
Şehir Hepimizin
By İstanbul Hepimizin

Şehir HepimizinNov 13, 2023

355 - Şehir Hepimizin Afet riskini azaltmada veri kullanımı ve paylaşımı
Şehir Hepimizin bu bölümünde Itır Akdoğan’ın konuğu Dr. Bürge Elvan Erginli.
TESEV’in 2016’dan bu yana yürüttüğü Sürdürülebilir Kentleri Desteklemek programının 2023 projesi kapsamında Dr. Bürge Elvan Erginli’nin kaleme aldığı “Afet Riskinin Azaltılması için Verinin Kullanımı ve Paylaşımı Üzerine Bir Değerlendirme” başlıklı rapor üzerinden, küresel, ulusal ve yerel bağlamda afet riski azaltılmasında verinin ve bilgi teknolojilerinin yeri, veri kullanımı ve paylaşımı ve Türkiye’de kentlerin afet riskinin azaltılması için nelerin iyileştirilmesi gerektiği üzerine konuşuldu.

354 - Şehir Hepimizin : Komşularımız kimlere oy vermiş?
Kadir Has Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi, İstanbul Çalışmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Murat Güvenç ile bu programda “Marmara Bölgesi’nde Seçmen Eğilimleri” haritası üzerine konuştu. İstanbul Çalışmaları Merkezi’nde Murat Güvenç’in Yolcu Aldırmaz ve Funda Ferhanoğlu ile birlikte ve Heinrich Böll Vakfı desteği ile hazırladığı bu harita, yeni nesil bir dijital seçim atlası. Alanında Türkiye’de ilk kez kullanılan bir yaklaşım ve yöntem ile oluşturulan proje, Marmara bölgesindeki 11 ilde, yaklaşık 6500 köy ve mahallede 14 Mayıs 2023 milletvekili seçim sonuçlarını farklı oy profillerini temsil eden on iki lejant kategorisi ile görselleştiriyor. Konvansiyonel seçim haritalarından farklı olan bu yöntemle veriler idari birim sınırlarına göre değil mekansal dağılımlarına göre görselleştiriliyor ve böylece yeni analiz ve yorumlama biçimlerine imkan sağlıyor.

353 - Şehir Hepimizin : Krizler kentinde mülkiyet ve müşterekler
Şehir Hepimiz’in yeni bölümünde geçtiğimiz ay Metis tarafından yayınlanan “Mülkiyet ve Müşterekler: Türkiye’de Mülkiyetin İnşası, İcrası ve İhlali” adlı derleme kitap ele alınıyor. Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci, derlemenin editörleri Prof. Dr. Begüm Özden Fırat ve Dr. Öğretim Üyesi Fırat Genç ile derlemenin yazarlarından Doç. Dr. Tuna Kuyucu’yla birlikte kentsel konut ve arazi mülkiyet biçimlerinin dönüşümünü kentsel kriz bağlamında değerlendirdi.

352 - Şehir Hepimizin : Bilimin ışığında Cumhuriyet’in yeni yüzyılı
Sabancı Üniversitesi’nden konuklarımız, Prof. Dr. Canan Atılgan ve Prof. Dr. M. Ali Alpar ile Bilim Akademisi’nin kuruluş ve amacını değerlendirdik. Cumhuriyetin 100. Yılı kapsamında gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği etkinlikleri, Bilim Akademisi’nin popüler bilim yayını olan SARKAÇ’ı ve bu ay yayınlanan “Sahada: Cumhuriyetin Harcında Bilim ve Kadınlar” kitabı Şehir Hepimizin yeni bölümünde konuşuldu.

351 - Şehir Hepimizin : Afet dönemi haberleşme ve işbirliği
Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Şasa ile 6 Şubat depremleri deneyiminden hareketle afet dönemlerinde haberleşme ve işbirliğinin önemini konuştuk. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP), Afet Haberleşme Çalışma Grubu, TRAC’ın örgütlenmesi, gerçekleşen afetlerin deneyimlerinin yazılı hale getirilmesi konularını ele aldık.

350 - Şehir Hepimizin : 10. Gazhane Şenliği
Hasanpaşa Gazhanesi’ni bir endüstri mirası ve kamusal alan olarak yaşatmak için 29 yıl önce bir araya gelen Gazhane Çevre Gönüllüleri, bugün müze ve kültür merkezi olarak kamuya açılan yapıya sahip çıkmaya devam ediyor. Gönüllüler girişiminin Gazhane’ye dikkat çekmek için 1990’lı yıllardan beri düzenledikleri Gazhane Şenlikleri’nin onuncusu 14 Ekim Cumartesi günü gerçekleşiyor. Bu yıl “müşterek” temasını taşıyan ve İyi Sosyal Kooperatif ile Yeryüzü Ekoloji Kolektifi işbirliğiyle düzenlenen şenlikte forum, paneller, performanslar, yürüyüşler, müzik dinletileri, sergiler gibi pek çok etkinlik yer alacak. Programda konuklarımız, Gazhane Çevre Gönüllüleri’nden Nesrin Uçar, Yeryüzü Ekoloji Kolektifi’nden Utku Şahin, İyi Sosyal Kooperatif’ten Cemil Can Yusufoğlu ile şenlik programını, işbirliklerini, tarihini konuştuk.

