Skip to main content
Spotify for Podcasters
Jövőtépítők Podcast

Jövőtépítők Podcast

By Jövőt Építők Generációja, Első Pesti Egyetemi Rádió

Fedezzük fel a jövőt!

Persze ez nem egy egyszerű, sőt a mostani fénysebességgel fejlődő és változó világban szinte lehetetlen.
Mi szeretjük a kihívásokat és a kíváncsiságunk is végtelen.

Célunk: a jövőtépítő technológiák és azok társadalmi hatásaival kapcsolatos témákat felszínre hozni, körüljárni és gondolatokat ébreszteni.

A Jövőtépítők Podcast az Első Pesti Egyetemi Rádió (eper.elte.hu) szakmai támogatásával készül.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Tiltások és a Mentálhigiéné

Jövőtépítők PodcastApr 24, 2023

00:00
37:13
Tiltások és a Mentálhigiéné

Tiltások és a Mentálhigiéné

Énén múzeum. Olyan, mint a világháló csak nem kapcsolódva a világhálóhoz. Valami fura, ugye? Nos ez a Meme Múzeum szlogenje csak magyar szavakkal. Az első témánk egy olasz törvényjavaslát volt, ami be szeretné téltani az angol szavakat. Felmerült a kérdés, hogy oldott-e meg valaha bármit a tiltás? Mert például közmegegyezés van abban, hogy a gyerekeknél sokszor pont fordított hatást lehet elérni. Mindenesetre jót szórakoztunk, ahogy próbáltuk az epizód során kerülni az angol szavakat. Az adás második felében pedig a mentálhigiénés szokásokról beszélgettünk. Tavken a zenével töltekezik és a zenekari próbákkal, Peti a legnépszerűbb magyar opciót választva iszik (de nem úgy), Geri pedig kiírja magából a napjait. Mindenki máshogy dolgozza fel a napok során felgyülemlő érzékeléseket, de fontos, hogy valahogy foglalkozzunk ezzel. Neked mi a mentális egészség szokásod?

Apr 24, 202337:13
Ügyeskedés és Minimalizmus

Ügyeskedés és Minimalizmus

Ügyeskedés, csalás most melyik? Az egyik szó megengedőbb a másik nem. Az egyiket csinálhatjuk mi is a másikat csak a bűnözők, de hol a határ? Meddig oké egy eljárás és honnantól nem az? Van egy vicc, hogy ha valamiben benne vagyunk az ügyeskedés, ha kimaradunk belőle csalás.

Mai epizódban Bósa István példájából kiindulva jártuk körbe ezt a kérdéskört, akit a csalók királyának is neveznek. Régen vágtunk már egymás szavába felvétel közben, de úgy látszik a megosztó téma ránk is hatással volt. Miért csalnak, lopnak, ügyeskednek az emberek?

Hogy minél több cuccuk legyen… ezért erős a kontrszt a második témánkkal, ahol a minimalizmus jótékony hatását feszegettük. Sokan ismerik az érzést, hogy majd megfulladnak otthon a kacatoktól. Nem tudják kipihenni magukat, mert mentálisan is elfáraszt a káosz. A rend a lelke mindennek és a kevesebb néha több tűpontos mondások. Beszélgetünk módszerekről, hogy miként szabadulj meg a felesleges kacatoktól és hogy tartsd is meg a rendet. Neked mi volt a legfeleslegesebb tárgyad, amit mégsem tudtál kidobni?

Apr 10, 202340:13
Nyugalom, biztonság és JÉG Mentorest

Nyugalom, biztonság és JÉG Mentorest

Mai adásban is két gondolatot járunk körül. Tavken a nyugalmat hozta témának, mert az életében most ez aktuális. Sokszor halljuk a tanácsot, hogy “nyugodj meg!”, oké, persze, azonnal… Mégis hogy nyugodjunk meg? Hihetetlen, de arra jutottunk, hogy az önismeret és az önfejlesztés a kulcs megint. Most is hozunk a témában új gondolatot, ez az út ugyanis nem egy vonal lineáris leckékkel, ahol ha valamit megtanultunk, akkor az pipa. Sokkal inkább spirál, mert bár látszólag sokszor körbe járunk ezen az úton, valójában más szintekre jutunk. A legtöbbet az ember önmagáért önmaga tehet, de természetesen a segítség mindig jól jön. Ha már segítségnél tartunk az adás második felében a Mentorok kerültek elő, hisz ki lehetne nagyobb hatással az emberre, mint a mentora, akire felnéz, akitől tanulni szeretne. Sokaknak van ilyen személy az életében, de a legtöbb embernek nincs. Viszont ezek a kapcsolatok felbecsülhetetlen értékkel bírnak. Ezért nem mehetünk el szó nélkül a JÉG Mentorest eseménye mellett, ahol országosan ismert vállalkozókkal ülhetsz egy asztalhoz. Mármint tényleg, akár TE is. Hallgasd meg az adást, amiben elmondjuk, hogy is néz ki ez az esemény!

