Skip to main content
Spotify for Podcasters
ITBUSINESS

ITBUSINESS

By ITBUSINESS

Összegyűjtjük és értékeljük az ICT-világ tudásanyagát. Médiaalapú tudásközpontként mindezt az Önök rendelkezésére bocsátjuk magazinjainkban, szakmai eseményeinken, online oldalunkon és a social mediában.

Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

ArubaCloud-sorozat: Fokról fokra – rögös az út a klímasemlegesség felé

ITBUSINESSMay 12, 2023

00:00
51:09
ArubaCloud-sorozat: Fokról fokra – rögös az út a klímasemlegesség felé

ArubaCloud-sorozat: Fokról fokra – rögös az út a klímasemlegesség felé

Klímapolitikai és fenntarthatósági tanácsadással foglalkozó vállalkozást képvisel a vendég az ArubaCloud podcastsorozatának újabb epizódjában, amelyben nem meglepő módon a klímaváltozás okozta problémákra adható globális és lokális válaszokat keressük. Szóba kerül az izgalmas beszélgetésben az állam, az üzleti vállalkozások és az egyszerű földi halandók szerepe a klímavédelemben.

Puchard Balázs, az ArubaCloud magyarországi marketing menedzsere és társműsorvezetője, Mester Sándor a Green Policy Center társalapítóját és igazgatóját, Huszár Andrást arról az útról faggatja, amelyen az emberiség halad a sok kérdőjellel terhes jövő felé.

 

 

May 12, 202351:09
PROtACTION-sorozat: Számít, hogy milyen gyors a talpra állás

PROtACTION-sorozat: Számít, hogy milyen gyors a talpra állás

Hazánkban a nagyvállalatok 76 százalékát érte már zsarolóvírus-támadás. Az ITBUSINESS IT-biztonsági sorozatának, a PROtACTION-nek az újabb epizódjában az ITBUSINESS április klubrendezvényének hangos összefoglalóját adjuk közre. Az április 27-én, a Kempinski Hotelben rendezett eseményen a Clico egyik partnere, a Rubrik mutatkozott be. A felhős adatmenedzsment és adatbiztonsági megoldásokat fejlesztő amerikai cég két régiós képviselője, Bokrossy Dávid kereskedelmi vezető (nyitóképünkön) és Herceg András vezető tanácsadó mérnök tartott előadást, majd a Mester Sándor által vezetett kerekasztal-beszélgetésben részletezték a Rubrik nyújtotta lehetőségeket és előnyöket, továbbá válaszoltak a hallgatóság kérdéseire.

May 05, 202353:01
VISZ IT Cafe: Óriási tere van fejlődésnek a pénzügyet szolgáló IT-ban

VISZ IT Cafe: Óriási tere van fejlődésnek a pénzügyet szolgáló IT-ban

A digitális pénzügyi kultúra és kiszolgáló IT-környezetének egymásra hatása áll az ITBUSINESS podcastfolyama újabb epizódjának középpontjában. A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) áprilisi VISZ IT Caféjának volt ez a témája, amelyet az online rendezvényen készített hangfelvétel szerkesztett változatával idézünk itt vissza. A Fővárosi Vízművek egyik tárgyalójában április 27-én délután beszélgettek a résztvevők, a hallgatóság pedig online követte és kommentálhatta is a közvetítést.

A „Merre tart a magyar digitális pénzügyi kultúra és mit tud mögé tenni az IT?” címet viselő beszélgetés moderátora, Mester Sándor és vendégei, Füzi Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. üzemeltetési vezetője (képünkön jobbról) és Kozma Zoltán, a Díjbeszedő Holding Zrt. és a Díjnet Zrt. informatikai igazgatója visszatekint az utóbbi évek releváns innovációira, továbbá számba veszik azokat a kihívásokat, amelyekkel a pénzügyi fejlődést követni igyekvő IT-szervezetek szembesülnek.

 

May 02, 202336:13
 Erős csoportban a drónfejlesztés is perspektivikusabb

Erős csoportban a drónfejlesztés is perspektivikusabb

A hétköznapokban drónoknak nevezett légi járművek fejlesztésével foglalkozó magyar cég első számú vezetője a vendég az ITBUSINESS podcasfolyamának újabb epizódjában, amelyben egy alig követhető sebességgel fejlődő területet ismerhetünk meg közelebbről. E szektorban már az önmagában kihívást jelent, hogy művelői helyesen határozzák meg saját szerepüket és küldetésüket.

Mester Sándor vendége ebben az epizódban a 4iG-csoportba tartozó Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója, Molnár Zsolt, aki pozícionálja cégét innováció-intenzív szektorban és megosztja a hallgatósággal azt a jövőképet, amely szerint irányítják a cég fejlődését. A pilóta nélküli légi járműveknek a védelmi és a civil területeken történő alkalmazására egyaránt fókuszáló vállalat vezetője szerint a hazai és külföldi partnerekkel való együttműködés teszi lehetővé, hogy a fejlesztésekből sikeres termékek szülessenek.


Apr 26, 202331:02
Szilágyi Áron fóruma az élsportolókon segít

Szilágyi Áron fóruma az élsportolókon segít

A dobogón álló magyar sportolókat látván hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mekkora munka, szenvedés és áldozat előzi meg a sportsikereket. Az ArubaCloud podcastsorozatának újabb epizódjában világhírű bajnok az egyik főszereplő. Ő az egyik alapító-vezető személyisége annak a non-profit szervezetnek, amely az élsportolók rögös karrierútjának egyengetését vállalja fel, a tehetség megmutatkozásától a visszavonulás utáni, általában új kihívásokkal terhes időkig.

Puchard Balázs, az ArubaCloud magyarországi marketing menedzsere és Mester Sándor, az ArubaCloud podcastsorozat társmoderátora ezúttal Szilágyi Áron (képünkön) háromszoros olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok magyar kardvívót, a Magyar Élsportolók Érdekvédelmi Fóruma társadalmi elnökét (a szervezetet rövidítve az alapítók MÍF-nek nevezik) és Körösparti Gábor sportmenedzsert, a Fórum operatív vezetőjét látja vendégül, akik elmesélik a Fórum keletkezéstörténetét és vázolják, hogyan törekszenek a magyar élsportolók segítségére lenni életútuk bejárásában.

Apr 23, 202344:53
VISZ Café március: az energiaválság eggyel növeli az informatika kihívásait

VISZ Café március: az energiaválság eggyel növeli az informatika kihívásait

A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének márciusi VISZ Cafe online beszélgetésének szerkesztett audióváltozata az ITBUSINESS podcastfolyamában az újabb epizód. Ezúttal az energiaválság hatásai az informatikára volt a téma, amelynek feldolgozására, Mester Sándor moderálásával, három vezető informatikus, Gál István, a MAVIR informatikai és biztonsági vezérigazgató-helyettese (a képen balra), Horváth Endre Géza, a Budapesti Közművek informatikai igazgatója (a képen középen) és Mezőhegyi Ferenc, a Magyar Közút informatikai igazgatója vállalkozott. A mostani idők különféle nehézségekkel terhelt mindennapjaiban az energiaválság kétségkívül figyelemre méltó erőpróba elé állítja az informatikáért felelős vezetőket, de egyelőre e téren a helyzet nem kritikus.


Apr 04, 202335:50
PROtACTION: Riasztási vakság ellen automatizáció

PROtACTION: Riasztási vakság ellen automatizáció

Az Amerikai Egyesült Államok március elején kibocsátott nemzeti kiberbiztonsági stratégiája az első téma, amelyet az ITBBUSINESS IT-biztonsági sorozatának, a PROtACTION-nek az újabb epizódjában a szakértők bonckés alá vesznek. Mester Sándor, társmoderátora a sorozatban, Csinos Tamás, a Clico magyarországi country managere és vendégük, Nagy Ádám, a K&H Bank információbiztonsági vezetője (lásd képünkön) nagy egyetértésben üdvözlik az amerikai stratégiát, és kíváncsian várják a magyar megjelenését. Szó esik még egy nem teljesen őszinte amerikai internetszolgáltatóról, amelyet azért büntettek meg, mert egy incidens bejelentésekor nem a teljes igazságot vallotta be a hatóságoknak. Az epizód második felében, Nagy Ádám felvezetésével mindazt megbeszélik, amit érdemes tudni kell a security operations centerről (SOC-ról), és arról, hogy az automatizáció miként segítheti a SOC-ok hatékony működését.

Mar 28, 202345:39
ArubaCloud-sorozat: Az érzelmi intelligencia felértékelődik

ArubaCloud-sorozat: Az érzelmi intelligencia felértékelődik

A mesterséges intelligencia (MI) a témája az ArubaCloud podcastsorozatának újabb epizódjának, amelyben azt firtatjuk, hogy milyen lesz az a jövő, amelyben az MI majd igazán kibontakozik. A ChatGPT már itt van, ez azonban csupán a kezdet, a java most következik: Puchard Balázs,az ArubaCloud magyarországi marketing menedzsere és műsorvezető társa, Mester Sándor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársával, Ződi Zsolttal az MI definiálására tett kísérlettel kezdik a beszélgetést és eljutnak egészen odáig, hogy mire kell majd oktatni, nevelni a gyerekeket az MI dominálta világban.

Mar 17, 202349:03
VISZ Café, február: Őszinte beszélgetés az ipari digitalizációról

VISZ Café, február: Őszinte beszélgetés az ipari digitalizációról

Az Ipar 4.0, az ipari digitalizáció a téma az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában. A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége által szervezett online VISZ Café február végi beszélgetésének szerkesztett változata ez az adás, amelyben Mester Sándor vendégei Heltai Lajos, a Pick Szeged Zrt. termelési igazgatója, Kovács Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. műszaki igazgatója és innovációs mérnökségi vezetője és Római Zsolt, az Egis Gyógyszergyár Zrt. automatizálási és műszerezési főosztályvezetője, akik őszinte beszámolókkal mutatják be az ipari digitalizáció szürke és küzdelmes mindennapjait, a nagy kihívásokat és a következő hónapok, évek feladatait.

Mar 13, 202336:57
Charaf Hassan: “A rossz szoftverfejlesztők ellen nincs recept”

Charaf Hassan: “A rossz szoftverfejlesztők ellen nincs recept”

A szoftverről, a szoftverfejlesztésről szól az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódja. Továbbá azokról, akik fejlesztik, és azokról is egy kicsit, akik szoftvert vásárolnak. Egy olyan egyetemi tanár a vendég ebben az epizódban, akinek az oktatói portfóliójában a szoftverarchitektúrával kapcsolatos ismeretek átadása hangsúlyos szerepet játszik, ezért az egyik fontos téma a szoftverek tervezése és a szoftverek tervezője, a szoftver architekt. A szabad beszélgetés során szó esik még számos szakmai kérdésről (a szoftverprogramozás történeti fejlődése, a szoftverek architekturális fejlődése a monolitikustól a mikroszolgátatásokig, tesztelés). Mester Sándor és a műsorvezető társa, Tresch András, a Quattrosoft első embere Dr. Charaf Hassant, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánját, az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát (képünkön) faggatja mindarról, ami fontos, amikor szoftver születik, és akkor is, amikor használatba veszik. A szoftver professzora kendőzetlen őszinteséggel fogalmaz meg kritikai megjegyzéseket, mert ő tudja, hogy a szoftvert a rossz fejlesztők el is tudják rontani.

Mar 01, 202349:60
ArubaCloud sorozat: Nem bízunk a közösségi platformokban, de rábízzuk magunkat

ArubaCloud sorozat: Nem bízunk a közösségi platformokban, de rábízzuk magunkat

A közösségi média és a szólásszabadság kapcsolata a téma az ArubaCloud podcastsorozatának második epizódjában, amelyben a topik feketeöves szakértői ülik körbe az asztalt. Egyetemi kutatóintézet-vezető gyakorló marketingessel és aktív médiaszakemberrel vitatja meg, hogy merre is halad ez a különös világ, amelyben észnél kell lenni, ha a szabadságot a szólás dimenziójában is mindenáron meg akarjuk élni. Mester Sándor és ebben a sorozatban állandó műsorvezető társa, Puchard Balázs, az ArubaCloud magyarországi marketing menedzsere arról faggatja a vendég Török Bernátot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének (az ITKI-nek) az intézetvezetőjét (képünkön), hogy lehet-e szabályozni közösségi médiát az európai értékek szerint.

Feb 21, 202344:04
Visszatámadhatnak a magyar kiberhonvédők

Visszatámadhatnak a magyar kiberhonvédők

A nemzeti szintű kiberbiztonság a téma az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában, amelynek vendége katona, dandártábornok és egyetemi professzor, akinek a szakterülete az elektronikai hadviselés, az információs- és kiberműveletek. Mester Sándor kérdéseire professzor dr. Kovács László dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának egyetemi tanára válaszol, akinek nagy része van abban, hogy a Magyar Honvédség 2022. januárjában elindította a Kiber- és Információs Műveleti Központját. Szól az epizód a nemzeti szintű kiberbiztonság strarégiájának alakulásáról, és egyebek között arról is, hogy van-e CISO-ja a honvédségnek, s ha igen, akkor hány.

Feb 13, 202301:07:27
VISZ Cafe: Fel kell kötni a gatyót!

VISZ Cafe: Fel kell kötni a gatyót!

Az indító téma az idei első VISZ Cafén a Nemzeti Digitális Állampolgárság Program volt: az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában e beszélgetést a szerkesztett változatával idézzük fel. Mester Sándor moderálásával a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége által január 25-én megszervezett VISZ Cafe vendégei, Barkóczi Zsolt, a Lechner Tudásközpont Területi Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft. Nyilvántartás-fejlesztési és -üzemeltetési Igazgatóság igazgatója, Kelemen Sándor, a Diákhitel Központ Zrt. rendszerszervezési és alkalmazásfejlesztési osztályvezetője és Tanka László, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság informatikai főosztályának főosztályvezetője először a decemberben közzétett programról fejtették ki véleményüket. Ezután ki-ki arról szólt, hogy milyen fontos digitalizációs fejlesztéseket hajtottak végre az utóbbi években az általuk képviselt szervezetekben. Szó esett az informatikushiányról is, amely változatlanul nehezíti a működést, fel kell tehát kötni az alsóneműt annak, aki ilyen körülmények között vagy ellenére produkálni akar.

Feb 09, 202338:33
PROtACTION-évadnyitó: programelemzés, pozitív felhangokkal

PROtACTION-évadnyitó: programelemzés, pozitív felhangokkal

Egy hírrel indul az idei első PROtACTION-kiadás, az ITBUSINESS IT-biztonsági podcastfolyamának újabb epizódja, amelynek fő témája a Nemzeti Digitális Állampolgárság Program és annak kiberbiztonsági vetületei. A hír azt taglalja, hogy tavaly az IT-biztonsági megoldásszállítók az Újvilágban milyen arányú létszámleépítésekre kényszerültek, aminek durván ellentmond az, hogy a kiberbiztonsági szakemberek iránti igény világszerte töretlenül növekszik. Az epizód vendége Szabó Lajos, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) vezetője (képünkön), akivel Mester Sándor és állandó moderátortársa ebben a sorozatban, Csinos Tamás, a Clico magyarországi country managere beszélget a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) által meghirdetett Nemzeti Digitális Állampolgárság Programban rejlő lehetőségekről és kiberbiztonsági kihívásokról, és jut idő arra is, hogy Szabó Lajos bemutassa az idén 10 éves NKI-t.

Feb 03, 202355:04
A digitalizáció kikerülhetetlen eleme a felhő

A digitalizáció kikerülhetetlen eleme a felhő

Első epizódjával elindul Európa vezető felhőszolgáltatójának, az ArubaCloudnak a 2023-as podcastsorozata, amely nemcsak a felhő alapú számítástechnikáról kíván szólni, hanem a csúcstechnológiának a legkülönfélébb társadalmi jelenségekre gyakorolt hatásáról is. A podcastfolyam társmoderátorai Puchard Balázs (képünkön), az ArubaCloud magyarországi marketing menedzsere és Mester Sándor, az ITBUSINESS podcastere. Az első epizód vendége Szabó Dávid digitalizációs szakértő, aki a tavalyi és az idei várható felhőtrendekről beszél, de jut idő arra is, hogy egy most induló ígéretes, uniós szintű digitalizációs program részleteivel ismerkedjenek meg a hallgatók.

Jan 30, 202345:29
Vertikális kultúra- és képességfejlesztés a transzformáció elmélyítéséért

Vertikális kultúra- és képességfejlesztés a transzformáció elmélyítéséért

A szegmensében elismert informatikai megoldásszállító és a maga területén szintén elismert, az informatikát magas színvonalon alkalmazó felhasználó cég képviselői együtt ülnek az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában a mikrofonok elé, hogy jó tanácsokkal lássák el a digitalizáció terén azokat, akiknek erre nagyon nagy szükségük van. Mester Sándor és vendégei, Popovicsné Koncsos Brigitta, az E.ON Digital Technology Hungary Kft. ügyvezető igazgatója (képünkön) és Tresch András, a Quattrosoft első embere arra keresik a választ, hogy mi lehet annak a titka, hogy digitalizációs átalakításokra tett erőfeszítések nagy többsége nem sikerrel ér véget. A transzformáció megvalósítása és megélése az egész vállalat számára kihívás, ahol a teljes sikerhez a szervezet legmélyebb rétegeiben is végbe kell mennie a kultúra és képességek megújulásának.

