Skip to main content
Spotify for Podcasters
Keluar Sekejap

Keluar Sekejap

By Khairy Jamaluddin dan Shahril Hamdan

Podcast Keluar Sekejap (KS) bersama Khairy Jamaluddin (KJ) dan Shahril Hamdan. Merapatkan jurang dalam perbincangan isu politik dan semasa dengan gaya lebih santai serta bahasa yang mudah difahami.

For collaboration and sponsorship, contact keluarsekejap@gmail.com
Available on
Apple Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Setahun PMX, Kongres Nasional PKR, Perhimpunan Agung Bersatu, Nik Elin

Keluar SekejapNov 28, 2023

00:00
01:28:47
Setahun PMX, Kongres Nasional PKR, Perhimpunan Agung Bersatu, Nik Elin

Setahun PMX, Kongres Nasional PKR, Perhimpunan Agung Bersatu, Nik Elin

Audio siar Keluar Sekejap Episod 69 antaranya telah membincangkan tentang prestasi setahun pentadbiran YAB Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama Kerajaan Madani. Episod ini juga mengupas sedikit perjalanan Kongres Nasional PKR 2023 dan Perhimpunan Agung Tahunan Bersatu 2023 yang telah berlangsung pada hujung minggu lepas. Kami turut mengambil kesempatan membicarakan tentang kes Nik Elin dan pembekuan akaun Aman Palestin. Turut disertakan : Penulisan Rencana daripada Khairy Jamaluddin tentang prestasi setahun PMX : https://fulcrum.sg/anwars-first-year-performative-and-underperforming/ Temu Bual Shahril Hamdan di BFM tentang prestasi setahun PMX : https://www.bfm.my/podcast/morning-run/the-breakfast-grille/anwar-ibrahim-pmx-reform-politics-madani-government Keluar Sekejap bersama rakan-rakan audio siar juga telah mengumumkan penganjuran Pesta Audio Siar Kuala Lumpur 2024 (KL PodFest 2024) pada 3 dan 4 Februari tahun depan dan maklumat lanjut boleh diperolehi di laman web www.KLpodfest.com. Tiket ke pesta audio siar pertama di Malaysia ini akan mula dijual pada 1 Disember 2023. Untuk pengumuman lanjut, ikuti juga laman media sosial KL PodFest di: IG: @KLPodFest TikTok: @KLPodFestival FB: https://.facebook.com/klpodfest

Nov 28, 202301:28:47
Fungsi Bank Dunia, Bank Dunia dikuasai Amerika Syarikat, Prestasi Ekonomi Madani

Fungsi Bank Dunia, Bank Dunia dikuasai Amerika Syarikat, Prestasi Ekonomi Madani

Ketua Ahli Ekonomi Bank Dunia di Malaysia, Apurva Sanghi, menjadi tetamu Keluar Sekejap bagi Episod Ke-68 yang antaranya menjelaskan latar belakang, fungsi dan kedudukan Bank Dunia. Keluar Sekejap kali ini mengambil kesempatan bertanyakan soalan panas berkenaan konotasi dikaitkan dengan Bank Dunia seperti ia dikuasai oleh Amerika Syarikat serta bersifat menindas negara-negara membangun. Apurva Sanghi juga berkongsi pandangan beliau tentang Prestasi Ekonomi Negara dan Kerangka Ekonomi Madani yang dibawa oleh kerajaan pimpinan PMX.

Nov 23, 202301:33:14
Generational End Game, Malaysia Di APEC 2023, Rombakan Kabinet Madani

Generational End Game, Malaysia Di APEC 2023, Rombakan Kabinet Madani

Audio siar Keluar Sekejap Episod 67 yang menampilkan kolaborator, Dr. Ong Kian Ming antaranya telah membicarakan tentang prestasi Malaysia di APEC 2023 baru-baru ini.


Perbincangan tiga hos kali ini turut terarah kepada desas-desus serta keperluan rombakan Kabinet oleh Perdana Menteri.


Sedikit panas, kenyataan Peguam Negara yang baharu mengatakan Rang Undang-Undang Kawalan Produk Tembakau dan Merokok, lebih dikenali sebagai undang-undang untuk generasi penamat merokok atau GEG sebagai tidak berpelembagaan, adalah dipertikaikan.


Episod ini turut menyertakan pautan hansard Parlimen pada 2022 yang menunjukkan wakil Peguam Negara pada ketika itu serta beberapa pakar undang-undang bersependapat bahawa GEG tidak bercanggah dengan perlembagaan negara.


