Skip to main content
Spotify for Podcasters
Igenek és nemek

Igenek és nemek

By Kenyeres András

Igenek és nemek, Kenyeres András beszélgetős műsora izgalmas és érdekes emberekkel, tanulságos történetekkel és mindig aktuális témákkal. Egy podcast, ahol a felszín alá tekintünk, megkeressük az emberi történetek mögötti igeneket és nemeket, kibeszélünk fontos témákat! Tarts velünk! Itt várjuk a visszajelzéseket: info@kenyeres.com
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Stitcher Logo
Currently playing episode

#65 - DNA REVOLUTION - guest: ROBERT PLOMIN

Igenek és nemekApr 18, 2023

00:00
01:22:14
#65 - DNA REVOLUTION - guest: ROBERT PLOMIN

#65 - DNA REVOLUTION - guest: ROBERT PLOMIN


Ladies and gentleman, the one and only Dr. Robert Plomin was the 2nd time the guest of the show. Professor Plomin works at the King's College London. He is a distinguished scientist of the field, published more than 900 papers and the author of the book called Blueprint.

In this podcast we talk about the DNA revolution. 

I truly believe that Dr Plomin is ahead of his time, we should listen to his words carefully and act accordingly, why? Listen to the podcast and you will know.


Hölgyeim és Uraim, Dr Plomin, a viselkedés genetika legnagyobb neve volt a vendégem ismét, idán második alkalommal, mert még volt bőben miről beszélnünk... Nem tudom eléggé kifejezni, hogy mennyire hálás vagyok a sorsnak, vagy a véletlennek, magamnak vagy bárminek, hogy a meghívásomat elfogadta Dr Plomin és egy igen érdekes beszélgetést folytathattunk vele. Én innen Magyarországról kérdezhettem őt londoni irodájában. Dr Plomin több, mint 900 szakcikk szerzője, illetve a Blueprint című alapmű szerzője. A könyv, az abban rejlő információk olyanok, amelyek sajnos messze nem eléggé ismertek a közönség számára, épp ezért is szerettem volna vele beszélgetni róla. Most a DNS-forradalomról beszéltünk, amely napjainkban zajlik.

#robertplomin #behaviouralgenetics #plomin #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #genetics #blueprint #dnarevolution


Apr 18, 202301:22:14
#64 - A SZERELEMTŐL AZ ÉRETT PÁRKAPCSOLATIG - vendég: DR. BALOGH KLÁRA

#64 - A SZERELEMTŐL AZ ÉRETT PÁRKAPCSOLATIG - vendég: DR. BALOGH KLÁRA

Egy izgalmas téma, amely nyilván sokakat érint. A párkapcsolatainknak is van egyedfejlődése, iránya, különböző szakasza? Dr. Balogh Klára és Dr. Koltai Mária könyve erről informál bennünket és pedig erről érdeklődtem Kláránál kacifántos kérdéseimmel. Izgalmas téma, még van bőven mit beszélni róla, de meggyőződésem, hogy sokaknak lesz aha-élménye a műsor hallgatása során....

#igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #podcast #drbaloghklara #kenyeresandras

Apr 05, 202301:05:56
#63 - DR. ROBERT PLOMIN - behavioural geneticist - PART 1.

#63 - DR. ROBERT PLOMIN - behavioural geneticist - PART 1.

Ladies and gentleman, the one and only Dr. Robert Plomin was the guest of the show. Professor Plomin works at the King's College London. He is a distinguished scientist of the field, published more than 900 papers and the author of the book called Blueprint.

We talk about why Dr Plomin thinks that DNA matters more than we would think it at first time, what are the groundbreaking implications of his and others' findings on parenting, on disorder labeling, etc. 

I truly believe that Dr Plomin is ahead of his time, we should listen to his words carefully and act accordingly, why? Listen to the podcast and you will know. One sentence form the podcast and his book that will bring you a hint of the groundbreaking idea that goes against the mainstream of the zeitgeist: "parents matter, but they don't make a difference."


Hölgyeim és Uraim, Dr Plomin, a viselkedés genetika legnagyobb neve volt a vendégem. Nem tudom eléggé kifejezni, hogy mennyire hálás vagyok a sornak, vagy a véletlennek, magamnak vagy bárminek, hogy a meghívásomat elfogadta Dr Plomin és egy igen érdekes beszélgetést folytathattunk vele. Én innen Magyarországról kérdezhettem  őt az angliai házában. Dr Plomin több, mint 900 szakcikk szerzője, illetve a Blueprint című alapmű szerzője. A könyv, az abban rejlő információk olyanok, amelyek sajnos messze nem eléggé ismertek a közönség számára, épp ezért is szerettem volna vele beszélgetni róla. Ez egy angolnyelvű műsor, amelynek egy rövidített, audio-esszé magyar verzióját majd közzé tesszük azok számára, akik nem beszélnek angolul. Sőt, ennek a beszélgetésnek lesz folytatása is, mert nem tértünk ki mindenre! Jó szórakozást!

#robertplomin #behaviouralgenetics #plomin #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #genetics #blueprint

Jan 27, 202301:10:48
#62 - KEDVENC KÖNYVEK- Oláh Andrea beszélget Kenyeres Andrással

#62 - KEDVENC KÖNYVEK- Oláh Andrea beszélget Kenyeres Andrással

A Radio Cafe-n elhangozott beszélgetést teljes hosszában leadjuk ezen a csatornán is. A fő téma a könyvek, azok mit adanak, adhatnak az emberek és persze egy kis filozofálás, mert az kell... :-)

Jan 26, 202344:15
#61 - téma: VALAKIK TÁRSADALMA; vendég: DR. KRÉMER BALÁZS

#61 - téma: VALAKIK TÁRSADALMA; vendég: DR. KRÉMER BALÁZS

Ahogy Dr. Krémer Balázs szociológus mondta beszélgetésünk végén: "egy nagyon jót dumáltunk" egy igen aktuális témáról, hogy mennyire van szüksége a mának, a 21. századnak a "valakikre", mennyire fontos a különbözőségünk a fejlődésünk szempontjából. A felszínt kapargattuk, de legalább kapargattuk ;-) #igenekesnemek #podcast #kremerbalazs #kenyeresandras

Nov 16, 202201:10:18
#60 - Roy F. Baumeister - Self-Explained

#60 - Roy F. Baumeister - Self-Explained

Kedves Podcast hallgatóink!
Elérkeztünk,-tem a 60. adáshoz, amely sok szempontból különleges. Egy ideje terveztem, hogy nyitom a kapukat és külföldi vendégeket is meghívok a műsorba. Most ez sikerült, és ki tudja, talán további új utak felé nézünk ezáltal. Történt ugyanis, hogy olvastam Roy F. Baumeisternek a Self Explained c. vadonatúj könyvét és ahogy az ilyenkor nálam lenni szokott, kerestem a vele folytatott egyéb beszélgetéseket online, hogy háttérinfókat is megtudhassak, Nem csak azért mert Baumeister napjaink egyik legnevesebb pszichológiai kutatója a maga több tucatnyi könyvével (!) és sok-sok száz publikációjával már önmagában is meghatározó személyiség, hanem azért is mert az "én", a self kutatása és ezen könyv összefoglaló munka ereje megérdemelné a nagyobb nyilvánosságot. ...no, de visszatérve az eredeti történetre, nem találtam értelmes beszélgetéseket. Nem tehettem mást, mint írtam, mint egyik tudományos "hősömnek", ha létezik ez a kifejezés. Péntek volt, napsütés és gondoltam hátha sikerül. Sikerült. Már szombaton visszaírt Dr Baumeister, hogy azt mondja "sounds like fun". Mondanom sem kell, nadrág tele, kétségek bekapcsolnak minden szinten, de mondom, Andris, eljött a te időd, add magad - ha tudod, és ejtsd meg ezt a beszélgetést.
Megejtettük a beszélgetést és nagyon remek témákat érintettünk az "énnel", a self-el kapcsolatban.
Igen, ez a podcast angol nyelvű, remélem azért sokaknak okoz majd örömet. Jó hallgatást, a vendégem nem kisebb név volt, mint Roy F. Baumeister.

