Skip to main content
Spotify for Podcasters
InСтории

InСтории

By Подакст на InGlobo

InСтории е подкаст на InGlobo – печатна и дигитална медия, която работи за един по-интелигентен свят. Тук разказваме истории за вълнуващи пътешествия, в съвсем буквалния и съвсем преносните смисли на тази дума, на които ще се отправяме в компанията на интересни хора. Защото това обичаме да правим – да разказваме истории и да разкриваме какво стои в сърцевинaта им и ги прави ценни.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Eгея през погледа на едно круизно пътешествие (със Свилен Георгиев)

InСторииMay 25, 2023

00:00
58:04
Eгея през погледа на едно круизно пътешествие (със Свилен Георгиев)

Eгея през погледа на едно круизно пътешествие (със Свилен Георгиев)

Чуйте разказа на Свилен Георгиев от круизът „Иконична Егея“ на Celestyal⁠ Cruises - едно вълнуващо изживяване и истории за древни култури, замайваща красота и емоции, които остават.

"Има нещо романтично в това да си в открито море и нещо много привлекателно в това да оставиш стандартните, добре познати пътешествия зад гърба си, да избягаш в лукса и да посетиш далечни места, които иначе биха били трудно достъпни. Круизната ваканция може да бъде идеалното решение да видиш много места за кратко време и така да решиш къде да се върнеш за дълга напоителна ваканция. " Celestyal e водеща в туризма на източното Средиземноморие и може би най-популярната круизна компания сред българите, тъй като предлага най-близките и удобни пристанища до България, а именно Атина и Солун. Централата на компанията се намира в Кипър като в момента оперира в още шест страни (Северна Америка, Обединеното кралство, Франция, Германия, Испания и Китай), а оперативната база на Celestyal е в Пирея, Гърция, и през последните години оперира основно в района на Егейско море и източното Средиземноморие. Круизът "Иконична Егея" включва: Миконос, Патмос, Кушадасъ и Ефес, Крит и Санторини.   Началото на маршрута на⁠ Celestyal⁠ по вода е от пристанище Лаврион, на 1 час от Атина. До Атина лесно може да стигнете с полети на гръцките авиокомпании Sky Express и Aegean, които свързват по въздух столиците на България и Гърция. Вече можете да планирате следващото пътешествие и да изберете уютната прегръдка на един от корабите на⁠ Celestyal Cruises!⁠

Повече за нашето преживяване от „Иконична Егея“ на Celestyal можете да прочетете и в майския брой на сп.InGlobo. Вижте историите за романтичния Миконос, срещите ни с древността в Ефес, енергията на Патмос, далечния и необятен Крит и Санторини – бялата перла на Егея.

May 25, 202358:04
Магията на специалното кафе

Магията на специалното кафе

InСтории се завръща с нов епизод, който ни потапя в културата на правене и пиене на кафе. Но не какво да е, а специално кафе. На гости са ни Анес Малканова-Скринхарик и Александер Скринхарик, основната част от екипа на семейната пекарна  Martines Specialty coffee shop & Roastery, чиято мисия е да развива и обогатява кафе културата в България. Компания в този кофеинов разговор ни прави и Радостина Ганева-блогър и пътешественик, известна още като Даростинта в социалните мрежи, която е и ценител на специалното кафе и обожава капучино с много пяна.

Този епизод е посветен на всички любители на кафето, които искат да се потопят в неговата култура и да разберат какво стои зад названието специално кафе, къде по света и у нас можем да го открием и как да го разпознаем сред масовите кафе напитки. Дискутираме що е то специално кафе и има ли почва у нас? Ако ни слушате, ще погледнете на кафето си с други очи, и ще станете по-любопитни и авантюристични за видовете специално кафе.
Mar 29, 202356:37
Легенди в капка вода

Легенди в капка вода

Чистата вода е изконно право на всеки. Затова обръщаме поглед към природните източници на минерална и изворна вода и към една уникална българска традиция: обществените чешми.

Потопете се в историите на чешмите в едно виртуално пътешествие из България с Мартин Граховски и Свилен Георгиев, в компанията на Кремена Цветкова и Мария Пеева – част от журито, което определи проектите за финансиране на реставрация на български обществени чешми.

По повод 30-годишния юбилей на "Девин", компанията се ангажира с реставрацията на естествени източници на минерална и изворна вода в цяла България. Инициативата „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“се реализира съвместно с Националното сдружение на общините в Република България. Кампанията има за цел да построи мост между традициите и бъдещата употреба на източниците на минерална и изворна вода. Благодарение на нея екипът на „Девин“ се ангажира не само да възстанови една забравена традиция, но и да съхрани чешмите за обществено ползване за идните поколения. Инициативата е част от дългосрочната кампания на „Девин“ – „Извор на промяна“, чиято цел е положителното влияние върху заобикалящата среда.

Като част от кампанията „Девин“ събра историите и легендите на чешмите, които можете да откриете на www.vedri.bg

На този линк можете да видите и специалното видео, посветено на инициативата „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“.


Монтаж на епизода – Красимир Тодоров

Музика и sound editing – Мартин Граховски

Дизайн – Диляна Красимирова

Водещи – Свилен Георгиев и Мартин Граховски

Feb 01, 202301:07:26
S5:E6 Отвъд собствените граници (с Филип Лхамсурен)

S5:E6 Отвъд собствените граници (с Филип Лхамсурен)

Гостът ни във финалния епизод на поредицата "Какво ви движи?" е eдин човек, който буди възхищение, а думите му заслужават замисляне. 

Името му е синоним на приключение. Защото той се занимава с това, с приключения. Далечни, опасни, наглед невъзможни. Всъщност, ако го попитаме, той най-вероятно няма да използва тази дума – „приключения“, а по-скоро „пътешествия към себе си“.

Филип Лхамсурен е български пътешественик и писател. Той е първият българин и третият човек в света, прекосил Амазония сам и със собствени сили: пеш, с колело и с безмоторно кану, без водач за 6 месеца. Роден е в Монголия, израства в България, в детските си години прекарва година и половина в бежански лагер в Китай. На 17-годишна възраст през 1997 г. напуска за 2 години Европа, за да се върне към корените си в Монголия, където ловува и броди с кон из безкрайните степи. И може би още там се заражда идеята му за експедиции, задвижвани единствено от човешката сила, в които се впуска сам. Пътешества така из десетки изолирани кътчета – планини, пустини, реки, или както той ги нарича „Забравените пътища на света“. Връща се и в Монголия, в Южен Сибир, където оцелява през зимата при минус 45 градуса. Едно от най-дългите и трудни пътешествия е това с колело от Родопите до Памир, при което изминава 10 000 км през опасни, конфликтни райони. През 2015 г. прави първото си голямо пътешествие в Южна Америка, която опитва да прекоси от Тихия до Атлантическия океан, но тогава е принуден да спре заради сериозни заплахи за живота му, между които и обстрелване от речни пирати. Но въпреки това се връща. По време на пътешествията описва впечатленията си в дневници, които после се превръщат в 3 книги. Той казва, че пишейки, диша, и дишайки, пише. Амазонското приключение документира и във филма „Прегръдката на Амазония“.

Филип вярва, че човек трябва да върви напред не само, за да живее активно, но и за да премине отвъд собствените си граници. Чуйте повече какво движи Филип напред в последния епизод от тази вълнуваща поредица, изследваща пътуванията в безпрецедентна дълбочина, надхвърляща клишетата и предубедените представи. 

Благодарим на Grant's Whiskey, че заедно направихме тази поредица възможна. Една поредица от разговори, която има за цел да вдъхновява всички нас!

Монтаж на епизода - Красимир Тодоров

Музика и sound editing - Мартин Граховски

Дизайн на корица - Диляна Красимирова

Продуценти и водещи на подкаста - Свилен Георгиев и Мартин Граховски

Jan 26, 202301:29:13
S5:E5 До края на света и обратно (с Емил Иванов)

S5:E5 До края на света и обратно (с Емил Иванов)

В пети епизод на подкаст поредицата Какво ви движи? ви срещаме с Емил Иванов – пътешественик, капитан на ветроходни лодки, организатор на туристически пътувания в Гърция, Хърватия, Италия, Карибите. Дълги години за него ветроходството е хоби, което по-късно превръща в професия и вече има над 30-годишен стаж като екипаж и шкипер на всякакъв тип ветроходни яхти. Организатор е и участник в регати, трансфери на яхти, круизни плавания и обучения по Черно море, Средиземноморския басейн и Атлантическия океан.

Българският Антарктически институт го кани в екипа си на 3 експедиции до Антарктика. В базата ни „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южните Шетландски острови, Емил се грижи за комуникациите и за безпрепятственото придвижване с лодки на учените при техните изследвания из ледовитите и криещи опасности води на Антарктика. Там Емил попада след дълго съдружие във фирма с експертиза в сателитните комуникации.