Disertakan butiran-butiran yang dinyatakan oleh KJ tentang perbincangan berkaitan GEG :


Hansard - Mesyuarat JKPK RUU Kawalan Produk Merokok dan Tembakau - https://bit.ly/3QPpUpK


PENYATA - JAWATANKUASA PILIHAN KHAS MENIMBANG RANG UNDANG-UNDANG KAWALAN PRODUK TEMBAKAU DAN MEROKOK 2022- https://bit.ly/40J6ze

Nov 20, 202301:12:44
Refleksi Terhadap Episod Bersama Tun M, Sidang Kemuncak Tergempar OIC, Projek “Land Bridge” Thailand
Nov 16, 202301:22:42
Tun M vs KJ, Dilema Melayu & Malaysia-Isu Dengan Mantan-Mantan PM, Tun M vs Anwar, Pengampunan Najib

Tun M vs KJ, Dilema Melayu & Malaysia-Isu Dengan Mantan-Mantan PM, Tun M vs Anwar, Pengampunan Najib

Episod 65 Keluar Sekejap bersama YABhg Tun Mahathir Mohamad telah membincangkan isu-isu seperti pertembungan Tun M dan KJ pada suatu ketika dulu, dilema Melayu & Malaysia serta isu-isu Tun M dengan mantan-mantan Perdana Menteri Malaysia. Keluar Sekejap juga membincangkan tentang pertembungan Tun Mahathir dan Anwar pada 1999, kewajaran bagi pengampunan Najib serta isu yang mengegarkan dunia, Palestin. Di kesempatan ini, Keluar Sekejap ingin mengucapkan terima kasih kepada Pak Mat Western yang telah menaja episod kali ini. Lebih sedekad dalam dunia F&B, jenama Pak Mat Western merupakan fenomena dan sering menjadi perbualan rakyat Malaysia. Syarikat yang terkenal dengan penghasilan produk sejuk beku seperti kambing perap, lembu perap, ayam perap dan bebola daging ini telah membuka peluang pekerjaan dan melahirkan beribu usahawan di seluruh semenanjung Malaysia. Bagi penggemar makanan Barat, anda boleh mendapatkan produk Pak Mat Western ini atau boleh terus menjadi rakan niaga mereka di talian 017-4440623. Kepada mana-mana syarikat dan entiti yang ingin menaja Keluar Sekejap, boleh hubungi 01119191783 atau e-mel di alamat taja.keluarsekejap@gmail.com

Nov 13, 202302:20:37
Syed Saddiq, Empat Ahli Parlimen Bersatu sokong PMX, Kenyataan Ahli Parlimen Kepala Batas

Syed Saddiq, Empat Ahli Parlimen Bersatu sokong PMX, Kenyataan Ahli Parlimen Kepala Batas

Episod 64 Keluar Sekejap telah membincangkan isu-isu semasa seperti Keputusan Mahkamah terhadap Syed Saddiq dan Kenyataan daripada Ahli Parlimen Kepala Batas.

Keluar Sekejap juga berkesempatan membincangkan tentang keputusan empat Ahli Parlimen Bersatu yang telah menyatakan sokongan terhadap kepimpinan PMX.

Nov 10, 202301:04:25
Liberal International, Tambatan Ringgit, Tiktok Shop, Elaun “On Call” Pegawai Perubatan

Liberal International, Tambatan Ringgit, Tiktok Shop, Elaun “On Call” Pegawai Perubatan

Episod 63 Keluar Sekejap telah membincangkan isu-isu semasa seperti keanggotaan PKR dalam Liberal International, idea kepada tambatan ringgit dan keputusan kerajaan menolak kenaikan elaun tugas atas panggilan (ETAP) atau “On Call” Pegawai Perubatan.

Keluar Sekejap juga berkesempatan membincangkan tentang keputusan Malaysia untuk mengeksport tenaga boleh baharu ke Singapura, Ekonomi Digital dan Tiktop Shop.

Penulisan Artikel daripada Shahril berkenaan isu Palestin :https://amp.scmp.com/week-asia/opinion/article/3240232/malaysias-support-palestinians-will-always-be-firm-amid-politicisation-among-rival-parties

Dikesempatan ini, Keluar Sekejap ingin mengucapkan terima kasih kepada iCompany Malaysia untuk penajaan Episod 63.

Alami perkhidmatan kesetiausahaan syarikat dihujung jari anda dengan #icompanymalaysia yang menawarkan harga yang menjimatkan: * Penubuhan Sdn Bhd Baharu: RM1499 * Tukar Co. Sec kepada Kami : RM499 * Yuran Setiausaha Tahunan : RM365 setahun

Tawaran khas kepada penonton Keluar Sekejap! Guna Kod Promo: KELUARSEKEJAP50 untuk mendapatkan potongan RM50 lagi untuk menubuhkan Sdn Bhd atau bertukar Setiausaha Syarikat kepada iCompany. Jimat lebih menjimatkan!

