
In verbinding met je Dier Podcast
By Dierencoach Anky

In verbinding met je Dier PodcastJun 24, 2021

#153 Wil jij je dier beter leren begrijpen? Word een expert in de lichaamstaal 🤩
Jaaa, in deze aflevering vertel ik je over een situatie die ik meemaakte met mijn hond Maya en een andere hond, die we tijdens onze wandeling tegenkwamen. Daarin kon ik haar lichaamstaal goed aflezen en dat maakte hét verschil tussen een fijne of niet fijne situatie.
In de aflevering leg ik je uit waarom 1 signaal verschillende dingen kan betekenen, waarom het zo belangrijk is om expert te worden in de lichaamstaal van jouw dier en hoe je de signalen van je dier het beste kunt duiden door niet alleen te kijken, maar ook te voelen.
Veel luisterplezier!

#152 Hoe open je je hart voor een nieuw dier?
In deze aflevering vertel ik over een situatie die ik bij heel veel baasjes zie gebeuren; na het overlijden van een dier waar ze een hele sterke band mee hadden (of hebben), krijgen ze een nieuw dier in hun leven en blijken ze het best lastig te vinden om hun hart opnieuw te openen. En dat is heel menselijk. En logisch. En begrijpelijk. Maar doordat ze hun hart nog niet volledig kunnen openen voor hun nieuwe dier, krijgt het dier geen eerlijke kans. En dat is zonde! Dus, als jij je hierin herkent, luister dan even naar deze aflevering. Dan krijg je van mij wat tips die jou gaan helpen om je hart elke dag een beetje meer te openen voor je nieuwe dier ❤️

#151 Hoe heb ik de verlatingsangst van hond Maya aangepakt?
Jaaa, ik keek al een hele poos uit naar het maken van deze aflevering! 🤩 Misschien weet je wel dat ik sinds acht maanden mijn eerste eigen hond, Maya, heb gekregen en dat ik dolblij ben met haar. Ik had me geen lievere hond kunnen wensen, maar Maya nam wel een uitdaging met zich mee: verlatingsangst.
Hoewel we nog een beetje in het verlatingsangst-leerproces zitten, kan ik nu al wel delen wat ik de afgelopen acht maanden hierin heb geleerd. In de aflevering leg ik je uit wat voor mij en Maya heeft gewerkt. Wie weet heb jij daar ook iets aan met jouw hond (of ander dier). Want; deze aflevering is niet alleen interessant voor jou als je een hond hebt met verlatingsangst, maar ook als je in een ander intensief, confronterend leerproces zit met je dier 😅 Hopelijk haal je er wat inspiratie en hoop uit. Veel luisterplezier!

#150 Klopt jouw interpretatie van het gedrag van jouw dier?
Wil jij zélf leren communiceren met dieren? Op 4 en 5 november 2023 geef ik weer een live weekend cursus! Alle informatie daarover vind je hier.
In deze aflevering vertel ik je waarom het super handig is dat wij, als baasjes, het gedrag van onze dieren continue observeren en interpreteren. Door een betekenis aan het gedrag van onze dieren te geven, kunnen we hun gedrag beter begrijpen en ze daardoor ook beter helpen/ondersteunen/leiden.
Maar, daarbij is het wél heel belangrijk om te blijven checken of onze interpretaties wel kloppen. Want als wij een betekenis aan het gedrag toeschrijven die niet klopt, heeft dat best wat risico's... In de aflevering geef ik je daarvan een voorbeeld en vertel ik je hoe je checkt of jouw interpretatie juist is. Veel luisterplezier!

#149 Deze is voor alle bezorgde baasjes! 😅😉
Wil jij ook leren communiceren met dieren? Op 4 en 5 november 2023 geef ik weer een live cursus! Alle informatie vind je hier.
Deze aflevering is speciaal voor alle baasjes die zich weleens zorgen maken over hun dieren. Want ik weet dat je dat doet. Ik doe het zelf ook!
Ik vertel je waarom je je zorgen maakt, dat je echt niet de enige bent die dat doet, hoe dieren denken over hun bezorgde baasjes en hoe mijn paard Anca mij heeft geholpen om me wat minder zorgen te maken en wat makkelijker los te laten en te vertrouwen als ik me wel zorgen maak. Veel luisterplezier!

#148 Als je 1 vraag aan je dier zou mogen stellen, wat zou je dan vragen? (Terugblik op EquiFair Zuid 2023).
Jaaa, leuk dat je er weer bent! In deze aflevering blik ik terug op een fantastische dag op EquiFair Zuid in Someren vorige week. Ik vertel je hoe ik die dag heb beleefd, hoe Maya het deed op zo'n druk evenement, inspiratie die ik opdeed voor mijn training met Anca, hoe was om podcast luisteraars (jullie dus!) te ontmoeten en hoe mensen reageerden op de vraag: ''als je 1 vraag zou mogen stellen aan je dier, wat zou je dan vragen?''.
In de aflevering vertel ik over de nieuwe datum voor de cursus communiceren met dieren dit najaar. Je vind de datum en alle informatie daarover op mijn website.

#147 ''Kan ik communiceren met dieren in andere landen? Bestaat er een taalverschil tussen dieren?''
Onlangs kreeg ik een vraag van een oud-cursist. Ze vroeg zich af of ze ook kan communiceren met dieren die in andere landen wonen en daardoor andere (menselijke) talen gewend zijn.
Het goede nieuws is; JA, dat kan! In deze podcast aflevering leg ik je uit hoe dat zit. Veel luisterplezier!

#146 Geef je dier de tijd.
Je kunt je er vast wel iets bij voorstellen, waarom het goed is om je dier de tijd te geven. Maar je dier de tijd geven, vergt geduld van jouw kant. En dat is soms best lastig 😅
Toch is het zeer de moeite waard. Door geduld te hebben en je dier nog meer tijd te geven dan jij denkt dat hij nodig heeft, bouw je aan een mega sterk fundament. Aan een band met je dier op basis van onvoorwaardelijke liefde. En dat is de 'investering' qua tijd en geduld meer dan waard ❤️
In deze aflevering vertel ik je welk advies ik mijn moeder gaf met haar nieuwe konijn, maar ook wat ik hierin leerde van mijn eigen dieren. Veel luisterplezier!

#145 Droom jij wel eens over je dier?
In deze aflevering vertel ik je waarom je droomt over je dier(en) en wat dat kan betekenen. Dromen over je dier zijn namelijk nooit toeval. Heel vaak betekent het dat je dier een boodschap voor je heeft. Ze kunnen ons namelijk ''opzoeken'' in onze dromen om een boodschap door te geven. Want juist tijdens onze slaap, in onze dromen, staan wij open voor boodschappen van onze dieren en vanuit ons onderbewustzijn. Interessant he? In de aflevering vertel ik je wat ik hierover weet en heb ervaren met mijn eigen dieren en met dieren van klanten. Veel luisterplezier!

