Skip to main content
Spotify for Podcasters
Leven, lessen en leiderschap

Leven, lessen en leiderschap

By Jaïr Sagström

Regelmatig drop ik hier een gedachte of een gesprek van de dingen die ik lees, hoor of bespreek met de mensen die ik tegen kom in het leven. Het zijn persoonlijke lessen of leiderschapslessen die ik graag met je deel.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#5 We are the people hoe een EK voetballied geschreven werd voor de kerk

Leven, lessen en leiderschapJun 06, 2021

00:00
08:38
#9 Look up! De werkelijkheid is primitief, het gaat om emoties.

#9 Look up! De werkelijkheid is primitief, het gaat om emoties.

Look up, de werkelijkheid is primitief, het gaat om emoties. Hoe maak je mensen bekwaam zodat zij het beste uit zichzelf halen en de leider niet al het werk hoeft te doen. Een leider bepaalt hoe een groep reageert, daarom ben je een voorbeeld, zelfs als je niks zegt. En daar komen de emoties in het spel...


Naar voorbeelden van Mozes, koning David en vele anderen bespreken hoe een leider zijn mensen inspireert, zowel verbaal en non-verbaal, om het heft in eigen handen te nemen.

May 05, 202315:33
#8 Waar gaat jouw speech over?

#8 Waar gaat jouw speech over?


Stel je voor dat je de leider bent van een volk dat meer dan twee eeuwen ballingschap heeft geleefd, is onderdrukt en tot slaaf gemaakt. Nu staat het, na een reeks wonderen, op het punt om vrijheid tegemoet te gaan! Je verzamelt het volk om hen toe te spreken. Verwachting wachten ze op jouw woorden. Dit is het bepalende moment dat ze nooit zullen vergeten. Waar ga je het over hebben in jouw speech?!


Abraham Lincoln sprak over vrijheid in de Gettysburg toespraak toen hij de herinnering opriep aan "een nieuwe natie, ontstaan in vrijheid", en vooruit keek naar "een nieuwe geboorte van vrijheid". Anderen zouden het volk inspireren door te praten over de bestemming die voor hen lag, het "land dat overvloeide van melk en honing". Weer anderen zeggen dat ze de mensen zouden waarschuwen voor de gevaren en uitdagingen die ze zouden tegenkomen op wat Nelson Mandela "de lange weg naar vrijheid" noemde.


Mozes, de leider die het Joodse volk uit slavernij uit Egypte naar de vrijheid bracht had een andere aanpak. Dat is wat hem een unieke leider maakte. Hij koos voor deze drie thema’s. kinderen, onderwijs en de verre toekomst.

Twee van de grootste leiders van de twintigste eeuw, Churchill en Ben Gurion, waren ook vooraanstaande historici. Door het verleden te kennen, konden ze op de toekomst anticiperen. Ze waren als schaakmeesters die, omdat ze duizenden zetten hadden bestudeerd, bijna onmiddellijk de gevaren en mogelijkheden in elke configuratie van de stukken op het bord herkennen. Ze wisten wat er zou gebeuren als je deze zet of die zet zou doen.

Als je een geweldige leider wilt zijn op welk gebied dan ook, van premier tot ouder, dan is het essentieel om te denken op de langere termijn. Kies nooit de gemakkelijke optie omdat deze eenvoudig of snel is of directe voldoening oplevert. Je zult er later een hoge prijs voor betalen.

Mozes was een groot leider omdat hij verder dacht dan wie dan ook. Hij wist dat echte verandering in menselijk gedrag het werk is van vele generaties. Daarom moeten we het onderwijzen van onze kinderen in onze idealen als onze hoogste prioriteit stellen, zodat wat we beginnen, zij zullen voortzetten totdat de wereld verandert omdat we zijn veranderd.


Deze podcast is geïnspireerd door de wekelijkse lezing Parasha Bo (Kom) van Rabbi Jonathan Sacks uit zijn boek Lessons in Leadership.

Apr 18, 202311:28
Honesty, hoe eerlijk durf je te zijn in je teksten en liederen als artiest?

Honesty, hoe eerlijk durf je te zijn in je teksten en liederen als artiest?

