Skip to main content
Spotify for Podcasters
Koffie met Kif Kif

Koffie met Kif Kif

By Jonas Slaats

Met een tas koffie in de aanslag gaan we op geregelde tijdstippen in gesprek met interessante experten. We analyseren urgente maatschappelijke thema's, ontleden de onderliggende politieke patronen en zoeken naar een meer rechtvaardige wereld.
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
TuneIn Logo
Currently playing episode

Wat staat er op het spel bij het interfederaal actieplan tegen racisme

Koffie met Kif KifMay 04, 2021

00:00
01:24:48
Wat staat er op het spel bij het interfederaal actieplan tegen racisme

Wat staat er op het spel bij het interfederaal actieplan tegen racisme

Op 28 april 2021 organiseerde Kif Kif een webinar over het aankomende interfederaal actieplan tegen racisme. Samen met zes experten uit het antiracistisch middenveld en de NAPAR-coalitie gaven we toelichting bij de totstandkoming van dit plan, de mogelijke valkuilen en kansen en de rol die het middenveld speelt in dit proces. Op welke manier kunnen we zorgen voor echte verandering? Welke blinde vlekken zien we? En hoe kunnen we er voor zorgen dat we voldoende inspraak krijgen bij de monitoring van dit plan?

Blijf scherp én op de hoogte met:

- naparbeldium.com

- kifkif.be


May 04, 202101:24:48
Voorbij het wij-zij-denken van religieus versus seculier

Voorbij het wij-zij-denken van religieus versus seculier

Dit is Jonas' laatste aflevering van Koffie met Kif Kif. En de rollen worden even omgedraaid. Jonas is deze keer niet degene die iemand interviewt, maar wel degene die geïnterviewd wordt. Historica Tina De Gendt ging met hem in gesprek over zijn jongste boek Religie Herzien. Ze daalden dieper af in de zeven grootste misvattingen over religie en analyseerden wat die misvattingen ons leren over het wij-zij denken van seculier versus religieus.

De microfoon van Koffie met Kif Kif wordt na deze aflevering doorgegeven aan Jade Yorks, podcastmaker en communicatiemedewerker bij Kif Kif, en de rest van het Kif Kif-team. Dus blijf zeker geabonneerd op Koffie met Kif Kif. Een volgende aflevering komt binnenkort.

**

En voor de trouwe luisteraars een kleine afscheidsboodschap van Jonas:

Na zo’n 35 afleveringen is dit mijn laatste Koffie met Kif Kif. Ik wil dan ook graag de trouwe luisteraars bedanken. Het was misschien niet de bekendste podcast in het land, maar zo nu en dan kreeg ik fijne feedback te horen. Het deed uiteraard deugd dat mijn uiteenlopende gesprekken over de machtsverhoudingen in onze samenleving sommigen mensen konden informeren en inspireren. Erg bedankt dus voor de steun in dit experiment op de snijlijn van politieke analyse, culturele verdieping en sociale mobilisatie.

Maar al stop ik met Koffie met Kif Kif, dat betekent niet dat ik ophoud met podcasts maken. Integendeel. Ik ben steeds meer van het medium gaan houden. Ik beleefde niet alleen veel plezier aan de inhoudelijke uitwerking, maar verdiepte me ondertussen ook in de meer technische facetten ervan. Als gevolg daarvan begon ik in mijn vrije tijd ook met een geheel andere podcast. De reeks heet Groetjes uit Shambhala en richt zich vooral op thema’s als religie, spiritualiteit en esoterie. Mijn reisgenoot in dit alles is Paul Van der velde, een professor hindoeïsme, boeddhisme en Sanskriet aan de universiteit van Nijmegen. Met een kritische blik en een gezonde dosis humor ontrafelen we elke aflevering een ander facet van hedendaagse spiritualiteit.

Ondertussen werd die reeks een onderdeel van Volzin.nu, dé website over religie en spiritualiteit in de lage landen. Je kan de reeks dus daar vinden, of je kan in je favoriet podcastapp heel eenvoudig op zoek naar Groetjes uit Shambhala.