#144 Terugblik op de eerste live cursus! 🥳
Jaaa, leuk dat je er bent! In deze aflevering vertel ik hoe het eerste live cursus weekend was, waarin ik anderen mocht leren communiceren met dieren. Korte samenvatting: het was FANTASTISCH ❤️
In de aflevering vertel ik je inhoudelijk over de cursus, wat erbij komt kijken als je wilt leren communiceren met dieren en deel ik de ervaringen van de cursisten met je. Veel luisterplezier!

#143 ''Ik ben bang voor het antwoord dat mijn dier kan geven...''
In deze aflevering vertel ik over een onzekerheid die sommige baasjes voorafgaand aan een consult kunnen voelen. Want, als ze mij met hun dier laten communiceren, kan het dier natuurlijk ook een antwoord geven wat ze niet fijn vinden. Een antwoord dat heel confronterend is. Of een antwoord dat je liever niet had willen krijgen. En dat begrijp ik helemaal, want mijn eigen paard gaf onlangs ook een antwoord wat ik eigenlijk niet had willen krijgen 🙈 Tegelijkertijd ben ik wel blij dat ik het nu weet. En kan ik daardoor eerlijkere en oprechte keuzes maken voor mijn paard. Ben je benieuwd wat er precies aan de hand was? Of hoe ik denk over deze onzekerheid? Ik deel mijn visie en ervaring weer met jou in deze aflevering ❤️ Veel luisterplezier!

#142 Je kunt je dier niet voor alle narigheid behoeden...
In deze aflevering vertel ik je over stressvolle, vervelende situaties waar ik mijn dieren liever voor had willen behoeden, maar waarin mij dat niet lukte... En ik weet zeker dat jij dit ook herkent!
Hoe graag we het ook zo goed mogelijk willen regelen voor onze dieren, we kunnen ze helaas niet voor alle narigheid behoeden. Simpelweg omdat wij niet alles onder controle hebben. Wij hebben geen controle over wat een ander doet. Dus.
Het zijn juist de dieren waarvan ik leer - en jullie bij deze hopelijk ook - waarom acceptatie in zulke situaties zo'n belangrijke tool is om je dier te helpen om te gaan met de stressvolle situaties die niet te voorkomen zijn.
Veel luisterplezier!

#141 Het is niet zo ingewikkeld als je nu denkt... 😉
Deze podcast aflevering is er voor jou als je een bepaalde keuze moet maken voor je dier en je twijfelt waar je goed aan doet. Het is namelijk niet zo ingewikkeld als je nu denkt. Echt niet. Het enige wat jij hoeft te doen, is bij jezelf blijven. Ik leg het je allemaal uit in de aflevering. Veel luisterplezier!

#140 ''Vertellen dieren weleens iets negatiefs over hun baasjes?'' 😱🤔
Onlangs kreeg ik deze vraag en ik vond 'm zo goed dat ik 'm ook met jullie wil bespreken in deze podcast aflevering.
Na het luisteren van deze aflevering...
- weet jij hoe het kan dat ik nog nooit een dier heb gesproken dat negatief sprak over zijn baasje
- waarom dieren (bijna) altijd met een liefdevolle, milde blik naar mensen kunnen kijken
- waarom dieren wel liefdevolle, maar ook confronterende feedback aan hun baasjes kunnen geven tijdens een consult
Veel luisterplezier!

#139 Leren communiceren met dieren? Vergroot je referentiekader!
Als er één ding belangrijk is als je wilt leren communiceren met dieren, is het om je referentiekader te vergroten! In deze aflevering leg ik je uit wat een referentie kader is (hint: je hebt er al eentje, dus dat scheelt weer 😉), waarom het zo belangrijk is om je referentiekader te vergroten en hoe je dat dan doet.
Wil je zelf leren communiceren met dieren? Ik bied online en offline opties aan en die vind je hier.

#138 Wat voor leider wil jij zijn voor je dier?
In deze aflevering vertel ik jullie over leiderschap. Niet dat ik nou een expert ben op dit gebied hoor, ik heb hier juist nog heel veel in te leren en oefenen. Vooral van mijn paard, Anca, leer ik wat leiderschap écht inhoud. Door te vallen en weer op te staan (figuurlijk dan he 😉).
Wij zijn als mensen vaak geconditioneerd om op een dominante wijze de leiding te nemen over onze dieren. Maar ik wil helemaal geen dominante, ''ik sla met mijn vuist op tafel'' leider zijn voor mijn dieren. Ik wil best de leiding nemen - dat is vaak wel het handigste en het veiligste - maar ik wil vooral met mijn dieren samenwerken.
Daarom vertel ik je in deze aflevering hoe ik probeer om op een fijne, ontspannen manier de leiding te nemen. Hoe ik de balans probeer te vinden tussen leiden en volgen. Tussen hard en zacht. Tussen rekening houden met de grenzen van mijn dieren en ze tegelijkertijd ook uitdagen om hun comfortzones te verbreden.
Veel luisterplezier!

#137 Welke verwachtingen heb jij van je dier? 🤔
In deze podcast vertel ik je hoe de verwachtingen die jij hebt van je dier (en wij, als mensen, als maatschappij in het algemeen hebben), in de weg kunnen staan.
Met verwachtingen an sich is niks mis, maar als ze tussen jou en je dier in komen te staan, werken ze een beetje tegen. Dan zorgen ze niet voor verbinding, maar juist afstand tussen jullie. En dat vind ik zonde. In deze aflevering help ik jou om te kijken naar de verwachtingen die jij hebt van je dier en wat je daar eventueel mee zou kunnen doen.
Let op; het intro van deze podcast is een beetje lang geworden 😂 De eerste 10 minuten klets ik lekker over de live cursus ''communiceren met dieren'' die ik ga geven op 19 en 20 augustus 2023. Ben je daar benieuwd naar? Luister dan gerust even de eerste 10 minuten. Heb je daar geen zin in? Sla die eerste 10 minuten dan maar lekker over 😁

#136 Visualisatie: open je hart ❤️
Als vervolg op aflevering 135 deel ik vandaag een visualisatie oefening met je die jouw gaat helpen om je hart te openen. Voor jezelf, jouw dieren en alle andere levende wezens om je heen. Je kunt deze oefening gebruiken om meer in verbinding te komen met jezelf en je dieren. Ook als je zelf gaat oefenen in het communiceren met dieren, is deze oefening fijn om van te voren te doen. Door eerst verbinding te maken met jezelf, lukt het je makkelijker om verbinding te maken met een dier. Veel plezier ermee! En laat je mij weten hoe de oefening voor jou was? Ik ben heel benieuwd!