349 - Şehir Hepimizin : İstanbul Anadolu Yakası İtfaiye Teşkilatı
25 Eylül İtfaiye Haftası’ydı. Bu vesileyle bugünkü programda İBB’de 1990 yılında göreve başlayan ve İtfaiye Müdürlüğü’nün farklı birimlerinde Amir Yardımcısı, Grup Amiri, Bölge Müdür Yardımcısı görevlerinde bulunan ve Kasım 2019’dan beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası İtfaiye Şube Müdürü olarak görev yapan Salih Karataş ile hem bu yılki İtfaiye Haftası etkinliklerini hem de Anadolu Yakası İtfaiye teşkilatının çalışmalarını ele aldık.

348 - Şehir Hepimizin : İstanbul’un eğlence atlası
Şehir Hepimizin’de bu hafta akademisyen ve yazar Levent Kaya Ocakaçan ile 1950’li yıllardan bugüne İstanbul’da eğlence hayatı üzerine konuşuyoruz. İstanbul’da zaman içerisinde değişen eğlence kültürü, kentin eğlence hayatında önemli barlar, mekân, diskotek ve kulüpler, eğlence hayatı ile siyaset/politika arasındaki ilişki programın ana izleğini oluşturuyor.

347 - Şehir Hepimizin | 10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar
Şehir Hepimizin’de bu hafta küratör Duygu Demir ile geçtiğimiz günlerde Bursa’nın ilk özel sanat mekânı İMALAT-HANE’de açılan “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar” başlıklı grup sergisi üzerine konuştuk.
Türkiye’deki sanatçıların son 10 yıldaki üretimlerine odaklanan sergi, bu sürecin bir yandan alışılagelmiş fakat tamamen afaki bir sanatsal tetkik aralığı olduğu gibi hem Türkiye dahilinde hem de dünya ekseninde belirleyici sosyal, politik ve düşünsel sismik hareketlerin yaşandığı bir döneme denk geldiği düşüncesi üzerinden hareket ediyor. Sergi, bu süreçte tanık olduğumuz değişim ve dönüşümlere sanatın yetki alanının içinden bakmayı seçen sanatçıların işlerini bir araya getiriyor.

346 - Şehir Hepimizin : Bilimde, sanatta, edebiyatta aykırı kişilikler ve hikâyeleri
Şehir Hepimizin’in bu haftaki bölümünde yazar Melih Yıldız ile bilimde, sanat ve edebiyatta aykırı kişilikleri ile ön plana çıkmış isimler üzerine konuşuyoruz. Unutulmaz yeteneklerine, sanatsal ve bilimsel verimlerine karşın yolu bir şekilde akıl hastanesiyle kesişmiş ve ruhsal sorunlar yaşamış bu figürler gerek yaşamları gerekse eserleriyle zaman içerisinde kendilerine geniş bir alan açmayı başardılar. Çalışmasında Neyzen Tevfik’ten Mazhar Osman’a, Şükûfe Nihal’den Yahya Kemal’e, Peyami Safa’dan Fahri Osman’a kadar birçok ismin hikâyesini araştıran Melih Yıldız, tüm bu isimlerin yüzleşmek zorunda kaldıkları travmaları, rahatsızlık ve problemleri derinlemesine irdeliyor.

345 - Şehir Hepimizin : Deprem, yıkım ve enkaz atığı
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin üzerinden altı ayı aşkın bir süre geçti. Depremlerden en çok zarar gören il ise Hatay. Şehir Hepimizin’in geçen haftaki bölümünde Hataylı gençlerle yaşadıkları depremleri, deprem sonrasındaki süreci, beklentilerini ve geleceği konuşmuştuk, bu hafta ise Hatay’ın Antakya ilçesi Narlıca Mahallesi kadınlarıyla yaşadıklarını konuşacağız.

344 - Şehir Hepimizin : Hatay’dan genç sesler
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin üzerinden altı ayı aşkın bir süre geçti. Depremlerden en çok zarar gören il ise Hatay. Şehir Hepimizin’in bu haftaki bölümünde Sibel Bülay, konukları Renan Sönmez, Seyit Miço ve Eylül Keremoğlu ile deprem sonrasındaki süreci ve geleceği konuştu.