Dear podcast listeners,
we have reached the 60th broadcast, which is special in many ways. I have been planning for some time to open the gates and invite foreign guests to the show. Now it's been done, and who knows, maybe we'll be looking at more new roads because of it. The story started when I was reading Roy F. Baumeister's book The Self Explained, as is usually the case with me, I looked for other conversations with him online in order to find out some background information, not only because Baumeister is one of the most famous psychological researchers today with his dozens of books (!) and many, many hundreds of publications , but also because the depth of the book on the "self", and the ideas about the topic deserve greater publicity.
Returning to the original story, I couldn't find any meaningful conversations. I couldn't help but write to one of my scientific "heroes", to Dr. Baumeister, if such a term exists. It was a sunny Friday, and I thought I'd take a chance. It worked. On Saturday, Dr. Baumeister wrote back saying "sounds like fun". Needless to say, I got affraid a little bit, but I said, András, your time has come, give it a go - if you can, and organize this conversation. I hope it will bring joy to many people. Good listening, my guest was the one and only Dr. Roy F. Baumeister.

#igenekesnemek #podcast #royfbaumeister #roybaumeister #baumeister #kenyeresandras #andraskenyeres #kenyeres #self #selfexplaned #book
Sep 05, 202259:21
#59 - EXTRA - A változás és a változtatás lehetőségei

#59 - EXTRA - A változás és a változtatás lehetőségei

A portfolio.hu Első Yard podcast-jának vendége voltam, ezt a felvétel adjuk közre extra műsorunkban. Forrás Dávid kérdezte Kenyeres Andrást:
"Kenyeres Andrást egyebek mellett kérdeztük arról, hogy a génjeink milyen mértékben határozzák meg az életünk alakulását, hogy miért fontos a komfortzóna, milyen célokat érdemes felállítani, ha változni szeretnénk, miért lehet fontos az időgazdálkodás, s honnan tudhatjuk, ha külső segítségre van szükségünk."
Aug 04, 202244:48
#58 - A GYÁSZ ÉS FELDOLGOZÁSA MA - vendég: SINGER MAGDOLNA

#58 - A GYÁSZ ÉS FELDOLGOZÁSA MA - vendég: SINGER MAGDOLNA

Gyász. Tabu téma? Lehet, de fontos és megkerülhetetlen. Nem ajánlom ezt a műsort annak, aki még nem gyászolt, vagy úgy gondolja, hogy sohasem fog....
Ezt a műsort édesapám emlékének ajánlom:
Dr. Kenyeres Péter - 1942-2022.

#igenekesnemek #podcast #singermagdolna #gyasz #kenyeresandras
Jun 21, 202258:23
#57 - NARRATÍVÁINK - vendég: DR. VINCZE ORSOLYA

#57 - NARRATÍVÁINK - vendég: DR. VINCZE ORSOLYA

Narratíváink - hogyan határoznak meg a történetek, amiket magunkról alkotunk? Dr. Vincze Orsolyával beszélgettünk a narratívák szerepéről
May 20, 202258:46
#56 - GRÓF KÁROLYI LÁSZLÓ

#56 - GRÓF KÁROLYI LÁSZLÓ

Gróf Károlyi László volt a vendégem, pontosabban ő fogadott engem a Fóti Kastélyban. Micsoda hely, micsoda történelem és micsoda élettörténet és milyen kedves emberek. Köszönöm a szíves fogadtatást!

#karolyi #laszlo #grof #kenyeres #andras #igenekesnemek #podcast #fot #kastely
Feb 22, 202236:54
#55_FIGYELEMKONTROLL

#55_FIGYELEMKONTROLL

Figyelemkontroll.... ezzel a címmel jelent meg 2. könyvem a HVG Könyvek gondozásában. A napokban Oláh Andrea készített velem a témában egy interjút, ezt adjuk közzé a podcast felületünkön. Ismét akasztják a hóhért .... jó szórakozást hozzá! :-)
#figyelemkontroll #kenyeresandras #konyv #hvgkonyvek #olahandrea
Feb 03, 202232:35
#54 - TRANSZGENERÁCIÓS TÖRTÉNETEK - vendég: DR. BALOGH KLÁRA

#54 - TRANSZGENERÁCIÓS TÖRTÉNETEK - vendég: DR. BALOGH KLÁRA

IGENEK ÉS NEMEK - TRANSZGENERÁCIÓS TÖRTÉNETEK

Erről az igen izgalmas témáról beszélgettünk szakértő vendégemmel Dr Balogh Klárával, rendszerszemléletű családterapeutával. Anyáink apáink történetei, traumái úgy befolyásolhatják hétköznapjainkat, hogy arról sokszor mit sem tudunk. A kérdés, mit kezdünk ezzel az információval? Egy extra önmarcangolásra újabb okot adó "lehetőség" ez, vagy pont önmagunk megértése és szükségszerinti finomhangolására ad alkalmat ez a tudás. Mindenki döntse el, hogy a sajt narratívájában ezen két végpont között hol helyezkedik el. A lényeg: beszélgessünk felmenőinkkel, kérdezzünk, ismerjük meg a tágabb történetünket... Megéri, ha nyitottak vagyunk a belső utunkra.

#transzgenerácios #tortenetek #drbaloghklara #kenyeresandras #igenekesnemek #podcast
Dec 15, 202101:00:11
#53 - FEJLŐDÉSI SZEMLÉLETMÓD

#53 - FEJLŐDÉSI SZEMLÉLETMÓD

A napokban meghívást kaptam az MCC (Mathias Corvinus Collegium) vezetőképző akadémiájára egy beszélgetésre Szlafkai Évitől. Olyan jól sikerült ez a diskurzus, hogy úgy gondoltuk tovább megyünk és felvesszük egy podcast műsor keretein belül is; témánk: fejlődési szemléletmód.... és természetesen tovább gondoltuk a kérdést és más érdekes témákra is kitértünk. Köszönöm a felvételt és a kérdéseket Szlafkai Évinek!

#szlafkaievi #fejlodesiszemleletmod #igenekesnemekpodcast #growthmindset
Nov 10, 202146:55
#52 - ÉLET & ÉRTELEM - vendég: DR. KŐVÁRY ZOLTÁN

#52 - ÉLET & ÉRTELEM - vendég: DR. KŐVÁRY ZOLTÁN

Életről, értelemről, értelemkeresésről beszélgettünk Dr. Kőváry Zoltánnal klinikai szakpszichológussal, egyetemi docenssel ..... nem kis téma, de fontos, mindig aktuális.... Van értelme az életünknek, mikor, miben találjuk meg, ha megtaláljuk és miért fontos egyáltalán ez a kérdés?

#igenekesnemekpodcast #kovaryzoltan #kenyeresandras #ertelem #elet
Oct 13, 202150:48
#51 - IRODALOMTERÁPIA - vendég: Jakobovits Kitti

#51 - IRODALOMTERÁPIA - vendég: Jakobovits Kitti

téma: Irodalomterápia, vendég: Jakobovits Kitti
Egy igen izgalmas területről, az Irodalomterápiáról beszélgettem Jakobovits Kitti pszichológussal, akinek néhány hete a fenti címen jelent meg könyve. Mi is az irodalomterápia, mire jó, hogyan működik? Ezeket és ezeken túl mutató kérdéseket feszegettük és beszélgettünk úgy általában az olvasásról, annak igen pozitív hatásairól, illetve a bennük rejlő lehetőségekről. Tartsatok velünk most is!
#irodalomterapia #jakobovitskitti #kenyeresandras #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #podcast
Sep 24, 202153:29
#50 - A DRÁMA POZITÍV HATÁSA - VENDÉG: Elek Ányos

#50 - A DRÁMA POZITÍV HATÁSA - VENDÉG: Elek Ányos

A dráma pozitív hatásai: Mit is jelent egy próbasorozat, majd egy előadás nem színészeknek; mikben és hol segíthet az önmagunk megismerése és fejlesztése területén? Tartsatok velem ebben az izgalmas beszélgetésben, nagyon sokat tanulhatunk Ányostól, a mai játékmesterünktől.