В епизода ще научим как се живее на най-южната и ледена точка на планетата, какви умения е важно да притежаваш, за да оцелееш, какви са били предизвикателствата на българския екип и защо Емил продължава да се връща отново и отново там. Повече за работата на Емил можете да откриете тук

Монтаж на епизода - Красимир Тодоров

Музика и sound editing - Мартин Граховски

Дизайн на корица - Диляна Красимирова

Продуценти и водещи на подкаста - Свилен Георгиев и Мартин Граховски

Jan 20, 202349:10
S5:E4 Ловци и събирачи (с Велина Нинкова)

S5:E4 Ловци и събирачи (с Велина Нинкова)

В четвърти епизод на Какво ви движи? ви срещаме с Велина Нинкова - социален и визуален антрополог по сърце и призвание, доцент в Университета на Осло и живее години наред в друг норвежки град – Тромсьо, който се намира на 350 километра северно от Полярния кръг. Автор е на редица научни публикации. В университета работи в програмата „Международно образование и развитие“. А работата ѝ на терен я среща с бушмените в Намибия и Ботсвана. Посещава ги от 2008 г., като се връща всяка година, а през 2013 г. в продължение на 11 месеца живее със своя съпруг и двете си малки деца в намибийско село насред нищото, като наблюдава и сама се включва в ежедневния живот на една от последните останали по света общности от ловци и събирачи. В момента работи с местните хора и по проект, финансиран от програмата „Застрашено материално познание“ на Британския музей.

В епизода дискутираме как и защо движението на бушмените е техния начин на живот, какво не знаем за тях, как изглежда ежедневието им, как се предава знанието в тяхната общност, и какво можем да научим от тях. 

Ще научим и за живота на Велина в намибийско село, какво я провокира да се занимава с антропология на такива места по света и какво я движи напред в целите й. 

Монтаж на епизода - Красимир Тодоров

Музика и sound editing - Мартин Граховски

Дизайн на корица - Диляна Красимирова

Продуценти и водещи на подкаста - Свилен Георгиев и Мартин Граховски


Dec 29, 202201:13:02
S5:E3 Полет към звездите (с Татяна Иванова)

S5:E3 Полет към звездите (с Татяна Иванова)

Това е трети епизод от подкаст поредица на InСтории - „Какво ви движи?“ в партньорство с уиски Grant’s – Продължаваме напред заедно!

Поредният епизод ни отвежда на пътешествие, следващо мечтата на една млада българка за Космоса. Татяна Иванова е само на 20 години, но вече е част от програма, финансирана от НАСА, която обучава и сертифицира кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. Тя иска да бъде част от екипажа, който ще изпълни мисия до Марс.

Пътят към мечтата ѝ започва с двата международни космически лагера на НАСА – в Измир, Турция и Хънтсвил, САЩ, които посещава още като тийнейджърка. Нещо повече – тя е единствената, поканена да се върне като инструктор в Измир, когато навърши съответната възраст. Днес Таня уверено преминава най-различни курсове, които я подготвят за всевъзможните рискови ситуации, с които се сблъсква един астронавт, и изграждат в нея уменията и знанията, необходими за успешен полет в Космоса.

От разговора с нея разбираме, че дори предварителните изисквания към бъдещите астронавти са много сериозни: трябва да имаш висше образование и още по-добре – докторантура, да си пилот, парашутист и гмуркач. Подготовката за Космоса включва т.нар. аналогови мисии на места, които наподобяват условията на други планети – в Антарктида, Исландия, Хаваите. А за да стигнеш до тези мисии, преминаваш през вече споменатите курсове, които и Таня изкарва.

От епизода разбираме, че Таня е готова да рискува всичко, за да стъпи на Марс, за което смята, че би било кулминацията на живота ѝ. Говорим още за това как тя си представя един такъв полет и престоя на Червената планета и за баланса между страха и вълнението от новите изживявания. Разбира се, не пропускаме и основния въпрос – какво движи Таня във всичко, което прави, каква е мотивацията ѝ да преследва мечтите си.

Монтаж на епизода - Красимир Тодоров

Музика и sound editing - Мартин Граховски

Дизайн на корица - Диляна Красимирова

Продуценти и водещи на подкаста - Свилен Георгиев и Мартин Граховски


Dec 14, 202201:06:18
S5:E2 - За Африка с любов (с Даниел Делибашев)

S5:E2 - За Африка с любов (с Даниел Делибашев)

Това е втори епизод от подкаст поредица на InСтории - „Какво ви движи?“ в партньорство с уиски Grant’s – Продължаваме напред заедно!

В нея каним личности извън светлината на прожекторите, които са достигнали професионалния си връх и разказват за своите открития по пътя, за това какво ги движи – когато са на път, но и в живота, в професията и към целите, които си поставят. Изследваме пътуванията отвъд клишетата и предубедените представи. В нея срещаме пътешественици, които размишляват върху усещането си за място и това какво научават за себе си на път. Добре дошли в една поредица от разговори за вдъхновение!

В този епизод наш гост е Даниел Делибашев - родопчанин, роден в село Црънча, който заминава за Африка като доброволец, за да сбъдне своя мечта. Цял живот работи в банковия сектор, включително и на доста солидни позиции. Решава, че е дошъл моментът да изпълни една отдавнашна своя мечта. Заминава за Гана, за да поработи като доброволец в сиропиталище. Знае, че има части от света, където много хлапета остават без детство,и именно към тях го тегли сърцето. На първото пътуване се отправя с идеята, че ще помогне с компютри и телевизори, а се оказва, че хлапетата имат нужда от много по-базисни неща. Непознато момче му пише, че се намира в лагер в Уганда, където повече от 50 деца не са яли от 2-3 дни, нуждаят се от спешна помощ. Даниел спонтанно решава да замине за Уганда и да види дали наистина положението е толкова драматично. Всичко се оказва истина. Даниел е шокиран, но и амбициран. Връща се в България и за броени дни създава фондация „Усмивка за Африка“ - организация, с която да привлича повече погледи и човечност, да набира средства, така че децата, които е видял и са натъжили сърцето му, да не гладуват повече. Дейността на фондацията му е свързана с благотворителност: изхранване на деца, лечение, подсигуряване на подслон и образование. В знак на благодарност хората в Уганда учат български народни танци и се интересуват живо от родната култура. По думите на Делибашев народите ни са братски. Чуйте какво движи Даниел в живота и защо каузата в помощ на другите е каузата на живота му.

Монтаж на епизода - Красимир Тодоров

Музика и sound editing - Мартин Граховски

Дизайн - Диляна Красимирова

Водещи - Свилен Георгиев и Мартин Граховски

Dec 01, 202258:41
S5:E1 - Движението е живот (с Карин Околие)

S5:E1 - Движението е живот (с Карин Околие)

Представяме ви новата подкаст поредица на InСтории - „Какво ви движи?“ в партньорство с уиски Grant’s – Продължаваме напред заедно!

В нея каним личности извън светлината на прожекторите, които са достигнали професионалния си връх и разказват за своите открития по пътя, за това какво ги движи – когато са на път, но и в живота, в професията и към целите, които си поставят. Ще изследваме пътуванията отвъд клишетата и предубедените представи. В нея ще срещаме пътешественици, които размишляват върху усещането си за място и това какво научават за себе си на път. Добре дошли в една поредица от разговори за вдъхновение!

Нашият първи гост вдъхновява не само с постиженията си като атлет, но и с онова топло и спонтанно отношение към живота. Карин Околие е позната най-вече от ефира на bTV като един от тримата финалисти в последния сезон на реалити предаването „SURVIVOR:  Скритият идол“, а от скоро вече е част от спортната редакция на бТВ Новините. Бивш професионален лекоатлет с множество титли, включително 2 национални рекорда за девойки и 4-то място на Първата Младежка Олимпиада в Сингапур. Кари има много лица, но напоследък ни е приятно да слушаме гласа й в подкаста Kari’s Calling, в който с различни събеседници тя разговаря на теми свързани с мотивацията, психичното здраве, силата на духа и житейския опит. Чуйте какво движи Кари и защо пътят напред е заедно.

Монтаж на епизода - Красимир Тодоров

Музика и sound editing - Мартин Граховски

Дизайн - Диляна Красимирова

Водещи - Свилен Георгиев и Мартин Граховски


Nov 18, 202201:23:06
Лицата на лятото

Лицата на лятото

Подгряваме за новия, пети сезон на InСтории с водещите Свилен Георгиев и Мартин Граховски, които се връщат към горещите си летни пътувания. Чуйте истории от Андалусия, Неапол, Амалфи, Берлин, Норвегия и планините на България. 

Очаквайте ни скоро с нови епизоди и нови интересни гости и вълнуващи виртуални пътешествия. 

