Skip to main content
Spotify for Podcasters
#комкаст - media and marketing podcast

#комкаст - media and marketing podcast

By Darko Buldioski

Поткаст за маркетинг, нови медиуми, дигитална трансформација и дигитална култура. Поткастот е дел од блогот komunikacii.net, креиран во 2005 година. Зад блогот стојат Дарко Булдиоски, Сеад Џигал, Наталија Стефановска, Мите Кузевски а од пред некоја година и целиот тим на маркетинг агенцијата NewMediaMK.

#комкаст започна како аудио издание во 2011 година кое беше емитувано и на РадиоМОФ. Во својата историја полна со паузи го менуваше својот формат и своите домаќини, но секогаш остана верен на своите теми. Сите епизоди се достапни на komunikacii.net/category/komkast
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Бизнис транформација е дигитална трансформација - Петар Ниновски и Душан Марковиќ - #комкаст 114

#комкаст - media and marketing podcastMar 17, 2022

00:00
43:57
Бизнис транформација е дигитална трансформација - Петар Ниновски и Душан Марковиќ - #комкаст 114

Бизнис транформација е дигитална трансформација - Петар Ниновски и Душан Марковиќ - #комкаст 114

Во оваа епизода зборуваме со Петар Ниновски од Brainster и Душан Марковиќ од Maliqi Group.

Секој со искуство во својата индустрија, Петар во неформално образовани, Душан со угостителство и дистрибуција зборуваа со кои предизвици тие се соочувале во процесот на трансфорамција во компаниите во кои делуваат.

Mar 17, 202243:57
Луѓе (HR) и дигитална трансформација со Ивана Дојчиновска Стојановиќ - #комкаст 113

Луѓе (HR) и дигитална трансформација со Ивана Дојчиновска Стојановиќ - #комкаст 113

Кога зборуваме за дигитална трансформација често напоменуваме дека луѓето во оранизацијата се клучен фактор за успешната трансформација.  

Токму за процесите на промена внатре во компанијата, за развојот и одржувањето на организациската култура и секако за развојот на кариерните патишта во оваа епизода на #комкаст зборуваме со Ивана Дојчиновска Стојановиќ

Feb 24, 202250:22
5G и дигитална трансфорамција - #комкаст 112

5G и дигитална трансфорамција - #комкаст 112

Во седмата по ред епизода на #комкаст посветена на дигиталната трансфорамција зборуваме за 5G како технологија. Со Маја Милосавлевска Наумовска од А1 Македонија дискутираме за митовите поврзани со 5G, за карактеристиките и предностите на самата технологија но најмногу за можностите кои таа ги отвара во поглед на развој на голем број нови услуги и сервиси во различни индустрии. 

Feb 03, 202240:42
5 митови за дигитална трансформација - #комкаст 111

5 митови за дигитална трансформација - #комкаст 111

Во шестата последователна комкаст епизода посеветена на дигиталната трансформација изнесуваме на виделина неколку помалку и повеќе очиглени митови поврзани се разбира со дигиталната трансформација.   

Секако, штом се митови значи дека се побиени и дека не се точни тврдењата, но и покрај тоа нив одново и одново ги сретнуваме во секојдневната работа. Токму затоа има потреба одново и одново да се повторуваат и да се посочуваат за да може да се очекува соодветна промена.

Jan 27, 202221:09
Дигитално лидерство со Иван Скендер - #комкаст 110

Дигитално лидерство со Иван Скендер - #комкаст 110

Иван Скендер е човекот одоговорен за спроведување на дигиталната трансформација во А1 Македонија и А1 Хрватска. Разговаравме за предизвиците, искуствата, препреките со кои се соочуваат но и за методите и пристапот во трансфорамцијата. Допревме малку технологија, малку HR или човечки односи, малку agile менаџмент... и ред други теми.

Dec 23, 202138:20
За гејминг со Гораст Цветковски - #комкаст 109

За гејминг со Гораст Цветковски - #комкаст 109

А за што друго би зборувал со Гораст ако не за гејминг и Game Fest и целата култура и трансформација која низ годините наназад се случува. Зборувавме за лични перцепции и искуства, за влијанието на оваа култура на остатаниот дел од опкружување и на крај секако малку и за децата и играњето, неизбежно беше.

Dec 16, 202151:44
Data science со Мартина Наумовска - #комкаст 108

Data science со Мартина Наумовска - #комкаст 108

Уште во воведната епизода на серијалов посветен на дигитална транфорамција зборував колку е важен стратешкиот пристап кон собирање и управување со податоците. Во денешната епизода со Мартина Наумовска зборуваме токму за улогата на податоците во рамки на самата трансформација на работењето на една организација. Мартина е првата жена Data Scientist која влегла во претприемачките води во Македонија, еден од основачите на Data Masters и Data Masters академијата.