Sertai revolusi ini, daftar sekarang:https://www.icompany.my/

Nov 06, 202301:31:38
Laporan PAC Pengurusan COVID-19, IHR, Minggu Solidariti Palestin, Statut Rom-Palestin.

Laporan PAC Pengurusan COVID-19, IHR, Minggu Solidariti Palestin, Statut Rom-Palestin.

Episod 62 Keluar Sekejap telah membincangkan isu-isu semasa seperti Laporan PAC bagi Pengurusan Wabak COVID-19 serta International Health Regulations.


Keluar Sekejap juga berkesempatan membincangkan isu Minggu Solidariti Palestin yang dianjurkan oleh KPM di semua institusi pendidikan dan Statut Rom-Palestin.

Nov 01, 202301:22:56
YDPA Ke-17, Institusi Diraja, Bangsa Johor-Malaysia, Situasi Politik, Johor-Singapura

YDPA Ke-17, Institusi Diraja, Bangsa Johor-Malaysia, Situasi Politik, Johor-Singapura

Episod 61 Keluar Sekejap menampilkan tetamu istimewa, DYAM Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang telah berkenan mencemar duli menyertai perbincangan kami.


Pelbagai perkara telah dibincangkan seperti perisytiharan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-17, kerelevanan institusi diraja, bangsa Johor dalam konteks Malaysia, masa depan JDT serta keadaan semasa politik negara.

Oct 29, 202301:34:32
Lawatan PMX ke Timur Tengah, MYAirlines, Muktamar PAS, Perhimpunan Agung MCA.

Lawatan PMX ke Timur Tengah, MYAirlines, Muktamar PAS, Perhimpunan Agung MCA.

Episode 60 Keluar Sekejap telah membincangkan isu-isu semasa seperti Lawatan PMX ke Timur Tengah, Muktamar PAS 2023 dan Perhimpunan Agung MCA 2023.


Keluar Sekejap juga berkesempatan membincangkan tentang isu penggantungan operasi syarikat MYAirline secara tiba-tiba.


Segala urusan atau pertanyaan untuk pembelian Merchandise Keluar Sekejap boleh hubungi talian +6019-3293554. Laman web kami sedang dalam penyelenggaraan.

Oct 24, 202301:13:14
Analisa Belanjawan 2024

Analisa Belanjawan 2024

Episod 59 Keluar Sekejap telah tertumpu kepada perbincangan tentang analisa Belanjawan Malaysia Madani 2024 yang telah dibentangkan oleh PMX pada Jumaat yang lepas.Segala urusan atau pertanyaan untuk pembelian Merchandise Keluar Sekejap boleh hubungi talian +6019-3293554. Laman web kami sedang dalam penyelenggaraan.

Oct 18, 202301:34:03
Konflik Palestin-Israel, Keadaan Terkini di Gaza, Solidariti Malaysia bersama Palestin

Konflik Palestin-Israel, Keadaan Terkini di Gaza, Solidariti Malaysia bersama Palestin

Episod 58 Keluar Sekejap menampilkan tetamu khas iaitu Dr. Muslim Imran, Founding Director, Asia Middle East Center (AMEC) For Research & Dialogue yang juga Ahli Biro Antarabangsa Hamas di Asia, bagi membincangkan sejarah dan isu-isu tentang konflik Palestin-Israel.


Keluar Sekejap juga berkesempatan membincangkan secara umum tentang Belanjawan 2024 yang telah dibentangkan oleh PMX pada Jumaat lalu. Keluar Sekejap akan membincangkan dengan lebih mendalam tentang Belanjawan 2024 pada episod akan datang.

Oct 16, 202301:39:54
PRK Dun Pelangai, Pra Belanjawan, LCS, PLKN 3.0 dan Palestin

PRK Dun Pelangai, Pra Belanjawan, LCS, PLKN 3.0 dan Palestin

Episode 57 Keluar Sekejap telah membincangkan isu-isu semasa seperti Analisa PRK Dun Pelangai, Pra Belanjawan 2024, Kapal LCS yang dijangka siap pasa tahun 2029 serta keputusan laksana semula PLKN 3.0. Keluar Sekejap juga membincangkan isu penjualan tanah milik Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang dilakukan secara rundingan terus serta 43 Rakyat Malaysia yang menjadi mangsa Macau Scam di Peru. Untuk isu antarabangsa, Keluar Sekejap berkesempatan membincangkan tentang konflik Palestin-Israel. Seperti yang dinyatakan KJ pada topik mangsa Macau Scam : Kalau anda telahpun menjadi mangsa kepada cybercrime ataupun mendapat panggilan yang meragui, boleh buat laporan kepada Cyber 999 Help Centre dibawah Cyber Security Malaysia di 1-300-88-2999 (Office Hours) dan +6019 - 266 5850 (24 JAM Emergency: DDOS / Phishing / Data Breach)

