Skip to main content
Spotify for Podcasters
HR Podcast

HR Podcast

By HR Academy, HR Praktijk en CHRO

In de HR Podcast geven we je elke twee weken inzichten in leiderschap en innovatie in HR. Om je te informeren én te inspireren. Zodat je weet wat er speelt en hoe je daarmee kan omgaan! Van de makers van CHRO, HR Praktijk en HR Academy
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#1 - Algoritmes voor verzuimbeheersing

HR PodcastAug 30, 2019

00:00
27:18
#90 - Hoe creëer je een veilige werkomgeving?

#90 - Hoe creëer je een veilige werkomgeving?

Het onderwerp raakt elke organisatie: een veilige werkomgeving creëren. Hoe doe je dat? Hoe krijg je een goed beeld van de knelpunten in jouw organisatie? Welke instrumenten heb je om effectieve verbeterslagen te maken?


'Een veilige werkomgeving begint bij de top'


In aflevering 90 van de podcast over innovatie en leiderschap in HR zijn Bea Aarnoutse en Charlotte van den Wall Bake te gast. Beiden zijn docent van de masterclass ‘In vijf stappen naar een veiligere werkomgeving’ van HR Academy. Zij bespreken wat je kunt doen om de psychologische en sociale veiligheid in je organisatie te verbeteren.

De HR Podcast is een initiatief van ⁠CHRO.nl⁠ en ⁠HR Praktijk⁠ en gaat over leiderschap en innovatie in HR. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering. Luister onderweg, op het werk of thuis in de bekende podcast apps zoals ⁠Spotify⁠, ⁠Apple Podcast⁠ en  ⁠Google Podcast⁠. Abonneer je in de app op de HR Podcast, zodat je geen aflevering meer hoeft te missen.

Oct 16, 202323:35
#89 Gwen Kolader, Global Head DE&I Hexaware over de positieve business-impact van DE&I

#89 Gwen Kolader, Global Head DE&I Hexaware over de positieve business-impact van DE&I

De term Diversity, Equality & Inclusion is inmiddels binnen het HR-domein en daarbuiten al aardig ingeburgerd. Maar weet iedereen ook wat er precies mee wordt bedoeld? En wat een DE&I-beleid inhoudt?


De gast van aflevering 89 van de HR Podcast, Gwen Kolader, begon haar HR-loopbaan bijna 20 jaar geleden als HRM junior bij een advocatenkantoor. Ze ontwikkelde zich in de tussenliggende jaren als een HR-leider met een duidelijk gezicht en is al vanaf het eerste begin lid van de CHRO Community.


'DE&I wordt vaak gezien als een 'HR-dingetje. Maar het moet echt opgenomen worden in alles wat je doet in de organisatie'


In haar huidige functie is zij verantwoordelijk voor het wereldwijde DE&I-beleid bij Hexaware, de partij achter Mobiquity. Volgens haar omgeving vervult Gwen haar rol recht vanuit het hart en met grote gedrevenheid en is zij de ideale belichaming van waar DE&I voor staat. Hoe ze dit doet? Daar vertelt ze in deze podcast uitgebreid over. Over blinde vlekken, intrinsieke motivatie en business-impact.

Sep 14, 202338:45
#88 ChatGPT: De mogelijkheden en onmogelijkheden voor HR
Aug 30, 202324:34
#87 - Design Thinking voor HR: mensgericht en creatief complexe problemen oplossen

#87 - Design Thinking voor HR: mensgericht en creatief complexe problemen oplossen

Loop je vast in bestaande patronen en wil je een verfrissende en effectieve methode ontdekken om je organisatie in beweging te krijgen? Maak kennis met Design Thinking! Deze mensgerichte aanpak helpt je om ondernemend en creatief complexe problemen op te lossen. 


In aflevering 87 van de HR Podcast is Rex Bierlaagh te gast. Rex is een ondernemer met expertise in innovatiemanagement en docent van de masterclass Design Thinking voor HR-professionals van HR Academy. Met verschillende methoden helpt Rex onder andere HR-professionals binnen organisaties om creatiever problemen op te lossen. Rex vertelt graag over hoe je voor dagelijkse én nieuwe HR-vraagstukken tot echt nieuwe oplossingen komt. De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk en gaat over leiderschap en innovatie in HR. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering. Luister onderweg, op het werk of thuis in de bekende podcast apps zoals Spotify, Apple Podcast en  Google Podcast. Abonneer je in de app op de HR Podcast, zodat je geen aflevering meer hoeft te missen.

Jul 20, 202323:16
#86 - CHRO Natascha van Beek over het inrichten van je transfertraject
Jul 05, 202326:58
#85 - Advocaat Joost Kokje over het effect van de nieuwe ESG-regels voor HR
Jun 15, 202324:27
#84 Susan Karnebeek, CPO Groendus over de rol van HR bij fusies en overnames

#84 Susan Karnebeek, CPO Groendus over de rol van HR bij fusies en overnames

Fusies en overnames zijn een actueel onderwerp waar veel organisaties de tanden op stuk bijten. Dat maakt de ervaringen van vakgenoten des te interessanter. In deze aflevering van de HR Podcast is Susan Karnebeek, Chief People Officer bij energienetwerk Groendus te gast.


'Je kunt struikelen op details. Op onverwachte momenten moet je er veel energie in steken'


Susan deed de laatste jaren veel ervaring op met HR in scale-ups die door fusie en overname groeien. De laatste zes jaar bij Bergman Clinics. En ook bij Groendus waar ze onlangs is gestart staat dit onderwerp op haar agenda. Vanuit die rol geeft ze antwoord op vragen als: Wat zijn vanuit de HR-portefeuille de grootste uitdagingen in overnameprocessen? Hoe kun je als HR-leider vanuit die rol plannen van het management voor een fusie of overname het beste voorbereiden? En in welke fase van die planvorming zou je daarin vanuit HR betrokken moeten worden?


Jun 01, 202324:12
#83 Professioneel stemgebruik: informeren, motiveren én inspireren met je stem
May 17, 202322:35
#82 - Daan de Boer, Adaptics over geldzorgen bij medewerkers bespreekbaar maken
Apr 13, 202328:19
#81 Jörgen Raymann en Victor Burger: ‘Feedback geven gaat vooral om willen, mogen én durven’

#81 Jörgen Raymann en Victor Burger: ‘Feedback geven gaat vooral om willen, mogen én durven’

Een gezonde feedbackcultuur is cruciaal binnen organisaties. Traditionele feedbackprogramma’s slaan echter vaak de plank mis. Hoe zorg je dat je een feedbackcultuur ontwikkelt die wél effectief is? Jörgen Raymann, Chief Inspirational Officer bij Lenard & Lenard en Victor Burger , Senior trainer & consultant bij Gooiconsult hebben zich gespecialiseerd in hoe je bouwt aan een effectieve feedbackcultuur binnen diverse en inclusieve organisaties. Ze vinden dat ons perspectief op feedback nodig aan vervanging toe is. In aflevering 81 van de HR Podcast vertellen ze wat daarvoor nodig is.