Dec 10, 202143:28
Грижа за корисници со Борче Ѓорѓески - #комкаст 107

Грижа за корисници со Борче Ѓорѓески - #комкаст 107

Како е да се биде од другата страна, кога корисникот бара да му се посвети внимание или реши проблем? Како се менуваа каналите за комуникација со корисниците, колку време е дозволено за решавање на проблем, како е да те замени вештачка интелигенција, што не може да работи робот? На овие и многу други прашања одговара Борче Ѓорѓески од А1 Македонија, човекот кој, најверојатно, има подебела кожа од сите нас заедно...

Dec 02, 202137:51
Што е дигитална трансформација? - #комкаст 106

Што е дигитална трансформација? - #комкаст 106

Најавивме серија на епизоди кои ќе бидат посветени на дигиталната трансформација, ама ред е за почеток да се обидеме да дадеме вовед, дефиниции, рамки за да знаеме за што зборуваме. Во првата епизода од овој серијал се обидувам да ги врзам кафанските муабети со серзиони теми кои секако не се неспоиви, ама си носат свој предизвик.

Во воведната епизода ќе слушнете:

 • дефиниции за дигитална трансформaција,
 • основни елементи на дигитална трансформација
 • фази на трансформација
 • фокус на коринсикот и корисничкото искуство
 • зошто дигиталните маркетери се мешаат во дигитална трансфорамција
Nov 25, 202133:07
Најава: Дигитална трансформација

Најава: Дигитална трансформација

Пред неколку месеци со А1 Македонија започнавме убав муабет околу подкасти, локална понуда и сл. и после неколку (онлајн) состаноци и меилови... работите станаа поконкнретни. Се интензивираа работите и конечно денес ја имам честа да ја најавам новата сезона (иако напуштивме броење на сезони пред две години па затоа некаде може и ќе ја викам серија) на #комкаст.

Одлуката околу содржината беше прилично лесна. Дигитална трансформација. Долги години сме активен дел од неа, од повеќе страни а тоа е и тема со која А1 Македонија можеше многу лесно да се поврзе, ќе слушнете во некои од епизодите и зошто.

Тоа е, #комкаст, партнерски со А1 Македонија, 10 нови епизоди, скеој четврток. Од сега па до февруари 2022. Повеќе детали во најавата и прва епизода во четврток на твојата омилена аудио платформа, YouTube или тука на блог.

Nov 22, 202102:18
За SEO со Бранко Илишев - #комкаст 105

За SEO со Бранко Илишев - #комкаст 105

Бранко е ко-основач главен и одговорен за SEO делот во агенцијата SmartClick. Бранко ми е еден од „тајните” извори за добри SEO дискусии и линкови. Подолго време се договараме да снимаме епизода и конечно успевме да се погодиме и да продискутираме за:

 • развој на кариера во SEO
 • потребите на глобалните пазари и специјализација
 • профили на SEO експерти
 • Core Web Vitals
 • Локалната SEO сцена, ако може така да се нарече :)
Jul 01, 202141:17
За развој на кариера во „дигитал” со Иван Димитров - #комкаст 104

За развој на кариера во „дигитал” со Иван Димитров - #комкаст 104

Кога ќе се обидеш да размениш искуство пред камера со некој кој, ако не повеќе барем, еднакво зборува како мене не е лесен предизвик. Се обидувавме со Ико долго време да најдеме поконкретна тема за муабет за да не си се жалиме само јавно, тоа секако го правиме често... Еден негов статус за потррага по нов вработен во Групер ме инспирираше да ја отворам темата за вработување, градењеи пронаоѓање на соодветен кадар за работа во нашва индустрија т.е. дигитален маркетинг.

Ако ја слушнеш, или гледаш епизодава ќе слушнеш за различни искуства за пристап на работодавачи, вработени, менаџери и сл. во поглед на развојот на кариерниот пат на дигиталците. Фокусот е на локалната ситуација и предизвици кои постојат од двете страни. Се обидовме да ги согледаме сите акспекти на темата, објективно.

Успеавме ли добро да ја отвориме темата?

May 23, 202153:13
Алгоритми и општество со Игор Трајковски од time.mk - #комкаст 103

Алгоритми и општество со Игор Трајковски од time.mk - #комкаст 103

Има теми на кои едноставно уживам да зборувам, дискутирам, да се надградуваме и да бидам предизвикан со моите ставови. Улогата на алгоритми е една од тие теми. Сум спремал презентации, сум пишувал текстови и на периоди многу читам на темата алгоритми и нивната улога во општеството. Токму на оваа тема или овие теми во 103 издание на #комкаст разговарам со Игор Трајковски, умот кој стои за time.mk

Улогата на алгоритмите во денешниот дигитален свет е навистина многу важна и тука не мислам на алгоритмите на социјалните мрежи туку на бројни други примени кои директно имаат влијание на судбините на милиони луѓе ширум светот. Токму за развојот на овие системи и за предизвиците со кои се соочуваат денес дискутираме во оваа епизода. Јас навистина уживав, се надевам ќе уживаш и ти.