#elekanyos #kenyeresandras #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #drama #veledkerek
Jul 13, 202101:05:28
#49 - TÓTH TAMÁS - téma: GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS

#49 - TÓTH TAMÁS - téma: GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS

Mai témánk nemes egyszerűséggel a globális felmelegedés volt! Fontos, megosztó és kihagyhatatlan téma, és ki más lenne a beszélgetőtársam ezen az izgalmas témában, mint Tóth Tamás meteorológus.
#globalisfelmelegedes #tothtamas #kenyeresandras #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek
Jun 30, 202158:16
#48- KŐSZEGHY FLÓRA

#48- KŐSZEGHY FLÓRA

Kőszeghy Flóra festőművész, építésszel beszéltünk művészetről, inspirációról, tervekről, világlátásról..... életről, úgy általában ;-)
#koszeghyflora #kenyeresandras #festeszet #epiteszet #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek
May 31, 202101:05:01
#47 - MIKROBIOM - vendég: DR. BAY PÉTER

#47 - MIKROBIOM - vendég: DR. BAY PÉTER

Mikrobiom - a témánk főleg a bennünk, velünk élő baktériumok lesznek. Érintjük fontos, elengedhetetlen szerepeiket, funkcióikat, kialakulásukat és azt, hogy az utóbbi időben miért válhatott központi főszereplőjévé különféle orvosi és biológiai kutatásoknak. Beszélünk antibiotikumokról és probiotikumokról azt, hogy miket tudunk ma és mely területek várnak még pontos válaszokra. Ismét egy könnyed hangulatú beszélgetés mély témáról, remélhetőleg érthetően;-)..azon voltunk!
Vendégem Dr. Bay Péter a Debreceni Orvostudományi Egyetem professzora.

#mikrobiom #drbaypeter #kenyeresandras #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #podcast #bakteriumok
May 20, 202101:14:40
#46 - téma: BIZALOM - vendég: DR. JOZWIAK ÁKOS
Apr 20, 202101:07:15
#45 - DR. GILYÉN ANDRÁS - téma:  KVANTUMFIZIKA
Mar 24, 202159:31
#44 - DR. TOPÁL JÓZSEF - téma:  A LEGBARÁTSÁGOSABB FAJ LENNÉNK?
Mar 11, 202159:34
#43 - L. STIPKOVITS ERIKA / téma: SERDÜLŐKOR ÉS SZÜLŐK
Feb 24, 202101:11:25
#42 - DR. GÓR-NAGY MIKLÓS / téma: KARRIERVÁLTÁS & VÁLTOZTATÁS
Feb 08, 202159:47
#41 - SPORT MENTÁLTRÉNING
Jan 22, 202129:06
#40 - DR. NÁNAY BENCE - téma: A TUDAT FILOZÓFIÁJA

#40 - DR. NÁNAY BENCE - téma: A TUDAT FILOZÓFIÁJA

vendég: Dr. Nánay Bence az Antwerpeni Egyetem filozófus professzora, téma: a tudat filozófiája

Dr Nánay Bence volt a vendégem, amelynek, megmondom őszintén, nagyon örültem. Egy ideje figyelemmel kísérem Bence munkásságát, még ha ő ezt nem is tudja. Véleményem szerint egy igen kiváló, interdiszciplináris gondolkodású, innovatív filozófust   (érdekes ez a szópár:-)  ismerhetünk meg Bence személyében . Remek témákat érintettünk, beszéltünk percepcióról, döntési helyzetekről és lehetőségekről, fragmentált elméről, a változás és változtatás lehetőségeiről, vagyis igen, filozofáltunk. Meggyőződésem, hogy a filozófia egyre inkább az alkalmazott tudományok fontos része lesz, mert egyszerűen eltűnni látszanak a határok az egyes tudományterületek között, és szükséges lesz szintetizáló, átfogó gondolkodásra és gondolkodókra. Bence ilyen.

#igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #podcast #nanay #bence #nanaybence #percepcio #filozofia #kenyeresandras #kenyeres #kenyeresconsulting

Jan 19, 202101:05:10
#39 - SPORT UTÁNPÓTLÁS ITTHON/FUTBALL - VENDÉG: DR. ZALAI DÁVID

#39 - SPORT UTÁNPÓTLÁS ITTHON/FUTBALL - VENDÉG: DR. ZALAI DÁVID

Dr. Zalai Dávid, a sporttudományok doktora volt beszélgetőtársam. Dáviddal főleg a futball világát érintettük, ezen a mezsgyén haladva beszéltük át azt, hogy hol tartunk utánpótlás nevelésben, felkészítésben., mik a technikai és egyéb lehetőségeink, mennyire élünk velük, és természetesen szóba hoztuk az örökzöld kérdést is, hogy mi hiányzik itthon még, mit tanulhatunk a Manchester City-től vagy éppen az Arsenal -tól? Mert, hogy van mit, az biztos....

#utanpotlas #zalaidavid #kenyeresandras #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #podcast #kenyeresconsulting #sportmentaltrener #futball

Nov 09, 202052:46
#38 - DR. TKACSIK MÁRTA - ELMÉLETI MATEMATIKUS ÉS BIOGAZDA

#38 - DR. TKACSIK MÁRTA - ELMÉLETI MATEMATIKUS ÉS BIOGAZDA

Dr. Tkacsik Márta, elméleti matematikus és biogazda volt a vendégem, pontosabban én jártam nála a csodálatos Patikakertben a Budai hegységben. Gyertek egy remek gondolati utazásra ebbe az igen izgalmas életbe, amely Királyhelmecen indul és végül  a mában, az egészséges táplálkozás világába torkollik. Márti eddigi élete és hozzáállása a dolgokhoz példaértékű, izgalmas és nem kicsit ragályos, ezzel viszont érdemes "megfertőződni"!

#igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #podcast #tkacsikmarta #patikakert #kenyeresandras #kenyeres #tkacsik

Sep 28, 202001:21:21
#37 - KOPÁR ISTVÁN - EGYEDÜL A VILÁG KÖRÜL

#37 - KOPÁR ISTVÁN - EGYEDÜL A VILÁG KÖRÜL

Miért indul neki valaki egy magányos, Föld körüli vitorlázásnak, és milyen kihívásokkal szembesül?  Hogy kezeli a magányt, mit lehet ilyenkor egyáltalán tenni? Kopár István földkerülő vitorlázó volt a vendégünk.  István negyedikként futott be a tradicionális feltételekkel szervezett szólóvitorlás földkerülő Golden Globe Race-en 2019-ben (vagyis nem köthetett ki és nem is használhatta a modern navigációs eszközöket - hihetetlen!).  Több hatalmas teljesítmény, egy Magyar ember Floridából. #koparistvan #igenekesnemek #podcast #kenyeresandras

Jun 17, 202048:24
#36 - TÉMA: GENETIKAI FORRADALOM - VENDÉG: DR. UJMA PÉTER

#36 - TÉMA: GENETIKAI FORRADALOM - VENDÉG: DR. UJMA PÉTER

Egy elképesztően izgalmas beszélgetésünk volt Dr. Ujma Péterrel, a SOTE Magatartástudományi Intézet adjunktusával. Egy genetikai forradalom közepette vagyunk, pedig erről a többség mit sem sejt, és ez baj... Beszéltünk az IQ örökölhetőségéről, arról, hogy mennyiben számít a szülő, az iskola, a nevelés abban, hogy milyen emberekké válunk felnőtt korunkra (vannak meglepetések rendesen), és végül, de nem utolsó sorban a poligénes pontokról is társalogtunk, amely segítségével lehetséges lesz egyszer, talán nem is olyan sokára, hogy rengeteg betegséget előre jó valószínűséggel prediktáljunk, vagy legalábbis a hajlamunkat. Ismét Homo Deus-okká válhatunk, istent játszhatunk hamarosan? Itt olyan etikai, morális kérdések is fel vetülnek, amelyeket nem lesz könnyű megválaszolnunk! Beszéljünk róla, ízlelgessük a kérdéseket!