 

‘Begin al bij de onboarding met uitleggen wat de feedbackcultuur is zodat het een onderdeel wordt van de employee journey’

 

Als er al getraind wordt op feedback geven gaat het vaak om kennis en vaardigheden aldus Jörgen en Victor. Maar wat minstens zo belangrijk is, is het willen, mogen en durven. Dat is sterk persoons- en cultuurafhankelijk. Want wat voor de een wel werkt, werkt voor de ander juist niet. Ook is er wel vaak het voornemen maar komt het er in de praktijk vervolgens niet van. Een manier om dit te veranderen is het inbouwen van routines. Een ander advies is om de feedback te koppelen aan de resultaten. Dat je laat zien dat het niet een moetje is maar ook werkelijk wat oplevert.


Benieuwd hoe je aan een feedbackcultuur bouwt die wél werkt? Luister naar aflevering 81 van de HR Podcast voor meer tips en adviezen.

De HR Podcast is een initiatief van ⁠⁠CHRO.nl⁠⁠, ⁠⁠HR Praktijk⁠⁠ en ⁠⁠HR Academy⁠⁠ en gaat over leiderschap en innovatie in HR. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering. Luister onderweg, op het werk of thuis in de bekende podcast apps zoals ⁠⁠Spotify⁠⁠, ⁠⁠Apple Podcast⁠⁠ en ⁠⁠Google Podcast⁠⁠. Abonneer je in de app op de HR Podcast, zodat je geen aflevering meer hoeft te missen.

Jörgen en Victor organiseren samen met HR Academy op 22 juni De Grote Feedbackshow! Tijdens dit live event leren Jörgen en Victor je hoe je medewerkers de juiste richting op beweegt zodat zij elkaar feedback willen, mogen én durven geven.


Apr 06, 202323:11
#80 Thomas Mulder, CHRO VodafoneZiggo: 'HR schuift veel meer op naar het centrum van de organisatie'

#80 Thomas Mulder, CHRO VodafoneZiggo: 'HR schuift veel meer op naar het centrum van de organisatie'

Thomas Mulder is sinds 2018 executive director HR bij VodafoneZiggo en eindverantwoordelijk op HR-gebied voor alle ruim 7.000 medewerkers van het bedrijf. Eerder vervulde hij diverse HR- en businessfuncties binnen Vodafone. In zijn rol heeft hij de organisatie op meerdere fronten stappen vooruit laten maken. Onder meer door een reeks herstructureringen en andere transformaties waaraan hij heeft meegewerkt. Zoals in de afgelopen jaren, aan de digitale transformatie van VodafoneZiggo. Verder kaartte hij in een vroeg stadium MeToo-vraagstukken aan, toen daar in Nederland nog nauwelijks aandacht voor was.


Over deze ontwikkelingen en meer spreken Toine Al en Ruud Coumans met Thomas Mulder in aflevering 80 van de HR Podcast.


De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl, HR Praktijk en HR Academy en gaat over leiderschap en innovatie in HR. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering. Luister onderweg, op het werk of thuis in de bekende podcast apps zoals Spotify, Apple Podcast en Google Podcast. Abonneer je in de app op de HR Podcast, zodat je geen aflevering meer hoeft te missen. Thomas is keynote speaker op de komende editie van ⁠Leadership in HR⁠, waar hij zal spreken over omgaan met grensoverschrijdend gedrag.

Mar 22, 202329:41
#79 Hoe als HR om te gaan met grensoverschrijdend gedrag

#79 Hoe als HR om te gaan met grensoverschrijdend gedrag

HR speelt een essentiële rol in het voorkomen van en het reageren op grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe stimuleer je als HR-professional een veilige werkcultuur? Welke interventies kun je ondernemen en hoe ga je om met weerstand? En hoe herken je en reageer je op zorgwekkende signalen?

Creëer een cultuur waarin je regelmatig met elkaar in dialoog gaat. Outilleer leidinggevenden en pak als HR hierin ook een actieve rol

Om antwoord op deze vragen te krijgen, is coach en trainer Charlotte van den Wall Bake te gast. Zij is een van de docenten van de masterclass Grensoverschrijdend gedrag: van beleid naar praktijk en specialist bij vraagstukken op het gebied van interpersoonlijke communicatie, gedrag en samenwerken. Charlotte gaat onder meer dieper in op de rol van HR en de vertrouwenspersoon en geeft tips hoe een vertrouwelijk gesprek na een melding aan te gaan.

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk en gaat over leiderschap en innovatie in HR. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering. Luister onderweg, op het werk of thuis in de bekende podcast apps zoals Spotify, Apple Podcast en Google Podcast. Abonneer je in de app op de HR Podcast, zodat je geen aflevering meer hoeft te missen.

Mar 02, 202321:34
#78 - Met een multidisciplinair team werken aan naadloze medewerkersreizen

#78 - Met een multidisciplinair team werken aan naadloze medewerkersreizen

Hoe ontwikkelt de toekomst van werk zich onder invloed van thema’s als hybride werken en diversiteit/inclusiviteit? En hoe verandert hierdoor de verhouding tussen werkgevers en werknemers en de rol van HR?

In aflevering 78 van de HR Podcast is Janine Vos, groepsdirectielid & CHRO van Rabobank te gast. Zij richt zich momenteel op het doorvoeren van een organisatietransformatie die moet leiden tot naadloze medewerkersreizen. Bijzonder hieraan is dat dit een nieuwe manier van werken vraagt, waarbij collega’s met een facilitaire, HR-, IT-, marketing & communicatie-achtergrond in multidisciplinaire teams ernaar streven om deze medewerkersreizen van A tot Z te verzorgen.

‘De start is altijd: Wat zegt de medewerker? En wat kunnen wij anders doen?'

Janine vertelt meer over hoe deze multidisciplinaire teams het mogelijk maken dat medewerkers de centrale rol daadwerkelijk krijgen en zelf ook zo ervaren. Daarnaast gaat zij in op de veranderende rol voor de HR-leider.

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk en gaat over leiderschap en innovatie in HR. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering. Luister onderweg, op het werk of thuis in de bekende podcast apps zoals Spotify, Apple Podcast en Google Podcast. Abonneer je in de app op de HR Podcast, zodat je geen aflevering meer hoeft te missen.

Feb 16, 202334:29
#77 - Mobiliteit binnen een duurzaam en aantrekkelijk beloningsbeleid

#77 - Mobiliteit binnen een duurzaam en aantrekkelijk beloningsbeleid

Goede mobiliteitsregelingen worden door medewerkers steeds vaker gezien als belangrijke arbeidsvoorwaarde. Zo gaan veel bedrijven ertoe over om ook wandel- en fietskilometers te vergoeden. Dat was voorheen niet. Sterker nog, in heel veel mobiliteitsregelingen staat dat je van 0-10 kilometer geen vergoeding krijgt. Maar, welke mogelijkheden heb je als werkgever nog meer? En waar moet je rekening mee houden?