Jan 06, 202343:02
PROtACTION-évzáró: Citrom díjas az eKRÉTA

PROtACTION-évzáró: Citrom díjas az eKRÉTA

Rendkívüli kiadás ez az epizód, amely az ITBUSINESS IT-biztonsági sorozatának, a PROtACTION-nek a legfrissebb darabja. A magunk mögött hagyott évet értékeli, természetesen IT-biztonsági, kiberbiztonsági szemszögből Mester Sándor, állandó moderátortársa e sorozatban, Csinos Tamás, a Clico magyarországi country menedzsere és vendégük, Dr. Bencsik Balázs, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági tanúsítási igazgatója, aki korábban a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője (lásd képünkön) volt. Az epizódban „az év kiberbiztonsági leg”-jeinek kiválasztására tesz kísérletet és díjakat is kioszt az asztaltársaság, természetesen virtuálisan, igaz, nem mindig egyhangú döntéssel. Az év legfontosabb hazai kiberbiztonsági eseményének ketten az eKRÉTA megtörését tartják, e kategóriában Mester Sándor a Magyar Honvédség Kiber- és Információs Műveleti Központjának elindulását nevezte meg, a Citrom díjra is, cseppet sem meglepő módon, az eKRÉTA szolgált rá, legfőképpen a válságos helyzet minősíthetetlenül rossz kommunikációs kezelése miatt. A kiberbiztonsági Oscart a trió, Csinos Tamás javaslatára a secure access service edge (SASE) technológia kapja.

(Az epizódot december 13-án rögzítették, tehát ami ezt követően történik és említeni érdemes a kiberbiztonság területén, az a következő epizódok valamelyikében lesz a beszélgetések témája.)

Dec 26, 202253:35
Szorozva kettővel – infokommunikációs évértékelő

Szorozva kettővel – infokommunikációs évértékelő

A hamarosan magunk mögött hagyott év legfontosabb infokommunikációs fejleményeire irányítjuk a figyelmünket az ITBUSINESS podcasfolyamának újabb epizódjában. Szólunk arról is, hogy miként alakult idén az informatikai munkaerőpiac, amely fontos és többnyire pontos mutatója az informatikai ipar változásainak. Mester Sándor és vendégei, Vidus Anett, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. szenior részlegvezetője, szenior HR tanácsadója és Schopp Attila, az ITBUSINESS főszerkesztője (utóbbiak képünkön) őszinte és kontrasztos lenyomatát adják 2022-nek.

Dec 19, 202228:51
Ember van, csak nem elég – a megtartás a legnagyobb kihívás

Ember van, csak nem elég – a megtartás a legnagyobb kihívás

A tizenegy éve alapított AutSoft idén elkelt, egy nemzetközi egyedi szoftvereket fejlesztő cégcsalád, a Zenitech-csoport tagja lett. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor az AutSoft vezérigazgatójával, Fauszt Gáborral arról beszélget, hogy felvásárlás első időszaka miként sikerült, és arról is, hogy az akvizíció hatására miként változik az AutSoft viszonya a magyar piaccal, és hogy milyen új lehetőségek nyílnak a magyar leányvállalat előtt.

Dec 14, 202231:29
Erőművész szerverek igényes ügyfeleknek

Erőművész szerverek igényes ügyfeleknek

Egy nagyteljesítményű szervercsalád nemrég megjelent újabb tagjai állnak a rivaldafényben az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában. Az IBM Power10-es szervercsaládjának a friss jövevényeiről Mester Sándor az IBM-szerverek kiváló szakértőjével, Sebestény Viktorral, az Inter-Computer-Informatika rendszermérnökével beszélget. Szót ejtenek arról, hogy milyen rendkívüli képességekkel készítették fel ezeket az erőművészeket a korszerű informatikai infrastruktúrákban való működésre, és arról is, hogy várhatóan milyen érdeklődés fogadja majd e gépeket a magyar piacon.

Nov 23, 202230:24
Összetett kihívás a digitalizációs partnerségre törekvő tanácsadók HR-menedzsmentje

Összetett kihívás a digitalizációs partnerségre törekvő tanácsadók HR-menedzsmentje

A legnagyobb hazai és nemzetközi cégek digitalizációs partnereivé törekszenek válni a Capgemini Magyarország tanácsadói, az ő alkalmazotti élményükért is felelős vezető a vendég az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában. A Capgemini nemzetközi IT-tanácsadó cég magyarországi leányvállalatának magasan képzett és nagy tapasztalatokkal rendelkező munkatársai az ügyfeleket a digitalizáció felé vezető utazás sikeressé tételében segítik. E tanácsadó csapat a cég legnagyobb értéke, amelyet folyamatosan óvni és fejleszteni igazi kihívás: erről beszélget Mester Sándor a cég angolul People Unit Headnek nevezett munkakörét betöltő vezető munkatársával, Tóth Tímeával ebben az epizódban.

Nov 21, 202226:42
Kibervédelem másképp – új megközelítés egy új szereplőtől

Kibervédelem másképp – új megközelítés egy új szereplőtől

Egy rendkívülinek tűnő kiberbiztonsági platformot, a BlueVoyant szolgáltatásait mutatja be az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódja. Mester Sándor és e platform egyik hazai képviselőjének szakértője, Sipos Péter, az Inter-Computer-Informatika értékesítési képviselője arról beszélgetnek, hogy mit tud a BlueVoyant, és hogy milyen módon változtathatja meg azt, ahogyan a digitális infrastruktúránk digitális védelméről gondolkodunk. A BlueVoyant platform menedzselt kiberbiztonsági szolgáltatásai ígéretes jövő előtt állnak, aminek egyik titka az, hogy egy merőben új megközelítéssel fogtak hozzá a kifejlesztésükhöz.

Nov 18, 202226:37
Az intelligens robotikus folyamatautomatizálásnak csak az MI szab határt

Az intelligens robotikus folyamatautomatizálásnak csak az MI szab határt

Az informatikusok egyi fő célja a számítástechnika kezdeteitől fogva az üzleti folyamatok működtetésének minél nagyobb mértékben történő gépesítése, ám a szükséges technológiák együttállása csupán az utóbbi években látszik megvalósulni. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjának a fókuszában az intelligens automatizáció áll, amelyről Mester Sándor hazánk egyik vezető egyedi szoftvereket fejlesztő cégének első emberével, Széll Szilárddal, a Grape Solutions vezérigazgatójával beszélget. Az epizódból levonható egyik fontos következtetés úgy szól, hogy az intelligens robotikus folyamatautomatizálás fejlődésének csak a mesterséges intelligencia szab határt.

Nov 15, 202228:08
Folyamatosan bővül az iskolaszövetkezet fókusza

Folyamatosan bővül az iskolaszövetkezet fókusza

Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódja egy olyan iskolaszövetkezetet mutat be, amely az IT-munkaerőhiány elleni küzdelem egyik kiemelkedő erődítménye, és amely folyamatosan keresi az újabb lehetőségeket. E vállalkozás a felsőfokú végzettség megszerzésén fáradozókat segíti az első igazi munkahely megtalálásában, és egyúttal azokat a foglalkoztatókat is segíti, akik készek az IT-s emberierőforrás-hiányukat egyetemen még tanulmányokat folytatók alkalmazásával enyhíteni vagy megszűntetni. Mester Sándor vendége ezúttal Balogh-Nagy Anita, a Schönherz Iskolaszövetkezet értékesítési vezetője, aki elmeséli, hogy már mérnökhallgatókat és gazdasági egyetemeken tanulókat is kiközvetítenek olyan munkaadóknak, amelyek tehetségutánpótlásukról időben kívánnak gondoskodni.

Nov 07, 202228:16
PROtACTION: IT-biztonság szolgáltatásként – a szolgáltató szemszögéből

PROtACTION: IT-biztonság szolgáltatásként – a szolgáltató szemszögéből

Security-as-a-service – e témát járják körül az ITBUSINESS IT-biztonsági podcastfolyamának, a PROtACTION-nek az újabb epizódjában a szakértő asztaltársaság tagjai. Előtte, ahogy szokás, hírek kerülnek terítékre, kicsit hosszabban. Az első hír szerint új kínai APT csoport folytat kiberkémkedést a Közel-Keleten és Ázsiában, a második hír pedig arról számol be, hogy egy pro-palesztin hacktivista csoport izraeli ipari szabályozó rendszerek ellen intézett támadást, mégpedig úgy, hogy az internetről követlenül elérhető, tehát teljesen védtelenül hagyott PLC-k felett vette át az irányítást. Az epizód asztaltársasága mindkét hír fontos tanulságainak a végére jár, majd a vendég javaslatára és felvezetésével a szolgáltatásként nyújtott IT-biztonságról, a security-as-a-service-ről beszélgetnek, Mester Sándor és állandó moderátortársa e sorozatban, Csinos Tamás, a Clico magyarországi country menedzsere egymással és a vendéggel, Nemes Imrével, a T-Systems Magyarország kiberbiztonsági kompetencia központjának vezetőjével (képünkön) több ízben is ütést váltanak, de a végén mindig minden jóra fordul.

Nov 03, 202245:18
Innováció szembeszélben

Innováció szembeszélben

Elismerésben részesült, de nem csupán ez az oka annak, hogy az LSK Hungária képviselője a vendég az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában. A MagyarBrands innovatív márkák kategóriájában ismerték el annak LSK-nak a teljesítményét, amely különös vállalkozás, mert az egyébként kedvezőnek nem mondható környezeti hatások ellenére is rendületlenül képes szállítani és újabb és újabb fejlesztésekkel kilépni a piacra. Mester Sándor beszélgetőtársa ebben az epizódban Leveli András, az LSK Hungária üzlet- és termékfejlesztési igazgatója (lásd képünkön), akinek a válaszaiból megfejthetőnek tűnik annak a titka, hogy e vállalkozás miért is állja a mostani nehéz idők sarát.

Oct 30, 202238:31
Épületmenedzsment – komplex válaszok komplex kihívásokra

Épületmenedzsment – komplex válaszok komplex kihívásokra

A pandémia és a jelenleg is folyó európai háború, valamint ez utóbbi egyik rendkívül kellemetlen mellékhatása, az energiaválság egészen más nézőpontra kényszeríti azokat, akik épületek hatékony működtetéséért felelnek. Az ITBUSINESS podcasfolyamának újabb epizódjában az épületek menedzsmentjének egyik komplex megoldása, az IBM TRIRIGA rendszere áll a középpontban. Mester Sándor beszélgetőtársa Tóth Zsolt, az Inter-Computer-Informatika Zrt. szakértője, aki részletesen ismerteti az épületmenedzsment terén előforduló összes feladatot (az energiafelhasználás hatékony szabályozásától az épületek ökológiai megfelelősségi jelentéseinek a generálásáig) integráltan kezelő TRIRIGA lehetőségeit.

Oct 04, 202227:13
PROtACTION: A megfelelősségi nyomás jön lefelé

PROtACTION: A megfelelősségi nyomás jön lefelé

Látszik a fény az alagút végén – hangzik el az ITBUSINESS IT-biztonsági podcasfolyamának. a PROtACTION-nek az újabb epizódjában, amelyben szó esik arról, hogy az Apple eszközei sem sérthetetlenek, és hogy a LastPasst egészen egyszerűen feltörték. Az epizódnak a fejlesztőknek, üzemeltetőknek és IT-biztonsági szakembereknek egyaránt különösen ajánlott második részében egy hosszabb és izgalmas társalgás eredményeképpen kialakul egy árnyalt és nem egészen biztató kép arról, hogy milyenek is az IT-biztonsági körülmények számos magyarországi üzleti vállalkozásnál, és miért is olyanok. Mester Sándor és moderátortársa e sorozatban, Csinos Tamás, a Clico magyarországi country managere (képünkön bal oldalon) beszélget Horváth Tamással, a Brightdea Solutions alapítójával (képünkön jobb oldalon), aki szerint van remény a változásra, mert az IT-biztonsági megfelelősségi elvárások az ellátási láncokban egyre inkább elterjednek.

Sep 16, 202252:48
Élménystratégia és a szórakoztatóközpont

Élménystratégia és a szórakoztatóközpont

„Kegyesen hazudtam akkor” – enyhe bűntudatot érezni Mester Sándor legújabb podcast epizódjában, amely voltaképpen egy hangos jegyzet: legutóbbi cikkét olvassa fel azoknak, akiknek éppen ez a csatorna a legmegfelelőbb ilyesfajta tartalom befogadására. Az alkalmazotti/munkavállalói élményről közöl néhány inspiráló és hasznosítható gondolatot – és nem meglepően a vállalati informatikusokhoz is van néhány közvetlen szava.

Aug 31, 202204:18
Biztos jövő vár a raktári robotokra

Biztos jövő vár a raktári robotokra

A logisztika egyik dinamikusan digitalizálódó szegmensét, a raktározást helyezi fókuszba az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódja. A legkülönbözőbb üzleti, társadalmi és technológiai trendek hatására a raktározás robotizálásának területén a fejlődés felgyorsulása figyelhető meg, amiből kimaradni végzetes következményekkel járhat a vállalkozások világában. Mester Sándor vendége ebben az epizódban Dr. Bódis Tamás egyetemi adjunktus (lásd képünkön), a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának Logisztikai és Szállítmányozási Tanszékéről, aki szakértőként segít megérteni az e területen végbemenő változásokat.

Aug 19, 202229:56
PROtACTION: az IP-kamerás rendszerek kiberbiztonságán van mit erősíteni

PROtACTION: az IP-kamerás rendszerek kiberbiztonságán van mit erősíteni

A NATO figyelemre méltó kiberbiztonsági fejlesztési terveket hozott nyilvánosságra – erről szól az egyik hír az ITBUSINESS IT-biztonsági podcastsorozatának, a PROtACTION-nek az újabb epizódjában, amelyben a deepfake video technológia meglepő alkalmazásáról is eszmét cserél az epizód asztaltársasága. Mester Sándornak és a sorozatban állandó moderátortársának Csinos Tamásnak, a Clico magyarországi country menedzserének a vendége ezúttal Laczkó Gábor, az Aspectis ügyvezető igazgatója (lásd képünkön), aki a hírek kommentálását követően, az epizód második részében az IP-kamerákra alapuló alkalmazások és rendszerek fejlődéstörténetében segít eligazodni. Szavaiból világossá válik, hogy e szegmens kiberbiztonságán van mit erősíteni.

Aug 05, 202245:03
Láthatóság fél egészség

Láthatóság fél egészség

Az informatikai rendszerekben, hálózatokban végbemenő folyamatok többsége valós időben nehezen áttekinthető az emberi szem, így az IT-s szakemberek számára is. Ez lehet az egyik fő oka annak, hogy a felmerülő működési problémák, rendellenességek felfedezése és megoldása nagy nehézségekbe ütközik. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor egy olyan informatikai cég képviselőjével beszélget, amelynek egyik fontos megoldása láthatóvá teszi a láthatatlant. Az epizód vendége, Ványa László, a Progress|Flowmon Magyarországért és az Adriai régióért felelős üzletfejlesztési menedzsere szól a vizibilitás előnyeiről, és arról a folyamatról is, amely során a Flowmon egy nála jóval nagyobb nemzetközi cég, a Progress integráns részévé válik.

Jul 29, 202239:28
PROtACTION: Elindul a nemzetközi piacokon a magyar IoT-s fejlesztő cég

PROtACTION: Elindul a nemzetközi piacokon a magyar IoT-s fejlesztő cég

A dolgok internetének, az IoT-nak a világába vezet az ITBUSINESS IT-biztonsági podcastfolyamának, a PROtACTION-nek az újabb epizódja. Az IoT-s alkalmazások természetrajzáról, az IoT-s rendszerek és a kiberbiztonság kapcsolatáról szól ezúttal a beszélgetés, amelyben Mester Sándor az epizód témájának egyik legelismertebb hazai gyakorlati szakértőjével, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatójával, Havasi Zoltánnal arról is szót ejtenek, hogy milyen jövő előtt áll a MOHAnet.

Jul 22, 202252:20
A keresleti piacon a fejvadásznak sem egyszerű

A keresleti piacon a fejvadásznak sem egyszerű

Az informatikai megoldások gyorsuló terjedésének egyik rendkívül kellemetlen mellékhatása, hogy sokkal nagyobb tempóban növekszik az IT-hoz értő profik iránti igény, mint ahogyan az oktatási és képzési rendszerek képesek lennének ilyen képzettségű szakembereket csatasorba állítani. A munkaerőpiac e szegmensére az erős kereslet a jellemző, ami óriási kihívás a fejvadászok számára, akiknek az utóbbi egy-másfél évtizedben teljesen meg kellett újítaniuk azt, ahogyan megbízóik IT-s erőforrásszükségleteit kielégítik. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor egy olyan szakemberrel beszélget, aki a magyar piac egyik legsikeresebb fejvadászának számít az IT-szegmensben, és aki a magyarországi fejvadász cégek között vezető szerepet játszó vállalatot erősíti. Vidus Anett, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. szenior részlegvezetője, szenior HR tanácsadója e beszélgetésben nemcsak a piaci trendeket vázolja fel, de fontos tanácsokat is ad azoknak, akik IT-szakembereket keresnek, és azoknak is, akikre szüntelen vadásznak.

Jul 04, 202230:51
A fenntarthatóság jegyében – maximalista Maximo

A fenntarthatóság jegyében – maximalista Maximo

Új irányba indult el az IBM az egyik platformjával, mégpedig arra, ahol a tisztán üzleti célokat és érdekeket kiszolgáló rendszerek menedzselése mellett integráltan jelenik meg a komplexen értelmezett fenntarthatóság szolgálata is. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor a vendégével, Tóth Zsolttal, az Inter-Computer-Informatika Zrt. szakértőjével az IBM Maximo platformról beszélgetnek. A moduláris felépítésű rendszer az EAM (Enterprise Asset Management) vagy más besorolás szerint az APM (Asset Performance Management) kategóriába tartozik, és olyan üzleti környezetekben mondható nélkülözhetetlennek, amelyeknek működése erősen eszközintenzív. Tóth Zsolt felhasználási példákkal is illusztrálja a Maximo képességeit.