May 15, 202152:52
Funnel hacking со Гент Мехмети - #комкаст 102

Funnel hacking со Гент Мехмети - #комкаст 102

И повторно по уште една пролетна пауза, #комкаст е назад со гостин во студио. Конечно успеавме да се погодиме со термините и здравјето со Гент и да помуабетиме на тема маркетинг инка или marketing funnel.

Со Гент Мехмети (B2B Copywriter & Marketing Consultant | Head Of Marketing @ LEORON Institute) дискутираме за развојот на маркетинг инката како модел, пристапот кој треба да го имаме како маркетери за различни типови производи и услуги кои ги продаваме и како ги „хакираме” пред се туѓите инки. Во еден дел анализираме и една конкретна инка, дискутираме и за copywriting и секако спомнуваме многу мали совти кои навидум неважни всушност се клучни за успешноста на една инка.

Гент во епизодата вети дека ќе сподели линкови до работите кои ги спомнува, еве ги:

May 08, 202153:06
Instagram новини и совети + битката на „соушл” - #комкаст 101

Instagram новини и совети + битката на „соушл” - #комкаст 101

По пауза од скоро еден месец, се враќаме со нова епизода на #комкаст во која во соло издание се обидувам да отворам неколку различни дискусии. Инспирацијата е актуелнaта битка на социјалните медиуми за пол позиција во иднината, задржување на доминацијата, или воопшто зачувување на својата релевантност. Фокусот, по воведот е на Instagram затоа што премногу нови работи се случуваат таму и некако мислам дека заслужува внимание.

Ги замолив колегите да ги споделат своите искуства со Instagram и да посочат кои работи им се релевантни за поголем успех таму, баш во овој период. Фала на Симона, Давид, Наташа и Тина.

Во епизодата како што веќе најавив ќе слушнете за:

 • Борба на социјалните медиуми
 • Некои од новитетите на Instagram
 • Совети за објавување на Instagram
 • Стратегијата која стои зад вашиот Instagram настап
 • Кое време треба да објавувате

Во епизодата неколку пати повикувам да споделите искуство…. па еве и тука да повторам. Пишете ми ги вашите совети за успешност на Instagram, што вас ви поминува што не ви поминува периодов?

Apr 01, 202127:32
100. епизода на #комкаст - Носталгија, историја, сегашност, иднина...

100. епизода на #комкаст - Носталгија, историја, сегашност, иднина...

Потајно се надевав дека ќе успеам во една епизода да ги соберам сите кои на еден или друг начин низ изминативе 10 години биле во улога на домаќини на #комкаст. Скоро и да успеав, собрав четворица од вкупно 5 на таа листа. Петтиот задоцни со својата реакција неколку дена :).

Јубилејнава 100. епизода со Сеад, Мите и Дарјан правиме ретроспектива, секој од своја гледна точка, секако низ најлегендарните моменти на овој поткаст.

10 години и 100 епизоди, е прилично лош просек, ама ми се чини дека конечно ја надинуваме периодичноста и влегуваме повторно во јак ритам како оној на самиот почеток. Пу пу да не урочам.

Ние се забавуваме еден час, се потсетивме на некои важни епизоди и искуства и се потапкавме по рамо за тоа што сме го дискутирале и постигнале изминативе годни. Во исто време отворивме и доста интересни теми за кои допрва треба да се зборува, пред се во #комкаст, но и општо...

Ако уживате во овој час, барем половина од нас, супер ќе ви биде. И да, знам, многу сме јаки, не мора да не тапкате по рамо и вие :D

Ајде па побзо да ни дојде нова стотка...

Mar 06, 202151:35
Content maketing со Данче Азманова од Embed Social - #комкаст 99

Content maketing со Данче Азманова од Embed Social - #комкаст 99

Има разлика од содржина, до добра содржина до содржина која има конкретна маркетинг цел и успева да ја реализира. Е токму за овој последниов тип содржина зборуваме со Данче во 99. епизода на #комкаст.

Данче доаѓа од EmbedSocial, екипа која низ годините ни била на гости во #комкаст. Изминативе години содржината им стана еден од клучните начини за привлекување нови корисници и раст на бизнисот. И токму за тоа зборуваме со Данче.

Во епизодата ќе слушнете за:

 • транзицијата од нивинар во „маркетер”
 • потребни вештини за креирање добра содржина за маркетинг цели
 • работа со/во тим за максимален ефект
 • анатомија на добра содржина
 • мерење ефективност од content marketing
 • и многу повеќе...

*ќе слушнеш и на почетокот на епизодата, ама еве уште едно, пишано, извинување за разликата во квалитетот на звукот на одредени делови од епизодата.

Feb 27, 202145:15
Градење т.н. Marketplace со Никола Јодановски од UpShift - #комкаст 98

Градење т.н. Marketplace со Никола Јодановски од UpShift - #комкаст 98

Знам, знам maketplace ќе му дојде на македонски пазар, ама низ годиниве во англискиот јазик токму овој збор го пошити своето значење и сега кога ќе се каже maketplace се мисли на дигитален сервис каде во исто време и исто место се сеќаваат понудата и побаувачката а создавачиот на тој сервис е многу повеќе од само пониудувач на заеднички постор.

