la volan, cu Traian Codruț Arsenescu și Octavian Viorel Friptu
🚘 Când vorbim de lumea auto, România nu pare a fi o țară cu o istorie foarte vastă, însă cei mai mulți dintre noi nu vor uita anii în care șoselele erau pline de Dacia 1300 sau 1310, poveștile despre cât de ușor erau de reparat, sârma și patentul care erau deja instrumente nelipsite din portbagajul mașinii la volanul căreia mulți dintre șoferii de astăzi și-au format reflexele.
🎧 #PodcasturileHISTORY s-au întors! Odată cu premiera sezonului 29 din #TopGear (în fiecare joi, de la ora 21:00, la The HISTORY Channel), lansăm și primul episod, intitulat „România la volan”.
🎙 Alex Bohariuc îi are ca invitați pe copilotul Traian-Codruț Arsenescu și Octavian Viorel Friptu, fondatorul Școlii Auto Vyo, care ne-au dezvăluit o bucățică din istoria mai puțin știută a lumii auto din România.
![#PodcasturileHISTORY: La volan cu Octavian Friptu [Teaser]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded_episode400/7431408/7431408-1618506921713-8524b308e333c.jpg)
#PodcasturileHISTORY: La volan cu Octavian Friptu [Teaser]
🚘 Lumea auto nu ar exista, evident, fără șoferi. Iar aceștia nu ar putea ieși pe șosele dacă nu ar exista instructorii.
🎙 Al doilea invitat special al primului episod din noul sezon al Podcasturilor HISTORY, găzduit de Alex Bohariuc, este Octavian Viorel Friptu, care a început să predea tainele condusului atunci când Bucureștiul era mult mai liber.
El ne-a povestit despre cum a înființat în urmă cu 20 de ani ceea ce avea să devină una din cele mai bune școli auto din București - Școala de Șoferi VYO, precum și ce surprize a întâlnit în trafic în decursul acestor ani.
🎧 Ascultă „România la volan” pe platforma ta preferată de podcasting, începând de vineri, 16 aprilie, de la ora 20:00.
📺 Până atunci, te așteaptă un episod nou-nouț din Top Gear astăzi, de la ora 21:00, în exclusivitate la The HISTORY Channel.
![România la volan - Traian Codruț Arsenescu despre istoria motorsportului în România [Teaser]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded_episode400/7431408/7431408-1618331083385-c9dee3e4ba77.jpg)
România la volan - Traian Codruț Arsenescu despre istoria motorsportului în România [Teaser]
🏁 Copilot de 22 de ani, comentator pentru o bună parte din competițiile de curse de mașini, producător de emisiuni auto, Traian Codruț Arsenescu este unul din cei doi oaspeți speciali ai primului episod din noul sezon al Podcasturilor HISTORY, găzduit de Alex Bohariuc.
🏎 Traian ne va povesti o bucățică din istoria mai puțin știută a lumii auto din România. Ascultă „România la volan” pe platforma ta preferată de podcasting, începând de vineri, 16 aprilie, de la ora 20:00.
📺 Până atunci, nu ratați un nou episod #TopGear joi, de la ora 21:00, în exclusivitate la The HISTORY Channel.

AVIOANE VS. OZN-URI: Ufologul Dan D. Farcaș și mărturiile piloților români
🛸 Când vine vorba de obiecte zburătoare neidentificate, niciun martor nu poate avea o mai mare legitimitate decât un pilot militar.
🛸 Cele mai dramatice întâlniri cu OZN-uri sunt cele ale piloților, ne spune ufologul Dan D. Farcaș, președintele Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate - ASFAN, pentru că ei sunt antrenați să recunoască aceste obiecte, iar ceea ce au văzut piloții români intervievați de Farcaș nu pare a fi de origine pământeană.
🛸 Sunt OZN-urile o amenințare la adresa aviației civile?

