Skip to main content
Spotify for Podcasters
VOGON-geluiden

VOGON-geluiden

By Johannes van Bentum

Hier vind je geluidsopnamen van bijeenkomsten van VOGON.
Currently playing episode

Marco van der Spank - Studiemiddag Vastgoed na Corona

VOGON-geluidenJun 30, 2022

00:00
50:08
Benny Ng - Studiemiddag Vastgoed na corona

Benny Ng - Studiemiddag Vastgoed na corona

Vastgoedonderzoeker dr. Benny Ng van a.s.r. real estate is bestuurslid van de Vereniging van Vastgoedonderzoekers Nederland (VOGON). Ng is naast zijn rol als bestuurslid voorzitter van de activiteitencommissie. Hij doet een vooraankondiging van de bijeenkomst op 15 september 2022 in samenwerking met het Planbureau voor de Leefomgeving. Het gaat om de Ruimtedialoog, gecombineerd met het jaarlijkse VOGON Telent Saminar.  

Jun 30, 202201:32
Aart Jan van Duren - Studiemiddag Vastgoed na corona

Aart Jan van Duren - Studiemiddag Vastgoed na corona

Dr. Aart Jan van Duren is principal consultant bij Bureau Stedelijke Planning, onderdeel van Sweco. Aart Jan wordt als economisch-geograaf gedreven door nieuwsgierigheid naar de wederzijdse relatie tussen de gebouwde omgeving en het menselijk (economisch) handelen. Hij koestert een grote liefde voor de stad, in al zijn facetten. Van de levendigheid, de economische kracht, de creativiteit, het vertier, het levend verleden. In zijn werk zoekt hij mogelijkheden om die kracht van steden verder te versterken. Bij Bureau Stedelijke Planning (waar hij sinds 2008 werkzaam is) is hij als projectleider verantwoordelijk voor talrijke studies en visies, voor regio’s, gemeenten en centrumgebieden. In zijn bijdrage gaat Aart Jan nader in op de uitkomsten van het grootste koopstromenonderzoek (2021) dat ooit in Nederland is gehouden, voor de Randstad en Noord-Brabant. Dit onderzoek, dat Bureau Stedelijke Planning samen met I&O Research en BRO heeft uitgevoerd, omvat een enorme hoeveelheid interessante informatie over het ruimtelijk koopgedrag van de Nederlander en van de veranderingen daarin in de afgelopen jaren. Aart Jan zal in zijn bijdrage de belangrijkste inzichten met u delen, en met u in gesprek gaan over de consequenties voor centrumgebieden en andere winkelgebieden. 

Jun 30, 202256:14
Marco van der Spank - Studiemiddag Vastgoed na Corona

Marco van der Spank - Studiemiddag Vastgoed na Corona

Marco van der Spank is researcher bij a.s.r. real estate met de woningmarkt, scienceparkmarkt en klimaat als aandachtsgebieden. Eerder deed hij binnen de institutionele vastgoedwereld ervaring op als CSR-deskundige en fondsanalist. Hij gaat in op de woningmarkt na corona. Zijn er zaken fundamenteel veranderd en wat kunnen we na de recente demografische, economische en geopolitieke ontwikkelingen nog verwachten?

Jun 30, 202250:08
Lisanne Bergefurt & Rianne Appel-Meulenbroek - Studiemiddag Vastgoed na corona

Lisanne Bergefurt & Rianne Appel-Meulenbroek - Studiemiddag Vastgoed na corona

Deze middag presenteren Lisanne Bergefurt en Rianne Appel-Meulenbroek zij samen over hun onderzoeken naar de invloed van het kantoor op de mentale gezondheid en naar werkplekvoorkeuren om hybride te werken.

Ir. Lisanne Bergefurt doet promotieonderzoek aan de TU Eindhoven naar hoe de fysieke werkomgeving de mentale gezondheid van kenniswerkers beïnvloedt. Zij kijkt daarbij zowel naar effecten van de kantooromgeving als van de fysieke thuiswerkplek.

Dr. ir. Rianne Appel is als universitair hoofddocent bij de Real Estate Management & Development leerstoel de 1e promotor van Bergefurts onderzoek. Appel combineert haar 25 jaar aan vastgoedmanagementkennis met theorieën en inzichten uit de omgevingspsychologie om een optimale afstemming van het corporate vastgoed op zowel de medewerker als de kennisorganisatie als geheel te bewerkstelligen. Zij leidt het transdisciplinary workplace research network, is editor van het Journal of Corporate Real Estate en was lange tijd VOGON-bestuurslid. 

Jun 30, 202246:51
Ruben Visser - Studiemiddag Vastgoed na corona

Ruben Visser - Studiemiddag Vastgoed na corona

Studiemiddag-voorzitter Ruben Visser is adviseur duurzame gebiedsontwikkeling bij Over Morgen. Hij is gericht op het verbinden van mensen, belangen, plannen en geldstromen, zowel in de stad als in het buitengebied. Hij heeft gewerkt aan diverse gebiedsprogramma’s - onder andere de gebiedsontwikkeling van de voormalige vliegbasis Soesterberg - waar sectorale doelen gebiedsgericht waargemaakt moeten worden. Bij Over Morgen is Ruben aanjager van nieuwe business, datatoepassingen en strategie-implementatie. Ook is hij mede-investeerder in enkele duurzame ventures.

