Skip to main content
Spotify for Podcasters
De Kadmos B. Podcast

De Kadmos B. Podcast

By Karel J. van der Lelij

Deze podcast is bedoeld voor iedereen die impact wil hebben. Mijn naam is Karel J. van der Lelij en in mijn podcast neem ik je mee in mijn zoektocht naar relevante literatuur, filosofie, theologie, muziek en films. Cultuur kan je helpen om het onzekere in je eigen omgeving te begrijpen. Ook nieuwsgierig? Luister mee!
Currently playing episode

#1 - Onze drijfveren en de heiligheidseis

De Kadmos B. PodcastFeb 02, 2022

00:00
16:37
#5 - Het prachtige risico van onderwijs

#5 - Het prachtige risico van onderwijs

Waarom ben ik docent? Omdat ik hou van het prachtige risico van onderwijs; omdat het - weliswaar oncontroleerbaar - geluksmomenten oplevert tussen mij en mijn studenten. Daar heeft Gert Biesta een heerlijk boek over geschreven.

Jan 11, 202316:19
#4 - Pomodoro en de mindfuck in m'n hersens

#4 - Pomodoro en de mindfuck in m'n hersens

Als ik dat geweten had... Ik deed maar wat tijdens m'n studententijd! Maar vele mindfucks later lees ik dan eindelijk Barbara Oakley met haar Pomodoro en kan ik al die puzzelstukjes eindelijk een plekje geven.

Nov 26, 202220:10
#3 - Het neoliberalisme, de boeren en hun omgekeerde vlag

#3 - Het neoliberalisme, de boeren en hun omgekeerde vlag

De boeren profiteerden vaak van het neoliberale klimaat in Nederland. Dat is achterhaald, want niet de boer, maar Nederland is in nood. En de maat van de stikstof is vol.

Sep 27, 202258:38
#2 - Werkveld en onderwijs: een goede match?

#2 - Werkveld en onderwijs: een goede match?

Als het beroepenveld bijdraagt aan het onderwijs (hoe dan ook; van een gastcollege tot begeleiding bij een project) gaan mijn studenten aan. Maar is wat ik denk te zien wel echt waar? Boeit het studenten dat het werkveld op die manier investeert in het onderwijs? En welke nadelen kleven er aan die inzet? Is het de moeite waard? De afgelopen periode heb ik me verdiept in deze vragen en het antwoord is ja, maar wel onder voorwaarden.

Mar 06, 202212:12
#1 - Onze drijfveren en de heiligheidseis

#1 - Onze drijfveren en de heiligheidseis

Wat drijft jou en mij? Mathieu Segers heeft een mooi essay geschreven; over drijfveren en gevolgen. Hij zegt: "Haten van oorzaken is het kernbestanddeel van politiek teflon". 

In deze eerste aflevering van de Kadmos B. Podcast komt Tim van BOOS voorbij; je weet wel: van die aflevering over The Voice of Holland. En Tim blijkt geen heilig mannetje te zijn. Hij had beter De val van Albert Camus kunnen lezen. Dan had hij kunnen weten dat ook zijn sexueel getinte portfolio op straat zou komen te liggen. In deze aflevering met de titel 'Onze drijfveren en de heiligheidseis' leer ik van Mathieu Segers dat ik vanuit de zichtbare gevolgen in mijn leven op zoek mag gaan naar de oorzaken; en vooral naar wat ik daaraan zelf heb bijgedragen; naar mijn drijfveren. Maar laten we beginnen bij Tim.

Feb 02, 202216:37