#genetika #forradalom #poligenes #pontok #ujmapeter #sote #kenyeresandras #kenyeresconsulting #igenekesnemek #podcast

May 20, 202001:00:27
#35 - NEMNÖVEKEDÉS-VENDÉG: DR. KÖVES ALEXANDRA
May 05, 202054:21
#34 - ÚJ VILÁG? - VENDÉG: TASNÁDI ISTVÁN

#34 - ÚJ VILÁG? - VENDÉG: TASNÁDI ISTVÁN

....Izgalmas, kihívásokban bővelkedő világba érkeztünk.... Tasnádi Istvánnal beszélünk az aktuális, koronavírus okozta (?) helyzet emberi, társadalmi kérdéseiről... tartsatok velünk; tényleg egy új világ felé haladunk, vagy minden visszaáll a régi állapotba? Ki tudja? Mi azért elfilozofálgattunk a kérdésen!


Apr 06, 202042:46
#33 - GYŐZTES GONDOLKODÁS

#33 - GYŐZTES GONDOLKODÁS

Akasztják a hóhért... - sokan kérdeztetek a könyvemmel, a Győztes gondolkodással kapcsolatban és ezért úgy gondoltam, hogy talán a legjobb lesz, ha ezt az interjút, amelyet Oláh Andrea készített velem a Trend FM-től, megosztom veletek. Rengeteg választ megadok benne, legalábbis próbálkozom... hallgassátok szeretettel és köszönöm Andi az interjút!

#gyoztesgondolkodas #hvgkonyvek #kenyeresnadras #olahandrea #trendfm #konyvbenutazom #konyv #kenyeresconsulting #mentaltrener

Feb 21, 202021:20
#32 - PIERROT ÉS A TÁRSAS JÁTÉKOK
Feb 11, 202059:29
#32 - PIERROT ÉS A TÁRSAS JÁTÉKOK

#32 - PIERROT ÉS A TÁRSAS JÁTÉKOK

Pierrot volt az Igenek és nemek podcast vendége, akivel nem, most nem a zenéről beszéltünk, hanem a társas játékok világáról. Bizonyára még sokan vannak, akik nem tudják, hogy Pierrot játéktervezéssel is foglalkozik és ezt is, mint mindent, amibe belekezdett eddig, szenvedélyesen csinálja. Bepillantást kapunk a társasjátékok világába, beszéltünk arról, hogy mit mutat meg egy emberről az, hogy hogyan játszik és mit nyújthat még a digitális zajokkal túlfűszerezett világunkban a társas játékok kiapadhatatlanul kreatív világa.

#pierrot #tarsasjatekok #igenekesnemekpodcast #kenyeresandras

Feb 11, 202059:19
#31 - MÉRŐ LÁSZLÓ

#31 - MÉRŐ LÁSZLÓ

Mérő László volt az Igenek és nemek podcast vendége. Beszélgetésünk apropója a frissen megjelent Az ész segédigéi c. remek könyve adta, de innen messze jutottunk. Érintettük a visszajelzés és kritika fontosságát, és azt, hogy László kiktől kaphat ilyet. Mivel egy matematikus/pszichológus volt a vendég, nem hagyhattuk ki a mesterséges intelligencia kérdését sem, hogy ő hogyan látja a kérdést, amely sok szempontból ellentmond a világvége hangulatot terjesztőknek. Beszéltünk autonómiáról és annak fontosságáról, illetve a arról, hogy vajon miért hódit olyan nagyon manapság a nyugati világban a pszichológia, mint téma!

#mero #laszlo #igenek #es #nemek #podcast #igenekesnemek #kenyeres #andras #kenyeresandras #pszichologia #azeszsegedigei #konyv

Jan 16, 202052:11
#30 - KOCSIS DÓRA / téma: Világkörüli utazás / Kultúrák és emberek

#30 - KOCSIS DÓRA / téma: Világkörüli utazás / Kultúrák és emberek

Kocsis Dóra, a Talpalatnyi történetek blog alapítója, szerzője. Egy környezettudatos utazó, akivel egy könnyed és tanulságos beszélgetés keretein belül átbeszéltük egyéves nászútjukat, amely során gyakorlatilag körbeutazták a földet.  14 országban, 4 kontinensen jártak, 90 családot látogattak meg és majd 300 ágyban aludtak! Rengeteg élmény, tanulság, amiket a legkülönfélébb emberektől tanultak, a Titicaca-tó belső szigetét soha életében el nem hagyó lakosoktól az indiai gyémántkereskedőig. Micsoda út! Micsoda kaland és mennyi érdekesség! Köszi Dóri a beszélgetést!

#kocsisdora #talpalatnyitortenetek #zerowaste #kenyeresandras #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #podcast #utazas


Jan 07, 202001:00:36
#29 - téma: FAKE NEWS / vendégek: NAGY KRISZTA és MARINOV IVÁN

#29 - téma: FAKE NEWS / vendégek: NAGY KRISZTA és MARINOV IVÁN

Beszélgetésünk témája a FAKE NEWS, vagyis az álhírek világa. Két szakavatott vendégem Nagy Kriszta (jogász, médiapedagógus) és Marinov Iván (újságíró) az Idea Alapítványt kurátorai. A főbb témákat, amiket megkíséreltünk kibontani a következők voltak: az álhírek hatásai, a médiába vetett bizalom csökkenésének veszélyei, miért fontosabb, ma, mint valaha az álhírek tematikájával foglalkoznunk, hogyan ismerhetjük fel gyakorlatban az álhíreket, hogyan tehetünk mi aktívan azért, hogy ne legyünk a megvezetettek népes táborának aktív tagjai. Félreértés ne essék: bárkit meg lehet téveszteni! Éppen ezért folyamatosan nyitva kell tartanunk szemünket, amely több aktivitást, tudatosságot igényel, mint azt elsőre gondolnánk.

#fake #news #fakenews #alhirek #ideaalapitvany #idea #alapitvany #marinovivan #nagykriszta #kenyeresandras #kenyeres #andras #igenekesnemek #igenekesnemekpodcast #podcast

Dec 19, 201951:06
#28 - DR. KAPITÁNY-FÖVÉNY MÁTÉ / téma: KÉPERNYŐIDŐ ÉS GYEREKEK
Dec 06, 201901:08:21
#28 - DR. KAPITÁNY-FÖVÉNY MÁTÉ / téma: KÉPERNYŐIDŐ ÉS GYEREKEK

#28 - DR. KAPITÁNY-FÖVÉNY MÁTÉ / téma: KÉPERNYŐIDŐ ÉS GYEREKEK

IGENEK ÉS NEMEK PODCAST #28 - vendég: Dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus. Beszélgetésünk központi témája a képernyő és az azon keresztül fogyasztott tartalmak hatása a gyerekeinkre; miket tegyünk és miket hanyagoljunk? Mikortól adható a gyerekek kezébe az ú.n. okostelefon, mi köze van a függőségnek ezekhez a készülékekhez, illetve miért olyan nehéz ezt a kérdést a helyén kezelnünk, a viselkedésünket kontrollálnunk? Megannyi érdekes kérdés és remélhetőleg számotokra is elgondolkodtató válasz.

#kapitanyfovenymate #kenyeresandras #igenekesnemekpodcast   #igenekesnemek #fuggoseg #okostelefon #tudatos #teczhasznalat #addikcio #pszichologia #kenyeresconsulting

Dec 06, 201901:08:11
#27 - TUNYOGI HENRIETT - balettművész

#27 - TUNYOGI HENRIETT - balettművész

Tunyogi Henriett Londonban élő balettművész, fogatókönyvíró, rendező volt a műsor vendége. Tartsatok velünk ezen az igazán különleges utazáson, ahol Henriett végigkalauzol bennünket a Balettintézettől, az Operán át a nemzetközi színpadokig, onnan Indiába, ahol 40 napos elvonuláson vett részt és az Angol Parlamentben tartott előadásán túl eljutunk a mába, a filmrendezésig? Beszéltünk arról, hogy hogyan dolgoztak együtt Eszenyi Enikővel, és, hogy hogyan sikerült máig 21 (!) díjat bezsebelniük a filmmel. Még egy olyan életút rövid, szűrt, erősen szubjektív bemutatása, ahol visszaköszön az a tény, hogy rengeteg dolog, sőt csoda történhet velünk, ha nyitottak vagyunk rá! Henriett esetében a kíváncsiság és a nyitottság nem kérdéses, az biztos; ugyanakkor itt a tettekben sincs hiány!!