Het lijkt dan ook op zijn plaats dat ik met deze laatste aflevering van Koffie met Kif Kif de overgang kan maken van de ene reeks naar de andere. Wat de luisteraar in deze aflevering te horen krijgt, is immers een opname van een gespreksavond rond de thema’s in mijn laatste boek. De avond werd georganiseerd door de Krook en Vormingplus Gent-Eeklo, dat ondertussen van naam veranderde tot Avansa binnen de ‘Quotes’-gespreksreeks. In de format van deze reeks vertrekt Tina De Gendt steeds vanuit verschillende citaten uit het boek dat besproken wordt. Zo ook deze keer. Ze citeerde enkele zinnen uit elk hoofdstuk als aanzet voor een diepgaande uitwisseling over verschillende facetten van onze hedendaagse omgang met religie. Het hele gesprek werd als livestream uitgezonden en opgenomen. Vandaar dat ik het uiteindelijk eveneens kon verwerken tot mijn laatste koffie met Kif Kif.

Apr 19, 202101:06:08
Het spook van de radicalisering
Mar 23, 202140:22
Brazilië, Europa en verdoken slavernij

Brazilië, Europa en verdoken slavernij

In gesprek met Luc Vankrunkelsven -- Het woord ‘slavernij’ klinkt in de oren van velen als iets van het verleden. Of we verbinden het louter met contexten zoals oorlog. Maar niets is minder waar. Slavernij is niet louter historisch en het is jammer genoeg ook niet zo ver weg als we denken.

Naar schatting zijn er wereldwijd zo’n 40,3 miljoen tot slaaf gemaakte mensen. Dat zijn slachtoffers van mensenhandel, gedwongen arbeid of seksuele uitbuiting. Met andere woorden: vandaag zijn er meer tot slaaf gemaakte mensen op de wereld dan tijdens het Romeinse Rijk of op het hoogtepunt van de trans-Atlantische slavenhandel. En het probleem is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw dramatisch toegenomen. In België gaat het trouwens om zo’n 1500 mensen.

Het is dus een heel pijnlijk, reëel en acuut probleem. Dat hoeft niet te verwonderen. Want dergelijke vormen van moderne slavernij zijn geen problemen die zich geheel onverwacht voordoen. Dergelijke vormen van moderne slavernij zijn immers inherent verbonden met onze hedendaagse economische systemen en met de ecologische roofbouw die daarmee gepaard gaat.

In deze aflevering zit ik daarom samen met Luc Vankrunkelsven van Wervel die al vele jaren aandacht besteedt aan deze wisselwerkingen tussen uitbuiting van mensen en uitputting van de aarde. Meer specifiek doet hij al jaren onderzoek naar de manier waarop de soja- en vleeshandel tussen Brazilië en Europa één van de meest schrijnende voorbeelden is in dat alles.


--

Meer uitleg over Luc's jongste boek vind je hier: https://www.epo.be/nl/noord-zuid/4730-een-wereld-van-verdoken-slavernij-9789064164460.html

Feb 15, 202134:18
Onderwijs in een gekleurde samenleving
Dec 20, 202001:02:17
Discriminatie omwille van levensbeschouwing (De Andere Kant - deel 3)
Dec 05, 202036:02
Racisme in het onderwijs (De Andere Kant - deel 2)
Nov 28, 202043:15
Discriminatie op de werkvloer (De Andere Kant - Deel 1)
Nov 21, 202038:54
De Andere Kant (trailer)

De Andere Kant (trailer)

Binnenkort op het Koffie met Kif Kif kanaal: 'De Andere Kant', een miniserie die op touw werd gezet door Samenlevingsopbouw Antwerpen. In drie podcasts gaan telkens twee jongeren dieper in op hun ervaringen met racisme en discriminatie. De Andere Kant biedt hen zo de mogelijkheid om hun zijde van het verhaal te vertellen. Daarna gaan ze samen met een expert op zoek naar oplossingen. Eén aflevering focust daarbij op het thema werk, een andere op onderwijs en de laatste op discriminatie die moslima’s ondervinden wanneer ze een hoofddoek dragen.