Во 98 издание на #комкаст со Никола збоуваме токму за еден ваков севис. UpShift можеби не е најкласичниот SaaS кој би го помислиле кога ќе спомнеме digital marketplace ама еднакво ги носи со себе сите (маркетинг) предизвици.

Во епизодата зборуваме за :

 • што е и како функционира UpShift
 • како развива нови пазари
 • како се расте понуда и побарувачка
 • како се обезбедува паралелен развој на понудата и побарувачката
 • (бизнис) аналитика
 • огласување
Feb 19, 202155:30
B2B и LinkedIn со Данчо Димков од BizzBee - #комкаст 97

B2B и LinkedIn со Данчо Димков од BizzBee - #комкаст 97

Данчо е искусен бизнис консултант кој послениве години со својот тим во BizzBee Solutions се фокусира на бизнис кон бизнис  комуникацијата пред се преку LinkedIn.

Во 97. епизода на #комкаст зборуваме за:

 • карактеристиките на b2b комуникација
 • начин на употреба на LinkedIn за добивање клиенти
 • дефинирање на пораки за започнување на разговор
 • процесот на комуникација
 • психологија на комуникација во име на друг
 • за конкуренцијата на пазарот
 • алатки за автоматизација и употреба на LinkedIn
 • и така натаму :D
Feb 12, 202155:03
Како да снимите поткаст - втор дел | #комкаст 96

Како да снимите поткаст - втор дел | #комкаст 96

Оваа епизода го продолжуваме муабетот за снимање поткаст со малку повеќе осврт на техничкиот дел и опремата потребна за снимање. Има и мал дел за видео, ама само мал.

Во оваа епизода ќе слушнете:

 • како да изберете микрофон
 • Што друго ви е потребно за микрофонот
 • како да изберете и подготвите просторија за снимање
 • кои онлајн сервиси да ги користите ако снимате интервју онлајн
 • како да изберете камера и опрема за видео
 • светло и позиција на снимање видео

Идејата на епизодава е да споделма и што и каде е достапно од опрема на нашиот пазар, па во таа насока еве ги линковите, сите на куп, спомнати во епизодата:

Микрофони:
- Rode Podcaster
- Rode NT-USB Mini
- Blue Yeti
- Mackie - EleMent Series USB Microphones

Продавници во Скопје:
- Артист - FB Page
- Vision - FB Page
- Decibel - достапни и преку Vision
- Pix+

Онлајн сервиси:
- Riversite.fm
- CleanFeed
- SquadCast
- Zencastr

Feb 04, 202126:41
#комкаст 95 - Претпродажба, со Јоцо Тодоровски

#комкаст 95 - Претпродажба, со Јоцо Тодоровски

Со Јоцо Тодоровски, разврзавме муабет за претпродажбата како модел на маркетинг кој може да се применува при лансирање на нов производ или услуга.

Јоцо е стратег за дигитален маркетинг. Им помага на компаниите да постават "маркетинг системи" што носат поголем бизнис раст. Токму со оваа тема, маркетинг системи, го започнуваме нашиот муабет, за подоцна да разговараме за различните пристапи при примената на претпродажба како маркетинг алатка. Разговараме за времето на реализација, комплесноста, јазикот на обраќање, изборот на публика и секако буџетите.

Јоцо го пренесе своето искуство преку серија примери на кои работел со брендови во Македонија, Бугарија но и глобални стартап компании. На крајот на епизодата ги сподели и детали за промената на пристпот и исходот во работата со фитнес тренерот Ана Стојанова

Низ епизодата Јоцо реферира на неколку книги и луѓе, еве ги линковите до работите кои ветивме дека ќе ги споделиме:

Jan 28, 202101:01:40
#комкаст 94 - за Growth ****ing со Никола Соколов

#комкаст 94 - за Growth ****ing со Никола Соколов

Со гостинот во оваа епизода се договоривме дека нема да користиме премногу излитени маркетинг термини, ама не успеавме да намалиме на употребата на англиски термини... Тоа е.

Никола Соколов е ко-основач и главен и одговорен... во Influencers Club, но зад себе има, релатнвно кратка, ама богата работна приказна.