#135 Boodschap van de dieren: jouw hart is je goudmijn ❤️
In deze aflevering deel ik een boodschap met je die ik vandaag meerdere keren doorkreeg tijdens consulten. Toevallig waren dat allemaal consulten met paarden, waarbij de baasjes vroegen of hun paard een boodschap voor ze had. Die boodschappen waren allemaal anders, maar ik ontdekte een grote lijn. Iets wat in alle boodschappen van alle paarden voor hun baasjes naar voren kwam. Eentje die ik zelf ook mocht horen en ontvangen. En het is er ook een waarvan ik voel dat ik 'm met jullie mag delen. Haal eruit wat ervoor jou in zit 🥰 Veel luisterplezier!

#134 Hondenopvoedkundige Amber van Ommeren over de lessen die zij heeft geleerd van de dieren in haar leven.
In deze speciale podcast aflevering hoor je niet alleen mij, maar ook en vooral hondenopvoedkundige Amber van Ommeren. Voordat ik je verder vertel waar de aflevering over gaat, geef ik je het volgende mee: deze aflevering is interessant voor alle baasjes. Of je nou honden in je leven hebt, of paarden of andere dieren; de dingen die we bespreken zijn voor iedereen inspirerend!
In deze aflevering is Amber van Ommeren te gast in mijn podcast 😄 Nadat ik te gast was in Amber's podcast, waarbij ik mocht vertellen over het communiceren met dieren, vertelt Amber in deze aflevering meer over haar achtergrond. Hoe is zij hondenopvoedkundige geworden? Wat is haar visie op het opvoeden van honden (en kinderen en andere dieren)? Daarnaast verteld Amber uitgebreid over de lessen die zij van de dieren in haar leven heeft mogen leren. En dat zijn er nogal wat; van je grenzen aangeven, je dier accepteren zoals hij is tot iets ''gewoon doen''. Luister naar deze aflevering voor een hele grote dosis inspiratie van een hele vrolijke en liefdevolle hondenopvoedkundige. Veel plezier!
Oh ja, als je meer over Amber en haar werk wilt weten, vind je haar website hier. Op Instagram kun je Amber vinden op de volgende accounts: @ambervanommeren en @amber_de_hondenopvoedkundige.

#133 Het enige nadeel van communiceren met dieren...
In deze podcast aflevering vertel ik je wat het enige nadeel is van het communiceren met dieren.
Want: communiceren met dieren is geweldig. Ik zou niet zonder kunnen en willen 😄
Maar soms is het best lastig. Want, wat als je dier iets communiceert wat je niet had verwacht? Als je dier iets heel graag wilt, wat jij misschien niet kunt realiseren? Of wat als jij iets heel graag wilt en je dier dat niet ziet zitten?
Als je dier iets communiceert en jij dat hoort, kun je dat niet negeren. Dat is een nadeel en voordeel tegelijk.
Soms maakt het iets lastiger, maar heel vaak geeft het ook een bepaalde duidelijkheid en helderheid.
In deze aflevering deel ik mijn gedachten hierover met jullie. Veel luisterplezier.

#132 ''Komen alle dieren in nood bij mij als ik met dieren leer communiceren?'' 😳
In deze aflevering beantwoord ik een vraag die ik kreeg van iemand die ik mag leren communiceren met dieren. En ik vind dit zo'n goede vraag! Want; wat als jij leert communiceren met dieren... betekent dat dan dat alle dieren die hulp nodig hebben bij jou komen? Krijg jij er dan een dagtaak aan om al die dieren te helpen? Of valt dat wel mee?
In deze aflevering leg ik je uit hoe ik dit doe, hoe ik hier tegenaan kijk en hoe ik ermee omga als (vreemde en bekende) dieren mij om hulp vragen 🤔 Veel luisterplezier!

#131 Waarom zijn dieren in onze levens?
In deze aflevering deel ik mijn visie op deze vraag met jou. Want, zolang ik me kan herinneren heb ik al dieren om mij heen. En ongeveer net zolang heb ik al door dat dieren ons op vele manieren helpen.
De laatste tijd vroeg ik me steeds vaker af waarom dieren hier zijn. Ze helpen ons op vele manieren, maar is dat nou echt de reden dat ze in onze levens zijn?
Vlak voor ik deze aflevering opnam, las ik het antwoord in het boek ''Zielscontracten tussen mens en dier; samen evolueren'', geschreven door Tammy Billups.
In deze aflevering deel ik dus het precieze antwoord op deze vraag met jou. En ik vertel je HOE dieren ons dan precies helpen. Waarschijnlijk zul je hier heel veel van mijn ervaringen met dieren herkennen. Veel luisterplezier!

#130 Ben je ook weleens bang om het niet goed genoeg te doen als baasje? 😅
In deze aflevering neem ik je even mee in mijn hoofd. Naar aanleiding van een ervaring waarbij een vreemde zomaar oordeelde over de manier waarop ik met mijn hond omga, vertel ik je over twee lessen die ik hiervan leerde:
- Ik ben bang om het niet goed genoeg te doen als baasje.
- Ik kan nooit oordelen over anderen en hun dieren, want ik heb geen idee waar ze mee bezig zijn en wat er speelt.
Deze aflevering is vooral fijn als je mijn angst herkent en zelf ook weleens bang bent om het niet goed genoeg te doen. Weet dat dat heel menselijk is en dat je daar dus niet de enige mee bent 😅

#129 Hoe ga je om met (ongewenst) instinctief gedrag van je dier?
Dieren hebben een instinct. Daarmee vertel ik je niks nieuws 😉
Dat instinct is sterk. Heel sterk. Het beïnvloed het gedrag van je dier als geen ander.
Natuurlijk spelen er ook vele andere factoren mee in het gedrag van je dier. Maar het instinct is wel een hele belangrijke.
Hartstikke leuk en handig hoor, zo'n instinct. Behalve als het onhandige of zelfs gevaarlijke situaties oplevert.
Bijvoorbeeld omdat je paard bij elke prikkel schrikt en vlucht. Of omdat je hond achter vogels aan wil en jou daardoor kwijt raakt. Of zomaar de straat oversteekt. Dan is dat instinct niet zo fijn 🙈
Toch kunnen dieren er niks aan doen. Waar sommige mensen denken dat hun dier ''expres'' niet luistert, kan het dier er niks aan doen dat zijn instinct 'm zo sterk beïnvloed. Als baasjes staan wij vervolgens wel voor de uitdaging om het ongewenste gedrag van onze dieren om te buigen naar gewenst gedrag. Maar hoe ga je dan om met dat instinct? En welke rol kan telepathisch communiceren met dieren hierin spelen? Ik vertel het je in deze aflevering. Veel luisterplezier!