Mar 27, 202338:40
Információ-özön és a technostressz

Információ-özön és a technostressz

Manapság már mindenen lehet stresszelni és tulajdonképpen egy népbetegségről beszélünk szóval gondolom senki nem lepődik meg azon, ha hozunk egy újabb stresszelni valót. Technostressz, de ez mit is jelent? Ha csak a szót olvassuk több minden is az eszünkbe juthat róla. A mai adásban is több irányból közelítjük meg. Egyrészt lehet parázni azon, hogy lemaradunk egy technológiai újításról és emiatt nem lesz naprakész tudásunk, de egy dolog biztos, nem a zenei stílustól kell félnünk. Ezen kívül beszéltünk még arról, hogy a mesterséges intelligencia körüli balhé mennyire valós vagy inkább egy nagyot durrant gerilla marketing csupán. Az viszont jól látszik, hogy képesek vagyunk sajnálni egy “robotot” ha azt hisszük depressziós.

Lehet egyáltalán egy AI depressziós?

Mar 13, 202346:51
Prioritások, keretrendszerek és a magány

Prioritások, keretrendszerek és a magány

Mai epizódban is szokásosan üde témával indítunk.

Peti a magány kérdését hozza fel és a párkapcsolatok nehézkes indulását. Bár lesz jelen Nőklapja és Joy teszt is a beszélgetés során, azért szokásunkhoz híven megint inkább a téma bensőségesebb oldalát járjuk körül.

A szekció kulcsmondata Tavkentől hangzik el, neki nem felesége van, hanem egészsége célozva arra, hogy nem a másik felünk keressük, hisz mindannyian kerek egészek vagyunk és hozzánk illő másik egész személyiséget kell megtalálnunk.    

A második téma egy lehetetlennek tűnő feladat köré épül. Rangsorolnunk kellett az élet legfontosabb elemeit. Te sorrendbe tudnád tenni, hogy mi a legfontosabb pl. Család/feltöltődés/párkapcsolat/anyagiak/fizikai környezet vagy épp önfejlesztést? Tavken pont ezt kérte. Geri és Peti is más sorrendet állított fel, pedig az évek alatt kiderült, hogy alapjaiban hasonló az értékrend mindhármunknál.

Ez a téma bizonyítja, hogy mennyire mást tudnak gondolni az emberek egy-egy fogalom alatt.

Feb 27, 202334:07
Ha a lehetőség nem kopogtat be hozzád, akkor csinálj magadnak egy ajtót

Ha a lehetőség nem kopogtat be hozzád, akkor csinálj magadnak egy ajtót

Mai első témánk a Hozzuk ki a legtöbbet magunkból című könyv pár gondolata, melyet Geri hozott nekünk. Ebben a könyvben csomó olyan dolog van leírva, amit a saját bőrünkön tapasztaltunk meg az évek alatt. Sokszor mondjuk az adásokban, hogy annyit kapsz, amennyit beleteszel a dolgokba.  Nekünk évek kellettek, hogy rájöjjünk magunktól, ebben a könyvben meg az első fejezetben leírják. Sok időt és energiát spórolhattok, ha velünk tartotok. Fontos, hogy nem tanácsokat adunk, inkább körüljárjuk a leírtakat.   

Az adás második felében pedig Tavken témájára eveztünk át, hogy létezik-e szabad akarat és döntés. Mélyfilozófiai csöndek sokasága van jelen ebben a szakaszban. Nincs vége az adásnak, ha csendet hallasz, csak számot vetünk a fejünkben vallásról, tudományról és élményekről. Ebben a részben válaszok helyett inkább kérdéseket adunk neked, amivel megpróbálunk gondolatokat ébreszteni.

Feb 13, 202344:45
Az emberarcú mesterséges intelligencia

Az emberarcú mesterséges intelligencia

“Elhagytad a realitást, vettél virágot egy robotnak”

Amikor kijött ez a Supernem - Egy a millióból száma még nem értettük ezt a sort. Abszurdnak tűnik nemde?

A mai adásban a ChatGPT és a mesterséges Intelligencia volt az egyik témánk, ahol a robot verset írt MAGYARUL illetve egy ponton be is szállt a műsorba 4. személyként. Hidd el mire az adás 35. percéhez érsz, már nem lesz abszurd a nyitó idézet.

Az adás második részében pedig pont a másik látszólagos végletre tértünk át, a cégek személyiséggel való felruházására. Mennyire fontos, hogy egy brand szerethető legyen már most is, de a jövőben ez még meghatározóbbá fog válni  (még  a robot szerint is)

Hallgasd meg az adást és tedd fel magadnak a kérdést: egy robot csinálhat emberibb céget az embereknél?


Jan 30, 202335:23
Mindenki figyelemre vágyik?! Ne told túl!

Mindenki figyelemre vágyik?! Ne told túl!

Új évaddal új struktúra is érkezik a Jövőtépítők Podcastbe, hisz mindig azt mondjuk milyen fontos a megújulás és a kísérletezés. A jövőben, ahogy a mai adásban is több kisebb témát járunk körül. 

Ebben az adásban Peti a túltolt társadalmi érzékenysége témáját feszegeti egy műsorban történt esemény és annak a közösségi médiában megjelent visszhangján keresztül.

Geri a közösségi média jelenlétét szinte teljesen megszüntette az elmúlt időszakban. Mesélt nekünk arról, hogy ez milyen hatással van rá és milyen változásokat hozott az életében.

Tarts velünk az új évadban is!

Jan 16, 202338:25
"Nekem kell nyerni, de nem másoknak veszíteni!" - Mindig is a tiszta vízió és értékek vezérelték Gerit az útján?

