Skip to main content
Spotify for Podcasters
implico

implico

By Tina Zafred

implico je podcast za vse, ki jih zanimajo dobre prakse in nova znanja s področji #employeeexperience, #digitalworkplace, #futureofwork. Temelji na osnovnem razumevanju prepleta izkušnje zaposlenega in izkušnje kupca ter kako lahko z razumevanjem obojega ustvarjamo odlične poslovne rezultate.
Z vami sem Tina Zafred, dizajnerka izkušnje zaposlenih v digitalnem delovnem okolju.

Oblikovanje naslovnice: Graphic design studio Šumrada Sinčič
Produkcija: Videomedia
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Matic Kadliček: Donosnost investicij v HR

implicoMay 30, 2022

00:00
01:01:52
Primož Zupan: Digitalne veščine
Sep 07, 202353:44
Urška Stanovnik: Employee life cycle

Urška Stanovnik: Employee life cycle

Tematika tokratnega podcasta je employee life cycle – za tiste, ki vam tematika ni tako blizu, z Urško govoriva o življenjskem ciklu posameznika znotraj organizacije. V preteklosti se je veliko govorilo o customer life cycle-u, danes se o tem govori na področju zaposlenih. Zakaj je temu tako, predvsem pa zakaj sta se s sodelavko odločili, da okoli employee life cycl-a zgradita HR Optiweb akademijo odkrijeva v podcastu.

Urška Stanovnik je univerzitetna diplomirana psihologinja, ki svojo kariero že več kot 10 let gradi na kadrovskem področju. Dela v vlogi Chief Happiness Officerja na Optiwebu. Bolj kot ustaljene prakse jo zanimajo novi pristopi in načini, kako ustvariti še boljšo izkušnjo za (potencialne) zaposlene. 


May 10, 202353:35
David Bevc: Dodana vrednost oblačnih storitev za posel

David Bevc: Dodana vrednost oblačnih storitev za posel

V tokratni epizodi je z mano David Bevc, ki trenutno deluje v vlogi Cloud Transformation Strategista v podjetju Mainstream EU. Upam si trditi, da je eden največjih navdušencev nad oblačnimi storitvami v slovenskem prostoru in je tisti, ki se z omenjenimi rešitvami ukvarja že kar nekaj let, prav tako je član NetApp-A team skupine, ki je sestavljena iz le okoli 30 tehničnih strokovnjakov iz celega sveta. Skupaj s sodelavci je transformiral že kar nekaj fizičnih okolij v virtualne in danes vem, da bo odličen sogovornik na to temo. Dandanes se mnoga podjetja odločajo za začetek ali nadaljevanje digitalne preobrazbe, preoblikovanje lokalnih okolij v zasebne oblake in namestitev aplikacij v javne oblake. Oba sva mnenja, da je pomembno zavedanje, da mora tudi poslovna stran razumeti kaj nam prinašajo oblačne storitve, kje so pasti in kdaj so take rešitve primerne. In zato tokratna epizoda..predstavitev dodane vrednosti teh storitev za posel.

Koristne povezave:

https://www.mainstream.eu

https://www.linkedin.com/in/davidbevc/

Feb 20, 202355:37
Marko Kebe: Digitalno podpisovanje z osebno izkaznico

Marko Kebe: Digitalno podpisovanje z osebno izkaznico

Leto 2023 začenjamo s tematiko digitalnega podpisovanja. Z tokratnim gostom iz podjetja SETCCE, Markom Kebetom, sva govorila o uporabi digitalnega podpisovanja v B2B in B2C poslovanju.. kakšne so pravne podage na tem področju in na kaj morate paziti pri digitalnem podpisovanju, kot pravne in fizične osebe.

Marko Kebe iz podjetja SETCCE se kot specializiran svetovalec v prodaji srečuje z uvajanjem e-podpisnih tehnologij v najzahtevnejših industrijah doma in v tujini. Slednje zahteva celovito poznavanje kompleksnih poslovnih procesov ter zakonskih predpisov na področju storitev zaupanja. V sklopu sodelovanja s priznanimi podjetji (NovaKBM, Pošta Slovenije, Generali, BMW, itd.) je pridobil bogate izkušnje na področju analize poslovnih potreb naročnikov in digitalne vključenosti strank in zaposlenih. 