Jun 13, 202228:24
Új idők jönnek a kibertérben

Új idők jönnek a kibertérben

Az ITBUSINESS IT-biztonsági podcastsorozatának, a PROtACTION-nek az újabb epizódja olyan kérdésekre irányítja a figyelmet, amelyek főként a szomszédunkban folyó háború kibertéri vetületeivel kapcsolatosak. A háború várható deeszkalációja után új idők jönnek a kibertérben, csak nem tudni milyenek – ebben egyetértenek szakértőink, akik legalább úgy tartanak az orosz-ukrán háború kibertérben folyó összecsapásainak közvetlen és valós idejű hatásaitól, mint attól, ami majd a háborút követő, békésnek nem nevezhető időkben vár ránk. Mester Sándornak és moderátortársának e sorozatban Csinos Tamásnak, a Clico magyarországi country menedzserének a vendége ebben az epizódban Dr. Krasznay Csaba (képünkön), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézetének intézetvezetője, egyetemi docens.

May 31, 202255:47
Út a nagyképátlójú okos táblától a hot desking felé

Út a nagyképátlójú okos táblától a hot desking felé

Egy különös piaci szegmensben sikert sikerre halmozó, magyar tulajdonban lévő vállalkozás fejlődéstörténetéről szól az ITBUSINESS podcasfolyamának újabb epizódja. Okos nagyképátlójú megjelenítőkkel kezdődött minden, de mintha nem lenne megállás, a cég fejlesztőlaborját újabb és újabb termékek hagyják el, amelyek a kollaboráció, a hatékony együttműködés elmélyítésében vannak az ügyfelek segítségére. Mester Sándor vendége Leveli András, az LSK Hungária üzlet- és termékfejlesztési igazgatója (képünkön), aki üzletágának irányító mindenese, és aki már újabb termékek fejlesztésére készül, amelyek között a hot desking megoldás csupán egy a sok közül.

May 26, 202239:45
Bitorlók kíméljenek!

Bitorlók kíméljenek!

Van bőven mit tanulni az iparjogvédelem területén, különösen azoknak, akik innovatív termékeket, megoldásokat fejlesztenek ki és értékesítenek. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában a főszerepet a jog játssza és az az ügyvédnő, aki az iparjogvédelem területén nagy tapasztalattal bíró ügyvédi iroda vezetője. Mester Sándor ezúttal Hennelné dr. Komor Ildikó ügyvéddel beszélget, mégpedig arról, hogy milyen szintű hazánk üzleti világában a jogtudatosság, az iparjogtudatosság, és arról is, hogy mikor és milyen ügyekkel érdemes ügyvédi segítségért folyamodni, ha innovatív megoldások kimunkálásával és értékesítésével foglalkozunk. Az ügyvéd nem hagy semmi kétséget a felöl, hogy igyekszik mindig a jó oldalon állni, ezért ért határozottan egyet e kijelentéssel: „Bitorlók kíméljenek!”

May 16, 202225:10
A CISO egy unikornis

A CISO egy unikornis

A győri Audi-gyár CISO-ja a vendég az ITBUSINESS IT-biztonsági sorozatának, a PROtACTION-nek az újabb epizódjában. Amerikai és brit Microsoft 365-ös vállalati ügyfelek körében végzett kiberbiztonsági kutatást az Osterman Research, az eredményekről szól az a hír, amelyet elemez az asztaltársaság, majd az orosz-ukrán háború egyik újabb kibertéri fejleményét tárgyalja ki. Szó esik a social engineeringről és végül arról is, hogy milyen kihívásoknak kell a CISO-nak megfelelnie nagyvállalati környezetben. Mester Sándor állandó moderátortársával e sorozatban, Csinos Tamással, a Clico magyaroszági country menedzserével látja vendégül Szakál Jozefet (képünkön), a győri Audi CISO-ját vagy ahogy ő mondja CIZÓ-ját. Jozef szerint a CISO-nak a szerepköre olyan különleges, amilyen egy csak egy unikornisé lehet.

May 13, 202247:47
Agilitás, felhő, skálázhatóság – másképp nem is mehetne

Agilitás, felhő, skálázhatóság – másképp nem is mehetne

Az ügyfél–IT-szolgáltató kapcsolat milyensége a digitalizáció terjedésével egyre inkább meghatározó jelentőséggel bír az ügyfél üzleti fejlődését illetően. S ha az ügyfél egy olyan szegmensben tevékenykedik, amely a legújabb technológiáknak köszönhetően jöhetett létre, a sikerének fenntarthatósága informatikai támogatójának kvalitásaitól válik függővé. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában egy országos elektromosautó-töltőhálózat és egy egyedi szoftverfejlesztő cég együttműködésének történetét mutatja be Mester Sándor és vendégei, Széll Szilárd, a Grape Solutions vezérigazgatója (képünkön), a szolgáltató képviseletében és Binder Tamás, az MVM Mobiliti CTO-ja, az ügyfélt képviselve. A beszélgetéstől kiderül, hogy az MVM Mobility számára a kiváló fejlesztő partnerrel az az út vezet a jövőbe, amelyen kötelező az agilitás, a felhős megoldások kizárólagos használata, a skálázhatóság.

May 11, 202235:33
Óriási a PC-szegmens növekedési potenciálja

Óriási a PC-szegmens növekedési potenciálja

Első ízben vendégek az ITBUSINESS podcastfolyamában számítógépgyártó cég képviselői. A Dell Technologies képviseletében Rakoncza Zsolt, a Dell Magyarország vezérigazgatója (képünkön) és Molnár Levente, a Dell Magyarország ügyféltámogató szakértője válaszol Mester Sándor kérdéseire az újabb epizódban, amelyből megismerkedhetünk a világ egyik legsikeresebb számítógépgyártó vállalatának a stratégiájával, a „munkavégzés bárhonnan” koncepcióhoz fűződő gyártói elképzeléseivel, valamint a napokban bejelentett új kliensoldali Dell-kínálat főbb elemeivel. Rakoncza Zsolt hangsúlyozza, hogy a digitális átalakulások világában, az adatkorszakban óriási a személyi számítógépek szegmensének növekedési potenciálja.

May 01, 202238:24
Az IT és az OT rendszereinek védelme egyetlen konzolról

Az IT és az OT rendszereinek védelme egyetlen konzolról

Az ITBUSINESS-nek a Magyar Tudományos Akadémia különtermében szervezett áprilisi klubrendezvényén az IT-biztonsági megoldásokat disztributáló regionális cég, a Clico magyarországi vezetője, Csinos Tamás a Forescout átfogó platformját mutatta be. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában e rendezvény Mester Sándor által készített összefoglalóját tesszük közzé, amelyből képet kaphat a hallgató a Forescout képességeiről -- arról például, hogy milyen hatékonysággal képes felfedezni az IT és OT rendszerekben működő eszközöket, beleértve az IoT-eszközöket, és arról is, hogy e platform révén egyetlen konzolról menedzselhetők olyan szisztémák kiberbiztonsága, amelyekben a szokásos IT-rendszerek mellett OT-rendszerek is működnek.

Apr 27, 202224:27
Q/4 – Útravaló digitalizációs projektekhez

Q/4 – Útravaló digitalizációs projektekhez

A 25 éves Quattrosoft első emberével Tresch Andrással az ITBUSINESS podcastfolyamában egy minisorozat keretében folyt a szakmai beszélgetés a digitalizáció kockázatairól és lehetséges eredményeiről, a digitalizációs projektek természetrajzáról. E negyedik, záró epizódban Mester Sándor és Tresch András összefoglalja a tanulságokat mindazok számára, akik egyetértenek azzal, hogy a jövőbe egyetlen út vezet, a digitalizáció útja. Egy biztos, hogy a digitalizációs projektek világában is rendkívüli jelentőséggel bírnak az ügyfél és a megoldásszállító közötti emberi kapcsolatok milyensége. (Tresch András fényképe a március 1-én megrendezett ITBusiness&Technology 2022 konferencia stratégiai fejezetének kerekasztal-beszélgetésén készült.)

Apr 01, 202244:54
„A fejlődés mindenképpen egyéni felelősség” – mondja az AutSoft senior architektje

„A fejlődés mindenképpen egyéni felelősség” – mondja az AutSoft senior architektje

A magyar piac egyik legsikeresebb egyedi szoftvereket fejlesztő cégének, az AutSoftnak az egyik legnagyobb kihívása, hogy a legjobb fejlesztőket vonzza magához és lássa el izgalmas feladatokkal. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor az AutSoft egyik senior architektjével, Krassay Péterrel az e szegmensben legizgalmasabbnak számító szakmai kérdésekről beszélget, a szoftver architekt szerepétől kezdve a DevOps és a Contract-First Design értelmezésén át a szoftverfejlesztők folyamatos önképzésének, szakmai fejlődésének fontosságáig. Krassay Péter hangsúlyozza, hogy az AutSoft minden igyekszik megadni ahhoz, hogy az önképzésnek ne legyen akadálya, ám a fejlődés mindenképpen egyéni felelősség ebben a szakmai körben.

Mar 28, 202237:06
Az optimista vállalkozások a sikeresek – mondja György László államtitkár

Az optimista vállalkozások a sikeresek – mondja György László államtitkár

A Modern Vállalkozások Programja, az MVP március elején Egerben rendezett konferenciát, amelyen a nyitó előadást György László, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára tartotta. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában ennek az előadásnak a szerkesztett, rövidített változatát tesszük közzé, továbbá megkérdezzük Czimbalmos Leventét, a Modern Vállalkozások Programjának szakmai vezetőjét, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara digitalizációs kollégiumának a titkárát arról, hogy mikor kezdődött az MVP, és azt is, hogy lesz-e folytatása. György László négy k betűvel kezdődő szó köré, a köszönet, a karakter, a kontextus és a kínálat szavak köré építette előadását. Egy kutatásra hivatkozva azzal zárta mondandóját, hogy fontos, hogy a menedzsment optimista legyen, legyen jövőképe, mert csak így lehet a vállalkozás sikeres. „Nem azért optimisták ezek a vállalkozások, mert sikeresek, hanem azért sikeresek, mert optimisták” – hangsúlyozta az államtitkár.

Mar 09, 202228:00
„A hasonlókat könnyű priorizálni” – beszélgetés a projektek fontossági sorrendjéről

„A hasonlókat könnyű priorizálni” – beszélgetés a projektek fontossági sorrendjéről

Az idén a 25. születésnapját ünneplő Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) gyakran szervez olyan rendezvényeket, amelyeken a vezető informatikusokat különösen érdeklő témákat dolgoznak föl – egymást közt, s olykor még a szállítói oldalról is hívnak megszólalót.
Az itt és most hallható felvételen az informatikai fejlesztési projektek priorizálásának témáját járják körül a résztvevők, Kerepesi Károly,  az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. IT-igazgatója, Popovicsné Koncsos Brigitta, az E.ON Digital Technology Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, a VISZ elnökségi tagja (a képen középen) és Fodor Andrea, a Projektcoach Consulting Kft. ügyvezetője, Professional Business Analyst, tanácsadó és tréner, a moderátor: Mester Sándor.

Mar 06, 202239:00
PROtACTION: Költséghatékony a kibertámadás azoknak, akik ártani akarnak

PROtACTION: Költséghatékony a kibertámadás azoknak, akik ártani akarnak

Az ITBUSINESS IT-biztonsági podcastsorozatának, a PROtACTION-nek az újabb epizódjában szó esik arról, hogy Portugáliában egy kibertámadás térdre kényszerítette a Vodafone rendszerét, és arról is, hogy mi is az a Zero Trust. A beszélgetés során a hibrid munkavégzés IT-biztonsági kockázataira is fény derül, és világossá válik, hogy az otthonról való munka miatt a kiberbiztonságért fáradozók újabb és szokatlan kihívásokkal szembesülnek. Mester Sándor vendégei ebben az epizódban Hirsch Gábor, a Thales Group Digital Indentity and Security üzletágának regionális kereskedelmi vezetője (képünkön jobbról) és Paksi Attila, a Thales Group Digital Indentity and Securitiy üzlegágának regionális üzletfejlesztési vezetője (képünkön balról).

Feb 23, 202249:52
Az IT-biztonságot újabb szintre emelheti az XDR

Az IT-biztonságot újabb szintre emelheti az XDR

Az idei első ITBUSINESS Club rendezvényen az IT-biztonság újnak számító védelmi megközelítésébe, az XDR (Extended Detection and Response) világába vezette be az érdeklődőket. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában rövid ízelítőt adunk a rendezvényünkről, amelyet az idei klubjaink állandó helyszínén, a Magyar Tudományos Akadémia Kodály-termében tartottunk. A főszerepet ezúttal a XDR és az előadó, Csinos Tamás, a Clico magyarországi country menedzsere (képünkön) játszották.

Feb 15, 202214:46
Q/3 – Az üzlet vezesse a digitalizációt, de az IT-nak is jut feladat

Q/3 – Az üzlet vezesse a digitalizációt, de az IT-nak is jut feladat

A 25 éves Quattrosoft minisorozatának harmadik epizódjában arról beszélget Mester Sándor és Tresch András, a Quattrosoft vezetője (képünkön), hogy milyen arányban lesznek sikeresek a digitalizációs projektek, és hogy a sok sikertelen projektnek mik lehetnek a bukástényezői. Az ITBUSINESS podcastfolyamának ezen epizódjából egyértelműen kiderül, hogy a digitalizációs fejlesztések sikerének egyik legfontosabb feltétele az, hogy e projektek vezetését az üzletnek kell magára vállalni. Az IT-szervezetnek is bőven jut feladat, hiszen a technológia lehetőségeinek maradéktalan kiaknázása az IT-sokra vár.

Feb 11, 202241:39
A Log4j-történetnek nem akar vége lenni

A Log4j-történetnek nem akar vége lenni

Az új év első PROtACTION epizódja nem kezdődhet mással, mint a Log4j-saga újabb fordulatainak megvitatásával. Az ITBUSINESS IT-biztonsági podcastfolyamának a vendége ezúttal Racsmány Dömötör, az Aegon Magyarország biztosító IT-megfelelőségi szakértője (képünkön jobbról), aki kommentálja a kiberbiztonsági híreket, és válaszol a megfelelősséggel kapcsolatos kérdésekre, amelyeket Mester Sándor és e podcastfolyamban moderátortársa, Csinos Tamás, a Clico magyarországi country managere (képünkön balról) fogalmaznak meg.

Feb 07, 202243:43
A hibrid munkavégzés velünk marad a Brightdea Solutions alapítója, Horváth Tamás szerint

A hibrid munkavégzés velünk marad a Brightdea Solutions alapítója, Horváth Tamás szerint

A pandémia kezdetén az IT-szervezetek csodával határos módon néhány hét alatt még a nagynak számító vállalatoknál is megoldották, hogy otthonról dolgozhassanak azok a munkavállalók, akik számára a folyamatok szempontjából ez megengedhető volt. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában arról beszélget Mester Sándor (a képen balról)és Horváth Tamás, a Brightdea alapítója és első embere (a képen jobbról), hogy milyen kihívások elé állítja az otthonról való, továbbá a hibrid és a bárhonnan történő munkavégzési környezet kialakítása és fenntartása a vállalat különböző szervezeti egységeit. Minden kétséget kizáróan növekedett a belső rendszereken kívül tevékenykedő munkatársak IT-biztonsági kitettsége, ami újfajta gondolkodásra kell, hogy késztesse a vezetőket, a HR munkatársait és a IT-sokat egyaránt.

Feb 02, 202247:05
Csodafegyver nincs, de lehet hős a rendszergazda

Csodafegyver nincs, de lehet hős a rendszergazda

A szervezeti átalakulások és az IT-biztonság kapcsolatának dinamikus alakulásával is foglalkozik az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódja, amelyben szakértők tesznek kísérletet arra, hogy előre jelezzék az idei év meghatározó informatikai és menedzsment kihívásait. Szekér Zoltán, az OD&IT Solutions egyik alapítója (képünkön balról) és Horváth Richárd, a Tech Data üzletfejlesztési menedzsere Mester Sándor kérdéseire válaszolva skiccelik fel az előttünk álló hónapok várható nehézségeit, és időt szánnak az IBM QRadar SIEM rendszerének bemutatására is. Szó esik még a szorongó rendszergazdákról, akiknek minden olyan megoldás segítség, amely bizonyos tevékenységeiket automatizálja, s akik egyébként a mindennapok hőseinek is tekinthetők.


Jan 31, 202246:22
A Log4j és egy új utat nyitó brit törvény a PROtACTION idei utolsó epizódjában

A Log4j és egy új utat nyitó brit törvény a PROtACTION idei utolsó epizódjában

Az ITBUSINESS IT-biztonsági podcastfolyamának, a PROtACTION-nek az idei utolsó epizódjában egyebek között szó esik egy új, korszakalkotónak tűnő brit törvényről, egy újabb, világrengető sérülékenységről, a Log4j okozta gondokról, és arról a magyar eredetű vállalatról is, amely felhőszolgáltatóként end-to-end titkosítású fájlkezelést tesz lehetővé.

Mester Sándor e podcastfolyamban moderátortársával Csinos Tamással, a Clico magyarországi country managerével Balogh Turult, a Tresorit csoportszintű információbiztonsági felelősét (lásd képünkön) faggatja a kiberbiztonság izgalmas és időszerű kérdéseiről. E beszélgetést 2021. december 13-án rögzítettük.

Dec 22, 202101:02:53
Az innovatív a holnapban gondolkodik – mondja Németh Balázs, a K&H csoport innovációs vezetője

Az innovatív a holnapban gondolkodik – mondja Németh Balázs, a K&H csoport innovációs vezetője

Az innováció áll a fókuszban az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában. Mester Sándor a pénzintézeti csoport első számú innovációs vezetőjével, Németh Balázzsal annak a kutatásnak a tanulságairól is beszélget, amelyet a csoport készít, és amely hosszabb távon fogja figyelemmel kísérni a magyarországi innováció alakulását. A kérdésekre válaszolva Németh Balázs arra inspirál, hogy legyünk mindig megújulásra és megújításra készek.