Samenlevingsopbouw Antwerpen vroeg Kif Kif of we deze gesprekken voor hen in goede banen konden leiden. Dat wilden we natuurlijk maar al te graag. En we zijn ook bijzonder blij met het resultaat. Want de combinatie van uit het leven gegrepen verhalen, noodzakelijke analyses van de problematieken en een gezamenlijke zoektocht naar oplossingen zorgde voor bijzonder boeiend luistermateriaal.

Nov 18, 202001:48
De moeilijke balans tussen privacy en het verzamelen van etnische data

De moeilijke balans tussen privacy en het verzamelen van etnische data

Deze aflevering is een live-podcast want op 24 september organiseerde Kif Kif een panelgesprek rond “Etnische data in de strijd tegen discriminatie”. We vroegen vier experten om daarover met elkaar van gedachten te wisselen. Want meten is weten, ook in de strijd tegen racisme. Jammer genoeg wordt structurele ongelijkheid tussen verschillende bevolkingsgroepen al te weinig in kaart gebracht. Om dat euvel te verhelpen, lijkt het dan ook goed de bestaande statistieken aan te vullen met meer etnische data. Maar hoe zit dat dan met privacy? Kunnen we dat soort data wel op een voldoende veilige manier verzamelen? En wat met het risico dat etnische data misbruikt wordt om discriminatie goed te praten?

Zeker in tijden van corona en het maatschappelijke debat rond etnisch profileren bij de politie zijn dat soort vragen relevanter dan ooit. We gingen daarover in gesprek met Rachel Waerniers van Unia, Eline Kindt van de Liga voor de Mensenrechten, Wouter Arrazola de Oñate van de Vlaamse vereniging voor Respiratoire gezondheidszorg en Pieter-Paul Verhaeghe, professor aan de VUB, bekend van zijn vele academische praktijktesten. Moderator van dienst was Nina Henkens, de coördinatrice van Kif Kif.

Oct 20, 202001:15:47
Groetjes uit Shambhala

Groetjes uit Shambhala

De vorige aflevering met Paul van der Velde werd ondertussen enkele honderden keren gedownload. Ons gesprek over de koloniale kijk op oosterse spiritualiteit bleek dus heel populair. Daarenboven beleefden Paul en ik er zelf ook erg veel plezier aan. Daarom besloten we er een vervolg aan te breien met 'Groetjes uit Shambhala'. Dat wordt onze eigen podcastreeks over fenomenen als yoga, mindfulness, chakrahealings en shamanisme retreats. Dat alles is vandaag nu eenmaal alomtegenwoordig. Meer nog, zo’n 25 procent van de mensen in onze samenleving omschrijft zichzelf als ‘spiritueel maar niet religieus’. We dachten dus dat het hoog tijd werd om van dichterbij te onderzoeken wat die spiritualiteit precies inhoudt. Met een kritische blik – en een gezonde dosis humor – zullen we elke aflevering één specifiek thema ontrafelen.

Binnenkort komt er weer een nieuwe episode van Koffie met Kif Kif, maar met deze trailer wilde ik jullie toch graag inlichten over dit nieuwe, persoonlijke project. Want ik veronderstel dat sommige trouwe luisteraars deze 'Groetjes uit Shambhala' ook wel willen volgen. Als dat inderdaad zo is, abonneer je dan via je favoriete podcastapp. De eerste episode komt er snel aan en vanaf dan hopelijk elke drie weken nog één. https://anchor.fm/groetjes-uit-shambhala

Oct 16, 202003:06
Onze koloniale kijk op oosterse spiritualiteit
Sep 30, 202045:44
Weg met identiteit?
Sep 09, 202049:39
Corona: katalysator voor economische omwenteling?

Corona: katalysator voor economische omwenteling?