Koristne povezave: 

https://www.linkedin.com/in/marko-kebe-00090a138/

https://www.setcce.com/sl

Feb 01, 202358:59
Eva Esih: People analytics

Eva Esih: People analytics

Eva Esih je mlada podjetnica, soustanoviteljica in direktorica podjetja PsyBit, ki razvija digitalne programske rešitve za strateško kadrovanje. Eva je po izobrazbi magistrirana psihologinja, ki je svoje kadrovsko znanje nagradila tudi na študiju v tujini, kjer se je v sklopu drugega magistrskega študija na Nizozemskem posvetila strateškemu razvoju organizacij. Napredna analitika, o kateri sva govorili, lahko dramatično izboljša način, na katerega organizacije prepoznavajo, privabljajo, razvijajo in zadržujejo talente. Vendar številne organizacije še vedno sprejemajo te odločitve na podlagi instinkta in intuicije. People Analytics pomaga vodjem odkleniti moč podatkov – povečuje natančnost, zmanjšuje pristranskost in izboljšuje uspešnost. 

Na kratko: 

  • kaj to je People analytics
  • kaj se vse da meriti na področju kadrovanja?
  • moč prediktivne analitike na HR področju
  • veščine za uvedbo analitike na HR področje
  • moč podatkov pri izpolnjevanju poslovnih ciljev
  • pasti pri uporabi analitike pri odločitvah


Koristne povezave: 

https://psybit.si

https://www.mckinsey.com/solutions/orgsolutions/overview/people-analytics


Dec 15, 202247:02
Katarina Štucl: Chatboti - moč umetne inteligence

Katarina Štucl: Chatboti - moč umetne inteligence

Katarina Štucl je magistrica mednarodnega poslovanja. Motivirana, odgovorna, pozitivna in proaktivna oseba z naprednimi delovnimi izkušnjami na področju HR procesov, še posebej obračuna plač in kadrovske digitalne transformacije. Deluje v mednarodni ekipi v korporaciji IBM in se vsakodnevno ukvarja z močjo umetne inteligence na HR področju. Ker na slovenskem področju nimamo veliko tako močnih praks na temo chatbotov za namen interne komunikacije in sodelovanja verjamem, da je Katarina prava oseba, ki nas lahko popelje "v prihodnost" in nam pokaže kaj v praksi mednarodne korporacije že delajo in kako lahko moč tehnologije uporabimo za boljše sodelovanje v podjetjih.


Nov 14, 202250:21
"Izkušnje zaposlenih v službi uporabniške izkušnje" ; okrogla miza na WEBSI konferenci 2022

"Izkušnje zaposlenih v službi uporabniške izkušnje" ; okrogla miza na WEBSI konferenci 2022

Za vse tiste, ki ste zamudili letošnjo najbolj digitalno konferenco v Sloveniji, WEBSI 2022 (https://websi.si), objavljam pogovor, ki sem ga sama vodila na okrogli mizi in ki se lepo prepleta s temami Implico podcasta. Skozi pogovor smo namreč s sodelujočimi želeli pokazati kako iz teorije prenašamo v prakso preplet dveh izkušenj, EX in CX. Izkušnja strank (Customer experience) je ključni element strategije blagovne znamke in je ob enem eden glavnih izzivov, ki jih nagovarjamo pri ustvarjanju zvestobe strank. Toda izkušenj strank ni mogoče ločiti od izkušenj zaposlenih (Employee experience). Številne študije namreč kažejo, da je zadovoljstvo strank tesno povezano z zavzetostjo zaposlenih. 