Om hier ons wegwijs in te maken, is Esther Flipse te gast in aflevering 77 van de HR Podcast. Esther is specialist is het realiseren van een doelgericht en eigentijds beloningsbeleid. Samen met organisaties en medewerkers ontwikkelt zij beloningsbeleid dat past bij de persoonlijke situatie en de bedrijfsvoering.

Verplicht CO2-uitstoot registreren: mooie kans om je mobiliteitsbeleid onder de loep te nemen

Zij gaat in deze aflevering van de podcast onder meer uitgebreid in op de belangrijke wetwijziging van 1 juli 2023. Vanaf die datum wordt het voor organisaties vanaf 100 medewerkers namelijk verplicht om de CO2-uitstoot van je medewerkers te registreren. Veel organisaties vragen zich af hoe deze registratie eruit gaat zien en welke consequenties dit heeft voor de business. Deze wetswijziging kun je volgens Esther aangrijpen als mooie kans om je mobiliteitsbeleid onder de loep te nemen.

Let op: tijdens de opname van de podcast was de ingangsdatum van de wet m.b.t. CO2-registratie nog 1 juli 2023. Deze is recent gewijzigd en uitgesteld tot januari 2024.

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk en gaat over leiderschap en innovatie in HR. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering. Luister onderweg, op het werk of thuis in de bekende podcast apps zoals Spotify, Apple Podcast en Google Podcast. Abonneer je in de app op de HR Podcast, zodat je geen aflevering meer hoeft te missen.

Esther Flipse is ook docent van HR Academy. Zij begeleidt de masterclasses Modern belonen voor onderscheidend werkgeverschap en Mobiliteit binnen een duurzaam en aantrekkelijk beloningsbeleid. Bekijk het verder leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

Feb 02, 202321:55
# 76 - Hoe zet je de juiste HR-analytics in voor de uitdagingen van vandaag?
Jan 18, 202324:03
#75 - Dé ideale kandidaten werven en selecteren met social media

#75 - Dé ideale kandidaten werven en selecteren met social media

In deze aflevering van de HR Podcast staan we opnieuw stil bij de grote uitdaging van zoveel werkgevers op dit moment: hoe krijg ik mijn vacatures toch gevuld? We zoomen in op werving via sociale media. Want natuurlijk plaats je je vacatures op je website en verspreid je deze ongetwijfeld al op je LinkedIn-pagina. Maar die aanpak vraagt in de huidige markt net iets meer aandacht en kennis van zaken.

Daarom nemen we samen met Vincent Roders, ondernemer met een groot digitaal hart en docent van de boostcamp Werving en selectie met social media, een kijkje onder de motorkap van sociale platforms als LinkedIn, Facebook en Instagram. Hoe zorg je er nou voor dat die vacature bij de gedroomde kandidaat onder ogen komt? En hoe bereik je online engagement met potentiële kandidaten voor jouw vacatures en jouw organisatie?

Vincent weet er alles over te vertellen en geeft diverse voorbeelden en tips.

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

Dec 15, 202223:39
#74 - Met nudging en framing het gedrag van medewerkers positief beïnvloeden
Dec 01, 202223:17
#73 – Job crafting als tool om de organisatie flexibeler en medewerkers beter inzetbaar te maken

#73 – Job crafting als tool om de organisatie flexibeler en medewerkers beter inzetbaar te maken

Om de organisatie flexibeler en medewerkers beter inzetbaar te maken, is de traditionele functieomschrijving achterhaald. Dat vraagt om anders omgaan met taken en rollen in de organisatie dan we gewend zijn, oftewel job crafting. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers zelf de regie kunnen nemen over de invulling van hun taken en werkzaamheden? Hoe je dat aanpakt vertelt Jan Tjerk Boonstra in deze aflevering van de HR Podcast.

Jan Tjerk Boonstra is principal consultant bij Human Capital Group en docent bij HR Academy, waar hij een masterclass over job crafting verzorgt. In deze masterclass leert hij deelnemers hoe je werknemers kan betrekken bij de invulling van hun baan. In deze aflevering bespreken we hoe job crafting de noodzakelijke wendbaarheid van een organisatie kan vergroten, hoe je empowerment stimuleert en wat dit betekent voor leidinggeven en performance management.

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

Nov 17, 202224:57
#72 – Aon: Focus op duurzame inzetbaarheid om elke generatie gezond aan het werk te houden

#72 – Aon: Focus op duurzame inzetbaarheid om elke generatie gezond aan het werk te houden

Door de grote personeelstekorten domineert recruitment nu de HR-agenda. Maar ook de aandacht voor duurzame inzetbaarheid groeit de laatste tijd sterk. Terecht, want in deze periode van personeelstekorten én economische turbulentie kun je als werkgever niet meer om duurzame inzetbaarheid heen. Juist dan moet je investeren in de weerbaarheid en veerkracht van medewerkers. Dat bepaalt voor een groot deel het succes van de organisatie.

Dat zegt
Michiel van Meer, de gast in deze aflevering van de HR Podcast. Michiel is CHRO en statutair bestuurder van risico-adviseur Aon in Nederland, een bedrijf met wereldwijd 50.000 medewerkers in meer dan 120 landen, waarvan 2.500 in Nederland. Michiel vertelt over het belang van duurzame inzetbaarheid voor de organisatie en hoe zij dat implementeert. Zo streeft Aon ernaar om iedere generatie gezond aan het werk te houden, zich beter te laten ontwikkelen en zo uiteindelijk duurzamer inzetbaar te houden.

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.


Nov 03, 202231:50
#71 - De toekomstige rol van de HR-professional: de impact van de grote bewegingen

#71 - De toekomstige rol van de HR-professional: de impact van de grote bewegingen

HR-professionals staan voor grote vraagstukken zoals de structurele personeelstekorten, oprukkende technologie en snel veranderende normen en waarden op de werkvloer. Welke impact hebben deze grote bewegingen in de maatschappij en organisaties op het vakgebied van HR? Hoe moet HR zich verder ontwikkelen om adequate antwoorden te kunnen geven en relevant te blijven? Welke rol kan de NVP, sinds jaar en dag de beroepsvereniging voor HR, daarin nog spelen?

In deze aflevering geeft
Irene Oerlemans op deze vragen antwoord. Zij is partner in HR-adviesbureau Bunchmark uit Amsterdam en is sinds dit jaar voorzitter van de NVP. Irene ziet dat de maatschappij nadrukkelijker de organisatie in komt en dat dit grote impact heeft op de positie van HR. Daarom voorziet zij de roep om steviger standpunten van HR! De NVP zal, naast het bijeenbrengen van vakgenoten, vooral richting geven aan de ontwikkeling van de HR-professionals van de toekomst.

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

Oct 20, 202229:02
#70 – Sneller en effectiever recruitment in een krappe arbeidsmarkt

#70 – Sneller en effectiever recruitment in een krappe arbeidsmarkt

De gemiddelde aanpak onder werkgevers om vacatures te vervullen is nog steeds 'post & pray': een vacature online uitzetten en dan maar afwachten wie zich meldt. Dat kan en moet zelfs anders in de huidige arbeidsmarkt. Zo meldde het UWV onlangs dat alle beroepsgroepen nu een tekort aan personeel hebben. Dat heeft steeds vaker negatieve gevolgen voor de economie. Werkgevers wringen zich in bochten om mensen aan boord te krijgen. Maar om in deze krappe arbeidsmarkt succesvol te zijn in de werving van personeel vraagt echt een andere aanpak.

