
De Kadmos B. Podcast
By Karel J. van der Lelij

De Kadmos B. PodcastAug 21, 2023

#8 - Wie bepaalt wat er in de klas gebeurt?
Wie heeft het voor het zeggen bij jou in de klas? Nuthall gaat daarvoor uit van een belangrijk pedagogisch uitgangspunt: voor studenten zijn peers heel belangrijk. Maar met de daarop gebaseerde inzichten kun je een beter didactisch ontwerp voor je lessen maken.

#7 - Je hoort me wel, maar luister je ook? Respect man!
Op een t-shirt schreeuwde het me toe: "ik hoor je wel, maar ik luister niet". Zoiets vind ik onbeschoft, maar hoe respectvol handel ik zelf?

#6 - ChatGPT en Open AI als het (on)heil voor onze tijd
Net als bijna elk heil kennen ChatGPT en Open AI ook hun onheil. Het is niet allemaal goud wat blinkt. Het kan ook schadelijk zijn!

#5 - Het prachtige risico van onderwijs
Waarom ben ik docent? Omdat ik hou van het prachtige risico van onderwijs; omdat het - weliswaar oncontroleerbaar - geluksmomenten oplevert tussen mij en mijn studenten. Daar heeft Gert Biesta een heerlijk boek over geschreven.

#4 - Pomodoro en de mindfuck in m'n hersens
Als ik dat geweten had... Ik deed maar wat tijdens m'n studententijd! Maar vele mindfucks later lees ik dan eindelijk Barbara Oakley met haar Pomodoro en kan ik al die puzzelstukjes eindelijk een plekje geven.

#3 - Het neoliberalisme, de boeren en hun omgekeerde vlag
De boeren profiteerden vaak van het neoliberale klimaat in Nederland. Dat is achterhaald, want niet de boer, maar Nederland is in nood. En de maat van de stikstof is vol.

#2 - Werkveld en onderwijs: een goede match?
Als het beroepenveld bijdraagt aan het onderwijs (hoe dan ook; van een gastcollege tot begeleiding bij een project) gaan mijn studenten aan. Maar is wat ik denk te zien wel echt waar? Boeit het studenten dat het werkveld op die manier investeert in het onderwijs? En welke nadelen kleven er aan die inzet? Is het de moeite waard? De afgelopen periode heb ik me verdiept in deze vragen en het antwoord is ja, maar wel onder voorwaarden.

#1 - Onze drijfveren en de heiligheidseis
Wat drijft jou en mij? Mathieu Segers heeft een mooi essay geschreven; over drijfveren en gevolgen. Hij zegt: "Haten van oorzaken is het kernbestanddeel van politiek teflon".
In deze eerste aflevering van de Kadmos B. Podcast komt Tim van BOOS voorbij; je weet wel: van die aflevering over The Voice of Holland. En Tim blijkt geen heilig mannetje te zijn. Hij had beter De val van Albert Camus kunnen lezen. Dan had hij kunnen weten dat ook zijn sexueel getinte portfolio op straat zou komen te liggen. In deze aflevering met de titel 'Onze drijfveren en de heiligheidseis' leer ik van Mathieu Segers dat ik vanuit de zichtbare gevolgen in mijn leven op zoek mag gaan naar de oorzaken; en vooral naar wat ik daaraan zelf heb bijgedragen; naar mijn drijfveren. Maar laten we beginnen bij Tim.