Skip to main content
Spotify for Podcasters
Kirjakomero

Kirjakomero

By Sofia ja Venla

Kirjakomero-podcastissa Lukufiiliksen nuoret, Sofia Blomberg ja Venla Lepänaho, keskustelevat rennosti kirjallisuudesta ja kaikesta siihen liittyvästä.

Tervetuloa kuuntelemaan!
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Jakso 16 - Näillä kirjoilla pääset joulufiilikseen

KirjakomeroDec 14, 2020

00:00
41:57
Jakso 38 - Kirjoittamisesta ja nuortenkirjoista Anniina Mikaman kanssa

Jakso 38 - Kirjoittamisesta ja nuortenkirjoista Anniina Mikaman kanssa

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla saavat vieraakseen Anniina Mikaman, joka tunnetaan Taikuri ja taskuvaras -trilogiastaan ja uusimmasta kirjastaan, Topelius-palkinnon saaneesta Myrryksestä. Mikaman kirjat kuljettavat lukijansa menneisyyteen, Kainuun korpimetsiin ja tunnelmallisiin teatterilavasteisiin. Tässä jaksossa kuitenkin keskitytään nuortenkirjallisuuteen ja kirjoittamiseen.

Nov 15, 202201:07:21
Jakso 37 - BoD ja omakustanteet

Jakso 37 - BoD ja omakustanteet

Jakso on tehty kaupallisessa yhteistyössä Books on Demandin kanssa.

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia saa haastateltavakseen BoD:n myynti- ja markkinointivastaavan Susanna Heußnerin. Jaksossa käsitellään esimerkiksi BoD:n toimintaa sekä omakustanteen julkaisuprosessia ja omakustantamisen tarjoamia mahdollisuuksia

Sep 15, 202241:34
Jakso 36 - Kirjavinkkejä Pride-kuukaudelle

Jakso 36 - Kirjavinkkejä Pride-kuukaudelle

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Venla vinkkaa Pride-kuukauden kunniaksi muutamia sateenkaarevia kirjoja ja nostaa esiin kirjallisuuteen liittyviä vinkkejä Helsinki Priden ohjelmasta. 


Jaksossa mainitut kirjat: 

Morgan Rogers: Honey Girl

Sara Valta: Monisuhdetta - Päiväkirjamerkintöjä polyamoriasta

Colourbee: Acception (Webtoon)

J. S. Meresmaa: Khimaira

Sini Helminen: Sysi

Magdalena Hai: Isetin solmu

Jun 27, 202224:04
Jakso 35 - Kirjakomeron kirjabingo

Jakso 35 - Kirjakomeron kirjabingo

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla antavat vinkkejä kirjoista, jotka sopivat Kirjakomeron kirjabingon eri kohtiin. Kirjabingon suoritusaikaväli on 4.4. - 30.10.2022, ja löydät sen Lukufiiliksen sivuilta. 


Jaksossa suositellut kirjat: 

Salla Simukka: Sytytä ja sammuta valot

Dess Terentjeva: Ihana

Maria Laakso: Taltuta klassikko goes länsimainen kirjallisuus

Alice Oseman: Heartstopper

Nicola Yoon: Kaikki kaikessa

Markus Zusak: Kirjavaras

E. Lockhart: Me olimme valehtelijoita

Hertta Vierula: Kuollut tyttö ja muita tarinoita Maatuvanlaaksosta

Katariina Romppainen: Sydämenmuotoinen kesä

Eli Brown: Kummat

Jun 01, 202235:29
Jakso 34 - Klassikot

Jakso 34 - Klassikot

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Lukufiiliksen kevään teemana on maailmankirjallisuus, ja aiheeseen liittyen Sofia ja Venla keskustelevatkin tässä jaksossa kirjallisuuden klassikoista ja niiden merkityksestä. Toivottavasti jakso inspiroi myös sinua eksymään klassikoiden pariin!


Jaksossa suositellut klassikot:

Minna Canth: Työmiehen vaimo

Mary Shelley: Frankenstein

Virgina Woolf: Mrs. Dalloway

Mikhail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan


Apr 05, 202243:17
Jakso 33 - Iltasatuja maailmanpalosta

Jakso 33 - Iltasatuja maailmanpalosta

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla keskustelevan Siri Kolun uudesta nuorille suunnatusta dystopiakirjasta Iltasatuja maailmanpalosta. Kirja on itsenäinen jatko-osa kirjoille Pelko ihmisessä ja Ihmisen puolella. Jakso sisältää keskustelua myös kahden ensimmäisen kirjan tapahtumista ja sisältää paljastuksia niihin liittyen.