Z mano so oder delili: 

Nataša Jelovčan, Vodja kadrovske službe, Mercator

Boštjan Gabrič, UX designer, Mercator

Žarko Višekruna, Vodja poslovnega razvoja, Agitavit solutions

Katarina Štucl, Vodja avtomatizacije kadrovskih procesov za globalni trg (chatbot manager), IBM Slovenija

Matic Vošnjak, Partner in direktor, Competo


Oct 12, 202255:13
Katarina Primožič Ramoveš: Trajnostni HR

Katarina Primožič Ramoveš: Trajnostni HR

V času, v katerem živimo, se pojavlja kar nekaj idej in konceptov, ki iz dneva v dan bolj intenzivno polnijo strani znanstvenih, strokovnih, poljudnih publikacij. Med njimi sta tudi koncepta trajnostnega razvoja (angl. Sustainability) in upravljanja s človeškimi viri. V širši družbi se namreč vedno bolj krepi zavedanje o pomenu trajnostnega razvoja, družbene odgovornosti, vendar pa bodo skupni cilji, povezani s tem, težko uresničljivi brez ustrezne podpore oz. doprinosa razvejenega sistema poslovnih subjektov, ki delujejo v njej. To je jasno. Zato vse več uspešnih in uglednih podjetij in organizacij v svoje strategije upravljanja vključuje tudi omenjene elemente oz. orodja povezana s tem področjem. In ker so prav ljudje oz. zaposleni pomemben faktor sleherne organizacije, je torej na mestu vprašanje, kakšna je relacija koncepta trajnostnega razvoja in področja upravljanja s človeškimi viri. In prav na to temo v tokratni epizodi razglabljam skupaj z Katarino Primožič Ramoveš, magistro, pravnico, direktorico področja Kadri in kultura v podjetju NIL, podpornico in pobudnico številnih idej, ki danes klijejo skozi mnoge ljudi in različne projekte v slovenskem prostoru. 

Koristne povezave: 

https://www.linkedin.com/in/katarinaprimozic/


Sep 19, 202244:55
Janez Žezlina in Roman Klarič: Kako vzpostaviti digitalno kulturo?

Janez Žezlina in Roman Klarič: Kako vzpostaviti digitalno kulturo?

Eden od večjih faktorjev, ki vplivajo na uspešnost digitalne transformacije v podjetjih je kultura, ki v podjetju v tistem trenutku vlada. "Culture eats strategy for breakfast" je tako fraza, ki jo vsi poznamo. Vsi, ki se pa z digitalizacijo kakorkoli ukvarjamo vidimo, da je še kako resnična.  Digitalna kultura je koncept, ki opisuje, kako tehnologija in internet oblikujeta naš način interakcije. Digitalna kultura je tudi celota življenjskega sloga in navad, ki so jih ustvarile inovacije, ki jih prinaša doba, v kateri živimo in tehnologija, ki je vse bolj umeščena v vsakdanje življenje. Tako v tokratni epizodi z izjemnima gostoma, Romanom Klaričem in Janezom Žezlino, razpredam o konceptu digitalne kulture in o tem zakaj je pomembna ter kako jo v podjetjih začeti graditi. 

Roman deluje kot strateški svetovalec in individualni coach. Pri svojem delu se še posebej posveča procesom razvoja talentov in sistemom nasledstev. Od leta 2009 izvaja coaching program z uporabo DNLA Expert System. Je tudi eden izmed soavtorjev Inspire for Future platforme o kateri je v epizodi tudi govora. Janezova ključna strokovna področja kompetenc pa so strateške in kadrovske preobrazbe poslovnih sistemov – skrbi za sistematičen razvoj potenciala organizacij in posameznikov v sklopu podjetja ENERGOS.

Koristne povezave:
https://inspire4future.com

https://www.energos.com

https://www.resultant.si

https://www.linkedin.com/in/janez-zezlina-78225317/

https://www.linkedin.com/in/roman-klarič-a6163740/

Aug 08, 202201:17:40
Ana Pintar: Vedenjska ekonomija
Jul 11, 202257:06
Borut Jeglič in Tina Zafred: Coaching kot podpora digitalni transformaciji

Borut Jeglič in Tina Zafred: Coaching kot podpora digitalni transformaciji

Z Borutom sva po nekaj skupnih kavah in razpredanjih kako lahko podpirava spremembe v podjetjih, ki jih prinese digitalizacija prišla do spoznanja, da je lahko eno izmed orodij prav coaching. Oba sva namreč certificirana coacha, Borut je certificiran CliftonStrengths in Gallup High Performance coach sama pa sem certifikat opravila pri ICF in pri svojem delu s coachingom redno podpirava posameznike in ekipe, ki si želijo podpore pri svoji poslovni rasti. Oba v poslovnem svetu, z različnimi vlogami delujeva več kot 15 let in vedno znova prihajava do dejstva, da vse hitre spremembe, ki se dogajajo nosijo posledice prav na zaposlenih, odnosih v podjetju, kulturi in posledično manjši produktivnosti ali poslovni rasti. Digitalizacija je ena izmed takih sprememb in ob uvajanju le te se dogajajo spremembe, ki jih je potrebno ustrezno podpreti. 