"Nekem kell nyerni, de nem másoknak veszíteni!" - Mindig is a tiszta vízió és értékek vezérelték Gerit az útján?

A mini sorozatunk harmadik és egyben záró részéhez érkeztünk. Ezzel az adással lesz mindhárom kedvenc podcast műsorvezetőtök nyitott könyv számotokra.  

Az adásban a csapat húzóerejét ismerhetitek meg közelebbről Mózes Gergelyt. Geri hihetetlenül céltudatos ember, aki világosan lefektetett értékek és saját személyes küldetése mentén éli az életét, de nem volt mindig ennyire céltudatos. Sokáig kereste önmagát és ezt megelőzően, sokáig nem is gondolt arra, hogy egyáltalán keresnie kell magát. Mára törtető (a szó legjobb értelmében) versengő vállalkozó lett. Ha eddig nem is mondta ki, de mi kivettük a szavaiból a mottóját: Neki kell nyerni, nem másoknak veszíteni.

Dec 12, 202242:25
Így lett Tavken interaktív bábszínészből a Web3-as világban közösségépítő menedzser!

Így lett Tavken interaktív bábszínészből a Web3-as világban közösségépítő menedzser!

Azt hiszem mások mikor egy podcastet indítanak a bemutatkozással kezdenek, mi valahogy vártunk ezzel a második évad végéig. A mini sorozatunk második  részéhez értünk, ahol minket műsorvezetőket ismerhettek meg egy-egy adásban. Mostani részben Tavkent ismerhetitek meg mélyebben. Tamás a sokszínű vállalkozók táborát erősíti. Évekig interaktív programokat szervezett gyerekeknek és családoknak végigkövetve a kapcsolódásuk és kommunikációjuk fejlődését. Coachként és trénerként érzelmi intelligencia fókuszú egyéni és csoportos folyamatokat vezet, a Jövőtépítők Podcast hostja és egy ideje a Web3 és az NFT-k világa szippantotta be, ahol nemzetközi projektekben közösségépítőként és kommunikációs stratégaként van jelen.


Közösségépítők családjába született, segítő/emberközpontú szülei és nagyszülei tudását akarva akaratlanul magába szívta. Úgy szokott fogalmazni, hogy ő ezt nem választotta, ezt kapta és ez van. Küldetése olyan közösségek létrehozása/támogatása, ahol az egyén biztonságban érzi magát és lehetősége van megnyílni, kapcsolódni és magabiztosan haladni céljai felé istenadta tehetségét felhasználva!

Nov 28, 202235:25
Idén újra személyesen is látogatható a Konnekt Live - Az útkeresők fesztiválja!

Idén újra személyesen is látogatható a Konnekt Live - Az útkeresők fesztiválja!

Tűzoltó leszel s katona? Vadakat terelőjuhász? Nem baj, ha még nem tudod, sőt az sem, ha mind tetszik. Manapság az lehetsz, ami csak lenni akarsz és amekkora lehetőség ez, legalább akkora teher is az, hisz ha tényleg bármi lehetek, akkor mi is legyek? A pályaválasztás fontos döntés, de korántsem szól egy életre ez. Ebben az epizódban a Konnekt egyesülettől jöttek hozzánk vendégeink  Stumpf Kata és Kovács Zsuzsanna akik azzal segítenek, hogy átkísérik az embereket ezen a rögösnek tűnő úton. Ha épp pályaválasztás előtt állsz vagy váltanál mindenképp hasznos lehet ez az adásunk. Ne feledd: nem egy életre döntesz (a beszélgetés minden résztvevője többször is váltott már nem csak munkát, de teljes iparágat is)

Oct 31, 202244:59
Növényi alapú jótékonysági vacsoraestek a nehéz sorsú gyermekekért - Beszélgetés Kardos Kolinával és Kardos Bálinttal A Tegyél Jót és Egyél Jót Alapítvány alapítóival

Növényi alapú jótékonysági vacsoraestek a nehéz sorsú gyermekekért - Beszélgetés Kardos Kolinával és Kardos Bálinttal A Tegyél Jót és Egyél Jót Alapítvány alapítóival

Az étkezések a kultúrák szerves részei az egész világon.

Ha ünneplünk tortát eszünk, ha szomorúak vagyunk junk foodot, ha búcsúztatunk tort ülünk, ha vallási megtisztulásra vágyunk böjtölünk. Az étkezésekhez rengeteg érzés kapcsolódik és jobban esik a falat is, ha azt jó társaságban fogyasztjuk el, hát még akkor, ha ezzel támogatni is tudunk egy nemes ügyet.

Kardos Bálinttal és Kolinával beszélgettünk a Tegyél jót egyél jót alapítvány ötletgazdáival és alapítóival, arról, hogy lehet vacsora melletti baráti összejöveteleket még jobbá tenni  úgy, hogy azzal még hátrányos helyzeti fiatalokon is tudjunk segíteni.

Oct 17, 202242:53
Heller Z. Peti megcsinálta Magyarország első MEME Múzeumát!

Heller Z. Peti megcsinálta Magyarország első MEME Múzeumát!

Egy rendhagyó adással jelentkezünk, amellyel egy mini sorozatot indítunk! Kicsit visszatekintünk és mélyebbre ásunk, mi műsorvezetők, Heller Z. Peti, Geri és Tavken, honnan érkeztünk és milyen úton jutottunk ide a stúdióba, valamint miért választottuk a vállalkozói életet.