Mar 03, 202234:05
Jakso 32 - Vuoden 2022 suunnitelmia
Feb 01, 202252:39
Jakso 31 - Mustan Kuun majatalo

Jakso 31 - Mustan Kuun majatalo

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla pääsevät haastattelemaan Mustan Kuun majatalon kirjoittajaa ja kuvittajaa Reetta Niemelää ja Katri Kirkkopeltoa. Mustan Kuun majatalo on lempeä fantasiakirja, joka on myös yksi Arvid Lydecken-palkintoehdokkaista.

Jakso on äänitetty keskustakirjasto Oodissa ja tehty kaupallisessa yhteistyössä Lasten Keskuksen kanssa.

Dec 12, 202101:10:54
Jakso 30 - Myrrys

Jakso 30 - Myrrys

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla keskustelevat Anniina Mikaman uudesta kirjasta Myrrys. Jakson alkupuolen voi hyvin kuunnella, vaikka ei olisi ehtinyt vielä lukea kirjaa, koska juonipaljastukset on jätetty jakson loppuun ja niistä varoitetaa etukäteen.

Jakso on äänitetty yhteistyössä keskustakirjasto Oodin kanssa.

Nov 01, 202141:47
Jakso 29 - Uudet alut

Jakso 29 - Uudet alut

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla puhuvat kuulumisistaan ja antavat muutamia kirjavinkkejä syksylle. Kirjakomeron äänitykset ovat myös siirtyneet Oodiin!

Huom! Jaksossa on teknisiä ongelmia äänenvoimakkuuden kanssa, mutta pyrimme korjaamaan ne seuraavaan jaksoon.

Sep 28, 202139:05
Jakso 28 - Rautasusi

Jakso 28 - Rautasusi

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla keskustelevat Siri Pettersenin uudesta kirjasta Rautasusi, joka aloittaa Vardari -trilogian. Jakson alkupuolen voi huoletta kuunnella, vaikka kirjaa ei olisi lukenut, koska juonipaljastukset painottuvat jakson loppupuolelle ja niistä varoitetaan etukäteen. 

Jul 27, 202149:07
Jakso 27 - Kesävinkit

Jakso 27 - Kesävinkit

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla kertovat kesän lukusuunnitelmistaan ja suosittelevat kesälukemista. Toivottavasti jakso inspiroi sinua lukemaan ja tarjoaa joitain uusia lukuvinkkejä.

Jul 12, 202136:50
Jakso 26 - Maata jalkojen alle

Jakso 26 - Maata jalkojen alle

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla keskustelevat Elizabeth Acevedon säeromaanista Maata jalkojen alle. Jakso sisältää keskustelua kirjan juonenkäänteistä, joten mikäli haluat välttyä suuremmilta juonipaljastuksilta kannattaa jaksosta kuunnella vain alkupuoli.

Jun 28, 202132:28
Jakso 25 - Kirjavinkkejä Pride-kuukaudelle

Jakso 25 - Kirjavinkkejä Pride-kuukaudelle

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla vinkkaavat kesäkuun Pride-tapahtuman kunniaksi kirjoja, joissa näkyvät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Toivottavasti saat jaksosta uusia lukuvinkkejä, ja ihanaa Pride-juhlaa jokaiselle kuuntelijalle

Jun 14, 202141:38
Jakso 24 - Q&A 2

Jakso 24 - Q&A 2

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla vastaavat kuuntelijoilta tulleisiin kysymyksiin. He kertovat esimerkiksi lukusuunnitelmistaan kesälle, opiskelusuunnitelmistaan ja siitä mitä kirjoja he ovat aina halunneet lukea ja mitä he haluaisivat lukea jatkossa enemmän.

May 17, 202152:54
Jakso 23 - Kurkistus Kirjakomeron kevääseen

Jakso 23 - Kurkistus Kirjakomeron kevääseen

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla kertovat alussa hiukan kuulumisiaan ja siirtyvät sitten keskustelemaan, mitä kaikkea uutta ja mielenkiintoista he ovat ehtineet lukea ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

May 04, 202146:10
Jakso 22 - Hurme

Jakso 22 - Hurme

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä kirja-arviojaksossa Sofia ja Venla keskustelevat Sini Helmisen Lujaveriset-sarjan aloittavasta kirjasta Hurme

Apr 19, 202141:07
Jakso 21 - Kirjavinkkejä Lukuviikolle

Jakso 21 - Kirjavinkkejä Lukuviikolle

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla kertovat kirjavinkkejä Lukuviikolle. Toivottavasti jaksosta on sinulle hyötyä uusien kirjojen löytämisessä.