Oct 12, 202301:36:59
PTPTN, GDP Malaysia, Huawei, GEG UK

PTPTN, GDP Malaysia, Huawei, GEG UK

Episod 56 Keluar Sekejap telah membicarakan isu-isu semasa seperti diskaun PTPTN yang tidak diteruskan; jangkaan Bank Dunia tentang kemerosotan GDP Malaysia pada akhir 2023 dan pemilihan Huawei sebagai Penyedia 5G.

Keluar Sekejap juga berkesempatan membincangkan isu antarabangsa iaitu “Generational End Game” yang dicadang untuk digubal di UK.

Oct 07, 202301:28:29
Rombakan Kabinet, Muktamar PAS 2023, DuitNow QR, Jerebu

Rombakan Kabinet, Muktamar PAS 2023, DuitNow QR, Jerebu

Episod 55 #KeluarSekejap di Kay’s Steak & Lobster telah membincangkan isu-isu semasa seperti Rombakan Kabinet, Muktamar PAS 2023, DuitNow QR dan Aset Tabung Haji.

Keluar Sekejap juga berkesempatan untuk membincangkan tentang Jerebu Rentas Sempadan yang telah melanda negara kita.

Disertakan pautan laman web yang telah dinyatakan oleh Shahril pada tajuk Jerebu Rentas Sempadan : http://www.siiaonline.org/first-ever-red-alert-for-transboundary-haze-in-2023/

Kepada mana-mana syarikat, restaurant dan sebagainya yang berminat untuk menaja Episod Keluar Sekejap, boleh email kami di keluarsekejap@gmail.com.


Dikesempatan ini juga, Keluar Sekejap ingin mengucapkan terima kasih kepada Kay’s Steak & Lobster untuk penajaan bagi Episod 55.

Kay’s Steak & Lobster adalah restoran pertama di Malaysia yang menyajikan “Beef Wellington” yang dijamin HALAL oleh JAKIM. Selain itu, terdapat pilihan stik dan udang kara yang segar untuk dinikmati. Sesuai menjadi pilihan restoran untuk keramaian dan tempat santai bagi menikmati juadah yang lazat serta berkualiti.


Untuk merasainya sendiri, anda boleh layari www.kaysteaklobster.com dan buat tempahan meja!

https://www.facebook.com/kaysteaklobster

https://instagram.com/kaysteaklobster

https://www.tiktok.com/@kaysteaklobster

https://x.com/kaysteaklobster

Oct 04, 202301:12:60
Pencen Penjawat Awam, Brain Drain, e-Sport

Pencen Penjawat Awam, Brain Drain, e-Sport

Episode 54 Keluar Sekejap telah membincangkan isu-isu semasa seperti Pencen Penjawat Awam, Penghijrahan Bakat (Brain-Drain) dan Industri e-Sport.


Keluar Sekejap juga berkesempatan membincangkan isu antarabangsa iaitu Pemilihan Presiden Indonesia 2024.


Berikut juga disertakan pautan laman web/dokumen yang dinyatakan oleh KJ dan Shahril di dalam episod kali ini :


PENCEN PENJAWAT AWAM :

ANGGARAN PERBELANJAAN MENGURUS 2023 - https://budget.mof.gov.my/pdf/belanjawan2023/perbelanjaan/Anggaran-Perbelanjaan-Persekutuan-2023.pdf (Muka Surat 54 - 57)


BRAIN DRAIN :

CRITICAL OCCUPATIONS LIST (MyCOL) 2022/2023 : SECTORS DEEP DIVE FOR THE MALAYSIA NATIONAL SKILLS REGISTRY (MyNSR) - https://www.talentcorp.com.my/clients/TalentCorp_2016_7A6571AE-D9D0-4175-B35D-99EC514F2D24/contentms/img/publication/MyCOL%202022-2023%20FINAL.pdf

PENULISAN RENCANA OLEH SHAHRIL SELAKU VISITING FELLOWSHIP DI S. RAJARATNAM SCHOOL OF INTERNATIONAL STUDIES (RSIS), NTU :

WILL THE MALAYSIAN GOVERNMENT MAKE USE OF ITS GOOD FORTUNE? - https://www.rsis.edu.sg/rsis-publication/rsis/will-the-malaysian-government-make-use-of-its-good-fortune/

Sep 29, 202301:30:47
Industri Podcast, Masa Depan KJ-SH, Batal Pencen MP

Industri Podcast, Masa Depan KJ-SH, Batal Pencen MP

Tiber-KS sembang macam-macam termasuk cabaran & masa depan industri podcast di Malaysia, kontroversi MP bukan Islam tafsir Al-Quran, performance PM di UNGA, krisis beras, dan masa depan KS lepas KJ dan Shahril kembali ke politik.