Sep 08, 202201:20:28
S4:E4 Храната като източник на щастие (с Веселин Юнаков)

S4:E4 Храната като източник на щастие (с Веселин Юнаков)

В четвъртия епизод на мини поредицата “Вкусът като пътешествие” в колаборация с “Дроб и чили” наш гост е Веселин Юнаков – създател на сладкарница “Теа”, човек, който определя себе си като “food detector”, но и бохем и гурман, за който бялата покривка и отношението в ресторанта са задължителни елементи на доброто кулинарно преживяване.

С Веско потегляме на пътешествие от Испания, с историята на Феран Адриа и молекулярната кухня. Любовта на Веско към испанската кухня е толкова голяма, че разказите ни отвеждат в градчето Роса, през Ел Були, до Соса – новите веган продукти под ръководството на Адриа.

Стигаме и до Италия разбира се, и говорим за разликите между френската и италианската сладкарска школа и съвременните тенденции. Пътувайки Веско не подминава типичните италиански десерти като торта “Де ла Роза”, сфолятини, лимончини, кростата, панакота и тирамису. Може би най-интересната история в епизода е за небезизвестното кафе Гамбринус в Неапол, което само по себе си е произведение на изкуството. 

Ако останете до края на епизода, ще чуете и автентична сицилианска рецепта за приготвяне на паста с морски таралежи, както и къде обича да хапва Веско в София, и за новото местенце за закуска и брънч, което ще отвори врати есента. 

Слушайте ни!

Aug 26, 202259:45
S4:E3 По света с FunKooks (с Рене и Джун Йошида)

S4:E3 По света с FunKooks (с Рене и Джун Йошида)

В днешния епизод, срещаме Рене и Джун Йошида от FunKooks, които пътуват по света за опитват храна и за да пренасят добрия вкус у нас. Двойка в живота, но и професионално, те продължават да творят кулинарни проекти, какъвто е и FunKooks. 

Джун е наполовина японец, наполовина българин, но с гръцки корени в семейството си, професионален готвач и твори изкуство в кулинарен аспект, но не само – в някои среди е известен и като диджей - Happy DiscoPigg и пуска диско и фънк от диджейския пулт. При Рене кулинарното приключение започва като хоби. Водила рубрика за „Бакхус“, гост-готвач в много заведения в София, включително и в „Щастливото прасе“, прави авторски вечери.

Новият проект на Джун и Рене е блогът Funkooks, в който те споделят авторски рецепти, както и други интересни неща, свързани с готвене, пътешествия и интересни хора. Идеята им е да покажат на българите, че с познати и непознати продукти могат да се направят невероятни комбинации. Като туршията от зелени бадеми, която ние опитахме :) Двамата правят и pop-up ресторант и готвят за частни събития.

Отправяме се на фюжън пътешествие по света, из традиционни и нови вкусове, и всякакви кулинарни експерименти. Слушаме разкази за Виетнам, Занзибар, Турция и се връщаме на родна земя, за да чуем кои са местните кулинарни рок звезди :)Jul 22, 202201:19:12
S4:E2 Гурме полет със Стилян Стоянов

S4:E2 Гурме полет със Стилян Стоянов

Във втори епизод от четвърти сезон на InСтории, заедно с Дроб и Чили правим летящо завръщане на Стилян Стоянов – пилот и авиоинжинер, с който още в първи сезон на InСтории записахме епизод за летенето и за пътешествията на Стилян в над 68 страни по света.

Стилян освен запален пътешественик, е и гурман, който обича да опитва местна храна, дори и на най-странните места по света, и също така приготвя вкъщи рецепти от световната кухня.

Започваме нашето кулинарно пътешествие от Португалия, място на което Стилян е прекарал най-много време и е имал възможност дори да се научи да приготвя прочутото бакаляо абраш – риба треска, с картофи, лук и яйца, за което той твърди, че португалците имат 365 дни начина да го приготвят, колкото са и дните в годината.

Стигаме и до Азия, в Мианмар, любима дестинация на Стилян, където той обожава да хапва супа Мухинга – мианмарския рамен, както и салата от чаено растение. Не пропускаме и забавни истории от севернокорейски ресторант, където се похапва с танци, и завършваме с ягоди фламбе, които всеки забавен кулинар трябва да опита.

Jun 24, 202201:01:13
S4:E1 - Царете на уличната храна (със Street Chefs)

S4:E1 - Царете на уличната храна (със Street Chefs)

След пилотния епизод на подкаст поредицата “Вкусът като пътешествие”, заедно с нашите приятели от Дроб и Чили се отправяме на гурме приключение на колела...в София. В един слънчев пролетен ден се озоваваме в новия food truck на Street Chefs на ул.Алабин в София. 

Street Chefs приготвят любимите ни бургери от 2015 г. насам, и вече всички знаем, че за тях няма компромиси с качеството на продуктите. Следвайки добрия пример на градове като Ню Йорк, Лондон, Берлин и Лисабон, Петко и Димитър решават да превърнат своето кулинарно хоби в бизнес. Прекият контакт между готвач и клиент, както и създаването на общност е това, което движи и двамата. На шега или не, Street Chefs вече са най-голямата верига за бургери в България, можете да ги откриете дори по магистрала Тракия на път за морето.

Разходката ни с Петко и Димитър по света тръгва от Ню Йорк разбира се, място, което ги вдъхновява за създаването на food truck у нас.

Пътешествието ни продължава през street food пазарите по света, от Мадрид през култовия Меркадо дa Рибейра в Лисабон с Мишлен готвачи, музика и уникална кухня, до Портланд в САЩ.

Пътуваме и до Близкия изток, до Маракеш и Тел Авив, и мислено похапваме кебап по йерусалимски, шакшука, и хумус.

А как ви звучи японско барбекю в Дюселдорф? Да, можете да похапнете якитори в Little Tokyo в Дюселдорф, който ви пренася в Япония. Петко и Димитър са големи фенове на японската кухня и редовно отскачат до страната на изгряващото слънце, за да се насладят на съвършения вкус.

От там “отксачаме” до Гана и уличната храна, където Петко и Мартин разказват за пържени банани и фуфу…и до Бразилия, по скритите улички с боса нова и сготвени зеленчуци известни като сърцевината на палмата.

Прибираме се в България и си говорим за черноморския улов и за това как нашата риба не отстъпва на никоя друга, стига да е прясна и да знаеш как да я приготвиш.

До следващия епизод на InСтории и Вкусът като пътешествие!

May 27, 202255:03
S4 Pilot - Вкусът като пътешествие (с Дроб И Чили)

S4 Pilot - Вкусът като пътешествие (с Дроб И Чили)

Вече сме в четвърти сезон на InСтории и днешния пилотен епизод, с който започваме нещо различно, а именно една минипоредица, в която главен герой ще е храната. Нарекохме поредицата “Вкусът като пътешествие” и както вероятно се досещате, в нея ще говорим за храната, която срещаме, докато пътуваме, и за пътешествия в търсене на добрата храна, които ни вдъхновяват и ние да я приготвяме. Ще каним различни интересни гости, но във всеки епизод с нас ще бъдат хората, с които правим тази поредица. А те наистина разбират от хубава храна.Това са Джак и Еленко от подкаста „Дроб и чили“ – подкаст за готвене, ядене и хубави неща, както самите те го определят.

В този пилотен епизод, заедно с тях си говорим за това каква част от пътешествията ни е храната, за необичйните срещи с хора, но и с храни, напитки, които сме опитвали пътувайки, за това как възпитаваме нови вкусови усещания, за онези странни разговори с чужденци, на чаша боза, и за най-вкусните неща, на най-неочакваните места по света.

В следващите няколко епизода, очаквайте гости-гурмани, които бродят по широкия свят, в търсене на онзи вкус, който пленява и остава в сетивата дълго.

И както казва Мартин Граховски: “Да умееш да готвиш е като да разкажеш една история много добре”, затова чуйте как през разкази за храна, гурме културата оживява и храната става едно красиво и приятно допълнение към пътуването, като му придава завършеност.

Apr 28, 202248:24
S3:E10 По пътя на душата (с Надя Шумкова)

S3:E10 По пътя на душата (с Надя Шумкова)

В днешния епизод на InСтории се отправяме към Испания и се движим по ръба на Атлантическия океан, от Памплона до Сантяго де Компостела. Защо точно там? Защото днес ще си говорим за пътуването като духовно изживяване и за духовните места, привличащи пътешественици.

Нашият гост е човек, изминал пеша Камино де Сантяго, или Пътят на св. Яков – един от най-известните поклоннически маршрути в света, чиято крайна точка обикновено е катедралата на св. Яков Зеведеев – един от 12-те апостоли на Иисус, в испанския град Сантяго де Компостела, където според легендата се пазят мощите му. Днес испанците почитат св. Яков като патронен светец на страната. Класическият маршрут на Камино тръгва от френското селце Сен Жан Пие дьо Пор и е дълъг около 800 километра, като по пътя се прекосяват Пиренеите.

