
(H)järnkoll Gävleborg - Helt ärligt om psykisk (o)hälsa
By Hjärnkoll Gävleborg

(H)järnkoll Gävleborg - Helt ärligt om psykisk (o)hälsaNov 22, 2023

Avsnitt 5, Tjejjouren Vilja vill stärka unga tjejer
Vill du komma i kontakt med tjejjouren så ring 0703950095 eller mejla tjejjourenvilja@hotmail.com

Avsnitt 4, Du är starkare än din ångest
Hur är det egentligen att leva med social ångest? Och går det att bli fri ångesten? Alexander Weiskog berättar om hur han vände livet.

Avsnitt 3, Kraftsamling för Psykisk Hälsa
Alla människor, utan undantag har rätt till ett meningsfullt liv. Det är också det som är temat för Kraftsamling Psykisk Hälsa Gävleborg 2023, ett arrangemang för att sprida kunskap och förståelse kring psykisk hälsa (och ohälsa).

Avsnitt 2, Hälsa för alla!
Att ha en god hälsa är en mänsklig rättighet. Men tyvärr visar forskning att alla inte har tillgång till god hälsa i Sverige. Personer med intellektuell funktionsnedsättning är en grupp som riskerar att oftare bli sjuka än övriga befolkningen, till exempel drabbas de oftare av diabetes och högt blodtryck. Det är dessutom vanligare med psykiska sjukdomar exempelvis är förekomsten av ångestdiagnoser är hela sju gånger vanligare, enligt Socialstyrelsen.

Avsnitt 1, Lisa valde livet
I det här avsnittet möter vi Lisa Backelin som pratar om sin resa från psykisk ohälsa till psykisk hälsa. Kan man förebygga suicid, hur gör man då? Vilka risk- och skyddsfaktorer för suicid finns det?

Avsnitt 9, Hey Baberiba!
I det här avsnittet möter vi William Lindén som har Downs syndrom, han ska berätta lite om sin vardag samt hur det kan vara att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa.

Avsnitt 8, Om att ha en ätstörning
Med anledning av Internationella dagen mot ätstörningar den 2 juni har jag besök av Gustav och Helena från föreningen Frisk & Fri. Vill du veta mer om föreningen eller vill få stöd över telefon eller chat, gå in på www.friskfri.se

Avsnitt 7, Funktionshinder i arbetslivet
I dagens avsnitt möter jag Ulrika Rolfsdotter som är socionom och kognitiv beteendeterapeut och har de senaste sju åren arbetat arbetsmiljökonsult inom företagshälsa. Vi kommer att prata om Ulrikas erfarenheter av arbetsgivare och anställda med psykisk ohälsa, diagnoser och funktionshinder och hur det kan påverka arbetslivet.

Avsnitt 6, Livet med Fibromyalgi
I det här avsnittet möter vi Kristoffer Andersson som är en av Hjärnkolls ambassadörer, han berättar om hur det kan vara att leva med Fibromyalgi. Vad är Fibromyalgi och på vilka sätt kan det påverka den drabbade?
Vill du veta mer om Fibromyalgi så gå in på www.fibromyalgi.se eller på www.1177.se.

Avsnitt 5, Att ha bipolär sjukdom
30 mars varje år infaller internationella bipolärdagen, jag har bjudit in två av våra ambassadörer som berättar lite om hur det kan vara att leva med diagnosen.

Avsnitt 4, Om att leva med självskadebeteende
Den första mars varje år är det Self-injury awareness day, en dag vars syfte är att sprida kunskap om självskadebeteende. Malin Lindén har egna erfarenheter av självskador och berättar om hur det kan vara att leva med ett självskadebeteende. Hur gör man för att sluta? Vilka tecken kan jag titta efter om jag misstänker att någon i min närhet är drabbad?

Avsnitt 3, Victorias historia
Vägen till ett bättre mående har inte alls varit spikrak, tvärtom, Victoria har fått slagits för att få rätt hjälp. Men idag mår hon bättre och med sina erfarenheter sprider hon kunskap och hopp hos andra.

Avsnitt 2, Årskrönika
Vi nämner några av de evenemang vi genomförde 2022, även om vi pratar om dåtid så är det högst aktuellt då vi planerar att genomföra liknande evenemang under 2023.