Sep 26, 202301:14:15
UNGA dan Kenyataan Negara, Sukan Asia dan Parlimen Malaysia

UNGA dan Kenyataan Negara, Sukan Asia dan Parlimen Malaysia

Episode 52 Keluar Sekejap telah membincangkan isu-isu semasa seperti Persidangan UNGA dan Ucapan Negara oleh PMX.Keluar Sekejap juga berkesempatan membincangkan tentang kekecohan yang berlaku di Parlimen Malaysia dan Persiapan Malaysia ke Sukan Asia.

Sep 24, 202301:29:20
PMX di Parlimen, Pengasingan Kuasa AG & Pendakwa Raya, Ketagih Makan Luar

PMX di Parlimen, Pengasingan Kuasa AG & Pendakwa Raya, Ketagih Makan Luar

Episod 51 Keluar Sekejap telah membincangkan isu-isu semasa seperti Penjelasan PMX di Parlimen tentang Isu DNAA, Pengasingan Kuasa AG & Pendakwa Raya, Kenyataan Menteri Ekonomi tentang Ketagihan Makan Luar.

Keluar Sekejap juga berkesempatan membincangkan tentang isu Kekurangan Beras Tempatan di Pasaran dan Kenaikan Harga Barangan Asas serta Penjualan Saham LTAT.

Sep 20, 202301:09:07
Penubuhan Malaysia, MA63

Penubuhan Malaysia, MA63

Episod 50 #keluarsekejap edisi khas bersempena Hari Malaysia menampilkan seorang tetamu istimewa iaitu Yang di-Pertua Dewan Negara, Tan Sri @tswanjunaidi untuk membincangkan sejarah penubuhan Persekutuan Malaysia, MA63 dan isu berbangkit.

Sep 16, 202301:42:06
Syed Saddiq, Kem Bossku, Kongres DAP & KSP RMK 12

Syed Saddiq, Kem Bossku, Kongres DAP & KSP RMK 12

Episod 49 Keluar Sekejap telah membincangkan isu-isu semasa seperti penarikan sokongan Syed Saddiq terhadap Kerajaan Perpaduan, Pergelutan Dalaman UMNO dan Kehadiran Zahid Hamidi ke Kongres DAP yang mendapat sambutan hangat. Keluar Sekejap juga berkesempatan membincangkan tentang Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMK12) 2021-2025 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat serta isu antarabangsa seperti Persidangan G20.

Sep 13, 202357:51
Analisa PRK, Beras, Singapura Isu Pengubahan Wang, Permainan Geopolitik China

Analisa PRK, Beras, Singapura Isu Pengubahan Wang, Permainan Geopolitik China

Episod 48 Keluar Sekejap telah membincangkan isu semasa tentang Analisa PRK Pulai dan Simpang Jeram serta berkenaan kenaikan harga beras import.

Keluar Sekejap juga berkesempatan membincangkan isu antarabangsa seperti Singapura dan Isu Pengubahan Wang serta Permainan Geopolitik China.

Sep 10, 202301:21:13
Zahid Hamidi Dilepas Tanpa Bebas, NIMP 2030, Peta China 2023

Zahid Hamidi Dilepas Tanpa Bebas, NIMP 2030, Peta China 2023

Episod 47 Keluar Sekejap telah membincangkan isu panas iaitu keputusan melepaskan tanpa membebaskan (DNAA) Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi daripada semua 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah, dan pengubahan wang haram yang berkaitan dengan dana Yayasan Akalbudi.


KS turut membincangkan tentang “New Industrial Master Plan” (NIMP 2030) yang baru dilancarkan oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim.


KS juga berkesempatan untuk membincangkan tentang isu luar negara seperti Peta Standard China 2023 dan kemenangan Tharman Shanmugaratnam pada Pilihan Raya Presiden Singapura.

Sep 06, 202301:12:41
National Energy Transition Roadmap (NETR) Phase 2, SKMM 'Abang Besar' & Jalan Ke Arah Kemerdekaan

National Energy Transition Roadmap (NETR) Phase 2, SKMM 'Abang Besar' & Jalan Ke Arah Kemerdekaan

Episod kali ini dibawakan khas sempena Hari Kebangsaan dengan membincangkan beberapa topik seperti National Energy Transition Roadmap (NETR) Phase 2 dan SKMM ‘Abang Besar’.KS juga membincangkan tentang Jalan Ke Arah Kemerdekaan bagi mengimbau kembali sejarah Kemerdekaan Tanah Melayu.