Dat zegt
Gusta Timmermans, de gast in deze aflevering. Gusta is schrijver van de bestseller “Handboek Recruitment & Employer Branding”, een complete vraagbaak voor recruiters, ondernemers en HR-professionals. Ook is zij oprichter van adviesbureau Recruitment Builders uit Baarn. Gusta geeft in deze aflevering HR-professionals en recruiters praktische tips en adviezen voor lopende vacatures (“stop met de vraag: waarom wil je bij ons komen werken!”) en om te werken aan effectievere en snellere recruitmentprocessen.

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

Oct 06, 202233:10
#69 – Online klusplatformen zijn (g)een oplossing in de huidige arbeidsmarkt

#69 – Online klusplatformen zijn (g)een oplossing in de huidige arbeidsmarkt

Online platforms voor tijdelijk werk (‘klussen’) zijn nu enorm populair. Want de arbeidsmarkt is nog altijd oververhit en werknemers zijn selectiever in het werk dat ze waar en wanneer willen doen. Maar wat leveren deze online platfoms werkgevers op en zijn ze op de langere termijn de oplossing voor onze personeelstekorten? Of maken die selectieve, in- en uitstappende arbeidskrachten het probleem juist groter? En wat betekent het voor de werkvloer, leidinggeven en faciliteiten voor medewerkers als een groot deel van het werk via online platforms wordt uitgevoerd?

Om die vragen te beantwoorden is
Jeroen Meijerink te gast in deze aflevering van de HR Podcast. Jeroen is associate professor Human Resource Management aan de Universiteit Twente en hij is gespecialiseerd in en doet onderzoek naar online werkplatforms. Jeroen geeft de luisteraars inzicht in de verschillende soorten platforms en wat deze HR-professionals kunnen brengen voor effectieve bemensing in hun organisatie. Hoewel Jeroen grote kansen ziet voor online platforms, liggen er ook gevaarlijke valkuilen!

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.


Sep 22, 202232:06
#68 – Hoe de Radboud Universiteit Nijmegen bouwt aan duurzaam HR-beleid
Sep 08, 202231:41
#67 - Adaptics: Medewerkers blijvend vitaler maken met preventiebeleid op maat

#67 - Adaptics: Medewerkers blijvend vitaler maken met preventiebeleid op maat

Verzuim kost werkgevers enorm veel geld, van loondoorbetaling tot productiviteitsverlies. Voor medewerkers betekent verzuim vaak problemen met de gezondheid en minder levensplezier. Werkgevers houden het verzuim laag door in te zetten op preventie en vitale en bevlogen werknemers. Dat is op papier een stuk gemakkelijker dan in de praktijk. Toch zorgt effectief preventiebeleid wel degelijk voor blijvend vitale en bevlogen medewerkers. Mits je aan de juiste knoppen draait.

In deze aflevering vertelt
Daan de Boer hoe je dit als werkgever aanpakt. Voor de directeur van vitaliteitsbureau Adaptics zijn vitaliteitsvraagstukken dagelijkse kost. Daan vertelt hoe organisaties kunnen inzetten op vitaliteit en bevlogenheid als de kern van hun preventiebeleid, en hoe ze daarmee succesvoller zijn en bovendien aantrekkelijker als werkgever. Hij maakt duidelijk hoe effectief preventiebeleid er in de praktijk uit ziet en waarom maatwerk daarin essentieel is. En voor HR-professionals die nu met preventiebeleid aan de slag gaan heeft Daan een paar praktische tips!

Dit is de laatste aflevering voor de zomerstop. Op donderdag 8 september is er weer een nieuwe aflevering van de HR Podcast!

Jul 07, 202229:51
#66 – Doordacht digitaliseren van HR laat mensen het verschil maken
Jun 23, 202229:30
#65 – Hoe personeelstekorten zijn op te lossen met betere kennis van de arbeidsmarkt

#65 – Hoe personeelstekorten zijn op te lossen met betere kennis van de arbeidsmarkt

Door het enorme tekort aan personeel is de arbeidsmarkt zwaar overspannen. Dat begint nu serieuze consequenties te krijgen voor individuele werkgevers én de economie. Steeds meer krijgt het grote publiek te maken met de gevolgen van de personeelsschaarste. Als oorzaken worden in de media veelal de vergrijzing en de steunmaatregelen door corona genoemd. Maar het historische gebrek aan belangstelling voor vacatures heeft ook andere, dieperliggende oorzaken. Voor HR-professionals die daar meer inzicht hebben, komen oplossingen al een stuk dichterbij. 


Om zijn licht te laten schijnen op die andere factoren die de dramatische situatie op de arbeidsmarkt in de hand werken, is in deze aflevering Geert-Jan Waasdorp te gast. Hij is directeur en oprichter van de Intelligence Group uit Rotterdam dat onafhankelijk onderzoek doet naar de Nederlandse en Europese arbeidsmarkt en het oriëntatiegedrag van baanzoekenden. In het gesprek laat Geert-Jan een ander perspectief zien dan in de algemene media gebruikelijk is. Dat biedt verrassende en soms confronterende inzichten en legt voor HR oplossingen bloot die tot nu toe meestal onderbelicht blijven. 


Luistertip: omdat je naar de HR Podcast luistert, vind je dit misschien ook interessant: Er is weer een nieuwe aflevering van de HR360 podcast van Mercer uit. Gast is Laura Bas, een echte changemaker. Zo adviseert ze o.a. het ministerie van Buitenlandse Zaken, vertegenwoordigt ons land bij de Verenigde Naties en ze spreekt voor volle zalen over gender gelijkheid. Bartjan Cune spreekt met Laura  over purpose en werk vanuit het perspectief van de jongere generatie. Wat betekent het? Hoe belangrijk is het? En waarom kan je hier als organisatie niet meer omheen? De HR360 podcast is van af vandaag te beluisteren in je favoriete podcast app.


De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

Jun 09, 202229:25
#64 – Een betere dynamiek in de boardroom verbetert het succes van de organisatie

#64 – Een betere dynamiek in de boardroom verbetert het succes van de organisatie

May 26, 202231:14
#63 – ING: Duurzame vooruitgang door focus op wellbeing en verbinding

#63 – ING: Duurzame vooruitgang door focus op wellbeing en verbinding

Grootbank ING streeft duurzame vooruitgang na voor iedereen, voor klanten én medewerkers. Dat uitgangspunt is richtinggevend voor het HR-beleid waarin wellbeing en sociale verbinding belangrijke pijlers zijn. Daarbij draait het om het geven van tijd en flexibiliteit aan de medewerkers. Dat is terug te zien in de CAO die ING vorig jaar heeft afgesloten. Die bevat innovatieve elementen zoals rouwverlof en betaald ouderschapsverlof. Ook de invulling van de bedrijfsbrede pilot met hybride werken legt ING langs de meetlat van sociale verbinding en vitaliteit. 