Dec 17, 202144:31
A felelősségek kiosztása és a folyamatok is számítanak

A felelősségek kiosztása és a folyamatok is számítanak

Ismét gyakorló CISO a vendég az ITBUSINESS IT-biztonsági sorozatának, a PROtACTION-nek az újabb epizódjában. A hírek között terítékre kerül egyebek között, hogy az Apple perbe fogta a Pegasus kémszoftver izraeli gyártóját, mert – állítása szerint – iPhone-ok felhasználóit figyelt meg. Szó esik az IT-biztonság kevéssé emlegetett aspektusairól is, a felelősségek elosztásának és a megfelelő folyamatok meglétének a fontosságáról. Mester Sándor és e sorozatban moderátortársa, Csinos Tamás, a Clico magyarországi country managere ebben az epizódban Török Bálinttal, a VISZ IT-biztonsági munkacsoportjának a vezetőjével, egy nemzetközi vállalat legfelsőbb szintű CISO-jával beszélget.

Dec 08, 202153:24
A tőzsdei tündérmese folytatódik

A tőzsdei tündérmese folytatódik

A Gloster Infokommunikációs Nyrt. igazgatóságának elnöke, alapító tulajdonosa a vendég az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában. Mester Sándor az év végéhez közeledve arról kérdezi Szekeres Viktort (képünkön), hogy miként telt 2021 a Glosternél, és arról is, hogy az újabb akvizíciók milyen stratégia szerint valósultak meg. Jól mehetnek a dolgok a Glosternél, hiszen a felső menedzsment tagjai végre elmehettek pihenni az idei nyáron.

Dec 07, 202134:13
Felemelkedés az egységes menedzsment szintre

Felemelkedés az egységes menedzsment szintre

Az ügyfél és a szállító közösen mesélik el közös fejlődésük történetét. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában a technológiai főszereplő a virtualizáció, amelynek köszönhetően költségek csökkenhetnek, bizonyos IT-feladatok automatizálhatóvá válnak. Mester Sándor az ügyfél, a 2020-ban 26 milliárd forintos forgalmat elért Evosoft két szakemberével, Aklan Zsombor virtualizáció és felhő architekttel (képünkön balról az első) és Róth Zsófia virtualizációs rendszermérnökkel (képünkön balról a második), továbbá Berecz Ádámmal, a VMware magyarországi partnermenedzserével (képünkön balról a harmadik) és Czuczumanov Valentinnal, a VMware magyarországi szenior rendszermérnökével (képünkön balról a negyedik) tekintenek vissza a virtualizáció terén közösen megtett útra.

Dec 01, 202141:40
Olyan közeg, ami természetes, mint a levegő – mondják a felhőről az invitechesek

Olyan közeg, ami természetes, mint a levegő – mondják a felhőről az invitechesek

A felhő szolgáltatások nemzetközi és magyarországi trendjei a téma a ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában. Magyarország egyik vezető telekommunikációs és infrastrukturális megoldás-szállítójának két szakemberét, Fodor Balázst, az Invitech cloud termékmenedzserét (képünkön balról) és Vaspöri Ferencet, az Invitech IT-biztonsági szakértőjét (képünkön jobbról) Mester Sándor kérdezi a piac folyamatos változásairól, és szó esik arról is, hogy milyen előnyökkel jár az, ha a felhőt egy helybéli vállalkozás működteti.

Nov 22, 202144:58
Q/2 – A digitalizáció három kívánsága

Q/2 – A digitalizáció három kívánsága

Az idén 25 éves Quattrosoft minisorozatának második fejezetében Mester Sándor a cég első emberével, Tresch Andrással (képünkön) arról beszélget, hogy milyen nehézségekkel kell azoknak szembenéznie, akik vállalatuk digitalizációjára vállalkoznak. Az ITBUSINESS podcastcsatornájának újabb epizódjában arról is szó esik, hogy a jól megvalósított digitalizáció miként és milyen mértékben képes növelni a hatékonyságot és az irányítás, menedzsment rugalmasságát.

Nov 18, 202141:06
A kibertámadások anatómiájáról is mesél Gélák Róbert, a HungaroControl IT-biztonsági főnöke

A kibertámadások anatómiájáról is mesél Gélák Róbert, a HungaroControl IT-biztonsági főnöke

A kritikus infrastruktúrák kiberbiztonsági védelme áll a fókuszban az ITBUSINESS IT-biztonsági podcastfolyamának, a PROtACTION-nek az újabb epizódjában. A magyarországi polgári repülésirányítás kellően kritikus ahhoz, hogy tanulságos legyen megismerni az IT-biztonságért felelős vezetőjének megközelítését a szakma alapkérdéseihez. Mester Sándor és e sorozatban állandó moderátortársának, Csinos Tamásnak, a Clico magyarországi country managerének (képünkön balról) vendége ezúttal Gélák Róbert, a HungaroControl Zrt. kibervédelmi és információbiztonsági csoportjának vezetője (képünkön jobbról).

Nov 08, 202101:02:16
„Pici kis határmezsgyéken kell mozogni biztonsági szempontból” – mondja Horváth Tamás, Brightdea

„Pici kis határmezsgyéken kell mozogni biztonsági szempontból” – mondja Horváth Tamás, Brightdea

A magyarországi előválasztás informatikai rendszerének bajairól és a Facebook közelmúltban történt leállásáról vitatkoznak az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában a résztvevők. Mester Sándor kérdéseire Horváth Tamás, a Brightdea alapítója és első embere (képünkön) válaszol vendége, Csinos Tamás, a Clico magyarországi country menedzsere társaságában, s hogy bonyolultabb legyen, a felvételre Csinos Tamás látja vendégül a tárgyalójában a podcasttársaságot. Konszenzus nem minden kérdésben alakul ki, ami azt is jelzi, hogy egyre nehezebb megtalálni a helyes utat a kiberbiztonság egyre bonyolultabbá váló terepén.

Oct 29, 202151:00
Q/1 – Hol tart a cége a digitalizációban?

Q/1 – Hol tart a cége a digitalizációban?

Négy részes minisorozatot indít az ITBUSINESS podcastfolyama e friss epizóddal, amelyben Mester Sándor az idén a 25. születésnapját ünneplő Quattrosoft első emberével, Tresch Andrással (képünkön) beszélget. Visszatekintenek a megoldásfejlesztő cég eredettörténetére, amelyben éppúgy fontos szerepet játszott a folyamatközpontú szemlélet, mint ahogyan a jelenében is. Az epizód második részében néhány digitalizációval kapcsolatos szakkifejezés, fogalom értelmezéséről esik szó, amelyből ki-ki leszűrheti, hogy hol is tart a digitalizációban.

Oct 14, 202135:06
„Nem azért vagyunk itt, hogy halálcsillagot építsünk, azt bárki tud” – mondja Rózsa Roland, 4iG

„Nem azért vagyunk itt, hogy halálcsillagot építsünk, azt bárki tud” – mondja Rózsa Roland, 4iG

Az IT-biztonság fontos és időszerű témái állnak az ITBUSINESS podcastfolyama újabb epizódjának fókuszában. A végpontvédelemről, a zsaroló vírusokról és a penetrációs tesztről beszélget Mester Sándor a 4iG IT-biztonsági szakembereivel, Rózsa Rolanddal (a képünkön balról), a vállalat CISO-jával és Bánszki Zsolttal (a képünkön jobbról), a 4iG IT-biztonsági üzletágának szakmai igazgatójával. Rózsa Roland kimondja azt, amit még az IT-biztonság területén is jobb, ha tudnak az informatikai szakemberek: mindig az üzlet szava a döntő.

Oct 13, 202144:06
PROtACTION – rendkívüli a 10. epizód

PROtACTION – rendkívüli a 10. epizód

Tavaly október 12-én publikálta az ITBUSINESS az IT-biztonsági podcast sorozatának, a PROtACTION-nek az első epizódját. A most a 10. epizódhoz érkezett podcastfolyam a rendkívüli kiadással ünnepeli az egy éves évfordulót: Mester Sándor állandó műsorvezető társával, Csinos Tamással, a Clico magyarországi country managerével egy esti beszélgetés kötetlen formáját választva ejtenek szót egyebek között az IT-biztonság magyarországi helyzetéről, és arról is, hogy miként lehet a jó IT-szakembereket elcsábítani és megtartani.

Oct 03, 202145:16
Így kellene működnie a vállalati jelszókezelésnek – beszélgetés a PassMan termékmenedzserével

Így kellene működnie a vállalati jelszókezelésnek – beszélgetés a PassMan termékmenedzserével

Amióta világ a világ az informatikában, a jelszó létezik és a jelszó az, amit a rosszfiúk örömmel tulajdonítanak el. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor vendége Boldog Árpád (képünkön), aki a PassMan jelszómenedzselő megoldást mutatja be. A teljes egészében magyar fejlesztésű, kisebb és nagyobb vállalatok számára egyaránt hasznos termékkel könnyebb biztonságosabbá tenni a jelszavak kezelését. Elhangzik a beszélgetésben, hogy hazánkban még mindig van mit tenni a kiberbiztonság-tudatosság erősítéséért.

Sep 20, 202139:60
Az óceán túlsó partja is a célok között

Az óceán túlsó partja is a célok között

A jelszómenedzsmentet egy új szintre emeli a magyar Scirge szoftverfejlesztő cég, amely a közelmúltban lépett ki termékével a nemzetközi piacra. Az ITBUSINESS IT-biztonsági podcastsorozatának, a PROItACTION-nek az újabb epizódjában Mester Sándor és állandó moderátortársa, Csinos Tamás a Scirge alapítójával, Húsvéti Zsolttal (képünkön jobbról) és Angyal Dániellel (képünkön balról), a Scirge Chief Growth Officerével előbb elemzik a Pegasus lehallgatási botrány IT-biztonsági hátterét, majd a jelszómenedzsment elméletéről és a Scirge által kimunkált gyakorlatáról csevegnek. Kiderül az is, hogy a Scirge a termékével a világ meghódításától sem riad vissza.

Jul 29, 202101:01:58
Nincs semmi, ha nincs innováció

Nincs semmi, ha nincs innováció

A pandémia egyik hasznosnak mondható mellékhatása kétségkívül az, hogy a vállalkozások rákényszerülnek arra, hogy újragondolják működésüket, jövőképüket. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor az OD&IT Solutions két alapító tulajdonosával, Horváth Balázzsal (képünkön balról) és Szekér Zoltánnal (képünkön jobbról) az üzleti és az informatikai stratégia viszonyáról, a pandémiának a digitalizációs folyamatokra tett hatásáról beszélget, de szó esik arról is, hogy innováció nélkül nincs üzleti siker.

Jul 18, 202154:51
Bizalmi szolgáltatónak lenni nagy felelősség

Bizalmi szolgáltatónak lenni nagy felelősség

A LinkedIn adatbázisát megcsapolták, és nehéz eldönteni, hogy voltaképpen követettek-e el bűnt azok, akik ezt megtették. Az ITBUSINESS IT-biztonsági sorozatának, a PROtACTION-nek az újabb epizódjában e kérdésre is keresik a választ a „Hírek hosszabban” rovatban a résztvevők, Mester Sándor, Csinos Tamás, a Clico magyarországi country managere (képünkön balról) és ennek az epizódnak a vendége, Kacsenyák Barna, a NetLock államigazgatási üzletágának a vezetője (képünkön jobbról), akik az epizód kétharmadában arról az elektronikus aláírásról cserélnek eszmét, amelynek terjedése nagy lendületet vett az utóbbi másfél évben, nem kicsit a pandémiának köszönhetően.

Jul 13, 202151:08
A gyengébb láncszem a célkeresztben

A gyengébb láncszem a célkeresztben

A beszállítói lánc sebezhetőségére és annak következményeire hívja fel a figyelmet a PROtACTION, az ITBUSINESS IT-biztonsági podcastsorozatának újabb epizódja. A beszállítók kiberbiztonsági gyengeségei veszélyekkel járhatnak azok számára, akiknek beszállítanak. A közelmúltban nyilvánosságra került incidensekből az a következtetés vonható le, hogy az ellátó hálózat kevéssé védett láncszemein keresztül könnyebbnek tűnik eljutni a nagyvállalatok titkaihoz, mint közvetlen támadásokkal. Mester Sándor és állandó műsorvezető társa, Csinos Tamás, a Clico magyarországi country menedzsere Polereczki Andreát az Inter-Computer-Informatika Zrt. CISO-ját és CCSO-ját (lásd képünkön) fogadja vendégként, aki arra is vállalkozott, hogy elkészítse az epizód adásmenetét.

Jun 09, 202151:30
Mérnök is irányíthat üzletet

Mérnök is irányíthat üzletet

Nemrég kinevezett első ember a vendége az ITBUSINESS podcastsorozatának újabb epizódjának, amelyben egy 173 éve alapított, hazánkban több mint 130 éve jelen lévő vállalat történetének néhány fordulatával ismerkedhetünk meg. Nem meglepő, hogy a szóban forgó cég históriája nem más, mint az átváltozások története, amelynek tanulságait érdemes időről időre megvonni. Mester Sándor arról is kérdezi Jeránek Tamást, a Siemens Zrt. idén áprilisban kinevezett elnök-vezérigazgatóját (lásd képünkön), hogy miért vállalta el a vállalat vezetését.

Jun 08, 202143:26
ITBusiness&Technology 2021- Mesterségesintelligencia-megoldások az államigazgatásban

ITBusiness&Technology 2021- Mesterségesintelligencia-megoldások az államigazgatásban

Szakmai kerekasztal-beszélgetésünkön az államigazgatás mesterségesintelligencia- (MI-) jövőképe, a vakcinainfó, a KRÉTA, és összességében az egészségügyi szolgáltatások, illetve a digitális oktatás mögött meghúzódó IT-infrastruktúra is szóba kerültek. Charaf Hassan (BME-VIK), Szviridov István (IdomSoft, Rendvédelmi Fejlesztési Ágazat) és Vágujhelyi Ferenc (NHIT) arra is kitért, hogy milyen Magyarországon az állami IT-infrastruktúra helyzete, milyen problémák és igények merültek fel a felhasználó oldaláról, illetve az is kiderült, hogy országszinten hol tartunk a mesterségesintelligencia-fejlesztésekben és az alkalmazások felhasználásában. Az MI felhasználásának prioritásai és a szabályozási keretek sem maradtak érintetlen


May 27, 202129:53
ITBusiness&Technology 2021 – mesterséges intelligencia (MI) a közigazgatásban

ITBusiness&Technology 2021 – mesterséges intelligencia (MI) a közigazgatásban

Szakmapolitikai blokkunk nyitó előadásában az MI alkalmazások felhasználásáról és szerepéről beszélt Hajzer Károly, a Belügyminisztérium Informatikai helyettes államtitkára. Előadásában az állam az új technológiákhoz való viszonyulásáról és a már használatban lévő mesterséges intelligencia alapú megoldásokról is szót ejtett. A kormány a technológiát illető jövőbeli terveiről is képet kaphattunk, valamint az MI alkalmazásához kapcsolódó jogszabályi háttérről is.

May 25, 202126:07
ITBusiness&Technology 2021 – 4iOP, az ipar és az IT-biztonság kapcsolódási pontjai

ITBusiness&Technology 2021 – 4iOP, az ipar és az IT-biztonság kapcsolódási pontjai

A már meglévő ipari rendszereket biztonsági szempontból is érdemes megvizsgálni, sőt, mi több, fontos integrálni és megerősíteni azokat. Gém Péter, a 4iG képviselője előadásában többek közt a fenti folyamatot támogató vállalati 4iOP megoldásáról beszélt, de kitért arra is, hogy miért szükségszerű a szigetrendszerek, valamint az OT (operation technology, vezérlő-működtető) -technológiák és az IT-rendszerek ötvözése. Bővebben megismerhettük a cég ipari digitalizációjában vállalt szerepét, portfólióját és az automatizálás piramisát és a konkrét megoldást is.

May 20, 202112:32
ITBusiness&Technology 2021 – HR mutatószámok az üzleti sikerért

ITBusiness&Technology 2021 – HR mutatószámok az üzleti sikerért

A járványhelyzetet követő időszakban felértékelődött az azonnali helyzetelemzés és -értékelés fontossága épp ezért szükség van olyan, napi szinten frissíthető, automatikusan legenerált mutatószámokra és grafikonokra, amelyeket a döntéshozók felhasználhatnak. Miterliné Kovács Edit, a NEXON képviselője előadásában egy olyan megoldást mutatott be, amely az emberi erőforrás-gazdálkodásra fókuszál a kitűzött üzleti célok megvalósulásának mentén. A KPI-ok, a szabadságtervezés, a HR felértékelődő szerepköre és a változásmenedzsmentben betöltött funkciója is az előadás részét képezte.

May 18, 202115:02
ITBusiness&Technology 2021 - Jövőbiztos szolgáltatási folyamatok az ESM segítségével

ITBusiness&Technology 2021 - Jövőbiztos szolgáltatási folyamatok az ESM segítségével

Egy éve gyökeresen megváltozott a munkavégzés, és a bevett szervezeti működés is átalakult, ami új folyamatokat, új megoldásokat igényelt. Simon Anita, a TOPdesk képviselője előadásában arról beszélt, hogyan tud egy cég a pandémia utáni hibrid munkavégzés mellett is kiváló szolgáltatást nyújtani, illetve, hogy ebben milyen szerepe van az Enterprise Service Management megoldásnak. A dobozos megoldás kapcsán a ticketing és a szoltáltatásmenedzsment is górcső alá került, illetve az is, hogy milyen esetekben segíti a szervezet működését az ESM, továbbá a szervezet fejlettségi szintjeinek skálázására és a gyakorlati megvalósítás mikéntjére is sor került.


May 13, 202114:48
Saját termékeket is piacra dob az egyedi szoftverek fejlesztője

Saját termékeket is piacra dob az egyedi szoftverek fejlesztője

Izgalmas szakmai beszélgetéssel szolgál az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódja. Mester Sándor az idén tizedik születésnapját ünneplő AutSoft Zrt. értékesítési igazgatóját, Fauszt Gábort egyebek között a szoftverfejlesztés technológiai és üzleti trendjeiről kérdezi, szó esik a beszélgetésben arról is, hogy milyen kihívásoknak kell megfelelni a műszaki egyetemi beágyazottságú egyedi szoftverfejlesztő cég vezetőinek. Az AutSoft több új üzleti lábbal is törekszik megtámasztani a következő tíz év növekedését, elvállal olyan fejlesztéseket is, amelyeknek megrendelői nem magyarországiak, továbbá saját termékeket dob piacra a tömegesnek mutatkozó igények kielégítésére.