A mini sorozat első adásában Heller Z. Pétert helyezzük reflektorfénybe.

Heller Z. Péter alias S. Oszkár, aki Magyarország első MEME Múzeumának alapítója, mémfluencer, vállalkozó, JÉG tag és mindig a társaságok mókamestere.

Az adásban Peti mesél, hogy hogyan került a meme-k világába és azt is, hogy mi szeretett volna lenni gyerekkorában. (Nem meglepő, hogy meglepő a válasza..)

Arról is kérdeztük, hogy honnan ered a pozitív hozzáállása, amivel nagyon sok ember arcára mosolyt csal a mindennapokban.
Oct 03, 202241:12
Hogyan formálja a digitalizáció a turizmust? - Beszélgetés Ilyés Noémivel a CheckINN Kft. innovációs programigazgatójával

Hogyan formálja a digitalizáció a turizmust? - Beszélgetés Ilyés Noémivel a CheckINN Kft. innovációs programigazgatójával

Negyedik alkalommal hirdeti meg a CheckINN Turisztikai Innovációs HUB a felsőoktatásban tanulóknak szóló ötletpályázatát a hazai turizmus megmozgatására. Az elmúlt évek – meglepően különleges – koncepciói közül több már a megvalósulás útjára lépett, amiben a versenyen kiépített szakmai kapcsolatok és a hárommillió forintos fődíj segíti az ötletgazdákat.

Hol tart a magyar turisztika a digitális érettségben?
Mit fog kiváltani a digitalizáció a turizmusban?
Hogyan kapcsolódhat a virtuális valóság a turizmushoz?

Adásunkból mind a három kérdésre választ kapsz.

Ilyés Noémi a CheckINN Turisztikai Innovációsmenedzsment Kft. innovációs programigazgatója, és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány turisztikai szakértője. Végzettségét a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte, mint turisztikai közgazdász. Közel 10 éves szakmai tapasztalata leginkább turisztikai projektek menedzseléséhez és a nemzetközi turizmushoz kötődik, amelyet az MTSZA előtt a Külgazdasági és Külügyminisztériumban kamatoztatott a turizmusdiplomácia területén. Kiemelt szakterülete a hazai és nemzetközi turizmus gazdaságtan. Több kutatási projekt résztvevője, jelenleg a turisztikai innovációk témájában kutat. A CheckINN csapatával különböző turisztikai ötletek toborzásán és tehetséggondozó program megvalósításán dolgozik.

Weboldal: https://www.check-inn.hu/

Sep 19, 202248:03
Elmentem sétálni, majd jövök! - El Camino élménybeszámoló. Vendég Székács Gyula

Elmentem sétálni, majd jövök! - El Camino élménybeszámoló. Vendég Székács Gyula

Ha hallottál már az El Caminoról, akkor valószínűleg az is megfordult a fejedben, hogy el is menj, de miért van igény sokunkban erre az utazásra? Mert bizony sokan játszunk el a gondolattal, hogy részt vegyünk ezen a fizikai térben, de mégis legbelsőnkbe vezető úton.

Van, aki ki szeretne békülni önmagával, van, aki megismerné a testében élő személyt, vannak fizikai kihívást keresők és olyanok, akik feledni indulnak vagy épp emlékezni. Az El Camino egy spirituális utazás, de mindenkinek mást jelent.

Mai vendégünk Székács Gyula (JÉG tag), aki több, mint egy évtizede foglalkozik önismerettel és nemrég tért vissza erről az útról. Gyula a “nagy” távot teljesítette, ami több, mint 800 km.

Ebben a közel egy órában hallhattok a motivációról, kihívásokról, kórházi kezelésről, ismeretségekről és még praktikus tanácsokat is kaptok, ha ti is felkerekednétek erre az útra.

A beszélgetés tételmondata talán, hogy “azt tudsz elővenni a hátizsákodból, amit beleraktál.”

Ezért igyekezzetek minél több örömöt, élményt, szeretetet beletenni!

Sep 05, 202248:40
A probléma az egyik legjobb lehetőség a változásra! - Beszélgetés Ecsedi Boglárkával a Georgia Institute of Technology Computer Science szakos diákjával

A probléma az egyik legjobb lehetőség a változásra! - Beszélgetés Ecsedi Boglárkával a Georgia Institute of Technology Computer Science szakos diákjával

Hittel és bizalommal kell lennünk!
A nehézség a segítség szinonimája. A remény segít túljutni a kihívásokon. Időnként meg kell állni felülvizsgálni a céljainkat és az oda vezető utunkat és ha kell, definiáljunk újra mindent. A hivatástudat egy világnézet, amibe kapaszkodhatunk.
Nehezen találjuk a szavakat ilyen magvas és erős gondolatok után főleg, hogy ezek nem egy 100 éves filozófus/ bölcstől származnak, hanem meghívott vendégünktől a 20 éves Ecsedi Boglárkától. Hihetetlen élmény volt ez az 1 óra, ahol leesett állal hallgattuk, hogy Bogi ilyen fiatalon már olyan világképpel és gondolatokkal rendelkezik, amikkel sokan egy teljes élet után sem.  
Egyszerűen wow!