Toamna Misterelor #3 Extratereștrii, între realitate și SF. Scriitorul Constantin Pavel
🎙 Podcast-ul #ToamnaMisterelor se întoarce cu un nou invitat la microfon. De această dată, oaspetele nostru este Constantin Pavel, scriitor de SF, editor, redactor de carte și de revistă și întemeietorul editurii PavCon.
🔉În acest episod aflați cum l-a influențat cartea lui Erich von Däniken („Amintiri despre Viitor”) pe Constantin Pavel și cum sunt abordați extratereștrii de către scriitori români de SF.

Toamna Misterelor #2: Dan D. Farcaș și „Extratereștri Antici”
🔉 Ufologul Dan D. Farcaș, președintele Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate – ASFAN, a răspuns provocării de a comenta asupra teoriei astronautului antic, dezvoltată pe larg în serialul #ExtratereștriAntici. El consideră că există intervenții discrete ale unor civilizații extraterestre asupra evoluției noastre.

Toamna Misterelor #1 Alexandru Mironov și „Extratereștri Antici”
Scriitorul de știință Alexandru Mironov ne-a spus cum l-a influențat volumul scriitorului Erich von Däniken, „Amintiri despre Viitor”, care a stat la baza serialului Extratereștri Antici.
Cartea lui von Däniken l-a stârnit să străbată Pământul în lung și-n lat, pentru a-i vedea pe extratereștri la „locul lor de muncă”. Ce a descoperit Alexandru Mironov? Ascultați-l în acest prim episod al podcast-ului Toamna Misterelor.

Sezonul Extratereștrilor #5 OZN-uri în România? Răspunde Dan D. Farcaș
Ce dovezi avem despre existența fenomenului OZN în România? Au avut contact autoritățile românești cu fenomene aerospațiale neidentificate? Ne răspunde pe larg ufologul Dan D. Farcaș, autor al cărții „OZN-uri deasupra României” și președintele Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate – ASFAN România.
HISTORY marchează maratonul de programe #SezonulExtratereștrilor (de luni până vineri de la ora 22:00), cu o serie de interviuri cu scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov și renumitul ufolog Dan D. Farcaș. Aceștia răspund la întrebările lansate de documentarele HISTORY din cadrul seriei de programe.

Sezonul Extratereștrilor #4: Există extratereștri? Răspunde Alexandru Mironov
Suntem cu adevărat singuri în univers? Există extratereștri? Ce cred oamenii de știință despre OZN-uri? La aceste întrebări ne-a răspuns scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov, într-un interviu facilitat de George Sauciuc (Societatea Științifică Cygnus).
HISTORY marchează maratonul de programe #SezonulExtratereștrilor (din 20 iulie, de luni până vineri de la ora 22:00), cu o serie de interviuri cu scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov și renumitul ufolog Dan D. Farcaș, președintele Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate - ASFAN
Aceștia vor aborda temele prezentate în cadrul documentarelor, dar vor răspunde și unor întrebări speciale.
Foto: Răzvan Socol (CC BY-SA 3.0)

Sezonul Extratereștrilor #3 Există extratereștri? Răspunde Dan D. Farcaș
Ufologul Dan D. Farcaș, președintele Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospașiale Neidentificate - ASFAN, răspunde celei mai banale și totuși incitante întrebări din Sezonul Extratereștrilor: Există extratereștri? 👽

Sezonul Extratereștrilor #2: Destinația Marte? Răspunde Alexandru Mironov
Ne vor forța schimbările climatice în a ne arunca privirile și pașii spre alte planete? Unde țintim? Pe Lună sau pe Marte? În următorii 20 de ani, e posibil ca primii astronauți de pe Pământ să ajungă pe Marte. Dar e posibil ca viața umană să fi luat totuși naștere pe Planeta Roșie?
La aceste întrebări lansate de episodul special „Extratereștri Antici” difuzat în această seară în #SezonulExtratereștrilor (ora 22:00) de la HISTORY, răspunde scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov, într-un interviu facilitat de George Sauciuc (Societatea Științifică Cygnus).
xHISTORY marchează maratonul de programe #SezonulExtratereștrilor (din 20 iulie, de luni până vineri de la ora 22:00), cu o serie de interviuri cu scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov și renumitul ufolog Dan D. Farcaș, președintele Asociatia pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate – ASFAN.
Aceștia vor aborda temele prezentate în cadrul documentarelor, dar vor răspunde și unor întrebări speciale.