#tunyogihenriett #igenekesnemek #podcast #igenekesnemekpodcast #kenyeresandras #eszenyieniko #film #rendezo #estidal #india #meditacio

Nov 25, 201958:44
#26 - MOLNÁR FERENC CARAMEL
Oct 31, 201901:12:58
#26 - MOLNÁR FERENC CARAMEL
Oct 31, 201901:12:48
#25 - CSINÁLOS JÁNOS / téma: ERDŐFÜRDŐ
Oct 21, 201901:07:39
#24 - DR. PINTÉR RÓBERT - téma: a jövő munkaerő piaca
Oct 07, 201951:13
#24 - DR. PINTÉR RÓBERT - téma: a jövő munkaerő piaca

#24 - DR. PINTÉR RÓBERT - téma: a jövő munkaerő piaca

A műsor vendége ezúttal Dr Pintér Róbert a Corvinus Egyetem oktatója, a Reacty Digital ügyvezető igazgatója volt és az igen izgalmas téma, amit érintettünk az a jövő munkahelyei voltak? A következő kérdéseket feszegettük: hogyan fog alakulni a jövő munkaerő piaca?; milyen foglalkozások fognak nagy valószínűséggel eltűnni, melyekben van még nagyobb potenciál?; mit érdemes ma tanulnia a gyereknek, illetve milyen képességekre lesz szükségünk már a közeli jövőben is? Érdekes volt, izgalmas volt, sőt valamiben nem is biztos, hogy teljesen egyetértettünk, de ez jó, vitatkozni ér, sőt; csak beszélgessünk, mert mindennek ez a kulcsa!

#igenekesnemek #podcast #drpinterrobert #kenyeresandras #corvinusegyetem #corvinus #reactydigital #reacty

Oct 07, 201951:03
#23 - TASNÁDI ISTVÁN - író
Sep 23, 201901:18:26
#23 - TASNÁDI ISTVÁN - író

#23 - TASNÁDI ISTVÁN - író

A műsor vendége Tasnádi István volt és, hú milyen kis beszélgetés lett ebből is... Tasnádi István József Attila- és Balázs Béla-díjas író, drámaíró, forgatókönyvíró, rendező.  Az Aranyélet és a Terápia című HBO-sorozatok vezető írója, az Időfutár című ifjúsági regénysorozat társírója  (további részletek róla itt: tasnadiistvan.hu). Milyen témákat érintettünk? A teljesség igénye nélkül kitértünk a következőkre: sorozatfilmek a mában, szerepük és hátterük, beszéltünk életközépi válságról, arról, hogy miben tudunk mi magunk is tenni, amikor bekopog az a bizonyos időszak az életünkben. Szót ejtettünk hatékony idő és energiabeosztásról, hogyan és miben segíthet az, ha kimozdulunk a magunk kis zárt világából, és még megannyi remek kis témát érintettünk! Egy remek embert ismerhettem meg megint, sokat tanultam ma is, KÖSZÖNJÜK István!!

#igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #podcast #tasnadiistvan #kenyeresandras #terapia #aranyelet #memo #rendezo #dramairo #tasnadi

Sep 23, 201901:18:15
#22 - LÉVAI BALÁZS - író, rendező
Sep 03, 201901:15:28
#22 - LÉVAI BALÁZS - író, rendező
Sep 03, 201901:15:17
#21 - TRUNKOS ANDRÁS - "életművész"
Aug 03, 201901:52:34
#21 - TRUNKOS ANDRÁS - "életművész"

#21 - TRUNKOS ANDRÁS - "életművész"

A műsor vendége ezúttal az Omega menedzsere, Trunkos András volt. András élete több filmet is kitenne, semmi kétség. Az, hogy az Omegával dolgozik a sztorijának csak egy része. Egy őszinte történetet ismerhettek meg, amely szokásos megközelítésekben nem igazán bővelkedő, ő maga sem sejtette, hogyan fog a rock világába belekerülni, majd egyik házassága révén körbeutazni a világot a tenisz nagy sztárjaival? Megtudjuk, hogyan került Sean Connery vagy éppen Keith Richards mellé, miként készült a Bikini zenekar jó néhány későbbi slágere, miként keveredett a dél-szláv válságba, vagy épp mi köze van hazánk egyik első aerobic kazettájának megjelenéséhez? Beszélt arról, hogy kik tanították, terelgették az útján, és úgy általában egy jót filozofálgattunk ebben a röpke két órában. Sok minden biztos kimaradt, de ami benne van, az valahogy nekem maga az élet, egy olyan olyan élet egyfajta esszenciája, amit ismét csak érdemes meghallgatni, ízlelgetni, elgondolkodni rajta.

#trunkos #andras #kenyeres #andras #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #seanconnery #temesvariandrea #biroica #omega #bikini #rock #beatrice #nagyfero #koborjanos #presser #mullerpetersziami #beszelgetes #grandslam #wimbledon #keithrichards #ronwood

Aug 03, 201901:52:30
#20 - BÁRD IMRE - téma: a mesterséges intelligencia hatásai

#20 - BÁRD IMRE - téma: a mesterséges intelligencia hatásai

Jun 25, 201901:07:35
#20 - BÁRD IMRE - téma: a mesterséges intelligencia hatásai

#20 - BÁRD IMRE - téma: a mesterséges intelligencia hatásai

Bárd Imre, a londoni székhelyű Nesta non-profit szervezet kutatója volt a műsor vendége, akivel közösen a mesterséges intelligenciáról értekeztünk. Az alapoktól kezdtük és szánt szándékkal nem technológiai oldalról fogtuk meg a kérdést, hanem az emberi következmények oldaláról jártuk körbe a témát. Hol találkozhatunk már mesterséges intelligenciával, mennyiben pozitívak, vagy éppen negatívak ezen rendszerek működései, beszéltünk a lehetséges pozitív alkalmazási lehetőségekről is, ugyanakkor foglalkoztunk nem kis terjedelemeben a veszélyekkel is. Célunk ezzel a diskurzussal is az volt, hogy segítsünk tisztázni néhány alapvető kérdést a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, amely véleményünk szerint a 21. századi ember jelenében és jövőjébe nagyon is meghatározó, még sincs eléggé a központban; túl sokan tudnak túl keveset róla! Induljunk el közösen ezen a szerteágazó úton, amely rólunk szól, hisz bennünket segítenek vagy éppen kísérelnek meg manipulálni, jobb ha tudatosítunk egy-két fontos részletet!

​Apple Podcast, Google Podcast, Spotify, Overcast, Radio Public

#mesterseges #intelligencia #mi #ai #artificial #intelligence #bard #imre #bardimre #kenyeres #andras #kenyeresandras #igenekesnmekpodcast #igenekesnemek #podcast #budapest #university #humane #technology #responsible #humanus
Jun 25, 201901:07:25
#19 - FÜRJESI CSABA / festőművész
Jun 11, 201901:24:39
#19 - FÜRJESI CSABA / festőművész
Jun 11, 201901:24:28
#18 - KEMÉNY ZSÓFI / költő
May 27, 201901:03:05
#18 - KEMÉNY ZSÓFI / költő

#18 - KEMÉNY ZSÓFI / költő

Kemény Zsófi, író, költő, slammer, zenész volt a vendégem. Rengeteg érdekes témát érintettünk egy remek kávé felett. Beszélgettünk írásról, mi az, ami mozgatja, inspirálja, milyen személyes kihívásokkal küzd, arról, hogy hogyan és mikor ír, mi lehet az eddigi sikereinek egyik, másik kulcsa? Elmélkedtünk a kishitűségről, öniróniáról és arról, hogy hogyan lehet érzelmi életet is tudatosan élni? Zsófi elmesélte, hogy miért rakja be magát folyamatosan a komfort zónáján kívüli létbe? Végül érintettük a közeli terveit, amelyek, higgyétek el nekem, nem kis szabásúak! Hallgassátok meg eme beszélgetést ezzel az izgalmas, elgondolkodtató íróval, Zsófival!