Jaksossa mainitut kirjat:

Anu Holopainen: Filigraanityttö

Mohsin Hamid: Exit West

Elizabeth Acevedo: Runoilija X

Alice Oseman: Loveless

Julia Quinn: Salainen sopimus

V. E. Schwab: Magian syvempi sävy

Apr 07, 202135:07
Jakso 20 - Äidinkielen ylioppilaskoe

Jakso 20 - Äidinkielen ylioppilaskoe

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla keskustelevat äidinkielen ylioppilaskokeesta. Tytöt kertovat omia ajatuksiaan ylioppilaskirjoituksista ja pyrkivät tarjoamaan hyödyllisiä vinkkejä kirjoituksia varten. Toivottavasti jaksosta on sinulle hyötyä!

Feb 22, 202154:18
Jakso 19 - Myrskynsilmä

Jakso 19 - Myrskynsilmä

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa puhutaan Meri Luttisen Topelius-palkitusta kirjasta Myrskynsilmästä. Mitä Sofia ja Venla pitivät esikoisteoksesta?

Feb 08, 202151:59
Jakso 18 -Vuoden 2021 tavoitteet ja haasteet
Jan 26, 202137:57
Jakso 17 - Margarita

Jakso 17 - Margarita

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla keskustelevat vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia -voittajasta, Anni Kytömäen Margaritasta. Mitä he pitivät teoksesta? Jakso sisältää juonipaljastuksia, mutta ne painottuvat jakson loppupuolelle, joten voit aloittaa jakson kuuntelemisen, vaikka et olisi lukenut vielä kirjaa.

Jan 04, 202101:14:59
Jakso 16 - Näillä kirjoilla pääset joulufiilikseen
Dec 14, 202041:57
Jakso 15 - Kesämyrsky

Jakso 15 - Kesämyrsky

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla keskustelevat Siiri Enorannan vuoden 2020 Finlandia-ehdokkaasta, Kesämyrskystä.

Jakso käsittelee kattavasti Kesämyrskyä. Sen voi kuunnella, vaikka ei olisi lukenut vielä kirjaa. Ehkäpä tämän jakson kuunneltuasi kirja pääsee sinun kirjalistallesi.

Nov 30, 202054:01
Jakso 14 - Ballaadi laululinnuista ja käärmeistä

Jakso 14 - Ballaadi laululinnuista ja käärmeistä

Tervetuloa taas uuden Kirjakomeron jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla keskustelevat Suzanne Collinsin teoksesta Nälkäpeli - Balladi laululinnuista ja käärmeistä. Miten he ottivat vastaan Nälkäpelin jatko-osan? Jakso sisältää juonipaljastuksia, jotka kuitenkin painottuvat jakson loppupuolelle. Jakson alkupuolen voi siis kuunnella, vaikka kirjan lukemista vasta suunnittelisi.

Nov 17, 202001:01:00
Jakso 13 - Äänikirjat

Jakso 13 - Äänikirjat

Tervetuloa taas uuden Kirjakomeron jakson pariin! Tällä kertaa Venla ja Sofia keskustelevat kuulumisistaan sekä äänikirjoista. Mitä he ovat kuunnelleet viime aikoina ja miksi he kuuntelevat äänikirjoja.  Myös E-kirjoja sivutaan hieman jaksossa.

Nov 02, 202045:33
Jakso 12 - Lukemisen merkitys

Jakso 12 - Lukemisen merkitys

Tervetuloa taas Kirjakomeron uuden jakson pariin! 

Tiistaina 8.9.  vietetään YK:n lukutaitopäivää. Suomessa järjestetään Read Hour -kampanja, jolloin koko Suomi lukee kello 14. Tässä jaksossa Sofia ja Venla keskustelevat lukemisen tärkeydestä ja siitä miten nuorten lukutaitoa tulisi tukea.  Mukaan mahtuu myös puhetta siitä, kuinka uutta luettavaa on mahdollista löytää.

Sep 07, 202042:02
Jakso 11 - Kesän kuulumisia

Jakso 11 - Kesän kuulumisia

Tervetuloa taas Kirjakomeron uuden jakson pariin! Tässä jaksossa Venla ja Sofia kertovat kuulumisiaan kesältä äänitystauon jälkeen.


Huomautuksena:

Hannu Salama tuomittiin jumalanpilkasta vuonna 1966, mutta presidentti Kekkonen armahti hänet 1968. Juhannustanssit-teoksesta julkaistiin sensuroituja painoksia syytteen jälkeen vuoteen 1990 asti.