May 12, 202144:42
ITBusiness&Technology 2021 – a szellemi tulajdon érték, ne üljünk rajta!

ITBusiness&Technology 2021 – a szellemi tulajdon érték, ne üljünk rajta!

Ötlet? Know-how? Szoftver? Üzleti titok? Design? – Számtalan azonosítatlan, kincset érő szellemi tulajdonjog található a cégekben, amelyek instant növekedést és versenyelőnyt jelenthetnek. Tudatos innováció és IT-menedzsment híján azonban sokszor a konkurencia profitál az adott cég k+f tevékenységéből. Hennelné dr. Komor Ildikó, a Komor Hennel Attorneys képviselője előadásában nemcsak a fentieket veszi górcső alá, hanem arra is kitér, hogy mit profitálhat egy cég abból, ha levédeti az adott innovációt, és tudatos innovációmenedzsmentet alkalmaz. A digitális dokumentálásba is részletes betekintést nyújt.

May 11, 202117:42
„Transzparencia, szabályrendszerek és vizibilitás” – sorolja az IT-biztonság fő elemeit Kiss Tibor, a Gloster cégvezetője

„Transzparencia, szabályrendszerek és vizibilitás” – sorolja az IT-biztonság fő elemeit Kiss Tibor, a Gloster cégvezetője

A Budapesti Értéktőzsde egyik új üdvöskéje a Gloster Infokommunikációs Nyrt., amelynek a részvényeivel tavaly júniusban indult meg a kereskedés. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor az informatikai szolgáltató igazgatósági tagjával, cégvezetőjével, Kiss Tiborral beszélget arról, hogy miként látja az informatikai piac főbb trendjeit. Az epizódban szó esik továbbá szakmai részletekről is, mint például arról, hogy milyen szempontok szerint érdemes megépíteni a hálózatokat.

May 08, 202124:23
ITBusiness&Technology 2021 – IT-biztonság alfától omegáig, támadástól a megoldásokig

ITBusiness&Technology 2021 – IT-biztonság alfától omegáig, támadástól a megoldásokig

IT-biztonsági kerekasztal-beszélgetésünkön a terület négy patinás szakembere: Biró Gabriella (Magyar Nemzeti Bank), Csinos Tamás (Clico), Juhász Miklós (Valkyr), Kiss Zoltán (Fortinet) vitatta meg azt, hogy az elmúlt egy évben merre indultak az iparágak a digitális biztonság tekintetében, és az újonnan felbukkanó vagy épp megerősödő incidensek és kockázatok növekvő mértéke is terítékre került. Nem mentek el szó nélkül a szofisztikált és egyre gyakoribbá váló lokális támadások mellett sem, ahogy arra is reflektáltak, hogy milyen jelenleg a hazai IT-biztonság helyzete.

May 06, 202128:33
ITBusiness&Technology 2021 – valós biztonság virtuális kollégákkal, költséghatékonyan

ITBusiness&Technology 2021 – valós biztonság virtuális kollégákkal, költséghatékonyan

A globális online térbe költözött mindennapok egyik kellemetlen hozománya, hogy újabb és újabb felületek nyílnak meg a kibertámadásra. Kiss Zoltán, a Fortinet képviselője előadásában nemcsak ezeket foglalja össze, de két olyan megoldáscsomagot is bemutat, amelyek egyrészről a vállalati SOC analystek munkáját támogatják, másrészről pedig az automatizálás mentén haladva a különböző kibervédelmi funkciók együttműködését és kommunikációját teszik lehetővé: Virtual Analyst és Playbook automation testközelből.

May 04, 202116:14
ITBusiness&Technology 2021 – cyberthreat intelligence a gyakorlatban

ITBusiness&Technology 2021 – cyberthreat intelligence a gyakorlatban

Csinos Tamás, a Clico Hungary Country Managere előadásában a nagyvállalati biztonság jelenlegi helyzetére reflektált, és kitért arra, hogy a szervezeten belüli fenyegetettségeken túl a „várfalon” kívül eső kitettségekre is oda kell figyelni. A CTI, TPI APT, IoC, IoB kifejezések mögött meghúzódó rendszerekbe is bepillantást engedett, amiből kiderült, hogy bizonyos megoldások mivel tudják támogatni a biztonsági szakembereket a megfelelő védelmi döntések meghozatalában.

Apr 29, 202116:55
ITBusiness&Technology 2021 – fenyegetettség és kockázatok távoli és hibrid munkavégzés során

ITBusiness&Technology 2021 – fenyegetettség és kockázatok távoli és hibrid munkavégzés során

A IT-biztonsági megoldások az üzlet sikerességét is befolyásolják, ezért a gyors ütemben zajló digitális átalakulás szerves részévé kell tenni az információbiztonságot. Ennek mikéntjét foglalja összes előadásában Horváth Tamás, a Brightdea Solutions ügyvezetője, aki arra is kitér, hogyan lehet rugalmassá és biztonságossá tenni a munkavégzést, továbbá a digitális átalakulás kockázataira és ezek kezelésére is rávilágít. Az előadás második felében a CISO szerepére, a menedzsmentben betöltött szerepére és az információbiztonsági stratégia nélkülözhetetlenségére is kitekint, ahogy arra is, hogy milyen rendszerek szükségesek előbbi létrehozásához és támogatásához.

Apr 27, 202115:23
A digitalizáció üzleti racionalitás az Alföldi Tejnél

A digitalizáció üzleti racionalitás az Alföldi Tejnél

A magyarországi tejtermék gyártó vállalkozások között az elsők között található a tisztán magyar tejtermelők tulajdonában lévő Alföldi Tej. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában az Alföldi Tej gyártásdigitalizációjáról beszélget Mester Sándor a tejfeldolgozó székesfehérvári üzemének műszaki igazgatójával, Bodó Péterrel (lásd képünkön), a gyártáskorszerűsítésben napi támogatást nyújtó KOB-FLEX Kft. alapítójával és ügyvezetőjével, Kozma Barnabással és a kulcsfontosságú megoldásokat és eszközöket szállító Siemens Zrt. food&beverage területének felelősével, Szakos Péterrel. Az epizód rávilágít arra, hogy milyen kihívásokkal járnak a fejlesztések a folyamatos üzemű vállalat és partnerei számára.

Apr 22, 202135:58
ITBusiness&Technology 2021 – Mobilitás, mint üzleti igény

ITBusiness&Technology 2021 – Mobilitás, mint üzleti igény

A technológiai blokk nyitó előadásának fókuszában a home office munkavégzést támogató kollaborációs megoldások és az IP-telefónia integrálása volt. Balogh Balázs, a Gloster műszaki igazgatója rövid, cégszintű összefoglalót adott az elmúlt egy év tapasztalatairól, portfóliójuk bővítéséről, majd részletekbe menően kitért arra, hogy miért előnyös a lokális IP-telefónia rendszert integrálni a már meglévő vagy bevezetés előtt álló rendszerekbe. Az előadás második felében a felhőben regisztrált IP-telefonok IT-üzemeltetési, felhasználói és vállalati előnyeiről beszélt, és egy működő hibrid megoldást is felvázolt.

Apr 22, 202116:30
ITBusiness&Technology 2021 – rugalmasság és ellenállóképesség az állami szervezetnél

ITBusiness&Technology 2021 – rugalmasság és ellenállóképesség az állami szervezetnél

Konferenciánkon a reziliencia gyakorlatba való átültetése is górcső alá került. A technológiai kerekasztal-beszélgetés során Kállay Kristóf (Magyar Államkincstár), Koczka Dániel, (MKB Digital Zrt.) és Prisznyák Szabolcs (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) osztotta meg saját és szervezeti tapasztalatait arról, hogy mit jelent egy állami cégnél a reziliencia, milyen IT- és humán eszközök, megoldások állnak rendelkezésre ennek támogatására. De az IT-vezetők szerepe és az IT-eszközök széles körű használatának támogatása is előkerült.

Apr 20, 202136:09
ITBusiness&Technology 2021 – Digitalizáció mindenhol, avagy a jövőt álló vállalat ismérvei

ITBusiness&Technology 2021 – Digitalizáció mindenhol, avagy a jövőt álló vállalat ismérvei

A koronavírus-járvány felhívta a figyelmet arra, hogy a kellő agilitás nélkül a vállalatok nem válhatnak jövőállóvá. Berecz Ádám, a VMware Magyarország képviselője előadásában kitért arra, hogy cégszinten milyen megoldásokkal lehet támogatni ennek elérését, illetve az ahhoz vezető út három fázisát és további szempontrendszereit is felvázolta.

Apr 15, 202114:01
ITBusiness&Technology 2021 – a Covid-19, a digitalizáció szponzora, avagy gyors üzleti megoldások?

ITBusiness&Technology 2021 – a Covid-19, a digitalizáció szponzora, avagy gyors üzleti megoldások?

A digitalizáció felgyorsulása az üzleti folyamatokra is hatást gyakorolt, és a korábban olajozottan működő céges mechanizmusok a pandémia okozta környezeti változások miatt gyakran elakadnak, nem kivétel ezalól az üzleti elemzés és a projektmenedzsment sem. Fodor Andrea, a Projektcoach Consulting ügyvezetője előadásában arra ad választ, hogy milyen sarkpontok, követelmények és elemzett üzleti igények mentén lehet hatékony megoldást találni ezekre, mindamellett, hogy a vezetők a lehető legtöbbet hozzák ki az adott projektből és a projekten dolgozó kollégákból.


Apr 13, 202114:31
ITBusiness&Technology 2021 – stílusosan a kamera másik oldalán is!

ITBusiness&Technology 2021 – stílusosan a kamera másik oldalán is!

Immáron egy éve tart a home office munkavégzés a legtöbb iparágban, a jól bejáratott, elegáns, csinos ruhadarabok így egy ideje csak a szekrényben rejtőzködnek. Kovács Orsolya (Yurkov Fashion Lounge) előadásában azonban összefoglalta, hogy miért érdemes még a távoli munkavégzés ellenére is megadni a módját a videókonferenciákon a megjelenésnek, ahogy néhány alternatívát és gyakorlati útmutatást nyújtott a dresscode-ot illetően a nézők számára.

Apr 08, 202112:17
ITBusiness&Technology 2021 – home office, mentális well-being, virtuális szervezetépítés és robotok

ITBusiness&Technology 2021 – home office, mentális well-being, virtuális szervezetépítés és robotok

Humán blokkunk kerekasztal-beszélgetésében Bencsik Edit (TATA) és Lovas István (Schönherz Iskolaszövetkezet) foglalta össze saját és céges tapasztalatait az immáron egy éve fennálló home office kapcsán. Kitértek arra, hogy miként alakította át a munkavégzést a járványhelyzet, ahogy azt is elárulták, hogyan lehet fenntartani a saját és a munkavállalói well-beinget, illetve menedzselni a kollégák hogylétét, a csapatösszetartást. Hogy a távoli munkavégzés szabadságot vagy rugalmasságot ad-e, illetve milyen paradigmaváltás zajlik a HR-ben és kell-e számítani a robotok felbukkanására, arra a beszélgetés második felében térnek ki a szakemberek.


Apr 06, 202134:36
ITBusiness&Technology 2021 – Kiteljesedés a 21. századi munkahelyen

ITBusiness&Technology 2021 – Kiteljesedés a 21. századi munkahelyen

A „purpose” azaz a küldetéstudat meghatározó a vállalatok életében: befolyásolja a célok eléréséhez szükséges folyamatokat, a szervezeti normát, a munkavállalók kiteljesedését és még számtalan mást. Karafiáth Balázs purpose coach előadásában megválaszolja azt a kérdést, hogy miért fontos kiteljesedni a munkahelyen, de arra is rávilágít, ha ezt az emberek nem tapasztalják meg, annak az egyén és a vállalat szintjén milyen negatív következményei lehetnek. A számadatokon túl az ember és a robot együttműködése is górcső alá kerül, ahogy a generációnként eltérő „purpose” és motiváció is, amelyekhez a munkahelynek alkalmazkodnia kell, de „purposeful” cégek történeteibe is betekintést kaptak a nézők, ahogy a vezetők és a küldetéstudat kapcsolatába is.

Apr 01, 202120:18
ITBusiness&Technology 2021 – az IT múltja, jelen és jövője trendekben és beruházási tervekben

ITBusiness&Technology 2021 – az IT múltja, jelen és jövője trendekben és beruházási tervekben

Konferenciánk keynote-előadója, Bakk József, előadásában az IDC elmúlt három évtizedén keresztül mutatta be azokat a paradigmaváltásokat, amelyeken az IT keresztülment. Első, második és harmadik platformos technológiák, üzleti hatékonyság, paradigmaváltás, a felhő felé törekvés, illetve a „földi” egységekhez való visszatérés – az IDC Country Managere előadásában komplex ívet rajzolt fel az informatika múltjáról, jelenéről, várható jövőjéről és a technológiák térnyeréséről.

Mar 30, 202123:01
Rekordokat javít az EESZT a pandémia idején

Rekordokat javít az EESZT a pandémia idején

Több mint 22 ezer egészségügyi intézmény csatlakozik már az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez (röviden EESZT vagy egészségügyi tér) – tájékoztat az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Szabó Bálint, az EESZT-t is felügyelő Országos Kórházi Főigazgatóság informatikai főigazgató-helyettese, a Nemzeti Egészséginformatikai Testület elnöke. Mester Sándor egyebek között arról beszélget a főigazgató-helyettessel, hogy milyen feladatokat lát el az mostanában, a koronavírus-járvány immáron harmadik hullámának idején. Az egészségügyi térben azokat az eseményeket rögzítik, amelyek a múltban történtek, folyamatosan töltve az adatbázist, amely későbbi elemzésekre is lehetőséget ad.

Mar 13, 202114:42
Az ügyfélnek szabad okosnak lenni

Az ügyfélnek szabad okosnak lenni

Az ITBUSINESS PROtACTION IT-biztonsági podcastsorozata a hatodik epizódnál tart. A Hírek, hosszabban rovatban az egyik hír kapcsán felmerül a kérdés, hogy mi itt Magyarországon fel vagyunk-e készülve az automatizált hackertámadásokra. A fókusztéma ezúttal az, hogy ha a felhőbe költözünk, hátra dőlhetünk-e, hiszen a kiberbiztonságunkra már más vigyáz, vagy az aggódásnak nincs vége akkor sem, amikor elfelhősödtünk. És végül, de nem utolsó sorban Mester Sándor állandó társával ebben a sorozatban, Csinos Tamással, aki nem mellesleg a Clico magyarországi country managere (képünkön balról) és Juhász Miklóssal, epizódunk vendégével, aki a Valkyr CTO-ja (képünkön jobbról), arra a következtetésre jutnak, hogy az ügyfélnek, a felhasználónak szabad okosnak, felkészültnek lennie.

Feb 23, 202101:03:36
„A digitalizációban nem hagyhatók ki az evolúciós lépések” – mondja Szalay Sándor, Signal IDUNA Biztosító

„A digitalizációban nem hagyhatók ki az evolúciós lépések” – mondja Szalay Sándor, Signal IDUNA Biztosító

Hazánk egyik jelentős biztosító társagának CIO-ja és két fontos szállítójának képviselői a vendégek az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában. Mester Sándor arról kérdezi Szalay Sándort, az Signal IDUNA Biztosító Zrt. informatikai főosztályvezetőjét (képünkön középen), hogy milyen kihívásokkal nézett szembe tavaly és arról is, hogy milyen fejlődés elé néz a biztosítói szakma informatikája. A beszélgetésben részt vesz Takács Gergely, a VMware magyarországi country managere (képükön balról) és Kerekes József, a Hewlett-Packard Enterprise innovációért felelős vezetője (képünkön jobbról), akik olyan cégeket képviselnek, amelyek megoldásaikkal nagy segítséget nyújtanak a Signal IDUNA Biztosító informatikájának a fejlesztésében. Szalay Sándor egyebek között kifejti, hogy a biztosítók világában a digitalizáció sebességének megvannak a maga korlátai.

Feb 11, 202142:20
A végponti védelmi eszközök gyártóinak nem jósol jó időket Shark

A végponti védelmi eszközök gyártóinak nem jósol jó időket Shark

Közismert és népszerű szereplője az IT-biztonsági szcénának a bennfentes körökben Shark néven is emlegetett Kocsis Tamás, az Alverad Technology Focus Kft. kiberbiztonsági szakértője, aki a vendég az ITBUSINESS PROtACTION IT-biztonsági sorozatának ötödik epizódjában. Ebben az adásban Csinos Tamás, a Clico magyarországi country managere, a sorozat állandó résztvevője (képünkön balról) és Shark (képünk jobbról) Mester Sándor moderálásával áttekintik a Fireeye-incidens utórezgéseit, beszélgetnek az IoT-világ IT-biztonsági kérdéseiről, különös tekintettel az internetről elérhető kamerák kockázatairól és végül, de nem utolsó sorban szó esik az adatszivárgás elleni védelemről.

Feb 02, 202101:06:29
„Az üzemeltető úgy él, mint a vadászkutya: ébren alszik” – mondja Pocsai Zsolt, OTP Bank

„Az üzemeltető úgy él, mint a vadászkutya: ébren alszik” – mondja Pocsai Zsolt, OTP Bank

Az üzemeltetők az informatika mostohagyerekei. Ritkán irányul rájuk a közfigyelem, s ha mégis így történik, akkor annak mindig megvan a maga oka. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Pocsai Zsolt, az OTP Bank IT üzemeltetési igazgatóságának vezetője, ügyvezető igazgató játssza a főszerepet, akit az OTB Bank két fontos informatikai szállítójának képviselője, Takács Gergely, a VMware magyarországi country managere és Kerekes József, a Hewlett-Packard Enterprise innovációért felelős vezetője segít a Mester Sándor által feltett kérdések megválaszolásában.