Jun 30, 202207:35
Uitreiking VOGON Research Award 2021 - Studiemiddag Vastgoed als Dienst

Uitreiking VOGON Research Award 2021 - Studiemiddag Vastgoed als Dienst

Onderzoek naar de-urbanisatie door corona wint VOGON Research Award 2022

Nando Slijkerman en zijn co-auteurs Christian Lennartz en Trond Husby zijn winnaar van de VOGON Research Award 2021 voor hun artikel ‘Ruimtelijke woonvoorkeuren en regionale prijsverschillen tijdens de coronapandemie’, gepubliceerd in de decembereditie 2021 van het kwartaalblad Real Estate Research Quarterly (RERQ).

De VOGON Research Award 2021 werd 22 april 2022 uitgereikt tijdens een drukbezochte studiemiddag over vastgoed als dienst, georganiseerd door de Vereniging van Vastgoedonderzoekers Nederland (VOGON) in Rotterdam. Juryvoorzitter professor dr. Theo Arentze, hoogleraar Vastgoedmanagement en -ontwikkeling aan de Technische Universiteit van Eindhoven, feliciteerde de auteurs. “De jury roept de zorgvuldigheid van de analyses. Op basis van gedegen onderzoek geeft deze studie als één van de eerste input aan dit veelbesproken en relevante onderwerp.”

In hun artikel ontzenuwen de auteurs op basis van wetenschappelijk onderzoek de populaire stelling dat de trek uit stedelijke gebieden tijdens de coronapandemie is aangewakkerd door de nieuwe mogelijkheden van thuiswerken. Deze de-urbanisatie is volgens hen onderdeel van een bestaande trend. De trek uit de stad wordt vooral veroorzaakt, zo tonen zij aan, door de oplopende woonlasten in grootstedelijke gebieden.

Nando Slijkerman schreef het artikel als werkstudent bij het Planbureau voor de Leefomgeving in Den Haag. Christian Lennartz en Trond Husby zijn wetenschappelijk onderzoekers bij het wooncluster van de sector Verstedelijking en Mobiliteit van het Planbureau voor de Leefomgeving in Den Haag

Lees hier het artikel uit RERQ

De juryleden van de VOGON Research Award 2021 waren Theo Arentze, (voorzitter, TU Eindhoven) Maarten Jennen (PGGM), Hilde Remøy (TU Delft) en Dick Vos (VMC Invest).

Apr 22, 202206:21
Marco Macagnano - Studiemiddag Vastgoed als Dienst

Marco Macagnano - Studiemiddag Vastgoed als Dienst

In zijn presentatie via beeldverbinding vanuit Canada gaat Macagnano in op de fundamentele verandering die vastgoed ondergaat door digitalisering en smart building-oplossingen binnen de context van real-estate-as-a-service-concepten. Deze aanpassingen zijn nodig in de post-pandemische vastgoedwereld waarin vastgoedgebruikers zich steeds meer zullen afvragen wat vastgoed hen brengt en oplevert. Steeds meer zal behoefte ontstaan aan vastgoed-op-afroep, maatwerk, schaalbaarheid en dienstverlening. Wat is real estate as a service en wat is de impact daarvan op strategie en organisatorische performance?

Apr 22, 202243:37
Jos Sentel - Studiemiddag Vastgoed als Dienst

Jos Sentel - Studiemiddag Vastgoed als Dienst

Hij zal in zijn inleiding het (waarden-)perspectief van de eindgebruiker van vastgoed uitwerken. Welke mogelijkheden kent living-as-a-service en wat betekent dit concept voor ontwikkelaars en beleggers? Daarbij zoekt hij de spanningen op met betrekking tot de gebruikerswensen qua services en wat heeft de gebruiker over voor dit concept? Welke belemmeringen zijn er in de sfeer van dienstverlening, rendement en de capabilities van vastgoed? Wat zijn de randvoorwaarden voor succes en op welke uitdagingen moet de vastgoedsector daarbij een antwoord formuleren?

Apr 22, 202240:11
Michel Knoppel - Studiemiddag Vastgoed als Dienst

Michel Knoppel - Studiemiddag Vastgoed als Dienst

Michel Knoppel neemt de aanwezigen bij de VOGON-studiemiddag Vastgoed als Dienst mee in de wondere wereld van Real Estate as a Service (REAAS) en voert hen langs enkele definities, aangevuld met zijn eigen ervaringen tijdens zijn speurtocht naar nieuwe verdienmodellen voor vastgoedeigenaren.

Apr 22, 202211:06
Bente Spigt - Studiemiddag Vastgoed als Dienst

Bente Spigt - Studiemiddag Vastgoed als Dienst

Bente Spigt heet bezoekers van de VOGON-studiemiddag Vastgoed als Dienst welkom en vertelt over Het Nieuwe Instituut, de geschiedenis en de collectie. 

Apr 22, 202211:40