Sezonul Extratereștrilor #1 Aselenizarea, mit sau realitate? cu Alexandru Mironov și Dan D. Farcaș
Acum 51 de ani, la 20 iulie 1969, misiunea Apollo 11 realiza cu succes prima aselenizare cu echipaj uman. Americanii Neil Armstrong și Buzz Aldrin deveneau astfel primii oameni care pășeau pe Lună aproape 7 ore mai târziu. Dar încă există suspiciune în privința veridicității acestui moment istoric. Este aselenizarea un mit sau a avut cu adevărat loc?
Cu ocazia maratonului de programe #SezonulExtratereștrilor (din 20 iulie, de luni până vineri de la ora 22:00) HISTORY prezintă o serie de interviuri cu scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov și renumitul ufolog Dan D. Farcaș, președintele Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate (ASFAN) România.
Suntem singuri în Univers? Există extratereștri? Ne vor forța schimbările climatice în a ne arunca privirile și pașii spre alte planete? Unde țintim? Pe lună sau pe Marte? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care cei doi experți răspund pe larg.
Mulțumiri lui George Sauciuc, membru al Societății Științifice Cygnus, pentru facilitarea interviului cu dl. Alexandru Mironov.

#FărăUră #2 | Podcast HISTORY și Institutul Intercultural Timișoara
Ce este #ura? De unde vine ea? În ce scop este ea folosită? Să fie aceasta cauzată de frica față de necunoscut, frica de celălalt? Sau e mai mult de atât? Ca să ne înfruntăm frica, trebuie mai întâi să o înțelegem.
În contextul transmisiei documentarului „State Dezbinate” (sâmbăta, ora 22:00 / în reluare vinerea, ora 22:00), Bogdan Popescu (digital specialist, HISTORY Romania) l-a avut ca oaspete special pe Călin Rus (director, Institutul Intercultural Timișoara) în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri #ură, #rasism și #bullying, precum și modalitățile în care le putem combate.
A doua parte a sesiunii de întrebări și răspunsuri #FărăUră” a avut loc live pe paginile de Facebook ale HISTORY și Institutului Intercultural Timișoara, miercuri 8 iulie, de la ora 17:00.
Mulțumim pe această cale domnului Călin Rus și Institutului Intercultural Timișoara pentru timpul prețios acordat acestui proiect, precum și răspunsurilor clarificatoare.

#FărăUră #1 | Podcast HISTORY și Institutul Intercultural Timișoara
Ce este #ura? De unde vine ea? În ce scop este ea folosită? Să fie aceasta cauzată de frica față de necunoscut, frica de celălalt? Sau e mai mult de atât? Ca să ne înfruntăm frica, trebuie mai întâi să o înțelegem.
În contextul transmisiei documentarului „State Dezbinate” (sâmbăta, ora 22:00 / în reluare vinerea, ora 22:00), Bogdan Popescu (digital specialist, HISTORY Romania) l-a avut ca oaspete special pe Călin Rus (director, Institutul Intercultural Timișoara) în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri #ură, #rasism și #bullying, precum și modalitățile în care le putem combate.
Prima parte a sesiunii de întrebări și răspunsuri #FărăUră” a avut loc live pe paginile de Facebook ale HISTORY și Institutului Intercultural Timișoara, miercuri 1 iulie, de la ora 17:00.
Mulțumim pe această cale domnului Călin Rus și Institutului Intercultural Timișoara pentru timpul prețios acordat acestui proiect, precum și răspunsurilor clarificatoare.