Skip to main content
Spotify for Podcasters
De baas over stress

De baas over stress

By Jorie van den Heuvel

In deze podcast ga ik op zoek naar concrete tips en alles dat kan bijdragen om stress op de werkvloer te voorkomen. Ik ga in gesprek met bazen die het kunnen weten: leidinggevenden die het goed doen en een laag medewerkers-verzuim hebben, deskundigen op het gebied van stressklachten en ervaringsdeskundigen; zij die door stressklachten er ziek van werden.
Deze podcast is voor iedereen die 'baas' is en ook over stress de baas wil zijn.
Available on
Apple Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Trailer: waarom 100 afleveringen over de baas over stress?

De baas over stressJun 09, 2023

00:00
03:55
In gesprek met Karen van Mulken

In gesprek met Karen van Mulken

Karen van Mulken heeft 30 jaar ervaring als HR- en organisatie-adviseur en legt zich de afgelopen jaren meer toe op teamcoaching. Haar bedrijf heet Inter-M, en richt zich op mens- en organisatieontwikkeling. De veerkracht die ieder mens heeft, is uniek. Dat maakt ieders bijdrage in een team waardevol. Eerst samen vertragen om daarna samen te kunnen versnellen. Karen vertelt in deze aflevering over een persoonlijke ingrijpende gebeurtenis en de lessen daaruit voor zichzelf en in haar werk als teamcoach.


Sep 22, 202330:39
In gesprek met Jette Eshuis

In gesprek met Jette Eshuis

Jette Eshuis is senior omgevingsmanager en teamleider bij een advies- en ingenieursbureau. In haar leidinggevende rol geeft ze vooral veel ruimte aan de mensgerichte kant. In het verleden bleek juist haar eigen taakgerichtheid haar valkuil waardoor ze met een burn-out thuis kwam te zitten. Te gedreven, te loyaal, te verantwoordelijk. Ze zag het niet aankomen dat ze zichzelf fysiek uitholde. Vanuit haar sportambitie was ze gewend om als een duuratleet maar te blijven doorgaan. Daar heeft ze van geleerd.

Sep 15, 202335:22
In gesprek met Jan Franken

In gesprek met Jan Franken

Jan Franken is een man van de werkvloer. Of hij nu een gordijnatelier heeft, werkt met staalvlechters, passagiers door Europa vliegt of een luxe tent moet opbouwen in de wildernis van Tanzania. Al van jongs af aan geeft hij leiding aan mensen. Hij neemt daarin de rol als ‘primus interparis’, de eerste onder de gelijken. Over de voordelen daarvan vertelt hij in deze aflevering waarin we online in gesprek zijn. Hij vanuit Tanzania, ik vanuit Voerendaal, Nederland. Jan heeft wel wat te vertellen over zijn 45 jaar ondernemerschap en geeft mooie adviezen mee hoe je stress de baas kunt blijven. Pamoja, ‘samen’ in het Swahili.

Sep 08, 202337:25
In gesprek met Anne ten Brinke

In gesprek met Anne ten Brinke

Anne ten Brinke is ruim 8 jaar opleider in Integral Eye Movement Therapy (IEMT). Deze therapievorm wordt onder meer ingezet om stressklachten te verminderen. Anne weet er alles van om langdurig stress te ervaren. Juist in haar eigen herstel daarvan kwam ze in aanraking met toepassingen uit de integral eye movement therapy en weet ze uit ervaring hoe effectief het is. Zij ging er niet voor niks mee verder. Vanuit haar bijzondere visie op stress en hoe zij aankijkt tegen de rol van leidinggevenden hierin, geeft Anne een aantal interessante adviezen.

Sep 01, 202332:57
In gesprek met Rianne Velmers

In gesprek met Rianne Velmers

Rianne Velmers werkt ruim vijf jaar bij de gemeente Maastricht. Eerst als HR-adviseur en nu als teamleider bij de afdeling Stadsbeheer. Deze stap heeft zij kunnen maken omdat ze deelneemt aan het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Maastricht. Ze vertelt hierover in deze aflevering. Als HR-adviseur lag haar focus op ‘de mensen’. Daar is nu een inhoudelijke taak bij gekomen: ‘ik heb mijn medewerkers misschien wel harder nodig dan zij mij’.