Untuk sebarang pertanyaan, sila email keluarsekejap@gmail.com

Subtitles by Hazwan

Aug 31, 202301:16:29
PRK, Pemakaian Baju Batik, Pilihan Raya Presiden Singapura, Kerajaan Thailand

PRK, Pemakaian Baju Batik, Pilihan Raya Presiden Singapura, Kerajaan Thailand

Walaupun kini di luar negara, Khairy dan Shahril tetap merakamkan episod baharu secara virtual untuk membincangkan beberapa topik menarik dalam dan luar negara seperti Pilihan Raya Kecil Simpang Jeram dan Parlimen Pulai, logo DAP di mock cheque kerajaan dan kod pemakaian yang lebih mesra dengan iklim di Malaysia. KS turut menyentuh tentang beberapa isu luar negara seperti Pilihan Raya Presiden Singapura, pembentukan kerajaan Thailand dan lain-lain lagi.


Links https://www.rsis.edu.sg/rsis-publication/rsis/performing-prime-minister-in-the-wake-of-malaysias-state-elections/

Aug 27, 202301:21:43
FDI merudum, KDNK Suku Tahun Kedua, Isu Ambalat, Tema & Logo Hari Kebangsaan

FDI merudum, KDNK Suku Tahun Kedua, Isu Ambalat, Tema & Logo Hari Kebangsaan

Dalam episod kali ini KS menyentuh tentang Keluaran Dalam Negara Kasar bagi Suku Tahun Kedua, Foreign Direct Investment yang merudum, isu ambalat, pengislaman yang dibuat oleh PMX dan isu tema dan logo Hari Kebangsaan yang dipolitikkan.

Aug 21, 202301:14:25
Dilema PMX, Isu Komunikasi Kerajaan Perpaduan, Grand Amnesty & Representasi Wanita Dalam Politik

Dilema PMX, Isu Komunikasi Kerajaan Perpaduan, Grand Amnesty & Representasi Wanita Dalam Politik

Episod kali ini KS menyentuh tentang Dilema Perdana Menteri DS Anwar Ibrahim, isu komunikasi kerajaan, peluang PN dan banyak lagi isu semasa.


https://fulcrum.sg/on-the-horns-of-anwars-twin-dilemmas/

Aug 18, 202301:13:06
PRN 2023: Post-Match Analysis

PRN 2023: Post-Match Analysis

Adakah pengundi memilih calon atau parti? Apa yang tersirat dalam kemenangan PH/BN di Negeri Sembilan? Dalam analisa PRN 2023, KS bersama tetamu khas Ong Kian Ming menyentuh tentang pelbagai topik menarik berkenaan PRN yang berlansung baru-baru ini. Antaranya adalah peratus keluar mengundi, kejutan dalam PRN, trend pengundi Melayu dan bukan Melayu dan lain-lain lagi.


Untuk sebarang pertanyaan, sila email keluarsekejap@gmail.com

Aug 14, 202302:01:10
Mahathir atau Anwar, Siapa pengkhianat, Langkah Sheraton, Calon MB PN

Mahathir atau Anwar, Siapa pengkhianat, Langkah Sheraton, Calon MB PN

KS menerima kehadiran Datuk Seri Azmin Ali kali ini untuk menbincangkan tentang beberapa topik menarik seperti langkah Sheraton, antara Tun Mahathir dan Anwar Ibrahim, calon MB PN Selangor dan manifesto PN.


KS boleh didengar atau ditonton di Spotify, Apple dan YouTube. Untuk sebarang pertanyaan sila email ke keluarsekejap@gmail.com

Aug 08, 202301:54:45
PJD Link, Geng Kartel, Perancangan Untuk Selangor, YAB Sanusi

PJD Link, Geng Kartel, Perancangan Untuk Selangor, YAB Sanusi

Episod khas KS menjelang PRN menampilkan Menteri Besar Selangor, YAB Dato' Seri Amirudin Shari. Beliau menyentuh tentang isu PJD Link, perancangan untuk Selangor, langkah Sheraton, Azmin Ali dan juga Sanusi.


KS boleh didengar atau ditonton di Spotify, Apple dan YouTube.