343 - Şehir Hepimizin : Kentsel ısı adası etkisi
Şehir Hepimizin’in bu haftaki bölümünde Gürhan Ertür, ısı ve yangın mühendisliği alanında uzman, makine mühendisi ve Validebağ Savunma aktivistlerinden Remzi Çelik ile kentte ısıyı arttıran etkenleri, yol açtığı eşitsizlikleri, korunma yollarını, Kadıköy’de gerçekleştirdiği ısı ölçümü videolarının eşliğinde konuştu. Bu bölümde yapılan çalışmalar, şehir planlamasında ve ısının yönetiminde farkındalığı arttırmayı ve daha yaşanabilir kentler oluşturmayı hedeflemekte.

342 - Şehir Hepimizin : Sergide Buluşalım
Şehir Hepimizin’de bu hafta Itır Akdoğan, Karşı Sanat Çalışmaları’ndan sanat kuramcısı ve küratör Dr. Ezgi Bakçay ile demokratik kentsel alanlar olarak sanat sergileri üzerinden kentte sanat politikaları, karşılaşmalar ve kapsayıcılık üzerine konuştu.

341 - Şehir Hepimizin : SAHA Derneği deneyimiyle depremin ilk beş ayı
Şehir Hepimizin’in bu haftaki konusu 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler. Gürhan Ertür’ün konukları 6 Şubat depremlerinin hemen arkasından bölgede, Hatay merkezli çalışmaya başladılar. Aradan beş ay geçti, altıncı aya girmek üzereyiz. Konuklarımızla birlikte geçen süreyi, geleceğe ilişkin yapılması gerekenleri, eksikleri konuştuk. Ayrıca kurdukları Sivil Alan Hareket Ağı (SAHA) Derneği ve başlattıkları YUVA projesi hakkında bilgi aldık.

340 - Şehir Hepimizin : Komşularımız kime oy vermiş?
Şehir Hepimizin’in bu haftaki konusu 14 ve 28 Mayıs seçimleri. Gürhan Ertur, konuğu Kadir Has Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi, İstanbul Çalışmaları Merkezi Müdürü ve İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Güvenç ile 14 Mayıs Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarından hareketle hazırlamaya devam ettikleri Yeni Kuşak Seçim Haritası’nı konuştu, “Komşularımız kime oy verdi?” sorusuna yanıt aradı.

339 - Şehir Hepimizin : Hatay birlikte daha güçlü
Hatay için çalışan; Antakya Samandağ İskenderun İlçeleri Kültür Yardımlaşma Dayanışma ve Çevre Gönüllüleri Derneği (ASİ-DER), Antakya Vakfı, Hatay Kültür Koruma ve Yaşatma Derneği, Hatay Ortak Meselemiz Konseyi Sivil İnisiyatifi, Hatay’ı Yaşatacağız Platformu, Kadim Antakya Dostları Platformu (KADOP), 9 Temmuz Pazar günü İstanbul’da düzenledikleri basın toplantısında sorunlarını, acil taleplerini ve çözüm önerilerini paylaştılar. Programda, konuklarımız Murat Tenekecioğlu (KADOP) ve Tevfik Usluoğlu (ASİ-DER) ile, Hatay’ın beş aydır hala çözülemeyen sorunlarını, merkezi yönetim ve yerel yönetimlerden taleplerini konuşacağız.

338 - Şehir Hepimizin: Boğazın Primadonnası: Deniz Kızı Eftalya
Şehir Hepimizin’in bu haftaki bölümünde Abdullah Ezik, editör, yazar ve araştırmacı Oğuzhan Murat Öztürk ile Deniz Kızı Eftalya’yı konuştu. Asıl adı Atanasia Yeorgiadu olan Eftalya, İstanbul’dan Paris’e uzanan yaşamı boyunca birçok önemli konser ve plak kaydına imza attı, zamanla Boğaz’ın unutulmaz seslerinden birisi haline geldi. Birçok kez Atatürk’ün huzurunda şarkı söyleyen, 1920’lerde Columbia ile plaklar dolduran Eftalya, müziği kadar yaşamıyla da ayrıksı bir şahsiyet olarak kayıtlara geçti. İşte Eftalya’nın yaşamı, anıları ve Türk musiki tarihindeki yeri.