In gesprek met Frank Vanaerschot (Deel 3) -- Dit is het laatste deel van onze driedelige reeks over geld. In het eerste deel gingen we uitgebreid in op de manier waarop geld gecreëerd wordt door banken en hoe het zich in de samenleving verspreidt. In het tweede deel bespraken we hoe de eurocrisis voor structurele achterstelling zorgde, hoe de veroorzakers van de crisis daar nog extra profijt uit haalden, hoe financieel beleid soms ook racistisch kan zijn en hoe dat alles in tijden van corona sterk dreigt toe te nemen als we de financiële sector niet democratiseren. In dit laatste deel bespreken we tot slot of er aan dit alles iets te doen valt.

Jul 15, 202023:16
Socialisme voor de rijken, hardvochtig kapitalisme voor de armen

Socialisme voor de rijken, hardvochtig kapitalisme voor de armen

In gesprek met Frank Vanaerschot (Deel 2) -- "Wie gaat dat betalen?" is een vraag die luid weerklinkt in coronatijden. Het is echter een foute vraag. De juiste vraag is eerder: “Wie gaan we toelaten om geld te creëren en hoe gaan we dat geld dan verdelen?” En om daarop te antwoorden zet ik mijn gesprek verder met Frank Vanaerschot, medewerker bij Fairfin (www.fairfin.be), een organisatie die al vele jaren onze bankensector op ethisch vlak onder de loep neemt.
In het eerste deel van deze serie gingen we uitgebreid in op de manier waarop geld gecreëerd wordt door banken en hoe het zich in de samenleving verspreidt. Want het blijkt niet zo te zijn dat er een vaste pot geld is en dat de handen van de overheden daardoor gebonden zijn in tijden van crisis. Dat werd maar al te duidelijk na de bankencrisis van 2008 toen de centrale banken duizenden miljarden euro’s uit het niets creëerden om de economie overeind te houden. Alleen werden die miljarden niet meteen gebruikt om achtergestelden in de samenleving te helpen om het hoofd boven water te houden, ze werden wel gebruikt om de banken te redden.
Daar waren we geëindigd in het eerste deel. In dit tweede deel hebben we het ook over de eurocrisis die volgde in de nasleep van de bankencrisis en hoe het geheel voor structurele achterstelling zorgde. Want de patronen die we toen aan het werk zagen – en de racistische ondertonen die we toen konden ontwaren – zullen ook van enorm belang zijn bij de aanpak van de huidige coronacrisis.
Jul 07, 202037:02
Geld

Geld

In gesprek met Frank Vanaerschot (Deel 1) -- De coronacrisis gaat zakken vol geld kosten. Zoveel is duidelijk. Het lijkt dan ook dringend tijd om wat diepgaander te reflecteren over geld. Want sommige beleidsmakers doen het uitschijnen alsof het evident is dat de overheid zal moeten besparen en dat alle belastingbetalers een bijdrage zullen moeten leveren. Maar werkelijk evident is dat helemaal niet. Dat het allemaal wat complexer in elkaar zit, werd wel erg duidelijk tijdens de vorige wereldwijde crisis.  Alleen was dat geen gezondheidscrisis en wel een financiële crisis. Overheden gingen ook toen massaal besparen om private banken te redden. Maar dat zorgde er enkel voor dat de rijken nog rijker werden en dat de mensen in de economische onderlagen van de samenleving het steeds harder te verduren kregen.

Het lijkt dan ook uitermate belangrijk om ervoor te zorgen dat de gevolgen van deze gezondheidscrisis niet opnieuw afgewenteld worden op dezelfde groepen. Want meer dan ooit zijn het die groepen die de samenleving doen draaien – van onderbetaalde paksjebezorgers tot afgematte verpleegsters. We moeten ons dus afvragen hoe we er kunnen voor zorgen dat de kloof tussen arm en rijk niet opnieuw zal vergroten door toedoen van corona.

Om dat alles in de diepte te bespreken, zat ik samen met Frank Vanaerschot, medewerker bij Fairfin (www.fairfin.be), een organisatie die al vele jaren onze bankensector op ethisch vlak onder de loep neemt.