Надя Шумкова е пешеходец по душа, обича дългите разходки в града, сред полята, високо в планината или по брега на морето. Наблюдава, слуша и често рисува картини с думи в съзнанието си. Понякога ги записва, понякога ги пуска на свобода. Вдъхновява се от малките детайли във всяко нещо и истински се презарежда сред природата. При това положение не е изненада, че е запален природозащитник.

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.


Mar 10, 202255:43
S3:E9 Пътешествие по ноти (с Мария Каракушева)

S3:E9 Пътешествие по ноти (с Мария Каракушева)

Ако музиката е метафора, в която всеки може да намери своя лична история, днес ви представяме историята на един изключително фин артист.

Тя е пианист и композитор на световно ниво. Човек, в чието изпълнение и в чието въображение класическата музика може да бъде и много модерна, и много, много красива. Каквато е и тя самата. С таланта си на пианист е печелила редица награди, автор е на различни проекти, в които смесва класически произведения с джаз и хаус музика, а от няколко години създава и своя. Тя е Мария Каракушева.

В един бъдещ свят, Мария си представя общност от музиканти, които работят заедно, а не едни срещу други. Сред големия брой изпълнители и малкото жени творци, тя се надява през следващите години общността от жени музиканти и композитори да расте все повече. Една такава стъпка в реализацията на тази мечта е преподаването на деца, като по този начин Мария е модел за подражание и поставя класическата музика и пианото в съвсем нова светлина.

Нейният албум „Hearteclipse“ е интимен, безмълвен, композиран за пиано и струнен оркестър, който буквално оживява на сцената в нейно изпълнение. На 19 март 2022г., тя ще представи албума си на парижка сцена в зала Salle Cortot. Проектът е аудио-визуално изживяване, което променя възприятието на публиката за класическата музика.

Ако музиката говори за Мария Каракушева, чуйте нейният албум в Spotify - https://open.spotify.com/album/4K8vWuqnss68AOt5vV8WY4

Повече за Мария, можете да откриете в нейните социални канали: https://www.instagram.com/karakusheva/ и уеб сайт: https://www.karakusheva.com/

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.


Feb 16, 202201:07:33
S3:E8 Вие питате, InСтории отговаря
Dec 29, 202101:22:18
S3:E7 За пътуванията, които предприемаме осъзнато (с Радостина Ганева)

S3:E7 За пътуванията, които предприемаме осъзнато (с Радостина Ганева)

Няма как да не заговорим по темата conscious and sustainable travel, когато целият свят активно говори по тези теми. Дори големи музиканти като Coldplay преди няколко години заявиха, че спират да правят турнета, тъй като масовите концерти по света са свързани с не малко преходи със самолет, което прави цялото турне неустойчиво за планетата.

Осъзнато и устойчиво пътуване в най-общ смисъл е такова, в което подбираме внимателно местата на които отиваме и често този избор се отная до хора и общности, които облагородяват местата, в които работят и живеят и оставят своя позитивен отпечатък върху планетата. Това са не толкова популярни места, далеч от тълпите и суматохата, малки хотели, които носят духа на своите собственици – дали през ръчно изработени мебели, керамика, сапуни, или пък авторски ястия, с продукти идващи директно от градината. Хора, които активно рециклират, компостират, или просто творят, с мисъл за хората и планетата. И посрещат не просто хора, а приятели.

Най-удивителното нещо е интуитивната комуникация, която се случва а такива места. От една страна посетителите, бидейки възприемчиви към начина, по който местните хора оформят света, а от друга страна - местните жители, които отбелязват гледната точка на посетителите.

За тези места и за вдъхновяващите срещи с хора, ще ни разкаже Радостина Ганева от “Life bites”, която ни гостува за втори път в подкаста InСтории. Чуйте историите на Радостина от Италия, Испания и още по-далечни земи като Южна Африка и Австралия.

А тук оставяме и някои линкове за такива места и сайтове, в които можете да намирате информация:

Casa Brava, Португалия - https://www.casabrava.pt

Casa Mae, Португалия - https://casa-mae.com

Fikus B&B, Пулия - https://www.fikuspuglia.com/en/homepage-en/

Babylonstoren, Южна Африка - https://babylonstoren.com

Can Marti, Ибиза - https://www.canmarti.com

Valdirose, Тоскана Италия - https://www.valdirose.com

Maison Acacia, Южна Франция - https://www.maison-acacia.com

Сайтове, в които може да откриете такива местенца:

https://www.theperfecthideaway.com

https://www.petitepassport.com

https://www.cntraveler.com

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Dec 01, 202141:47
S3:E6 Намибия – накрая на света, в центъра на себе си (със Свилен Георгиев)

S3:E6 Намибия – накрая на света, в центъра на себе си (със Свилен Георгиев)

“Намибия, докъдето поглед стига. Олицетворение на контрасти – между пустиня и океан, между сурова пустош и спретнати чисти градчета, между древни племенни традиции и осезаемо европейско влияние. Страна, която те променя и остава завинаги в теб. А когато се върнеш от там, вече не си същия. За добро. Душовете ти стават по-кратки, а смислените моменти – по-дълги. И си влюбен.” Това са само част от размислите на Свилен Георгиев, нашият главен редактор, който се завърна от Намибия само преди месец. И сега потъваме в неговите разкази за тази дълечна африканска държава с надеждата и ние някога да стъпим по прашните пътища на Намибия и да усетим пръските на Атлантика на върха на дюните.

Намибия е 8 пъти по-голяма от България, но в нея живеят само около 2.5 млн. души. Страна на невероятно биоразнообразие, възхитителни пустинни пейзажи, които срещат океана, безкрайни пътища, необятно звездно небе и екзотична култура.

Свилен бе част от Namibia Panic Storm, първото от поредицата пътешествия на Panic Frame&Travel https://panicframe.com/, в което най-добрият начин да видиш всичко от Намибия е да не спираш да се движиш. За две седмици, групата изминава около 3000 км., с цели 10 джипa. Вечерта джиповете се превръщат в уютни палатки, които се намират на покривите на колите. Кемповете по пътя предлагат чудесни условия за настаняване и барбекюто на лагерен огън под милион звезди е гарантирано.

Чуйте историите от Намибия и се потопете в африканската мечта.

Ако харесвате подкаста на InGlobo и искате да ни подкрепите, можете да гласувате за най-добър БГ подкаст в наградите на HiComm за най-добро съдържание на 2021-2022 година -  https://ea2021.hicomm.bg/. Давайки гласа си, можете да спечелите и голямата награда на HiComm Content Awards. 

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Nov 17, 202101:09:59
S3:E5 - Тайните на древен Египет (с доц.д-р Теодор Леков)

S3:E5 - Тайните на древен Египет (с доц.д-р Теодор Леков)

В пети епизод от трети сезон на InСтории говорим за археология, Древен Египет, открития. А вдъхновението за тази тема е предстоящият трети сезон на документалната поредица на National Geographic „Изгубените съкровища на Египет“, в която ще видим нови значими открития, отварящи прозорец към тайните на тази интригуваща древна цивилизация. Камерите на National Geographic следват бележити археолози от различни краища на света в сезона на разкопките в Египет и ни осигуряват безпрецедентен достъп до работата им. Затова и в днешния епизод, имаме и най-подходящия гост, който да ни въведе в толкова вълнуващия свят на Древен Египет. Той е именно един от тези изследователи, които работят на терен там.

Доц. д-р Теодор Леков e български египтологически изследовател. Дългогодишен преподавател е по египтология в Нов български университет, един от създателите на египтологията в България. От 2012 г. доц. д-р Теодор Леков е ръководител на Българската археологическа мисия, която провежда разкопки на територията на Египет вече девет сезона. Експедицията е българо-египетска и в екипа всяка година се включват египетски специалисти – инспектори, консерватори и работници. Тази мисия е и единствената българска археологическа мисия извън пределите на нашата страна.

Повече за българската археологическа мисия в Египет, можете да откриете на https://www.facebook.com/BulgarianEgyptologicalSociety/ 

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Nov 03, 202101:07:26
S3:E4 Да обиколиш света на кон (с Габриела Терзиева)

S3:E4 Да обиколиш света на кон (с Габриела Терзиева)

В днешния епизод, нашият гост пътешественик обикаля света на кон...и насърчава всички нас да го правим. Габриела Терзиева се определя като пътешественик по душа, търсач на нестандартното и откривател на забравеното. Учила е нещо съвсем несвързано с животните, а именно история на изкуството и е специализирала Кураторство и изкуство и архитектура на арабския свят в Бейрут. Освен в Ливан е живяла и учила в Англия, била е танцьор и има сертификат за туристически гид. От 2 години обаче се занимава професионално с коне. Тя е инструктор по конен спорт и обяздване на диви коне. Организатор е на първата конна експедиция за български ездачи в пустинята Уади Рум в Йордания. Основател е на първия български бранд за конни експедиции по света. Също така инициира и създава проекта Bronco Surprise Tours, който цели опознаване на по-малко известните и забравени места в България, като същевременно се запазва тяхната уникалност. И всичко това – на крехката възраст от 27 години. 