Koristne povezave: 

https://www.linkedin.com/in/borutjeglic/

https://www.ujemiznanje.com

Jun 20, 202259:15
Matic Kadliček: Donosnost investicij v HR

Matic Kadliček: Donosnost investicij v HR

V tokratni epizodi sva z gostom poskušala podati formule za računanje donosnosti investicij (ROI ali return on investment) za projekte povezane z zaposlenimi in delovnimi okolji. Večkrat imamo debate o pomembnosti strateške usmeritve HR oddelkov, le malokrat pa nam nekdo poda konkretne prakse kako strateški v podjetju res postati. In s tokratno epizodo sva z Maticem želela prav to -  podati konkretne napotke kako opravičevati projekte namenjene zaposlenim.

Matic Kadliček je organizacijski psiholog v podjetju Trgotur d.o.o. in direktor podjetja Video Center d.o.o. Je iskan svetovalec za razvoj ljudi v več kot 100 podjetjih, kjer poleg snovanja in vzpostavljanja internih učnih centrov z zabavnimi video treningi, psihološkim ocenjevanjem, coachingom, načrtovanjem nasledstev in diagnostiko delovnih okolij, skrbi tudi za kredibilno merjenje učinkov in donosnost programov razvoja ljudi in drugih "mehkih" projektov.

Uporabne povezave:
https://www.linkedin.com/in/matickadlicek/

https://roiinstitute.net

May 30, 202201:01:52
Urša Svetelj & Jasmina Alić: Skrajšan delovni čas

Urša Svetelj & Jasmina Alić: Skrajšan delovni čas

V tokratni epizodi gostim dve energični gostji. Urša Svetelj je pobudnica iniciative za krajši delovnik, sicer pa trenerka, facilitatorka in timska coachinja pri podjetju CorpoHub. Verjame v to, da bomo kot družba v prihodnosti ob ponedeljkih v večji meri z veseljem hodili v službo in da nova generacija ne bo razumela, kaj pomeni "joj, ponedeljek je". Jasmina Alić pa je oseba, ki je skrajšan delovni čas že vpeljala tudi v prakso, v multinacionalki Manpower. Epizodo torej namenjamo skrajšanem delovniku, tematiki, ki je v zadnjem času zelo aktualna. Nekatera podjetja se z njo še sramežljivo spogledujejo, spet drugi so v to žemljo že zagrizli in ugotovili, da se da.. jo pozicionirati v podjetje, pripraviti business case in tudi implementirati. Da bi izvedeli kako, vabljeni k poslušanju. 

Koristne povezave: 

https://www.linkedin.com/in/ursasvetelj/

https://www.corpohub.com

https://www.linkedin.com/in/jasmina-alic-7303674/

Uršine knjige: 

https://www.goodreads.com/user/show/90241815-ursa-svetelj


May 09, 202201:11:28
Anka Brus: Digitalna delovna okolja

Anka Brus: Digitalna delovna okolja

O digitalizaciji čivkajo že vsi, strategije recimo da, tudi že znamo spisati in digitalizacijo strateško vmestiti med cilje podjetja. Kako pa digitalizacijo prilagoditi glede na potrebe posameznega delovnega okolja in kako potem projekte tudi implementirati v praksi, sem se pogovarjala z Anko Brus, gostjo četrte epizode. Anka Brus je s tehnologijo neločljivo povezana vso kariero, od leta 2015 je direktorica IT-podjetja Agitavit Solutions. Danes več kot 120 sodelavcev v podjetju pod Ankinim vodstvom strankam rešuje najrazličnejše poslovne izzive s pomočjo informacijske tehnologije. Sodelujejo z večjimi slovenskimi družbami, kot so Krka, GEN-i, A1, Kolektor, Pošta Slovenije in Abanka, ter z zvenečimi imeni svetovnega gospodarstva, med katerimi sta tudi Sandoz Group in Hilti Corporation. 