Dit wordt trouwens een driedelige podcast. In dit eerste deel van de reeks gaan we vooral in op het thema geldcreatie. Daar bestaan immers talloze misvattingen over. En het is cruciaal dat we die misvatting eerst doorpikken. Want pas dan kunnen we diepgaand analyseren hoe het politieke en financiële beleid voor structurele achterstelling zorgt in onze samenleving en hoe de kloof tussen arme en rijk daardoor nog veel groter kan worden in de nasleep van corona. Die analyse komt aan bod in het tweede deel. In het derde deel zullen we tot slot de vraag stellen hoe we dat financieel beleid kunnen veranderen zodat we die achterstelling misschien net kunnen wegwerken.

Jul 01, 202036:37
Parade of protest?

Parade of protest?

May 15, 202047:14
Spektakeldemocratie

Spektakeldemocratie

In gesprek met Thomas Decreus --- Wie de hedendaagse politiek van nabij volgt, krijgt soms het gevoel in een soort spiegelpaleis te leven. De beeldvorming lijkt vaak reëler dan de realiteit. Politiek wordt immers niet zozeer bepaald door de concrete zorgen van mensen en wel door mediadebatten die politiek voorstellen alsof het sportwedstrijden zijn: twee kampen worden tegenover elkaar losgelaten om vervolgens te zien hoeveel punten ze scoren bij het publiek. Maar wie er ook ‘wint’, zelden wordt er iets gedaan aan de werkelijke noden van de burgers. Anders gezegd: onze democratie is niet langer een debat van reële politieke ideologieën, maar werd een theater. In februari publiceerde Thomas Decreus daarover het boekje Spektakeldemocratie.

Mar 12, 202042:31
Een koelhoofdige kijk op de geschiedenis van islam

Een koelhoofdige kijk op de geschiedenis van islam

In gesprek met prof. Jo Van Steenbergen --- In deze aflevering van Koffie met Kif Kif nemen we een diepe duik in de geschiedenis van de islam. Geen sinecure in deze tijden van polariserende beeldvorming. Hoe houden we het hoofd koel om een correct zicht op de geschiedenis te krijgen in plaats van deze te demoniseren of, omgekeerd, overmatig te romantiseren? En wat kan zo’n meer koelhoofdige kijk op de geschiedenis van de islam ons leren over de hedendaagse verhitte debatten?

Om dat soort vragen te beantwoorden, zat ik samen met Jo Van Steenbergen, een professor aan de UGent die in 2018 het boek ‘Een nieuwe geschiedenis van de islamitische wereld’ publiceerde.

Dec 20, 201958:18
De geesten dekoloniseren door kunst
Oct 17, 201932:20
Brandstof voor conflict

Brandstof voor conflict

In gesprek met Sami Zemni -- De geopolitieke chaos in het Midden-Oosten en de Maghreb is nog lang niet ten einde. Daarenboven heeft die chaos een blijvende impact op de samenleving hier in Vlaanderen. Niet alleen zijn we politiek bij verschillende conflicten betrokken, ze vormen ook brandstof voor de maatschappelijke debatten rond identiteit, religie en cultuur. We gingen over dit alles in gesprek met professor Sami Zemni en probeerden een tussenbalans op te maken.
Sep 18, 201945:32
De dagelijkse realiteit van racisme

De dagelijkse realiteit van racisme

In gesprek met Naima Charkaoui -- Naima Charkaoui werkt al enkele jaren intensief rond mensenrechten, kinderrechten, diversiteit en racisme. In februari van dit jaar bracht ze het boek uit Racisme: Over wonden en veerkracht. Kif Kif ging met haar in gesprek over microkwetsingen, over de maatschappelijke schizofrenie rond racisme, over de manier waarop we de beeldvorming in de media als een permanente bron van microkwetsingen kunnen bekijken en over tips voor het eerstelijnswerk om kritisch bewustzijn rond racisme aan te scherpen.