337 - Şehir Hepimizin : “Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması”
İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Programı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci ve Prof. Dr. Emre Erdoğan ile objektif ve subjektif göstergeler ışığında “maddi durum”, “sağlık”, “eğitim”, “risk ve güvenlik”, “barınma ve çevre”, “katılım”, “ilişkiler” ve “dijital dünya ve sosyal medya kullanımı” alanlarında ebeveynler ve çocuklarla görüşülerek yapılan Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması’nın yerel ve merkezi yönetim politikalarına ışık tutan bulguları üzerine konuşuyoruz.

336 - Şehir Hepimizin : “İstanbul’da Çok Dilli Kitabeler”
Şehir Hepimizin programının 336. bölümünde Abdullah Ezik’in konuğu gazeteci, araştırmacı, yönetmen ve yazar Mesut Tufan.
Geçmişten günümüze apartmanlardan mezarlıklara, çeşmelerden anıtlara kadar birçok önemli eserin kaydını tutan kitabeler, gerek ilgili esere dair işaret ettikleri gerekse bugün için taşıdıkları tarihsel karşılıklarla ön plana çıkan bir konu. “İstanbul’da Çok Dilli Kitabeler” başlıklı çalışmasında Emre Öktem ile birlikte şehirdeki kitabelerin izini süren Mesut Tufan, İstanbul’un çok dilli/dinli, çok kültürlü ve çok katmanlı yapısını bu tür metinler aracılığıyla yeniden ortaya koyuyor.
Abdullah Ezik, konuğu Mesut Tufan ile “İstanbul’da Çok Dilli Kitabeler” başlıklı kitap, “Gök Kubbe’nin Sedaları” isimli belgesel filmi ve İstanbul’un tarihsel serüveni üzerine konuştu.

335 - Şehir Hepimizin: “Deneme Sanatı”na dair: Denemeden Bilemezsin
Şehir Hepimizin programının bu bölümünde, yazar Orçun Üçer ile geçtiğimiz haftalarda yayımlanan “Denemeden Bilemezsin: Fragmanlar 1” başlıklı kitabı üzerinden “deneme sanatı” ve bir yazın türü olarak denemenin geçmişten bugüne serüveni üzerine konuşuyoruz. Bugüne kadar kaleme aldığı denemeler Journal of Turkish Studies, kitap-lık, Hürriyet Gösteri, Hürriyet Kitap Sanat, Notos, Söğüt gibi birçok dergide okurla buluşan Üçer, çağdaş Türk edebiyatı içerisinde bir tür olarak denemeye açtığı alan ve verdiği önem ile farklı bir yerde duruyor.

334 - Şehir Hepimizin : İstanbul’un metrobüsleri
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Özlem Cihan ile ‘Modern Metropol ve Karşılaşma Mekanlarında Gündelik Pratikler: İstanbul’un Metrobüsleri’ başlıklı tezini konuşuyoruz. Metrobüs, çoğul ve çeşitli karşılaşmalar için önemli bir mekân olduğu için araştırmanın saha çalışması olarak seçilmiş. Dr. Cihan’ın, 2019 ilkbaharından 2020 sonbaharına kadar düzenli olarak metrobüs kullanan yolcularla yaptığı söyleşileri ve kendi deneyimleriyle oluşturduğu tezin detaylarını öğreniyoruz.

333 - Şehir Hepimizin : İkinci turun ardından
Şehir Hepimizin’in bu haftaki bölümünde 28 Mayıs cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimini İstanbul Hepimizin Girişimi’nden Pınar Uyan, Ali Vatansever ve Gürhan Ertür birlikte değerlendiriyor. İki tur arasındaki süreci, seçime katılımı, kutuplaşmayı ve önümüzdeki dönemde özellikle sivil aktörler için ortaya çıkan tabloyu masaya yatırıyor.

332 - Şehir Hepimizin : İlk turun ardından
Şehir Hepimizin’in bu haftaki bölümünde 14 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili seçimini İstanbul Hepimizin Girişimi’nden Pınar Uyan, Itır Akdoğan ve Gürhan Ertür birlikte değerlendiriyor. 28 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi öncesi ortaya çıkan tabloyu irdeliyor ve seçime katılım, seçim güvenliği, temsiliyet ve kutuplaşma gibi birçok üst başlıkta süreci masaya yatırıyor.

331 - Şehir Hepimizin :Deprem hattında bir sanatçı: Ateş Alpar
Şehir Hepimizin programının bu bölümünde, Mardin ve İstanbul’da yaşayan ve üreten kavramsal sanatçı Ateş Alpar ile konuşuyoruz. Eserlerinde göç, sınır, kimlik, doğa, toplumsal hareketler ve politika gibi konuları merkeze alarak video, performans, basılı medya ve fotoğraf başta olmak üzere geniş bir alanda üretim yapan Ateş Alpar, depremin ilk günlerinden itibaren öncesinde de yakından bildiği bir coğrafya olan Hatay’a gitti. Başta Hatay olmak üzere deprem bölgesini yakından takip eden Alpar ile bu süreçteki tecrübeleri, meselenin sanata, sanat anlayışına yansıması, politik ve toplumsal olanın kişisel olan ile nasıl kesişebildiği gibi konular üzerinde duruyoruz.