Открийте повече за Габриела и Bronco Surprise Tour тук: https://www.instagram.com/bronco_wild/?hl=en и на сайта им - https://www.bronco.bg/

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.Oct 20, 202101:01:22
S3:E3 Грузия: Звездата на Кавказ (с Емилия Зафираки)

S3:E3 Грузия: Звездата на Кавказ (с Емилия Зафираки)

Трети епизод в сезон 3 на InСтории е тук, и този път се отправяме към един нестандартен маршрут в Кавказ. Наш гост е Емилия Зафираки - мечтател по душа, пътешественик и търсач на интересни хора и истории. В реалността, тяe организационен консултант, работещ в неправителствения сектор за каузи, свързани със свободата на словото, адекватното образование, екология и природозащита.

През лятото на 2021 г., Емилия поема по маршрут в Грузия, известен като „Транскавказ“. Мащабен проект, който цели да свърже Черно море с Каспийско, посредством пешеходен път, преминаващ през най-дивите части на Кавказ. В Грузия вече има изградени три етапа, като целия маршрут се очаква да се изгражда в следващите 10 години.

Пътуваме на изток с Емилия, за да чуем за най-изолираните и труднодостъпни райони в Грузия – Хевсурети и Тушети, като виртуално се изкачваме до 3500 м., за да “прехвърлим” внушителния превал Ацунта. Преоткриваме столицата Тбилиси, и стигаме до границата с Азърбайджан, за да чуем разкази за едно от най-знаковите религиозни места в Грузия – Давид Гареджа.

А в предстощия октомврийски брой на InGlobo, можете да прочетете цялата история на Емилия от Грузия.

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.Sep 23, 202101:03:18
S3:E2 Номадство в Киргизстан (с Мартин Граховски)

S3:E2 Номадство в Киргизстан (с Мартин Граховски)

▶ Втори епизод от сезон 3 на InСтории е необикновен. Вместо да си говорим с гости, които са били някъде по света и ни разказват в последствие историите си, сега правим включване на живо от Киргизстан с Мартин Граховски. 

Отправяме се към сърцето на Азия, по пътя на коприната, към високите планини на Киргизстан. 

Къде се намира Каракол и с какво е отличително това място? Защо фотографи и медии от цял свят отиват точно там за да снимат чудесата на Киргизстан?

Какво е усещането да спиш в юрта, да виждаш и усещаш дивата природа всяка минута? Какви са хората на Киригизстан и има ли контрасти между столицата Бишкек и останалата част на страната?

За номадството от архитектурата до семействата, които са готови да тръгнат в друга посока на живота си още на следващия ден. 

Отговорите на тези и много други въпроси ще чуете в подкаст епизода "Номадство в Киргизстан."

Можете да откриете повече за Каракол и чудесата на Киргизстан тук: https://visitkarakol.com/ 

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.


Sep 08, 202150:57
S3:E1 Светът отвисоко (с Димитър Караниколов)

S3:E1 Светът отвисоко (с Димитър Караниколов)

Първи епизод на InСтории сезон 3 е тук. И нашият първи гост е Димитър Караниколов - https://www.instagram.com/karanikolov/. Архитект по професия, по призвание и по желание – пътешественик и фотограф, а по душа – свободен човек. Известен най-вече с въздушната си фотография, Димитър ни показва едно различно и много въздействащо лице на Земята отвисоко. Историите от този ъгъл са необикновени, и никога не са такиа каквито изглеждат на пръв поглед, затова и името на този епизод “Светът отвисоко”не е случаен. Защото понякога отвисоко историите се виждат и разбират най-добре.

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Aug 18, 202101:00:57
S2:E10 Пътят на шоколада (с Венсан Гайо)

S2:E10 Пътят на шоколада (с Венсан Гайо)

Един специален и "вкусен" епизод, в който разговаряме с един от създателите на бранда Гайо и пътешестваме по света, в търсене на най-добрия шоколад и съвършен вкус. 

Наш гост е Венсан Гайо - изключително вдъхновяващ човек, чиято работа е истинско удоволствие. Разговаряме за неговите пътешествия в Централна и Южна Америка в търсене на добрите какаови зърна, мит ли е горчивият вкус на какаото, за какаовите напитки и затова как Гайо се превръща в кауза. 

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Jun 24, 202101:05:14
S2:E9 Околосветско по футбол (с Петър Георгиев)

S2:E9 Околосветско по футбол (с Петър Георгиев)

Един по-специален епизод, реализиран съвместно с документалния футболен подкаст Victoria по идея на неговия водещ Петър Георгиев https://www.facebook.com/victoriapodcast . В деня на откриването на Европейското първенство по футбол, което тази година за първи път ще се проведе в градове из целия континент, разговаряме с журналиста от спортната редакция на БНТ Стефан Георгиев. Гласът му е познат от коментара на много мачове (и не само), а спортните му пътешествия го отвеждат на три континента, от горещите фавели на Рио де Жанейро до неописуемия студ в корейското селце Пьонгчанг (колкото и да е странно, общото е, че и на двете места е имало Олимпиади), през някои от най-прочутите стадиони в света и дестинации, които не фигурират в туристическите справочници.

Стефан разказва увлекателно за всички тях и ни помага отново да се убедим, че футболът е много повече от спорт, а спортът е начин на живот. И още от епизода – колко време може да трае пътуването от Москва до Казан (подсказка – не повече от два дни), защо един „космически кораб“ е кацнал в индустриалния пейзаж на Беларус и какво се случва, когато коментаторът забрави, че трябва да коментира на живо спортно събитие.

Без да са се наговаряли, Петър и Стефан споделят за любовта си към Нюкасъл, която ги кара да отскачат до мрачния английски Североизток, а титулярният водещ на InСтории Свилен Георгиев се включва по крилото с кратък разказ за някои от най-колоритните български стадиони и свързаните с тях още по-колоритни (и понякога опасни) преживявания.

С други думи, трима Георгиеви си говорят за футбол и пътуване. И не са роднини.

Европейското започва, а пътешествията с InСтории не свършват. Приятно гледане и слушане!

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Jun 11, 202151:41
S2:E8 Пътуване към себе си (с Мария Манолова)

S2:E8 Пътуване към себе си (с Мария Манолова)

В днешния епизод си говорим за пътуването като спасение и като търсене, най-вече на себе си. За решението да оставиш всичко зад гърба си и просто да тръгнеш, без да знаеш къде точно отиваш, за колко време, какво ще правиш и т.н. Просто да заминеш и да оставиш живота да те направлява.

Нашият гост е Мария Манолова, по-известна като Мария Мармаладова, име, с което се представя в своя блог и в Instagram профилите си - https://www.instagram.com/marmaladova_stories/ 

Мария пише добре, снима добре и вдъхновява. Преди вече повече от година тя се качва на един нощен влак за София и след това заминава с еднопосочен билет за Тайланд. Така, както казах – без идея въобще какво ще произлезе от това пътешествие. И сега, след толкова време, тя все още е там и сега се включва от къщата си, която е на брега на океана.

Колко силен е импулса да тръгнеш сам, без посока. Какво е усещането да се оставиш на живота и на течението. Чувството за свободата ли е импулса, който движи това решение.

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Jun 04, 202159:07
S2:E7 Пътуване в новата реалност (с Panic Frame&Travel)

S2:E7 Пътуване в новата реалност (с Panic Frame&Travel)

Днес засягаме тема, която вълнува всички пътешественици, а именно темата за свободното придвижване и пътуване по света в новата реалност. Открехваме завесата зад рестрикциите, новите зелени паспорти, политиките на ЕС, решенията на различните държави по света относно влизането на територията им. 

Какво ще се промени за Европа и Европейският имунизационен паспорт ще даде ли "нови свободи" за пътуване. Дигитален и валиден във всички държави от ЕС, документът няма да нарушава правата на неваксинираните. Скоро Eвропарламентът гласува и се произнася по въпроса. Дискриминирани ли са хората, които нямат достъп до ваксина? Отваря ли се пазара за фалшификати на ваксини и документи? Какво е ваксинационен туризъм? Как ще посещаваме концерти, изложби и масови мероприятия в чужбина? Кои държави са напълно затворени за туристи?

На тези и на други въпроси, се опитваме да отговорим и да дискутираме, без да претендираме за особена компетентност. 