Школуван за програмер, израснат во маркетер или подобро речено geeketeer, и лидер. Со Никола разговараме за:

 • преминот од програмирање во маркетинг и развој на бизнис.
 • неговите позитивни и негатвни искуства во процесот на растење на еден стартап.
 • cold emails
 • Инстаграм микро инфлуенсери
 • ... и многу повеќе

Не дека не се познава по мене, но муабетот со Никола навистина ми легна, и уште од сега најавувам дека нема да помине многу време кога повторно ќе го поканам да гостува пред во студиото на нашиот #комкаст

Jan 20, 202101:00:10
#комкаст 93 - за Google Analytics 4 со Роберт Петковиќ

#комкаст 93 - за Google Analytics 4 со Роберт Петковиќ

Оваа епизода ја планиравме подолго време. Google Analytics 4 официјално се појави пред неколку месеци, и од тогаш наваму барaвме погоден момент да позборуваме на темата со, кој друг ако не, човекот кој ги претвара бројките во зборови - Роберт Петковиќ - Петко

Петко е еден од најпознатите и најпризнатите регионални експерти за аналитика, но не е ништо помалку искусен и од оние кои се во светскиот врв. Петко е редовен наш гостин на AllWeb, присутен на поголем дел од конференциите во регионот а од неодамна активен и на својот YouTube канал - Analitika s Petkot. Исто така (спомнавме и во самата епизода) Петко може да му дозволите да ве научи аналитика и преку Masterbox.rs

Во 93-тата епизода од нашиот #комкаст со Петко разговараме за новините кои ги носи Google Analytics 4, за разликите во споредба со досегашниот Universal Analytics и секако за најдобриот пристап и транзиција која треба да ја исплaнирате ако некаде следите статистика со овој сервис на Google.

Jan 13, 202127:23
#комкаст 92 - Топ 5 извори/сајтови за маркетинг и медиуми

#комкаст 92 - Топ 5 извори/сајтови за маркетинг и медиуми

Традицонално зимскиве празници се за улежување, јадење, пиење... па добро еве нека бидат и за консумирање на содржина.

Оваа епизода, без гостин во студио, всушност е обид да ја разглобам млаку подетално мојата лична практика ког станува збор за навики за консумирање новости и мислења. Се надевам ќе ти биде корисна и можеби инспиративна и секако ќе биде предизвик за ти да ги споделиш со другите (во коментар или каде и да стигнеш) твоите омилени извори за маркетинг и медиуми.

Вовед и како јас консумирам вести денес а како во минатото
- Bloglines -
https://en.wikipedia.org/wiki/Bloglines
- Алтернативи на RSS reader - https://alternativeto.net/software/google-reader/

Видови на извори
- SocialMediaExaminer
- OnTech with Shira Ovide - NYT free newsletter
- Wired Long Reads - Newsletters subscribe page
- ga:croatianTalk - FB група
- Google Ads uz kavu - FB група
- WP Speed Matters -  FB група
- ClickFunnels (Official) -  FB група
- eCommerce Hrvatska - FB група

Honorable mentions
- #ПрегледВоПеток
- The Verge
- DigiDay
- TechLinked - YouTube
- It.mk
- Social Media Today

Топ 5 извори на вести
- WeAreSocial - UK Blog
- eMarketer & eConsutancy
- Platformer - Casey Newton & Boagworld - Paul Boag
- aList Daily
- Netokracija.rs & Netokracija.com

*Substack

Jan 07, 202126:48
#комкаст 91 - Во „Светот на Биби” со Јована Аврамовска
Dec 24, 202037:54
#комкаст 90 - за креативноста во време на дигитал со @muarko
Dec 17, 202052:53
#комкаст 89 - За chat commerce, black friday и многу повеќе со Ана Георгиеска

#комкаст 89 - За chat commerce, black friday и многу повеќе со Ана Георгиеска

Во новата, 89-та епизода по ред на #комкаст разговарам со Ана Г. од Студио модерна, компанијата која стои за брендовите како што се Топ Шоп, Дормео, Делимано, Homeology и други.

Со Ана разговараме за почетоците на нивната компанија во полето на дигитален маркетинг, за фокусот на содржина и секако за мерење на продажбата. Зборувавме за улогата и ефективноста на различните дигитални канали, за продажбата во директна комуникација, преку пораки во чет, за стримањето во живо но, на кратко продискутиравме и за сличностите и разликите на нашиот пазар со останатите во регионот.

Содржина:
00:00 - За почетоците
04:10 - Улогата на содржината во маркетингот
10:20 - Канали за комуникација
14:35 - Chat Commerce
22:00 - Black Friday и display рекламирање
28:35 - За растот и развојот на пазарот
35:32 - Live streaming
44:00 - Сличности со другите пазари

Dec 10, 202046:01
#комкаст 88 - За UX и UI, со Јане Наумоски - Mufix

#комкаст 88 - За UX и UI, со Јане Наумоски - Mufix

Веќе некое време тема во која со големо задоволство се задлабочувам е UX, поточно корисничко искуство, уште поточно... бихевиорални промени на однесување. Или ако до крај веќе одиме со кратенкиве тргнуваме од UX преку UI за да ја видиме големата слика или CX ;)

И покрај тоа што UX најчесто тесно се поврзува со (графички) дизајн, сметам дека темата е далеку повеќе од тоа, и заслужува да и се дискутираме повторно и повеќе. Ама, од некаде мора да се почне, па затоа во оваа епизода по површината на темата почнавме да гребеме со Јане Наумоски, инаку стар пријател на #комкаст.