#kemenyzsofi #kenyeresandras #igenekesnemek #podcast #iro #iras #konyv #kolteszet #slampoetry #komfortzona

May 27, 201901:02:55
#17 - FARKAS-NAGY NÓRA
May 12, 201901:11:03
#17 - FARKAS-NAGY NÓRA
May 12, 201901:10:53
#16 - DR. KLEIN SÁNDOR - téma: MOTIVÁCIÓ A 21. SZÁZADBAN
Apr 25, 201901:08:33
#16 - DR. KLEIN SÁNDOR - téma: MOTIVÁCIÓ A 21. SZÁZADBAN

#16 - DR. KLEIN SÁNDOR - téma: MOTIVÁCIÓ A 21. SZÁZADBAN

Dr. Klein Sándor professzor, egyetemi tanár, a hazai munkapszichológia meghatározó személye volt az Igenek és nemek podcast vendége. A motiváció kérdéskörét kíséreltük meg körbejárni; a korai, gyermekkori időktől a felnőttkori kihívásokig. Miért keresik ma annyian (mind cégek, mind egyének) ezt a témakört, mit árul ez el egy társadalomról, esetleg egyfajta tükörkép, eltévelyedésinket mutathatja? Kevés a motiváció, nem találják az útjainkat, vagy éppen sokkal többet szeretnénk elérni? Mit tehetünk mi, milyen kérdéseket tehetünk fel önmagunknak? A műsor végén egy egészen rövid ideig reklámpszichológiáról is szót ejtettünk, mégpedig egy különleges termékkel kapcsolatban, aminek a nevét annak idején Sándor adta. :-)

www.igenekesnemek.com

#kleinsandor #klein #sandor #igenekesnekempodcast #kenyeresandras #igenekesnemek #podcast #kenyeres #andras #pszichologia #munkapszichologia #motivacio

Apr 25, 201901:08:22
#15 - BÁNYAI GÁBOR - rendező, producer

#15 - BÁNYAI GÁBOR - rendező, producer

Az Igenek és nemek podcast vendége Bányai Gábor, tanár, kreatív producer, rendező, újságíró volt. Nevéhez köthető jó néhány kvízműsor, úgy mint az Áll az alku vagy éppen a Maradj Talpon, de aktívan rendez a budapesti Spirit színházban. Korábban volt TV-igazgató vagy éppen sokáig színi kritikus, szerkesztő, újságíró. Beszélgettünk a televíziózás jelenéről, jövőjéről, szerepéről a társadalomban, illetve a felelősségről, amely az ilyen igen nézett műsorok készítése során rá is hárul. Ki tanít kit, mire való és nem való a mai TV? A műsor második felét az élet alakította, ugyanis bekapcsolva hagytam a második felvevőt és milyen jó, hogy így lett. Ez a rész sokkal személyesebb történetekről mesél, megtudhatjuk hogyan beszélgetett, találkozott Picasso-val, Michael Douglas-szel vagy éppen Jon Voight-tal. Remek történetek, emberi és tanulságos esetek. Íme egy beszélgetése egy egészen kivételes emberrel, Bányai Gáborral. Hogyan legyünk nyitottak és az élet majd eldönti mit ad?... Egy történetet, még a felvétel elindítása előtt mesélt el nekem Gábor. Az élet egészen kivételes rendezőként összehozta őt, sőt dolgozott azzal az emberrel, aki sok évvel korábban az ő édesapját ítélte el egy koncepciós perben. Ezen az estén ittak együtt, így hullt le a lepel a sokéves gaztettről. Ez a bizonyos korábbi bíró cukorbeteg volt és nem kellett volna a garatra öntenie. Ahogy kimentek a kocsmából, igencsak rosszra fordult az állapota, ott volt előtte a "lehetőség" arra, amit később senki sem olvasott volna rá. Ő megmentette ennek az embernek az életét, akinek köszönhetően a gyerekkorának jó részében nem ismerte az apját.

www.igenekesnemek.com

#banyaigabor #kenyeresandras #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #podcast #rendezo #tanar #producer #picasso #michaeldouglas


Send in a voice message: anchor.fm/igenekesnemek/message
Apr 12, 201902:07:49
#15 - BÁNYAI GÁBOR - rendező, producer

#15 - BÁNYAI GÁBOR - rendező, producer

Az Igenek és nemek podcast vendége Bányai Gábor, tanár, kreatív producer, rendező, újságíró volt. Nevéhez köthető jó néhány kvízműsor, úgy mint az Áll az alku vagy éppen a Maradj Talpon, de aktívan rendez a budapesti Spirit színházban. Korábban volt TV-igazgató vagy éppen sokáig színi kritikus, szerkesztő, újságíró. Beszélgettünk a televíziózás jelenéről, jövőjéről, szerepéről a társadalomban, illetve a felelősségről, amely az ilyen igen nézett műsorok készítése során rá is hárul. Ki tanít kit, mire való és nem való a mai TV? A műsor második felét az élet alakította, ugyanis bekapcsolva hagytam a második felvevőt és milyen jó, hogy így lett. Ez a rész sokkal személyesebb történetekről mesél, megtudhatjuk hogyan beszélgetett, találkozott Picasso-val, Michael Douglas-szel vagy éppen Jon Voight-tal. Remek történetek, emberi és tanulságos esetek. Íme egy beszélgetése egy egészen kivételes emberrel, Bányai Gáborral. Hogyan legyünk nyitottak és az élet majd eldönti mit ad?...  Egy történetet, még a felvétel elindítása előtt mesélt el nekem Gábor. Az élet egészen kivételes rendezőként összehozta őt, sőt dolgozott azzal az emberrel, aki sok évvel korábban az ő édesapját ítélte el egy koncepciós perben. Ezen az estén ittak együtt, így hullt le a lepel a sokéves gaztettről. Ez a bizonyos korábbi bíró cukorbeteg volt és nem kellett volna a garatra öntenie. Ahogy kimentek a kocsmából, igencsak rosszra fordult az állapota, ott volt előtte a "lehetőség" arra, amit később senki sem olvasott volna rá. Ő megmentette ennek az embernek az életét, akinek köszönhetően a gyerekkorának jó részében nem ismerte az apját.  

www.igenekesnemek.com

 #banyaigabor #kenyeresandras #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #podcast #rendezo #tanar #producer #picasso #michaeldouglas 

Apr 12, 201902:07:43
#14 - PETHő ANIKÓ, TÉMA: GYEREKNEVELÉS EGYEDÜL - EGY ÚJ KEZDET TÖRTÉNETE
Mar 28, 201901:24:39
 #14 - PETHő ANIKÓ, TÉMA: GYEREKNEVELÉS EGYEDÜL - EGY ÚJ KEZDET TÖRTÉNETE

#14 - PETHő ANIKÓ, TÉMA: GYEREKNEVELÉS EGYEDÜL - EGY ÚJ KEZDET TÖRTÉNETE

Pethő Anikó, több vállalkozást, kezdeményezést is vezető vállalkozó, ebben a műsorban viszont másik oldaláról beszéltünk, az anyaságról, illetve arról, milyen úgy nevelni egy gyereket, hogy egyedül van az ember. Kihívásokról, társadalmi anomáliákról, viszonyulásokról, értetlenségről, alkalmi közönyről is beszélgettünk. Mit tervezett a szülés előtt, és mi lett utána? Hogyan kerekedett felül, kerekedik felül betegségein, problémáin, egyáltalán hogyan oldja meg hétköznapjait egy olyan világban, amely nem feltétlenül segít az ilyen helyzetben lévő anyukákon sem. Íme egy nagyon emberi, személyes történet, út, amely hibákkal, újragondolt megközelítésekkel és kétségekkel kikövezett. Lehet -e változnunk, kell-e újragondolnunk néhány berögzült szokásunkat, és ha igen, hogyan? Beszéljünk erről a nagyon fontos kérdésről, hallgassuk meg egymást, és álljunk meg olykor; az empátia nem gyengeség, ellenkezőleg, egyik legfontosabb emberi tulajdonságunk, amit jó újraélesztenünk, ha veszni látunk!