В края на епизода включваме и Стефан от Panic Frame & Travel, който ни разказва за рестрикциите, необходимите документи и особености на пътуванията в момента. 

Кои са местата, които бихте искали да посетите ако някой ден нещата се върнат отново към нормалност?

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

May 17, 202155:14
S2:E6 Живот на колела (с Краси Тодоров)

S2:E6 Живот на колела (с Краси Тодоров)

В шести епизод си говорим за живот на колела, за мобилните домове далеч от дома, иначе казано – за света на кемперите и въобще за този толкова различен от другите начин на пътуване. За предимствата и недостатъците му (ако има недостатъци), за това какво е усещането да си готвиш, да спиш и въобще да живееш…в едно превозно средство.

Нашият гост днес е всъщност нашият обичаен домакин, във времето, в което записваме подкаст в неговото студио. Той е Краси Тодоров, човекът, който се занимава с монтирането на нашия подкаст. Най-вероятно ви е познат и от музикалната сцена, защото във времето, когато не е посветен на изключително отговорната работа по InСтории 😊 , той е музикант, свирил и свирещ с изпълнители като D2, Графа, Мастило, Jeremy. Краси е кийбордист, композитор, аранжор, а освен това е запален и по различни спортове, някои – с доста екстремен уклон.

Какво е да се събуждаш всеки ден на различни места, да имаш свободата да тръгнеш всеки ден накъдето ти видят очите. „Свобода“ и „независимост“ ли са ключовите думи на живота на колела.

Какво е усещането да сътвориш твой собствен кемпер и кои са най-далечните дестинации за обхвата на един кемпер, както и кои са най-яките кемпинг спотове по света.

Минимализмът като начин на живот и усещането да си вкъщи, дори и в кемпер. Как децата преживяват живота на колела. 

Какво е кемпер-скутер пътешествие 😊

Всичко това намира отговор в този епизод. Слушайте ни!

А ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Apr 28, 202158:19
S2:E5 Непознатата Япония (с Лили Тацуми)

S2:E5 Непознатата Япония (с Лили Тацуми)

С днешния ни гост поглеждаме към Япония отвъд митовете и клишетата. Поглеждаме отвътре, през очите на човек, живеещ там от години.

Япония, страна на контрасти, между ултра модерност и вековни традиции, между суперзабързан стил на живот, в който човек е просто едно зъбно колелце в машината, и моментите на тихо съзерцание и забавяне на темпото, между преклонението и дори копирането на Запада от една страна и чисто японските неща, които можеш да видиш само там, дори между сериозността на японците и понякога направо откаченото им чувство за хумор.

Нашият гост е Лили Дянкова-Тацуми, която от години живее в Япония, учила е там, по образование и по наследство е японист, омъжена е за японец, от около година показва истинската Япония в Instagram акаунта си Riri.from.Kobe https://www.instagram.com/riri.from.kobe/, а в InGlobo преди около две години разказа за необичайните летни фестивали в Тохоку (североизточната част на най-големия японски остров Хоншу).

С Лили си говорим за това щастливи ли са японците и крайни ли са в емоциите си. Защо често казваме за тях, че са престорено вежливи. За емпатията и естетиката като част от социума и културата им. За Аз-ът и принадлежността към обществото. Защо природата е част от ежедневието им и какво е съвършенство в несъвършенството. Какво означава “да четеш въздуха”. И защо западната култура има все по-голям отпечатък в Япония.

А ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Apr 14, 202101:07:54
S2:E4 Gaming пътешествия и философия (с Петър Георгиев)

S2:E4 Gaming пътешествия и философия (с Петър Георгиев)

В днешния епизод наш гост е Петър Георгиев - журналист от Глобалната мрежа за разследваща журналистика, водещ и продуцент на документалния футболен подкаст Victoria и най-важното в случая – запален геймър. 

Защото с него си говорим за видеоигрите, които ни позволяват да пътуваме виртуално по Земята и да изследваме нови, фантастични, но създаващи напълно реално усещане светове. От актуалната и любима на Петър и Мартин The Legend of Zelda: Breath of the Wild, с нейния изключително красив и обширен свят, който можеш да изследваш без ограничения, до „древната“ Zork, разчитаща само на текстов интерфейс, но не по-малко въвличаща в историята си, опитваме да вникнем в по-дълбокия философски смисъл на игрите и как те разкриват що за хора сме в един или друг период от живота си. 

Петър обяснява защо игрите са единственото забравено хоби, към което той се е завърнал, как ни помагат и да останем сами със себе си, но и да се почувстваме част от общността и така подкрепят психическото ни равновесие. Обсъждаме защо най-добрите сред тях не отстъпват на книги и сериали и дори намират място в програмите на университетски курсове по философия. Разсъждаваме и защо все още на видеоигрите понякога се гледа с лошо око и доколко обоснован е този негативен образ.

Можете да чуете документалния футболен подкаст, който Петър създава - https://spoti.fi/3f032SS , както и да го последвате във facebook -  https://www.facebook.com/victoriapodcast

А ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Mar 18, 202101:02:21
S2:E3 От Свалбард до Стакевци с Филип Захариев

S2:E3 От Свалбард до Стакевци с Филип Захариев

Днешният ни гост е Филип Захариев - главен готвач на един от най-северните ресторанти в света - Грювелагарет, намиращ се в Лонгирбюен, Свалбард. През 2017 г. Luxury Travel Guide обявява този ресторант за номер 1 в Норвегия. Ресторантът се намира на място близо до бивша мина под един глетчер, а самото пространство на ресторанта някога е било конюшня и всъщност е единствената оцеляла сграда във Втората световна война.

В края на 2019 г. Филип решава да се завърне в България, за да осъществи една на пръв поглед нестандартна, но много интересна и амбициозна идея, а именно да отвори ресторант, който да се опита да спечели първата българска звезда от Мишлен. Филип е избрал това да се случи във видинското село Стакевци.

С Филип разговаряме за това как се живее в тъмнина месеци наред и какво е среднощно слънце, как се извършват доставки на храна до Свалбард, как се приготвя меню и се общува на една маса с норвежкото кралско семейство, кой е т.нар. signature dish на ресторанта, кои са местата по света, на които можеш да опиташ уникално вкусна улична храна, както и как се преживява близка среща с полярна мечка.

И разбира се за село Стакевци, концепцията на новия ресторант и вкусната домашна храна, звездите на Мишлен и защо Източна Европа все още не е в полезрението на кулинарните критици.

Можете да последвате Филип тук: https://www.facebook.com/filip.zahariev и тук: https://www.instagram.com/filipzahariev/

А повече за новото място в Стакевци, вижте тук: https://www.facebook.com/groups/747372799404904 и тук: https://www.instagram.com/the_new_villagers/ 

А ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.Mar 05, 202101:03:19
S2:E2 Земята Down Under (с Радостина Ганева)

S2:E2 Земята Down Under (с Радостина Ганева)

В днешния епизод на InСтории наш гост е Радостина Ганева – блогър, пътешественик, гурман, и майка на две момчета. Радостина изявява творческата си същност в блога си Life bites - https://lifebitesblog.com/, в който ни отвежда на красиви места по света. Заедно с нея пътуваме до Австралия и Тасмания, Япония, Дания и Норвегия, и се завръщаме у дома, в сърцето на Родопите – в село Гела.

Говорим си за осъзнатия и бавен туризъм, за това колко е важен пътя, който вървиш до дадено място, и как храната може да бъде пътеводител.

Голяма част от епизода е посветен на земята down under, а именно Австралия, където Радостина прекарва няколко седмици в началото на 2020 година. Гореща страна, дом на необикновени животни, непокътната природа, аборигени, но и дестинация за вкусна храна, вино и ароматно кафе.

Дискутираме умира ли Големия бариерен риф, рушат ли туристите Улуру – свещеното място на аборигените в центъра на Австралия, колко точно е красив силициевия плаж Уайтхейвън и The Great Ocean Road, простиращ се от Мелбърн до 12-те апостола. И още – за европейския дух на Мелбърн, неговите музеи, паркове, плажове и младежко присъствие. И за ритъма на Сидни – град на сърфисти, които можеш да видиш с борд в ръка дори в градския транспорт.

Не пропускаме и Тасмания, с нейната дива природа, националните паркове, вкусна храна, ферми и винени изби, където имаш възможност да си сам със себе си, поради липсата на тълпи от туристи.

Можете да последвате Радостина тук: https://www.facebook.com/lifebitesblog/ и тук https://www.instagram.com/darostinta/ 

А ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Feb 17, 202101:01:37
S2:E1 В търсене на щастието (с Мартин Стефанов)

S2:E1 В търсене на щастието (с Мартин Стефанов)

С този епизод забавяме темпото и влизаме дълбоко в природата и в преживяването на връзката с нея. Потапяме се в Лапландия и живота в дивото.