Koristne povezave:
https://www.linkedin.com/in/anka-brus-06ba627/

https://www.agitavit.si


Apr 25, 202201:04:36
Ivo Švrljuga: Kvantna prodaja

Ivo Švrljuga: Kvantna prodaja

Tretja epizoda je namenjena sodobnim pristopom delovanja na področju B2B prodaje, vodenja prodajnih ekip ter pogleda v digitalno poslovno prihodnost. Z nami je bil Ivo Švrljuga, izkušeni poslovni svetovalec v podjetju Principus d.o.o. ter vodja regionalne prodaje za Adriatic regijo v podjetju BE-terna. Svojo bogato poslovno pot je začel v slovenski podružnici podjetja IBM, kjer je bil med drugim odgovoren za poslovanje IBM-a v Bosni in Hercegovini in Albaniji ter je vodil skupino za prodajo strojne opreme, ki je pokrivala tako Slovenijo kot prej omenjeni državi. V svojih zgodnjih letih je kot direktor pomagal vzpostaviti poslovanje slovenske podružnice podjetja DNS, ki ga je kasneje prevzela ameriška korporacija Arrow. Poslovna pot ga po IBMu pripeljala v skupino Tuš, kjer je v začetku vodil telekomunikacijsko podjetje Tušmobil, nato pa je prevzel vodenje celotne skupine Tuš. Zadnje leto v podjetju BE-terna, ki se ukvarja z uvajanjem poslovnih rešitev na področju ERP, CRM in BI, vodi prodajo za Adriatic regijo. Z združevanjem poslovnega znanja, prodajnih izkušenj ter s kopico vodstvenih veščin je bil odličen sogovornik za razmišljanje o delovanju na omenjenih področjih v prihodnosti. 


Koristne povezave:


https://www.linkedin.com/in/ivo-švrljuga-0070a594/
https://principus.si

Sales Mastermind Interactive Workshop in Ljubljana 13-14.4.: https://www.be-terna.com/sl/blog/sales-mastermind-workshop

16. PRODAJNA KONFERENCA SALES SUMMIT v Ljubljani: https://akademija-finance.si/konference/sales-summit/

Apr 10, 202201:12:16
Matic Moličnik: Povezovanje EX & CX

Matic Moličnik: Povezovanje EX & CX

V drugi epizodi je z nami Matic Moličnik, vodja kadrovske službe v tehnološkem podjetju Kamino d.o.o.. Z Maticem sva govorila tako o grajenju izkušnje zaposlenega kot o povezovanju le te z izkušnjo stranke. Matic se je v svoji karieri srečal in deloval na obeh področjih, zato je lahko z nami delil veliko koristnih nasvetov kako ustvariti povezovanje obojega. V Petrolu je pomagal sooblikovati izkušnjo stranke in se pri tem večkrat srečal z dejstvom, da so imeli prav zaposleni veliko vlogo pri njenem grajenju. Matic je diplomirani psiholog z magisterijem s področja content strategy, v pogovoru dava poudarek tudi na to, kako vplesti navedena znanja v sam proces oblikovanja izkušenj. 

Koristne povezave:

https://www.linkedin.com/in/maticmolicnik/
https://kamino.si

Mar 27, 202255:23
Nina Pozderec: Novi pristopi k delu

Nina Pozderec: Novi pristopi k delu

Nina Pozderec je psihologinja in facilitatorka v svetovalnem podjetju Switch to eleven, ki pomaga timom in podjetjem uvajati nove načine dela z namenom dviga avtonomije zaposlenih, izboljšanja sodelovanja in komunikacije ter ustvarjanja pogojev za učinkovito prilagajanje na hitre spremembe. Je certificirana strokovnjakinja za uvajanje principov samovodenih timov v ekipe in podjetja, s poudarkom na upravljanju tranzicije od starega način dela do transformacije v nov način. Z Nino sva se pogovarjali o novih pristopih k delu povezanimi z delovanjem progresivnih organizacij, reorganizacijami v podjetjih, agilnim upravljanjem in obvladovanjem change managementa. 

Povezave:
https://www.linkedin.com/in/ninapozderec/

https://switcheleven.com

Mar 16, 202201:00:37