Aug 15, 202238:57
Egyik legjobban kereső szakma, ami 10 éve még nem is létezett - Beszélgetés Gandera Balázzsal az INTREN Kft. digitális marketing ügynökség ügyvezetőjével
Aug 01, 202240:46
Milyen mindset kell a világ egyik legjobb egyeteméhez - Beszélgetés Farkas Dezsővel, a Babson Collage MBA végzett hallgatójával

Milyen mindset kell a világ egyik legjobb egyeteméhez - Beszélgetés Farkas Dezsővel, a Babson Collage MBA végzett hallgatójával

Te melyik utat választod?   

Áldozat szerepben lamentálsz, vajon miért nem jön össze az élet vagy proaktívan a cselekvésre fókuszálsz?   

Ezeken a folyamatokon nem egyedül kell végig menned, de a belső munka, a célok megfogalmazása és a megfelelő közösség, mentorok megtalálásához vezető utat te kell meg tedd!   

Az adásban betekinthetünk a Babson College MBA képzésébe. Megtudhatod, miért is alakult a Jövőt Építők Generációja Egyesület, valamint milyen gondolkodásmód és támogató közösség segítette Dezsőt a céljai elérésében.

Farkas Dezső a Babson College 2 éves MBA képzésén végzett, amely a világ legjobb MBA képzése a vállalkozás területén. A 2. a Stanford, a harmadik a Harvard a listán. Mellette a Jövőt Építők Generációja Egyesület alapítója és elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub korábbi vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija, és az Aspen Institue Alumnija.

Jul 18, 202258:42
Yale Egyetem gólyatábor élménybeszámoló - beszélgetés Dörnyei Bendegúzzal

Yale Egyetem gólyatábor élménybeszámoló - beszélgetés Dörnyei Bendegúzzal

Itthon (is) megy egyfajta rivalizálás az egyetemek között és boldogan dörgöljük egymás orra alá, ha a mi egyetemünk bekerül a top 700-ba.
Valójában kevés különbség van itthon az intézmények között és nem értjük, hogy mitől lesz egy egyetem a top 5-ben.

Ebben az adásban arról a Yale Egyetemről beszélgetünk ahol tanult George H. W. Bush, majd a fia, George W. Bush elnökök, valamint Bill Clinton elnök, Hillary Clinton, Meryl Streep, Jeff Bezos fia és persze Dörnyei Bendegúz, igaz ő még csak most kezdi meg a tanulmányait itt.

Érdemes velünk tartani, ha első kézből szeretnél hallani a világ egyik top egyetemének gólyatáboráról vagy épp lehidalnál attól, hogy mennyire ég és föld a hozzáállás és oktatás a legjobb egyetemeken és megérted egy csapásra, miért is vannak elől a sorban.

Csak, hogy egy példát említsünk, ami hatalmas wow élményt adott nekünk, hogy míg itthon a dolgozatok megírására fordított idő jelentős része forrás és segéd anyag keresésre megy, addig a Yale-n külön szakemberek segítenek ezek összegyűjtésében, hogy a diáknak magára a téma megismerésére és kidolgozására fordíthassa az energiáit.

Jun 20, 202247:29
Tedd meg ma, hogy a holnapod jobb legyen! Vendég Kiss Gergő a WeDo szokásformáló applikáció megálmodója

Tedd meg ma, hogy a holnapod jobb legyen! Vendég Kiss Gergő a WeDo szokásformáló applikáció megálmodója

Új sorozatba kezdünk, ahol Jég tagokkal beszélgetünk, hisz ha érdekes, izgalmas és motiváló arcokkal akarunk beszélgetni, nem kell messze mennünk, arról nem is beszélve, hogy büszkék vagyunk egymás sikereire és képességeire.

Ezúttal Kiss Gergő a WeDo szokásformáló app megálmodójával beszélgettünk arról, hogy mi a siker titka? Mi a nehezebb, egy biztos állást otthagyni, amit szeretünk, vagy egy olyat, amit imádunk, de azt érezzük máshol többet adhatunk? A beszélgetés központi témája a mindset, de érintünk mély filozófiai pontokat, mint hogy az ember csalódni csakis önmagában tud. Biztos hallottad a mondást, hogy szokást kialakítani 29 nap. Nos ez bullshhhh khm. Apró motivációk kellenek és a legfontosabb, gondolkodás mód változtatás! Töltsd velünk a következő 40 perced és tudj meg többet a felelősség vállaló gondolkodásmódról! Ha kérdésed van, vagy vitatkoznál az adásban elhangzottakkal, megteheted a jövőt építők facebook csoportunkban!

May 16, 202244:56
Út a halhatatlanság felé? - Digitális eutanázia és virtuális mennyország!

Út a halhatatlanság felé? - Digitális eutanázia és virtuális mennyország!

Kapcsolódás, elengedés, gyász, feldolgozás témáit érintjük és hogy mindez hogyan fog kinézni a technológiával teleszőtt világban!

A testünkkel vagy a tudatunkkal élünk? A technológia a tudat halhatatlanságával kecsegtet egy digitálisan megalkotott valósággal, ahol nincs pénz, fájdalom csak móka. A tudatunk levetkőzi-e a társadalmi elvárásokat, ha a testünk meghal? Egy elhunyt szerettünkre hasonlító mesterséges intelligencia segít a gyászban vagy csak elnyújtja azt?