#128 Diercommunicatie: hoe onderscheid je jouw gedachten van de boodschappen van de dieren?
Een week geleden kwam er een bijzondere podcast aflevering online. Niet eentje van mezelf, maar een aflevering van ''Amber's podcast'' van hondengedragsdeskundige Amber van Ommeren, waarin ik te gast was om te vertellen over communiceren met dieren. Naar aanleiding van die podcast aflevering kreeg ik heel veel reacties en voerde ik prachtige gesprekken met luisteraars. Onder andere over het zelf leren communiceren met dieren. In een van de gesprekken benoemde een luisteraar dat ze het lastig vind om, tijdens het communiceren met dieren, haar eigen gedachten te onderscheiden van de boodschappen van de dieren. En dat herkende ik! Nu heb ik daar eigenlijk geen last meer van, maar eerder had ik dat wel. Soms kan een boodschap van een dier ook erg lijken op een eigen gedachte. Of soms zegt een dier iets wat zo logisch is... dan denk je ''dit had ik zelf ook wel kunnen bedenken''. En dan ga je twijfelen. En dat mag. Maar, hoe onderscheid je jouw gedachten nou van de boodschappen die je van dieren door kunt krijgen?
In deze aflevering vertel ik je hoe ik dit onderscheid heb leren maken, wat bij mij heeft geholpen daarin en wat ik doe als ik toch teveel twijfel. Veel luisterplezier!
Oh, enne, als je de aflevering van Amber's podcast nog niet hebt geluisterd... je vind 'm hier: Youtube / Spotify

#127 Hoe kan diercommunicatie jouw dier helpen?
In deze aflevering vertel ik je hoe communiceren met je dier jouw dier kan helpen. Of je nou zelf kunt communiceren met dieren, dat wilt leren of dat je mij met je dier laat communiceren... deze aflevering is interessant voor alle baasjes die meer willen weten over communiceren met dieren en wat jouw dier daar nou aan kan hebben.
In de aflevering vertel ik onder andere over hoe je verhaal kwijt kunnen even oplucht (ook voor dieren werkt dit zo), hoe het enorm kan helpen als je je dier dingen kunt uitleggen, vragen of met je dier kunt overleggen. Communiceren met dieren is een fantastische vaardigheid die ik elk baasje gun! Het maakt de band met je dier zoveel sterker en je leven met je dier zoveel makkelijker. Het leuke is; iedereen kan dit leren 😁 Als je daar meer over wilt weten, kijk dan even op mijn website of stuur mij een mail: info@dierencoachanky.nl
Voor nu: veel luisterplezier!

#126 Hoe ik per ongeluk met een paard communiceerde op EquiFair
Vorige week zaterdag, 17 juni, stond ik met een stand op EquiFair in Exloo. Het was een mega gezellige dag. Ik heb heel veel mensen gesproken over het communiceren met dieren. Het mooiste was dat veel mensen mij openhartig vertelden over de band met hun paard (en andere dieren). Het waren prachtige verhalen, waar ik af en toe echt kippenvel van kreeg 🥰
Tijdens een van de gesprekken die ik voerde, vertelde een baasje over haar paard. Hij woonde nog maar net bij haar en ze vroeg zich, echt vanuit het diepst van haar hart, af of het paard wel gelukkig was bij haar.
Terwijl ze die vraag uitsprak, voelde ik de energie van het paard en hoorde ik hem reageren op haar vraag. Wat hij precies vertelde en doorgaf, vertel ik je in deze podcast aflevering. Ook leg ik je uit hoe het kan dat ik ''per ongeluk'' (zonder dat het mijn bedoeling was) dit paard aanvoelde en zijn boodschap opving.
De wereld van het communiceren met dieren blijft mij verrassen. Tijdens elke communicatie met een dier leer ik weer verder. Want dat ik zo spontaan dit paard en zijn boodschap aanvoelde en doorkreeg, was nieuw voor mij. Normaal doe ik dat alleen tijdens een consult, met een foto van het dier erbij. Dit was een prachtige en bijzondere ervaring, die ik helemaal met alle details erbij met je deel in deze aflevering. Leuk dat je er weer bent om te luisteren! ❤️

#125 Dit is dé basis voor een goede band met je dier.
''Ja, nou, kom maar op Anky! Een goede band met z'n dier wil iedereen wel, dus vertel op, wat is het geheim?''
Twee woorden: onvoorwaardelijke liefde.
De laatste weken heb ik veel consulten mogen doen met verschillende (soorten) dieren die allemaal agressief gedrag lieten zien naar andere dieren en/of mensen. En bij al deze dieren lag de onderliggende oorzaak in gevoelens van angst en onzekerheid. Natuurlijk heeft elk dier zijn eigen verhaal, ervaringen en karakter. Dus agressief gedrag betekent niet per definitie dat jouw dier angstig of onzeker is. Maar bij al deze dieren viel het mij wel op.
En in gesprekken met hun baasjes viel mij nog iets op; iedereen keurde het gedrag van zijn of haar dier af. Logisch. Ik zou het ook niet oké vinden als een van mijn dieren agressief gedrag zou laten zien.
Maar: er is een verschil tussen wat jouw dier DOET en wie hij IS.
En door dat onderscheid te maken, kun jij onvoorwaardelijk van je dier houden om wie hij IS, zonder zijn gedrag goed te keuren.
In deze aflevering leg ik je uit hoe dit precies zit en wat ik er precies mee bedoel. Ik vertel je hoe jij je dier kunt laten merken dat je onvoorwaardelijk van hem/haar houd en waarom dit, precies dit, dé basis is voor een goede band met je dier.
Veel luisterplezier! En deel deze aflevering alsjeblieft met andere baasjes, want deze boodschap kan niet vaak genoeg herhaald en gehoord worden ❤️

#124 Wat als... alles lukt?
Wat als... alles lukt?
Stel je voor. Wat als alles wat jij graag wilt, ook echt lukt? Of je nou heel graag een buitenrit wilt kunnen maken met je paard, heel graag wil dat je katten vriendjes worden of dat je hond stopt met uitvallen naar andere honden... Of misschien is er nog wel iets heel anders dat je graag wilt, met of zonder je dier.
Als mensen zijn we al snel geneigd om te gaan doem denken. We gaan uit van dat wat er mis kan gaan. En dat is best handig, want het zorgt ervoor dat je de risico's in de gaten houd en er op tijd naar kunt handelen.
Maar teveel doemdenken, tja, daar worden we niet echt blij van he? 🤔😬 Eerder gestresst en bezorgd.
Stel je nou eens voor dat je zeker wist en 100% vertrouwen had in dat dat wat jij graag wilt, ook echt lukt. Hoe zou je dan met de situatie omgaan? Wat zou je hetzelfde doen? En wat zou je anders doen?
Hoe zou je met je hond omgaan, als je wist dat hij vroeg of laat leert om rustig en vriendelijk te reageren op andere honden? Zou je dan nu nog boos op 'm worden als 'ie uitvalt?
Juist door eens vanuit vertrouwen naar de uitdaging te kijken waar jij nu tegenaan loopt met je dier, kun je gaan bedenken wat er nu al wel werkt en wat juist niet. Door jezelf de vraag ''wat als... alles lukt?'' te stellen, krijg je een nieuw, helder perspectief van de situatie die je nu zo moeilijk vind. En dat helpt 😁
In deze aflevering leg ik je uit hoe je deze vraag kunt inzetten in situaties dat je het even niet meer ziet zitten. Inclusief voorbeeld van de grootste uitdaging waar ik nu tegenaan loop met mijn hondje Maya. Veel luisterplezier!