May 15, 201937:41
Etnisch profileren bij de Belgische politie

Etnisch profileren bij de Belgische politie

In gesprek met Anne Claeys -- In mei 2018 publiceerde Amnesty International een uitgebreid rapport rond etnisch profileren bij de Belgische politie. Het maakte nog maar eens duidelijk dat het thema veel hoger op de politieke agenda moet staan. Veiligheidsdiensten zouden in principe moeten instaan voor je bescherming, dus wanneer net die diensten je op een racistische manier viseren, dan voelt iemand zich als snel onveilig. 

Het thema ‘etnisch profileren’ verschijnt slechts zeer sporadisch in de gevestigde media, en wanneer dat gebeurt, wordt er zelden onderzocht hoe groot het probleem al dan niet is. Het blijkt dus moeilijk om er een breed maatschappelijk debat rond te krijgen. Anne Claeys wou daar verandering in brengen. Als beleidsverantwoordelijke bij Amnesty International beet Anne Claeys zich twee jaar vast in het onderwerp. Ze onderzocht hoe wijdverspreid het fenomeen is binnen de Belgische politie en schreef het uiteindelijke onderzoeksrapport. Voor de aanbevelingen in dat rapport liet ze zich inspireren door best practices uit het buitenland.

Mar 14, 201949:05
Hong Kong, stad van non-stop demonstraties en bruisende minderheden
Mar 07, 201954:52
De wetenschap van ras en het racisme van de wetenschap

De wetenschap van ras en het racisme van de wetenschap

-- In gesprek met Amade M'charek --

Vandaag wordt weinig zo hoog aangeschreven als ‘de wetenschap’. Het lijkt soms een quasi heilig fenomeen waarvan velen verwachten dat het ons telkens opnieuw de enige echte waarheid zal openbaren. Daardoor heeft men veel te weinig aandacht voor de donkere kanten uit de geschiedenis van de wetenschap, zoals de kwalijke link tussen wetenschap en racisme.

Om toch wat dieper te grasduinen in dat onderwerp, ging ik in gesprek professor met Amade M’charek. Zij doceert antropologie van de wetenschap aan de universiteit van Amsterdam en doet er op dit moment onderzoek naar de wijze waarop forensisch onderzoek bij misdrijven raciale classificaties voortbrengen.

Jan 25, 201942:36
De identiteitspolitiek van het verlichtingsdiscours

De identiteitspolitiek van het verlichtingsdiscours

In gesprek met Ico Maly -- Van links tot rechts verwijzen heel wat politici en opiniemakers naar ‘de verlichting’ als de basis van ‘de normen en waarden van onze samenleving’. Zo wordt het een soort containerterm voor allerhande concepten als ‘kritisch denken’, ‘vrijheid van meningsuiting’, ‘secularisme’ of ‘de gelijkheid van man en vrouw’. Alleen gaat men niet altijd even consequent om met die containerterm. Het beleid en het discours van sommige politici en opiniemakers kunnen we zelfs omschrijven als een vorm van ‘anti-verlichting’. Hoewel velen naar ‘de verlichting’ verwijzen alsof de term voor zich spreekt, is het hoegenaamd geen eenduidig begrip. Er waren radicale verlichtingsdenkers, gematigde verlichtingsdenkers en antiverlichtingsdenkers. De eerste groep streed wel degelijk voor universele mensenrechten, maar de tweede groep wou grotere democratische inspraak liever beperken tot sommige groepen en de derde groep vond individuele mensenrechten zelfs een gevaar voor het broze weefsel van de samenleving. We klopten aan bij Ico Maly om na te gaan hoe je deze verschillende ideologische tendensen ook vandaag nog duidelijk kan zien. In dat gesprek maakte hij duidelijk hoe je de hypocrisie rond het hedendaagse verlichtingsdiscours kan ontmaskeren. ** Ico Maly is voormalig coördinator van Kif Kif en werkt op dit moment als docent Digital Media & Politics aan de Tilburg Universiteit. Hij schreef eerder twee boeken over de ideologie van de N-VA en Nieuw-rechts. Recent bracht hij een nieuw boekje uit over de hedendaagse antiverlichting.
Dec 09, 201845:05
Politiek antiracisme: D-SA, BeOne en hun ideologische verschillen