Untuk sebarang pertanyaan sila email ke keluarsekejap@gmail.com

Aug 07, 202301:32:15
Penamaan Calon PRN, Naratif Ekonomi MADANI, Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga (NETR)

Penamaan Calon PRN, Naratif Ekonomi MADANI, Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga (NETR)

Khairy dan Shahril mengupas tentang calon-calon Pilihanraya Negeri yang diumumkan baru-baru ini. Selain itu, KS turut menyentuh sedikit sebanyak tentang naratif ekonomi Madani dan pelan hala tuju peralihan negara.

Jul 29, 202301:28:16
Cabaran di NRECC, Halatuju Industri Tenaga, Peluang di Pantai Timur & Selangor, Rafizi & PMX

Cabaran di NRECC, Halatuju Industri Tenaga, Peluang di Pantai Timur & Selangor, Rafizi & PMX

Episod KS kali ini menampilkan tetamu istimewa, Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad dengan perbincangan yang padat dan penuh informasi tentang Gabungan PH-BN dalam PRN akan datang, cabaran di Pantai Timur dan Selangor, hubungan Rafizi dan PMX dan pelbagai is semasa yang lain.

Jul 25, 202301:45:20
MUDA Sebagai Third Force, Pelaburan Geely, Mana Zafrul Dalam PRN?, Good Vibes Festival

MUDA Sebagai Third Force, Pelaburan Geely, Mana Zafrul Dalam PRN?, Good Vibes Festival

Episod kali ini menampilkan dua tetamu istimewa dari parti MUDA - YB Syed Saddiq dan YB Amira Aisya yang membincangkan tentang MUDA sebagai third force dalam PRN akan datang. KS turut menyentuh tentang pelaburan Geely di Perak, isu melanda Good Vibes Festival dan situasi Tengku Zafrul dalam BN.

Jul 23, 202301:42:58
Pendakwaan YAB Sanusi, Hutang FELDA, Projek HSR diteruskan

Pendakwaan YAB Sanusi, Hutang FELDA, Projek HSR diteruskan

Sedikit kelainan dalam episod kali ini, KS menambah satu segmen “kecemasan” bagi membincangkan isu pendakwaan YAB Sanusi.


Selain itu, KS turut mengupas isu-isu berkaitan dasar seperti: Hutang peneroka FELDA, Pengumuman PMX tentang kuota bumiputera di IPT, Progressive Wage Model dan keputusan kerajaan meneruskan projek HSR.

Jul 19, 202301:15:51
Ucapan Sanusi dan LGE, Zahid dan LGE, Komunikasi JKOM, Elon Musk dan Isu Serantau

Ucapan Sanusi dan LGE, Zahid dan LGE, Komunikasi JKOM, Elon Musk dan Isu Serantau

Apakah komen KJ dan SH tentang ucapan MB Kedah, Sanusi baru-baru ini? Adakah ia keterlaluan? KS turut menyentuh tentang ucapan Lim Guan Eng, komunikasi JKOM, mesyuarat PMX dengan Elon Musk dan isu serantau yang lain.


Keluar Sekejap juga boleh ditonton di YouTube: https://youtube.com/@keluarsekejap

Jul 15, 202301:30:04
Agama dan Politik, Adik Abang dalam PN, Muafakat Nasional, Serata-rata

Agama dan Politik, Adik Abang dalam PN, Muafakat Nasional, Serata-rata

Bersama tetamu khas kali ini, KS membincangkan halatuju dan ideologi parti berasaskan agama di Malaysia.

Jul 11, 202301:32:07
PRN tanpa calon MCA & MIC, TSMY jumpa Tun M, Kenyataan Tun M, Twitter vs Threads
Jul 07, 202301:05:39
Tiong King Sing di KLIA, Kecerdasan Buatan (AI) - What’s next?, Rusuhan di Perancis

Tiong King Sing di KLIA, Kecerdasan Buatan (AI) - What’s next?, Rusuhan di Perancis

Adakah wajar apa yang dilakukan Menteri Pelancongan Tiong King Sing di KLIA baru-baru ini? KS membincangkan isu ini dalam episod ini serta isu rusuhan di Perancis dan Artificial Intelligence ataupun AI.

Jul 04, 202301:03:42
PRN & Referendum, Kenyataan Tony Pua, MUDA, Fahmi Fadzil, Elaun On-call doktor, Situasi di Rusia

PRN & Referendum, Kenyataan Tony Pua, MUDA, Fahmi Fadzil, Elaun On-call doktor, Situasi di Rusia

Dalam episod kali ini Khairy dan Shahril mengupas tentang PRN yang akan berlangsung tidak lama lagi, referendum rakyat, subsidi pukal kepada bersasar yang disebut Menteri Ekonomi, kenyataan Tony Pua dan banyak lagi isu tempatan serta luar negara.