Episodes with music are only available on Spotify.
Overdenkingen over hoe je als artiest om gaat met pijn en zorgen. En hoe je dat verwoord in je liederen. Het is is naar aanleiding van het lied Als het te diep is van het ADEM Project. Het is een rauw lied en was ook niet makkelijk in het proces om tot die bewoording te komen omdat je je kwetsbaar opstelt en niet tot een mooi happy eind komt. Ook Larry Norman (godfather of Gospel Rock) komt voor bij als ook 'at the close of every day' van oa Minco Eggersman.
Aug 07, 202244:31
#7 Kunnen wij mensen veranderen?

#7 Kunnen wij mensen veranderen?

Heb je weleens stil gestaan waarom wij in het Westen geloven dat mensen kunnen veranderen? Dat is gezien onze geschiedenis niet een logisch idee. Veel culturen waardoor wij ons hebben laten inspireren hadden niet die lijn van denken.

En toch geloven we in dit radicale idee. 

Nov 06, 202108:07
#6 Wie zit er op jouw (christelijke) muziek te wachten?

#6 Wie zit er op jouw (christelijke) muziek te wachten?

Er heerst een gedachte in de christelijke wereld dat de ‘buitenwereld’ niet op christelijk muziek zit te wachten. En dat klopt! Maar niet om de redenen die vaak gegeven worden. Ik noem er een paar, zoals: ‘ze zijn tegen ons’, of ‘ze boycotten ons vanwege het geloof’.

Dagelijks worden er 60.000 tracks geüpload naar Spotify. Dat is 1,4 track per seconde. Als radiostation, media of playlist eigenaar kun je geen aandacht aan al die muziek geven.

Sep 16, 202107:44
#5 We are the people hoe een EK voetballied geschreven werd voor de kerk

#5 We are the people hoe een EK voetballied geschreven werd voor de kerk

Martin Garrix, Bono en The Edge schreven het nummer We are the people voor het voetbal EK 2021. Ik was erg sceptisch want dat dacht een hoempapa nummer zou worden. In plaats daar van roerde het nummer me tot tranen.

Jun 06, 202108:38
#4 Feestvieren nadat je iets voltooid hebt

#4 Feestvieren nadat je iets voltooid hebt

Het is belangrijk om je successen te vieren. Het geeft je eigenwaarde een boost en je deelt het succes met anderen die mee kunnen vieren. Geïnspireerd door een verhaal in Exodus wil ik je meegeven dat mislukking niet het einde is, dat we gemaakt zijn om onze talenten te gebruiken en dat we daarin een zegen mogen zijn voor onszelf en anderen. We zijn gemaakt om mooie en grote dingen te creëren. En als dat af is, dan mogen we daarover feestvieren!
May 09, 202122:57
#3 Bewust, onbewust en je vrije wil

#3 Bewust, onbewust en je vrije wil

Onze acties bestaan voor 95% uit onbewust gedrag. En in ons onderbewust-zijn liggen onze diepere drijfveren.
Mar 20, 202112:28
#2 Leiderschap door dromen

#2 Leiderschap door dromen

Regelmatig lees ik het commentaar van Jonathan Sacks over de Parasha van die week. Daar haalt hij de lessen van leiderschap uit de verhalen van de eerste vijf boeken van Mozes, ook wel de Thora genoemd. Voor ons beter bekend als de eerste vijf boeken van het Oude Testament.
Jozef had drie gaven om de leider te zijn op het juiste moment in de geschiedenis.
1) Hij kon dromen dromen
2) Hij kon de dromen analyseren en duiden
3) Hij kon reageren op de dromen vandaar uit handelen.  

Mar 13, 202111:26
March 5, 2021

March 5, 2021

Mar 05, 202100:26
#1 Experiences at the Global Leadership Summit 2021 in the Netherlands

#1 Experiences at the Global Leadership Summit 2021 in the Netherlands

Jaarlijks gaan we met het Alpha Nederland kantoor naar de GLS. Dit jaar was het digitaal. Je krijgt tijdens zo'n conferentie heel veel horen, maar wij krijgen de opdracht mee om vier punt mee te nemen en die te implementeren in ons werk of persoonlijke leven.
Mar 05, 202114:41