Politiek antiracisme: D-SA, BeOne en hun ideologische verschillen

Eén van de belangrijkste veranderingen in het politieke spel van de naderende gemeenteraadsverkiezingen is de opkomst van twee nieuwe partijen die zich als antiracistisch profileren en die de maatschappelijke superdiversiteit op hun lijsten expliciet vertegenwoordigen. Enige tijd geleden publiceerde Kif Kif coördinator Mohamed El Khalfioui een inhoudelijke analyse van hun partijprogramma’s. Maar daarmee was zeker niet alles gezegd. Integendeel. Het biedt vooral een aanzet om nog dieper in te gaan op de betekenis van D-SA en BeOne, hun positie in het huidige politieke landschap en hun rol voor de bredere antiracistische strijd. Daarom vroeg ik Mohamed om de analyse verder te zetten in een gesprek met Samira Azabar die aan de UA onderzoek doet naar de politieke participatie van moslims.
Oct 11, 201801:05:17
Deradicaliseer het kapitalisme, democratiseer de economie

Deradicaliseer het kapitalisme, democratiseer de economie

We zijn heilig overtuigd dat democratie de beste en meest eerlijke bestuursvorm is, maar wanneer we over bedrijven spreken, vinden we hun hiërarchische en ondemocratische organisatie blijkbaar vanzelfsprekend. Al bezitten sommige grote bedrijven een enorme maatschappelijke macht en politieke invloed, toch wordt er zelden geopperd dat bedrijven van binnenuit aan democratische controle moeten onderworpen worden. Om het gesprek over 'economische democratie' wat open te trekken, zat ik samen met Sacha Dierckx, een doctorandus in de economische wetenschappen en wetenschappelijk medewerker bij de progressieve denktank Minerva.
Oct 03, 201843:02
Wapenleveringen, media en propaganda: een kritische blik op het conflict in Jemen

Wapenleveringen, media en propaganda: een kritische blik op het conflict in Jemen

De grootste humanitaire crisis van het moment, zo noemt de VN de oorlog in Yemen. Het conflict woedt al vele jaren, maar in onze mainstream media zien we pas de laatste maanden wat berichtgeving opduiken. Daarenboven wordt in die berichtgeving de complexiteit veelal gereduceerd tot een soort strijd tussen Saoedi-Arabië en Iran. Het gevolg is dat de meeste andere breuklijnen die doorheen het conflict lopen over het hoofd worden gezien, hoewel ze minstens even belangrijk zijn. Om het geheel wat beter in kaart te brengen, ging ik daarom in gesprek met Tine Danckaers van MO*, één van de weinige Vlaamse journalisten die de oorlog van in het begin opvolgen.
Sep 24, 201854:27
De sociale ongelijkheid van de ‘war on drugs’

De sociale ongelijkheid van de ‘war on drugs’

De ‘war on drugs’ is een thema dat wel vaker de kop op steekt in de aanloop naar verkiezingen. Maar, zoals dat wel vaker gaat, verdwijnen de reële vragen over de concrete resultaten van het beleid in een rondje modderslingeren. Een onderwerp dat in deze discussie daardoor steevast onderbelicht blijft is de manier waarop het huidige drugsbeleid niet alleen sociale ongelijkheid bestendigt maar soms zelfs in het leven roept. Om dit verband tussen sociale ongelijkheid en de ‘war on drugs’ alsnog wat scherper te krijgen, ging ik in gesprek met Peter Muyshondt (Een hoofdcommissaris bij de politie die zijn broer verloor aan drugs, maar toch pleit voor totale legalisering) en Els Vermeesch (de coördinatrice van Trekt uw Plant, een cannabis social club die tijdelijk in de gevangenis zat voor de activiteiten van de vzw).

