Skip to main content
Spotify for Podcasters
Hospice Bardo Podcast

Hospice Bardo Podcast

By Hospice Bardo

Bardo Ontmoet: Luister jij mee naar de podcast over leven en dood?

‘De dood zelf kan niet voorkomen worden; deze is onvermijdelijk, want onlosmakelijk met het leven verbonden,’ zo sprak een patiënt eens in Bardo. Met onze podcasts betrekken we de dood bij het leven omdat we geloven dat als je de dood negeert, je het leven tekort doet. We ontmoeten elkaar rond niet alledaagse vragen die onmiskenbaar bij leven horen. Onderlinge ontmoetingen onderstrepen het gezamenlijke perspectief: dat we leven met zicht op het einde.

Klik hieronder op de podcast en luister mee.
Available on
Apple Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Aangekondigd Einde, aflevering 3 Verlichting zoeken.

Hospice Bardo PodcastOct 21, 2022

00:00
01:01:57
Hoe draagt mijn handelen bij aan jouw welzijn?

Hoe draagt mijn handelen bij aan jouw welzijn?

Hoe draagt mijn handelen bij aan jouw welzijn? In de podcast “Aangekondigd Einde” van @hospice bardo (zie https://hospicebardo.nl/nieuws/luister-naar-aflevering-1-van-aangekondigd-einde/) hoorde Egge van der Poel arts Christiaan van mens tot mens contact maken. Ik was benieuwd hoe hij die houding had ontwikkeld en wat zijn drijfveren zijn. De mogelijkheid hem dit te vragen kwam sneller dan verwacht. Onze kennismaking en voorgesprek besloten we direct op te nemen. Het ging vervolgens snel over van alles en nog wat. Zoals hoe Christaan als student in een hospice leerde contact te maken van sterveling tot sterveling. Hoe Edvard Munch aanspoort tot goede communicatie. Wat gemeenschapszin betekent in Noorwegen. Dat spelen en leren essentieel zijn voor (jonge) mensen. En dat je digitaal met Christaan op pad kunt via https://annaexperiences.com/nl/home “No man is an island”   Beluister het inspirerende gesprek tussen Egge en Christiaan.


Dec 20, 202201:02:21
Aangekondigd Einde, aflevering 3 Verlichting zoeken.
Oct 21, 202201:01:57
Aankondigd Einde, aflevering 2 Mogelijk maken.

Aankondigd Einde, aflevering 2 Mogelijk maken.

Nu te beluisteren, de tweede aflevering van de documentaire podcast serie van Aangekondigd Einde. Waarin podcastmaker Silvia Bromet samen met Christiaan Rhodius, arts palliatieve geneeskunde, een ontroerend beeld schetst van de dagelijkse praktijk in hospice Bardo.

Palliatieve zorg is het voortdurend zoeken naar mogelijkheden en nodigt uit tot leven op het scherpst van de snede. Wat kan er in de laatste fase van iemands leven? Of zoals Christiaan het verwoordt: "hoe kunnen we bloemschikken met steeds minder bloemen?" Wat is dan goede zorg, bijvoorbeeld voor Michael? Hij is 53 jaar en heeft nog zoveel plannen, maar worstelt met zijn ziekte en verslaving. In hoeverre kan er tegemoet gekomen worden aan de wens van Dilar om haar geliefde Portugal nog te zien? Berna en haar broers Ben en Nico blikken terug op het leven van hun moeder Corrie en vertellen Silvia hoe het ritueel met beschilderde stenen helpt bij het afscheid. Silvia wil weten waarom Christiaan voor het vak van palliatieve geneeskunde heeft gekozen, terwijl hij toch opgeleid is om mensen beter te maken. Zijn persoonlijke verhaal illustreert waarom hij als arts "anderen nabij kan zijn en vrijmoediger aan het bed staat."

Oct 14, 202256:29
Aangekondigd Einde, aflevering 1 De paradox van het loslaten.

Aangekondigd Einde, aflevering 1 De paradox van het loslaten.

Podcastmaker Silvia Bromet gaat de dood liever uit de weg. Als zij Christiaan Rhodius tegenkomt, snapt zij ook niet hoe hij zijn werk als arts palliatieve geneeskunde in hospice Bardo kan uitoefenen en iedere dag stervende mensen begeleidt. 'Aangekondigd Einde' is een driedelige documentaire podcast waarin regisseur Silvia met Christiaan op zoek gaat naar de kunst van het loslaten bij de stervende mens in hospice Bardo.

In aflevering 1, De paradox van het loslaten, ontmoet Silvia Henk en Annemarie. Ze kijken terug op hun leven samen en vertellen waarom zij uiteindelijk kozen voor de opname van Henk in het hospice. Eduard neemt ons mee in zijn strijd om de liefde van zijn leven, Rietje, los te kunnen laten. Het is de paradox die dagelijks in het hospice de rode draad vormt. Welke impact de dood in het leven van jongeren kan hebben, deelt Silvia als zij aanschuift bij jongeren uit 5 VWO in het programma 'Doodnormaal en levensecht.'

De podcastserie brengt het leven in het hospice dichtbij de luisteraar. De productie kwam mede tot stand dankzij de (financiële) ondersteuning van de Stichting Vrienden van Hospice Bardo, Pleindoneren (mede mogelijk gemaakt door Stichting Else), Stichting Lerak en het Stimuleringsfonds Rouw. Daarnaast gaat onze dank uit naar Moondocs als aanjager van de serie en de kostenloze ondersteuning in de promotie ervan.

Oct 08, 202201:01:43
Trailer Aangekondigd Einde

Trailer Aangekondigd Einde

Luister naar wat je vanaf 8 oktober kunt verwachten in onze driedelige podcastserie Aangekondigd einde. Kunst van het loslaten. 

Sep 30, 202201:20
Voeding als je niet meer beter wordt.

Voeding als je niet meer beter wordt.

De diëtist van AVL spreekt met Christiaan Rhodius, arts palliatieve geneeskunde in Bardo.

Apr 08, 202237:28
Christiaan Rhodius in gesprek met Bram Bakker - De balanskliniek

Christiaan Rhodius in gesprek met Bram Bakker - De balanskliniek

Werken met mensen in de laatste levensfase geeft het leven kleur.  Dat is de centrale boodschap van de uitgave van Rhodius Omdat we leven. Met zicht op het einde. 

Feb 02, 202240:45
Palliatieve zorg, creëren van mogelijkheden

Palliatieve zorg, creëren van mogelijkheden

Podcast over palliatieve zorg uit de Waardecast van Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs (RVWO). In deze aflevering spreekt Mieke Hollander met Christiaan Rhodius over palliatieve zorg. Naast kennis over palliatieve zorg is duidelijke en heldere communicatie, die aansluit bij de zorgvrager en zijn naasten van essentieel belang.

Jan 26, 202223:00
Bardo Ontmoet: Het verhaal van leven

Bardo Ontmoet: Het verhaal van leven

Het lustrumsymposium van Bardo - 'Het verhaal van leven' - kon door Covid niet plaatsvinden, maar wel tot podcast worden omgebouwd. Het verhaal van leven omvat ook het onvermijdelijke afscheid van het leven. Hoe deze tegenpolen ons tot bron van inspiratie kunnen zijn bespreken Tim Overdiek en Christiaan Rhodius onder begeleiding van Suzanne Leclaire in deze podcast. Met speciale dank aan Linda Janssen voor haar persoonlijke voordracht in deze podcast.

Dec 20, 202151:53