Aug 24, 202041:23
Jakso 10 - Q&A

Jakso 10 - Q&A

Tervetuloa Kirjakomeron kymmenennen jakson pariin! Tällä kertaa Sofia ja Venla vastaavat kuuntelijoiden lähetämiin kysymyksiin. Jaksossa keskustellaan esimerkiksi siitä, haluaisivatko tytöt itse kirjoittaa kirjan ja minkälaisiin aiheisiin he haluaisivat siinä tarttua.

Aug 10, 202040:60
Jakso 9 - Kesälukeminen
Jul 27, 202031:04
Jakso 8 - Tinasotamiehet

Jakso 8 - Tinasotamiehet

Tervetuloa Kirjakomeron ensimmäisen kirja-arviojakson pariin! Sofia ja Venla keskustelevat Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras -trilogian päätösosasta Tinasotamiehet.

Jul 13, 202038:30
Jakso 7 - Sateenkaarikirjallisuus

Jakso 7 - Sateenkaarikirjallisuus

Tervetuloa Kirjakomeron uuden jakson pariin! Näin Pride-kuukauden loppuun Sofia ja Venla keskustelevat lukemistaan sateenkaarikirjoista. Jaksossa annetaan teemaan sopivia lukuvinkkejä. Jaa meille myös omat kirjavinkkisi Lukufiiliksen Instagramissa.


Korjaus: 

Jaksossa on virhe kohdassa, jossa puhutaan Salla Simukan kirjoista Kun enkelit katsovat muualle ja Minuuttivalssi. Ensimmäisen kirjan päähenkilö on Kirsikka ja Minuuttivalssin Susanna.

Jun 29, 202025:44
Jakso 6 - Kirjastot

Jakso 6 - Kirjastot

Tervetuloa Kirjakomeron kuudennen jakson pariin! Tässä jaksossa keskustellaan kirjastoista ja kaikesta niihin liittyvästä. Venla ja Sofia käyvät läpi esimerkiksi, mitkä ovat heidän suosikkikirjastojaan ja kuinka kirjastojen hetkellinen sulkeminen on vaikuttanut heidän elämiinsä.

Jun 16, 202032:48
Jakso 5 - YA-suosituksia

Jakso 5 - YA-suosituksia

Tervetuloa Kirjakomeron viidennen jakson pariin! Tällä kertaa Sofia ja Venla jakavat kirjavinkkejä YA-kirjallisuuden ihmeellisestä maailmasta. Toivottavasti jaksosta on apua uutta luettavaa etsiville.


Mainitut kirjat:

-Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia

-Sarah Crossan: Yksi

-Siri Pettersen: Odininlapsi

-Aino Louhi: Mielikuvitustyttö

-Caroline Kepnes: Sinä

-Seita Vuorela: Karikko

Jun 01, 202043:18
Jakso 4 - Lukemisen yhteisöllisyys

Jakso 4 - Lukemisen yhteisöllisyys

Tervetuloa taas uuden Kirjakomeron jakson pariin! Tässä jaksossa Sofia ja Venla keskustelevat lukemisen yhteisöllisyydestä sivuten aiheina esimerkiksi lukupiirejä, koulun lukutunteja ja Sofian kokemuksia Nuori Aleksis -kilpailussa.

May 18, 202029:20
Jakso 3 - Lukumotivaatio

Jakso 3 - Lukumotivaatio

Tervetuloa Kirjakomeron kolmannen jakson pariin! Tällä kertaa Sofia Blomberg ja Venla Lepänaho keskustelevat lukumotivaatiosta, sen puutteesta ja siitä kuinka motivaation katoamisen voi selättää. Ehkäpä jaksosta saa joitain ideoita ja vertaistukea, mikäli halu lukea on hukassa.

May 04, 202033:08
Jakso 2 - Kirjallisuustapahtumat

Jakso 2 - Kirjallisuustapahtumat

Tervetuloa Kirjakomeron toisen jakson pariin. Tässä jaksossa Sofia Blomberg ja Venla Lepänaho keskustelevat kirjallisuustapahtumista. Keväältä monet tapahtumat on jouduttu perumaan tai siirtämään, joten nyt on erinomainen aika muistella menneitä tapahtumia. Jaksossa kuullaan, missä tapahtumissa Sofia ja Venla käyvät sekä millaisia muistoja heillä on. Kenties heiltä löytyy uusia vinkkejä!

Apr 20, 202036:14
Jakso 1 - Keitä me ollaan?

Jakso 1 - Keitä me ollaan?

Sofia ja Venla, Lukufiiliksen nuoret, pistävät pystyyn oman kirjallisuuspodcastinsa. 

Tervetuloa kuuntelemaan ensimmäistä jaksoa, jonka aiheena ovat tytöt itse ja etenkin heidän suhteensa kirjallisuuteen. 

Toivottavasti viihdyt!

Mar 25, 202025:36