Skip to main content
Spotify for Podcasters
Innsikt med Olaug

Innsikt med Olaug

By Olaug Rønningsdalen

I denne podkasten dykker vi inn i den fascinerende verden av Internal Family Systems (IFS) og utforsker hvordan denne metoden kan hjelpe oss med å forstå oss selv og andre bedre. Jeg heter Olaug Rønningsdalen og er psykoterapeut med en lidenskap for IFS. Bli med meg på denne reisen for å oppdage kraften i IFS og hvordan den kan endre livet ditt.
Currently playing episode

Episode 1: Introduksjon til Internal Family System (IFS)

Innsikt med OlaugApr 30, 2023

00:00
08:15
Episode 3: Å bli venner med våre indre polariserte deler

Episode 3: Å bli venner med våre indre polariserte deler

I denne episoden av podcasten utforskes Internal Family Systems (IFS) teorien og fenomenet indre polariteter. To av de mest grunnleggende polaritetene er "forebyggere" og "brannslukkere". Forebyggere prøver å holde kontroll og sørge for sosialt akseptabel oppførsel, mens brannslukkere beskytter oss mot smerte og ubehag, og reagerer impulsivt i stressende situasjoner. Begge delene har som mål å beskytte det indre sårede barnet, men kan ofte være uenige om hvordan det skal gjøres.

Polariseringen kan også være mellom grupper av deler, som for eksempel en gruppe deler som forfølger suksess, og en annen som er redd for suksess og unngår det. Dette skaper en "ond sirkel" som kan være vanskelig å bryte. For å få indre polariteter til å samarbeide, er det viktig å anerkjenne deres gode intensjoner, kommunisere med dem, og finne mer konstruktive måter å takle situasjonen på.

Når det sårede barnet kommer i kontakt med Selvet, kan helingsprosessen begynne, og de polariserte beskytterne kan senke beredskapen og bruke energien på andre oppgaver. Ved å bli venner med våre indre polariserte deler og samarbeide med dem, kan vi oppnå en større følelse av indre harmoni og balanse i livet.

Apr 30, 202312:15
Episode 2: Å forstå vår indre kritiker

Episode 2: Å forstå vår indre kritiker

Velkommen til en ny episode av min podcast, hvor vi skal utforske vår indre kritiker. Før jeg begynte på denne episoden, kjente jeg kritikeren i nakken. Denne stemmen i hodet vårt kan føles som en fiende, men hva om vi kunne snu det og gjøre den til en venn? Det er nettopp det som Internal Family Systems (IFS) gjør.

I denne episoden skal vi utforske hvordan IFS, en innovativ terapeutisk tilnærming, kan hjelpe oss med å forstå vår indre kritiker og hva den egentlig prøver å si oss. Vi vil se nærmere på hvorfor vi utvikler en indre kritiker, hvordan den påvirker vår selvfølelse, og hva som skjuler seg under overflaten når vi går dypere inn i denne delen av oss selv.

Først må vi identifisere at vi har en slik del inne i oss og kommunisere med den for å forstå hvorfor den gjør det den gjør og hva den er redd for. IFS har sin unike metode for å nærme seg den indre kritikeren på. Ved å møte denne delen med vennlighet og forståelse, kan vi se at intensjonen med kritikken er godt ment, selv om virkningen er nedbrytende. Den prøver bare å beskytte oss slik at vi ikke skal komme i kontakt med vonde følelser fra tidlig barndom.

Når den indre kritikeren føler seg sett og verdsatt, vil den åpne seg for å prøve noe nytt. Den har jobbet iherdig for at vi ikke skal komme i kontakt med de vonde, overveldende følelsene av å være mindreverdige, håpløse, dumme og helt uten verdi. Den indre kritikeren er et internalisert ekko av stemmen til mennesker som har vært verbalt og kanskje også fysisk overgripende, spesielt i oppveksten.

IFS inndeler delene av sinnet i beskyttere og forviste. Den indre kritikeren tilhører kategorien beskyttere. Bakenfor hver beskytter vil det alltid befinne seg et forvist, såret barn. Ved å lære å anerkjenne og forstå vår indre kritiker, og å prøve å møte den med empati og vennlighet, kan den slippe opp noe av forsvaret den har bygget opp.

Takk for at du lyttet til denne episoden av min podcast om den indre kritikeren. Jeg håper at disse ideene kan inspirere deg til å møte den indre kritikeren med nysgjerrighet neste gang den viser seg.

Apr 30, 202308:03
Episode 1: Introduksjon til Internal Family System (IFS)

Episode 1: Introduksjon til Internal Family System (IFS)

Hei, alle sammen! Velkommen til "Innsikt med Olaug", podcasten der jeg, Olaug Rønningsdalen, tar dere med på en reise inn i den fascinerende verden av Internal Family Systems (IFS). Som en psykoterapeut med en lidenskap for IFS, vil jeg dele min egen erfaring og kunnskap om hvordan denne metoden kan hjelpe oss med å forstå oss selv og andre bedre.

I denne første episoden vil jeg introdusere dere til IFS, en psykologisk og spirituell metode som har åpnet nye horisonter for å forstå oss selv og andre på et dypere nivå. Vi vil utforske ideen om at vår personlighet består av mange selvstendige deler som opererer på egen hånd og er grunnen til at vi tenker og handler som vi gjør.

Jeg vil også dele min egen reise med IFS, hvordan jeg først var skeptisk, men etter hvert oppdaget et helt nytt univers inni meg. Gjennom å forstå og akseptere de ulike delene av meg selv, har jeg blitt mer forståelsesfull og empatisk, og bedre rustet til å møte konflikter og utfordringer i livet.

Hvis du er interessert i å lære mer om IFS og hvordan det kan berike ditt eget liv, inviterer jeg deg til å abonnere på podcasten, lagre episoden og dele den med venner og familie som kan være interessert i IFS. Dette vil hjelpe podcasten å nå flere lyttere og skape et større fellesskap hvor vi kan dele erfaringer og kunnskap.

For mer informasjon om IFS og mine tilbud, kan du besøke nettsiden www.ifs-terapi.no, og følge meg på sosiale medier for å få oppdateringer og delta i samtaler om IFS. Takk for at du lytter, og jeg ser frem til å dele mer innsikt og erfaringer med dere i fremtidige episoder. Vi høres igjen snart!

Apr 30, 202308:15