Aug 25, 202335:18
In gesprek met Rodny Welters

In gesprek met Rodny Welters

Rodny Welters is ondernemer en chef-kok. Hij is de chef-patron van restaurant ‘Novo New Dining’ in Maastricht. De coronaperiode leek aanvankelijk een verschrikkelijke tijd te worden waarin hij zijn omzet niet meer zou kunnen halen. Hij leerde echter veel van deze tijd en is dankbaar dat hij daardoor zijn strategie heeft aangepast. En die werkt veel beter. Hij heeft liever 42 zitplaatsen (couverts) dan 58. Maanden van tevoren reserveren betekent ook dat hij een ijzersterk keukenteam aanstuurt, helemaal op zijn manier. Anders zit hij niet iedere avond  ‘vol’. Hij zorgt dat de balans tussen werk en privé gezond blijft en zo houdt hij continuïteit onder het personeel.

Aug 18, 202332:08
In gesprek met Annick Seys

In gesprek met Annick Seys

Annick Seys onderging een intens veranderproces. Tijdens ons gesprek vertelt ze wat de gruwelijke aanleiding hiervoor was. Zij is nu een inspirerend spreker en begeleidt mensen in een 3,5 maanden durend programma waarin zìj een diepgaand veranderproces doorlopen. Tot vijf jaar geleden voelde Annick zich gelukkig met wat ze deed. Ze ontwikkelde de vierjarige opleiding tot contextuele gedragstherapeut, ze werd een veelgevraagd executive coach om CEO’s te begeleiden en ze had een grote groepspraktijk, o.a. om kwetsbare jongeren te helpen. Ze vertelde zichzelf destijds het verhaal dat het haar gelukkig had gemaakt. Totdat er iets ingrijpends gebeurde. Toen bleek het verhaal toch anders te zijn.

Aug 11, 202335:58
Frans en Jorie in gesprek over de eerste tien afleveringen

Frans en Jorie in gesprek over de eerste tien afleveringen

Frans van Neer blikt met podcastmaker Jorie van den Heuvel terug op de eerste 10 x 'de baas over stress'. Jorie sprak met tien gasten en daarmee zijn de eerste 10 van de 100 afleveringen gemaakt en nu te beluisteren. 'Bazen' aan het woord, deskundigen geven advies en mensen die er ziek van werden geven tips wat wel en niet te doen als je ziek wordt van stress. Hoe worden we de baas over stress?

Aug 04, 202314:12
In gesprek met Marc Beets

In gesprek met Marc Beets

Marc Beets werkte met veel plezier, maar ook veel te hard. Totdat hij een burn-out kreeg. Hij ging aan de slag met zichzelf: met o.a. een vast dagritme waarin hij veel wandelde en bewust zijn voeding koos. Langzaam kwam hij er bovenop. Hij re-integreerde op zijn werk, waar hij dit keer anders maar opnieuw met veel plezier aan de slag ging. Inmiddels had hij ook een goedlopend eigen bedrijf in coaching en training. Totdat hij door vrienden werd gevraagd een tijdje in Zuid-Frankrijk te komen wonen. Een mooie kans die een complete transformatie in zijn leven teweeg bracht. Hij is er niet meer weggegaan.

Jul 31, 202329:18
In gesprek met Ron Braat

In gesprek met Ron Braat

Ron Braat raakte jaren geleden overspannen door zijn werksituatie. Hij werkte als projectmanager bij Rijkswaterstaat. Nu geeft hij zijn tekentalent de ruimte: hij is ‘De Plaatjesmaker’ en viert dit jaar met zijn bedrijf zijn eerste lustrum. Ron maakt in opdracht losse illustraties, illustraties voor boeken, presentaties en websites en maakt van speciale gelegenheden en bijeenkomsten een verslag in beeld.

Jul 24, 202330:32
In gesprek met Stef Consten

In gesprek met Stef Consten

Stef ging na zijn opleiding gretig aan de slag als projectleider. Nog onervaren en met veel loyaliteit naar zijn baas had hij een enorme bewijsdrang waardoor hij zijn stressklachten negeerde. Hij kwam ruim een half jaar met een burn-out ziek thuis te zitten. Tijdens zijn herstel werd hij gevraagd om een website te bouwen voor Arrancar. Daar werkt hij nu nog steeds. Arrancar is een groothandel voor pedicures en schoonheidsspecialistes. Overigens is die website inmiddels klaar en is zijn functie veel breder geworden. Stef heeft ook een leidinggevende rol. Hij noemt zichzelf liever ‘de eerste onder de gelijken’ van 20 collega’s dan een leidinggevende. Stef is nog altijd loyaal, maar nu óók aan zichzelf. Zijn ‘stress-ervaring’ helpt hem in ieder geval om een mensgerichte leider te zijn.