#123 Wil jij weten waarom je dier bepaald gedrag laat zien? Luister deze aflevering 😁
Als jij wilt weten waarom je dier bepaald gedrag laat zien, is deze aflevering voor jou!
Dagelijks krijg ik de vraag ''Anky, mijn kat/hond/paard/papagaai laat gedrag X zien in situatie Y. Waarom doet hij dat?''.
Ik zou dan kunnen antwoorden met mijn idee/aanname over het gedrag van je dier. Ik zou een gokje kunnen wagen. Maar zeker weten doe ik het niet.
Dus ik kan nooit direct zeggen wat het specifieke gedrag van je dier betekent. En dat zal ik ook niet doen, want als ik ernaast zit, doe ik je dier enorm tekort.
Toch begrijp ik deze vraag helemaal. Want dieren hebben altijd een hele goede reden voor specifiek gedrag. Soms komt het voort uit hun instinct, soms willen ze jou er echt iets mee duidelijk maken. Het kan van alles zijn. Het is de moeite waard om uit te zoeken waarom je dier bepaald gedrag laat zien, want het zorgt ervoor dat je je dier beter gaat begrijpen en beter kunt handelen als het specifieke gedrag van je dier uitdagingen oplevert 😅🙈
Hoe zoek je dat dan uit, Anky? Jaaa, ik hoor het je gewoon denken 😉
Het makkelijkste is om het aan het dier te (laten) vragen. Dat kun je zelf doen, als je leert hoe je met dieren kunt communiceren. Of je vraagt een dierentolk, zoals ik, om het aan je dier te vragen. Juist door alle gesprekken die ik met dieren heb mogen voeren, heb ik geleerd dat dieren ALTIJD een goede reden hebben voor bepaald gedrag. Maar dat terzijde.
Verder is het goed als je je ervan bewust bent dat er vele, tientallen, misschien wel honderden factoren meespelen die van invloed zijn op het gedrag van je dier. Van leeftijd, geslacht, fysieke gezondheid tot voeding, trauma en emoties.
Daarom moedig ik je aan om naar het hele plaatje te kijken. Met een holistische blik.
In deze podcast aflevering leg ik je uit hoe je dat doet en waar je rekening mee kunt houden. Veel luisterplezier!

#122 Dat je dier nu iets niet wilt, betekent niet dat dat altijd zo blijft...
In deze aflevering deel ik een les van de dieren met je. Een les die ik eigenlijk wel weet en die na het luisteren van deze aflevering zal die ook logisch voor jou zijn. Maar dit is wel iets wat ik vaak vergeet en waar mijn dieren mij dan weer aan herinneren. En ik zie het andere baasjes ook vaak vergeten... Dus, bij deze, geef ik de les van mijn dieren aan jou door, zodat jij er ook weer iets aan hebt voor de samenwerking met jouw dier(en) 😄 Dat een dier iets nu, op dit moment, niet of juist wel wil, betekent niet dat dat altijd zo zal zijn. In de aflevering leg ik je uit hoe dat precies zit en wat ik er precies mee bedoel. Veel luisterplezier!

#121 Deze aflevering is voor alle kinderen die willen weten hoe communiceren met dieren werkt en hoe je dierentolk kunt worden 😁
Omdat ik de laatste tijd veel reacties kreeg van kinderen (en hun ouders) die het heel cool vinden dat ik met dieren kan communiceren en die zich afvroegen hoe communiceren met dieren werkt en hoe je dierentolk kunt worden, heb ik deze podcast aflevering opgenomen. In 12 minuten vertel ik jou hoe je met dieren kunt communiceren, hoe ik met dieren ben gaan communiceren en hoe ik dierentolk ben geworden. Veel luisterplezier!
Oh ja, ben je nou kind en wil je zelf leren hoe je met je dier kunt praten? Ik geef cursussen speciaal voor kinderen en hun ouders! Meer informatie vind je op mijn website (www.dierencoachanky.nl) of door mij een berichtje te sturen (info@dierencoachanky.nl).

#120 ''Kunnen dieren telepathisch communiceren terwijl ze iets anders doen?'' 🤔
Deze vraag kreeg ik van een cursist die ik mag leren communiceren met dieren. En ik vond het zo'n goede vraag dat ik besloot om er gelijk een podcast aflevering over op te nemen, zodat jullie ook kunnen luisteren naar mijn antwoord hierop 😄
Want, ja, dieren kunnen prima telepathisch communiceren terwijl ze slapen/wandelen/rijden/zwemmen/spelen/eten enzovoort.
Hoe dat komt?
Voor dieren is telepathisch communiceren iets heel natuurlijks. Ze doen het de hele dag door. Met mensen (die dat soms wel en soms niet opvangen) en met andere dieren.
Als je mij met je dier laat communiceren tijdens een consult of zelf met je dier gaat oefenen met het communiceren, maakt het dus niet uit wat je dier doet. Je communiceert namelijk met de ziel van het dier, terwijl zijn lijf iets anders aan het doen is. Bijzonder he?
In deze aflevering vertel ik je hoe dit precies zit. En ook dat dieren gemakkelijk met meerdere mensen tegelijk kunnen communiceren en hoe dat dan werkt.
Veel luisterplezier!

#119 Hoe werkt communiceren met dieren op afstand?
In deze aflevering vertel ik je hoe telepathisch (= op afstand) communiceren met dieren precies werkt. Want daar krijg ik heel vaak vragen over en dat vind ik super leuk!
Na het luisteren van deze aflevering weet jij...
- hoe communiceren met dieren werkt
- hoe ik met dieren communiceer; wat ik dan precies doe.
- hoe een consult werkt en wat je kunt verwachten als je een consult bij mij hebt ingepland met je dier
- hoe ik begonnen ben met het communiceren met dieren
- welke angst ik moest overwinnen om dit als werk te kunnen gaan doen
- hoe het kan dat IEDEREEN met dieren kan leren communiceren
- wat ervoor nodig is om te kunnen leren communiceren met dieren
- hoe het kan dat ik met levende dieren kan communiceren, maar ook met dieren die zijn overleden of baby dieren die nog geboren moeten gaan worden
Al met al weer een interessante aflevering dus. Veel luisterplezier!