330 - Şehir Hepimizin : Katılımcı ve güvenli gençlik aktivizmi
Programda bu hafta Roots & Shoots (Kökler ve Filizler) TR ve BİLGİ ÇOÇA ortaklığında ve Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklenen “Katılımcı ve Güvenli Gençlik Aktivizmi” projesine odaklanıyoruz. Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci, konukları Roots & Shoots TR Dernek Başkanı Aslıhan Niksarlı, BİLGİ ÇOCA Projeler Koordinatörü Gözde Durmuş, genç aktivistler Melisa Akkuş ve Resul Hüseynzade ile iklim ve ekoloji alanlarında haklarını savunan çocukların kendilerini sahip oldukları haklar temelinde koruyabilmelerini ve toplumsal süreçlere etkin katılımlarını ele alıyor.

329 - Şehir Hepimizin : Afet ve geçici barınma süreçleri
Şehir Hepimizin’in bu bölümünde, şehir planlama uzmanı Dr. Evren Uzer, deprem bölgesindeki süreçleri, planlama ölçeğinden ve perspektifinden bir meslek insanı olarak değerlendiriyor. Felakete dönüşen afetin, barınma boyutlarını farklı katmanlarıyla ele alıyor. Afeti yerinden yönetmede ve geçici konut ihtiyaçlarını karşılamada veriye dayalı planlama süreçlerinin önemini vurgulayan kesitler aktardığımız Şehir Hepimizin programının bu haftaki bölümünde konuğumuzun tecrübelerini de paylaşıyoruz.

328 - Şehir Hepimizin : Afet süreçlerine planlama içinden bakış
Şehir Hepimizin’in bu bölümünde, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kerem Koramaz, deprem bölgesindeki süreçleri planlama ölçeğinden ve perspektifinden uzman bir meslek insanı olarak değerlendiriyor. Felakete dönüşen afetin planlama boyutlarını ele alıyor. Afeti yerinden yönetmenin ve veriye dayalı planlamanın önemine kesitler aktardığımız Şehir Hepimizin programının bu haftaki bölümünde konuğumuzun tecrübelerini paylaşıyoruz.

327 - Şehir Hepimizin :Nasıl bir meclis istiyoruz?
Şehir Hepimizin'de bu hafta İstanbul Hepimizin Girişimi gönüllüsü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci ile demokratik haklar ve yapabilirlik arasındaki farka dikkate çekerek kapsayıcı bir yönetim neden önemlidir ve bunun için nasıl bir Meclis istediğimiz üzerine konuşuyoruz.

326 - Şehir Hepimizin : Üniversite eğitiminde diyalog ve çeşitlilik
Şehir Hepimizin programının bu bölümünde, deprem sonrası eğitime ara verilmesi ve uzaktan eğitime geçiş konusunu, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Üstün Ergüder ve Prof. Dr. İpek Akpınar birlikte ele alıyor. Prof. Ergüder bu konudaki gözlemlerini aktararak, üniversitede uzaktan eğitimin, “öğretim” olarak kalma riski taşıdığını; kurumları üniversiteye dönüştürenin ve gerçek bir eğitim ortamı yaratılmasının, öğrenci ile yüz yüze kurulan diyalog olduğunun altını çiziyor. Öğrenci toplulukları ve çeşitli komisyonların kampüs mekanındaki çalışmaları ile ortamın çok sesliğe ve çok renkliliğe dayanan bir eğitim ortamına dönüşümünü anımsatıyor. Ayrıca her iki akademisyen de üniversite eğitiminde diyalog ve çeşitlilik üzerine tecrübelerini paylaşıyor.

325 - Şehir Hepimizin:Bağımsız bir sanat inisiyatifi: PASAJ
Şehir Hepimizin programında bu hafta, küratör ve kültür girişimcisi Zeynep Okyay ile sanatçı, küratör ve kültür çalışanlarından oluşan bir sanat inisiyatifi olan PASAJ üzerine konuştuk.
Çağdaş sanat alanında çeşitli etkinlikler (sergiler, performanslar, atölye çalışmaları, konuşmalar) için kullanılan bir proje alanı ve konuk sanatçı programları yürüten PASAJ, bugüne kadar birçok sanat faaliyetinin hayata geçmesini sağladı. 2010’dan bugüne İstanbul’da beş farklı mekân değiştiren PASAJ, her seferinde bulunduğu mahallenin yerel unsurlarıyla bağ kurmasıyla ön plana çıktı. Zeynep Okyay ile sohbetimizde PASAJ’ın hikâyesini, şimdilerde Çemberlitaş’taki tarihi Barın Han’da yer alan inisiyatifi ve yakın dönem projelerini konuştuk.