In deze podcast legt Peter grondig uit waarom prohibitie niet werkt, hoe hypocriet we omgaan met roesmiddelen in het algemeen, waarom legalisering wel oplossingen kan bieden, welke verschillende vormen van sociale ongelijkheid de ‘war on drugs’ worden bestendigd, wat een internationaal perspectief ons bijleert, en welke experimenten een nieuw beleid zouden kunnen inluiden. En met Els wordt dieper ingegaan op de dubbele houding rond cannabis in ons land, de verwevenheid ervan met sociale thema’s en de specifieke ervaringen van ‘Trekt uw Plant’ bieden op die manier een heel concreet voorbeeld van alle onzin in de ‘war on drugs’.
Sep 12, 201854:15
Why we need a revolt of the caring classes

Why we need a revolt of the caring classes

A special bonus episode in English. Together with professor David Graeber, we take a deep dive in the bizarre way we look at work and labour. Why does capitalism create an enormous amount of bullshit jobs? Why don't we work only 15 hours a week, while technically we could? And why does David Graeber say we need a revolt of the caring classes?
Aug 28, 201811:39
“Ik vertel de geschiedenis van de mensen onder de bommen, niet van degene die bommen gooit”.

“Ik vertel de geschiedenis van de mensen onder de bommen, niet van degene die bommen gooit”.

Als afsluiter van de reeks dialogen rond de grenzen van vrije meningsuiting nemen we opnieuw een buitenlandse casus onder de loep: geweld en verzet in Irak. Het werd een diepgaand gesprek over de gruwel van geopolitieke destructie, over de rol van media en beeldvorming daarin en over het kritisch weerwerk van NGO’s die de complexe waarheid aan het licht brengen.
Jul 18, 201836:38
“Er is veel losgekomen in de Rif.”

“Er is veel losgekomen in de Rif.”

De laatste jaren heerst er grote onrust in de Rif, een regio in Marokko waar vele Belgen hun familiale wortels hebben. De bevolking laat er geregeld haar ongenoegen horen, maar de staat negeert de aanwezige noden en reageert repressief. Niettemin zet het protest zich verder en krijgt het zelfs internationale dimensies. We gaan over dit alles in gesprek met Btisam Akarkach die er inn juni 2018 een boek over publiceerde.
Jun 22, 201848:27
“We moeten minderheden niet opleggen hoe ze moeten praten.”

“We moeten minderheden niet opleggen hoe ze moeten praten.”

In maart 2018 deed het project ‘Nora’ nogal wat stof opwaaien in Nederland. Nora was immers een soort ‘islamitisch Loesje’ dat heel wat kritiek te verduren kreeg toen ze voor het eerst een bericht de wereld in stuurde. Volgens Enis Odaci, die het project coördineerde, kan Nora ons heel wat leren over de hedendaagse maatschappelijke debatten rond discriminatie en polarisatie.
Jun 11, 201847:10
“Als joodse voel ik me meer verbonden met moslims dan met christenen.”

“Als joodse voel ik me meer verbonden met moslims dan met christenen.”

Samen met de Canadees-Belgische onderzoekster Anya Topolski gaan we dieper in op de verwevenheid van secularisme, religie en racisme. Zowel vanuit haar academische werk, waarin ze op filosofische wijze het maatschappelijke wij-zij-denken ananlyseert, als vanuit haar persoonlijke en familiale geschiedenis als Joodse vrouw, biedt ze ons een bijzonder interessante kijk op die thema's.
May 15, 201839:36
“Streven naar het goede maakt je bijna altijd onderdeel van het verliezende kamp.”

“Streven naar het goede maakt je bijna altijd onderdeel van het verliezende kamp.”

In onze tweede aflevering van de reeks podcasts over 'de grenzen van vrije meningsuiting en activisme' gaan we in gesprek met Dominique Willaert rond vrijheid van meningsuiting, de staat van het linkse activisme in Vlaanderen en de noodzaak om grondige machtsanalyses te maken in de huidige debatten.
May 09, 201859:20
“We hebben polarisatie te lang beschouwd als een vorm van conflict.”

“We hebben polarisatie te lang beschouwd als een vorm van conflict.”

We spraken met de directeur van de Dossin Kazerne over thema’s als vrije meningsuiting, polarisering, zondebokmechanismen en zoektochten naar maatschappelijke heling.
May 09, 201801:11:32