Komoly téma és komoly kérdések, amik a Black Mirror sorozat 2 halállal foglalkozó része mentén kerültek elő. San Junipero a digitális mennyországot mutatja meg, míg a Be right back a halál utáni “feltámadást”. Aktuális téma így a húsvétra.

Nézzétek meg a részeket és mindenképp írjátok meg véleményeitek, gondolataitokat.
Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/1047131032443922 (Jövőtépítők Podcast)

Apr 18, 202253:09
A pénz modern rendszertana és a digitális jegybank pénz felépítése (CBDC)

A pénz modern rendszertana és a digitális jegybank pénz felépítése (CBDC)

Sokan élnek le úgy egy egész életet, hogy azt hiszik a készpénz az “kézpénz”, mert bár logikusan hangzik, hogy a kezedbe tudod venni, de a pénz világa ennél sokkal árnyaltabb.  Létezik jegybank pénz vagy az digitális jegyban pénz?

Ebben az adásban a jövő fizető eszközeiről akartunk beszélni, de menet közben már valósággá is váltak a digitális pénzeszközök és rendszerek. Kína messze az élen jár ebben, de utolérhetjük-e őket? Lesz digitális forint? (A digitális forint nem egyenlő a bankban lévő “digitális” forinttal) Mennyire gyors a változás?

Annyira, hogy miközben leírtam, hogy lesz e digitális forint, Gattyán György már létre is hozta azt. Tarts velünk és tudj meg egy halom fontos dolgot a pénzről!

Mar 21, 202246:50
Blockchain, Bitcoin tényleg erre épül az új világ? - Vendég Barzó Máté

Blockchain, Bitcoin tényleg erre épül az új világ? - Vendég Barzó Máté

Blockchain, Crypto, Bitcoin, sokszor halljuk, de valóban tudjuk, hogy mik ezek? 

A bitcoint szokták mondani digitális aranynak, mert véges. Vannak, akik egy kupac kavicshoz hasonlítják, mert egy törzs köveket használt fizető eszköznek és a vásárlások azért működtek, mert arról mindenki tudott.

Meghívott vendégünkkel Barzó Mátéval, a passzív befektetések rajongójával visszamentünk az alapokig, hogy rendet tegyünk a fogalmak területén. Gerinek és Tavkennek az alapoknál maradás okozta a legnagyobb kihívást, viszont Heller Z.-t sikerült az adás végére képbe hozni.

Ha ismered ezt a világot, akkor fun factek miatt érdemes meghallgatnod, ha viszont ismeretlen terület számodra, akkor egy kiváló gyorstalpalót kapsz a kripto világról.

Feb 21, 202252:08
Az új valóság kapujában?! Ready Player One disztópia vagy utópia?

Az új valóság kapujában?! Ready Player One disztópia vagy utópia?

Nem az a kérdés, hogy lesz-e egy virtuális valóság, ahova kikapcsolódni járhatunk, ahova menekülhetünk a valóság elől, hanem, hogy mikor és ez a VR a Ready Player One féle irányba megy vagy a Mátrix felé.

Ebben az adásban a Ready Player One filmen keresztül alapoztuk meg az évadot, mely a jövőről és a lehetséges irányokról szól. Beszéltünk arról, hogy szerintünk milyen a "jó" irány, mi az, ami már most velünk van és milyen fontos párbeszédeket kell még folytatni a technológiák kapcsán. 

Szerinted az IOI gonosz vagy egy haladó tech vállalat? Vennél emléket másoktól? Ha nincs válaszod ezekre a kérdésekre, akkor hallgasd meg az adásunkat! Ha van, akkor is, hisz új szemszöget adhatunk, de mindkét esetben csatlakozz Facebook (Jövőtépítők Podcast) csoportunkhoz, ahol kibeszélhetjük a véleményünket!

Az adásban említett Neuralink videó: https://www.youtube.com/watch?v=33bVGBkDy54
Jövőtépítők Podcast Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/1047131032443922/
LinkedIn oldal: https://www.linkedin.com/company/71227313

Jan 17, 202254:13
Így terveztük, úgy lett! - Podcast évértékelő.

Így terveztük, úgy lett! - Podcast évértékelő.

Az ember tervez Isten végez, tartja a mondás.

Nekünk egy egész év és vagy 6 újratervezés kellett ahhoz, hogy eljussunk ide az év utolsó adásához.

Sorra vettük, hogy milyen volt a Jövőtépítők Podcast első éve és milyen hatással volt a személyes életünkre.

Az adás végén pedig eláruljuk, hogy mit tervezünk 2022-ben!


LinkedIn Oldal:
https://www.linkedin.com/company/jövőtépítők-podcast
Facebook csoport:
https://www.facebook.com/groups/1047131032443922

Dec 20, 202140:27
Kiteljesedés és karrierépítés a 21. században Vendég: Fazekas Fanni, karrier coach

Kiteljesedés és karrierépítés a 21. században Vendég: Fazekas Fanni, karrier coach

Hol látod magad 5-10 év múlva?
A szakma, amit tanulsz vagy tanultál még aktuális lesz?
Milyen készségekre és képességekre lesz szükségünk az automatizáció és a robotizáció világában?
Hogyan lehet ebben a gyorsan és folyamatosan változó világban kiteljesedni és tudatosan karriert építeni?

Ezekre a fontos kérdésekre megpróbáljuk megtalálni a válaszokat Fazekas Fanni, y generációs karrier coach és a riseon.hu alapítójának segítségével.