Jan 27, 202132:29
„Ma mindenki célpont, főleg március óta” – mondja Bánszki Zsolt

„Ma mindenki célpont, főleg március óta” – mondja Bánszki Zsolt

Az ITBUSINESS PROtACTION IT-biztonsági podcastsorozatának negyedik, rendkívüli epizódjában Mester Sándor vezetésével a Fireeye-incidens részleteit boncolgatják Csinos Tamás, a Clico magyarországi country managere (képünkön balról), és Bánszki Zsolt, ennek az epizódnak a vendége (képünkön jobbról), aki a 4iG IT-biztonsági üzletágának igazgatója. Még egy téma szóba kerül, a SOC, amelyet Bánszki Zsolt vezet elő.

Dec 21, 202001:02:33
CISO. IBF – stratégia hiányoltatik

CISO. IBF – stratégia hiányoltatik

Egy francia gyógyszerkereskedelmi platform hosszú ideig bárki számára szabadon elérhető adatbázisokkal működött – erről is beszélget az ITBUSINESS kiberbiztonsági podcastsorozatának, a PROtActionnek a harmadik epizódjában Mester Sándor, állandó társa e sorozatban Csinos Tamás, a Clico magyarországi country menedzsere (a képünkön balra) és ennek az epizódnak a vendége Horváth Tamás, a Brightdea Solution ügyvezető igazgatója (a képünkön jobbra). Szó esik még arról is, hogy miért fontos a megfelelő autentikáció, továbbá arról is, hogy vajon minden CISO valóban az-e, aminek látszik.

Dec 12, 202001:02:29
Digitalizálja marketingjét is a Praktiker

Digitalizálja marketingjét is a Praktiker

Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában olyan digitalizációs projektről esik szó, amely egy magyar tulajdonú nagyvállalatnál a marketingtevékenység teljes megújulását hozta el. Magyarország meghatározó jelentőségű barkácsáruház-lánca, a Praktiker az SAP S/4HANA Retail bevezetése mellett arra is vállalkozott, hogy korszerű alapokra helyezze marketingműködését, mégpedig az SAP Marketing Cloud bevezetésével. Mester Sándor vendégei ezúttal Burka Szilvia, a magyarországi Praktiker marketing és online szolgáltatások igazgatója (a képen jobbról) és Berczik Márton, az SAP Hungary presales vezetője. A beszélgetés során elhangzik, hogy a Praktiker további lépéseket tervez a digitalizációjában: az SAP Marketing Cloud bevezetése után a Customer Experience Cloud család egy másik tagját, az SAP Service Cloudot fogják használni.

Dec 07, 202030:18
Globális fejlesztő központot nyit Budapesten a Diligent

Globális fejlesztő központot nyit Budapesten a Diligent

Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor vendége az amerikai Diligent szoftvercég termékekért felelős vezérigazgató-helyettese, Ken Surdan. A beszélgetés apropója az, hogy a Diligent Corporation az innovatív vállalatirányítást támogató rendszerek vezető SaaS szállítója Budapesten nyitja meg új globális termékInnovációs központját. A Diligent a tervek szerint, több mint 300 új, magas szintű üzleti- és technológiai képzettséget igénylő munkahelyet teremt hazánkban. A Diligent beruházását a magyar kormány is támogatja a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökségen keresztül. Ezt az angol nyelvű epizódot a korornavírus-járvány elleni küzdelem frontvonalában szolgálatot teljesítőknek ajánljuk, amellyel Ken Surdan is teljesen egyet ért, hiszen lánya nővérként tevékenykedik.

Nov 30, 202015:57
Amikor a brit adatvédelmi hatóság durván megbünteti a British Airwayst

Amikor a brit adatvédelmi hatóság durván megbünteti a British Airwayst

A PROtAction kibervédelmi podcastsorozat második epizódjában Mester Sándor, állandó társa e sorozatban, Csinos Tamás, a Clico magyarországi country menedzsrere és ebben az epizódban vendégük, Kunos Imre, az S&T IT-biztonság üzletágának vezetője arról beszélgetnek, hogy a Google-t ért több évvel ezelőtti DDOS-támadásnak mik a tanulságai, és arról is, hogy a kiberzsarolók sajnálatosan egyre aktívabbak világszerte. Szót esik arról is, hogy a British Airwayst a brit adatvédelmi hatóság súlyos büntetésbe részesítette – hogy a légitársaság megérdemelte-e ezt, kiderül, ha meghallgatják az epizódot.

Nov 26, 202053:55
Az IT-biztonságról szól a PROtACTION, az ITBUSINESS új podcastsorozata

Az IT-biztonságról szól a PROtACTION, az ITBUSINESS új podcastsorozata

Az ITBUSINESS az IT-biztonság témakörében indít egy podcastsorozatot, amelyben Mester Sándor állandó partnere Csinos Tamás, a Clico magyarországi country managere, és amelynek mindegyik epizódjában kettősüket egy vendég szakember egészíti ki trióvá. Az első műsorban dr. Havas-Sághy Gábor IT-kommunikációs jogi szakértő, a Havas-Sághy és Társai Ügyvédi Iroda alapítója és partnere a kiberbiztonság jogi vetületeivel teszi még színesebbé a laza beszélgetést. A belső ellenségről, azaz arról is esik szó az első csevegésben, hogy az IT-rendszerekre az alkalmazottak jelentik az egyik legnagyobb veszélyt, és ennek meg is lehet a komoly oka.

Oct 12, 202057:25
A beszerzés teljes digitalizációja a MOL-nál SAP-platformon valósul meg

A beszerzés teljes digitalizációja a MOL-nál SAP-platformon valósul meg

Rendkívüli méretű és összetettségű digitalizációs projektről szól az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódja. A MOL-csoport a beszerzési folyamatainak teljeskörű digitalizációját az SAP Ariba megoldások bevezetésével, és ahhoz az Ariba Networkhöz csatlakozva valósítja meg, amely a világ egyik legnagyobb, több mint 5 millió vállalatot összekötő üzleti hálózata. Mester Sándor és vendégei Labancz Péter, a MOL-csoport beszerzési igazgatója és Bárány Zsolt, az SAP digitális beszerzési megoldásokkal foglalkozó magyarországi üzletágának vezetője egyebek között arról beszélgetnek, hogy milyen tapasztalatokkal járt a pilot projekt, és hogy mikorra várható a fejlesztés befejezése.

Oct 04, 202026:10
Az ország MI-stratégiája Debrecenben debütált

Az ország MI-stratégiája Debrecenben debütált

Helyszíni interjúkkal és egy rövid értékeléssel szolgál az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódja arról a közelmúltban Debrecenben megrendezett nyilvános sajtóeseményről, amelyen Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke közösen mutatták be a magyar kormány döntése alapján megszületett MI-stratrégiát. Mester Sándor összeállításában megszólal Dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár és Jakab Roland. Az MI-stratégia megteremti az alapját annak, hogy Magyarország az MI-szegmensben vezető pozíciót érjen el.

Sep 21, 202020:02
Johancsik Tibor az üzleti célok elérését szolgáló innovációban hisz

Johancsik Tibor az üzleti célok elérését szolgáló innovációban hisz

Az idei „Év informatikai vezetője” díjat, amelyre a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége évente hirdet meg pályázatot, az OTP Bank informatikai főnöke, Johancsik Tibor érdemelte ki. Az ITBUSINESS újabb podcast epizódjában Mester Sándor egyebek között arról kérdezi az OTP Bank IT és Banküzemi Divíziójáért felelős vezérigazgató-helyettesét, hogy szerinte milyen ismeretekkel és tapasztalatokkal kell rendelkeznie az ideális CIO-nak, és arról is, hogy miként védekezik a kiégés ellen.

Sep 17, 202031:08
Hamar megérinti a zene az app használóit

Hamar megérinti a zene az app használóit

Szupera Zita, az AutSoft projektvezetője a vendége az ITBUSINESS podcastfolyamában következő újabb epizódnak. Mester Sándor kérdéseire válaszolva kibontakozik egy nyertes projekt története, amely végül idén az ITBUSINESS AWARD pályázaton, a projektfejlesztés kategóriában végzett az első helyen. A zene elméleti részének, a szolfézsnak az alapjait elsajátítani nem tartozik a legnagyobb élvezetek közé, ám az AutSoft által kifejlesztett „Megérint a zene” nevet viselő alkalmazás a kis nebulók számára megkönnyíti az első lépéseket.

Sep 10, 202015:01
Jakab Roland szép mérföldköve

Jakab Roland szép mérföldköve

Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Jakab Rolanddal beszélget Mester Sándor. A hazai ICT-világ ismert és nagy elismertségnek örvendő személyisége az ITB INSIDE 2020 rendezvényen, szeptember 1-jén este vehette át azt a rangos elismerést, amely az év legsikeresebb ICT-menedzsereinek TOP25-ös listáján az első helyen végzettnek jár. A csaknem húsz éve ugyanannál a cégnél dolgozó Jakab Roland fontos szakmapolitikai szervezetekben is vállal feladatokat.

Ez az epizód közvetlenül a díjkiosztó után, a helyszínen készült.

Sep 06, 202013:55
A Glostert a vírus sem téríti le emelkedő pályájáról

A Glostert a vírus sem téríti le emelkedő pályájáról

Második alkalommal szólal meg az ITBUSINESS idén február 20-án elindított podcastfolyamában a Gloster igazgatóságának elnöke. Mester Sándor a legújabb epizódban Szekeres Viktorralbeszélget arról, hogy a koronavírus-járvány első hullámának közepén miért döntöttek úgy, hogy a váratlan nehézségek ellenére is az eredeti tervek szerint lépnek be a budapesti tőzsdére. A Gloster igazgatóságának elnöke egyebek között elmondja: mindent megtesznek azért, hogy élénküljön a Gloster-részvények kereskedése.

Aug 17, 202018:45
Újrafókuszál az MI-re építő Ultinous startup

Újrafókuszál az MI-re építő Ultinous startup

A mesterséges intelligencia egyik ismert magyarországi startupjának három hónapja új a vezérigazgatója, Balogh György. Vele beszélget az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor, aki egyebek között arról kérdezi az Ultinous alapító társtulajdonosát és első emberét, hogy az MI melyik szegmensében működnek, és hogy hol tartanak a cégfejlődésben.

Aug 09, 202027:04
Molontay Patrik számára a fejvadászat szerelem

Molontay Patrik számára a fejvadászat szerelem

A magyar tulajdonú, felső vezetőkre fókuszáló fejvadászok közül a legnagyobb, a nemzetközi fejvadászok hazánkban működő leányvállalatait is figyelembe véve Magyarországon a második legnagyobb cég a Humanfield, amely Molontay Patrik vezetésével az utóbbi években megduplázta árbevételét. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor egyebek között arról beszélget a nyolc éve a fejvadászat szegmensében tevékenykedő cégvezetővel, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a home office-os működésről a veszélyhelyzet idején, és arról is, hogy miként változott az utóbbi hónapokban a munkaerőpiac felső rétege.

Jul 19, 202025:44
A Shapr3D magyar app újradefiniálja a CAD-piacot

A Shapr3D magyar app újradefiniálja a CAD-piacot

Az Apple idei éves fejlesztői világkonferenciájának alkalmából kiosztott design díjakból jutott egy Magyarországra is. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Csanády Istvánnal, a Shapr3D Zrt. alapítójával és vezérigazgatójával egyebek között arról beszélget Mester Sándor, hogy milyen gyökeres változásokat hoz a szoftveriparban a felhasználóiélmény-fókuszú fejlesztői szemlélet.

Jul 12, 202040:07
Az egészségügyi teret sem home office-ból működtették

Az egészségügyi teret sem home office-ból működtették

Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódja, amelyben többek között arról beszélgetünk, hogy miként vizsgázott az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, röviden EESZT vagy egészségügyi tér a koronavírus-járvány idején. Mester Sándor beszélgetőpartnere ezúttal Szabó Bálint az EESZT Fenntartási és Üzemeltetési Főosztály főosztályvezetője, a Nemzeti Egészséginformatikai Testület elnöke, aki elárulja azt is, hogy milyen újabb fejlesztési mérföldköveket tűztek ki a tér roadmapjén.

Jun 26, 202016:34
Kalamár Beáta azt mondja a felsővezetőknek, hogy ők maguk legyenek a változás

Kalamár Beáta azt mondja a felsővezetőknek, hogy ők maguk legyenek a változás

A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége online, Microsoft Teams platformon tartotta idei nyárindító konferenciáját június 18-án, amelynek keynote előadója Kalamár Beáta volt, aki felsővezetők fejlesztésében vált elismert tanácsadóvá. Mester Sándor beszélgetett vele, az élő beszélgetés szerkesztett, rövidített, podcastosított változatban hallhatják itt az ITBUSINESS újabb epizódjában. Azt üzeni Kalamár Beáta a felsővezetőknek, hogy ők maguk legyenek a változás, hogy vezethessék azt.

Jun 21, 202041:09
Cseresnyés Dóra szerint kell a szenvedély a jó munkához

Cseresnyés Dóra szerint kell a szenvedély a jó munkához

Az AutSoft Zrt-t április 1-e óta Cseresnyés Dóra vezérigazgató irányítja. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor arról beszélget az újdonsült vezérigazgatóval, hogy milyen szakmai múlttal és tapasztalatokkal érkezett a vállalkozáshoz, és arról is, hogy milyen jövőt képzel az AutSoftnak. Az is kiderül az epizódból, hogy Cseresnyés Dóra tagja a magas intelligenciájú embereket összefogó nemzetközi egyesület magyar tagszervezetének, a Mensa HungarIQának.

Jun 01, 202030:09
Hajzer Károly helyettes államtitkár szerint készen állt az e-közigazgatás a járványos idők kihívásaira

Hajzer Károly helyettes államtitkár szerint készen állt az e-közigazgatás a járványos idők kihívásaira

A Belügyminisztérium informatikáért felelős helyettes államtitkára, Hajzer Károly a vendége Mester Sándornak az ITBUSINESS podcastfolyamának legújabb epizódjában. A beszélgetés fókuszában az elektronikus közigazgatásnak a koronavírus-járvány kitörése utáni működése áll, a beszélgetésből pedig az is kiderül, hogy az e-ügyintézés infrastruktúrájának megalkotói és fejlesztői a közigazgatás digitalizásának elkötelezett hívei. A helyettes államtitkár megerősíti, hogy minisztériumi munkája mellett programozóként is tevékenykedik.

May 24, 202041:51
A Viber felhasználóinak száma meghaladta az 1 milliárdot

A Viber felhasználóinak száma meghaladta az 1 milliárdot

Az ITBUSINESS-podcastfolyam koronavírus rovatának legújabb epizódjában egy olyan nemzetközi VoIP szolgáltató regionális vezetője szólal meg, amelynek felhasználói már egymilliárdnál is többen vannak. Mester Sándor vendége Atanas Raykov, a japán eredetű nemzetközi cég, a Rakuten által üzemeltetett Rakuten Viber Kelet-Európáért, Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős rangidős igazgatója, aki egyebek között elmondja, milyen forgalomnövekedést tapasztaltak a rendszereikben az utóbbi időkben.

Apr 29, 202018:59
Átállás a távmunkára – a vezető informatikusok szemszögéből

Átállás a távmunkára – a vezető informatikusok szemszögéből

Az ITBUSINESS podcastfolyamának koronavírus rovatában a mostani epizód olyanokat szólaltat meg, akik vállalatok informatikai rendszereinek zökkenőmentes működéséért felelnek. Számukra sem egyszerű az élet, amióta a koronavírus-járványt fékező korlátozó intézkedések életbe léptek. Olyan körülmények között kell garantálniuk a működés folytonosságát és biztonságát, amelyek korábban elképzelhetetlennek tűntek. Mester Sándor vendégei ebben az epizódban Strausz György Gábor, a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége, a VISZ elnöke, a Stelius csoport informatikai igazgatója Frisch Róbert, a VISZ alelnöke, a Fővárosi Vízművek Zrt. CIO-ja és Török Bálint, a dániai központú nemzetközi gyártócég, a Nilfisk IT-biztonságért és megfelelőségért felelős menedzsere 45 országban és 7 gyártóhelyen, aki a VISZ IT-biztonsági munkacsoportját is vezeti. A beszélgetés fókuszában a távmunkára való gyors átállással kapcsolatos kihívások állnak.

Apr 26, 202049:06
Dr. Rab Árpád szerint a koronavírus-trauma jó dologgá konvertálódik

Dr. Rab Árpád szerint a koronavírus-trauma jó dologgá konvertálódik

Az ITBUSINESS podcastfolyamának koronavírus rovatának újabb epizódjában Mester Sándor egy olyasvalakit faggat, aki egyetemi oktató, trendkutató, és aki többek szerint jövőkutató, de ezt ő igyekszik élénken cáfolni. Azt is olvashatni róla, hogy kulturális antropológus, néprajzos, szociológus, és hogy közel két évtizedes tapasztalattal rendelkezik az információs társadalom kutatásának és oktatásának területén. Az epizód vendége Dr. Rab Árpád a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Apr 22, 202028:29
Az NJSZT, az IVSZ és az Infotér is kiveszi részét a járvány elleni küzdelemből

Az NJSZT, az IVSZ és az Infotér is kiveszi részét a járvány elleni küzdelemből

Az ITBUSINESS podcastfolyamában a koronavírus rovat újabb epizóddal jelentkezik, amelyben Mester Sándor az infokommunikáció három meghatározó jelentőségű szakmai civil szervezetének a vezető képviselőivel beszélget arról, hogy milyen változásokat hozott a koronavírus-járvány elterjedése a működésükben, idei terveikben. Dr. Beck György, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) elnöke, Molnár Attila, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) főtitkára és Bíró Albert, az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) főtitkára egyebek mellett elmondják, hogy az általuk irányított szervezetek miként igyekszenek kivenni a részüket a járvány elleni küzdelemből.