Наш гост е Мартин Стефанов, който се включва в разговора директно от Рованиеми – малко градче в Северния полярен кръг. Мартин е водач на туристи в дивата природа, гид във финландската компания Сафарктика, за която прави и филми. Неговата супер сила са снежните сафарита с моторни шейни, уменията за оцеляване в полярни условия, тичане на дълги разстояния и лов на северно сияние.

С него си говорим за масовия туризъм в отдалечени райони като Лапландия, и за ефекта “Lonely Planet”, в следствие на който непознати райони започват да се пренаселват с туристи, а също и за това как масовия туризъм възпрепятства автентичното преживяване на хората на места, където връзката с природата е много силна.

И още – за хюга моментите, за бягството от тътена на града, за дивото, несигурното и неподреденото, но и за тежките тъмни месеци на север, дългите зимни нощи и липсата на слънце.

Мартин споделя и някои ценни съвети, като например кога е най-подходящо да пътувате до Лапландия за да видите северно сияние и защо не се влиза с бански във финландска сауна.

Потегляме към Лапландия...където елените са повече на брой от хората и където живее единственото официално признато коренно население на Европа – сами.

Можете да научите повече за Мартин тук: https://www.instagram.com/unlock_your_hero/ и тук https://www.youtube.com/c/MartinStefanovUnlockYourHero


А ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Jan 28, 202101:09:49
S1:E10 Вятър и вода (с Ели Димитрова)

S1:E10 Вятър и вода (с Ели Димитрова)

Днес на гости ни е Ели Димитрова - кайт сърфист и учител по кайт сърф, а също и част от световния отбор на Fly Surfer.

Ели е наистина вдъхновяваща жена, която следва мечтите си и морето. Лятото е нейният дом, а кайтът е начинът да преодолява страховете си!Ели обикаля света и кара кайт по изумително красиви места. В епизода ще чуете нейните разкази за пътешествия в Бразилия, Венецуела, Мозамбик, ЮАР, а също и какво е да караш кайт в лагуна с анаконди, в океана с акули, или с най-отровната риба фугу във Венецуела. За Лос-Рокес – едно от най-красивите места в света, архипелаг разположен на територията на Венецуела и защо хората там ходят боси.. А също и за мястото с най-чистия въздух на планетата – Ленсойс Мараниенсес в Бразилия, за препятствията, скорпионите, пясъчните дюни...

От скоро Ели има и една друга мечта, да се научи да кара сноуборд, и в това пръст има донякъде и сноукайтингът, който Ели практикува вече на територията на България и дори организира поредния сноукайт фестивал на Витоша. Явно колкото и време да прекарваш на слънце и вода, идва време в което снегът започва да ти липсва...

Чуйте я в нашия 10-ти епизод..Ели има и едно важно послание, че човек не трябва никога да се отказва от мечтите си!

Повече за Ели можете да видите тук: https://www.elliedimitrova.com и тук: https://www.instagram.com/ellie.dimitrovaa/

А ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.


Dec 17, 202054:50
S1:E9 По света и у нас... с Владимир Карамазов

S1:E9 По света и у нас... с Владимир Карамазов

В днешния епизод на InСтории си говорим с човека Владимир Карамазов, не толкова с актьора или фотографа Карамазов... 

Пътуваме виртуално чрез историите на Владо до Норвегия, Франция, Малайзия, Мароко, дълбините на Средиземно море и се връщаме до България и Родопите. От него научаваме как се оцелява в чужда държава без пукнат лев, как се крадат банани в Куала Лумпур и колко струват менте DVD-тата в Малайзия.  И още – за туристическия капан в Шефшауен, какви хора са мароканците, боядисват ли нарочно в синьо стените на града, за да привличат туристи, за любовта към пистовите мотори и състезания и как се събират сувенири от Moto GP (за феновете на мотоциклетите това говори много!), за приятелствата от гмуркането и за това колко добър трябва да си за французите и техните diving сертификати, как се излиза от пасаж със сардини и какво е усещането на 55 м под водата.  

Владо ни напомня колко е важно да си самокритичен, но и до какво води прекаления перфекционизъм, и ни вдъхновява да не спираме да учим нови неща, както самият той го прави постоянно.  

Слушайте ни!

Повече от историите и фотографиите на Владимир Карамазов, можете да откриете тук: https://vladimirkaramazov.com , както и да го последвате в Instagram на @vkaramazovphotos.  

А ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Nov 12, 202001:06:53
S1:E8 Истории с адреналин (с Илко Илиев)

S1:E8 Истории с адреналин (с Илко Илиев)

В този епизода заговаряме за истории с адреналин, доза лудост и смелост, защото наш гост е човек с особена страст към тези неща. И преди да започнем разговора си с него, няма как да не споменем човек, който ни вдъхновява, както и милиони други по света - Майк Хорн, нереален и надъхващ приключенец, прекосил надлъж и нашир земното кълбо, в буквалния смисъл, в дъжд и сняг, мрак и студ! Хорн, който оцелява във всякакви условия, с екстремни екпедиции по Екватора, в джунгли, полярни кръгове, абсолютно сам!

Нашият гост в този епизод е Илко Илиев, който определя себе си като фрий рънър, но и каскадьор, участвал в редица световни кино продукции, човек на екстремните занимания като паркур, кайт сърф, парапланеризъм, парашутизъм, катерене, бейс джъмп.

С него говорим за здравословната доза страха, колебанията и хладнокръвието при екстремните спортове, за чистата любов към адреналина и спорта, за големите имена в българското каскадьорство, и разбира се работата в киното, Холивуд, за файт хореографии и екшън дизайни. Разбираме и какво се крие зад каскадьорството и означава ли то само мятане през горящи прозорци и падане отвисоко...

Още в началото на разговора ни обаче засягаме и някои философски теми като моментите в живота, които трябва да ценим най-много, за “промивката” на социалните медии, пренасищането с красиви снимки, места и т.н.

Чуйте повече сега!

Можете да откриете Илко тук: https://www.youtube.com/user/pranks7er и тук https://www.instagram.com/ilkoilliliev/ 

А ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Oct 22, 202001:04:14
S1:E7 Музикално пътешествие с Графа

S1:E7 Музикално пътешествие с Графа

В седми епизод на InСтории потегляме на музикално пътешествие, защото гост ни е Влади Ампов-Графа. С него се отправяме далеч на изток, към Индия, където Графа отива, за да заснеме два клипа, но се чувства сякаш се е върнал вкъщи и в крайна сметка това пътуване му помага да продължи напред след труден период в живота му. Разказва ни за щастието в очите на бедните индийски деца и за железните (и понякога странни) правила на шоубизнеса в огромната страна, за катедралите в Гоа и за една отдалечена махала в Синия град Джодпур, заснемането на чиито обитатели струва колкото да заснемеш едно куче, за лютата индийска храна и за една катастрофа с мотопед, за шарени танцови фестивали и въобще за музиката, без която индийците трудно си представят живота. Индия – страната, която или не можеш по никакъв начин да възприемеш, или те кара да се влюбиш в нея от първия миг. Влади със сигурност е от втория тип хора и си обещава някой ден да се завърне там.

С него си говорим още за сладкото вълнение от посещението на концерти зад граница и за това как се организират те у нас в условията на пандемия, за песните, които живеят собствен живот противно на всички очаквания за тях и за собственото му музикално пътешествие, в което той съзнателно приема ролята на пътник, а не на навигатор. Иначе казано, Графа – откровен, неподправен и много увлекателен.

Ако и вие мислите така и въобще ви допада това, което правим в InСтории, ще се радваме да ни подкрепите в платформата Patreon на patreon.com/InGlobo. Можете да ни последвате и на facebook.com/inglobomedia и Instagram.com/inglobomagazine, а ние ще продължим да ви изненадваме с интересни гости и теми, за които вашите идеи и предложения също са добре дошли.

Приятно слушане!

Oct 07, 202001:09:15
S1:E6 Дигиталното номадство - мит или реалност? (с Мария Стоянова)

S1:E6 Дигиталното номадство - мит или реалност? (с Мария Стоянова)

Днес на гости ни е Мария Стоянова - пръвата дама, гост на нашия подкаст. За нея можем да кажем много - травъл блогър, content мениджър и chapter leader в Travel Massive и съосновател на Асоциацията на травъл блогърите в България. 

Днес си говорим за пътуванията като източник не само на вълнения и приключения, но и на доходи. Мария е доказателство, че травъл блогингът не е просто витиевата мечта, а може да е занимание, с което човек не само да храни душата си, но и да се издържа. През 2013 г. тя стартира блога Travelling Buzz, който три години по-късно вече е един от препоръчваните блогове за пътешествия от Trivago и днес намира място в над 15 световни класации и списъци на най-добрите травъл блогове. Тя е член на Международната асоциация на блогърите и един от основателите на Асоциацията на травъл блогърите в България, чиято цел е да свързва тях, травъл блогърите, със собствениците на онлайн медии за пътуване.