www.igenekesnemek.com

#pethoaniko #kenyeresandras #igenekesnemekpodcast #podcast #igenekesnemek  #gyerekneveles #egyedül 

Mar 28, 201901:24:28
#13 - BORBÁS KRISZTIÁN
Mar 14, 201901:15:24
#13 - BORBÁS KRISZTIÁN

#13 - BORBÁS KRISZTIÁN

Borbás Krisztián: Londonban élő chef, utazó, volt fővadász, természetvédő, író. Itthon Magyarországon szerzett diplomát, fővadászként élt boldogan , amíg a szerelem hívószava meg nem szólította, és elindította máig tartó, izgalmakban nem szűkölködő, kalandos útjára. Londonban találta meg csillagtúrás életének központját, itt lett először mosogató, majd sok munka és tanulás után első osztályú éttermek chef-e. Remek ételeit többek között Yoko Ono, Jason Statham, Jude Law vagy éppen David Schwimmer  is gyakran dicsérte, kóstolta. Jamie Oliver éttermeiben is dolgozott, Gennaro Contaldo (Jamie Oliver mestere és üzlettársa) tanította személyesen a különböző spéci fogásokra. Egy évet, követvén még gyerekkori álmát, vadőrként dolgozott Dél-Afrikában, később - a műsorból kiderült, hogy hogyan és miért  - segített a Fidzsi-szigeteken az eddigi legnagyobb ciklon pusztítása után újraindítani az életet a helyieknek. Egy örök utazó, kíváncsi és elszánt természetvédő, ismerjétek meg Borbás Krisztián történetét!

#borbaskrisztian #kenyeresandras #podcast #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek

zene: Emapea - Zoning


Mar 14, 201901:15:14
#12 - GUNDEL-TAKÁCS GÁBOR
Mar 05, 201958:26
#12 - GUNDEL-TAKÁCS GÁBOR

#12 - GUNDEL-TAKÁCS GÁBOR

Gundel-Takács Gábor; újságíró, sportriporter, az ország egyik legnépszerűbb műsorvezetője volt az Igenek és nemek podcast vendége: Beszéltünk karrierről, vallott korábbi színészi terveiről, megtudtuk, hogyan került a televízió környékére, hogyan hozta meg a döntéseit, egyáltalán, hogy mikor és miért vette fel a Gundel nevet (amely egyébként édesanyja családi neve, Gábor a híres Gundel étterem alapítójának a dédunokája). Beszéltünk arról, hogy hogyan lett ügyelőből a ranglétrán előrelépdelve képernyős riporter, miért a sífutás és a boksz volt az első két sport, amelyet közvetített? Önmagát fatalistának tarja, a sors, az élet forgatókönyve rendszeresen közbeszólt, helyére terelgette, de ezt ő nem bánta, sőt vallja, hogy ha egy ajtó bezárul életünkben mindig nyílnak újak, csak kérdés, hogy bemegyünk-e rajta?

www.igenekesnemek.com

#gundel #gundi #gundeltakacsgabor #kenyeresandras #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #podcast

zene: Ours Samplus, műsorvezető: Kenyeres András (kenyeres.com)

Mar 05, 201958:17
#11 - DR. JÓZWIAK ÁKOS - BESZÉLGETÉS Y.N. HARARI KÖNYVE NYOMÁN
Feb 04, 201901:18:47
#11 - DR. JÓZWIAK ÁKOS - BESZÉLGETÉS Y.N. HARARI KÖNYVE NYOMÁN

#11 - DR. JÓZWIAK ÁKOS - BESZÉLGETÉS Y.N. HARARI KÖNYVE NYOMÁN

Vendégemmel, Dr. Józwiak Ákossal beszélgettünk Y.N. Harari 21 lecke a 21. századra c. könyve kapcsán jelenről és jövőről. Mik azok az aktuális sürgős és fontos kérdések, amelyekről talán nem ejtünk annyi szót, amennyit kellene? Érintettük a könyv tematikáján keresztül az oktatás (mit tanuljon ma a gyerek, hogy a jövőben sikerrel vegye az akadályokat?), a munka kérdését, illetve beszélgettünk mesterséges intelligenciáról, álhírekről, adataink használatáról és ezzel kapcsolatos etikai kérdésekről.Tartsatok velünk ezen a közös elmélkedésen!  

#yuvalhoahharari #21leckea21szazadra #jozwiakakos #kenyeresandras #igeneesnemekpodcast #igenekesnemek #podcast #hungary #harari

Feb 04, 201901:18:37
#10 - PRIEGER ZSOLT - "reneszánsz ember"
Jan 21, 201947:08
#10 - PRIEGER ZSOLT - "reneszánsz ember"

#10 - PRIEGER ZSOLT - "reneszánsz ember"

Prieger Zsolt, az Anima Sound System zenekar vezetője, tanár, költő, író és miegymás... Egy éleslátású, gondolatokkal teli, kreatív energiáktól duzzadó, tiszta egyén, akivel egyszerűen az embernek beszélgetnie kell, sőt, ha lehetne, receptre írnám fel rendszeresen a beszélgetést Prieger Zsolttal. Mert feltölt, irányba tesz, felébreszt, elgondolkodtat, mert őszinte, emberi és mert munkára, cselekvésre késztet.... és szerencsére, vagy épp nagyon is tudatosan, szeret beszélgetni és ez nekünk is nagyon, de nagyon jó! 

www.igenekesnemek.com

#priegerzsolt #animasoundsystem #igenekesnemekpodcast #kenyeresandras #martonvasar #budapest 

Jan 21, 201946:60
#9 - VARGA TAMÁS - startupper
Jan 07, 201901:36:17
#9 - VARGA TAMÁS - startupper

#9 - VARGA TAMÁS - startupper

Varga Tamás, a hazai nagysikerű fantasy sport cég, a Statzup alapító tulajdonosa. Tartsatok velünk egy igazi startup hullámvasúton! Ebben a beszélgetésben kitartásról, tanulásról, akarásról, sikerekről és újrakezdésekről bőven lesz szó! Hogyan jut egy fiatal ember egy év alatt a Beckham és a Hamilton család szomszédságába? Egy karrier, amely kontinenseken, határok nélkül ível át, San Francisco-tól Kínáig és vissza. Lesz itt szó FBI-rajtaütésről, magyar és főleg nemzetközi fociról, annak háttérvilágáról, személyes karrierről, kínai állami gépezetről, négypályás befektetőkről.... Nehéz volt abbahagynunk! 

#vargatamas #statzup #igenekesnemepodcast #igenekesnemek #podcast #kenyeresandras #kenyeres #igenek #nemek #fantasy #football #hungary #fantasyfootball #edzokligaja #fantasysports #fantasy #sport

Jan 07, 201901:36:08
#8 - KOVÁCS PÉTER - a networking mestere
Dec 17, 201801:16:00
#8 - KOVÁCS PÉTER - a networking mestere

#8 - KOVÁCS PÉTER - a networking mestere

Vendég: Kovács Péter, az IseeQ és az xLabs vezetője, társalapítója, a Global Startup Awards és a Budapest Startup Safari egyik fő megálmodója és motorja. A hazai startup-ökoszisztéma meghatározó összekötő személye. Útja a Nógrád-megyei Kétbodonyból messzire vitte, bár sosem igazán tervezte túl dolgait. Mindig is kereste az inspiráló emberek környezetét, minden napját igyekszik úgy megélni, hogy tudatában legyen azoknak az értékeknek, amelyek körülveszik. Egyszer régen egy állás interjún azt írta róla valaki: "Free as a bird". Ez a szabadsága süt minden gondolatából és tapasztalatából. Van mit tanulnunk az ilyen hozzáállásból!
#kovacspeter #iseeq #xlabs #globalstartupawards #podcast #igenekesnemek #igenekesnemekpodcast #kenyeresandras #kenyeresconsulting

Dec 17, 201801:15:52
#7 - NOVODOMSZKY ÉVA
Nov 30, 201849:59
#7 - NOVODOMSZKY ÉVA

#7 - NOVODOMSZKY ÉVA

Az Igenek és nemek podcast legújabb vendége Novodomszky Éva volt. Beszélgettünk az élet nagy kérdéseiről, karrierről, sorsról, célokról, álmokról és valóságról, arról, hogy mennyiben vagyunk mi felelősek az életünkért és, hogy mit is tehetünk azért, hogy legyen érdemes majd mire visszatekintenünk és mindezt úgy tettük, hogy sokat, de nagyon sokat nevettünk. Hallgassátok meg ezt a kis csevejt ezzel a nagyon pozitív és nagyon kedves emberrel!