Maarten van Beek, HR-directeur Benelux van ING is te gast in aflevering #63 van de HR Podcast. Daarin vertelt hij bevlogen over waarom ING de focus legt op wellbeing en sociale verbinding. En hoe ING dat in de praktijk invult: welke HR-instrumenten zet de bank daarvoor in? Wat betekent dat in de praktijk voor de medewerkers? En hoe meet je het succes daarvan? Ook geeft Maarten inspirerende tips voor HR-professionals die ook in hun eigen organisatie meer aandacht willen geven aan wellbeing en sociale verbinding om de organisatie en de medewerkers sterker te maken. 


De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.


May 12, 202227:28
#62 – Hoe HR met meer breinkennis meer impact kan maken

#62 – Hoe HR met meer breinkennis meer impact kan maken

HR draait om mensen, en dan vooral: gedrag en het sturen en beïnvloeden daarvan. Dat vraagt om kennis van het menselijk brein dat het gedrag bepaalt. Hoewel in de laatste jaren de belangstelling voor het brein is gegroeid, is er op de werkvloer nog een wereld te winnen. Interventies worden nog te veel gedaan zonder voldoende inzicht in de oorzaken van het gedrag waar de interventie op gericht is, zegt neurowetenschapper en psycholoog Marcia Goddard. “Met meer breinkennis zouden HR-profession meer impact kunnen maken en effectiever kunnen zijn.” 

Dat is de lijn van het gesprek in deze aflevering, waarin Dr. Marcia Goddard te gast is. Ze maakt nuchter en energiek de praktische vertaling naar de werkvloer van de wetenschap van en kennis over het menselijke brein, ofwel de breinkennis. Marcia bespreekt een aantal HR-gerelateerde onderwerpen en hoe je die met meer breinkennis beter aanpakt. Ofwel wat meer breinkennis HR-professionals kan brengen in de dagelijkse HR-praktijk.

Kijk voor meer informatie over breinkennis op BrainMattersConsulting.com.


Luistertip: de podcast HR360 van Mercer. In aflevering 4 gaat host Bart Jan Cune in gesprek met sport en prestatie psycholoog Rico Schuijers. Wat kunnen we leren van de wereld van topsport. Hoe zorg je dat jouw talenten zich ook blijven ontwikkelen en welke omstandigheden moet je hier als werkgever voor creëren? En hoe ga je om met het individuele talent en hoe bouw je een winnend team? Je luistert HR360 in je favoriete podcast app.


De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

Apr 28, 202225:53
#61 – Medewerkers gezond en inzetbaar houden met mantelzorgvriendelijk HR-beleid

#61 – Medewerkers gezond en inzetbaar houden met mantelzorgvriendelijk HR-beleid

Maar liefst 1 op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken. Daarvan komt 16 procent in de knel. Als daar in de werkomgeving niet genoeg aandacht voor is, groeit de kans op uitval, hoog ziekteverzuim en verminderde productiviteit. Dat is niet goed voor de medewerkers en ook niet voor de organisatie. Toch hebben werkgevers genoeg mogelijkheden om mantelzorgers voor hun organisatie inzetbaar te houden. Dat zijn echt geen baanbrekende innovaties, maar het begint wel bij de juiste aandacht. En die is hard nodig, want vroeg of laat wordt iedereen mantelzorger! 

Mantelzorgspecialist Lenette van Tienhoven is te gast in aflevering 61 van de HR Podcast. Zij is adviseur en trainer bij Stichting Werk & Mantelzorg en helpt organisaties bij de invoering van een mantelzorgvriendelijk HR-beleid. Met aansprekende voorbeelden laat Lenette de praktijk van mantelzorg en werk zien. Ook geeft ze praktische tips voor de vele manieren waarop leidinggevenden en HR-professionals mantelzorgers in hun organisatie gezond en inzetbaar kunnen houden. 

Luistertip: de podcast HR360 van Mercer. In aflevering 3 gaat host Bart Jan Cune in gesprek met gedragsbioloog Patrick van Veen om erachter te komen of de wetten van de natuur ook gelden op de werkvloer. Samen werpen ze een biologische blik op diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Weet jij bijvoorbeeld welke chimpansees jij in je organisatie hebt? Je luistert HR360 in je favoriete podcast app. 

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

Apr 14, 202231:36
#60 – Meer wendbare teams en tevreden medewerkers door hybride werken

#60 – Meer wendbare teams en tevreden medewerkers door hybride werken

Hybride werken was vorig jaar het toverwoord om van het volledige thuiswerken van kantoorwerkers af te komen. Deels thuis en deels op kantoor werken leek vooral een simpel antwoord op de behoefte aan meer persoonlijk contact. Veel organisaties zijn dan ook niet verder gekomen dan afspraken over het aantal dagen per week op kantoor. En dat blijkt niet goed te werken. Zo blijven de echte kansen van hybride werken onbenut. Want hybride werkers zijn wendbaarder en meer tevreden. Ook is hybride werken aanzienlijk duurzamer. Alle reden om het te (blijven) stimuleren!

In deze aflevering is Dr. Wouter Smit te gast. Wouter is onderzoeker en docent aan de Hogeschool van Amsterdam en heeft zich gespecialiseerd in hybride werken. Uit zijn eigen onderzoeken, en die van anderen, blijkt dat hybride werken grote individuele en maatschappelijke voordelen biedt. Maar om die te realiseren is een gedegen aanpak nodig die verder gaat dan alleen het regelen van de aanwezigheid. De invoering ervan vraagt om een multidisciplinair team waarin HR de taak heeft om hybride werken niet alleen mogelijk te maken, naar vooral te stimuleren. 

Luistertip: omdat je naar de HR Podcast luistert, vind je dit misschien ook interessant: HR360. Een podcast met goede gesprekken en nieuwe inzichten over wat er speelt in de wereld van HR en daarbuiten. HR 360 is een initiatief van Mercer en verschijnt elke laatste woensdag van de maand. Zoek in je favoriete podcast app naar HR360. Of luister hier naar HR360.

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

Mar 31, 202227:12
#59 – Gemmie Hermens, ISS: "Het is zo belangrijk om als HR integer te blijven"

#59 – Gemmie Hermens, ISS: "Het is zo belangrijk om als HR integer te blijven"

Aan het hoofd staan van HR in een organisatie geeft een grote verantwoordelijkheid. In het krachtenveld van vele belangen moeten soms moeilijke keuzes gemaakt worden. Dan is het belangrijk om integer te blijven en niet aan de leiband van het management te lopen. Dat heeft Gemmie Hermens zich tijdens haar HR-carrière altijd voorgehouden. Het heeft haar gebracht tot People & Culture Director bij facilitair dienstverlener ISS, recent gecertificeerd als Top Employer. 