Jul 14, 202332:22
In gesprek met Karel Arzt

In gesprek met Karel Arzt

Karel begon zijn loopbaan bij de politie. Later werkte hij bij de recherche. Er waren volgens hem twee soorten mensen: je bent een boef of je bent het niet. Een aantal jaren en banen verder kijkt hij anders naar mensen. Waar veiligheid eerst vooral vanuit en harde invalshoek centraal stond, kijkt hij  nu met een andere blik naar mensen. Hij kijkt op een bewuste manier naar het gelaat van mensen en ziet karaktertrekken en ook of zij stressklachten hebben. Bewust en anders kijken dus. Dat is ook voor leidinggevenden belangrijk.

Jul 07, 202340:13
In gesprek met Milenka van Kempen

In gesprek met Milenka van Kempen

Milenka begon haar carrière in 2000 in het ziekenhuis van Maastricht waar ze nu nog altijd werkzaam is. Destijds startte ze er als leerling radiodiagnostisch laborant. Inmiddels is zij interim de managing director van het Comprehensive Cancer Center. Een ambitieuze vrouw en een dienend leider voor haar 850 medewerkers. Zij legt uit hoe ze dat in de praktijk doet en wat ze belangrijk vindt.

Jun 30, 202331:07
In gesprek met John Starmans

In gesprek met John Starmans

John Starmans, inmiddels 69 jaar, begon na zijn pensioen zijn werk als zorgboer op Zorgboerderij Weustenrade (gemeente Voerendaal) en dat is hij nog steeds. Hij heeft jarenlang ervaring in diverse functies in de (gehandicapten)zorg. Hij startte eerder een eigen zorgorganisatie in Schimmert. Behalve zijn carrière in de zorg, had John ook een loopbaan bij Defensie. Hij is meer dan 40 jaar reserveofficier geweest.

Jun 23, 202339:25
In gesprek met Hans Thuis

In gesprek met Hans Thuis

Hans is een geboren en getogen Heerlenaar. 37 jaar geleden ging hij bij de gemeente Heerlen aan de slag, als personeelsadviseur . Sindsdien is hij er niet meer weg te denken en heeft hij verschillende leidinggevende functies gehad. Inmiddels is hij alweer 9 jaar directeur van Kasteel Hoensbroek en directeur van het Thermenmuseum. Ook in het verenigingsleven en carnavalsleven is hij heel actief.
Jun 16, 202334:55
In gesprek met Jacqueline Hanssen

In gesprek met Jacqueline Hanssen

In deze aflevering ga ik in gesprek met Jacqueline Hanssen. Jacqueline en ik zijn collega’s in het coachvak. Zij werkt al meer dan 25 jaar als counselor/coach en is gespecialiseerd in re-integratie, loopbaan en levensvragen. Op basis van haar jarenlange ervaring heeft zij het levenslandschap ontwikkeld. Op negen gebieden inventariseert Jacqueline met de cliënt de kwalitatieve beleving en begeleidt veranderingen op die gebieden waar de cliënt dat nodig heeft. Inmiddels kent Jacqueline veel leidinggevenden en ziet in de praktijk wat wel en niet goed werkt.

Jun 09, 202335:06
In gesprek met Sonja Bollen

In gesprek met Sonja Bollen

In deze aflevering ga ik in gesprek met Sonja Bollen.  Ik heb Sonja leren kennen tijdens de wandelingen met de hond. Zij woont in hetzelfde dorp als ik. Sonja heeft jaren geleden een leidinggevende functie gehad: zij was commercieel directeur van drie uitzendbureaus. Zij kreeg door de omstandigheden op het werk een burn-out en kon twee jaar niet meer werken. Toen ze weer hersteld was, ging ze heel ergens anders aan de slag. Een spannende baan die je niet verwacht na zo’n heftige tijd.

Jun 09, 202332:58
In gesprek met Susanne Scheepers

In gesprek met Susanne Scheepers

Ik koos ervoor om Susanne mijn eerste gast te laten zijn in mijn podcast. Ooit lang geleden was zij mijn eerste coachee. Ik vind Susanne een echte powervrouw. Zij is ten tijde van deze podcast-opname waarnemend gemeentesecretaris / algemeen directeur van de gemeente Roermond. Op 13 juli 2023 wordt zij geïnstalleerd als burgemeester van Simpelveld. Ik ga met haar in gesprek over hoe zij omgaat met stress op de werkvloer.

Jun 09, 202325:22
Trailer: waarom 100 afleveringen over de baas over stress?
Jun 09, 202303:55