Разговараме за основите на UX, што е UX а што IU, што е потребно да знаеш и да учиш за да можеш свесно да размислуваш на темава и како да напредуваш. Неколку интересни линкови на темата споделувам најдолу...

UX - user experience - корисничко искуство
UI - user interface - кориснички интерфејс
CX - customer experience - (вкупно) искуство на купувач/клиент?!?

Корисни линкови:

_____________

Слушајте ја новата епизода претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси:

iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

Nov 30, 202026:03
#комкаст 87 - За YouTube, ама сериозно, со Иван Ајнштајн
Nov 19, 202043:07
#комкаст 86 - Како да направите поткаст!

#комкаст 86 - Како да направите поткаст!

Оваа недела решивме малку да експериментираме. Снимивме малку поразличен #комкаст. Ако ви се допадна и ако сакате да има ваков тип на епизоди почесто, пишете ни некаде... да знаеме и да си планираме. Ова епизода Дарко ќе ви каже: Како да напрaвите поткаст.

Корисни линкови за секој од деловите во епизодата:

1. Планирање на поткаст

How to Start a Podcast - thepodcasthost.com
Starting Your Podcast: A Guide For Students - NPR
How To Start A Podcast - podcastinsights.com

2. Снимање и едитирање на поткаст

Audacity - Free, open source, cross-platform audio software
Rode smartLav+ - Lavalier microphone for smartphones
Dual Lavalier Microphone - performwireless.com
Razer Seiren X Streaming - Anhoch.com
Anchor App - iTunes, Google Play

3. Објава и дистрибуција на поткаст

Anchor.fm - The easiest way to make a podcast
PowerPress Wordpress Plugin -blubrry.com
31 Best Podcast Hosting Sites - podcastinsights.com


Nov 12, 202013:53
#комкаст 85 - Истражување: Подкасти со Мите Кузевски

#комкаст 85 - Истражување: Подкасти со Мите Кузевски

Скоро една година подоцна, повторно дискутираме со Мите за подкастите како медиумски формат. Овој пат Мите дојде со истражување спроведено на нашиот пазар.

Во епизодата ги дискутираме резултатите од истражувањето, анализираме можности и простор за напредок на подкаст културата во Македонија.

Дел од (клучните) наоди на истражувањето кои ги дискутираме со Мите се објавени и на комуникации.нет

Ако имаш подкаст или знаеш некој за кој ние не сме свесни, па макар бил и само YouTube или FB видео, сподели го веднаш.

Nov 04, 202032:56
#комкаст 84 - The Social Dilemma со Сеад Џигал

#комкаст 84 - The Social Dilemma со Сеад Џигал

Во новата епизода на #комкаст Дарко Булдиоски и Сеад Џигал дискутираат за дилемите и дискусиите кои ги отвори документарниот филм The Social Dilemma оригинално обајвен на Netflix. 

Тема на дискусија е самиот документарен филм, критиките кои иницијално ги доби и секако критиките на критиките. Секако се  продускутира и рекацијата на самиот Facebook. 


Oct 29, 202042:00
#комкаст 83 – Медиумите и Covid-19

#комкаст 83 – Медиумите и Covid-19

А со кого друг да се разговара на овие теми ако не со членови на оригиналната постава на овој блог. Заедно со Сеад и Мите повеќе од еден час, вчера вечер, дискутиравме за теми кои во фокус ги ставаат медиумите, ние како консументи на медиумски содржини и секако посебен дел си имаа и социјалните медиуми. <br />
Структурата на епизодата се движи некако вака:<br />
• Како и зошто така лесно се шират дезинформациите <br />
• Политизација на лажните вести <br />
• Како процесираме и управуваме со информации во време<br />
• Бројки и статистики и како најлесно се манипулира со нив<br />
• Реакциите на „tech” гигантите<br />
Во продлжение видеото а под него и аудио. Добедојдени се сите кои сакаат да се претплатат на нашиот YouTube канал ;)
Mar 29, 202001:13:35
#комкаст 82 – Маркетинг во време на covid-19

#комкаст 82 – Маркетинг во време на covid-19

Вчера вечер, нешто повеќе од еден саат, ние двајца со помош на 60-тина онлајн слушатели и коментатори во живо дискутиравме за промените кои ни ги носи ситуацијат под влијание на коронавирусот. Доста се изнакажавме и теорија и примери, локални и глобални. <br />
<br />
Дискусијата го опфати првиот бран на реакции и како се смени однесувањето на потрошувачите и компаниите. Потоа малку дискутиравме за т.н. меѓу бран во кој компаниите се фокусираа на својата солидарност и општествена одговорност. Во следниот дел дискутираме за вториот бран односно планирање. Како се врши прилагодивање на стратегиите, понудата и пораките. На крј дискутираме и за промените кои ќе останат по оваа криза.
Mar 24, 202001:14:14
#комкаст 81 – еТрговија со Виктор Стојкоски од АЕТМ