Apr 20, 202046:37
Chris Mattheisen szerint a felhőalapú számítástechnika és a mesterséges intelligencia együttese vezet a jövőbe

Chris Mattheisen szerint a felhőalapú számítástechnika és a mesterséges intelligencia együttese vezet a jövőbe

Az ITBUSINESS podcastfolyamának koronavírus rovatában Mester Sándor egy olyan cég vezetőjével társalog, amelynek egyik platformja a világ számos országában járult hozzá a távoktatásra és a home office-ra való gyors átálláshoz. Chris Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója kérdésekre válaszolva beszél a Microsoft Teams platformról, annak belső használatáról a világcégen belül, de nem hiszi, hogy a jövőben csak virtuális találkozókon fogjuk üzleti dolgainkat megvitatni.

Apr 09, 202032:41
A Vodafone egyszerre kezeli a veszélyhelyzet okozta kihívásokat és folytatja a UPC beolvasztását

A Vodafone egyszerre kezeli a veszélyhelyzet okozta kihívásokat és folytatja a UPC beolvasztását

Az ITBUSINESS podcastfolyamának koronavírus rovatában dr. Budai J. Gergővel, a Vodafone Magyarország igazgatóságának elnökhelyettesével beszélget Mester Sándor arról, hogy a magyar távközlés egyik meghatározó szolgáltatója miként felel meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet kihívásainak és végzi a felvásárolt UPC beolvasztását.

Apr 06, 202029:13
 Master Data Manegement: HR-be kódolt siker

Master Data Manegement: HR-be kódolt siker

A sikeres jövő kulcsa a HR Master Data Management, a  munkavállaló és a vállalat számára előnyös döntések alapja. Erről tart  előadást Hunyady Lajos, a NEXON üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

Apr 03, 202015:55
Szekeres Viktor: „Mi is megnyomtuk az újratervezés gombot”

Szekeres Viktor: „Mi is megnyomtuk az újratervezés gombot”

Az ITBUSINESS podcastfolyamában a koronavírus rovat újabb vendége Szekeres Viktor, a Gloster Infokommunikációs Zrt. tulajdonosa, akivel Mester Sándor arról beszélget, hogy miként igyekszik megfelelni az informatikai szolgáltató cég a koronavírus-járvány miatti kihívásoknak, és hogy az ügyfelei milyen informatikai igényekkel fordulnak a Gloster szakembereihez.

Apr 01, 202032:00
Dr. Charaf Hassan a teljeskörű távoktatás beindításáról a BME-n és a BME VIK-en

Dr. Charaf Hassan a teljeskörű távoktatás beindításáról a BME-n és a BME VIK-en

Az ITBUSINESS podcastfolyama koronavírus rovatának legfrissebb epizódjában Dr. Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja, tanszékvezető egyetemi tanár és Mester Sándor beszélget arról, hogy a BME-n alig több mint egy hét alatt vezették be a teljeskörű távoktatást.

Mar 31, 202048:10
Mesterségesintelligencia-alapú selejtazonosítás Ipar 4.0 környezetben

Mesterségesintelligencia-alapú selejtazonosítás Ipar 4.0 környezetben

Tömösvári Imre, az AutSoft szoftver architektje bemutat egy kamera alapú, acélipari, automatikus selejtdetektáló rendszert, és a hatékonyságra, a munkaerő-szervezésre gyakorolt hatását.

Mar 30, 202012:38
Költséghatékonyság és fenntarthatóság megjelenése az újgenerációs adatközpontnál

Költséghatékonyság és fenntarthatóság megjelenése az újgenerációs adatközpontnál

A H1 Systems évek óta részt vesz hazai és nemzetközi kutatási programokban a téma kapcsán, amelynek eredményeit és az erre épülő költséghatékony, újgenerációs adatközpont vízióját Németh Mihály, a H1 Systems ügyvezető igazgatója mutatja be.

Mar 27, 202016:37
AI a szolgáltatásmenedzsmentben

AI a szolgáltatásmenedzsmentben

Simon Anita, a TopDesk account managere előadásában megismerjük azokat a jelenlegi fejlesztéseket, ahol a machine learning segítségével tudjuk majd gyorsítani a mindennapi munkánkat, illetve javítani a szolgáltatásaink minőségét.

Mar 26, 202014:27
A Telenor mindent megtesz a munkatársai és az ügyfelek biztonságáért

A Telenor mindent megtesz a munkatársai és az ügyfelek biztonságáért

Az ITBUSINESS podcastfolyamának koronavírus rovatában a magyar távközlési piac meghatározó jelentőségű szolgáltatójának, a Telenornak két vezető beosztású képviselőjével, Koller György műszaki vezérigazgató-helyettessel és Mészáros Attila kommunikációs igazgatóval beszélgetett Mester Sándor. A podcastból kiderül, hogy a távközlési szolgáltató legfőbb prioritása, hogy ebben a veszélyhelyzetben gondoskodjon munkatársairól, az ők és az ügyfelek biztonságáról. (Képünkön a Telenor székháza – forrás: Wikipédia)

Mar 25, 202028:21
Major Gábor: „Ez távoktatás, nem digitális tanrend”

Major Gábor: „Ez távoktatás, nem digitális tanrend”

A koronavírus-járvány megfékezéséért folyó küzdelemben hozott rendkívüli intézkedések egyike új kihívások elé állítja a közoktatást. A múlt hétfő óta a tanulók otthonról tanulnak, a tanárok otthonról oktatnak, és ebben a gyökeresen megváltozott helyzetben sok régóta meg nem válaszolt kérdés kerül ismét elő a szakmai beszélgetésekben. A korszerű oktatási megoldásokhoz több szálon kötődő Major Gábor, a Maker’s Red Box vezérigazgatója, az IVSZ volt főtitkára a beszélgetőpartnere az ITBUSINESS legfrissebb podcastepizódjában Mester Sándornak.

Mar 24, 202039:58
A leggyengébb láncszem?

A leggyengébb láncszem?

Az információbiztonság hosszú évek óta a hálózatvédelemről, a végpontvédelemről, esetleg a fejlett támadások elleni védekezésről szól. Csinos Tamás, a Clico ügyvezetőjének előadásában ezekről a megoldásokról (jogosultság és identitáskezelés, kiemelt felhasználók kezelése, egyebek) lesz szó.

Mar 24, 202012:09
Rekord a BIX-en – nő az internetforgalom hazánkban

Rekord a BIX-en – nő az internetforgalom hazánkban

A magyar internetforgalom 15-20 százaléka a Budapest Internet Exchange-en (a BIX-en) keresztül realizálódik. Angeli János, a BIX Bizottság elnöke az ITBUSINESS poadcastfolyamának koronavírus rovatában beszélt arról, hogy miként alakult az utóbbi héten a BIX-en mérhető forgalom, és hogy van-e tartalék arra az esetre, ha a netán tovább növekszik a magyar felhasználók sávszélesség-igénye. Angeli János elmondta, hogy korábban a rekordforgalom 245,9 Gbit/sec volt, a hétvégén ez a rekord dőlt meg: 252,7 Gbit/sec csúcs forgalmat regisztráltak.

Mar 23, 202018:08
Ezrek home office-ban – a Magyar Telekom első napjai a veszélyhelyzetben

Ezrek home office-ban – a Magyar Telekom első napjai a veszélyhelyzetben

Kaszás Zoltán, a Magyar Telekom vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese és a T-Systems Magyarország vezérigazgatója válaszol Mester Sándor kérdéseire az ITBUSINESS új podcastjában, amely a tervek szerint egy sorozat első epizódja. E podcastokban a koronavírus-járvány megfékezéséért vívott magyar küzdelem infokommunikációs vetületeit, fontos részleteit igyekszünk feltárni, megmutatni a szakmai közönség számára – az infokommunikációs szakma vezetőinek, kulcsembereinek a közreműködésével.

Mar 20, 202037:14
Az adat, mint az emberi civilizáció fejlődését meghatározó erő

Az adat, mint az emberi civilizáció fejlődését meghatározó erő

SHOW MOREKépzeld el, ha a világ összes adata a rendelkezésedre állna. Te mit kezdenél vele? Erről beszél Vágujhelyi Gergely, az Xtendr társalapító-főtechnológosa.

Mar 20, 202010:18
Hogyan váltsuk valóra az Advanced Analytics / Big Data monetizálásáról hallott ígéreteket?

Hogyan váltsuk valóra az Advanced Analytics / Big Data monetizálásáról hallott ígéreteket?

Egy konkrét, pénzügyi esettanulmány mentén megválaszoljuk, mi lehet pragmatikus megközelítés a pilot-stádiumban, egy kis elemző csapatban, hogyan terjesztjük ki az IT-területen működő Analytics-erőfeszítéseket a vállalat egészére a gyors és számottevő pénzügyi megtérülés érdekében – és milyen (kritikus) szerepe van a felső vezetésnek. Az esettanulmányt Bacsó Gergely, a McKinsey & Company partnere prezentálja.

Mar 20, 202021:39
Automatizált SLA-jelentések a Dynatrace-től

Automatizált SLA-jelentések a Dynatrace-től

Minél összetettebb egy modern informatikai rendszer, annál nehezebb meghatározni, hogy mi is okozza valójában a vártnál – és esetleg a szerződésben rögzítettnél – gyengébb teljesítményt. A Dynatrace harmadik generációs alkalmazásmenedzsment-rendszere viszont minden felhasználó minden műveletét folyamatosan méri és értékeli. Az SLA-k szempontjából fontos adatokat külső elemző- vagy szolgáltatásmenedzsment-eszközbe továbbítja, megkönnyítve az időszakos SLA-jelentések előállítását. Ezeket a kérdéseket járja körbe Csurgai Gábor, a Telvice tesztautomatizálási felelőse.

Mar 18, 202017:14
Az adatbázis az új gyémánt - milyen lehetőségeket rejt az adatbázis?

Az adatbázis az új gyémánt - milyen lehetőségeket rejt az adatbázis?

Naponta milliónyi adat halmozódik fel a céges működés során, a vállalatok pedig egyelőre alig-alig használják ki az adatokban rejlő lehetőségeket. Papp László, a Gartner magyarországi képviseletének vezetője előadásában sorra vette az adatbázisok felhasználásának sokszínűségét, és azt is, hogy mi vár ránk abban a világban, ahol az adatokat nem hasznosítjunk megfelelően.

Mar 17, 202019:27
ITBusiness & Technology 2020: így vélekednek győzelmükről a TOP52 dobogósai és a különdíj nyertese

ITBusiness & Technology 2020: így vélekednek győzelmükről a TOP52 dobogósai és a különdíj nyertese

Idén is gazdára talált „Az év legsikeresebb ICT-cége 2019” és az „Employer of the Year 2019” díjunk, előbbi a 4iG-nél, utóbbi pedig a PrefixBoxnál landolt. A TOP52 lista természetesen nem csak a győztesek miatt izgalmas, hiszen a dobogó második és harmadik fokán álló cégek is komoly innovációkkal és üzleti megoldásokkal járultak hozzá a 2019-es évhez. A TOP52 első három díjazottját és az „Employer of the Year 2019” győztesét kérdeztük.

Mar 07, 202003:13
Adatok, fejvadászat, egyszerűsödő döntések - miért kellenek az adatok a HR-ben?

Adatok, fejvadászat, egyszerűsödő döntések - miért kellenek az adatok a HR-ben?

Akárcsak a HR folyamatok során úgy a fejvadászatban is komoly igény mutatkozik az adatok elemzésére és felhasználására. Hogy mit profitál mindebből a toborzás és a kiválasztási folyamat? Arról Gönczi Tamással, a Pedersen & Partners vezető tanácsadójával beszélgettünk, aki az ITBusiness&Technology-n bővebben is kifejti a gondolatait.

Feb 27, 202000:48
A digitalizáció és az innováció kéz a kézben jár - ITBusiness&Technology 2020
Feb 27, 202000:58
Munkaerőkölcsönzés, jelöltkiválasztás, adatok – ITBusiness&Technology 2020

Munkaerőkölcsönzés, jelöltkiválasztás, adatok – ITBusiness&Technology 2020

A munkaerőkölcsönzés és jelöltkiválasztás során az idő nagyon fontos tényező, időt pedig adattal lehet a spórolni. A sikeresen cégre talált dolgozó és a jelölt is számos olyan adattal rendelkezik, amelyek a HR számára fontos információt hordoznak. Arról, hogy mire lehet ezeket használni Lovas Zoltán beszélt, aki megfogalmazta azt is, hogy mit vár az ITB&Technology-n.

Feb 24, 202001:05
Bring your own device vs biztonság – ITBusiness&Technology 2020

Bring your own device vs biztonság – ITBusiness&Technology 2020

Az ITBusiness&Technology 2020 konferencián természetesen a biztonság is terítékre kerül. Arról, hogy többek közt mi most az egyik legaktuálisabb kérdés az adatokkal és az adatbiztonsággal kapcsolatban György László beszélt röviden, aki azt is megosztotta, melyik témára kíváncsi a konferencián.

Feb 24, 202001:03
Adathasználat a HR-ben? – ITBusiness&Technology 2020

Adathasználat a HR-ben? – ITBusiness&Technology 2020

Az adatok a HR területét sem kímélik – jó értelemben. Az adatok megfelelő felhasználásával számtalan támogatható a stratégia vagy épp számtalan munkafolyamat. Azonba, hogy miként lehet azt az élmény szolgálatába állítani az ITB&Technology kerekasztal résztvevője, Tímár Kriszta mondta el.

Feb 24, 202000:37
Ablonczy Balázs a kalandot választotta

Ablonczy Balázs a kalandot választotta

Az AB Consulting egyik tárgyalójában készült az ITBUSINESS első podcastja, amelyben Ablonczy Balázzsal beszélget Mester Sándor. A magyar IT-piac egyik legismertebb és legnépszerűbb topmenedzsere tavaly január végén távozott több mint tízéves szolgálat után az SAP Hungary éléről, majd kalandos útra lépett: a magyar piacon befektetőként kezdett el tevékenykedni.

Feb 20, 202056:12
ITBusiness&Technology 2020: MI alapú selejtazonosítás

ITBusiness&Technology 2020: MI alapú selejtazonosítás

Az Autsoft szoftver architektje elárulta, hogy az MI alapú selejtazonosítás melyik cégméretet segíti a legjobban. ;) A tecnológiáról az ITBusiness&Technology 2020 konferencián többet is megtudhatsz! Részletek.

Feb 18, 202000:34
ITBusiness&Technology: AI a szolgáltatásmenedzsmentben

ITBusiness&Technology: AI a szolgáltatásmenedzsmentben

Simon Anita, a TOPdesk Magyarország account managere elárulta, hogy melyik cégnek szurkol a #TOP52-es szavazáson, de az előadásából is ízelítőt adott. ;) Találkozzunk március 3-án az @ITBusiness&Technology 2020 konferencián!

Feb 16, 202000:50
 ITBusiness&Technology 2020 - Fodor Andrea (Projektcoach Consulting Kft.)

ITBusiness&Technology 2020 - Fodor Andrea (Projektcoach Consulting Kft.)

Pénz, paripa, fegyver – az ITBusiness&Technology 2020 konferencián terítékre kerül az adathalmazok a pénzintézetek és a projektek kapcsolata. A triumvirátus érdekes relációban áll egymással, de hogy mégis milyen viszony fűzi őket össze, arról a konferencia egyik résztvevőt, a Projektcoach Consulting Kft.-t kérdeztük.

Feb 12, 202001:12
ITB Club 2020 JANUÁR: A folyamatautomatizálás nyomában

ITB Club 2020 JANUÁR: A folyamatautomatizálás nyomában

A munkafolyamatok hatékonysága számtalan apró és kevésbé apró dolgon múlik, olyanokon amelyek menedzselésére a szoftveres megoldások a legjobbak. A januári klubon az ADAPTO ebbe engedett betekintést egy izgalmas párhuzamon keresztül.

Jan 20, 202001:18
Milyen volt 2019, és milyen legyen 2020?

Milyen volt 2019, és milyen legyen 2020?

Megkérdeztük decemberi ITB Clubunk vendégeit, milyennek látták az idei évet, és mit kívánnak az ICT-szektornak a jövő évre.

Dec 19, 201902:54
ITB Club december: Mit hoz az 5G?

ITB Club december: Mit hoz az 5G?

Az év utolsó ITB Clubja a hagyományokhoz híven idén is az Ericsson Mobilitási Jelentés és a 10 legfontosabb fogyasztói trend jegyében telt. Megtudtuk, milyen változásokat hoz majd az emberek, a vállalatok és az iparágak életében a vártnál is gyorsabban terjedő 5G, de azt is, milyen az „érzékek internete”. És ahogyan az elmúlt években mindig, ezúttal is Jakab Roland, az Ericsson regionális igazgatója ismertette a két jelentést és volt beszélgető partnerünk a témában.

Dec 16, 201912:15
IT-innováció nélkül nincs fejlődési és túlélési lehetőség

IT-innováció nélkül nincs fejlődési és túlélési lehetőség

Dr. Szakál Lászlót, a Capture vezetőjét arról is megkérdeztük novemberi ITB Clubunk után, milyen IT-fejlesztések kötik le leginkább a kkv-k figyelmét napjainkban.

Nov 28, 201901:29
Gölcz Dénest kérdeztük a kkv-k biztonságtudatosságáról

Gölcz Dénest kérdeztük a kkv-k biztonságtudatosságáról

Mi jelenti a leggyengébb láncszemet IT-biztonság szempontjából a hazai cégeknél? Gölcz Dénest, a Panda Security Hungary ügyvezető igazgatóját kérdeztük a témában novemberi ITB Clubunk után.