Gemmie Hermens is in deze aflevering te gast. Zij heeft inmiddels een prachtige carrière in HR en is nu verantwoordelijk voor de Nederlandse tak van het van oorsprong Deense ISS met wereldwijd ruim 375 duizend medewerkers. De certificering als Top Employer laat zien dat Gemmie het HR-beleid dik voor elkaar heeft. En dat helpt bij het aantrekken van mensen op de krappe arbeidsmarkt. Met enthousiasme vertelt ze ook over het onderscheidende beleid voor diversiteit en inclusiviteit, één van haar speerpunten. Een boeiend en openhartig gesprek over de inhoud van HR-beleid en persoonlijke drijfveren. 


Luistertip: omdat je naar de HR Podcast luistert, vind je dit misschien ook interessant: HR360. Een podcast met goede gesprekken en nieuwe inzichten over wat er speelt in de wereld van HR en daarbuiten. HR 360 is een initiatief van Mercer en verschijnt elke laatste woensdag van de maand. Zoek in je favoriete podcast app naar HR360. Of luister hier naar HR360.


De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.


Mar 17, 202226:30
#58: Carlo van de Weijer, TU Eindhoven: "AI maakt HR juist veel menselijker"

#58: Carlo van de Weijer, TU Eindhoven: "AI maakt HR juist veel menselijker"

De toepassing van artificial intelligence (AI) gaat grote impact hebben op organisaties en op HR. Veel werk dat mensen nu nog doen, zullen algoritmes in de nabije toekomst stap voor stap overnemen. Die worden ook razendsnel slimmer; steeds verdubbelen hun capaciteiten binnen heel korte tijd. Aan HR de taak om de workforce voor te bereiden op de aankomende veranderingen, en vooral om het samenspel tussen mens en zelfdenkende computers te bewaken.

In deze aflevering stapt de HR Podcast in de wereld van AI met als gast Dr. Carlo van de Weijer. Hij is directeur van het Eindhoven AI Systems Institute, waarin alle AI-activiteiten van de TU Eindhoven zijn samengebracht. Welke rol speelt HR in de uitrol van AI in organisaties, waar liggen de kansen en wat zijn de bedreigingen? In prettig begrijpelijke taal maakt Carlo duidelijk waar de focus van HR ligt in de opkomst van AI. En hij doet ook een mooie belofte: HR gaat juist veel menselijker worden door AI!

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.


Mar 03, 202228:02
#57 - Oud-CHRO Sander Nieuwenhuizen: Analytische psychologie maakt evenwichtiger HR-leiders

#57 - Oud-CHRO Sander Nieuwenhuizen: Analytische psychologie maakt evenwichtiger HR-leiders

Na meer dan 30 jaar in de fast lane van HR, vond Sander Nieuwenhuizen het tijd voor een sabbatical. Hij gaf de zware positie van CHRO van Deloitte in Nederland op om zich te bezinnen op een nieuwe toekomst. Mede door de pandemie zette Sander een scherpe koerswijziging in en ging hij analytische psychologie studeren in Zurich. Nu kijkt hij op afstand - maar niet afstandelijk - naar leiderschap in HR. En dat geeft interessante inzichten.

In deze aflevering deelt oud-CHRO Sander Nieuwenhuizen zijn beschouwingen op leiderschap in HR. Hij bespreekt zijn keuze voor de studie aan de International School of Analytical Psychology in Zurich, die is gebaseerd op het werk van Zwitserse psychiater J.G. Jung. Die blijkt niet alleen voor hem persoonlijk waardevol; Sander denkt dat de studie ook een verrijking is voor (HR-)leiders, omdat die hen evenwichtiger maakt. Ook geeft Sander aankomende HR-leiders interessante tips voor hun carrièreontwikkeling.

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.

 


Feb 17, 202223:29
#56 - CHRO of the Year 2021, Tjahny Bercx van Leaseplan over digitalisering en thuiswerken

#56 - CHRO of the Year 2021, Tjahny Bercx van Leaseplan over digitalisering en thuiswerken

Elk jaar is de prestigieuze verkiezing CHRO of the Year. Eind 2021 werd Tjahny Bercx van Leaseplan tot winnaar verkozen. De jury van vorige CHRO’s of the Year vindt hem een visionair en uitblinken in innovatie, impact en inspiratie. Bercx is één van de roergangers van de ingrijpende digitalisering van mobiliteitsbedrijf Leaseplan. Hoe heeft hij het bedrijf met 9000 medewerkers in beweging gekregen? Welke rol speelt hij daarin zelf? En heeft remote werken het digitaliseringsproces helpen versnellen?

In deze aflevering geeft Tjahny Bercx in een inspirerend gesprek de luisteraars een blik achter de schermen van de disruptieve digitalisering van Leaseplan. Openhartig vertelt Bercx over de lange weg die hij samen met de medewerkers tot nu toe heeft afgelegd. Als innovatieve denker geeft hij een genuanceerde kijk op de impact van thuiswerken. En hij heeft mooie tips voor aanstormende talenten die op weg zijn naar leiderschap in HR. 

Tjahny Bercx was eerder te gast in de HR Podcast: luister hier naar aflevering 10.

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl en HR Praktijk.nl. Bekijk ook het  leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl.


Feb 03, 202232:34
#55 - Gemeente Breda: inclusiviteit bevorderen door personeelsplanning met Dyflexis

#55 - Gemeente Breda: inclusiviteit bevorderen door personeelsplanning met Dyflexis

Thuis- en hybride werken is voor mensen in de zorg, in logistieke centra, in winkels de horeca en de recreatie vaak niet mogelijk. Ook bij de gemeente Breda moeten de fietsenstallingen en de rondvaartboten volledig bemenst blijven. Innovatieve software maakt het ook voor de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt gemakkelijk onderdeel uit te maken van de organisatie. Met meer inzicht en duidelijkheid voor zowel werkgever als werknemer zorgt de gemeente Breda nu voor een optimale bezetting van hun fietsenstallingen en rondvaartboten. 

In aflevering 55 van de HR Podcast is Erwin van Buuren, Teamleider Parkeerbedrijf bij de gemeente Breda, te gast. Hij vertelt hoe de slimme workforce management software van Dyflexis helpt om de dienstverlening te verbeteren voor de burgers van Breda én de betrokkenheid te bevorderen van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een boeiend gesprek over waarom planningssoftware nodig is bij een gemeente, wat er komt kijken om zo’n systeem te kiezen en in te voeren en hoe het gebruik ervan uitpakt voor de medewerkers.

Deze podcast wordt je aangeboden door Dyflexis. Hét complete workforce management systeem. Voor een optimale personeelsplanning en automatische urenregistratie, met betrouwbare koppelingen en heldere rapportages. Kijk voor meer informatie en boek je online demo op dyflexis.nl.


Jan 20, 202229:12
#54 - Agile belonen: het nieuwe belonen voor wendbare organisaties
Dec 23, 202129:12
#53 - Meer divers werven met inclusieve vacatureteksten
Dec 09, 202125:02
#52 - Corona-workarounds voor de nieuwe lockdown
Nov 25, 202128:51
#51 - Diversiteit en inclusie bevorderen met technologie
Nov 11, 202131:55
#50 - Innovatie in HR op het allerhoogste niveau

#50 - Innovatie in HR op het allerhoogste niveau

Deze 50ste aflevering van de HR Podcast begeeft zich op het allerhoogste niveau, dus in de boardroom. In die bestuurskamer zitten de HR-leiders aan de knoppen en creëren het klimaat voor innovatie met impact op HR. Hoe kijken HR-leiders naar innovatie en hoe belangrijk vinden ze dat? Data is veelal de belangrijkste grondstof voor innovatie, zo blijkt uit eerdere afleveringen van de HR Podcast. Maar hoe staat het met de datagedrevenheid in de HR-top?  