#комкаст 81 – еТрговија со Виктор Стојкоски од АЕТМ

Еве сме назад со #комкаст, прв во 2020 година. Како што е редот и овој пат со гостин и со актуелна тема. Во оваа епизода на гости беше Виктор Стојкоски, генерален секретар на Асоцијацијата за Е-трговија. Разговаравме за повеќе различни теми поврзани со е-трговија во Македонија.<br />
Меѓу другото зборуваме за позитивни локални примери, за нивото наразвој и сфаќање на компаниите, за транспортните услуги (пошта, достава и сл.) и секако за предизвиците поврзани со сивата економија.
Feb 20, 202052:58
#комкаст 80 – Podcast со Мите Кузевски

#комкаст 80 – Podcast со Мите Кузевски

Како што најавив и во првата епизода од оваа нова сезона на #комкаст, се враќаме на „core” екипата која стои зад овој блог па така оваа епизода со Мите (еден од луѓето зад ВидиВака) малку подетално разговаравме за враќањето на популарноста на подкастите. <br />
Дискутираме малку за историјата, за почетоците и за промените кои настануваат во тој т.н. втор бран кој започнува во 2014 година. Раговаравме и за предиспозициите на локалниот пазар за вакви содржини и Мите најави нешто во оваа насока што го спремаат со екипата на ВидиВака.
Dec 19, 201936:03
#комкаст 79 – Лажни вести со Сеад Џигал

#комкаст 79 – Лажни вести со Сеад Џигал

После долги одлажувања конечно се враќаме со #комкаст. И ни помалку ни повеќе туку во план е јак почеток со оригиналната да не речам core постава на овој блог. <br />
<br />
Првава епизода, од ако можеме да ја наречеме трета сезона јас и Сеад зборуваме, во најголема мера, за лажните вести, дезинформации и пост вистина. Сеад пишуваше и тука доста на темава, дискутираше за неа на повеќе настани, но редно беше да седнеме и сите недовршени дисусии низ различни четови да ги спакуваме во видео кое по план треабше да треае 20-30 минути. Трае скоро 50.
Dec 11, 201948:07
#комкаст 78 – Instagram муабет со Ziska.rs

#комкаст 78 – Instagram муабет со Ziska.rs

На гости оваа епизода во #комкаст ни се Горан и Милош од ziska.rs, дигитална маркетинг агенција од Белград, Србија. Горан и Милош беа на сцена минатата година на AllWeb во Скопје и зборуваа за instagram. 6 месеци подоцна повторно разговараме на иста тема. Што е последно актуелно и како брендовите се снаоѓаат на Instagram.
May 16, 201816:38
#комкаст 77 – AdWords муабет со Мирослав Варга

#комкаст 77 – AdWords муабет со Мирослав Варга

Мирослав Варга одговараше на неколку прашања поставени од посетителите на обуката. Сподели неколку совети за оптимизација и дневни рутини корисни за сите AdWords прфесионалци.
Apr 30, 201808:54
#комкаст 76 – На гости со роботот Pepper

#комкаст 76 – На гости со роботот Pepper

Оваа епизода имавме уникатна можност во #комкаст да ни гостува ни помалку ни повеќе туку хуманоидниот робот Pepper. Тој беше на еден ден во Македонија благодарение на Стопанска Банка и Mastercard. Малку поразговаравме со него и ги отворивме темите за роботите во нашиот живот, замената на луѓето, вештачката интелигенција и сл.
Apr 20, 201815:40
#комкаст 75 – Facebook + – Cambridge Analytica

#комкаст 75 – Facebook + – Cambridge Analytica

Не смеевме да ја прескокнеме темава, особено затоа што е сеприсутна и многу актуелна, плус од неа се развија многу различни приказни, читај дебати. Пред се на глобално ниво се отворија голем број на прашања поврзани со етичката страна на обработката на податоците, прибирање на податоци, Tramp, Brexit... но и локално заради SCL Balkans и активностите во регионот. Со Дарјан дискутираме за потребата од отварање на овие теми, за (до некоја мера) нереалните очекувања на крајните корисници и секако малку за маркетинг практиките.
Mar 26, 201828:16
#комкаст 74 – Цензура во време на интернет

#комкаст 74 – Цензура во време на интернет

Гостин или подобро речено повторно дел од #комкаст во оваа епизода е Никола Спасов, експерт за комуникации и сл. Инспирирани од неодамнешното цензурирање на еден од прилозите во ТВ емисијата Код на Снежана Лупевска Созен (https://goo.gl/15L4Wt) разговаравме за можноста воопшто денес да се цензурира некоја содржина и секако за можната употреба на „цензурирана” содржина во маркетинг цели. Никола појасни на кратко на кои постулати е заснован т.н. златен ѕид односно системот за цензура во Кина.
Mar 25, 201821:14
#комкаст 73 - Dark Social

#комкаст 73 - Dark Social

Во оваа епизода се обидуваме малку да го осветлиме патот кон невидливата страна на комуникацијата на социјалните медиуми, онаа која е тешко достапна преку алатките за аналитика.