324 - Şehir Hepimizin :Hatay'da deprem, sivil toplum, kadınlar, yetkili kuruluşlar
324 - Şehir Hepimizin :Hatay'da deprem, sivil toplum, kadınlar, yetkili kuruluşlar

323 - Şehir Hepimizin : Sahadan gözlemler ve mesleki dayanışma
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman, deprem bölgesine yaptıkları takım ziyaretini, sahadaki depremzedelere verdikleri desteği ve bir meslek insanı olarak gözlemlerini aktarıyor; felakete dönüşen afetin toplumsal boyutlarını ele alıyor. Ağır hasar alan ve ayakta kalabilen çeşitli binaların hasar tespitlerini yapan komisyonların çalışmalarından, veriye dayalı kesitler aktardığımız Şehir Hepimizin programının bu haftaki bölümünde, İYTE Mimarlık Bölümü’nde halen mimarlık, kent, politika ilişkileri, toplumsal bellek, kültürel sürdürülebilirlik ekseninde stüdyo ve kuram dersleri vermeye ve araştırmalara devam eden Prof. Dr. İpek Akpınar ile yine İYTE’de misafir araştırmacı olarak çalışan Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu’nun katılımıyla ve ekranda paylaştığımız görsellerle konuğumuzun tecrübelerini paylaşıyoruz.

322 - Şehir Hepimizin : Deprem bölgesinden mesleki gerçekler ve toplumsal gözlemler
Deprem mühendisliği üzerine çalışan ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) geliştirilen hasar tespit yöntemi ekibinin içinde yer alan Dr. Uğur Demir, bölgeye yaptıkları ilk ziyaretin ardından bir uzman olarak gözlemlerini aktarıyor ve felakete dönüşen afetin toplumsal boyutlarını ele alıyor. Ağır hasar alan ve ayakta kalabilen çeşitli binaların hasar tespitlerini yapan komisyonun çalışmalarından, veriye ve hukuki çerçeveye dayalı toplumsal kesitler aktardığımız Şehir Hepimizin programının bu haftaki bölümünde, Prof. Dr. İpek Akpınar ve Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu’nun katılımıyla ve ekranda paylaştığımız görsellerle konuğumuzun tecrübelerini paylaşıyoruz.

321 - Şehir Hepimizin : Yapı-deprem mühendislerinin deprem bölgesinden ilk izlenimleri
Deprem mühendisleri Dr. Barış Erkuş ve Dr. Şeref Polat, bir hafta boyunca Nurdağı, Antep, Antakya, Hatay, İskenderun ve Kahramanmaraş’ta araştırma yaptılar, bölgedeki binaların durumunu tespit ettiler. Çok miktarda çöken ve ayakta kalan binayı belgelediler. Deprem bölgesinde bulundukları her gece gözlemlerini, değerlendirmelerini bir grup uzmanla, bilim insanı ile çevrimiçi toplantılarda tartıştılar. Şehir Hepimizin programının bu haftaki bölümünde, Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu’nun katılımıyla ve ekranda paylaştığımız görsellerle konuklarımızın tespitlerini öğreniyoruz.

320 - Şehir Hepimizin : Deprem felaketinden izlenimler
Şehir Hepimizin’de bu hafta Gürhan Ertür’ün konukları deprem mühendisleri Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu, Dr. Barış Erkuş ve Dr. Şeref Polat. Ertür ve konukları, deprem bölgesindeki binaların durumunu, paylaşılan görsellerle değerlendirdi, ayrıca deprem bölgesindeki gözlemlerini aktardı.

319 - Şehir Hepimizin : Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının yerelleşmesi
Şehir Hepimizin’de bu hafta, Marmara Belediyeler Birliğinin (MBB), bünyesindeki belediyelerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) yönelik farkındalıklarını ve bu amaçları kurumsal yapılanmalarına ve çalışmalarına ne derece entegre ettiklerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirdiği çalışma konuşuluyor.
MBB Dış İlişkiler ve Projeler Kıdemli Uzmanı ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Elçisi Özge Sivrikaya ve Yönetim Danışmanı Dr. Emre Kanaat’ın konuk olduğu programın ilk bölümü 106 belediyenin katıldığı anketten, ikinci bölümü ise belediyelerin, SKA’ları besleyecek ve kendi bölgelerindeki bir probleme ve/veya problemlere çözüm olarak geliştirdikleri iyi uygulamalardan oluşuyor.