Te gast is Toine Al, hoofdredacteur van CHRO Magazine en CHRO.nl. Toine is al jarenlang actief in het HR-werkveld en hij is samen met Irma Doze auteur van de management bestseller: HR-analytics, Waarde creëren met datagedreven HR-beleid. Binnenkort verschijnt daarvan de derde en volledig herziene editie. Toine gunt de luisteraar een kijkje over zijn schouder in de boardroom en in de werkkamer van de CHRO.

De HR Podcast is een initiatief van HR Praktijk en HR Academy. Bekijk het (live) online leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl


Oct 28, 202126:22
#49 - Versterken van digitale vaardigheden door innovatie

#49 - Versterken van digitale vaardigheden door innovatie

In het afgelopen jaar hebben veel kantoorwerkers gedwongen thuis moeten werken. Dat heeft de ontwikkeling van digitale vaardigheden in een stroomversnelling gebracht. Maar hoe zit dat bij de mensen die geen typische kantoorwerkers zijn? Zoals in sectoren als de logistiek, productie en de zorg waarin de meeste medewerkers niet op kantoor werken maar deskless workers zijn. Hoe digivaardig zijn zij? En hoe kan je deskless workers helpen hun digivaardigheid te vergroten? In de zorg is daar een innovatieve oplossing voor gevonden.

In deze aflevering is Suzanne Verheijden te gast. Zij staat aan de wieg van de website digivaardigindezorg.nl die helpt om de digivaardigheid te versterken voor zorgprofessionals en hun managers. Suzanne is als programmamanager verbonden aan ECP, het Platform voor de InformatieSamenleving. Daar werkt ze aan de ontwikkeling van digitale vaardigheden in de ouderenzorg, ziekenhuiszorg, gehandicaptenzorg en GGZ. Suzanne is een echte innovator, met een heldere blik op de rol van HR in het versterken van digitale vaardigheden van medewerkers. Bevlogen vertelt zij over het belang van innovatie, de aanpak in de zorg en wat andere sectoren daarvan kunnen leren. 

De HR Podcast is een initiatief van HR Praktijk en HR Academy. Bekijk het (live) online leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl 

Oct 14, 202126:54
#48 - NN-Group: HR-processen eenvoudiger maken met een chatbot

#48 - NN-Group: HR-processen eenvoudiger maken met een chatbot

Je kent het vast wel van grote webshops: een venstertje dat opplopt met de vraag 'kan ik helpen'? Vaak is de chat die je dan hebt, niet meer met een medewerker maar met een chatbot, een speciale robot die de communicatie van én met mensen overneemt. De chatbot komt nu ook het HR-domein binnen. Bij de NN-Group, bekend van de merken Nationale Nederlanden en Ohra, is al een chatbot op de HR-afdeling aan het werk om HR-processen eenvoudiger te maken. 

Een bot, afkorting van robot, is een computerprogramma dat zelfstandig taken uitvoert die anders door mensen worden gedaan. Een chatbot is dus een robot die kan chatten. Hoe een chatbot werkt en wat er voor nodig is om die op de HR-afdeling te laten werken, vertelt Franka Loeve in deze aflevering. Franka is Lead Global HR Analytics & Innovation Team bij NN-Group en zij heeft met haar team een chatbot gemaakt. En met succes, want de organisatie is heel tevreden met deze nieuwe virtuele HR-collega! 

De HR Podcast is een initiatief van HR Praktijk en HR Academy. Bekijk het (live) online leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl 

Sep 30, 202122:55
#47 - Duurzame inzetbaarheid verbeteren met het Skillspaspoort

#47 - Duurzame inzetbaarheid verbeteren met het Skillspaspoort

Werk verandert voortdurend, onder andere door digitalisering en de energietransitie. En de corona-pandemie zorgt daarbij nog voor een extra versnelling. In sommige sectoren is er krimp, terwijl in andere sectoren de vraag sterk groeit. Dat zijn factoren die impact hebben op de inzetbaarheid van mensen. Werknemers én werkgevers staan voor de vraag hoe zij relevant blijven op de arbeidsmarkt. De Luchtvaart Community Schiphol (LCS) heeft daar antwoorden op gevonden en samen met werkgeversorganisatie AWVN en het House of Skills het initiatief genomen voor het Skillspaspoort.

Wat het Skillspaspoort is en hoe het bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid van werkenden, vertelt Margreet Hak in deze aflevering. Zij is als programma-manager bij de Luchtvaart Community Schiphol nauw betrokken bij de realisatie van het Skillspaspoort. Ook vertelt Margreet welke initiatieven LCS nog meer onderneemt voor de duurzame versterking van de arbeidsmarkt op Schiphol. 

Margreet Hak spreekt ook op het online congres Succesfactoren voor re- en upskilling van HR Academy op 27 oktober 2021. Bekijk het programma!


Sep 16, 202128:26
#46 - Diversiteit en inclusie verbeteren door meten

#46 - Diversiteit en inclusie verbeteren door meten

Diversiteit en inclusie krijgen in het maatschappelijk debat steeds meer aandacht. Organisaties vinden het belangrijker om ethisch en maatschappelijk bewust te handelen. Er komt ook steeds meer onderzoek beschikbaar dat de voordelen voor organisaties laat zien van diversiteit en inclusie. Er is dus winst te behalen met een meer divers medewerkersbestand met mensen die zich onderling verbonden voelen. Maar hoe breng je dat dan in de praktijk en vooral, hoe meet je hoe divers en inclusief je organisatie is?  

In deze aflevering is Gido van Puijenbroek te gast om die vragen te beantwoorden. Hij is medeoprichter en directeur van AnalitQs, een dataconsultancy bureau uit Amsterdam. Gido ontwikkelde met een pilot bij een groot mediabedrijf, een meetmethode om inzicht te krijgen hoe het op de werkvloer is gesteld met diversiteit en inclusie. De uitkomsten helpen bedrijven om gericht te werken aan een meer diverse en inclusieve workforce. 

Gido was ook te gast in de aflevering #1 over algoritmes voor verzuimbeheersing.

De HR Podcast is een initiatief van HR Praktijk en HR Academy. Bekijk het (live) online leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl


Sep 02, 202129:02
#45 - Atoss: Meer medewerkersbetrokkenheid met Workforce Management

#45 - Atoss: Meer medewerkersbetrokkenheid met Workforce Management

Een groot deel van werkend Nederland werkt niet in 9 tot 5 banen maar in wisselende werktijden, zoals in productie, in de logistiek of in de retail. Medewerkers worden dan ingedeeld in roosters. De uitkomst van het roosterproces is vaak een bron van ontevredenheid en gedoe omdat er geen ruimte is voor persoonlijke voorkeuren en 'ingebakken' oneerlijkheid op de loer ligt. Maar door innovaties in slimme Workforce Management software kan het roosterproces ook het omgekeerde realiseren, namelijk méér betrokkenheid, zelfredzaamheid én employee engagement. 