Nov 15, 202140:35
 Beszélgetés Nagy Andreával (Slow&Grow) a lelassulás és növekedés művészetéről!

Beszélgetés Nagy Andreával (Slow&Grow) a lelassulás és növekedés művészetéről!

Feszíts meg minden izmot a testedben! Tartsd! Tartsd még egy kicsit! Most engedd el! Érzed?  - Ilyen a lelassulás is.

Fontos, hogy ne rohanjunk mindig izomból előre. Néha ki kell engedni és lelassulni, hogy feltöltekezzünk és megélve az életünket nyugodtan gondolhassuk át a következő lépést.

Ebben az epizódban a Slow&Grow világáról beszélgettünk meghívott szakértőnkkel Nagy Andreával.
Kivételesen most ne csinálj mást az podcast mellett, csak 1 dologra figyelj!

Oct 18, 202144:50
Ketyeg az órád! - Beszélgetés Danyi Istvánnal (Timentor.hu) a személyes hatékonyságról

Ketyeg az órád! - Beszélgetés Danyi Istvánnal (Timentor.hu) a személyes hatékonyságról

"A hatékonyság egy kétpúpú teve." Meglepődtél ezen a kijelentésen? Danyi István, a Van időd! könyv írója, time mentor (timentor.hu) volt vendégünk, akivel a személyes időgazdálkodásról beszélgettünk. Az adás végére eljutottunk oda, hogy a nyitó állítás egy teljesen logikus kijelentés legyen. Nem volt könnyű dolgunk, hisz igyekeztünk minél rövidebb idő alatt átbeszélni minden kérdésünket. Próbáltuk meghatározni, hogy mi is a hatékonyság, és hogy az élet milyen területein érdemes ezen logika alapján döntéseket hozni. Sajnos nincs univerzális, mindenkire egyformán jó megoldás. A hatékonyság is, mint oly sok minden az életben, egyén függő. Hallgasd meg a beszélgetést és hozd ki az idődból a legtöbbet!

Sep 20, 202149:35
Jótékonykodók és kihasználók - Te melyik vagy?

Jótékonykodók és kihasználók - Te melyik vagy?

Önkéntes, de mi köze van a kénnek másokon való segítséghez? Semmi. De az adásból kiderül, hogy nekünk milyen jó és rossz tapasztalataink vannak az önkénteskedéssel. Kell-e rosszul éreznünk magunk azért, mert jól érezzük magunk miközben másokon segítünk? Mi az a társadalmi érzékenyítés és meddig tart, illetve honnantól válik öncélú PR tevékenységgé? Hallgasd meg az adást és légy részese az eddigi legintenzívebb vitánknak!

Aug 16, 202150:07
KikapcsolódásON: Jól pihenni komoly munka.

KikapcsolódásON: Jól pihenni komoly munka.

Itt a nyár és ez egyet jelent a nyaralással. Mindenki ezekre a napokra vár egész évben, hisz ki kell pihenni a sok hónapnyi munkát. Ebben az adásban megint darázsfészekbe nyúltunk és feltettük a kérdést, hogy “ oké, kikapcsolódás és pihenés, de jól csináljuk?” Mostani beszélgetésünk során kitértünk a hétköznapi pihenés fontosságára és arra, hogy mint az élet oly sok területén, ha jól akarjuk csinálni - jelen esetben a pihenést- abba bizony energiát és munkát kell fektetni. Praktikus tanácsok nyaralásra készülőknek, stresszlevezető ötletek a hétköznapi fáradtság legyőzésére, tippek az aktív - passzív pihenésre vágyóknak és persze a szokásos jó hangulat. Ez mind benne van ebben az epizódban.

Jul 19, 202147:52
A szokásformálás nulladik pontja - Beszélgetés Turcsány Tordával

A szokásformálás nulladik pontja - Beszélgetés Turcsány Tordával

Ha azt mondjuk szokások, neked mi jut eszedbe először? Valami negatív, amiről leszoknál vagy valami pozitív, amit felvettél? Minden esetre a szokások mindannyiunk életében jelen vannak. Sőt egyesek szerint ez annyira igaz, hogy maguk a szokások határozzák meg az énünket. Ebben volt ugyan vita köztünk, de abban egyet értettünk mindannyian, hogy egy szokás megváltoztatása mindenképp egy komoly feladat, amihez teljes paradigmaváltásra van szükség. Lehet hallani, hogy egy szokás 29 nap alatt épül be, de volt kutatás, ahol 249 napig tartott egy szokást kialakítani. Ahogy az élet legtöbb területén itt is megmutatkozik, hogy nem vagyunk egyformák. 
Reméljük a Podcastunk hallgatása mára szokásotok lett, annak pedig még jobban örülünk, ha egy negatív szokás helyére tettél be minket.