318 - Şehir Hepimizin : Geç dönem Osmanlı İstanbulu’nda kanto
Şehir Hepimizin programında bu hafta Abdullah Ezik, konuğu akademisyen ve araştırmacı Erik Blackthorne-O’Barr ile geç dönem Osmanlı İstanbulu’nda kantonun ortaya çıkışı, kantonun coğrafyası, İstanbul eğlence kültürü içerisindeki yeri ve imparatorluktan cumhuriyete serüveni üzerine konuşuyor.
Programda, New York’taki Columbia Üniversitesi’nde Orta Doğu, Güney Asya ve Afrika Çalışmaları bölümünde doktora adayı olan Blackthorne-O’Barr, 2018 yılında Sabancı Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tamamladığı “Şarkı ve Sahne, Cinsiyet ve Millet: Geç Osmanlı Döneminde İstanbul’da Kantonun Ortaya Çıkması” başlıklı yüksek lisans tezinde İstanbul’da doğup gelişen bir eğlence unsuru olan “kanto”nun serencamını anlatıyor

317 - Şehir Hepimizin : Sağlık ve Kamu Politikaları | Sosyal adaletin peşinde
Şehir Hepimizin’de bu hafta, Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci, konuğu Dublin City Üniversitesi’nden Doç. Dr. Volkan Yılmaz ile sosyal adaletin en temel direklerinden biri olan “sağlık politikaları” konusuna odaklanıyor.
Türkiye’de farklı boyutları ile sağlık politikalarını ele alındığı programda, dünyadaki farklı modeller, Cumhuriyet dönemi Sağlık Politikaları ve 2003 Sağlık Reformu sonrasındaki dönüşümler tartışılıyor.

316 - Şehir Hepimizin : Beyoğlu Mekansal Strateji Planı
Şehir Hepimizin’de bu hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Şehir Planlama Müdürlüğü’nün Beyoğlu’nda yürüttüğü planlama çalışmalarını; şehir plancısı Dr. Miray Özkan, yüksek şehir plancıları Sibel Dündar Doğan, Gözde Ağartan ve İrem Öztemiz ile konuştuk.

315 - Şehir Hepimizin : İstanbul Kent Konseyi’nin yapılanması nasıl, 2022’de neler yapıldı?
Şehir Hepimizin’de bu hafta Gürhan Ertür, İstanbul Kent Konseyi Genel Sekreteri Rasim Şişman ile İstanbul Kent Konseyi’nin yapılanması ve 2022 yılında gerçekleştirilen çalışmaları üzerine konuştu. Ertür ve Şişman yayında, “Katılımcı Bütçe”, “İstanbul Çocuklara Soruyor”, “Katılım Kafe”, “Gençlerle Kent Meclisi Simülasyonu” projeleri ile “Roman Kadınlar Konuşuyor”, “Kentsel Dönüşüm ve Katılımcılık”, “Kamusal Alanların Ortak Yönetimi” başlıklı atölye çalışmalarını ele aldı.

314 - Şehir Hepimizin : “Boğaziçi Hepimizin” | Boğaziçi protestolarının ikinci yıldönümü
Eski AKP milletvekili adayı Melih Bulu’nun, 2 Ocak 2021’de Boğaziçi Üniversitesi’ne “darbe” niteliğinde yapılan atamasıyla başlayan hukuksuzlukların üzerinden iki yıl geçti.
Şehir Hepimizin programında bu hafta, Boğaziçi Üniversitesi’nin dört fakültesinden dört akademisyen konuk oluyor. Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Ayşe Gürel, Fen-Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Betül Tanbay, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Mine Eder ve Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Taner Bilgiç, iki yıldır kuruma atananların verdikleri zarar ve kurumdaşların zararlara karşı korunmak için verdikleri hukuksal mücadeleyi anlatıyor.

313 - Şehir Hepimizin : Osmanlı’dan Cumhuriyet’e İstanbul’da eğlence kültürü
İstanbul Hepimizin Girişimi’nin hazırlayıp sunduğu Şehir Hepimizin programında bu hafta Abdullah Ezik, konuğu araştırmacı, yazar ve radyo programcısı Gökhan Akçura ile geç dönem Osmanlı’dan erken dönem Cumhuriyet’e “İstanbul’da eğlence kültürü” üzerine konuşuyor. Bilindiği üzere, geçmişten bugüne Türkiye’de eğlence kültürünün merkezi olan İstanbul, kendi içerisinde birçok alt kültürü ve farklı eğlence anlayışlarını da barındıran bir şehir olagelmiştir.
Programda, kadim bir şehir olarak İstanbul’da geçmişten bugüne düzenlenen eğlenceler, şehrin meşhur kulüpleri, barları, tiyatroları, pavyonları, aktrisleri, müzisyenleri ve şehrin eğlence kültürüne dair birçok anekdot gündeme getiriliyor. Ayrıca İstanbul’daki eğlence anlayışının tarihsel olarak 19. yüzyıldan 20. yüzyıla nasıl değiştiği de tartışmaya açılıyor.