Welke innovaties dat zijn en wat die verbeteringen in de praktijk brengen, vertelt Remco Nijland in aflevering 45 van de HR Podcast. Hij is Workforce Management Consultant bij Atoss, een leidende ontwikkelaar van Workforce Management software, die wereldwijd actief is. Remco geeft helder zicht op werknemersbetrokkenheid als een onderbelicht, maar krachtig aspect van Workforce Management. 


Deze podcast wordt je aangeboden door Atoss Workforce Management Software. Met slimme oplossingen helpt Atoss organisaties om het potentieel van hun medewerkers volledig te benutten en de flexibiliteit van de personeelsinzet te vergroten. Kijk voor meer informatie op atoss.nl 


Dit is de laatste aflevering vóór de zomerstop. Op donderdag 2 september 2021 verschijnt de volgende aflevering van de HR Podcast!


Jul 08, 202126:02
#44 - Strategisch HRM aanpakken met een praktische kubus

#44 - Strategisch HRM aanpakken met een praktische kubus

Nu het einde van de coronabeperkingen in zicht is, komen de berichten over schaarste aan personeel al weer naar buiten. Ook heeft het afgelopen corona-jaar voor veranderingen bij organisaties én medewerkers veroorzaakt die onomkeerbaar lijken. Dat zijn factoren die de behoefte aan strategisch HRM aanjagen. Om organisaties daarmee te helpen ontwierp Eelke Pol een praktisch model: de strategische HRM kubus. Met de drie dimensies: erkennen, begrijpen en doen kunnen HR-professionals samen met directie en lijnmanagement concreet aan de slag.

In aflevering 44 van de HR Podcast is Eelke Pol te gast. Hij is Manager Mensen, Middelen en Ondersteuning bij de Algemene Rekenkamer. 10 jaar geleden schreef hij het boek Strategisch HRM waarin hij de strategische HRM-kubus uitwerkt. Maar nog steeds heeft het model niets aan actualiteit verloren. Eelke legt uit wat strategisch HRM eigenlijk is en wat dat organisaties juist nu kan gaan brengen. Ook geeft hij praktische tips om met de strategische HRM-kubus aan de slag te gaan. 

De HR Podcast is een initiatief van HR Praktijk en HR Academy. Bekijk het (live) online leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl

Jun 24, 202125:29
#43 - TKP Pensioen: HR-strategie ontwikkelen met een blanco blad

#43 - TKP Pensioen: HR-strategie ontwikkelen met een blanco blad

Meestal ligt een HR-strategie aan de basis van een sterke groei van het personeelsbestand. Maar bij TKP Pensioen, een van de grootste pensioenuitvoerders van Nederland met rond 900 medewerkers, is het precies anders om. In 10 jaar tijd vervijfvoudigde het bedrijf in het aantal medewerkers. En dat zonder HR-strategie! Maar toen de grootste groeispurt achter de rug was, werd het toch tijd voor een HR-strategie. Waarmee begin je dan als je met een blanco blad kan starten?

Biedt dat kansen om vernieuwingen door te voeren die in andere situaties niet of moeilijker haalbaar zijn? En wat betekent dat voor medewerkers, management én het HR-team om naar een nieuwe HR-strategie en HR-functie te groeien? Is dat een vernieuwing ten goede? Op deze vragen geeft Wilfred Brand antwoord in deze aflevering. Wilfred is sinds medio 2019 HR Directeur bij TKP Pensioen met de taak om een nieuwe HR-strategie te ontwikkelen én te implementeren. 

De HR Podcast is een initiatief van HR Praktijk en HR Academy. Bekijk het (live) online leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl


Jun 10, 202125:49
#42 - VodafoneZiggo: Hybride werken is het nieuwe werken

#42 - VodafoneZiggo: Hybride werken is het nieuwe werken

Na de zomer zijn de meeste vaccinaties wel gezet en de coronabeperkingen vrijwel opgeheven. Dus werken organisaties nu aan scenario's om terug te keren naar kantoor. Hybride lijkt daarvoor het sleutelwoord: deels thuis en deels op kantoor werken. Veel organisaties denken na over dit scenario. Maar VodafoneZiggo heeft echt de beslissing genomen en gaan een vernieuwend hybride werkbeleid doorvoeren. 

Wat komt er allemaal bij kijken om echt hybride te werken en waar loop je in de praktijk dan tegen aan? Dat komt Thijs van Loon vertellen in aflevering 42 van de HR Podcast. Thijs is HR Director Reward & People Experience bij VodafoneZiggo. Hij heeft met zijn (management) team het hybride werken helemaal voorbereid. Het vernieuwende werkbeleid is klaar om direct ingevoerd te worden zodra alle beperkende maatregelen worden opgeheven die het RIVM voorschrijft.

Thijs van Loon spreekt ook op het online event Tomorrow@work op 15 & 16 september 2021. Hij bespreekt de ervaringen met het hybride werkbeleid bij VodafoneZiggo. Bekijk het programma!

De HR Podcast is een initiatief van HR Praktijk en HR Academy. Bekijk het (live) online leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl


May 27, 202132:19
#41 - Royal De Heus: Internationale groei met slimme leeroplossingen

#41 - Royal De Heus: Internationale groei met slimme leeroplossingen

Het Nederlandse bedrijfsleven kent grote namen zoals Philips, Heineken en Ahold. Maar er zijn ook blinkende pareltjes die bij het grote publiek bijna niet bekend zijn. Zoals Royal De Heus, producent van diervoeders. Dit oer-Nederlandse familiebedrijf bedrijf is wereldwijd actief en heeft vestigingen in meer dan 20 landen. Het bedrijf groeide in 10 jaar tijd van 2000 naar 8000 medewerkers. Kennisdeling was en is het vliegwiel voor de sterke groei.

10 jaar geleden begon Isolde Eleveld-Terwel bij Royal De Heus als Group Director Human Resources. Onder haar HR-leiding verviervoudigde wereldwijd het aantal medewerkers. Kennisdeling en talentontwikkeling zijn voor Isolde essentieel bij de snelle groei en daar wordt fors in geïnvesteerd. In deze aflevering vertelt Isolde hoe zij dat in de praktijk tot uitvoering brengt en welke rol HR software daarbij speelt.

Deze aflevering word je aangeboden door Cornerstone on Demand, de wereldwijde leverancier van talentmanagementsoftware die baanbrekende oplossingen biedt om organisaties te helpen het potentieel van de moderne beroepsbevolking te realiseren. Bekijk de oplossingen op CornerstoneOnDemand.com

De HR Podcast is een initiatief van HR Praktijk en HR Academy. Bekijk het (live) online leer- en event-aanbod voor HR-professionals op HR Academy.nl


May 13, 202134:28