Shownotes:

Panaszmentes világ könyv: https://moly.hu/konyvek/will-bowen-panaszmentes-vilag
Paradigmák videó: https://www.youtube.com/watch?v=w5XpMg53K4c

Jun 21, 202141:36
Az új mindig jobb? A digitális kommunikáció hatása kapcsolatainkra

Az új mindig jobb? A digitális kommunikáció hatása kapcsolatainkra

Ezt most olvasod, de chaten lehet, hogy hangüzenetben kommunikálsz. Te így, valaki úgy! Van akinek trauma kilépni egy chatből, másnak az fáj, ha kirakják, de sokaknak ez nem jelent semmit. Sokfélék vagyunk és mind máshogy kommunikálunk, napjainkban pedig ezer féle lehetőség van erre. Ebben az adásban a kommunikáció digitalizált formáiról beszélgettünk. Érzelem kifejezésről, félreértésekről és, hogy egyáltalán az online kommunikáció helyettesítheti-e az offlinet.

May 17, 202146:38
Ki vagy Te? - 2. rész - Mikor és milyen készségeket fejlesszünk?

Ki vagy Te? - 2. rész - Mikor és milyen készségeket fejlesszünk?

Tavken, mint villanyszerelő? Geri, mint táncművész? Peti, mint Lenin legjobb hegedű tanítványa? Ha nem tudod elképzelni ezt a dimenziót, hallgassd meg adásunkat, mert ezek mind a valóság részei voltak. Önfejlesztésről szóló beszélgetésünk második része, ahol rengeteg epikus közmondás csattan el, de beszélünk a külső motiváció veszélyeiről is. Hallgassátok meg az adást és kommentben (LinkedIn) tippeljétek meg, hogy végül hány napig maradt összesen Petinél a kőműves (nem fejezte be a munkát, bizonyára külső motivációból próbálta meríteni a lelkesedését)!

May 03, 202144:47
Ki vagy te? - 1. Rész - Személyiségtesztek és örökölt mintáink

Ki vagy te? - 1. Rész - Személyiségtesztek és örökölt mintáink

Akik szeretik a horrorfilmeket és az összeesküvés elméleteket azoknak biztosan kedvez a mostani adásunk. Kezdünk egy kellemes konteóval arról, hogy az önismereti tesztek és a horoszkópok a színfalak mögött összeérnek. Majd kifejtjük, hogy az önismereti utazás akkor a leghatásosabb, ha teljesen őszinték vagyunk magunkkal szemben és ez egészen félelmetes és akár fájó út is lehet, de mégis jobban megéri, mint tévúton járni és diszkonfortosan élni egy életet. Ezen kívűl felvetünk merész kérdéseket, mint pl. az önfejlesztő könyvek javítják e bárki életét a több ezer példányt eladó íróén kívűl? A nehéz kérdések és mély témák ellenére szokásos vidám beszélgetés részese lehetsz ebben a rendhagyó két részes adasunk első részében.

Apr 19, 202143:20
Maszktalan igazság!

Maszktalan igazság!

Az eddigi legőszíntébb beszélgetés, ahol belehallgathattok, milyen megélni vállalkozói és magánéleti krízist, de abba is, hogy mindezek ellenére mennyi mindent adott nekünk a 2020-as év és a Covid.  Geri önismereti utazást tartott, mikor elkapta a vírust és olyan bölcs lett, mint még soha. Pl.: “Megtaláltam önmagam az egyedüllétben”. Peti következetesen Cyprust kamuzik, mikor Szicilíában volt egy hónapot, de a történetének nem ez a lényege, sokkal inkább egy barátság felbomlása.  Tavken pedig el tudta engedni korábbi vállalkozását és új hivatást találni magának. Mindhármunknak hullámvasút volt ez az időszak. A közel egy órás beszélgetés után viszont azzal keltünk fel a mikrofonok elöl, hogy akármennyire is borzasztónak tűnt ez az év, mégis rengeteg dolgot adott nekünk.

Mar 15, 202142:54
Hogyan befolyásolják a döntéseinket az elvárások?

Hogyan befolyásolják a döntéseinket az elvárások?

Ebben az adásban nem kisebb témába vágtuk a jégcsákányunk, mint a kapunyitási pánik és az elvárások témaköre. 

Meglepően mély beszélgetés során felszínre kerültek olyan kérdések, mint: “mitől félünk?”, “mi van, ha nem a saját utunkat járjuk?” és persze az örök klasszikus, a “mi lett volna ha?” kérdés is. Ez az-az adás, amiben Geri kifejti, hogy miért nem szerencsés, ha a szenvedélyed a munkád. Tavken feltalál egy új munkakört, a traktoristát. Péter pedig tagadja, hogy az embernek végtelen lehetősége van. 

A hosszúra nyúlt kávészünet idejéig tartó beszélgetésben mi magunk is kaptunk új látásmódokat. Ha pályaválasztás előtt állsz mindenképp hallgasd meg ezt az epizódot!

Feb 15, 202137:55
Kik a Jövőtépítők? A jövőtépítő indentitás 5 pillére.

Kik a Jövőtépítők? A jövőtépítő indentitás 5 pillére.

Jövőtépítőnek lenni, több, mint tagnak lenni egy egyesületben. Egy teljes gondolkodásmód és életfelfogást takar. Nem csak önmagunk kívánjuk fejleszteni, hanem minden egyes kapcsolatunkban a fejlődésre törekszünk.
5 fontos pillér alapján nagyjából be tudjuk határolni, ezt a végtelenül színes csapatot, mert tudjuk, hogy mi a fontos számunkra.
Hallgasd meg bemutatkozó adásunkat, ha kíváncsi vagy mi az az 5 dolog, ami oly sok különböző embert tud összekötni, hogy közösen építsék a jövőt!

Jan 17, 202116:20