Как се става успешен блогър? Има ли потенциал България да се превърне в "следващото голямо нещо" на туристическата карта? Има ли бъдеще за травъл блогърите в България? На тези и на много други въпроси, ще намерим отговор заедно с Мария. Слушайте ни!

Повече за Мария можете да откриете тук: https://travellingbuzz.com/, както и във Facebook на @travellingbuzz, и Instagram - @travelling.buzz 

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Sep 23, 202052:36
S1:E5 Високо, високо, високо...(със Стилян Стоянов)

S1:E5 Високо, високо, високо...(със Стилян Стоянов)

В този епизод, ще полетим, защото наш гост е Стилян Стоянов - пилот и авиоинженер, пътувал и живял в 68 държави, в момента в България, най-вероятно за кратко. 

Говорим си за страха от летене, първите полети, как се влиза и се излиза от буря, турбуленциите, термиките и законите на авиацията, как се сертифицират самолети, полети, и до какво води неспазването на правилата. А също и за това дали трябва да включваме задължително airplane mode на телефоните си когато летим, и за това дали пилотите чуват ръкоплясканията на пътниците в кабината :)

И още:

- как изглежда Непал след голямото земетресението през 2015 год., за режима на тока, зависимостта от Индия, гражданското неподчинение, и маймуните като основни жители на летището в Катманду. 

- най-опасните летища в Мадейра, Лукла, Бутан и физичните закони за излитане и кацане в най-високите части на света. За приветливите хора, добродетелите и чистотата на намеренията в Мианмар, ловът на скъпоценните камъни, ислямисткото движение в северната част на страната и тихата диктатура.

- за арестите и конфликтите в Судан и най-опасните столици в Южна Америка - Каракас и Лима.

Слушайте ни! Излитаме!


Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Sep 09, 202001:05:17
S1:E4 - За клишетата в пътуванията (с Милин Джалалиев)

S1:E4 - За клишетата в пътуванията (с Милин Джалалиев)

В четвъртия епизод на InСтории си говорим за клишетата в пътуванията. За онези места, които са разбили на пух и прах представите ни, и са ни накарали да пуснем контрола, оставени да бъдем погълнати от мястото. Какво научаваме за себе си през разбиването на стереотипите и променят ли ни местата, на които отиваме?

Нашият разговор започва с Мексико, след това се пренасяме в Турция и обсъждаме турското гостоприемство, симбиозата между ултрамодерност и ориенталско безвремие в Истанбул, докато стигнем и до ребрандирането на Холандия като Нидерландия и вечния въпрос предвидима ли е Европа като туристическа дестинация?

Наш гост е Милин Джалалиев – съосновател на ARC Academy, човек с дълъг опит в рекламния бизнес, който сега гори в ново амплоа – образованието. Милин обича да пътешества и да “влиза” дълбоко в корените на всяка една страна, в която пребивава. Говорим си за това как всяко едно пътуване започва като огромно клише и какви нереалистични представи градим за местата, на които отиваме. За Мадагаскар и неговите различни лица, през бедността и живота, който обикновено не виждаме като туристи. За малките градове в Китай и техните жители, които нямат привилегията да пътуват поради ред ограничения и мечатата им да обиколят собствената си държава. За Южна Африка, където белезите и спомените за класовото разделение са все още живи. За геополитическата обстановка в Грузия, Армения и Азербайджан – страни на контрасти и дългогодишна история на напрежение и зависимости. И за Колумбия, Пабло, Комуна 13, за пътя на оръжията и наркотиците, но и за това как се променя средата чрез изкуство.

Милин е и своеобразен посланик на InGlobo, тъй като често оставя списанието на интересни места по света, като напр. на островна библиотека в Мадагаскар, или успявайки да го изтъргува за бутилка ром във виетнамски хостел.

С нашия гост “пътуваме” по света, надлъж и нашир, но накрая се връщаме тук, където започва най-приятната част - мисълта за пътуването!

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки.

Aug 26, 202057:29
S1:E3 - Пътешествия извън отъпканите пътеки (с Panic Frame&Travel)

S1:E3 - Пътешествия извън отъпканите пътеки (с Panic Frame&Travel)

В третия епизод на InСтории излизаме извън утъпканата пътека и познатите дестинации.  Заедно с нашите гости от Panic Frame&Travel ще си говорим за онези пътувания, които са по-скоро приключения – не екскурзии, а цели експедиции. 

Panic Frame&Travel не предлагат добре познатите all-inclusive пакети в хотели. Както и сами казват за себе си: "Ние сме малко на брой приключенци, но ти даваме голям all-inclusive пакет от спомени. Предлагаме каякинг, водим те на риболов, мъкнем палатки, правим хайкинг, возим се в кемпер, готвим на открито. Не обичаме да ни слагат в рамки и all inclusive програми – обичаме ние да си избираме пътя, по който да минем и сами да създаваме спомените си от едни от най-красивите места по света!"

Алекс и Стефан ще ни разкажат за пътешествията си сред джунгли и ледове, за места, сковани от студ, и такива, в които босите крака са не просто удоволствие, а задължение. Отвеждат ни там, където оставаме без думи. Пътуваме с кемпери, летим с парапланер и препускаме из пустинята с джипове, катерим планини, гмуркаме се в неземни води и вървим по безкрайни пясъчни дюни. И всичко това е само началото на пътя. Оставете се да бъдете изненадани. Елате с нас – потегляме.

Можете да откриете Panic Frame&Travel на техния уебсайт - https://panicframe.com, както и в социалните мрежи тук: https://www.facebook.com/PanicFrame и тук: https://www.instagram.com/panicframetravel

Ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg и ни изпращайте аудио бележки. 


Aug 12, 202042:40
S1:E2 - Хора и улици - истории във фотообектива (с Дориян Тодоров)

S1:E2 - Хора и улици - истории във фотообектива (с Дориян Тодоров)

Казват, че най-добрият начин да опознаеш една страна е да видиш хората ѝ. Обикновените хора с необикновени истории. А един от начините да направиш това е през фотографския обектив.

Представяме първия ни гост в InСтории – Дориян Тодоров – фотограф и пътешественик с голяма страст към уличната фотография, който по ненатрапчив начин запечатва живота на хората през фотообектива. С него си говорим за улиците и хората на Мароко, Куба и Шри Ланка. Научаваме и за Ciudad Nuclear в Куба – град, обслужващ атомна централа, за това как се събужда един град и какво е усещането за него рано сутрин, и за това как хората по света си приличат, където и да отидем...

И още – Мартин Граховски ни разказва за сутрешния ритуал на японците да пият саке във влака и за транспорта в Непал, където, пътувайки с частен автобус, посоката и крайната дестинация се определят от човека, платил най-много пари. 

Повече от работата на Дориян Тодоров можете да видите в изложбата „Мементо Мори", която представя творби на 18 български фотографи в Националната художествена галерия в София до средата на август.

Можете да откриете Дориян и във Facebook – @Doriyan.Todorov.Photography, и на неговия уебсайт – www.doriyan-todorov.com

В августовския брой на InGlobo, който ще излезе на 3 август, ни очакват още фотографски пътешествия, този път през обектива на Ники Пандев. 

А ако харесвате това, което чувате и искате да ни подкрепите, можете да станете наш патрон в платформата Patreon – www.patreon.com/InGlobo

Ако пък споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg


Jul 29, 202052:38
Pilot S1:E1 - За историите и пътешествията, които предстоят

Pilot S1:E1 - За историите и пътешествията, които предстоят

InСтории е подкаст на InGlobo – печатна и дигитална медия, която работи за един по-интелигентен свят. Тук разказваме истории за вълнуващи пътешествия, в съвсем буквалния и съвсем преносните смисли на тази дума, на които ще се отправяме в компанията на интересни хора. Защото това обичаме да правим – да разказваме истории и да разкриваме какво стои в сърцевинaта им и ги прави ценни. 

InСтории е и пътуване – в пространството, в миналото и бъдещето, в света на познанието – за онова, което ни заобикаля, и за самите нас.

В този първи епизод разказваме как започна всичко и какво е за нас InGlobo, както и какво предстои. 

Ако искате да ни подкрепите с дарение в Patreon, можете да ни последвате тук - https://www.patreon.com/InGlobo

А ако споделите подкаста в социалните мрежи, това ни дава възможност да привлечем още по-широк кръг от слушатели. Можете да ни последвате във Фейсбук на https://www.facebook.com/inglobomedia и Инстаграм на https://www.instagram.com/inglobomagazine/, което е още един лесен начин да си общуваме. Ще се радваме и ако споделите идеи за следващи епизоди и гости. Разбира се, пишете ни и на info@inglobo.bg

Jul 20, 202049:32