312 - Şehir Hepimizin : Yerel yönetimlerde iklim bütçesi – Prof. Dr. Nurhan Yentürk ile söyleşi
İstanbul Hepimizin Girişimi’nin hazırlayıp sunduğu Şehir Hepimizin’de bu hafta Itır Akdoğan’ın konuğu, İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Yentürk. Sivil Toplum Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Müdürü ve Kamu Harcamaları İzleme Platformu kurucularından Yentürk, yerel yönetimlerde iklim bütçesi hakkında Akdoğan’ın sorularını yanıtladı.

311 - Şehir Hepimizin : İklim krizi ile mücadelede yerel yönetimlerin rolü ne?
Şehir Hepimizin’de bu hafta, Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler Ağı Küresel Savunuculuk Direktörü Yunus Arıkan, Sibel Bülay’ın sorularını yanıtladı. Arıkan ve Bülay, ulusal düzeyde yapılan iklim müzakerelerine yerel yönetimler olarak şehirlerin katkısını ve süreçteki rolünü değerlendirdi.

310 - Şehir Hepimizin : Merkeziyetsiz Bir Eğitim Platformu | Silent University
Merkeziyetsiz bir eğitim nasıl mümkün olabiliyor? Şehirler, hayatlar ve eğitimin kesişim noktaları nelerdir? Şehir Hepimizin’de bu hafta, Abdullah Ezik ve Zeynep Nur Ayanoğlu, sanatçı, sosyokültürel öncü ve eğitmen Ahmet Öğüt ile merkeziyetsiz bir uluslararası eğitim platformu olan Silent University (Sessiz Üniversite) projesi üzerine konuşuyor.

309 - Şehir Hepimizin : İstanbul’da deniz ulaşımı
İstanbul’da deniz ulaşımı politikaları neler? Yeni açılan dokuz hat İstanbul trafiğinde nasıl bir rahatlama sağlar? Şehir Hepimizin’de bu hafta Itır Akdoğan, konuğu Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş ile deniz ulaşımının özendirilmesi, kapsayıcılık ve deniz ulaşımının çevreye etkisi üzerine konuşuyor.

308 - Şehir Hepimizin : Murat Karayalçın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı deneyimini anlatıyor
Şehir Hepimizin bu haftaki konuğu 1989-1993 yılları arasında Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den (SHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Murat Karayalçın.
Karayalçın kentte katılımcı yönetimin yerel yönetimler, hemşeriler ve kente kazandırdıklarıyla ilgili belediye başkanlığı dönemindeki deneyimlerini Itır Akdoğan’a anlatıyor.

307 - Şehir Hepimizin – Kurumsal sanattan sokağa: Ankara – İstanbul Ekseninde Cem Sonel
Programda, kurumsal sanat ile sokak sanatını birleştirdiği işlerinde kendisine has özel bir dil geliştiren sanatçı Cem Sonel ile sanat pratiğinde yaşadığı şehirlerin etkisi; sokaktan galeriye taşınma süreci; Ankara, İstanbul ve Berlin üzerine konuştuk.

306 - Şehir Hepimizin : 17. İstanbul Bienali’nde “Şiir Hattı”
Şehir Hepimizin’de bu hafta şair ve yazar Gonca Özmen ile 17. İstanbul Bienali kapsamında gerçekleştirilen “Şiir Hattı” projesi, kamusal alanda şiir okuma deneyimi ve edebiyatın şehir ile kesişimi üzerine konuşuyoruz.
17. İstanbul Bienali için kurgulanan Şiir Hattı, içinden geçtiğimiz bu benzersiz zamanlarda yeni düşünce biçimlerinin ortaya çıkabilmesi için şairlerin zihin dünyasına ve sözcüklerine başvuruyor. Bienalin bu hattı, 15 güncel şairi 2021 yılı boyunca her ay bir şiir yazmaya davet ederek dünyanın gidişatını yorumlamalarını sağladı. Projede, çoktandır aramızda olmasalar da sözcükleriyle bize her zamankinden çok daha güçlü bir şekilde hitap eden iki şair, Faiz Ahmad Faiz ve Nâzım Hikmet ile de şiirsel bağlantılar kuruldu.