#igenekesnemekpodcast #podcast #novodomszkyeva #kenyeresandras #mtva #beszelgetes #igenekesnemek #novodomszky #kenyeres
Nov 30, 201849:45
#6 - MäRCZ TAMÁS
Nov 07, 201801:36:13
#6 - MäRCZ TAMÁS

#6 - MäRCZ TAMÁS

Märcz Tamás - Olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya

Az Igenek és nemek podcast vendége Märcz Tamás. Beszélgetésünk során végigvettük karrierjét egészen az első labdájától az olimpiai aranyon keresztül a szövetségi kapitányi posztig. Megtudhatjuk a műsorból, hogy mi volt, az ami első körben ebbe a közegbe vonzotta, hogyan zajlott első beszélgetése Gyarmati Dezsővel és hogy, hogyan telt a 11 éve Olaszországban? Választ kapunk arra, hogy miben más szövetségi kapitánynak lenni, mik a fő kihívásai? Egy remek ember fantasztikus életútja első kézből most mindenki számára meghallgatható!

Podcast házigazda: Kenyeres András (www.kenyeres.com); Vendég: Märcz Tamás; Zene: Night Drive - A Chillwave Mix; Alone - A Chill Mix Station voice: Szeniczey Csaba

#marcztamas #kenyeresandras #igenekesnemekpodcast #igenekesnemek #podcast #magyarvizilabdavalogatott #vizilabda #waterpolo #hungary #magyarorszag #edzo #szovetsegikapitany
Nov 07, 201801:35:53
#5 - HARSÁNYI LEVENTE
Oct 09, 201801:07:18
#5 - HARSÁNYI LEVENTE

#5 - HARSÁNYI LEVENTE

Műsorvezető, közszereplő, 22 éve a média világának meghatározó szereplője. A műsorból megtudhatjuk, hogy mik voltak az ő karrierjében a meghatározó igenek és nemek? A beszélgetésben fény derül többek között a következőkre: miért volt fontos, meghatározó számára egy bizonyos buli, vagy éppen miért volt érdemes elmennie annak idején egy moziba? Miért nem lett világbajnok pingpongozó, vagy szállodaigazgató? Mit mondott neki Fenyő Miklós miután vendégfellépőként hozzá mert nyúlni egyik szerzeményéhez? Mit tart az eredetiségről, illetve a különféle szerepekről a médiában? Milyen ambíciói vannak még a szakmában vagy akár azon kívül?

Podcast házigazda: Kenyeres András (www.kenyeres.com); Vendég: Harsányi Levente; Zene: Morning Stroll (lofi - jazzjop .chill mix) Station voice: Szeniczey Csaba, Fotó: Petőfi Rádió


​#harsanyilevi #harsanyi #levente #igenekesnemekpodcast #podcast #igenekesnemek #musorvezeto #kenyeres #kenyeresandras #kenyeresconsulting
Oct 09, 201801:07:02
#4 - DR. BAY PÉTER - TÉMA: ÁTTÖRÉS A MELLRÁK-KUTATÁSBAN
Sep 24, 201858:50
#4 - DR. BAY PÉTER - TÉMA: ÁTTÖRÉS A MELLRÁK-KUTATÁSBAN
Sep 24, 201858:35
#3 - FEKETE ZSUZSA - TÉMA: FUTÁS, MARATON
Sep 17, 201801:02:39
#3 - FEKETE ZSUZSA - TÉMA: FUTÁS, MARATON

#3 - FEKETE ZSUZSA - TÉMA: FUTÁS, MARATON

Fekete Zsuzsa, az első magyar nő, aki teljesítette a World Marathon Majors sorozatot. Összesen 30 maratont futott eddig életében. Átbeszéljük vele, hogy hogyan is lehet például "véletlenül" maratont futni , mit ad neki a futás, vajon miért lett olyan divatos manapság ez a sport, és hogy ő hogyan áll hozzá ehhez a kérdéshez? Megismerkedünk kalandokban bővelkedő sztorijaival, hogy milyen érzés volt szülei szeme előtt Bostonban befutni a célba, és hogy mit is keresett ő tulajdonképpen a cápák között egy tengeren? Siker, eredményesség, hozzáállás, életszeretet, odaadás; tartsatok velünk, tanuljunk egymás tapasztalataiból!
Podcast házigazda: Kenyeres András (www.kenyeres.com); Vendég: Fekete Zsuzsa; Zene: Englewood Boardwalk Bumps 2; Station voice: Szeniczey Csaba

#futas #maraton #feketezsuzsa #igenekesnemekpodcast #podcast #igenekesnemek #running #marathon #kenyeres #kenyeresandras #kenyeresconsulting

Sep 17, 201801:02:23
#2 - ALKALMAZOTTBÓL VÁLLALKOZÓ - VENDÉG: LIPI GÁBOR
Sep 17, 201801:14:27
#1 - PUZSÁR MARCELL - FOTÓS, VILÁGUTAZÓ
Sep 17, 201801:25:09
#2 - ALKALMAZOTTBÓL VÁLLALKOZÓ - VENDÉG: LIPI GÁBOR

#2 - ALKALMAZOTTBÓL VÁLLALKOZÓ - VENDÉG: LIPI GÁBOR

Alkalmazottból vállalkozó - különbségek a két világ között; mennyiben hat életünkre az ilyen karrierváltás? Előnyök, hátrányok, tények és érzések első kézből. Lipi Gábor barátommal negyedik éve saját vállalkozásainkat vezetjük. A beszélgetésünk alatt sorra vettük, hogy a mi életünkben mit is jelentett, jelent az alkalmazotti létből a vállalkozóiba való átállás? Mik a különbségek és esetleg a hasonlóságok és két munkaviszony között? Érintettük többek között azt is, hogy mik voltak azok a dolgok, amiket nehéz volt megszoknunk és melyek azok a tényezők, amelyeket nem adnának fel semmi pénzért sem! Beszéltünk időgazdálkodásról, mindset-ről, kreativitásról, a specialistákról és generalistákról, a témához kapcsolódó jövőkutatásról, érintettünk egzisztenciális kérdéseket, munkarendi különbségeket, illetve a karrierváltás szélesebb spektrumú hatásait is (család, mindennapi életminőség).
Sep 17, 201801:14:10
#1 - PUZSÁR MARCELL - FOTÓS, VILÁGUTAZÓ

#1 - PUZSÁR MARCELL - FOTÓS, VILÁGUTAZÓ

Puzsár Marcell, San Francisco-ban élő magyar enteriőr/építészeti fotós. Több, mint 100 országon át nyúló utazásai után az Egyesült Államokban telepedett le és hozta létre saját vállalkozását. Ott volt, amikor az Airbnb egy kis startup-vállalkozásból óriássá nőtte ki magát, fontos része volt a cég ma is fennálló képi világának megalkotásában. Megtudjuk a műsorból, hogy a nepáli gurkháknak mi közük is van az ő amerikai letelepedéséhez? Megismerjük Marcell eddigi, Antarktiszon, National Geographic fotózáson és Ashton Kutcher melletti jacuzzizáson átnyúló életútját; hogy mik voltak azok a tényezők, azok az igenek és nemek, amelyek segítették előrejutásában, hogyan tartott ki, amikor munkája mexikói illegális bevándorlók mellett pusztán a mosogatás volt? Tartsatok velünk ezen a kalandokban nem szűkölködő virtuális utazáson!
Podcast házigazda: Kenyeres András (www.kenyeres.com); Zene: A.X.E.L. - Growing Up Vol. 2; Station voice: Szeniczey Csaba
Sep 17, 201801:24:50