Dark Social за прв пат се појавува како термин во текстот на еден од уредниците на The Atlantic и во основа има малку податоци за овој сегмент од комуникацијата. Најчесто податоците кои се цитираат доаѓаат од едно исти истражување, малку постаро, иако има и некои понови извори но по се изгледа не им се придава преголемо внимание во маркетинг светот.

Како и да е, постојат неколку основни работи кои може да ги преземете за да го намалите бројот на непознати посетители на вашиот вебсајт, но темата е доста поголема од тоа.


Mar 06, 201822:13
#комкаст 72 - Улогата на маркетерите во креирање на корпоративен вебсајт

#комкаст 72 - Улогата на маркетерите во креирање на корпоративен вебсајт

Во првата епизода од оваа нова сезина на #комкаст зборуваме за улогата на маркетинг тимот, или луѓето во развојот и унапредувањето на корпоративниот (добро де, компанискиот) вебсајт. Предизвик со кој секојдневно се соочваме веќе години наназад, што низ работата, што низ предавањата кои ги држиме во различни ситуации јас и Дарјан.


Feb 19, 201818:55
#комкаст 71 - FB Instant Articles, HUGvr, hitiit.digital, blogomanija, Air BnB App

#комкаст 71 - FB Instant Articles, HUGvr, hitiit.digital, blogomanija, Air BnB App

Оваа епизода со Митко започнавме муабет за Instant Articles, вклучивме 360° видео стрим во живо преку hugvr.com и се префрливме со муабетот за виртуелната реалност, нејзиниот потенцијал и можностите за крајните корисници да креираат содржина наменета за гледање со специјалните VR уреди. На крај малку позборувавме и за hitit.digital и за фактот дека AdWords сеуште не е доволно атрактивен за Македонија.


Apr 26, 201634:21
#Комкаст 69 - Google political polling, WhatsApp Encryption Twitter & TV, Facebook Livestream

#Комкаст 69 - Google political polling, WhatsApp Encryption Twitter & TV, Facebook Livestream

Овој #комкаст имаше нов ко-домаќин. Гостин беше нашиот пријател Никола Спасов (@NikolasTweets) од истражувачката агенција Рејтинг. Никола беше тука како компетентна личност да објасни како Google ги користи своите податоци да ги предвиди претседателските избори во САД, и ред други теми.


Apr 26, 201641:26
#комкаст 68 - CocaCola Bloggers Network, Vtime, Apple Original TV Series, Snapchat...

#комкаст 68 - CocaCola Bloggers Network, Vtime, Apple Original TV Series, Snapchat...

Оваа недела во отсуство на Митко, новиот официјален МК блогер поддржан од Coca-Cola, повратник во #комкаст беше Мите Кузевски со кого зборувавме на неколку различни теми. Малку повеќе се задржавме на виртуелната реалност, осносно за Vtime, друштвена мрежа за VR корисници, малку зборувавме и за Snapchat и за првите оригинални серии за Apple TV.


Apr 26, 201645:20
#комкаст 70 - F8, Facebook Bots...

#комкаст 70 - F8, Facebook Bots...

Во оваа епизода целсоно се дискутираше за новините најавени на последната F8 конференција на Facebook каде тие го најавија својот десетгодишен план кој вклучува многу нови технологии – од чет ботови до камери кои снимаат 360 степени и секако виртуелна реалност. Оваа епизода домаќини се Mитко и Теди Пејоски од G6 како и ги дискутираат сите новитети на Facebook.


Apr 25, 201634:21
#комкаст 67 - Instagram, Google Ai, VR, u:Plug

#комкаст 67 - Instagram, Google Ai, VR, u:Plug

Од оваа епизода на #комкаст зборувавме на повеќе различни теми, како што може и да видиш по линковите надолу, но ја издвојуваме онаа за Insgtram и неговиот значителен пад на интеракции што доведува до логичниот потег за промена на начинот на кој ќе се прикажуваат сликите во стримот. Односно ќе се воведе алгоритам врз основа на кој нема да ги гледаме сите слики во фид туку ќе ни се прикажуваат тие кои ние сакаме да ги видиме, или барем тие така мислат :)


Mar 21, 201632:21
#комкаст 66 - Franck Nouyrigat ко-основач на Startup Weekend

#комкаст 66 - Franck Nouyrigat ко-основач на Startup Weekend

Оваа епизода за прв пат во (цела аудио и видео) историја(та) на #комкаст епизодата одеше на англиски јазик. Секако за тоа „виновен” беше Franck еден од основачите на Startup Weekend. Сега веќе оваа приказна е зад него, но со задоволство зборуваше за почетоците на оваа франшиза, за развојот на стартапите и стратап заедницата и заедницата на претприемачи.

Mar 07, 201643:46