Jun 28, 202301:12:42
Coldplay dan strategi pelancongan, Kes Hakim Nazlan, Bossku dan UMNO, Elaun pelajar pelatih

Coldplay dan strategi pelancongan, Kes Hakim Nazlan, Bossku dan UMNO, Elaun pelajar pelatih

Dalam episod kali ini KS menyentuh tentang Coldplay dan daya tarikan dari segi industri pelancongan negara, kes Hakim Nazlan, Bossku dan UMNO serta elaun pelajar pelatih (intern) yang hangat diperkatakan sejak kebelakangan ini.

Jun 23, 202342:19
Gelombang Hijau, mesyuarat dengan PMX, jumpa TSMY, Gabenor Bank Negara baharu

Gelombang Hijau, mesyuarat dengan PMX, jumpa TSMY, Gabenor Bank Negara baharu

KS menyentuh tentang Gelombang Hijau atau Green Wave yang melanda negara, Gabenor Bank Negara baharu. Apa yang dibincangkan KJ semasa bertemu Tan Sri Muhiyiddin Yassin? Apakah pula peranan KJ dalam mesyuarat halatuju ekonomi bersama PMX baru-baru ini?

Jun 21, 202301:04:30
Ekonomi Madani, flip-flop keputusan dasar, Kertas Putih Kesihatan, Lawatan Presiden Jokowi

Ekonomi Madani, flip-flop keputusan dasar, Kertas Putih Kesihatan, Lawatan Presiden Jokowi

KS membincangkan naratif Ekonomi kerajaan Madani, keputusan dasar yang berubah-ubah, Kertas Putih Kesihatan, lawatan Jokowi dan juga turut menyentuh tentang pelawak Singapura Jocelyn Chia yang diburu PDRM.

Jun 16, 202301:09:28
Rangkuman PAU 2023, Parti Baharu pecah undi Melayu, Kertas Putih Vaksin, Isu Pulau Pinang

Rangkuman PAU 2023, Parti Baharu pecah undi Melayu, Kertas Putih Vaksin, Isu Pulau Pinang

KS mengulas tentang PAU 2023 yang berlangsung baru-baru ini dengan kehadiran PMX, Kertas Putih Vaksin COVID-19 yang menekankan tentang perolehan vaksin semasa pandemik, isu pertikaian Pulau Pinang, parti baharu yang boleh memecahkan undi orang Melayu, RUU produk merokok oleh Kementerian Kesihatan serta halatuju teknologi dan ekonomo hidrogen

Jun 13, 202301:17:09
KS di UIAM: Laporan Ketua Audit 2021, MVP, Latih murid bersih tandas, situasi politik Malaysia

KS di UIAM: Laporan Ketua Audit 2021, MVP, Latih murid bersih tandas, situasi politik Malaysia

Episod 26 KS yang dirakam di UIAM membincangkan tentang situasi politik di Malaysia dan laporan ketua audit negara 2021.

Jun 09, 202301:31:42
[VIDEO] Jemputan ke PAU, UMNO kritik Rafizi, MENHAN Shangri-la Dialogue, Tan Sri Lim Kit Siang

[VIDEO] Jemputan ke PAU, UMNO kritik Rafizi, MENHAN Shangri-la Dialogue, Tan Sri Lim Kit Siang

Perlukah parti-parti lain dijemput ke Perhimpunan Agong UMNO? Apakah disebalik kritikan UMNO terhadap Menteri Ekonomi?
Jun 05, 202301:13:50
Jemputan ke PAU, UMNO kritik Rafizi, MENHAN Shangri-la Dialogue, Tan Sri Lim Kit Siang

Jemputan ke PAU, UMNO kritik Rafizi, MENHAN Shangri-la Dialogue, Tan Sri Lim Kit Siang

KS menyentuh tentang kritikan pemimpin UMNO terhadap Rafizi, Menteri Pertahanan di Shangri-La Dialogue
Jun 05, 202301:13:31
Halatuju Politik Negara ft. WAF, Situasi Nilai RM, Krisis Hutang Amerika Syarikat
Jun 01, 202301:36:11
Undi DAP dalam PRN, Dana Pilihan Raya PN, Minat Sambung Belajar Berkurang

Undi DAP dalam PRN, Dana Pilihan Raya PN, Minat Sambung Belajar Berkurang

Mengapa pelajar lepasan SPM sekarang kurang berminat untuk sambung belajar? Undi DAP dalam PRN - apa komen ahli UMNO?

May 29, 202301:13:24
Tarif Elektrik, Dream Job KJ, Pilihan Raya Thailand
May 25, 202356:20
Tawaran TSMY kepada KJ, Isu kalimah Allah, Prestasi Sukan SEA 2023
May 22, 202301:05:06