#118 Luister deze aflevering als je het TE graag TE goed wilt doen 😅
Herken je dit? Dat je het weleens te graag te goed wilt doen? Voor je dier? Of op een ander gebied in je leven?
Als je het te graag te goed wilt doen, doe je erg je best. Sterker nog, je doet alles wat in je vermogen ligt om het goed te doen. Meestal voor een ander. Je legt de lat voor jezelf erg hoog. Je zet daarmee ook een enorme druk op jezelf.
Een druk op jezelf zetten is enorm menselijk, maar in deze aflevering leg ik je ook uit waarom het vaak averechts werkt. Door een druk op jezelf te zetten, werk je jezelf onbewust tegen. Want juist door die druk op jezelf, lukt het vaak niet om te bereiken wat je graag wilt. Of dat nou met je dier is, of met iets heel anders.
In deze aflevering herinner ik je eraan dat je al goed bent zoals je bent. Precies zoals je bent. Nu. Ongeacht wat je doet of niet doet.
Ik leg je uit waarom je (al dan niet bewust of onbewust) een druk op jezelf zet, de lat voor jezelf zo hoog legt en waarom je het altijd zo goed wil doen voor anderen.
Want, door dit te begrijpen en je hier bewust van te worden, groei je. Als mens. Als baasje. Als ziel.
En laat dat nou precies zijn waarvoor we hier zijn 😁
Veel luisterplezier!

#117 Telepathisch communiceren; doen dieren dat onderling ook?
In deze aflevering vertel ik je meer over telepathisch communiceren:
Doen dieren dat onderling ook? Kan dat op afstand, dus ook als je niet bij het dier bent? Kun je ook met overleden dieren communiceren? En kan iedereen leren communiceren met dieren?
Ja, ja, ja en JAAA!
Dit waren de korte antwoorden op deze vragen 😂
Voor de uitgebreide toelichting kun je de aflevering luisteren. Veel plezier! 😄
P.S: Als je wilt weten hoe telepathisch communiceren precies werkt, luister dan naar aflevering 2 van deze podcast.
P.S.S: Als je wilt weten hoe het kan dat iedereen met dieren kan leren communiceren, luister dan naar aflevering 14 van deze podcast.

#116 Soms wordt iets eerst erger, voordat het beter wordt 😅
In deze aflevering leg ik je uit hoe het kan dat, als jij met je dier tegen uitdagingen aanloopt en die wilt aanpakken, het soms eerst erger lijkt te worden in plaats van te verbeteren.
Stel, jouw dier is erg angstig in een bepaalde situatie en jij besluit om dat aan te gaan pakken. Samen met je dier ga je oefenen.
In eerste instantie gaat het best goed. Je dier probeert dapper zijn angst te overwinnen en jij bent hartstikke trots op de eerste kleine stapjes die jullie samen zetten.
Maar dan lijkt het opeens bergafwaarts te gaan; je dier wordt misschien wel banger, jij wordt onzekerder, je weet het allemaal niet meer.
Het lijkt wel alsof het probleem alleen maar erger wordt.
Voordat je moedeloos de handdoek in de ring gooit, luister je gelukkig naar deze podcast aflevering.
Want, daarin vertel ik je dat het heel normaal is dat iets soms eerst erger wordt.
Ik beschouw dit als een soort natuurwet.
In het proces dat je samen met je dier doorloopt, gaan dingen met ups en downs. Soms gaat het opeens verrassend goed en soms verrassend slecht.
Dat hoort erbij.
Dat iets eerst lijkt te verergeren, kan komen doordat het probleem gezien en erkend word. En dat is goed, want juist door het te zien, te voelen, te erkennen kan het daarna weer losgelaten worden. Door er meer aandacht aan te besteden, ontstaat er meer ruimte voor en wordt het groter/meer/erger.
Maar dat is nodig, want je kunt iets alleen loslaten als je het hebt vastgehouden. Letterlijk. En figuurlijk.
Dat iets eerst meer/groter/erger wordt, kan dus een enorm goed teken zijn! Het is een teken dat de boel aan het helen is. Dat het in balans komt.
In deze aflevering leg ik uit hoe dit zit, met wat praktische voorbeelden en mijn eigen ervaringen hierin.
Veel luisterplezier!

#115 Waarom zou je de comfortzone van jezelf en je dier stretchen? 🤔
In deze podcast aflevering vertel ik je onder andere over de wandelvakantie die ik wandelde met een vriendin, twee pony's en mijn hondje Maya. Die vakantie heeft de band tussen mij en Maya nog veel sterker gemaakt dan dat 'ie al was. Enerzijds doordat ik Maya's angst om mij kwijt te raken nog beter ben gaan begrijpen en anderzijds omdat Maya veel meer zelfvertrouwen opgedaan heeft.
En hoe heeft ze dat zelfvertrouwen dan opgedaan?
De titel verraad het al; door haar comfortzone te stretchen. En daar heb ik haar een handje bij geholpen 😁
Het stretchen van je comfortzone, of uit je comfortzone stappen... waarschijnlijk heb je daar allang weleens van gehoord.
Je hoort het namelijk steeds vaker. En ook dat het goed is om nieuwe dingen te proberen. Goed voor (onder andere) je zelfvertrouwen.
Maar uit je comfortzone stappen is ook eng. Moeilijk. Spannend. Angstaanjagend.
En daarom doen we het niet zo graag. En onze dieren meestal ook niet 😅
In deze aflevering vertel ik je wat het stretchen van je comfortzone je oplevert. En je dier. En wat het kan betekenen voor jullie band.
Uit je comfortzone stappen hoeft trouwens niet angstaanjagend te zijn. Ook niet voor je dier. Zolang je het rustig opbouwt. En jezelf en je dier niet gaat pushen of forceren. Maar dat leg ik je in de aflevering allemaal wel uit.
Veel luisterplezier !Hopelijk doe je er een beetje inspiratie uit op 😉

#114 Je dier dwingen bij medische noodzaak... beschadigd dat jullie band?
Onlangs kreeg ik een vraag van een bezorgd baasje: ''ik moet een wond verzorgen bij mijn hond, maar ze laat het niet toe. Toch moet ik het doen. Beschadigd dit onze band?''.
Kort daarna werd één van mijn konijnen ziek en stond ik voor hetzelfde dilemma. Want ik moest haar medicatie toedienen, maar dat vond zij absoluut geen goed plan 🙈
Kan jullie band echt beschadigen als je je dier moet dwingen in een situatie waarin je iets moet doen omdat er een medische noodzaak is?
Ik acht de kans heel klein. En in deze aflevering leg ik je uit waarom. Ik vertel je dat dieren een onderscheid maken tussen wie je bent en wat je doet. Ik vertel je waarom je dier altijd jouw bedoeling aanvoelt en waarom het geen zin heeft om dingen bij je dier stiekem te doen of om te proberen je dier voor de gek te houden 🤔
Veel luisterplezier!