Nov 28, 201902:03
ITB Club október: Ügyintézés – személyre szabottan

ITB Club október: Ügyintézés – személyre szabottan

A felhasználók igénylik, hogy a napi rutinjukhoz hasonlóan hivatalos ügyeiket is ingyenesen, bárhol és bármikor elérhetően és személyre szabottan intézhessék. A modern technológia segít abban, hogy az ügyeiket online felületen, pár kattintással intézzék, és ehhez a NISZ Zrt. olyan központi szolgáltatásokat biztosít, melyek kialakításánál kiemelt cél volt az ügyfelek igényeinek kielégítése és a kényelmes, gyors ügyintézés megvalósításához való hozzájárulás. Pándi Boglárka, a NISZ Zrt. szolgáltatásfejlesztési és termékmenedzsment igazgatójának előadása.

Nov 21, 201917:18
ITB Club október: Ügyfélközpontú szolgáltatások

ITB Club október: Ügyfélközpontú szolgáltatások

A személyes ügyintézési csatorna mellett napjainkban egyre kiemelkedőbb szerepe van az elektronikus ügyintézésnek, így a közigazgatással, állammal való kapcsolattartásnak követnie kell a megváltozott fogyasztói szokásokat és piaci trendeket. Vetési Iván, a NISZ Zrt. ügyfélkapcsolati és szolgáltatási vezérigazgató-helyettesének előadása.

Nov 21, 201909:26
SZÜF: könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb ügyintézés

SZÜF: könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb ügyintézés

Pándi Boglárkát, a NISZ Zrt. szolgáltatásfejlesztési és termékmenedzsment igazgatóját az októberi ITB Club után a Személyre Szabott Ügyintézési Felületről (SZÜF) kérdeztük, de azt is megtudtuk, hogy a szakember hivatalos ügyeinek hány százalékát intézi online.

Nov 21, 201902:10
Új trendek az e-közigazgatás terén

Új trendek az e-közigazgatás terén

Vetési Ivánt, a NISZ Zrt. ügyfélkapcsolati és szolgáltatási vezérigazgató-helyettesét a szervezet idei évéről és jövő évi terveiről kérdeztük az októberi ITB Club után.

Nov 21, 201903:41
Inside ITB 2019 – A biztonságtudatosság lefedetlen területei és a gamification

Inside ITB 2019 – A biztonságtudatosság lefedetlen területei és a gamification

Mi marad ki a hagyományos IT-biztonsági oktatási struktúrákkal és automatizált oktatásokkal? És hogy jön mindehhez a játék? Kiegészítő és innovatív képzési és tudatosító formákkal, felsővezetői és vezetői speciális tréningekkel kapcsolatos tapasztalatokról mesélt az INSIDE-on Gyimesi Csaba (PwC).

Oct 18, 201910:09
Inside ITB 2019 – Hogyan lehet növelni a „digitális zöldfülűek” biztonságát?

Inside ITB 2019 – Hogyan lehet növelni a „digitális zöldfülűek” biztonságát?

A klasszikus ICT-felhasználóknak számító területek, mint a pénzügyi szegmens, a járműipar-közlekedés, az egészségügy vagy az energetika mellett valóságos digitális cunami ért el olyan területeket is, mint a jog, az agrárium, a sport vagy ingatlanok világa. Miközben az információbiztonság a klasszikus területek vállalatainál sem feltétlenül acélos, az újonnan digitalizálódó szervezetek sokszor esetleg még azt sem tudják, hogy milyen veszélyek fenyegetik őket a kibertérben és hogyan védekezhetnének ellenük. Hogyan lehet csökkenteni kitettségüket a kockázatoknak? A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Csinos Tamás (Clico), Gyimesi Csaba (PwC) és Nagy Róbert (Hungarocontrol).

Oct 15, 201914:24
ITB Club június: Kiszervezzem? Ne szervezzem?

ITB Club június: Kiszervezzem? Ne szervezzem?

IT-outsourcing – sok vállalat számára még mindig félelmetesen hangzik ez a kifejezés. Kiadni a saját kezünkből az informatikát? Fizessünk azért, amit eddig mi magunk csináltunk? Júliusi ITB Clubunk fókuszában az IT-kiszervezés volt.

Oct 10, 201908:52
ITB Club május: Biztonság és technológia – kéz a kézben

ITB Club május: Biztonság és technológia – kéz a kézben

Ha az informatikát és a biztonságot együtt emlegetik, akkor általában a számítógépes rendszereket fenyegető információbiztonsági veszélyek jutnak elsőként eszünkbe. Pedig az informatika fejlődése, a digitalizáció a klasszikus biztonságtechnológiát legalább olyan mértékben alakítja (vagy már alakította) át, mint minden más iparágat.

Az analóg kamerák és érzékelők korszaka a múlté – a modern biztonsági rendszerek ugyanazokat az építőelemeket használják, mint bármelyik infokommunikációs rendszer, az IoT és a mesterséges intelligencia pedig olyan lehetőségeket biztosít, amelyekről korábban álmodni sem mertek a biztonságért felelős vezetők.

Ezekről a trendekről volt szó a májusi ITB Clubon, ahol a H1 Systems szakértői, Lovas Zoltán műszaki igazgató és Szanyi-Feri Csaba értékesítési és üzletfejlesztési igazgató, valamint Laczkó Gábor, az Aspectis ügyvezetője és Dr. Pataki Gábor jogász mutatják be a digitalizáció kínálta új lehetőségeket.

Oct 10, 201919:59
ITB Club március: Biztonság, és ami mögötte van…

ITB Club március: Biztonság, és ami mögötte van…

A márciusi ITB Clubon nemcsak a SOAR-rendszerekről volt szó, hanem arról is, hogy egy ilyen megoldás és a biztonsági szakemberképzés miként enyhíthet a krónikus szakemberhiány okozta nehézségeken; hogyan lehelhet új életet a meglévő, de nem kellően kihasznált biztonsági rendszerekbe; és miként teszi lehetővé új megoldások bevezetését és használatát.

Második előadónk a témában Budafoki Róbert, a Cydrill Software Security partnere volt.

Oct 10, 201911:34
ITB Club március: Automatizált biztonság

ITB Club március: Automatizált biztonság

Sok helyen gond, hogy a korábban drága pénzen vett és beüzemelt biztonsági rendszerek kiaknázatlanul maradnak, a begyűjtött naplóállományokat senki sem elemzi – vagy akár már meg sem veszik az új technológiákat, mert amúgy sem lenne senki, aki üzemeltetné. Az egyik lehetséges megoldás, ha olyan szinten automatizáljuk a biztonsági adatok feldolgozását, hogy abból ne csak riasztásokat kapjunk, hanem a reagálás képességét is.

Erre szolgálnak a SOAR- (security orchestration, automation and response) rendszerek, amelyekben válasz-forgatókönyveket lehet létrehozni az egyes incidenstípusokra, hogy ne érjen készületlenül bennünket a támadás. Márciusi ITB Clubun

Oct 10, 201917:19
ITB Club február: Korunk rémei, a munkaerőhiány és a fluktuáció

ITB Club február: Korunk rémei, a munkaerőhiány és a fluktuáció

Cégmérettől függetlenül megkerülhetetlen kérdéssé vált napjainkra minden szervezet életében a meglévő munkatársak megtartása és a leendők megtalálása, bevonzása, azaz a munkaerő menedzselése.

Februári ITB Clubunk első előadója a témában Major Gábor, az IVSZ főtitkára volt.

Oct 10, 201914:46
ITB Club január: Sales, használd a technológiát!

ITB Club január: Sales, használd a technológiát!

Mit tehet egy cégvezető annak érdekében, hogy még hatékonyabb legyen a munkavégzés a szervezetnél? Ráadásul nemcsak sales fronton, de saját időbeosztásában, a kollégák és a céges feladatok menedzselésében is!

Egerszegi Krisztián, a MiniCRM ügyvezetőjének előadása.

Oct 10, 201915:41
Ilyen volt a Human Hungary 2019 – Diana konferencia

Ilyen volt a Human Hungary 2019 – Diana konferencia

Az idei Human Hungary konferencia az idolok bűvöletében telt: mindent megtudtunk a példaképek szerepéről a cégek életében, de a generációsváltás kihívásait, hatásait is kiveséztük a menedzsment tükrében.

Oct 09, 201905:27
Human Hungary 2019 – Kerekasztal-beszélgetés a generációváltásról

Human Hungary 2019 – Kerekasztal-beszélgetés a generációváltásról

Milyen új elvárásokat hozott be az új generáció (az 1985–1996 között születettek) a modern menedzserek életébe? És milyen elvárásokat támaszt feléjük az 1973–1984 között születettek generációja? Milyen trendek jelentek meg az informatikai képzések piacán a generációváltás következtében?

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Baráth Barbara (Green Fox Academy), Filep Szabolcs (PROGmasters), Hunyady Lajos (NEXON), Lovas István (Schönherz Iskolaszövetkezet) és Schulz Péter (Tech People).

Oct 09, 201915:54
Human Hungary 2019 – Generációváltás és annak hatása a modern menedzsmentre

Human Hungary 2019 – Generációváltás és annak hatása a modern menedzsmentre

Milyen megoldandó feladatokat jelent a vezetők számára a különböző generációk együttműköd(tet)ése? Hogyan lehet a cégeknél menedzselni ezeket a generációs kérdéseket az üzleti sikerek elérése és a munkaerő-megtartás érdekében?

A Human Hungary konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői: Benyovszky Tünde (Bespoke Principles), Cenov Diána (ITSH), Forgács Judit (fOrgXpert International) és Horváth-Magyary Nóra (K&H Csoport).

Oct 09, 201920:00
Human Hungary 2019 – Mitől válik valaki idollá?

Human Hungary 2019 – Mitől válik valaki idollá?

Hitek, tévhitek, konkrét példák arra, milyen út vezet odáig, hogy valakit sokan tartsanak követendő példaképnek. Leültettünk egymás mellé két, egymástól teljesen különböző területről érkező idolt – a végeredmény pedig? Itt látható!

A Human Hungary idei nyitó kerekasztal-beszélgetésének résztvevői: Balogh Péter, az NNG és a Baconsult alapítója, „cápa”, valamint Dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója.

Oct 09, 201925:49
Human Hungary 2019 – Az idolizmus

Human Hungary 2019 – Az idolizmus

Az már nem kérdés, hogy a cégek fejlődéséhez idolokra van szükség. Minden kornak mások az idoljai, és az idolok más és más személyiségjegyekkel rendelkeznek. De honnan tudhatjuk, hogy mi példaképek vagyunk vagy lehetünk-e? Vagy kollégáink, vezetőink azok-e?

Kevesen tudják, de az idolizmus szintjének mérésére már konkrét, objektív mérőszámok is léteznek. Palencsár Miklós, a 3B System Hungary frontemberének előadása.

Oct 09, 201923:26
Human Hungary 2019 – A bootcamp-generáció hatása az IT-piacra

Human Hungary 2019 – A bootcamp-generáció hatása az IT-piacra

Amennyire fontos kiemelt figyelmet szentelniük a jól működő vállalatoknak az Y és a Z generáció szimbiózisára a mindennapi munkavégzés során, olyannyira nem szabad megfeledkezniük a mai magyar IT-iparágak egyik legnagyobb munkaerő-piaci relevanciával rendelkező csoportja, az úgynevezett bootcamp-generáció integrálásáról sem.

Az elmúlt 3-4 évben kinevelődött egy olyan nemzedék, amely már számol a piac szerkezetének folyamatos változásával és tudatosan fordul a magasabb technológiai tudást igénylő szakmák felé. Mi jellemzi ezt a generációt? Hogyan szolgálhat mintául a bootcampes oktatási modell a cégeknek a juniorok fejlesztésében? Mennyiben tér el a bootcampben végzettek szemléletmódja az általános generációs mintáktól?

Baráth Barbara, a Green Fox Academy ügyvezetőjének előadása.

Oct 09, 201917:20
Human Hungary 2019 – A publikáció, a social media és a veszélyes médiumok

Human Hungary 2019 – A publikáció, a social media és a veszélyes médiumok

Vajon mi támogatja és mi teheti tönkre egy épülő idol képét? Melyik csatornát és hogyan érdemes használni, ha valaki „tömeg” vagy épp „prémium” idol akar lenni? A Human Hungary kerekasztal-beszélgetésének résztvevői: Kende-Hofherr Krisztina (TMC Group), Lakatos Zsófia (Magyar PR Szövetség); Liptay Gabriella (KPMG) és Pőcze Balázs (Mito).

Oct 09, 201921:22
Inside ITB 2019 – Jó vadászatot!

Inside ITB 2019 – Jó vadászatot!

Vannak rendszerek a támadások kivédésére és a támadások észlelésére is. Ezek azonban nem mindig elegendőek: időnként aktív vadászatot is kell folytatni az esetlegesen megbúvó kártevő vagy behatoló után. Ez a threat hunting, amelynek mára szintén jól kidolgozott módszertana és eszközei vannak. Ám sikeres vadászatot csak akkor tudunk folytatni, ha ismerjük rendszereinket, tisztában vagyunk azzal, hogy milyen elemekből épül fel és hogyan működik normál körülmények között. Ezért aztán a visibility és a threat hunting kéz a kézben járnak. Csinos Tamás (Clico) előadása.

Oct 05, 201912:07
Ilyen volt az Inside ITB 2019 – Jó nevelés!

Ilyen volt az Inside ITB 2019 – Jó nevelés!

Hosszú évek óta díjátadó gálával fejezzük be szezonnyitó „back to business” konferenciánkat. A szakmai nap zárásaként este gazdára találtak innovációs és humán díjaink, és természetesen az is kiderült, kik szerepelnek idén a legsikeresebb ICT-menedzsereket felbonultató TOP 25-ös listán.

Oct 05, 201904:35
Ha szeptember, akkor INSIDE!

Ha szeptember, akkor INSIDE!

Amíg a gyerekeknek az iskolába csengetnek be szeptember elején, addig a hazai ICT-szakembereket az INSIDE várja – szezonnyitó konferenciánk jól bevésődött már a szektorba. Idén a jó nevelés koncepciója köré építettük fel szakmai napunkat, hiszen akinek gyermeke van, az mindent megtenne érte – egy cégtulajdonos sem érez és viselkedik másként.

Oct 05, 201904:39
Inside ITB 2019 – Szakmapolitikai kerekasztal-beszélgetés

Inside ITB 2019 – Szakmapolitikai kerekasztal-beszélgetés

A hazai informatikai és távközlési cégek első számú vezetői első kézből kaphattak információkat a szektort érintő szakmapolitikai kérdésekről, fejlesztésekről.

Oct 05, 201920:48
Inside ITB 2019 – DJP 2030

Inside ITB 2019 – DJP 2030

Az informatikában is nagyot akar előrelépni a kormányzat a következő tíz évben. És bár évtizedekre előre nem lehet konkrét intézkedéseket tervezni, de a beavatkozási területek, fejlesztési irányok, értékek és elvek egyfajta zsinórmértékként felállíthatók.

A Digitális Jólét Program 2030-ig szóló célkitűzéseiről, fő területeiről Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője tartott előadást az Inside-on.

Oct 04, 201905:42
Inside ITB 2019 – STEM pályaorientáció, szakképzés és vállalatok együttműködése

Inside ITB 2019 – STEM pályaorientáció, szakképzés és vállalatok együttműködése

Ahhoz, hogy jó mérnökeink és jó programozóink legyenek, mélyre kell ásni, egészen a család és az általános iskola szintjéig, mert ott kezdődik minden. Ugyanis minden 5-6 éves gyerek felfedező, építi a gátat, a vonatpályát, a robotot, aztán később, útközben mégis eltűnik valahol a tudományos területek iránti érdeklődése. Major Gábor (Makerspace) előadása.

Oct 04, 201919:29
Inside ITB 2019 – Az egyetemi és az ipari szektor együttműködése

Inside ITB 2019 – Az egyetemi és az ipari szektor együttműködése

Az egyetemi és az ipari szféra szoros kapcsolatából az ökoszisztéma minden szereplője profitál, tágabb perspektívából nézve pedig az egész hazai gazdaság. Milyen lehetőségeket kínál az ipari szektor a még diploma előtt álló egyetemistáknak; mit nyernek a hallgatókkal a vállalatok; és mennyire nagy a veszélye annak, hogy a pénzkereső, céges életbe belekóstolva a vállalatok idő előtt elszipkázzák az egyetemről a tehetségeket?

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Charaf Hassan (BME VIK); Hunyady Lajos (NEXON); Lovas István (Schönherz) és Sebők Katalin (NKFIH).

Oct 04, 201928:38
Inside ITB 2019 – A recruitment kihívásai és trendjei

Inside ITB 2019 – A recruitment kihívásai és trendjei

Ahhoz, hogy egy szervezet jól működjön, mindenekelőtt meg kell találni azokat a munkatársakat, akiket jól lehet motiválni, lojálisak lesznek a céghez és erősítik a kohéziót a különböző szervezeti egységek között. De hol és hogyan lehet megtalálni őket? Pódiumbeszélgetés Schulz Péterrel, a Tech People ügyvezetőjével.

Oct 04, 201907:39
Inside ITB 2019 – Hol tart a fintech és a banking?

Inside ITB 2019 – Hol tart a fintech és a banking?

Egyre szorosabb a bankok, a fintech cégek és a nagy tech vállalatok kapcsolata. A fintech cégek már nem ádáz ellenfelei, sokkal inkább együttműködő partnerei a bankoknak, akiknek pedig szükségük van a tech cégek szolgáltatásaira, míg utóbbiaknak a pénzügyi szektorból származó bevételekre. Ez a mostani időszak pedig fölöttébb alkalmas a digitális transzformáció felgyorsítására. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Csillag Dávid (Pillér), Fazekas Ferenc (Uniqa), Fodor Andrea (Projektcoach) és Suppan Márton (Peak Financial Services).

Oct 03, 201923:54
ITB Club szeptember: Folyamatbányászat – nem csak nagyoknak

ITB Club szeptember: Folyamatbányászat – nem csak nagyoknak

Szeptemberi ITB Clubunk témája a folyamatbányászat gyakorlati alkalmazása volt. Előadónkat, Lengyel Csabát, a Vialto Consulting ügyvezetőjét a klub után mikrofonvégre kaptuk pár kérdés erejéig.

Oct 03, 201902:27