Avsnitt 1, Funktionsrätt
De mänskliga rättigheterna är universella och gäller för alla. De slår fast att alla människor, oavsett land, kultur och sammanhang, är födda fria, är lika i värde och har samma rättigheter. Trots detta är diskriminering mot personer med olika funktionsvariationer inget ovanligt. Detta är något som Funktionsrätt på Studieförbundet Vuxenskolan arbetar med att förändra, de anser att alla människor har rätt till folkbildning och anordnar verksamhet där alla får komma och vara precis som de är.
Är du mer nyfiken på Funktionsrätt eller Studieförbundet Vuxenskolan så surfa in på www.sv.se/gavleborg eller ring 020-1202808. Följ gärna SV Funktionsrätt Gävleborg på sociala medier.

Avsnitt 12, om Anhörigstöd
I det här avsnittet möter vi Katarina och Maria från Anhörigstöd. Men vad är egentligen Anhörigstöd och vad är det bra för?
Vill du komma i kontakt med Anhörigstöd så gå in på din kommuns hemsida och sök på "Anhörigstöd" i sökfunktionen, alternativt ring kommunens växel och be om att bli kopplad.

Avsnitt 11, Första Hjälpen till psykisk hälsa
De allra flesta har någon gång hört ordet hjärt- och lungräddning och vet hur man ska göra om någon plötsligt blir sjuk. Men sannolikheten att möta någon med psykisk ohälsa är större. Hur går man då tillväga för att rädda liv? I det här avsnittet möter vi Ann-Sofie Dahlin och Sofi Hult som är certifierade instruktörer i Första Hjälpen till psykisk hälsa.

Avsnitt 10, Ensamheten och det stora mörkret
Trots att depression är så vanligt räknas det som en av de ensammaste sjukdomarna i världen då mycket lidande sker i det tysta. Malin är en av de drabbade.

Avsnitt 9, Att be om hjälp
I det här avsnittet möter vi prästen Simon Hedlund, vi pratar lite om det här med att hjälpa varandra och vilka svårigheter det kan innebära.
Behöver du någon att prata med när mörkret lagt sig så kan du ringa 112 och be om att bli kopplad till Jourhavande präst.

Avsnitt 8, "Ansatt, utsatt, insatt - med skammen som drivkraft"
I avsnitt åtta möter vi Åsa Roos Johansson som växt upp i en dysfunktionell vardag. Åsa har otroligt mycket i bagaget; hon har varit med i en dödsolycka, blivit mobbad på arbetsplatsen och förlorat sin syster i suicid. Men idag har Åsa funnit sinnesro och delar med sig av sina erfarenheter.
Om önskemål och behov finns är Åsa tillgänglig för enskilda samtal, hon är utbildad behandlingspedagog. Ni når henne på asaroos@hotmail.com.
Mer information om ACA hittar du på www.aca-sverige.org

Avsnitt 7, Mari om att vara anhörig
Mari berättar om sina erfarenheter som anhörig. Hur hon fick stöttning och hur hon idag hjälper andra.
Är du intresserad av att köpa Maris böcker, gå in på www.vingpenna.blogspot.se

Avsnitt 6, Jannes historia
Depression, ångest och självhat blev för mycket och slutade i ett suicidförsök. Lyckligtvis blev Janne räddad den där gången, men känslorna han hade fanns kvar och som ett sista rop på hjälp begick Janne ett brott. Hör Janne berätta om sina erfarenheter av psykisk ohälsa!
Behöver du någon att prata med så spana gärna in Minds hemsida.

Avsnitt 5, Hans berättar om Asperger
Hans berättar om hur det kan vara att leva med Aspergers syndrom, vilka motgångar han mött och hur han har tagit sig igenom dessa svårigheter.

Avsnitt 4, Fredriks berättelse
I det här avsnittet möter vi Fredrik Ohlson, han berättar om ADHD, social ångest och utanförskap.

Avsnitt 3, Marilouises historia
I avsnitt 3 träffar vi Marilouise Toris, en 43årig tvåbarnsmamma som tidigare jobbat som polis i nära 15 år. I sitt yrkesliv har hon mött många med psykisk ohälsa, träffat flera suicidnära personer som hon hjälpt till psykiatrin. Så en dag stod hon själv där på tröskeln till psykiatrin och behövde vård...

Avsnitt 2, Om suicidprevention
Malin berättar om suicidprevention och hur man kan hjälpa någon som mår dåligt. Vi lyssnar även till Lena som berättar om Hjärnkolls evenemang i samband med suicidpreventionsdagen nästa vecka.

Avsnitt 1, Bo Kåresjö om Hjärnkoll
I dagens avsnitt möter vi Bo Kåresjö som är ordförande för (H)järnkoll Gävleborg. Han berättar lite om föreningen och vad det innebär att vara ambassadör.

Teaser
I augusti startar vi upp vår podd, hoppas du vill lyssna!