#113 Jouw dier communiceert dagelijks met jou - zonder dat je het echt doorhebt 😉
Ja, jongens, daar zijn we weer! Een nieuwe aflevering staat voor je klaar.
In deze aflevering vertel ik je dat jouw dier nu al dagelijks dingen met jou communiceert, zonder dat jij dat echt, bewust, doorhebt. Ik leg je uit hoe dat zit, hoe dat kan en hoe je dat bewust kunt gaan merken. Na het luisteren van deze aflevering kun je zomaar heel anders naar het contact met je dier gaan kijken 😉
Verder vertel ik je in deze aflevering hoe het kan dat iedereen met dieren kan leren communiceren. Ik vertel je welke weg ik daarin hebt afgelegd. Hoe ben ik begonnen met het communiceren met dieren? En hoe kan het dat ik een jaar of zeven geleden nog zei dat ik ''NOOOOOOIT'' als dierentolk (of dierencoach) zou gaan werken? 😂
Veel luisterplezier weer!

#112 Waar focus je op?
In deze aflevering leg ik je uit waarom het belangrijk is om bewust te kiezen waar je je op focust. Je hebt namelijk altijd een keuze. Focus jij je op wat er goed gaat met je dier, of op wat er nog niet goed gaat?
Als je je alleen focust op wat er niet goed gaat, dan word het best lastig om positief te blijven. Natuurlijk is het goed om uitdagingen, waar je met je dier tegenaan loopt, te zien en te erkennen. Ze mogen er zijn. Door ze te zien, kun je bewust gaan kijken wat je ermee wilt doen en hoe je ermee om wilt gaan. Dat zegt ook iets over hoe je met je dier om wilt gaan.
Als we tegen een uitdaging aanlopen met onze dieren, lijken we automatisch geneigd te zijn om alleen te focussen op wat er niet goed gaat. En daardoor zien we niet meer wat er allemaal wel goed gaat.
Focussen vernauwt je blik. Op zich is dat handig, want het zorgt ervoor dat je gericht aan een doel kunt werken. Maar als je blik teveel vernauwt en je helemaal niet meer ziet wat er goed gaat, is dat niet helpend. Dat zie je het allemaal niet meer zitten met je dier. En dat is, wat mij betreft, helemaal niet nodig.
In deze aflevering leg ik je uit hoe je bewust je focus kunt kiezen en vertel ik je hoe ik dit doe met mijn hondje Maya en de uitdagingen waar ik met haar tegenaan loop. Veel luisterplezier!

#111 ''Verstaat mijn dier mij dan écht?'' 😳
In deze aflevering vertel ik je hoe het kan dat onze dieren ons écht verstaan. Want JA, ze verstaan ons echt.
Dieren zijn meesters in het lezen en aanvoelen van energie. Ze lezen onze energie, maar voelen ook hoe wij ons voelen.
Alles bestaat uit energie. Gevoelens, woorden, gedachten en ga zo maar door. Dat zorgt er dus ook voor dat dieren de energie van onze woorden en gedachten haarfijn aanvoelen. Daardoor begrijpen ze vaak best goed wat wij bedoelen als we ze iets vertellen.
Dieren vangen veel meer van ons op dan dat wij doorhebben. En op het moment dat jij je daar bewust van word, gaat dat enorm veel positieve invloed op de band met je dier hebben.
In deze aflevering leg ik je uit hoe dit allemaal zit en wat jij kunt doen om je dier duidelijk te maken wat je van hem wilt. Veel luisterplezier!

#110 ''Hoe kan mijn dier weten wat goed voor hem is?''
In deze aflevering leg ik je uit hoe het kan dat dieren intuïtief weten en aanvoelen wat goed voor ze is.
Misschien heb je al weleens een consult met je dier bij mij gedaan. Dan is het je vast opgevallen dat je dier heel goed kon aangeven wat goed voor hem was, wat hij graag nog wou of nodig had, of wat jij nog voor hem kon doen op dat moment.
Onlangs gaf een paard, tijdens een consult bij mij, aan wat ze nodig had. Ze had hele specifieke wensen en suggesties met betrekking tot haar voeding en manier van trainen. Haar baasje was daar blij mee, want het gaf een hoop duidelijkheid. Maar ze was ook verbaasd. Ze vroeg mij: ''hoe kan mijn paard weten wat goed voor haar is?''. In deze aflevering deel ik mijn antwoord op deze vraag met jou 😄

#109 Welke lading leg jij op dat wat je doet met je dier?
Onlangs had ik een consult met een paard en haar baasje. Het paard werd tot voor kort bitloos gereden, maar recent was het baasje het paard gaan rijden met bit. Het baasje vroeg mij of ik aan haar paard wou vragen hoe het paard dat ervoer en wat ze fijner vond; rijden met of zonder bit.
''Het is mij om het even'', zei het paard.
Haar baasje was helemaal verbaasd. ''Maakt het mijn paard écht niet uit?'', vroeg ze.
Nee, in dit geval niet.
Kijk, het verschilt per dier. Wat het ene paard fijn vind, vind het andere paard verschrikkelijk.
En dat geld niet alleen voor paarden, maar ook voor alle andere dieren. Als ik één ding van het communiceren met dieren heb geleerd, is het wel dat er geen goed of fout is. Elk dier heeft een eigen persoonlijkheid. Eigen emoties. Eigen voorkeuren.
Het mooiste is het dan ook als je met je dier kunt (laten) overleggen wat hij of zij zelf wil en fijn vind.
Het paard van dit consult vertelde dat het voor haar niet uitmaakte of ze met of zonder bit gereden werd. En dat terwijl haar baasje zich er helemaal zorgen om had gemaakt, of ze wel de juiste beslissing had genomen voor haar paard. Achteraf gezien was dat dus niet nodig geweest...
Het paard vertelde ook dat het voor haar meer uitmaakte welke lading haar baasje legde op de hele kwestie van wel/geen bit. Want: dieren voelen haarfijn aan hoe WIJ ons ergens bij voelen.
Vinden wij iets spannend/eng/zielig etc, dan voelen ze dat. En reageren ze daar op. Vinden wij iets heel normaal, voelen wij ons er ontspannen en rustig bij, dan reageren onze dieren daar op. Hoe jij iets vind en ervaart en welke lading jij op iets legt, kan dus veel invloed hebben op je dier. Door je er bewust van te worden welke lading jij legt op iets wat je met je dier doet, of op iets wat jij voor je dier beslist, kun je je dier dus positief of negatief beïnvloeden.
In deze aflevering leg ik je uit hoe dat precies zit, want enerzijds heb je hiermee veel invloed op je dier, en anderzijds ook weer niet. Verwarrend he?😅 Ik leg het je uit in de aflevering. Veel luisterplezier!

#108 ''Jij kunt communiceren met dieren, dus dan luisteren je dieren toch altijd naar jou?'' 🤔
''Ja maar Anky, jij communiceert met dieren. Dus als jij je dieren dan vraagt om iets voor je te doen, luisteren ze toch altijd?''
Deze vraag kreeg ik onlangs van een baasje tijdens een consult, toen ik vertelde dat ik echt wel eens tegen uitdagingen aanloop met mijn dieren...
In deze aflevering leg ik je uit waarom mijn dieren vaak wel luisteren en soms ook niet, ondanks dat ik veel met ze communiceer. Ik vertel je over communiceren met de ziel van het dier, over het instinct van dieren en waarom dat het gedrag het sterkst beïnvloed.
Veel luisterplezier weer!

#107 Congruent zijn is helend... voor de band met je dier én voor jezelf.
In deze aflevering vertel ik je wat congruent zijn betekent, waarom je dier haarfijn aanvoelt of jij congruent bent of niet, welke invloed dat heeft op jullie band en waarom congruent zijn helend is voor jezelf.
Ik vind congruentie zo'n belangrijk en interessant onderwerp dat ik deze aflevering een tweede keer moest opnemen. Tijdens de eerste poging wou ik namelijk zoveel vertellen dat ik teveel tegelijk wou vertellen en ik mijn eigen verhaal niet meer kon volgen 😅😂
Of je jezelf nu al als congruent beschouwd, of geen idee hebt wat het precies inhoud, uit deze aflevering haal je sowieso interessante inzichten.
In de aflevering verwijs ik ook nog naar een podcast aflevering van de podcast van Janneke van der Meulen. Door die aflevering werd ik geïnspireerd om deze aflevering op te nemen. Als je die podcast aflevering wilt luisteren, dan vind je 'm hier.
Veel luisterplezier en tot de volgende! 😄

#106 Het belang van voldoende rust voor je dier.
In deze aflevering leg ik je uit waarom voldoende rust - volgens mij - één van de belangrijkste én meest onderschatte basisbehoefte is van je dier.
Kijk, natuurlijk weten we allemaal dat voldoende rust belangrijk is. Voor ons. En voor onze dieren.
Maar toch word voldoende rust echt onderschat. Veel mensen denken dat hun dier er - met een paar uurtjes slaap - wel weer is. Maar ze vergeten dat dieren hele andere slaapcycli en slaapbehoeften hebben als wij mensen. Vluchtdieren zoals paarden, die vaak korte dutjes doen, vinden het maar gek dat wij, mensen, uren aan één stuk door slapen.
Maar ook honden en katten, die de hele dag door lijken te slapen, hebben heel veel korte dutjes nodig om aan voldoende slaap te komen.
Door te slapen herstelt je dier. Door te slapen kan hij alle prikkels, veranderingen, indrukken, emoties en noem het maar op, verwerken. Te weinig slaap heeft dan ook een hele negatieve invloed op je dier.
In deze aflevering leg ik je uit hoe dit precies zit en wat jij kunt doen om je dier aan te moedigen om wat meer te slapen. Veel luisterplezier!

#105 Als alle puzzelstukjes samenkomen...
Ja, daar zijn we weer! Welkom bij een nieuwe aflevering van de 'In verbinding met je dier' podcast! 🤩
In deze aflevering vertel ik je waarom jouw investeringen qua tijd, energie, geld en geduld met en in je dier(en) helemaal de moeite waar zijn.
Want; misschien herken je het wel. Soms zit je in een proces met je dier. Bijvoorbeeld qua training, omdat je je dier nieuw gedrag aan wilt leren. Of op een heel ander gebied, bijvoorbeeld qua huisvesting, omgang met soortgenoten, voeding of gezondheid.
Dat proces kan soms lang duren. Weken, maanden of zelfs jaren.
In zo'n proces zitten ups en downs; soms gaat het super goed, en soms voelt het alsof je geen steek verder komt 🙈 Dan vraag je jezelf af: ''waar ben ik aan begonnen? Komt dit ooit nog goed?''.
Ik kan je bij deze alvast gerust stellen: ja, het komt goed! 😁
In deze aflevering vertel ik je waarom ik ervan overtuigd bent dat het helemaal goed gaat komen, ook met jou en jouw dier(en). Veel luisterplezier!

#104 ''Wat je zelf kunt doen, mag je zelf doen''.
In deze aflevering vertel ik je over het motto waar ik mee ben opgevoed: ''wat je zelf kunt doen, mag je zelf doen''.
En nu hoor ik je denken; ''ja maar Anky, wat heeft dat met mij en mijn dier te maken?''
Nou... best veel! 😅
Hoe zit dat?
Misschien herken je het wel als je een hele sterke band hebt met je dier. Jullie voelen elkaar haarfijn aan. Jullie kennen elkaar door en door.
Je weet precies wat je dier fijn vind. En wat niet.
En je wilt dat je dier gelukkig is, lekker in z'n vel zit en dat alles goed gaat. Het liefst zou je je dier tegen alle narigheid/stress/onrust etc. willen beschermen.
En als dat niet lukt? Dan baal je als een stekker en voel je je falen als baasje. Toch?🙈
Als je dit herkent, heb ik nieuws voor je.
Hoe zeer je je best ook doet, je kunt je dier niet voor alle ''stormen in het leven'' behoeden.
Daarmee bedoel ik; je doet je uiterste best. Je handelt naar je beste vermogen. Maar je hebt niet alles in de hand. Soms lopen dingen anders dan dat je fijn vind of had gewild voor je dier.
Maar juist in het ongemak, in die ''stormen'' zit ook de groei. Voor je dier, maar ook vooral voor jou!
Terug naar de titel van deze aflevering. Wat je zelf kunt doen, mag je zelf doen. Ik mag dat motto meer hanteren naar mijn hond Maya toe. Die feedback kreeg ik van mijn kat Mies. Daarmee bedoeld ze dat ik Maya meer mag helpen om op haar eigen pootjes te gaan staan. Ik mag Maya helpen om zelfstandiger te worden, meer zelfvertrouwen op te doen.
En ik denk dat ik daarin niet de enige ben. Doordat wij het beste voor onze dieren willen, lossen wij best heel veel voor ze op. In sommige situaties is dat ook echt nodig, maar tegelijkertijd mogen we onze dieren ook het vertrouwen geven dat ze aankunnen wat ze tegenkomen.
Dus: wat je dier zelf kan doen, mag je hem zelf laten doen 😉
Veel luisterplezier!